0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
17 maja 2012 09:15:24
przy kursie: 13,40 zł
@rabbit Chyba tak. Przynajmniej mi to samo przyszło do głowy. Potwierdzają że część pola Babut leży w pasie przybrzeżnym należącym do bloku L. Jest to jedyny kawałek jaki pozostawili sobie z tego pasa. Rozwiązanie dobre bo Shell ma know-how a my kawałek koncesji który ich zapewne interesuje.
Edytowany: 17 maja 2012 09:15
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
17 maja 2012 09:29:31
rabbit napisał(a):Strona 29
Opis pola Bubut-3
Możliwe połączenie z BSP do dyskusji
Czy to nie jest British Shell Petroleum ma ktoś inny pomysł co to jest za skrót?? A co to jest "British Shell Petroleum"? Ja znam tylko Royal Dutch Shell i British Petroleum, częściej ostatnio pod skrótem BP(+połknięte parę lat temu do BP Plc Amoco)...ale może oni jakąś tajną fuzję przeprowadzili, o której świat nie słyszał?  A może tajemnicze BSP to np. Biuroserwis Polska?: http://www.bsp.pl/inkontrahent.phpalbo Bielska Szkoła Przemysłowa? http://www.bsp.ids.bielsko.pl/Bo chyba już nie Bahujan Samaj Party  : http://bspindia.org/"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
Wysłane:
17 maja 2012 09:32:43
@Szutnik Szanuje Cię za wiedzę i doświadczenie więc nie dołączaj proszę do Krewy. Odpowiedź na Twoje pytanie: https://www.bsp.com.bn/@Rabbit To są chyba stare odwierty z przed przyjścia KOV i ich wydobycie w tamtym okresie.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-04-13 Wpisów: 1 202
Wysłane:
17 maja 2012 09:33:51
@onochi Ekonomicznie było by to uzasadnione.Kwestia tego ile jest węglowodorów po naszej stronie.Kupowanie drugiej platformy w tak bliskiej odległości nie miało by sensu.Koszt platformy wiertniczej to 300-400 mln USD.Trzeba też wiedzieć jak wyglądają wiercenia i technika poszukiwawcza na terenach morskich. Stawia się platformę w optymalnym miejscu i wykonuje się z niej kilkanaście odwiertów poziomych które docierają do złóż.Taka pajęczyna wokół platformy.Odwierty poziome bez problemu można wiercić na długości 3.5 do 4.5 km a w sprzyjających warunkach nawet do 10 km. Bez sensu było by kupowanie lub stawianie drugiego tak drogiego urządzenia które zasięg miało by większy niż całe pole,chyba że ciągnie się ono do brzegów i można wiercić poziomo z lądu,tylko że wtedy ryzyko było by większe a efekty wielką niewiadomą. Z tego co wcześniej znalazłem to Bubut potrzebuje szczelinowania a KOV posiada taką technologie.W takiej sytuacji Shell nie powinien mieć problemów że dzielą udziały z firmą wnosząc jakąś nową technologie.Można by też szybko rozpocząć produkcję,szybko tzn 2/3 lata.Wydzielić Bubut jako osobną koncesję i o tym pisałem już wcześniej. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Wysłane:
17 maja 2012 09:36:58
Szutnik napisał(a):rabbit napisał(a):Strona 29
Opis pola Bubut-3
Możliwe połączenie z BSP do dyskusji
Czy to nie jest British Shell Petroleum ma ktoś inny pomysł co to jest za skrót?? A co to jest "British Shell Petroleum"? Ja znam tylko Royal Dutch Shell i British Petroleum, częściej ostatnio pod skrótem BP(+połknięte parę lat temu do BP Plc Amoco)...ale może oni jakąś tajną fuzję przeprowadzili, o której świat nie słyszał?  A może tajemnicze BSP to np. Biuroserwis Polska?: http://www.bsp.pl/inkontrahent.phpalbo Bielska Szkoła Przemysłowa? http://www.bsp.ids.bielsko.pl/Bo chyba już nie Bahujan Samaj Party  : http://bspindia.org/ Może lepiej zajmij się kreskami. Pozostawię to bez komentarza. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
17 maja 2012 09:38:42
onochi napisał(a):@Szutnik Szanuje Cię za wiedzę i doświadczenie więc nie dołączaj proszę do Krewy.
Serdeńko (copyright by Szutnik) stanowczo nalegam na zaprzestaniu wycieczek osobistych.
|
|
Wysłane:
17 maja 2012 09:42:25
Widzę, że czuwasz na posterunku  . Jak wpisuje słowo Krewa na forum KOV to wyskakuje Ci komunikat na RSS readerze. To nic osobistego mój drogi. Nie ma się co gniewać. Topór wojenny już dawno zakopany.
Edytowany: 17 maja 2012 09:44
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
17 maja 2012 09:42:42
Uwaga na historyczny moment ... Petrol 1,39, KOV 1,39 ;D
|
|
0 Dołączył: 2012-03-28 Wpisów: 20
Wysłane:
17 maja 2012 09:46:44
Oby Kov poszedł w przeciwnym kierunku
|
|
Wysłane:
17 maja 2012 09:47:31
onochi napisał(a):@Szutnik Szanuje Cię za wiedzę i doświadczenie więc nie dołączaj proszę do Krewy. Odpowiedź na Twoje pytanie: https://www.bsp.com.bn/ Sorry, ale mnie to "British Shell Petroleum" do niewinnych szutek natchnęło (od szutki - ros. dowcipy, żarty). W końcu jestem Szutnik czy nie? Przy okazji dzięki za sensowną odpowiedź i wyjaśnienie "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-03-31 Wpisów: 550
Wysłane:
17 maja 2012 09:55:11
Yeah ! Ten dzień przejdzie do historii :-) 1,39 (KOV) > 1,37 (OIL) :-)
A teraz trochę bardziej merytorycznie. Po co robicie Państwo taką aferę w okół WZA, które trwa niespełna 10 minut. To jakiś żenujący żart? Jakbym miał więcej zaangażowania i czasu i zdecydowałbym się lecieć do Kanady to by mnie szlag trafił. Jedyne co mnie ciekawi, to to, kto był obecny na WZA, bo z tego co pamiętam łączna ilość głosów to blisko 60 %, a KI z podmiotami powiązanymi nie ma nawet 50 %. Czy będzie info na espi o tym, kto był obecny ?
Pomijając kwestie organizacyjne, to w zasadzie prezentacja jest tożsama z tą, którą KOV pokazał przy raporcie rocznym a raczej tym szerszym zestawieniu, którego wykonanie nakłada na nich prawo kanadyjskie. Zresztą wszystko widać po kursie, całe WZA neutralne. A to, że trwało 10 minut i nie było żadnych pytań to zostawię już bez komentarza (no comments jak powiedział klasyk).
|
|
Wysłane:
17 maja 2012 09:59:53
Wrócę jeszcze ogólnie do Brunei i strony 23 prezentacji. 783 km2 nowych danych sejsmicznych; aktualny koszt ich pozyskania to ok. 60 mln USD W przeszłości produkcja odbywała się w obydwu blokach, żadne nowe odwierty nie były wykonywane na lądzie od 1950 r. Na terenie lądowym Brunei praktycznie nigdy nie było robionych badań sejsmicznych 2D i 3D a technika poszła tak daleko że na dzisiaj można wydobyć ze złoża ponad 50% zasobów. nawet jeszcze 20 lat wstecz wydobycie było na poziomie 20-25%.Dzisiaj można wrócić do strych odwiertów i jeżeli jest to opłacalne wydobyć drugie tyle węglowodorów. To jest informacja dla tych osób które uparcie twierdzą że skoro Shell opuścił te tereny to nic tam nie zostawili.Ten Blok L to chyba nasza druga żyła złota.Nawet pole Bubut zostało kiedyś opuszczone i wrócili do niego z wielkim sukcesem. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Wysłane:
17 maja 2012 10:04:30
sicc napisał(a):Yeah ! Ten dzień przejdzie do historii :-) 1,39 (KOV) > 1,37 (OIL) :-)
A teraz trochę bardziej merytorycznie. Po co robicie Państwo taką aferę w okół WZA, które trwa niespełna 10 minut. To jakiś żenujący żart? Jakbym miał więcej zaangażowania i czasu i zdecydowałbym się lecieć do Kanady to by mnie szlag trafił. Jedyne co mnie ciekawi, to to, kto był obecny na WZA, bo z tego co pamiętam łączna ilość głosów to blisko 60 %, a KI z podmiotami powiązanymi nie ma nawet 50 %. Czy będzie info na espi o tym, kto był obecny ?
Pomijając kwestie organizacyjne, to w zasadzie prezentacja jest tożsama z tą, którą KOV pokazał przy raporcie rocznym a raczej tym szerszym zestawieniu, którego wykonanie nakłada na nich prawo kanadyjskie. Zresztą wszystko widać po kursie, całe WZA neutralne. A to, że trwało 10 minut i nie było żadnych pytań to zostawię już bez komentarza (no comments jak powiedział klasyk). Raczej transmisja została przerwana,według planu obrad było jeszcze kilka punktów które nie były prezentowane w czasie przekazu. Prezentacja nie jest taka sama jak wcześniej i właśnie ją omawiałem z onochi. Jest wiele szczegółów które rzucają nowe światło na inwestycje.Diabeł tkwi w szczegółach. Chociażby możliwość umowy z Shell,dla mnie super informacja. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Wysłane:
17 maja 2012 10:18:14
@ Rabbit (teraz już całkiem poważnie) nawet jeszcze 20 lat wstecz wydobycie było na poziomie 20-25%.Dzisiaj można wrócić do strych odwiertów i jeżeli jest to opłacalne wydobyć drugie tyle węglowodorów.Owszem, sa takie techniki, np. kierunkowe zatłaczanie z powierzchni solanek pod ropę w pułapce, (stosowane np. w eksploatacji meksykańskiego złoża Cantarell), ale zdecydowanie przesadzasz z osiągami tych technik. Na pewno nie jest to "drugie tyle". Takie techniki wymagają dokładnego rozpoznania struktury złożowej po to, by wybrać optymalne miejsca do "zastrzyków" solankowych - stąd zapewne ta szczegółowa mikrosejsmika Jakby na to nie patrzeć, jest to jednak wyciskanie resztek pasty z tubki, zużytej wcześniej przez kogoś. Złoże, które nie pracuje pod własnym ciśnieniem złożowym i wymaga sztucznego podnoszenia ciśnienia złożowego, najlepsze chwile ma już dawno za sobą. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
0 Dołączył: 2010-03-31 Wpisów: 550
Wysłane:
17 maja 2012 10:24:48
@rabbit, mnie ostatnia sytuacja nauczyła, żeby nie jarać się takimi tekstami jak "możliwość umowy z shell". Ja Ciebie cenię głównie za determinację, ale musisz nabrać trochę dystansu. Jak Pan Korczak niejasno pisał o rachunku powierniczym to byłeś gotowy dać sobie rękę uciąć, że kasa leci na rachunek escrow, gdzie jest zbierana a jak KOV zdecyduje się wejść w opcję nigeryjską, to na dzień dobry zostanie zalany pieniędzmi z rachunku powierniczego.
Także spokojnie, w końcu giełda to tylko pieniądze :-) KOV da zarobić, ale musi konsekwentnie dążyć do celu, wejść na AIM, przyspieszyć prace i wrócić do punktu pierwszego tego planu (czyt. konsekwentnie zwiększać wydobycie).
EDIT: co do samego WZA nie masz racji i to niestety dowodzi Twojego zatwardziałego stanowiska w sprawie KOV. Holton zamknął obrady WZA, więc transmisja była kompletna. A później ewentualnie była prezentacja i after party za nasza kasę :-)
Edytowany: 17 maja 2012 10:26
|
|
Wysłane:
17 maja 2012 10:32:36
@szutnik Nie do końca jest tak jak piszesz.Początkowa faza wydobycie to ciśnienie ale bardzo szybko spada i wydobycie trzeba wspomagać.Technika wspomagania poszła tak daleko że można kontynuować produkcje z danego odwiertu wcześniej docierają do pokładów mniejszych zlokalizowanych kilkaset metrów od osi. Daje to razem takie efekty i kontynuowanie produkcji.Samo wstrzyknięcie czegokolwiek w tą samą dziurkę nie za wiele da. Znajdę coś w necie to wrzucę. Jeszcze o Ukrainie. Dodatkowy odwiert przez firme zewnętrzną to chyba ponad plan.Może jeżeli się sprawdzi to do końca roku jeszcze jeden dołażą,może firma zewnętrzna pociągnie NM. Jeszcze jedna ciekawostka z planu wierceń na Ukrainie. CM-3 to pole którego nie mamy a jak wskazuje numeracja to odwiert nr 3 i wygląda na zakup spółki (moje przypuszczenia) Frac Program (W#1,W#2,W#3) to też jest niespodzianka bo na pewno nie Wergunkoje.Tam numeracja zaczyna się od M-2.. coś tam o ile dobrze pamiętam. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Wysłane:
17 maja 2012 10:40:21
sicc napisał(a):@rabbit, mnie ostatnia sytuacja nauczyła, żeby nie jarać się takimi tekstami jak "możliwość umowy z shell". Ja Ciebie cenię głównie za determinację, ale musisz nabrać trochę dystansu. Jak Pan Korczak niejasno pisał o rachunku powierniczym to byłeś gotowy dać sobie rękę uciąć, że kasa leci na rachunek escrow, gdzie jest zbierana a jak KOV zdecyduje się wejść w opcję nigeryjską, to na dzień dobry zostanie zalany pieniędzmi z rachunku powierniczego.
Także spokojnie, w końcu giełda to tylko pieniądze :-) KOV da zarobić, ale musi konsekwentnie dążyć do celu, wejść na AIM, przyspieszyć prace i wrócić do punktu pierwszego tego planu (czyt. konsekwentnie zwiększać wydobycie).
EDIT: co do samego WZA nie masz racji i to niestety dowodzi Twojego zatwardziałego stanowiska w sprawie KOV. Holton zamknął obrady WZA, więc transmisja była kompletna. A później ewentualnie była prezentacja i after party za nasza kasę :-) Przyznam że końcówki nie oglądałem więc może zamknął obrady. Co do rachunku; 1.masz czego się czepiać,mogę wpisać 20 teorii które się sprawdziły a w przyszłości sprawdzą a Ty mi jedną wypominasz która pozostaje otwarta? 2.Jesteś prawnikiem to powinieneś wiedzieć że akurat ta sprawa nie została do końca wyjaśnione,tego rachunku już nie ma,nie wiadomo co na nim było i na koniec gdyby inwestycje przekroczyły poziom dochodów (a tak Redface sugerował) na tym tachunku był by debet który trzeba uzupełnić. Mam racje? Masz na to dowody że pieniądze pływające na ten rachunek poszły do innej kieszeni niż do KOV lub na inwestycje?? Możesz mi odpowiedzieć na to pytanie??? "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Wysłane:
17 maja 2012 11:16:04
rabbit napisał(a):@szutnik
Nie do końca jest tak jak piszesz.Początkowa faza wydobycie to ciśnienie ale bardzo szybko spada i wydobycie trzeba wspomagać.Technika wspomagania poszła tak daleko że można kontynuować produkcje z danego odwiertu wcześniej docierają do pokładów mniejszych zlokalizowanych kilkaset metrów od osi. Daje to razem takie efekty i kontynuowanie produkcji.Samo wstrzyknięcie czegokolwiek w tą samą dziurkę nie za wiele da. Znajdę coś w necie to wrzucę. Jeszcze o Ukrainie. Dodatkowy odwiert przez firme zewnętrzną to chyba ponad plan.Może jeżeli się sprawdzi to do końca roku jeszcze jeden dołażą,może firma zewnętrzna pociągnie NM. Jeszcze jedna ciekawostka z planu wierceń na Ukrainie.
CM-3 to pole którego nie mamy a jak wskazuje numeracja to odwiert nr 3 i wygląda na zakup spółki (moje przypuszczenia) Frac Program (W#1,W#2,W#3) to też jest niespodzianka bo na pewno nie Wergunkoje.Tam numeracja zaczyna się od M-2.. coś tam o ile dobrze pamiętam. Początkowa faza wydobycie to ciśnienie ale bardzo szybko spada i wydobycie trzeba wspomagaćTo zależy od wielkości tzw. "czapy gazowej", utrzymującej się w pułapce nad ropą. Większość dobrych i wydajnych złóż ma ją sporą (np. saudyjskie Al Ghawar i Abqaiq, czy złoża w zachodnioteksańskim basenie permskim) i pracującą bardzo długo ( w Al Ghawar, odkrytym w latach 40, chyba do lat 80-tych, jeśli mnie pamięć nie myli). Szczyt wielkości wydobycia osiąga się krótko po rozpoczęciu wspomagania , potem wydobycie gwałtownie spada. Znajdę coś w necie to wrzucę.Oszczędzę Ci fatygi. Tu masz stronę EPA (US agencji ochrony środowiska) z class II wells czyli otworami zatłaczającymi płyny w okolice pułapki złożowej(wells to nie tylko "studnie". W wiertnictwie angielskie wells należy tłumaczyć na polski jako "otwory wiertnicze". Piszę o tym po to, by więcej nie popełniać tu tego błędu). Możesz sobie poczytać: water.epa.gov/type/groundwater...Mały cytat z tego źródła: Cytat:Enhanced Recovery Wells inject brine, water, steam, polymers, or carbon dioxide into oil-bearing formations to recover residual oil and—in some limited applications—natural gas. This is also known as secondary or tertiary recovery. The injected fluid thins (decreases the viscosity) or displaces small amounts of extractable oil and gas zwróć uwagę na 2 słowa " small amounts". Z secondary albo tertiary recovery nie wyciśniesz "big amounts", a w przypadku złoża konwencjonalnego, niegdyś przez kogoś eksploatowanego, w grę wchodzi już tylko secondary lub tertiary recovery. Technika wspomagania poszła tak daleko że można kontynuować produkcje z danego odwiertu wcześniej docierają do pokładów mniejszych Złoża ropy nie mają formy pokładowej. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
Wysłane:
17 maja 2012 11:16:44
rabbit napisał(a):@szutnik
Nie do końca jest tak jak piszesz.Początkowa faza wydobycie to ciśnienie ale bardzo szybko spada i wydobycie trzeba wspomagać.Technika wspomagania poszła tak daleko że można kontynuować produkcje z danego odwiertu wcześniej docierają do pokładów mniejszych zlokalizowanych kilkaset metrów od osi. Daje to razem takie efekty i kontynuowanie produkcji.Samo wstrzyknięcie czegokolwiek w tą samą dziurkę nie za wiele da. Znajdę coś w necie to wrzucę. Jeszcze o Ukrainie. Dodatkowy odwiert przez firme zewnętrzną to chyba ponad plan.Może jeżeli się sprawdzi to do końca roku jeszcze jeden dołażą,może firma zewnętrzna pociągnie NM. Jeszcze jedna ciekawostka z planu wierceń na Ukrainie.
CM-3 to pole którego nie mamy a jak wskazuje numeracja to odwiert nr 3 i wygląda na zakup spółki (moje przypuszczenia) Frac Program (W#1,W#2,W#3) to też jest niespodzianka bo na pewno nie Wergunkoje.Tam numeracja zaczyna się od M-2.. coś tam o ile dobrze pamiętam. Nowoczesne techniki wydobycia ropy naftowejCiekawy artykuł pokazujący jakie mamy bogactwo w Brunei.Warto to przeczytać. Kiedy zabraknie ropy?@szutnik Dyskutujemy o różnych terminach.Ty piszesz o polach wyeksploatowanych kilka lat temu a ja o polach na których skończyła się ropa w latach 50-tych. "Żeby wygrać trzeba grać"
Edytowany: 17 maja 2012 11:19
|
|
Wysłane:
17 maja 2012 11:35:05
@szutnik Mam jeszcze jeden ciekawy link Odwierty poziomeW latach 50-tych wydobywano ropę z odwiertów pionowych,złoże ropy czy może żyła z ropą rozciągała się kilka kilometrów od odwiertu.Wyciągnąć ją było można max kilkaset metrów od studni i mimo że w dalszej odległości były pokłady węglowodorów to wydobycie nie było opłacalne. Na dzisiaj dociera się do tych pokładów i zwiększa ciśnienie przez co wydobycie można kontynuować.Odchodzą koszty wiercenia pionowego,jedynie pogłębienie studni i wiercenie poziome. @sicc Możesz mi odpowiedzieć na moje pytanie o rachunku?Masz jakiś komunikat jak to było z tymi pieniędzmi? "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.