PARTNER SERWISU
ouxnamyu
101 102 103 104 105
baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 28 października 2014 15:20:56 przy kursie: 1,09 zł
anty_teresa napisał(a):
Spółek z tego sektora nie ma sensu porównywać pod względem średnich wartości sektora, bo ich szanse na sukces nie zależą od kondycji sektora, a jedynie samej spółki. To pewien rodzaj sztuki. To tak samo jakby obraz własnego dziecka porównywać do cen sprzedaży dzieł Rembrandta, Goyi, Renoira czy Picassa. Każdy jest potencjalnym milionerem. Wystarczy sprzedać ;)

Idealne spuentowanie tematu - nie jest istotne, że gra jest bardzo ładna czy ładna ale istotne ilu graczy zechce zagrać w daną grę. Nie da się tego oszacować, bo to indywidualna decyzja każdego gracza. Tu nie pomoże żaden mechanizm - nawet statystyka może tego nie ogarnąć.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 28 października 2014 15:45:34 przy kursie: 1,09 zł
baks napisał(a):
Na razie recenzje są lepsze niż się spodziewałem. Biorąc pod uwagę wcześniejsze info o jakiś problemach synchronizacji, samoistnym zamykaniu się gry (choć to pewnie sprawy sprzętowe lub drobny bug) spodziewałem się not około 6 w zachodnich mediach.
Średnia ocen jest bardzo przyzwoita jak na razie przynajmniej tutaj i na razie
www.metacritic.com/game/pc/lor...
Średnio 75 od fachowców i 7,7/10 od graczy wygląda dobrze.

to patrz ;) (bo ja się dokładnie tego spodziewałem)
moja wypowiedź na wątku sprzed 3 miesięcy
Cytat:
obejrzałem trailery gry, zapowiedzi i gameplay.

Jest fajna! Nie ma mowy o totalnej kompromitacji jak Enemy Front czy Alien Rage. Tylko czy grę musi pisać niemieckie studio żeby tak duża firma nie pokazała gniota?

Anyway, wg mnie gra będzie sukcesem sprzedażowym i średnia ocen stawiam luźno tak na między 70-80/100. Generalnie będzie to produkt na którym wykażą spokojnie zysk netto, możliwe że naprawdę duży (oczywiście chyba że spierdzielą coś na końcu, ale zakładam że tym razem tak się nie stanie)

pozwolę sobie na odrobinę próżności bo oceniając grę po pierwszym pokazanym gameplay na 70-80/100 trafiłem idealnie z oceną jaką zbiera obecnie. wave
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 28 października 2014 15:45

diR
diR
1
Wpisów: 991
Wysłane: 29 października 2014 11:25:47 przy kursie: 1,06 zł
Wklejam do wiadomości , bo widzę, że kurs znów spada blah5

"We wtorek w sieci pojawiły się też kolejne recenzje „Lords of the Fallen", które w branży gier komputerowych mają strategiczne znaczenie dla sukcesu lub porażki tytułu. Wcześniejsze produkcje CI Game nie zbierały zbyt wysokich not ekspertów. W rankingu Metacritic (serwis zbiera recenzje z różnych mediów) „Sniper" w wersji na komputery PC miał 55 pkt. (na 100 możliwych) a „Sniper 2" tylko 52 pkt. Dla porównania pierwsza część „Wiedźmina" otrzymała 81 pkt. a druga 88 pkt. Najnowsza produkcja CI Games ma na razie 77 pkt. (wersja na komputery PC). Nota jest średnią z pięciu recenzji. Mieszczą się w przedziale 70-85 pkt. Najniższą punktację dał Eurogamer a najwyższą Game Informer. Z kolei średnia ocen graczy (na podstawie 11 not) wynosi 7,7 pkt. Ich opinie w zdecydowanej większości są bardzo pozytywne a średnią zaniża jedna ocena na poziomie 0 pkt.

„Lords of the Fallen" jest też bardzo wysoko w rankingach sprzedaży serwisu Steam (największy światowy sprzedawca gier w wersji cyfrowej). Jest obecnie najpopularniejszą grą z gatunku RPG i a gatunku gier akcji."

źródło : www.parkiet.com/artykul/9,1395...

wave
Nie nauczysz się pływać - nie wchodząc do wody

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 29 października 2014 11:40:38 przy kursie: 1,06 zł
Mało powiedziane, recenzje recenzjami, są ważne, ale to co warte odnotowania to to, że LotF jest na 1 miejscu w Bestsellerach na steam.

AnalizujWgrywaj
2
Wpisów: 171
Wysłane: 29 października 2014 12:13:04 przy kursie: 1,06 zł
Wersje na PS4 i PC maja juz więcej recenzji i wynik to 70/100.
Naklad jaki sprzedali dystrybutorom to 600 tys. tak czy siak. Splaca z tego obligacje i zostanie im na kilka miesiecy pracy nad kolejna gra.

Tylko ze pamiętać ze zarabiamy na cenie akcji a nie na recenzjachThink

chimpo
32
Wpisów: 590
Wysłane: 29 października 2014 12:24:32 przy kursie: 1,06 zł
Średnia ocen 7/10 to dobry wynik. Oznacza to, że gra jest dobra, a to już jest wyraźna poprawa w porównaniu do innych produkcji firmy.

Tylko czy to jest jednorazowy wystrzał czy może wreszcie ktoś zrozumiał w spółce, że gry na poziomie 7/10 to powinno być minimum dla produkcji wysokobudżetowych.

diR
diR
1
Wysłane: 29 października 2014 12:30:43 przy kursie: 1,06 zł
Ok, pierwsza tego typu produkcja wyciągnie Cigę z dołka finansowego... gdzie jest następna produkcja w przygotowaniu ? Eh?

Scarry
193
Wysłane: 29 października 2014 13:38:37 przy kursie: 1,06 zł
dokładnie o tym mówię - gra jest fajna, daje CIG poprawę płynności, ratuje w tym roku przez potencjalnym bankructwem, poprawia wizerunek firmy, baaaardzo nadszarpnięty ostatnimi dwoma latami działalności, tyle że to nie jest góra złota, nie odwróci sama losu CIG.

Co jest następne? Czy tylko niemieckie studio potrafi robić gre dla CIG? Akcje pójdą w górę jak pojawi się duży, najlepiej powtarzalny zysk netto, rosnący dynamicznie, a nie "wyjście na zero" czy niewielka górka. Czyli jeszcze co najmniej jeden-dwa takie tytuły jak LOF, i to bez wtop między nimi, które pochłoną zarobek z udanych tytułów. Bez tego nie ma mowy żeby akcjonariusze zarobili na trzymaniu akcji.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 29 października 2014 13:41

baks
152
Wysłane: 29 października 2014 17:39:21 przy kursie: 1,06 zł
Scarry napisał(a):

to patrz ;) (bo ja się dokładnie tego spodziewałem)
moja wypowiedź na wątku sprzed 3 miesięcy
Cytat:
obejrzałem trailery gry, zapowiedzi i gameplay.

Anyway, wg mnie gra będzie sukcesem sprzedażowym i średnia ocen stawiam luźno tak na między 70-80/100. Generalnie będzie to produkt na którym wykażą spokojnie zysk netto, możliwe że naprawdę duży (oczywiście chyba że spierdzielą coś na końcu, ale zakładam że tym razem tak się nie stanie)

pozwolę sobie na odrobinę próżności bo oceniając grę po pierwszym pokazanym gameplay na 70-80/100 trafiłem idealnie z oceną jaką zbiera obecnie. wave

eee na pewno miałeś przeciek od recenzentów taka dokładność jest chyba niemożliwa salute to oczywiście żart

baks
152
Wysłane: 29 października 2014 17:47:45 przy kursie: 1,06 zł
diR napisał(a):
Wklejam do wiadomości , bo widzę, że kurs znów spada blah5

Ich opinie w zdecydowanej większości są bardzo pozytywne a średnią zaniża jedna ocena na poziomie 0 pkt.
źródło : www.parkiet.com/artykul/9,1395...

wave

Tak to prawda ale z tą oceną to jakiś oszołom czytałem jego recenzję to najwyraźniej nie wiedział co robi bo opinia jest dosyć pozytywna chyba, że słabo znał język i napisał coś innego niż chciał. Sądzę jednak, że pomylił się przy wyborze punktacji.
Co ciekawe na jakimś portalu bodajże na Amazonie ktoś, obniżył ocenę do 3/5 dlatego tylko, że nie mógł sobie poradzić z jakimś przeciwnikiem i 3 godziny tkwił w jednym miejscu - uznał , że to wina gry. Z co oczywiście został w komentarzach do swojej opinii zjechany przez kilku innych, że powinien poćwiczyć a nie zaniżać oceny przez swoje braki umiejętności. Wiec opinie nie zawsze odzwierciedlają wartość gry - więc warto je czytać.

Co zaś do kolejnych produkcji - to na jakimś portalu czytałem, że LoF ma być trzyczęściową sagą - nie zostało to oficjalnie ogłoszone ale była to jakaś wypowiedź prezesa lub przedstawiciela CIG. Nie wiadomo czy to są te produkcje dwie o których mówi się oficjalnie.
Wydaje mi się niekoniecznie. W ostatniej wypowiedzi z wczoraj wspomniał prezes także, że nie jest przesądzone zakończenie serii Sniper. Tak więc ja oceniam, że te 2 produkcje mogą dotyczyć czegoś innego. Nie wykluczałbym, że jedna z nich może być kontynuacją Snipera lub LoF. Tak czy inaczej mają przecież już mnóstwo materiału z produkcji tych tytułów, doświadczenie i wiedzą co skopali w tych grach lub co mogli zrobić lepiej.
Na dewagacje jeszcze za wcześnie ale sądzę, że może jeszcze w tym tygodniu albo w początkach listopada usłyszymy przynajmniej jakiego typu są te produkcje. Chyba nie będzie dokładniejszych dat premier, możliwe, że będzie to połączone z prezentacją przybliżonych wyników sprzedaży - jeśli będą się mieli czym pochwalić lub może informacja o zamówieniach na dodruk kopii. Wydaje mi się niemal pewny taki scenariusz. Pozostaje tylko spekulowanie kiedy to nastąpi.
Jeśli potwierdzi się saga 3 częściowa to stawiałbym, że kolejne części ukazywałyby się gdzieś co 18-24 miesiące - bo to chyba najlepszy zakres. Raczej na pewno mają jeszcze coś w planach - stawiam za pewnik, że Sniper 3 powstanie w ciągu 2-3 lat.
Edytowany: 29 października 2014 18:00

diR
diR
1
Wysłane: 29 października 2014 18:04:28 przy kursie: 1,06 zł
Sniper 3 brzmi trochę jak RAMBO TRZY.... kiepski żart d'oh!

baks
152
Wysłane: 29 października 2014 21:44:45 przy kursie: 1,06 zł
Tak w opinii wielu tak ale fakty są takie, że S2 zarobił dużą część z tego co stracił EF i na część produkcji LoF. Oficjalnie podaje się, że sprzedał się w ilości 2mln szt co wydawało się niemożliwe zaraz do premierze. Sama marka jest już znana jest na nią zapotrzebowanie jak widać i pomimo słabych recenzji jednak świadomie kupiło go tylu graczy. Nie grałem ani w S1 ani w S2 więc nie potrafię ich ocenić. Widać po LoF, że przy dużym zaangażowaniu można wyprodukować bardzo dobrą grę. Jeszcze nie wybitną ale po poprawieniu wielu mankamentów może być z tego prawdziwy hit. Przypomnij sobie, że Witcher 1 także miał słabsze recenzje niż W2 a jak na razie W2 sprzedał się 2 razy słabiej niż W1. Na pewno część różnicy to okres czasu 6-7lat a 3 lata jednak w tym okresie czasu W1 miała większą sprzedaż, więc W2 raczej nie osiągnie poziomu W1. Tak samo sądzę, że W3 będzie bliższy poziomem sprzedaży do W2 niż W1. Wczoraj ich prezes udzielił "wywiada", że teraz nastawiają się na produkcje najwyższej jakości. Po LoF wydaje mi się, że jakość ich gier powinna się poprawić. Stąd przy osiągnięciu jakości zbliżonej do LoF lub lepszej i poprawieniu zastrzeżeń zgłaszanych w opiniach może im się udać z S3. Jeśli to zrobią to ich wybór - ale sądzę, że zrobią jakieś badanie rynku w tym zakresie. Jak sam wiesz z filmami bywa różnie czasem remake bywa lepszy od oryginału - mimo, że zazwyczaj jest na odwrót. Ale to nie mój problem co wyprodukują ważne aby to robili dobrze. Wszak polscy programiści wygrali kilka mistrzostw świata w programowania - czas aby nauczyli się pisać kilka dobrych gier w roku w różnych studiach !!
Możliwości takie mają brak jeszcze tylko trochę doświadczenia a to można szybko zdobyć.
Edytowany: 29 października 2014 21:45

macler
0
Wpisów: 4
Wysłane: 29 października 2014 22:36:57 przy kursie: 1,06 zł
zrobienie dobrze sprzedającej się gry to dużo bardziej skomplikowana sprawa niż się wydaje. dobry programista to za mało. ja niestety jestem pesymistą

baks
152
Wysłane: 30 października 2014 11:34:28 przy kursie: 1,00 zł
Nie przesadzaj mam w rodzinie kilku programistów szwagier, jego syn i mój syn - i o programowaniu wiem sporo - choć sam zajmuję się sieciami i komputerami. Akurat oni pracują w dużych światowych korporacjach także studenci - bo piszą już od podstawówki !!!! Bardzo dobry programista to podstawa aby nie narobił dużo błędów w kodzie (pętle i inne). Na etapie postprodukcji ktoś dobry musi także zweryfikować kod i wyszukać bugi ale część wychodzi dopiero w fazie testów gry. Z czytanych opinii jednoznacznie widać, że często problemem są sterowniki do określonych modeli. Gdy czytam opinię, że ktoś grał ileś godzin bez problemów a ktoś inny ma krashe co 15-25min to świadczy albo o niestabilnej platformie sprzętowej (przeciążenie itp) lub sterowniki. Wszystkich możliwości sprzętowych nie da się sprawdzić.
O sukcesie sprzedażowym decyduje w jeszcze większym stopniu bardzo dobry pomysł na grę i na realizację gameplayu. Bez tego nawet praktycznie idealnie napisana gra sprzeda się mizernie. Mieliśmy różne przykłady Snipery mimo, że nie miały wystarczających walorów artystycznych - sprzedawały się bardzo przyzowicie. Więc tego typu założenia często są obarczone błędem. Przypomnę, że CDR (Optimus) z Witcherem 1 także startował będąc w sytuacji krytycznej. Wyceny w granicach 2,50-3zł w tym czasie. Mówiło się o problemach firmy a wystarczył jeden pomysł który zgromadził dość licznych fanów i mamy dzisiejszy kurs CDR napompowany nadziejami. Nasze opinie nie odzwierciedlają tak jak i kurs nowych możliwości spółki. Jeśli faktycznie gra sprzeda się choć w części tak jak mogą sugerować opinie - powiedzmy tak jak Sniper 2 to spółka stanie mocno na nogi. Jeśli co druga produkcja będzie udana to mogą podążyć drogą CDR. Sam nie przesądzam czy będzie sukces ale trzymam za nich kciuki. Z zaciekawieniem będę czekał na wyniki sprzedaży a sam w listopadzie mam zamiar w to zagrać.

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 31 października 2014 09:20:52 przy kursie: 0,99 zł
wczoraj na Twittch'u przypadkiem trafiłem na stream chłopaków (najprawdopodobniej z CI Games) grających w LOTF. Prezentowali grę, wyjaśniali niuanse, tłumaczyli tajniki gry i obiecywali wypuszczenie patch'ów. Podobno pracują nad poprawieniem kilku rzeczy.
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

atmosfear
0
Wpisów: 26
Wysłane: 31 października 2014 16:44:39 przy kursie: 0,99 zł
Dokladnie tak sasky, to byl T. Gop z ekipą... to już nie pierwszy ich taki stream - graczom się podoba ten sposób kontaktu gdyz na bieżąco wyłapują błędy i wiedzą, co trzeba patchami poprawić.

Scarry
193
Wysłane: 3 listopada 2014 13:21:54 przy kursie: 0,93 zł
sasky napisał(a):
wczoraj na Twittch'u przypadkiem trafiłem na stream chłopaków (najprawdopodobniej z CI Games) grających w LOTF. Prezentowali grę, wyjaśniali niuanse, tłumaczyli tajniki gry i obiecywali wypuszczenie patch'ów. Podobno pracują nad poprawieniem kilku rzeczy.

cóż z tego jak CIG dochowało swojej legendarnej już opinii olewczego stosunku do gier - store.steampowered.com/app/265... - co druga, co trzecia, opinia o grze jest negatywna przez dosłownie plagę crashów, wyrzutów z gry, i spadki płynności animacji, nawet na bardzo mocnych konfiguracjach.

To niesamowite ale chyba dali radę spierdzielić nawet taki pewny sukces.
crashe, bugi, crashe, zwolnienia, crashe, do tego bardzo mały obszarowo świat, bardzo małe zróżnicowanie wrogów. Wspomniałem o crashach?

na chwilę obecną,
opinie pozytywne: 740
opinie negatywne: 480

aż takiego złego stanu technicznego produktu wysłanego do dystrybucji to nawet ja się nie spodziewałem...
Edytowany: 3 listopada 2014 13:30

santa
0
Wpisów: 19
Wysłane: 3 listopada 2014 19:11:20 przy kursie: 0,93 zł
Liczyłem na pozytywne info o sprzedaży i kolejną próbę zmierzenia się z oporem na 12zł, ale to chyba w tej sytuacji nierealne.

LOTF miał być mega hitem, a może okazać się Sniperem 2 :(

atmosfear
0
Wpisów: 26
Wysłane: 3 listopada 2014 19:13:14 przy kursie: 0,93 zł
Scarry, w tym tygodniu ma wyjść kolejny (3ci patch) na wersję na PC. Dobrze, że to łatają bo jest o co walczyć.
Pocieszające, że wersje na PS4 i XBOX'a już nie są takie "zbugowane" - a to jest zdecydowana większość rynku na których gra się sprzedaje.

baks
152
Wysłane: 3 listopada 2014 21:42:06 przy kursie: 0,93 zł
Tylko powstaje pytanie czy przy takich problemach nie byłoby lepszym rozwiązaniem przesunięcie jednak premiery - niż "testować" na użytkownikach. A tak wyszło jak wyszło z czytanych części komentarzy (nie czytałem wszystkich) na chyba ponad 20 w proporcji gdzieś 2/3 pozytywnych - nawet w pozytywach trafiały się opinie, że raczej nie polecają. W ten sposób może nawet 30% może zrezygnować z zakupu.
Nie wiadomo ilu graczy nie wie , że wyszły jakieś patche a i patche nie naprawiają wszystkiego. Czasem po naprawieniu jednego pogarszają coś innego. Pokazało się sporo ciekawych rozwiązań chociażby efekty uderzeń ale potrzebne pewnie będą kolejne łatki. Pytanie czy graczom wystarczy cierpliwości i czy spółkę stać na to aby gracze czekali na naprawę bugów z zakupem - bo cena spadnie.
Ciekawią mnie dalsze reakcje i opinie graczy oraz jaki to będzie miało wpływ na sprzedaż.
Chyba tym razem Scarry nie miał racji i gra może się sprzedać gorzej niż się zapowiadała. Może moje czarne gdybanie się nie spełni.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CIGAMES

101 102 103 104 105

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,415 sek.

gfjotzkh
illrwnyf
adviwsdg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vxzhauzm
bysnjyfz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat