0 Dołączył: 2012-04-05 Wpisów: 6
Wysłane:
5 kwietnia 2012 21:03:56
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Co do interwałów, na pewno przydałby się H4. Odnośnie danych intraday - powinno być ich jak najwięcej, tak jak np. w Alior Trader. 30 dni to absolutne minimum, a im więcej, tym lepiej. Szkoda, że nie planujecie Państwo wprowadzenia możliwości osobistego modyfikowania poziomów Fibo. Ich wachlarz w NOL, pomimo planowanego wprowadzenia 161,8 i 261,8 pozostaje, mówiąc delikatnie, dość ubogi. Natomiast możliwość rozciąganiu kilku siatek Fibo na jednym wykresie - bardzo dobry pomysł, zapomniałem o tym wspomnieć. Jeszcze to o czym wspomniał kolega, czyli możliwość przesuwania linii wsparcia/oporu.
Mam jeszcze uwagę odnośnie Alior Trader: w narzędziu Fibonacci Projection jest możliwość modyfikacji poziomów, jednak jest ona tylko teoretyczna. Po wprowadzeniu zmian cały czas wyświetlają się domyślne poziomy, tj. 61,8 100 161,8.
Pozdrawiam.
|
|
0 Dołączył: 2012-03-14 Wpisów: 2
Wysłane:
6 kwietnia 2012 10:22:03
Witam,
Panie Marcinie moje pytanie będzie banalne ale jest to dla mnie największa bolączka rachunku w Aliorze.
Nie zawsze mogę uruchomić NOL (np. w pracy) a chcę zakupić akcje. Gdy loguję się na rachunku mam tylko cenę zamknięcia ! Dlaczego nie wyświetlacie aktualnych cen ?
W Noble Securities wyświetla się najwyższa cena kupna i najniższa sprzedaży dla danego waloru normalnie po zalogowaniu na rachunek w przeglądarce www. Na co mi cena zamknięcia jeżeli w międzyczasie kurs zmienił się o np. 4%? Moja cena zakupu będzie nieadekwatna.
|
|
0 Dołączył: 2012-04-03 Wpisów: 52
Wysłane:
6 kwietnia 2012 14:27:36
Witam w kolejnym dniu dyskusji. wakpil napisał(a):Chciałbym zapytać o możliwość wykorzystania u Państwa odroczonego terminu płatności (lub innego podobnego mechanizmu) do zakupu niepłynnych papierów wartościowych.
Jeśli się nie mylę, składanie zleceń OTP możliwe jest u Państwa jedynie na wybrane papiery, o płynności pozwalającą traktować je równocześnie jako zabezpieczenie takiego zlecenia. Moje pytanie dotyczy zleceń zakupu papierów niepłynnych, na przykład niektórych obligacji na Catalyst, czy akcji na NC. Zlecenie ich zakupu może od realizacji dzielić nawet wiele tygodni i wymaga blokowania na ten czas gotówki.
Czy możliwe byłoby wprowadzenie mechanizmu, pozwalającego składać zlecenia zakupu również na te niepłynne papiery, z częściowym (lub nawet zerowym) pokryciem takiego zlecenia gotówką i zabezpieczeniem reszty przez papiery wartościowe? Listę papierów wartościowych, na których możliwa jest realizacja zleceń z odroczonym terminem płatności określa komunikat dyrektora Biura Maklerskiego dostępny na stronie http://www.bm.aliorbank.pl Z punktu widzenia Biura Maklerskiego istotne jest, aby zlecenia OTP dotyczyły jedynie płynnych spółek, co w przypadku rynku NewConnect i Catalyst nie zawsze da się uzyskać. Z przykrością informujemy, że nie planujemy zmian w tym aspekcie. Jednakże publikowana lista papierów jest na bieżąco monitorowana i jeżeli tylko jest taka możliwość jest rozszerzana o nowe walory. Szpaku napisał(a):Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Co do interwałów, na pewno przydałby się H4. Odnośnie danych intraday - powinno być ich jak najwięcej, tak jak np. w Alior Trader. 30 dni to absolutne minimum, a im więcej, tym lepiej. Szkoda, że nie planujecie Państwo wprowadzenia możliwości osobistego modyfikowania poziomów Fibo. Ich wachlarz w NOL, pomimo planowanego wprowadzenia 161,8 i 261,8 pozostaje, mówiąc delikatnie, dość ubogi. Natomiast możliwość rozciąganiu kilku siatek Fibo na jednym wykresie - bardzo dobry pomysł, zapomniałem o tym wspomnieć. Jeszcze to o czym wspomniał kolega, czyli możliwość przesuwania linii wsparcia/oporu.
Mam jeszcze uwagę odnośnie Alior Trader: w narzędziu Fibonacci Projection jest możliwość modyfikacji poziomów, jednak jest ona tylko teoretyczna. Po wprowadzeniu zmian cały czas wyświetlają się domyślne poziomy, tj. 61,8 100 161,8.
Pozdrawiam. Zgodnie z sugestią - ograniczenie na interwałach do max H2 zostanie ściągnięte, aby każdy Inwestor mógł wybrać taki typ wykresu jakim jest zainteresowany. Poprawka zostanie udostępniona najprawdopodobniej 16.04. Jasne, przeanalizujemy możliwość włączenia zakresu 30 dni dla wykresu intraday. Wrócimy z konkretami na forum po Świętach. Odnośnie Alior Trader to czy chodzi Ci o wskaźnik Fibonacci Expansion? Jeżeli tak, to rzeczywiście wskaźnik ten nie reaguje na zmianę parametrów. Zgłosiliśmy to już do dostawcy oprogramowania, aby jak najszybciej naprawić błąd. Ficu napisał(a):Witam,
Panie Marcinie moje pytanie będzie banalne ale jest to dla mnie największa bolączka rachunku w Aliorze.
Nie zawsze mogę uruchomić NOL (np. w pracy) a chcę zakupić akcje. Gdy loguję się na rachunku mam tylko cenę zamknięcia ! Dlaczego nie wyświetlacie aktualnych cen ?
W Noble Securities wyświetla się najwyższa cena kupna i najniższa sprzedaży dla danego waloru normalnie po zalogowaniu na rachunek w przeglądarce www. Na co mi cena zamknięcia jeżeli w międzyczasie kurs zmienił się o np. 4%? Moja cena zakupu będzie nieadekwatna. Zgadza się w systemie transakcyjnym prezentowane są jedynie ceny zamknięcia. Bieżące kursy są dostępne w aplikacji NOL3 i w obecnej chwili nie planujemy żadnych zmian w tym zakresie. Jeżeli problem z uruchomieniem NOL3 w pracy wynika z przyczyn technicznych, proponuję kontakt z infolinią Biura pod numerem 19 503, gdzie postaramy się zaproponować jakieś rozwiązanie. W innym przypadku możemy natomiast zaproponować korzystanie z serwisu informacyjnego https://broker.aliorbank.pl, gdzie kursy prezentowane są z opóźnieniem o 15 minut. Wracając do tematu linii wsparcia/oporu, celowe było uniemożliwienie przesuwania linii, gdyż zrobiliśmy mechanizm w ten sposób, że kliknięcie na narysowaną linię powoduje jej zniknięcie, dzięki czemu wystarczy wskazać kursorem inne miejsce i kliknąć jeszcze raz aby linia została tam wstawiona. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-11-11 Wpisów: 7
Wysłane:
6 kwietnia 2012 15:33:29
Witam, ja mam pytanie dotyczące Alior Trader, a mianowicie dlaczego nie ma możliwości założenia rachunku przez internet jak ma to miejsce w wielu innych domach maklerskich?
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
6 kwietnia 2012 15:50:24
Marcin Mierzwa napisał(a):Z punktu widzenia Biura Maklerskiego istotne jest, aby zlecenia OTP dotyczyły jedynie płynnych spółek, co w przypadku rynku NewConnect i Catalyst nie zawsze da się uzyskać. Dziękuję za odpowiedź. Przepraszam za być może nadmierną ciekawość, ale czy można zapytać, dlaczego jest to tak istotne? Oczywiście papiery stanowiące zabezpieczenie zlecenia kupna muszą być płynne. Dlaczego jednak jest to ważne dla papierów stanowiących jego przedmiot? Dopóki zlecenie kupna nie zostanie zrealizowane, biuro nie może chyba ponieść szkody. Problem nie pojawia się również, jeżeli zlecenie zostanie zrealizowane, a klient wywiąże się ze swoich zobowiązań. Rozumiem, że ryzyko dla biura materializuje się, gdy klient ze zobowiązań się nie wywiąże, ale czy wtedy najważniejsza nie jest płynność zabezpieczenia (które musi zostać ,,uruchomione''), a nie papierów będących przedmiotem zlecenia? Dopytuję, ponieważ czytałem na tym forum, że u konkurencyjnych brokerów (np. XTB) niepłynne papiery nie są tak ,,dyskryminowane''. Miałem nadzieję, że również u Państwa mogłaby pojawić się taka oferta. Być może dla niepłynnych papierów mógłby to być inny mechanizm niż OTP. Nie miałbym nic przeciwko, gdyby na przykład dla niepłynnych papierów poziom zabezpieczenia z jakiegoś powodu musiał być wyższy. Chciałbym jedynie, aby zabezpieczeniem takiego zlecenia kupna nie musiała być wyłącznie gotówka (bo ona też jest przecież zabezpieczeniem), ale również inne papiery wartościowe. Czytając dyskusje prowadzone na forum, szczególnie związane z rynkiem Catalyst, odniosłem wrażenie, że taka możliwość złożenia zlecenia zakupu bez konieczności blokowania gotówki byłaby przydatna nie tylko dla mnie, ale również dla wielu innych inwestorów.
Edytowany: 6 kwietnia 2012 15:59
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
6 kwietnia 2012 21:50:44
Witam, Ja chciałbym zapytać czy Alior planuje wprowadzenie platformy dla IPADA: http://www.xtb.pl/xtabJak widać konkurencja ma bardzo profesjonalny produkt... Pozdrawiam
|
|
0 Dołączył: 2010-12-15 Wpisów: 497
Wysłane:
7 kwietnia 2012 09:06:35
mam pytanie jeśli obecnie mam już rachunek w DM Alior i przystąpię do SII opłacę składki itd to czy po zgłoszeniu tego faktu w DM prowizje zostaną zmniejszone do tego 0,29 % czy można było tego dokonać tylko na etapie zakładania rachunku?
|
|
PREMIUM
42 Grupa: Bus Driver, Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
7 kwietnia 2012 10:49:07
Witam Wystarczy napisać do DM. Sam ostatnio dołączyłem do SII i prowizję mam już obniżoną ;) Gdyby takiej opcji nie było to zniżka byłaby mało praktyczna.
|
|
0 Dołączył: 2012-04-05 Wpisów: 6
Wysłane:
9 kwietnia 2012 18:05:48
Marcin Mierzwa napisał(a): Zgodnie z sugestią - ograniczenie na interwałach do max H2 zostanie ściągnięte, aby każdy Inwestor mógł wybrać taki typ wykresu jakim jest zainteresowany. Poprawka zostanie udostępniona najprawdopodobniej 16.04. Super, jestem pozytywnie zaskoczony, że zostanie to załatwione tak szybko. Marcin Mierzwa napisał(a): Jasne, przeanalizujemy możliwość włączenia zakresu 30 dni dla wykresu intraday. Wrócimy z konkretami na forum po Świętach. Również się cieszę, ale tak jak wspomniałem - 30 dni to wg mnie minimum, byłoby dobrze, gdyby mozna było więcej. Może np. zamienić ilość dni na ilość słupków (świec) tak jak jest w Alior Trader? Marcin Mierzwa napisał(a): Odnośnie Alior Trader to czy chodzi Ci o wskaźnik Fibonacci Expansion? Jeżeli tak, to rzeczywiście wskaźnik ten nie reaguje na zmianę parametrów. Zgłosiliśmy to już do dostawcy oprogramowania, aby jak najszybciej naprawić błąd. Tak, właśnie ten wskaźnik miałem na myśli - pisałem z pamięci, nie mając dostępu do platformy, a obie nazwy właściwie używa się zamiennie. Byłoby super gdyby PFSoft to załatwił (tu dodam że nie tylko Alior Trader ma ten błąd, bo w Pro Trader 2.0 również tego nie wyeliminowali :) ) Pozdrawiam.
|
|
0 Dołączył: 2010-10-22 Wpisów: 30
Wysłane:
9 kwietnia 2012 20:58:41
wapkil napisał(a):Marcin Mierzwa napisał(a):Z punktu widzenia Biura Maklerskiego istotne jest, aby zlecenia OTP dotyczyły jedynie płynnych spółek, co w przypadku rynku NewConnect i Catalyst nie zawsze da się uzyskać. Dziękuję za odpowiedź. Przepraszam za być może nadmierną ciekawość, ale czy można zapytać, dlaczego jest to tak istotne? Oczywiście papiery stanowiące zabezpieczenie zlecenia kupna muszą być płynne. Dlaczego jednak jest to ważne dla papierów stanowiących jego przedmiot? Dopóki zlecenie kupna nie zostanie zrealizowane, biuro nie może chyba ponieść szkody. Problem nie pojawia się również, jeżeli zlecenie zostanie zrealizowane, a klient wywiąże się ze swoich zobowiązań. Rozumiem, że ryzyko dla biura materializuje się, gdy klient ze zobowiązań się nie wywiąże, ale czy wtedy najważniejsza nie jest płynność zabezpieczenia (które musi zostać ,,uruchomione''), a nie papierów będących przedmiotem zlecenia? Myślę, że gdyby było OTP na mało płynne papiery to wtedy biuro bierze na siebie całe ryzyko... Przypuśćmy, że nie wywiązujesz się ze zobowiązań w 3 dni (taki jest termin OTP) to biuro sprzedaje papiery żeby uwolnić kasę na pokrycie zobowiązania... jeżeli papiery są niepłynne to albo sprzeda po niższej cenie (ze stratą debetując rachunek) albo będzie czekać miesiąc na realizację... tak czy inaczej znacznie zwiększa ryzyko płynności biura... Myślę że pan Marcin powinien to doprecyzować... No hope, no fear, no greed, no despair...
|
|
|
|
Wysłane:
9 kwietnia 2012 23:12:47
Również mam nadzieję, że Pan Mierzwa będzie mógł napisać coś więcej.
Nie wiem, jak dokładnie wygląda procedura w przypadku niewywiązania się klienta ze zobowiązań, mogę się więc mylić. Wydawało mi się, że aby wywiązać się ze zobowiązań względem KDPW CCP, w przypadku gdy klient nie dostarczy pieniędzy na pokrycie zakupu, biuro powinno sprzedać należące do klienta papiery stanowiące zabezpieczenie tej transakcji. Jeśli poziom i płynność zabezpieczenia będzie wystarczająco wysoka, płynność papierów stanowiących przedmiot transakcji nie będzie chyba miała większego znaczenia. Stąd moje pytanie.
Edytowany: 9 kwietnia 2012 23:13
|
|
Wysłane:
10 kwietnia 2012 11:39:07
Witam Wszystkich. Zgodnie z harmonogramem dziś rozpoczynamy dyskusję na temat oferty Biura Maklerskiego Alior Banku. Część użytkowników wymienia się z nami swoimi spostrzeżeniami już od poprzedniego tygodnia. Mam nadzieję, że dziś dołączą do nas kolejni forumowicze i będziemy mogli kontynuować wyjaśnianie poruszanych przez Was wątków. W trakcie Świąt pojawiło się kilka nowych pytań, co mnie bardzo cieszy, więc pośpiesznie odpisuję: enderius napisał(a):Witam, ja mam pytanie dotyczące Alior Trader, a mianowicie dlaczego nie ma możliwości założenia rachunku przez internet jak ma to miejsce w wielu innych domach maklerskich? Enderius rachunek Alior Trader jest w pełni zintegrowany z rachunkiem bankowym (ROR) w Alior Banku, przez co proces umożliwienia otwarcia rachunku przez Internet jest bardzo skomplikowany. Nie oznacza to jednak, że nie planujemy takiego wdrożenia. Prace cały czas trwają i w ciągu kilku najbliższych miesięcy udostępnimy funkcjonalność otwarcia rachunku z poziomu bankowości internetowej Alior Banku. Dla osób nie będących Klientami Alior Banku niezbędne jednak będzie otwarcie przy tym rachunku ROR. Vox napisał(a):Witam, Ja chciałbym zapytać czy Alior planuje wprowadzenie platformy dla IPADA: http://www.xtb.pl/xtabJak widać konkurencja ma bardzo profesjonalny produkt... Pozdrawiam Vox rozumiem, że chodzi Ci o aplikację Alior Trader. Obecnie trwają prace nad bardziej rozbudowaną drugą wersją aplikacji. Po ich zakończeniu rozpoczniemy testy wersji webowej, umożliwiającej korzystanie z aplikacji na wszystkich urządzeniach z zainstalowaną przeglądarką www i z dostępem do Internetu. Nie chciałbym jednak na tą chwilę podawać konkretnego terminu wdrożenia tej funkcjonalności. 19r20 napisał(a):mam pytanie jeśli obecnie mam już rachunek w DM Alior i przystąpię do SII opłacę składki itd to czy po zgłoszeniu tego faktu w DM prowizje zostaną zmniejszone do tego 0,29 % czy można było tego dokonać tylko na etapie zakładania rachunku?
Jest dokładnie tak jak pisze barca100. Stawki prowizji zostaną zmienione zgodnie z Komunikatem dotyczącym członków SII, a więc niezwłocznie po przesłaniu do nas informacji potwierdzającej przystąpienie do SII i opłacenie składek. Ponadto jako członek SII oraz Klient naszego biura, będziesz miał bezpłatny dostęp do naszego wspólnego projektu - Portfel SII. W zakresie usługi OTP pragnę zwrócić uwagę na następujące kwestie: 1. Jest bezpośredni związek płynności obrotu instrumentów ze zmiennością ceny danego instrumentu. Papiery o niskiej płynności narażone są na zdecydowanie większą zmienność. W interesie zarówno Biura Maklerskiego, jak i Klienta jest unikanie sytuacji, w której Biuro Maklerskie byłoby zmuszone realizować sprzedaż papierów w celu pokrycia zobowiązań wynikających z OTP po cenach możliwych do uzyskania, ale jednocześnie bardzo niekorzystnych dla Klienta. Taka właśnie sytuacja może mieć miejsce w przypadku niepłynnych instrumentów. 2. Zgodnie z ofertą Biuro Maklerskie Alior Banku oferuje dwa rodzaje usług OTP: a. 30% - środki finansowe Klienta stanowią 30% wartości zlecenia kupna, 70% wartości zlecenia to środki BM. Suma zobowiązań z tytułu OTP nie może przekroczyć ustalonego limitu OTP. b. 0% - środki finansowe Klienta stanowią 0% wartości zlecenia kupna, 100% wartości zlecenia to środki BM. Suma zobowiązań z tytułu OTP nie może przekroczyć ustalonego limitu OTP oraz wartości zabezpieczenia. Zabezpieczeniem zobowiązań Klienta są środki finansowe i papiery (wyceniane są papiery określone w komunikacie w sprawie ograniczeń w realizacji zleceń z odroczonym terminem zapłaty) na rachunku brokerskim. 3. Usługa OTP z zasady dotyczy tylko odroczenia terminu płatności – Inwestor w dniu rozliczenia transakcji w KDPW powinien dostarczyć środki finansowe. W razie niedostarczenia środków finansowych Biuro Maklerskie dokonuje sprzedaży instrumentów finansowych z rachunku brokerskiego w kwocie wymagalnych zobowiązań z tytułu OTP. Nie jest istotą tej usługi permanentne realizowanie przez Biuro Maklerskie zabezpieczenia z innych instrumentów finansowych. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
Edytowany: 10 kwietnia 2012 11:52
|
|
Wysłane:
10 kwietnia 2012 15:19:50
Marcin Mierzwa napisał(a):Jest bezpośredni związek płynności obrotu instrumentów ze zmiennością ceny danego instrumentu. Papiery o niskiej płynności narażone są na zdecydowanie większą zmienność. W interesie zarówno Biura Maklerskiego, jak i Klienta jest unikanie sytuacji, w której Biuro Maklerskie byłoby zmuszone realizować sprzedaż papierów w celu pokrycia zobowiązań wynikających z OTP po cenach możliwych do uzyskania, ale jednocześnie bardzo niekorzystnych dla Klienta. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Nie ulega wątpliwości, że to, o czym Pan pisze jest prawdziwe. Ja tylko nie widzę związku pomiędzy, jak najbardziej słusznymi i oczywistymi, wymaganiami odnośnie płynności papierów stanowiących zabezpieczenie, a wymaganiami na temat płynności papierów, które maja być w takim zleceniu kupowane. Kupowane papiery w tym zabezpieczeniu nigdy nie uczestniczyły. Posługując się przykładem, jeżeli zlecenie zakupu niepłynnego papieru N zabezpieczane jest poprzez płynny papier P, sądziłem ,że istotna jest płynność P, nie N. Jedyną sytuacją, którą umiałem wymyślić i w której płynność N miałaby znaczenie wystąpiłaby, gdyby nie tylko klient nie wywiązał się ze swoich zobowiązań, ale równocześnie środki pozyskane ze sprzedaży P nie wystarczyłyby na pokrycie ceny kupna N i dodatkowo biuro musiałoby później sprzedać również N. To chyba bardzo mało prawdopodobne przy odpowiednio ustalonym poziomie zabezpieczeń na P. Taka sytuacja jest tym mniej istotna, że nawet samo uruchomienie zabezpieczenia jest, jak Pan zauważył, sytuacją wyjątkową, tym bardziej więc wyjątkowa jest sytuacja, gdy zabezpieczenie nie tylko musi być uruchomione ale dodatkowo nie wystarczy na pokrycie zobowiązań. Dlatego zastanawiałem się, co powoduje, że nie umożliwiają Państwo zakupu tego przykładowego papieru N. P.S. Przepraszam za uparte drążenie tego tematu.
Edytowany: 10 kwietnia 2012 15:25
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
10 kwietnia 2012 16:22:28
A ja chciałbym zapytać tak od strony prostego casual tradera. Oferta jest mocno rozbudowana, jest pięć rodzajów rachunków maklerskich www.aliorbank.pl/pl/biuro_makl...Czym one się różnią i jaki rachunek poleciłby Pan dla długoterminowca (kilkanaście transakcji rocznie, wartość obrotu kilkaset tys. zł), a jaki dla day tradera (kilka do nawet kilkunastu transakcji na prawie każdej sesji).
|
|
Wysłane:
10 kwietnia 2012 17:24:49
wakpil napisał(a):Bardzo dziękuję za odpowiedź. Nie ulega wątpliwości, że to, o czym Pan pisze jest prawdziwe. Ja tylko nie widzę związku pomiędzy, jak najbardziej słusznymi i oczywistymi, wymaganiami odnośnie płynności papierów stanowiących zabezpieczenie, a wymaganiami na temat płynności papierów, które maja być w takim zleceniu kupowane. Kupowane papiery w tym zabezpieczeniu nigdy nie uczestniczyły.
Posługując się przykładem, jeżeli zlecenie zakupu niepłynnego papieru N zabezpieczane jest poprzez płynny papier P, sądziłem ,że istotna jest płynność P, nie N. Jedyną sytuacją, którą umiałem wymyślić i w której płynność N miałaby znaczenie wystąpiłaby, gdyby nie tylko klient nie wywiązał się ze swoich zobowiązań, ale równocześnie środki pozyskane ze sprzedaży P nie wystarczyłyby na pokrycie ceny kupna N i dodatkowo biuro musiałoby później sprzedać również N. To chyba bardzo mało prawdopodobne przy odpowiednio ustalonym poziomie zabezpieczeń na P. Taka sytuacja jest tym mniej istotna, że nawet samo uruchomienie zabezpieczenia jest, jak Pan zauważył, sytuacją wyjątkową, tym bardziej więc wyjątkowa jest sytuacja, gdy zabezpieczenie nie tylko musi być uruchomione ale dodatkowo nie wystarczy na pokrycie zobowiązań. Dlatego zastanawiałem się, co powoduje, że nie umożliwiają Państwo zakupu tego przykładowego papieru N.
P.S. Przepraszam za uparte drążenie tego tematu.
A ja dziękuję za drążenie tematu :) myślę, że znajdziemy płaszczyznę porozumienia :) Opisany przykład z zabezpieczeniem na papierach P, kiedy kupujemy papier N, może mieć miejsce w dwóch przypadkach: 1. Kiedy Inwestor korzysta z usługi OTP z 0% środków własnych w momencie zakupu (wtedy zabezpieczeniem są inne instrumenty z portfela Inwestora). 2. Kiedy Inwestor korzysta z linii kredytowej na zakup papierów wartościowych. Natomiast przykład ten nie dotyczy klasycznej usługi OTP z 30% posiadaniem środków własnych, ponieważ tutaj z zasady jedynym zabezpieczeniem dla zlecenia zakupu OTP jest nabywany instrument. Zatem teoretycznie opisana sytuacja może mieć miejsce w przypadku kiedy Inwestor korzysta z usługi OTP z 0% środków własnych. Niemniej jednak Biuro Maklerskie w obecnym momencie prowadzi jedną listę papierów wartościowych, które mogą być nabywane z wykorzystaniem usługi OTP z 0% i z 30% środków własnych, co w praktyce rzeczywiście uniemożliwia wystąpienie sytuacji opisanej w przykładzie. Jako Inwestor rozumiem tego typu oczekiwanie, niemniej jednak muszę stwierdzić, że w obecnym momencie nie rozważamy zmiany w tym zakresie ze względu na istniejące przy takim rozwiązaniu, ryzyko dla Biura Maklerskiego i Inwestora. WatchDog napisał(a):A ja chciałbym zapytać tak od strony prostego casual tradera. Oferta jest mocno rozbudowana, jest pięć rodzajów rachunków maklerskich www.aliorbank.pl/pl/biuro_makl...Czym one się różnią i jaki rachunek poleciłby Pan dla długoterminowca (kilkanaście transakcji rocznie, wartość obrotu kilkaset tys. zł), a jaki dla day tradera (kilka do nawet kilkunastu transakcji na prawie każdej sesji). WatchDog oferta obejmuje 5 rodzajów rachunków, jednakże tak naprawdę tylko 4 z nich są dostępne bezpośrednio dla użytkownika. Rachunek Inwestor Start jest nadawany automatycznie dla każdego inwestora na okres 30 dni po otwarciu rachunku brokerskiego i nie ma możliwości, aby ponownie z niego skorzystać. Rachunek Inwestor dedykowany jest dla osób, które nie posiadają umowy abonenckiej i nie korzystają z naszej aplikacji do obserwacji notowań w czasie rzeczywistym NOL3. W zakresie pozostałych, a więc Inwestor Standard, Inwestor Plus i Inwestor Max różnią się one od siebie przede wszystkim ilością ofert widocznych online w aplikacji NOL3. Rachunek Inwestor Standard jest bezpłatny i zawiera jedną ofertę w czasie rzeczywistym. Inwestor Plus i Max są rachunkami płatnymi, jednakże Inwestor Plus zawiera 5 ofert w czasie rzeczywistym, a Inwestor Max prezentuje pełen arkusz zleceń. W zakresie płatnych rachunków oczywiście istnieje możliwość zwolnienia z opłaty, jeżeli na rachunku zostanie wygenerowana odpowiednia wysokość obrotów. Odpowiadając jednak na pytanie, nasza rekomendacja dla day tradera to Inwestor Max, natomiast dla inwestora długoterminowego to Inwestor Standard. Rodzaj rachunku można w każdej chwili zmienić z poziomu systemu bankowości internetowej. My automatycznie udostępniamy wszystkim użytkownikom bezpłatny typ rachunku – Inwestor Standard, natomiast to Klient decyduje kiedy chce rozszerzyć zakres prezentowanych mu danych, a kiedy nie jest to dla niego konieczne. Dodam, że opłata za płatne rachunki pobierana jest jedynie za rzeczywiste ich wykorzystanie. Szczegóły na temat dostępnych rachunków znajdują się na naszym portalu w sekcji Notowania giełdowe: www.aliorbank.pl/pl/biuro_makl... Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
0 Dołączył: 2011-11-24 Wpisów: 7
Wysłane:
11 kwietnia 2012 12:19:00
Na codzień pracuję na macbooku, w zwązku z czym korzystam z systemu Mac OS X. Czy aplikacja NOL będzie także dostępna na inne systemy operacyjne poza Windowsem?
Przyłączam się także do głosów wskazujących potrzebę udostępnienia aplikacji mobilnej na tablety/smartfony.
Edytowany: 11 kwietnia 2012 12:20
|
|
Wysłane:
11 kwietnia 2012 14:55:51
stox007 napisał(a):Na codzień pracuję na macbooku, w zwązku z czym korzystam z systemu Mac OS X. Czy aplikacja NOL będzie także dostępna na inne systemy operacyjne poza Windowsem? Na tą chwilę nie planujemy rozszerzenia aplikacji NOL3 na inne systemy operacyjne niż Windows. Mamy na uwadze takie rozwiązania, ale nie wykluczone, że będzie to wymagało od nas udostępnienia całkowicie nowego narzędzia. Takie wdrożenie jest procesem długotrwałym, dlatego nie chciałbym wskazywać żadnych konkretów w tym temacie. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
11 kwietnia 2012 15:47:57
Na stronie jest podane, że pokrywacie koszty przeniesienia rachunku do siebie. Naprawdę wszystkie, łącznie z zawartością? Nawet jeśli jest spora?
|
|
Wysłane:
11 kwietnia 2012 16:35:41
WatchDog napisał(a):Na stronie jest podane, że pokrywacie koszty przeniesienia rachunku do siebie. Naprawdę wszystkie, łącznie z zawartością? Nawet jeśli jest spora? Biuro Maklerskie dokonuje zwrotu kosztów transferu papierów wartościowych do Biura Maklerskiego Alior Banku, z wyłączeniem kosztu transferu derywatów. Warunkiem uzyskania zwrotu jest przeniesienie papierów wartościowych o wartości powyżej 1000 PLN oraz przedłożenie dowodu potwierdzającego koszt przeniesienia papierów wystawionego przez firmę inwestycyjną, z której dokonany został transfer. Zwrot kosztów dokonywany jest poprzez zwrot prowizji zapłaconej przez Klienta z tytułu realizacji transakcji kupna/sprzedaży papierów wartościowych. Szczegóły na ten temat dostępne są w Komunikacie Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku. Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
|
|
Wysłane:
11 kwietnia 2012 18:11:59
Marcin Mierzwa napisał(a):A ja dziękuję za drążenie tematu :) myślę, że znajdziemy płaszczyznę porozumienia :)
Opisany przykład z zabezpieczeniem na papierach P, kiedy kupujemy papier N, może mieć miejsce w dwóch przypadkach: 1. Kiedy Inwestor korzysta z usługi OTP z 0% środków własnych w momencie zakupu (wtedy zabezpieczeniem są inne instrumenty z portfela Inwestora). 2. Kiedy Inwestor korzysta z linii kredytowej na zakup papierów wartościowych.
Natomiast przykład ten nie dotyczy klasycznej usługi OTP z 30% posiadaniem środków własnych, ponieważ tutaj z zasady jedynym zabezpieczeniem dla zlecenia zakupu OTP jest nabywany instrument. Zatem teoretycznie opisana sytuacja może mieć miejsce w przypadku kiedy Inwestor korzysta z usługi OTP z 0% środków własnych. Niemniej jednak Biuro Maklerskie w obecnym momencie prowadzi jedną listę papierów wartościowych, które mogą być nabywane z wykorzystaniem usługi OTP z 0% i z 30% środków własnych, co w praktyce rzeczywiście uniemożliwia wystąpienie sytuacji opisanej w przykładzie. Jako Inwestor rozumiem tego typu oczekiwanie, niemniej jednak muszę stwierdzić, że w obecnym momencie nie rozważamy zmiany w tym zakresie ze względu na istniejące przy takim rozwiązaniu, ryzyko dla Biura Maklerskiego i Inwestora. Bardzo dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienie, które pozwoliło mi zrozumieć sytuację. Prowadzenie pojedynczej listy papierów na pewno jest znacznie prostsze organizacyjnie i technicznie. Szkoda że nie rozważają Państwo zmiany w tym zakresie, choć oczywiście rozumiem taką decyzję. Marcin Mierzwa napisał(a): Interesującą rzeczą na temat rachunków, która nie musi być na pierwszy rzut oka oczywista (dlatego pomyślałem, że o niej wspomnę) jest możliwość założenia przez jedną osobę wielu, zarządzanych z jednego miejsca, rachunków brokerskich. Można też otworzyć wiele portfeli derywatów. Przynajmniej mi ułatwia to zarządzanie papierami, a nie we wszystkich biurach maklerskich jest łatwo dostępne.
|
|