PARTNER SERWISU
xxhwgffr
1 2 3 4
anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 4 lutego 2014 21:16:21 przy kursie: 0,46 zł
pmag napisał(a):
@obs: GANT i JRI to tylko z pozoru podobne spółki, gdyż obydwie działają na rynku nieruchomości. Jednak GANT to deweloper, czyli na polski: firma budowlana. JRI zajmuje się nabywaniem istniejących nieruchomości na wynajem lub odsprzedaż po ewentualnym remoncie. Dopiero niedawno spółka zajmuje się tzw. redeweloperką, czyli np. dobudowywaniem dodatkowych kondygnacji. Ryzyko jest zatem nieporównywalnie mniejsze.

Gant i JRI to tylko z pozoru się różnią :)
Gant to deweloper czyli kreator i zarządca procesu inwestycyjnego mającego na celu odsprzedaż nieruchomości. Podobnym wydaje się być JRI. Różni je tylko przedmiot ostatecznej sprzedaży. W przypadku Ganta są to mieszkania, natomiast w przypadku JRI powierzchnie komercyjne.

Ryzyka się różnią, ale nie można powiedzieć, że któreś jest mniejsze. Przy Gancie będzie to popyt i cena sprzedaży, natomiast przy JRI stopa pustostanów, czynsz i yield. W jednym i drugim przypadku można się poślizgnąć. Można tak samo przecenić siłę popytu na mieszkania, jak też popytu na powierzchnie. JRI bierze na siebie jeszcze inne ryzyko, które także zabiło Ganta. Rewitalizacja nieruchomości. Gant miał taki SM DOM, a wiesz co ma JRI? Za ile to kupił ile od razu na tym zysku pokazał? Bo ze sprawozdania wynika, że pokazał... To znaczy, że uważa iż kupił taniej niż realna wartość. Czy uważa słusznie można zweryfikować tylko przez sprawozdania i przeszłe transakcje wyjścia.

Przy źle oszacowanym w czasie CF tak samo można stracić płynność i w efekcie ogłosić upadłość. Owszem, w przypadku komercji CF operacyjny jest stabilniejszy, ale to nie znaczy, że łatwiej zarządzać zapadalnością zobowiązań.

pmag
0
Wpisów: 45
Wysłane: 5 lutego 2014 09:51:41 przy kursie: 0,54 zł
Nie widziałem, ale nie wydaje mi się, aby ich stan wpłynął negatywnie. JRI ma już doświadczenie w rewitalizacji zakupionych nieruchomości przed ich wynajmem/sprzedażą. Nie wierzę, że kupią jakąś ruderę, która potem będzie stała, straszyła i przynosiła straty. Zbyt rozsądnie jak dotychczas zarządzana jest ta spółka.

pmag
0
Wysłane: 5 lutego 2014 10:06:08 przy kursie: 0,54 zł
Przy okazji - dziś pojawiło się nowe EBI spółki. Uzupełnienie komunikatu z 22 stycznia br. gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/com...

W skrócie: "daty podawania raportów okresowych do publicznej wiadomości dotyczą zarówno raportów jednostkowych jak i raportów skonsolidowanych."

pmag
0
Wysłane: 5 lutego 2014 10:42:52 przy kursie: 0,54 zł
anty_teresa napisał(a):
pmag napisał(a):
@obs: GANT i JRI to tylko z pozoru podobne spółki, gdyż obydwie działają na rynku nieruchomości. Jednak GANT to deweloper, czyli na polski: firma budowlana. JRI zajmuje się nabywaniem istniejących nieruchomości na wynajem lub odsprzedaż po ewentualnym remoncie. Dopiero niedawno spółka zajmuje się tzw. redeweloperką, czyli np. dobudowywaniem dodatkowych kondygnacji. Ryzyko jest zatem nieporównywalnie mniejsze.

Gant i JRI to tylko z pozoru się różnią :)
Gant to deweloper czyli kreator i zarządca procesu inwestycyjnego mającego na celu odsprzedaż nieruchomości. Podobnym wydaje się być JRI. Różni je tylko przedmiot ostatecznej sprzedaży. W przypadku Ganta są to mieszkania, natomiast w przypadku JRI powierzchnie komercyjne.

Ryzyka się różnią, ale nie można powiedzieć, że któreś jest mniejsze. Przy Gancie będzie to popyt i cena sprzedaży, natomiast przy JRI stopa pustostanów, czynsz i yield. W jednym i drugim przypadku można się poślizgnąć. Można tak samo przecenić siłę popytu na mieszkania, jak też popytu na powierzchnie. JRI bierze na siebie jeszcze inne ryzyko, które także zabiło Ganta. Rewitalizacja nieruchomości. Gant miał taki SM DOM, a wiesz co ma JRI? Za ile to kupił ile od razu na tym zysku pokazał? Bo ze sprawozdania wynika, że pokazał... To znaczy, że uważa iż kupił taniej niż realna wartość. Czy uważa słusznie można zweryfikować tylko przez sprawozdania i przeszłe transakcje wyjścia.

Przy źle oszacowanym w czasie CF tak samo można stracić płynność i w efekcie ogłosić upadłość. Owszem, w przypadku komercji CF operacyjny jest stabilniejszy, ale to nie znaczy, że łatwiej zarządzać zapadalnością zobowiązań.

Zgoda, ale musisz też przyznać, że ryzyko jest zawsze. I również zaufanie do spółki. Ja patrząc na przeszłość JRI, wierzę w to, że wiedzą, co robią. Zresztą ma to odzwierciedlenie w sprawozdaniach finansowych spółki, gdzie wszystko jest na zielono :)

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 5 lutego 2014 11:56:15 przy kursie: 0,54 zł
Cytat:
Zgoda, ale musisz też przyznać, że ryzyko jest zawsze. I również zaufanie do spółki. Ja patrząc na przeszłość JRI, wierzę w to, że wiedzą, co robią. Zresztą ma to odzwierciedlenie w sprawozdaniach finansowych spółki, gdzie wszystko jest na zielono :)

Tak ryzyko jest zawsze choćby ryzyko rynkowe, natomiast zawsze jest także ryzyko specyficzne dla spółki i tutaj pytanie brzmi, czy potrafisz je oszacować? Nie służy do tego wiara... A to, że mają zielono nic nie zmienia. Gant też miał :)
Cytat:
Nie widziałem, ale nie wydaje mi się, aby ich stan wpłynął negatywnie. JRI ma już doświadczenie w rewitalizacji zakupionych nieruchomości przed ich wynajmem/sprzedażą. Nie wierzę, że kupią jakąś ruderę, która potem będzie stała, straszyła i przynosiła straty. Zbyt rozsądnie jak dotychczas zarządzana jest ta spółka.

Ale co to znaczy, że ma doświadczenie? Jak ja kupię dwa ołówki i sprzedam potem mez marży, to tez mam doświadczenie. Znów odwołujesz się do wiary, a to nie jest portal teologiczny. Skoro nie wierzysz, żę że kupią jakąś ruderę, która potem będzie stała, straszyła i przynosiła straty, to może kupią jakąś ruderę, która potem będzie stałą, władują w nią kilka milionów złotych, a ona będzie przynosiła straty w sensie ekonomicznym?

Na czy opierasz twierdzenie, że spółka jest rozsądnie zarządzana? Podeprzyj to jakimś faktem, liczbami, bo czuję, że znów chodzi o kwestię wiary i o to, że jest zielono...

tornc
0
Wpisów: 12
Wysłane: 6 lutego 2014 09:18:39 przy kursie: 0,54 zł
Terasa, przesadzasz. Najpierw twierdzisz, że czekasz na sprawozdanie finansowe, żeby wiedzieć jak dobra jest to spółka, żeby chwilę później napisać, że informacje w takich sprawozdaniach są często przeszacowane. Nie śledzę tego wątku jakoś szczególnie, bo jri - mimo, że uważam ją za dobrą spółkę - na razie nie przekonuje mnie jako spółka, która zaraz zanotuje ogromny wzrost. Może po zakupie tych nieruchomości na śląsku i przekazaniu ich do wynajmu to się zmieni, ale do tego chyba jeszcze sporo wody w Wiśle upłynie. Niemniej sądzę, że przesadzasz. To dobra spółka, jakich teraz nie ma zbyt wiele, a ty czepiasz się, że dane, które prezentują mogą (nie piszesz, że są, tylko właśnie, że mogą) być celowo zawyżone. Tak na moje oko to "zarzut", który można postawić każdej spółce. Take it easy, man.

Kod:
mod: użytkownicy TORNC, REXPIO, PAWELN76 oraz MATEO99999 proszeni są o wyjaśnienie okoliczności postowania na forum z tego samego numeru IP.
Edytowany: 6 lutego 2014 09:27

pmag
0
Wysłane: 6 lutego 2014 09:32:34 przy kursie: 0,54 zł
Teresa, ja patrzę w suche liczby, a te są po stronie JRI. Spółka zarabia - to jest dla mnie istotne. Ponadto rozwija swoją działalność. Dla ciebie może to być tylko ryzyko, dla mnie bardziej znak, że spółka ma na tyle stabilną sytuację w ramach obecnej działalności, że podejmuje ryzyko jej rozszerzenia. Według mnie to ciekawa spółka do gry krótkiej.
Edytowany: 6 lutego 2014 09:34

tornc
0
Wpisów: 12
Wysłane: 6 lutego 2014 09:44:14 przy kursie: 0,54 zł
@mod: chciałem odpowiedzieć edytując mój poprzedni post, ale nie wiem czemu edycja jest niemożliwa. Tylko dlatego piszę kolejny post.

Korzystam z ogólnodostępnej sieci w kampusie politechniki łódzkiej. Nie znam właścicieli nicków, które wymieniłeś w pytaniu.

Proszę o skasowanie tego postu, bo nic nie wnosi do dyskusji, a jest jedynie odpowiedzią na pytanie moda.

Kod:
mod: post bardzo wiele wnosi do dyskusji.
dla przejrzystości informuję niniejszym pozostałych dyskutantów, że użytkownik PMAG również jest w grupie aktywnych studentów Politechniki Łódzkiej, korzystających w zbliżonym czasie z tego samego IP.
Jeżeli dalsza analiza nie potwierdzi hipotezy, iż nie jesteście jedną osobą, wszystkie konta zostaną zablokowane.
Edytowany: 6 lutego 2014 10:20

pmag
0
Wysłane: 7 lutego 2014 08:41:30 przy kursie: 0,54 zł
Od kilku dni szukam jakichś nowych informacji o zakupie przez JRI (za pośrednictwem spółki celowej Ganador) tych nieruchomości na Śląsku. Bez skutku. Jedyne, co można znaleźć to informacja o powołaniu spółki celowej do zakupu. Nic ponadto. Teresa, tornc, bankrucik, obs - szukaliście może czegoś? Widzieliście coś konkretnego?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 7 lutego 2014 13:30:58 przy kursie: 0,54 zł
pmag napisał(a):
Teresa, ja patrzę w suche liczby, a te są po stronie JRI. Spółka zarabia - to jest dla mnie istotne. Ponadto rozwija swoją działalność. Dla ciebie może to być tylko ryzyko, dla mnie bardziej znak, że spółka ma na tyle stabilną sytuację w ramach obecnej działalności, że podejmuje ryzyko jej rozszerzenia. Według mnie to ciekawa spółka do gry krótkiej.

Tia.. Ja patrzę też na suche liczby.
W 2012 r wartość nieruchomości skoczyła z 23 do 33 mln... Na skutek przeszacowania wartość wzrosła o 10mln czyli prawie 50%...

W tym roku mamy zysk netto na poziomie 1575 tys. zł., ale:
zamiast obciążyć wynik kwotą 300 tys rozpoznała 114 z tytułu wcześniejszych strat.
krótko mówiąc 300tys. jest niepowtarzalne
Dodatkowo przez wynik przechodzi odpis wartości firmy, który jest zyskiem. 265tys...

Ten zysk jest także niegotówkowy. Z raportowanych 1,5 mln zostaje tylko 1mln, a przepływy pokazują, że nawet jeszcze mniej 600tys.
Tak wglądają suche liczby

pmag
0
Wysłane: 12 lutego 2014 09:24:57 przy kursie: 0,54 zł
Wiem, że nie lubimy tutaj plotek i niesprawdzonych informacji, ale pozwolę sobie taką zamieścić z nadzieją, że dzięki temu uzyskamy tutaj jej potwierdzenie (lub zaprzeczenie).

Do rzeczy: czytałem tu i tam, że JRI na dniach ma podpisać umowę przedwstępną w sprawie nieruchomości na Śląsku. Zapewne nie wszystkich, pewnie kilku, może jednej, ale sądzę, że ewentualne podpisanie takiej umowy jest istotną informacją. Chciałbym zatem poddać ją tu pod dyskusję. Czy słyszeliście coś konkretnego w tej kwestii?

EDIT: Oznaczałoby to, że umowę przedwstępną udałoby się podpisać przed wcześniej zapowiadanym terminem. www.newconnect.pl/?page=1045&a...
Edytowany: 12 lutego 2014 09:44

pmag
0
Wysłane: 14 lutego 2014 15:12:57
Doczekaliśmy się raportu. Dziś krótko: jest zysk :)

newconnect.pl/?page=1045&p...

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 14 lutego 2014 16:42:23
znamienne jest to, że podstawowy zysk, czyli zysk ze sprzedaży wyniósł 370 tys. zł.
Natomiast zysk brutto wynosi już 628 tys. zł. thumbright
Normalnie powinno być tak, że zysk ze sprzedaży obciążają odpisy aktualizacyjne tworząc zysk operacyjny. Natomiast ten powinny obciążyć odsetki od kredytów. Zamiast wynik maleć w przypadku tej spółki rośnie... Trzeba założyć, że co najmniej 41 prac. jest jednorazowe...
Sam fakt, że jest zysk nic nie zmienia. Z lokaty na 1proc. byłbyś szczęśliwy?

pmag
0
Wysłane: 18 lutego 2014 13:24:15 przy kursie: 0,60 zł
teresa: Weź proszę pod uwagę, że wynajem powierzchni biurowych to podstawowa, lecz nie jedyna działalność JRI. Zysk z innych działalności jest zresztą szczegółowo wymieniony na stronie nr 8 raportu.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 18 lutego 2014 16:21:01 przy kursie: 0,60 zł
Jeśli to się odnosi do mojego wcześniejszego postu to chciałbym wyjaśnić iż zysk z podstawowej działalności/zysk ze sprzedaży jest nazwą księgową. Obejmuje wszelkie podstawowe aktywności do jakich należą wymienione na str. 12 aktywności.

pmag
0
Wysłane: 19 lutego 2014 15:44:45
Tak, do ciebie. Ale nie widzę sensu dalej spierać się o księgowość. Mogę tylko powtórzyć się i skierować twoje i wszystkich chętnych kroki na stron nr 8, gdzie wszystkie jest szczegółowo rozpisane. Oprócz zysku ze sprzedaży, którym w przypadku JRI najpewniej jest wynajem biur, spółka zarabiała jeszcze na innych działaniach. I to nie jest w żadnym wypadku nic szczególnego, ale bezsprzecznie wyjaśnia twoje wątpliwości z posta z 14 lutego.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 19 lutego 2014 16:03:19
Na stronie 8 raportu jest rachunek wyników:

kliknij, aby powiększyć

Jeśli o niego Ci chodzi to właśnie w poście z 14 lutego pokazałem jak pompowany jest wynik netto. Te liczby nie są efektem "zarabiania" tylko księgowych bezgotówkowych przeszacowań robionych przez samą spółkę.

Wymień inne działania, jakie znajdują się w "zyskach" niższych linii rachunku wyników zamiast zasłaniać się raportem.

pmag
0
Wysłane: 20 lutego 2014 14:49:27
Teresa nie pracuję przecież w tej spółce, żebym mógł ci odpowiedzieć na pytanie o inne działania. Nie widzę jednak tego pompowania, o którym wspominasz. W raporcie widać pozycję "odsetki", więc może to jakaś działalność finansowa? Wiele firm oprócz bieżącej, wiodącej działalności wykonuje inne, z których otrzymuje dodatkowy dochód. Dlaczego akurat JRI miałoby być pod tym względem wyjątkiem?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 20 lutego 2014 15:18:19
Cytat:
Teresa nie pracuję przecież w tej spółce, żebym mógł ci odpowiedzieć na pytanie o inne działania. Nie widzę jednak tego pompowania, o którym wspominasz. W raporcie widać pozycję "odsetki", więc może to jakaś działalność finansowa?

Nie trzeba pracować w spółce, żeby zobaczyć to o czym piszę. Wystarczy znać PODSTAWY zasad rachunkowości. Zysk ze sprzedaży zawiera wszystkie aktywności operacyjne spółki, czyli zyski z najmu biur i powierzchni handlowych, ze świadczonych usług, ze sprzedaży towarów itd. Taki wynik należy obciążyć płaconymi odsetkami i podatkiem. Dostaniesz z tego realny gotówkowy zysk tej spółki, mogący być podstawą do wyceny dochodowej.

Od przejęć wartość spółki nie rośnie. Puchnie jej bilans, ale już niekoniecznie wartość dla akcjonariuszy. Na razie nie podałeś żadnego dowodu na fakt, że ta spółka ma sprawny i skuteczny zarząd. Z resztą sama spółka też go nie pokazała.

Edytowany: 20 lutego 2014 18:56

pmag
0
Wysłane: 21 lutego 2014 10:04:13
Ciągle nie zauważasz, że oprócz zysku ze sprzedaży, któremu tak bardzo się przyglądasz, spółka osiąga przychody jeszcze z innych działalności. Jak już napisałem nie jest to specyfika JRI, ale prawie każdej spółki. Co do tego, czy działania jri są korzystne, czy nie dla akcjonariuszy to najlepiej, jakby wypowiedzieli się akcjonariusze. Wiem jednak, że gdybym był takim akcjonariuszem to wolałbym, żeby spółka, której podstawowa działalności do wynajmowanie powierzchni biurowych, nabywała kolejne nieruchomości, z których w niedalekiej przyszłości kolejne zyski, co w perspektywie musi wpłynąć pozytywnie na wartość spółki. Co do tego chyba się zgodzisz.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,421 sek.

qvhkdmfr
bnssqucc
sjknawwe
Komunikaty ESPI/EBI JR Holding ASI SA

ZOBACZ TAKŻE:
Wiadomości | Akcjonariat | Wyniki finansowe
Analiza fundamentalna | Analiza techniczna | Wycena akcji

Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eygwkohx
lwwmcznc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat