gebrglgu
Advertisement
PARTNER SERWISU
gzccnfab

Branża metalurgiczna

enforces
0
Wpisów: 1 506
Wysłane: 1 marca 2011 10:08:30
co myślicie o tej branży?

ostatnio od 2007 r niedoceniana ze względu na brak spektakularnych wydarzeń i raczej dużo negatywów. Ostatnio Odlewnie zaczęły informować o znaczących umowach, a dodatkowo Ferrum podpisał list intencyjny.
Branża ogólnie obarczona pewnym rynkowym ryzykiem, ale biorąc pod uwagę że ostatnio ceny surowców ostro szaleją jest szansa na wypracowanie zysków. I mam tutaj na myśli bardziej spółki pokroju Ferrum, które są wyspecjalizowane i zaawansowane technicznie dość mocno (produkcja rur, spawanie prądem o wys. natężeniu, spawanych spiralnie i spawanych wzdłużnie itd).

martinezo
0
Wpisów: 498
Wysłane: 15 marca 2011 00:18:48
Jednak wydarzyło się coś spektakularnego.
Kawałek artykułu z Onetu.

Cytat:
Ocenia się, że w obliczu problemów staną firmy uzależnione od japońskiej stali, m.in. południowokoreańskie stocznie. Także i w tym wypadku mogą wystąpić problemy z dostawami i wzrost cen.

W Korei Południowej znajdują się trzy największe stocznie świata - Hyundai Heavy Industries, Daewoo Shipbuilding oraz Marine and Samsung Heavy Industries.

- Według doniesień, trzęsienie ziemi dotknęło zakłady produkujące ok. 20 proc. japońskiej stali – mówi Kim Hyun-tae, analityk Hyundai Securities w Seulu. – Zakłóci to funkcjonowanie branży, w której Japonia jest światowym liderem i eksportuje ok. 40 proc. produkcji. Jednocześnie wzrośnie popyt na stal, ponieważ na ogromną skalę ruszy odbudowa zniszczeń – dodaje.

Nippon Steel Corp, producent stali numer 4 na świecie, poinformował w niedzielę, że odwiesza funkcjonowanie wszystkich swoich zakładów z wyjątkiem Kaimishi, położonego na północy kraju. Konkurencyjny JFE Holdings podał w poniedziałek, że z powodu braku prądu jest zmuszony zawiesić dostawy z huty położonej niedaleko Tokio.

W poniedziałek JFE Steel Corp, piąty producent stali na świecie, wstrzymał produkcję w hucie niedaleko Tokio. Nippon Steel był zmuszony zamknąć dwa nieduże zakłady.

- Jeśli ceny wzrosną o 10 proc., zyski stoczni spadną o ok. 1,5 proc. – uważa Lee Ji-hoon, analityk SK Securites, dodając, że ok. 15 proc. stali wykorzystywanej przez koreańskie stocznie pochodzi z Japonii.

Na problemach z dostawą i presji cenowej skorzysta koreański producent stali POSCO. Jego akcje zyskały w poniedziałek na giełdzie w Seulu prawie 9 proc.

Powoli do celu

bakuddz
0
Wpisów: 4
Wysłane: 23 listopada 2013 11:33:13
Odświeżmy temat.

Drodzy użytkownicy, co sądzicie o branży metalurgicznej?
Odwrotne obciążenie VAT da się we znaki, jednak myślę, że sektor będzie się podczas ozywienia gospodarczego rozwijał.

Wasze myśli?

krzabr
1
Wpisów: 59
Wysłane: 9 września 2014 22:21:29
To ja się podejmę tego tematu ;-)
Jak dla mnie część hutnicza jest już stracona, dlaczego tak myślę ? Odpowiedz jest tutaj.

Stalownie i kształtownie również mają ciężko ze względu na normy środowiskowe, droga energię, ale jednak mają dodatnie dynamiki wzrostu. Np. Stąporków czy alumast.

W branży są również hurtownicy i na nich można próbować stawiać. Bądz zainwestować w metalizację, galwanizację czy kompozyty są takie firmy na naszej GPW ;-)

Kornik
0
Wpisów: 7
Wysłane: 15 września 2014 12:23:08
Jak dla mnie dana branża ma nadal szansa, oczywiście wszystko zależne jest od ceny surowców na rynku. Zbyt w tej branży jest nieco mniejszy niż wcześniej, jednakże był i na pewno będzie. W pierwszym poście zostało wspomniane, że branże jest w pewnym sensie ryzykiem z czym muszę się zgodzić. Mimo zbytu ceny surowców na rynku potrafią szaleć a od tego wszystko zależy czy poniesiemy straty czy zysk. Gdyby ceny surowców były ustabilizowane, wtedy moglibyśmy śmiało stwierdzić czy jest to pewna branża czy nie

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,149 sek.

tvoueggp
catmmvov
nooblxba
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zzfrsklk
bexvtttj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat