4 Dołączył: 2009-05-05 Wpisów: 1 251
Wysłane:
3 grudnia 2012 01:55:01
przy kursie: 10,39 zł
No jak z raportu, to nic nowego faktycznie.
Co do wymiany zboża - czy Agroton miałby oddawać zboże rządowemu programowi?
|
|
0 Dołączył: 2012-12-01 Wpisów: 21
Wysłane:
3 grudnia 2012 09:16:56
przy kursie: 9,24 zł
Ok. Dziekuje ogolnie za posta zwiazanego z analiza.
A jak Kasiu postrzegasz cene Agrotonu aktualnie na GPW?
|
|
0 Dołączył: 2009-05-17 Wpisów: 82
Wysłane:
3 grudnia 2012 09:19:04
Nic nie wiem więcej w sprawie tego programu oprócz tego co jest w linku. Widzę to tak że nawet jeśli Agroton nie będzie brał w tym udziału, jakoś to może wpłynąć na rynek przez podwyższenie popytu na pszenicę. Ale to tylko domysły
Edytowany: 3 grudnia 2012 09:19
|
|
|
|
Wysłane:
3 grudnia 2012 13:45:10
storygroup napisał(a):Ok. Dziekuje ogolnie za posta zwiazanego z analiza.
A jak Kasiu postrzegasz cene Agrotonu aktualnie na GPW? Przecież napisałam, że się co do ceny nie wypowiem! Proszę mnie nie naciskać
|
|
Wysłane:
3 grudnia 2012 21:56:31
Przepraszam Kasiu, nie odswiezylem strony i nie widzialem tego wpisu... "Ukraiński Agroton gospodarstwo rolne nabylo PE "Alinco" i LLC "Lugastan" za 10,1 milionów dolarów i 15,1 mln - raporty UNIAN" zrodlo -> http://allretail.ua/news/31987/Jesli spolka nie kupila by tych firm za 25 MLN USD, to o tyle bylby wiekszy zysk w raporcie za 3 kwartal czy ta kasa byla wzieta z przeplywow? Tez wychodzi na to z raportu ze spolka ma w zbozach 30-50 MLN w magazynach, a sprzedaz w 3 kwartale byla nizsza niz rok temu, a spolka przeciez poniosla koszty zbiorow !! + odzyskana kasa, ktora widac w przeplywach. Wiec na moje oko spolka moze zakonczyc rok ciekawym zyskiem. Co o tym myslisz Kasiu ? pozdrawiam
|
|
Wysłane:
3 grudnia 2012 22:06:34
Kasa na takie wydatki pochodzi z przepływów, nie ma bezpośredniego wpływu na zysk.
Jeżeli to zboże się sprzeda przy dobrej marży to zysk może być "ciekawy". Ale to określenie mieści w sobie zbyt wiele...
|
|
Wysłane:
3 grudnia 2012 22:15:55
Ciekawe dlatego, ze
Patrząc na wyniki warto zwrócić uwagę na cały kontekst czyli przepływy oraz magazyny. -Trzeci kwartał to koszty zbioru i tutaj aż nadto jest to widoczne oraz obsługiwanie obligacji czyli 6 milionów dolarów.Proszę nie myśleć że te wyniki są złe bo po głębszej analizie zauważycie że zyski z tego kwartału są przerzucone na kwartał następny. -Ponieważ zobaczcie ilości magazynów są o blisko 15 milionów dolarów w gotówce większe niż do analogicznego okresu z przed roku więc to wróci tylko w następnym kwartale a dlaczego tak się stało maja magazyny widzieli w 3 kwartale wzrost surowców i przeczekali co widać po przychodach na bardzo niskich poziomie w tym miesiącu praktycznie można powiedzieć że nic nie sprzedali bo co to jest 6 milionów -po drugie uważam że chcą mocno zakończyć rok żeby zaskoczyć dobrym rezultatem pod rating Jednym słowem to przesunięcie środków oni mają w już zebranych magazynach w towarze 15 milionów dolarów więcej niż z przed roku a reszta w wyższej cenie a teraz doszły odsetki od obligacji i koszty zbioru
A co mnie zaskoczyło bardzo na plus i wskazuje na zmianę polityki w sprawie zawierania kontraktów 67,5 miliona dolarów na plusie w przepływach operacyjnych !!!!! 53 miliony dolarów na inwestycje w tym roku przeznaczyli i w porównaniu do 2 kwartału 2012 roku mają o 1 milion dolarów więcej żywej gotówki mimo tej straty w 3 kwartale!!!
c/z =2.6
nie widzisz tego plusu, ze spolka przechowuje sobie zboze, zeby sprzedac w najlepszym momencie ?? przeciez od tego ma magazyny...
a jaki fundamentalny czynnik moze zmienic ceny pszenicy na rynku ? Dla mnie widac trend wzrostowy, ktory moze jeszcze notowac makisma...
|
|
Wysłane:
3 grudnia 2012 22:22:00
A możesz pokazać, gdzie widzisz ten trend wzrostowy w cenach? I jaką masz gwarancję, że to się utrzyma? I ja nigdzie nie znalazłam informacji, że spółka zboże trzyma, żeby je sprzedać później po wyższych cenach!
|
|
Wysłane:
3 grudnia 2012 22:30:05
Oczywiscie chodzilo mi o kontrakty, a nie Agroton. http://stooq.pl/q/?s=w.f tutaj masz link. Zeby cena spadla na pszenicy, to musi byc jej wiecej !! a chyba jej teraz nie wyprodukuja. no bo niby jak ?? www.portalspozywczy.pl/zboza-o...Gdzies czytalem, chyba na stronie Agrotonu, ze wlasnie spolka zwieksza magazyny, po to by sprzedawac w najlepszych momentach dla niej. to chyba logiczne. To wg Ciebie ma problem ze sprzedazem zboza?
|
|
Wysłane:
3 grudnia 2012 22:32:56
W sumie moze byc naplyw surowca z cieplych krajow, ale to dopiero za miesiac, dwa... http://www.bloomberg.com/quote/A2TA:GR Agroton dzis rosnie w Frankfurcie, a u nas spadl... dziwna sytuacja jak dla mnie
|
|
|
|
Wysłane:
3 grudnia 2012 22:55:56
Jeszcze znalazlem jedna ciekawe informacje, ktora potwierdza mnie w zaistnialej sytuacji www.farmer.pl/agroskop/analizy...
|
|
Wysłane:
4 grudnia 2012 12:01:14
przy kursie: 8,24 zł
Jeśli masz dobre uzasadnienie wzrostów cen, to ja to kupuję. Po protu dotychczas w wynikach spółki nie było tego widać. Ale nie będę się kłócić z Twoim przekonaniem, po prostu wolę się opierać na innych przesłankach.
|
|
Wysłane:
4 grudnia 2012 14:33:48
Ja przedstawiam fakty, ktore sa widoczne. Popraw mnie jesli sie myle.
Widac w raporcie za 3 kwartal wzrost zapasow pszenicy na magazynie w porownaniu do ubieglego roku ? Ja to widze.
Nie mam zamiaru sie z Toba klocic, to chyba normalne, ze na forum wyrazamy swoja opinie.
|
|
Wysłane:
4 grudnia 2012 16:54:10
Tak. Ale dla mnie wzrost wartości zapasów oznacza tylko i wyłącznie wzrost wartości zapasów. To nie oznacza, że więcej będzie się sprzedawać.
|
|
Wysłane:
4 grudnia 2012 17:23:01
Raport nie uwzglednia pazdziernika i listopada... A pozbycie sie pszenicy ktorej maja najwiecej, gdzie na rynku jest wielkie zapotrzebowanie wg futersow na WHEAT cena rok temu byla o 40% nizsza, wiec jakby spolka chciala sie pozbyc zapasow to mogla by np o 5% taniej sprzedac i na pewno ktos chetny by sie znalazl Tez prosze zobaczyc, ze wolumen sprzedazy w raporcie za 3 kwartal 2011 byl duzo nizszy. A teraz coś z faktów spółka bardzo dobrze się rozwija wygenerował netto w okolicach 67 milionów dolarów w tym roku patrz przepływy operacyjne, to jest czysta gotówka która wpłynęła do firmy p w przeciągu 9 miesięcy( i zobaczcie jaka była rok temu oczywiście pomniejszona o duże inwestycje na poziomie 50 milionów dolarów i to potwierdzenia w liczbach jak spółka się rozwija i inwestuje.Na temat przepływów napisano wiele książek pod różnym kontekstem, bankructwa, rozwoju firmy i trzeba pamiętać że jak każda firma w czasie inwestycji ponosi dużo kosztów które zaczną procentować a ta spółka w dodatku przy takich kosztach generuje 25 milionów dolarów zysku netto. Dla osób nie krótkowzrocznych i dużo wiedzących o spółce jej profilu przeszacowaniach zauważy wygenerowaną gotówkę plus więcej cennego towaru w magazynach i to w dzisiejszym czasie dużo droższego -aktywa się praktycznie do kwartału 2 nie zmieniły -300 tysięcy dolarów plus o 1 milion dolarów więcej w gotówce więc firma ma o 1 milion dolarów więcej w gotówce która jest w firmie i wynosi już 20 milionów dolarów dla porównania zobaczcie sobie ile maja imc i ksg dużo mniej więc głowa do góry kumaci będą kupować od osób które tylko patrzą na zyski zresztą ta firma nie przynosi strat a zyski i to 80 milionów gdzie kapitał wynosi 216 i ma więcej w magazynach a że nie sprzedała w tym kwartale w którymś będzie musiała i to po suszy na Ukrainie ma około 50 tysięcy więcej zbóż różnego rodzaju od słonecznika pszenicy i kukurydzy wystarczyło tą ilość sprzedać i by była 9 milionów na plusie minimum. za przeplywt należą im się brawa za te 67 milionów, ciekawy jestem ile osób zauważyło że ma w gotówki więcej niż w 2 kwartale mimo 6 milionów dolarów straty w tym 3,1 mln zabrały odsetki od obligacji. Co Ty na to Kasiu ?
|
|
Wysłane:
4 grudnia 2012 17:31:44
Ja już się co do tego wypowiedziałam
|
|
PREMIUM
1 363 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
4 grudnia 2012 17:36:21
storygroup napisał(a):pozbycie sie pszenicy ktorej maja najwiecej, gdzie na rynku jest wielkie zapotrzebowanie wg futersow na WHEAT cena rok temu byla o 40% nizsza, wiec jakby spolka chciala sie pozbyc zapasow to mogla by np o 5% taniej sprzedac i na pewno ktos chetny by sie znalazl kontrakty na pszenicę to instrument, który z prawdziwą pszenicą ma tylko nazwę wspólną. nie sugerowałbym się nimi zupełnie. dopóki nie występuje obowiązek dostarczenia/odebrania zakontraktowanego surowca na koniec okresu, dopóty jest to wyłącznie spekulacyjny instrument i nie należy kierować się rozbieżnością między ceną derywatu a instrumentu bazowego. historia zna przypadki spekulacji, kiedy to któryś z metali szlachetnych był dwukrotnie bodaj droższy od kontraktów.
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
4 grudnia 2012 17:47:38
leci jak kamień w wodę. Czy powtórzymy historię Sadovaya?  kliknij, aby powiększyćkorelacja ukraińskich spółek jest zastanawiająca
Edytowany: 4 grudnia 2012 17:48
|
|
PREMIUM
1 363 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
4 grudnia 2012 17:57:33
 kliknij, aby powiększyć tutaj widać jakie zdanie o spółce ma rynek. zwyżce wewnątrz kanału towarzyszył malejący wolumen, który wzrósł po wybiciu dołem. cel 6,80 zł. Vox, dobry trop. współczynnik korelacji tych spółek to 0,86, bardzo wysoki (na podstawie 250 sesji)
Edytowany: 4 grudnia 2012 18:01
|
|
PREMIUM
523 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
4 grudnia 2012 19:38:38
To ja dorzucę od siebie dwa grosze. 1. Nie lubię spółek, które spekulują na zapasach. Takową działalność jak sugeruje jeden z userów zamierza prowadzić spółka. Jak się kończy spekulacja to proszę sobie zerknąć do sprawozdania Drozapolu za rok 2010. Jedna klęska urodzaju i po ptokach. 2. To nie jest tak, że zyski są"przerzucane" na kolejny kwartał. Jest dokładnie odwrotnie, czyli są wykazywane przedwcześnie, z resztą zgodnie z MSR41 - rolnictwo. Tutaj mamy zapasy niemal w aktualnej cenie rynkowej. Przeszacowania aktywów biologicznych są sporządzane w oparciu o przewidywane przepływy, a te zależą do cen. W momencie zbioru mamy praktycznie cenę rynkową. Tak przynajmniej jest u wszystkich mi znanych spółek z spożywczych z Ukrainy. 3. Analiza CF za niepełny rok nie ma sensu ze względy na sezonowość. Fakt, że wygląda jeszcze lepiej, ale to taka uwaga. Gorzej z CF przed zmianami w kapitale obrotowym. Taka prezentacja pokazuje, ile spółka zarobiła faktycznie gotówki, bez wpływu zmiana w należnościach zobowiązaniach i zapasach. A to wygląda już nieciekawie. 4. Wydatki na zbiory są aktywowane na zapasie, a nie wykazywane w kosztach Z pobieżnej lektury wynika, że kupili ziemię za 25m złotych. Tzn ile tego kupili? Bo to prawie 100M złotych. Ile kosztują grunty rolne na Ukrainie? Za 100 milionów PLN to można pół województwa kupić :)
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.