PARTNER SERWISU
rftfklug

Obligacje skarbu państwa

bzykx17x
0
Wpisów: 10
Wysłane: 9 stycznia 2014 17:41:23
Witam. Chciałbym zainwestować trochę wolnej gotówki w obligacje skarbu państwa z datą wykupu za minimum 4 lata oraz z odsetkami płaconymi co pół roku lub co rok. Moglibyście doradzić mi jakieś obligacje spełniające te kryteria ?

Kalashnikov
0
Wpisów: 537
Wysłane: 9 stycznia 2014 20:04:59
Polecę Ci wujka Google i hasło "obligacje skarbowe".
Oto co mi wyszło:

link do Obligacji 4-latek

Polecam inwestycje w obligacje skarbowe. Po prostu nieprawdopodobna stopa zwrotu thumbright

gauss
0
Wpisów: 111
Wysłane: 9 stycznia 2014 20:08:39
Wyższą stopę zwrotu od obligacji skarbowych otrzymasz wybierając najlepsze aktualnie na rynku lokaty terminowe...

Kalashnikov
0
Wysłane: 9 stycznia 2014 20:28:27
A może Pan Bzyk to patriota? I nie chce wspierać łże-kapitalizmu zachodniego swoimi pieniędzmi? blackeye
To może 10-latki sobie lepiej zafundować? to aż 0,5 procenta więcej w skali roku, a pięniądze i tak i tak zamrożone w nędznej inwestycji?

bzykx17x
0
Wysłane: 9 stycznia 2014 23:41:43
zdaje sobie sprawę z tego że oblgacje skarbu państwa są kiepsko oprocentowane ale bardziej zależy mi na bezpieczeństwie niż na wysokim oprocentowaniu.

gauss
0
Wpisów: 111
Wysłane: 10 stycznia 2014 00:19:21
Lokaty terminowe są tak samo "bezpieczne" jak obligacje skarbu państwa, także argument nietrafiony...

PIB-Finanse
0
Wpisów: 102
Wysłane: 10 stycznia 2014 14:41:17
Cytat:
Lokaty terminowe są tak samo "bezpieczne" jak obligacje skarbu państwa, także argument nietrafiony...

Chyba jednak jest różnica :-)
Polecam zapoznanie się z sytuacja finansową BFG. Na koniec roku 2012 miał ok. 10 mld aktywów i blisko 500 mld "gwarantowanych" depozytów bankowych.

PIB - Finanse z sensem

bzykx17x
0
Wysłane: 10 stycznia 2014 14:48:26
Zdania na ten temat są podzielone. Część osób uważa że obligacje skarbu państwa są bezpieczniejsze. Świetnym przykładem jest ten post:
www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...
Zakładając ten wątek pytałem jakie OBLIGACJE byście mi doradzili. Lokaty terminowe są dobre na krótki okres inwestowania gotówki.Zgadzam się z tobą gauss . Rzeczywiście wyższą stopę zwrotu osiągną bym wybierając najlepsze lokaty oszczędnościowe Jednak jeśli chodzi o lokaty mam do wyboru tylko dwie możliwości albo konto oszczędnościowe w db easyNET gdzie oprocentowanie wynosi 3% jeśli lokujesz kwotę do 10 tyś . od 10 tyś w górę oprocentowanie wynosi 2 % i konto oszczędnościowe w pko gdzie oprocentowanie wynosi 1.50% jeśli ulokuję od 10000zł do 20000zł.

Lukasz Konopko
PREMIUM
42
Grupa: Bus Driver, Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 679
Wysłane: 10 stycznia 2014 16:11:43
@PIB-Finanse
Jakieś dobre źródła danych i opinii dotyczących BFG?

kajet
0
Wpisów: 145
Wysłane: 10 stycznia 2014 20:46:57
PIB-Finanse napisał(a):
Cytat:

Chyba jednak jest różnica :-)
Polecam zapoznanie się z sytuacja finansową BFG. Na koniec roku 2012 miał ok. 10 mld aktywów i blisko 500 mld "gwarantowanych" depozytów bankowych.

Jest jeszcze backstop w postaci NBP, który wkracza, gdy BFG skończą się pieniądze.

Kalashnikov
0
Wysłane: 11 stycznia 2014 16:00:04
bzykx17x napisał(a):
Zakładając ten wątek pytałem jakie OBLIGACJE byście mi doradzili.

Rozwiń myśl, bo powiem Ci szczerze - mistrzem wiedzy tajemnej jeszcze nie jestem a pewnie i inni użytkownicy z chęcią by się dowiedzieli o co Ci konkretnie chodzi.

bzykx17x napisał(a):
Jednak jeśli chodzi o lokaty mam do wyboru tylko dwie możliwości albo konto oszczędnościowe w db easyNET gdzie oprocentowanie wynosi 3% jeśli lokujesz kwotę do 10 tyś . od 10 tyś w górę oprocentowanie wynosi 2 % i konto oszczędnościowe w pko gdzie oprocentowanie wynosi 1.50% jeśli ulokuję od 10000zł do 20000zł.

Jakaś pseudo-reklama?

Edytowany: 11 stycznia 2014 16:08

PIB-Finanse
0
Wysłane: 11 stycznia 2014 21:45:53
barca100 napisał(a):
@PIB-Finanse
Jakieś dobre źródła danych i opinii dotyczących BFG?

Korzystam z danych oficjalnych: https://www.bfg.pl/raporty-roczne
oraz wiedzy o działaniu systemu bankowego opartego na rezerwach częściowych.
PIB - Finanse z sensem

PIB-Finanse
0
Wysłane: 11 stycznia 2014 21:53:10
kajet napisał(a):
Jest jeszcze backstop w postaci NBP, który wkracza, gdy BFG skończą się pieniądze.

Cały system będzie stabilny dopóki ludzie wierzą, że w każdej chwili mogą otrzymać z banku swoje pieniądze. Zdecydowana wiekszość nie ma pojęcia, że tych pieniędzy fizycznie NIE MA w bankach. Oczywiście utrzymywanie depozytariuszy w tej niewiedzy i "mydlenie oczu" tworami typu BFG jest konieczne do zapewnienia działania banków.

NBP to SNB i jak zacznie "drukować" pieniądze, to PLN stanie się bardzo tani ;-)
Nie ma co sie oszukiwać - pierwszy run na choćby średni bank i mamy po polskim systemie bankowym. Przecież z tego powodu były podnoszone kwoty gwarantowanych depozytów do 100 tys. euro.
PIB - Finanse z sensem

bzykx17x
0
Wysłane: 13 stycznia 2014 11:55:41
bzykx17x napisał(a):
Zakładając ten wątek pytałem jakie OBLIGACJE byście mi doradzili.

Rozwiń myśl, bo powiem Ci szczerze - mistrzem wiedzy tajemnej jeszcze nie jestem a pewnie i inni użytkownicy z chęcią by się dowiedzieli o co Ci konkretnie chodzi.

bzykx17x napisał(a):
Jednak jeśli chodzi o lokaty mam do wyboru tylko dwie możliwości albo konto oszczędnościowe w db easyNET gdzie oprocentowanie wynosi 3% jeśli lokujesz kwotę do 10 tyś . od 10 tyś w górę oprocentowanie wynosi 2 % i konto oszczędnościowe w pko gdzie oprocentowanie wynosi 1.50% jeśli ulokuję od 10000zł do 20000zł.

Jakaś pseudo-reklama ?

Chodziło mi o to jakie obligacje skarbu państwa inni użytkownicy tego forum by wybrali. Stałokuponowe czy raczej zmiennokuponowe i na jaki okres czasu. czteroletnie, dziesięcioletnie czy może wybrać jakieś obligacje skarbu państwa dwuletnie? O lokatach napisałem tylko i wyłącznie z tego powodu ponieważ Kalashnikov wyśmiewasz się z obligacji państwa niesamowicie. Dla mnie osobiście w porównaniu z lokatami do jakich mam dostęp obligacje wydają się korzystne. Jedni chcą otrzymać stopę zwrotu wynoszącą minimum 20% inni mniej. Dopiero się uczę, kiepsko znam się na obligacjach więc nie mam zamiaru wypływać od razu na głęboką wodę żebym stracił wszystkie pieniądze. Jeśli inni mają większą tolerancję na ryzyko to gratulacje. Tak trzymać. Ja osobiście wolę być ostrożny.

Kalashnikov
0
Wysłane: 13 stycznia 2014 21:51:20
Z tego co widzę, masz dwie opcje "zdobycia" obligacji skarbowych - Albo zapisać się na nie przez stronę MF, albo kupić je na Catalyst. Zapisy na stronie MF dotyczą obligacji stało kuponowych (nie będą dopuszczone na Catalyst), z kolei na Catalyst można kupić papiery o stałym i zmiennym % (dość wysokim nawet jak na skarbowe) - ale ceny są tak wywindowane, że rentowność takiej inwestycji spada do poziomu inflacji (skórka za wyprawkę). Wg mnie, jeżeli chcesz inwestować w obligacje skarbowe, zapisz się na nie przez stronę MF. W dłuższej perspektywie wg. wszelkich informacji, lepiej opłaca się zainwestować w papiery o zmiennym % - Bo giełdowi wróżbici zakładają wzrost stóp procentowych w miarę bliskiej perspektywie.

A dlaczego uważam inwestycję w obligację skarbowe za największe możliwe nieporozumienie? Po pierwsze - żenujące oprocentowanie, moim zdaniem znacznie nieadekwatne do ryzyka. Po drugie - ich zabezpieczenie to taka sama "iluzja" jak BFG - Wszystko się kręci dopóki są chętni na niekończące się rolowanie długu - weź pod uwagę, że emisje obligacji dostępne dla indywidualnych są co miesiąc! (nie wiem jak sprawa wygląda z instytucjami). Wszystko na razie trzyma się kupy, bo instytucje, np. BFG mogą lokować środki tylko w "bezpiecznych" papierach skarbu państwa. Poręczenie państwa w kwestii obligacji to taka sama mrzonka jak ZUS - Fikcja bez pokrycia, polityczne science-fiction...

O wiele lepiej opłaca się "teoretycznie" inwestować w listy zastawne, które mają bodaj w 100% pokrycie w nieruchomości (więc wysoki poziom bezpieczeństwa), a nie opierają się na ustawicznej rolce długu.
Edytowany: 13 stycznia 2014 22:01

kajet
0
Wpisów: 145
Wysłane: 14 stycznia 2014 09:02:46
PIB-Finanse napisał(a):
kajet napisał(a):

NBP to SNB i jak zacznie "drukować" pieniądze, to PLN stanie się bardzo tani ;-)
Nie ma co sie oszukiwać - pierwszy run na choćby średni bank i mamy po polskim systemie bankowym. Przecież z tego powodu były podnoszone kwoty gwarantowanych depozytów do 100 tys. euro.

Co do samego niebezpieczeństwa drukowania pieniędzy - zasadniczo się zgadzam (chociaż dużo zależy od przewidywań rynku co do sił deflacyjnych - destrukcji kredytu w systemie), natomiast trzeba znać proporcje. Obecna podaż pieniądza M3 to bilion złotych. Czy wydrukowanie 50 mld (czego nie popieram) zakończy się katastrofą? Nie. A sądzę, że taka kwota spokojnie zapobiegłaby runowi na banki, jaki groziłby nam w przypadku upadłości średniej lub dużej instytucji (suma bilansowa PKO BP - największego banku - to 200 mld, potencjalna dziura po ogoleniu akcjonariuszy i obligatariuszy i uwzględnieniu pozostającej wartości aktywów raczej by tych 50 mld nie przekroczyła).

PIB-Finanse
0
Wysłane: 16 stycznia 2014 23:42:45
Być może rozważając problem matematycznie, wyjdzie, że wydrukowanie 50 mld by wystarczyło (nie sprawdzałem), ale w przypadku pojawienia się problemów do głosu dochodzi psychologia tłumów ;-) I tu wszelkie dywagacje o kwotach (moim zdaniem) tracą sens.
PIB - Finanse z sensem

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,310 sek.

oqssesqk
nlpeuwwn
tkcazfsi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jnmusjhq
puyuludp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat