0 Dołączył: 2011-07-29 Wpisów: 1 159
Wysłane:
22 października 2013 13:05:13
przy kursie: 1,61 zł
Faktycznie - nie zazębiają się, więc to nie jest formacjach Trzech Białych Żołnierzy Wracamy do trendu spadkowego... Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
0 Dołączył: 2012-12-04 Wpisów: 112
Wysłane:
22 października 2013 14:43:02
cad_man Popadasz ze skrajności w skrajność Sytuacja nigdy się nie rozwija tak dobrze jak to przewidują najwięksi optymiści, ani tak źle jak przewidują to najwięksi pesymiści Mamy raport, mamy dobre wyniki spółki, przekłada się to na poprawę notowań spółki. Poczekajmy jak sytuacja się rozwinie i będzie można określić trend średnioterminowy. Ci którzy mimo dobrych wyników oczekują spadku na 1zł, albo pompy w górę od razu na 4zł na pewno się zawiodą. Rzadko tak, to działa
|
|
0 Dołączył: 2012-09-12 Wpisów: 223
Wysłane:
23 października 2013 08:25:36
cad_man jest zmienny jak chorągiewka i ma skrajne nastawienia do spółki. Raz wypowiada się negatywnie, krytykuje, wszystko widzi w czarnych barwach, nie wierzy w sukces. Za chwilę wypisuje superlatywy, jest pod wrażeniem osiągnięć spółki i dostrzega szanse. A w międzyczasie fundamentalnie niewiele się zmienia - kontraktów nie przybyło, bilans podobny. Trudno tłumaczyć taką zmianę nastawienia pojawieniem się spodziewanego niezbyt wysokiego zysku. Być może się mylę, ale trudno nie oprzeć się wrażeniu, że może to zależeć od tego, czy posiada akcje spółki (i chce sprzedać), czy nie (planuje zakup). Jeśli tak jest, to feee, nie lubimy takich zachowań, toż to podłe wyrachowanie i obłuda
|
|
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
23 października 2013 12:29:05
przy kursie: 1,63 zł
Słuchajcie, myślę ze forum to nie pole na wycieczki personalne.
|
|
Wysłane:
23 października 2013 13:45:20
To również nie miejsce do naganiania... Ja do cad_mana nic nie mam. Oceniam tylko jego zachowanie i zastanawiam się nad motywem. Nie czynię tego bezpodstawnie, bo zachowuje się delikatnie mówiąc - nieco dziwnie. Sam poczytaj, to zrozumiesz, co mam na myśli. To tyle, nic personalnego. Nie ma tematu.
|
|
0 Dołączył: 2012-12-04 Wpisów: 112
Wysłane:
23 października 2013 15:20:51
To nie musi być naganianie. Wiadomo, że w inwestowaniu kluczową rolę odgrywa psychologia i umiejętność radzenia sobie z emocjami. I niestety pozycja jaką zajęliśmy wpływa na postrzeganie rzeczywistości i sygnałów płynących z rynku. Pytanie tylko czy potrafimy nad tym zapanować, czy nie, bo to klucz do sukcesu.
|
|
Wysłane:
23 października 2013 16:45:43
Ingvar napisał(a):cad_man jest zmienny jak chorągiewka i ma skrajne nastawienia do spółki. Racja! A nie można mieć? Nastawienie jest takie jaka sytuacja spółki. Czy jest w tym coś złego? Może tylko to, że to niektórym przeszkadza Mam swoje zdanie i nie boję się go wygłaszać, zmieniam zdanie - myślę o tym co mówią inni i nad tym co robi spółka. Adekwatne przysłowie: "Tylko krowa zdania nie zmienia"i jeszcze Ci dopiszę: "Ten, który nigdy nie zmienia swoich poglądów, przeważnie takich nie posiada." Alberto Moravia. A Ty posiadasz jakieś poglądy/zdanie na temat tej spółki? Czy nigdy się one nie zmieniały? Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
Wysłane:
24 października 2013 08:02:34
@ cad_man Nie odbieram nikomu prawa do wygłaszania swoich poglądam, ani do ich zmiany. Dobrze wiesz, że posiadam pogląd na temat spółki. Co więcej, czasem ulegał on pewnej zmianie, niejednokrotnie wyrażałem tu swoje wątpliwości i obawy. Przy czym jest różnica między warażaniem obaw a zdecydowaną, wręcz ostrą krytyką. W Twoim przypadku obserwowałem zupełne zmiany frontu i to w krótkim odstępie czasu, bez jakiegoś większego uzasadnienia. Kiedyś posiadałeś akcje i pozytywnie pisałeś o spółce. Przez ostatni rok pisałeś w zupełnie innym tonie. Dwukrotnie po Twoich krytycznych wpisach zadałem Ci pytanie, czy posiadasz akcje i3D, bo dziwnie wygląda zdecydowana krytyka w sytuacji posiadania akcji. Nie odpowiedziałeś na nie, co dało mi do myślenia... Twoja postawa budzi wątpliwości, szczególnie biorąc pod uwagę historię Twoich wpisów pod innym nickiem. Teraz nagle odrywasz Amerykę pisząc o możliwych 12 mln zł przychodów, co już wiadomo od kilku miesięcy. Również z dużym prawdopodobieństwem wiadomo było, że zyski się pokażą, ale pod koniec roku, co wynikało z harmonogramu realizacji projektów. Nagle dostrzegłeś szansę związaną z prognozowaną poprawą na rynku reklamy. Dziwne, że wcześniej tego nie widziałeś i nie podkreślałeś na forum. To wszystko rodzi uzasadnione, w moim odczuciu, podejrzenia. W tym momencie po prostu nie jesteś wiarygodny (nie tylko dla mnie). I cytowane przez Ciebie przysłowia niewiele zmienią, bo tu nie chodzi o kwestię posiadania poglądow lub nie, ale o interesowne wpisy (naganianie) w zależności od stanu posiadania. Niczego Ci nie udowodnię, nie mam takiego zamiaru. Sam wiesz, jaka jest prawda. Postępuj jak chcesz, ale licz się, że inni widzą pewne zjawiska i mają prawo wyrażać swoje wątpliwości. Tym bardziej, że na forach jest wielu naganiaczy.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
24 października 2013 08:10:35
Proszę o zakończenie dyskusji o userach zamiast o spółce.
|
|
Wysłane:
24 października 2013 08:47:17
Ingvar napisał(a):@ cad_man Co więcej, czasem ulegał on pewnej zmianie, niejednokrotnie wyrażałem tu swoje wątpliwości i obawy. Przy czym jest różnica między warażaniem obaw a zdecydowaną, wręcz ostrą krytyką. Co złego jest w krytyce? Trudno nazwać naganianiem krytykę spółki w czasie gdy wyniki i poczynania spółki nie pozostawiają nic innego - co innego gdy ktoś ma tylko "obawy" i "wyraża wątpliwości" gdy wyniki i poczynania spółki są zdecydowanie złe. Takie właśnie wyrażanie tylko wątpliwości i obaw w takiej sytuacji to dopiero jest naganianiem - może nie na zakup akcji ale na ich nie sprzedawanie, bo "będzie lepiej"... Wg mnie takie "aksamitne naganianie" jest bardzo niebezpieczne, o wiele bardziej niż jak to ująłeś "ostra krytyka"... Czy myślisz, że moja krytyka spółki - uzasadniona wynikami - miała wpływ na zachowanie kursu? Uważasz, że moje słowa o spółce mają większy wpływ na zachowanie kursu i rynkową wycenę spółki niż wyniki spółki i jej działalność? Mnie się wydaje, że nie - ale każdy może mieć swoje zdanie... Obydwoje zdajemy sobie sprawę z tego, że nadszedł lepszy czas dla spółki. Pisałem o tym po raporcie i szukam potwierdzenia na wykresie. Co zauważam to piszę. Napisałem o formacji świecowej - anty_teresa wyjaśniła, że to nie ta formacja, napisałem, że rzeczywiście. Nie spodobało ci się, że napisałem wracamy do trendu spadkowego? Chyba nie do końca jesteś poważny, że jedna formacja lub jej brak świadczy o tym, że jest trend wzrostowy lub spadkowy... Na odwrócenie trendu składa się kilka elementów - pierwszy, fundamentalny został podany do wiadomości w raporcie kwartalnym. Pop wspominał o przejściu wskaźnika AD powyżej 0. Pisałem o pokonaniu linii oporu długoterminowego trendu spadkowego... Czepiasz się mnie i tyle, przeszkadzają ci inni u forum, którzy mają inny temperament i postrzeganie niż twoje. Chciałbym dodać, iż nie jest tajemnicą, że spółka czytuje wpisy na tym forum, więc korzystając z tego napisałem, iż część inwestorów może traktować kontrakt z wieliczką jako zdarzenie jednorazowe (oczywiście oburzyłeś się na takie coś) i napisałem, że dobrze by było gdyby spółka napisała jaki wpływ na wyniki miało rozliczenie tego kontraktu. Tak się stało, może dzięki mojemu wpisowi może nie, ale spółka podała. Co z tego wynikło dla mnie? Ano to, że widać, że spółka potrafi zarobić i bez takiego "jednorazowego" zdarzenia (dużego zlecenia). Potrafi trzymać koszty i wypracować zysk netto - bardzo dobry prognostyka na przyszłość! I tutaj trzeba zdać sobie sprawę, że wynik mógł być jeszcze lepszy gdyby nie właśnie wieliczka - część pracowników wykonywała prace na potrzeby tego kontraktu i zysk z tego nie został ujęty w 3Q... Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
|
|
Wysłane:
24 października 2013 09:27:07
Ja miałem wątpliwość, uzasadniłem powód, Ty wyjaśniłeś. Kończymy temat, nie ma co dalej o tym dyskutować, nie od tego jest wątek.
|
|
Wysłane:
24 października 2013 09:44:55
cad_man napisał(a):Chciałbym dodać, iż nie jest tajemnicą, że spółka czytuje wpisy na tym forum, więc korzystając z tego napisałem, iż część inwestorów może traktować kontrakt z wieliczką jako zdarzenie jednorazowe (oczywiście oburzyłeś się na takie coś) i napisałem, że dobrze by było gdyby spółka napisała jaki wpływ na wyniki miało rozliczenie tego kontraktu. Tak się stało, może dzięki mojemu wpisowi może nie, ale spółka podała. Co z tego wynikło dla mnie? Ano to, że widać, że spółka potrafi zarobić i bez takiego "jednorazowego" zdarzenia (dużego zlecenia). Potrafi trzymać koszty i wypracować zysk netto - bardzo dobry prognostyka na przyszłość! I tutaj trzeba zdać sobie sprawę, że wynik mógł być jeszcze lepszy gdyby nie właśnie wieliczka - część pracowników wykonywała prace na potrzeby tego kontraktu i zysk z tego nie został ujęty w 3Q...
Też na to liczę, inaczej prognozowany przez Ciebie zysk 1,6-1,7 mln zł jest raczej nierealny. Mam nadzieję, że koszty i przychody nie były w Q3 aż tak współmierne i siedzi tam sporo kosztów okresu, wtedy duża część przychodów z Wieliczki w Q4 będzie zyskiem.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 października 2013 11:37:38
Po raz kolejny to napiszę. Przychody i związane z nimi koszty MUSZĄ BYĆ WSPÓŁMIERNE. i3d ma rachunek Porównawczy, gdzie wykazuje między innymi zmianę stanu produktów, która zwiększa przychody i koszty w takim samym stopniu. Mamy więc skorygowany na plus przychód(wydatki kapitalizowane na produkcji w toku zwiększają przychody) i wykazanie WSZYSTKICH kosztów jakie spółka poniosła, ale części dotyczącej stricte realizacji kontraktu z zerową marżą. Ponad koszty związane z kontraktami spółka ponosi koszty ogólne dotyczące jej nieprodukcyjnego utrzymania. Mamy tutaj koszty zarządu, doradztwa kapitałowego, koszty prowadzenia księgowości, amortyzację majątku nieprodukcyjnego, koszty promocji, reklamy logistyki itd. W większości powinny to być koszty stałe niezależne, albo w małym stopniu od przychodów. Te koszty przez nic nie są kompensowane. W momencie realizacji kontraktu koszty ogólne obciążają wynik, a z realizacji wynik jest zerowy. Natomiast w momencie wystawienia faktury za kontrakt pojawia się przychód równy kwocie fakturowej netto, ale jednocześnie zmniejszenie przychodów przez zmianę produkcji w toku. Inaczej mówiąc spółka pokazuje sam zysk z kontraktu w przypadku kiedy już na początek okresu był zakończony, ale niezafakturowany. Z powyższego wynika, że wynik okresu zależy od fakturowania kontraktów i poziomu kosztów ogólnych. Zwiększenie fakturowania w okresie pozwala wykazywać zyski kontraktowe, które powinny przewyższać koszty ogólne.
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
24 października 2013 12:00:34
Paweł, już wiemy, że tak powinno być. Natomiast widziałeś ostatnie omówienie do raportu? Bo przyznam, że ja sam jestem w tym temacie skołowany, bo z niektórych komentarzy spółki można odnieść takie wrażenie jak pisze Ingvar, no chyba, że to tylko wrażenie a w praktyce jest jak piszesz...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 października 2013 12:16:59
Tak czytałem ostatni raport i nie widzę tym razem nic co sugerowałoby, że jest inaczej niż napisałem. Wiem, że spółka w komentarzach często pisze/pisała tak nieprecyzyjnie, że można odnieść wrażenie o nieprawidłowym księgowaniu, ale akurat w tym raporcie nie widzę nic takiego. PS: Dodam, że Quazar najprawdopodobniej był wykazywany także z zerową marżą. Jeśli poszło 200k przez przychody to taka sama kwota prawdopodobnie przez koszty.
|
|
Wysłane:
25 października 2013 17:31:30
przy kursie: 1,76 zł
anty_teresa napisał(a):Wszystko zależy pop jakich się używa narzędzi... Tzn, czy wykres liniowy czy logarytmiczny, z uwzględnieniem dywidend czy nie. W skali logarytmicznej z korektą o odcięte dywidendy linia trendu spadkowego została złamana:  kliknij, aby powiększyćTo oczywiście nie oznacza, że powstał nowy trend, bo tutaj mamy z definicji mieć coraz wyższe dołki, a tego jak wszyscy wiemy brakuje. Wedle takiego V.Sprendeo nie mamy nawet końca trendu spadkowego, bo wymaga on złamania istotnego oporu, który dla spółki znajduje się tak naprawdę w okolicy 2,5(na upartego 2,0). Sam fakt braku trendu na tę chwilę nawet w interwale dziennym potwierdzają wskaźniki. ADX opada co mówi tylko i wyłącznie o korekcie w trendzie wyższego rzędu(przynajmniej na razie). Choć wzrosty są spore to na razie nic nie oznaczają, choć oczywiście lepiej jak są niż jak ich nie ma :) No i faktycznie na wykresie świecowym doszło do wyłamania linii trendu spadkowego przebiegającej od początku notowań. Przydałyby się wkrótce jakieś nowe zamówienia na przyszły rok...
|
|
0 Dołączył: 2011-05-09 Wpisów: 62
Wysłane:
14 listopada 2013 22:18:15
przy kursie: 1,53 zł
www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...Zarząd i3D S.A. (Emitent, Spółka) z siedzibą w Gliwicach informuje o zwołaniu Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki, które odbędzie się w dniu 10 grudnia 2013 roku o godzinie 13:00 w siedzibie Spółki, tj. w Gliwicach, przy ul. Konarskiego 18C. Przewidywany porządek obrad oraz pozostałe niezbędne informacje zamieszczono w załącznikach. Załączniki: Załącznik 1 - ogłoszenie o zwołaniu Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki i3D S.A. Załącznik 2 - projekty uchwał na Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Spółki i3D S.A. Załącznik 3 - informacja o ogólnej liczbie akcji i głosów w dniu ogłoszenia o zwołaniu Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia i3D S.A. Podstawa prawna: § 4 ust. 2 Załącznika Nr 3 do Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu "Informacje bieżące i okresowe przekazywane w alternatywnym systemie obrotu na rynku NewConnect" Wraca temat programu motywacyjnego. Moje spółki
ATD, BFT,WWL,BTM
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
14 listopada 2013 23:11:16
I znowu kpina, chca dostac darmowe warranty przy zysku na poziomie 500 tys. pln w tym roku
Edytowany: 14 listopada 2013 23:12
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
15 listopada 2013 00:39:25
czytaj dalej.... nawet jeśli w 2013 nie wyrobia.... tych 0,5 mln to jak podciągną w 2014 to i tak mają prawo.... nawet gdyby wyciągneli te 0,5 mln złotych zysku to w zamian za przyczynienie się zarzadu i osób do "wzrost wartości" firmy chcą 140 000 tys akcji po 0,2 zł czyli licząc różnicę do obecnego prawie (najniższego) kursu akcji to jest 1,3 czyli 140 tys akcji x 1,3 zł różnicy to daje 190 tys zł.... premii za zysk 500 tys zł... Menażery z tej firmy są jak widać chciwi do potęgi oprócz normalnych pensji, dodatków , aut i dodatkowych zleceń dla firm własnych
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
Wysłane:
15 listopada 2013 01:14:15
A jakie propozycje wysłaliście do firmy, bo tak na szybko nie pamiętam....? Bo sam temat, że powrócił, to chyba nie jest zaskoczeniem, bo było to zapowiadane te kilka miesięcy wcześniej. Miały być uwzględnione propozycje BZWBK (była o tym mowa na spotkaniu inwestorskim w czerwcu), więc zapewne tak tym razem jest...
Edytowany: 15 listopada 2013 01:18
|
|