0 Dołączył: 2014-09-23 Wpisów: 21
Wysłane:
3 lutego 2015 15:20:39
Witam Was serdecznie. Na początku nadmienię, że swoją przygodę z giełdą rozpocząłem jesienią zeszłego roku. Często tutaj zaglądam w roli obserwatora, ale postanowiłem utworzyć swój portfel i się pochwalić moją grą. Jest tutaj wielu doświadczonych ludzi, którzy być może zechcą czasami skomentować moje poczynania i coś doradzić.
W zeszłym roku miałem typowe szczęście nowicjusza. Całą swoją przygodę rozpocząłem kupnem za zdecydowaną większość portfela, akcji ORANGE i od razu spółka poszła łącznie 20% w górę. Niestety nie ustawiłem stop lossa, nic praktycznie nie robiłem, tylko sobie patrzyłem i patrzyłem, jak nagle z poziomu 12zł, zaczęło spadać. Wreszcie postanowiłem wyjść przy poziomie 9xx ze stratą około 8%. W międzyczasie miałem ogromnego farta na spółce CERTUS, którą kupowałem za 4zł, a wybiła do 20. Średnią sprzedaż miałem na poziomie 18, więc naprawdę udało się super zagrać. Za całą kwotę, jaką uzyskałem ze sprzedaży obu spółek, kupiłem 11Bit. Każdy z nas wie, co się działo na tej spółce, więc ponownie mi się przyfarciło. Mając już ładną sumkę na + postanowiłem sprzedać znaczącą część 11bita, myśląc, że jestem "bogiem" kupiłem sobie Brastera, Genrg, Borute. Kubeł bardzo zimnej wody został wylany na moją głowę. Na solidnych minusach posprzedawałem te spółki. Złapałem spadające noże i się pokaleczyłem niemiłosiernie. Cały super zysk stopniał to kilku % na +.
Oczywiście nauka, jaką wyciągnąłem na tym wszystkim jest ważniejsza od pieniędzy, chociaż niestety mam w głowie te błędy, które popełniałem. Nowy rok rozpocząłem z nowym nastawieniem i innym podejściem.
Przejdźmy do konkretów: Ciech 800 kupionych średnio za 44,61, dziś rano sprzedane w całości za 49,9. Zysk 8,93% K 11 bit 500 akcji średnio za 77,85, ustawiony SL na 75,4. W portfelu prócz tego: Mabion 300 akcji śr 43,44 Weedo 10 000 akcji śr 28,4 TFO 1 600 akcji śr 6,68
|
|
110 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
3 lutego 2015 17:48:55
Witam, Ciekawe zagrania i spółki bliskie moim zainteresowaniom. Zapowiada się interesująca kronika. Będę śledził z uwagą. Pozdrawiam i życzę wytrwałości. P.S. 11 BIT chyba będzie nam ładnie rósł po dzisiejszym wybiciu.
Edytowany: 3 lutego 2015 17:51
|
|
Wysłane:
3 lutego 2015 18:05:20
Mabion zaczyna mi się coraz mniej podobać, chociaż długo obserwowałem tę spółkę. A tak fajnie się zapowiadało... Chyba jutro na otwarciu sprzedam całość, muszę sobie to wszystko jeszcze dziś przemyśleć.
|
|
|
|
Wysłane:
3 lutego 2015 18:06:18
Dzięki Yaroman :) Przy okazji... Co myślisz o Mabionie? Ja kupując po 43.44 brałem pod uwagę korektę, ale kurcze nie aż taką
|
|
Wysłane:
3 lutego 2015 18:15:20
Do 11bita robiłem kilka razy podchody. Kupowałem za 19, sprzedawałem za 26. Kupowałem za 30, sprzedawałem za 42... Później kupowałem za 66 i zaczęły się te "kółka" kurs skakał i skakał. Schodził do 62 po czym w weekend na steamie gra szła w górę, więc po weekendzie 20% w górę itd. itd. Generalnie gra typowo odbywała się pod rankingi i przewidywane wyniki sprzedaży, których tak naprawdę nikt nie jest w stanie określić. Puściły mi zwieracze któregoś dnia i opchnąłem po 70. Dziś podano info o konferencji i proszę... Poleciało jak głupie :) Postanowiłem spróbować swoich sił raz jeszcze... Wiadomo, że wszedłem przy bardzo wysokim kursie, ale ze SL sobie siedzę i popatrzę co się wydarzy. Przeglądałem dzisiaj różne fora i ludzie są zdania, że skoro spółka tuż przed wynikami ogłasza z przytupem konferencję, tzn. że ma się czym pochwalić i wyniki będą znakomite.
Powiem szczerze, że coś w tym jest, zwłaszcza, że 11bit przyzwyczaiło akcjonariuszy do spokoju i braku szaleństw. Wyprodukowali wspaniały produkt i to on kręcił kursem :)
Z drugiej jednak strony gra wyszła, okazała się sukcesem, a mimo wszystko 11bit siedziało cicho i kursik przepięknie rósł i rósł. Może przewrotnie taka nagła zmiana będzie miała negatywny wpływ.
Póki co jednak, wystrzał dzisiejszy wspaniały, będziemy obserwować. Planuję z czasem zwiększać SLa razem z rośnięciem kursu :)
|
|
Wysłane:
3 lutego 2015 18:18:27
Nie analizowałem Mabiona zbyt dogłębnie bo sam inwestuję w Pharmenę (cel inwestycji - sprzedaż 1MNA -leku opracowywanego przez spółkę). Z tego co wiem o Mabionie (dość pobieżny ogląd) to myślę , że będzie tu można zarobić. Ryzyka w tego typu działalności są duże, ale jak uda się sprzedać opracowany , przebadany klinicznie lek to zyski mogą być nieporównywalne do innych sektorów (no może z wyjątkiem rynku gier). Co do 11BIT to ja mam zamiar trzymać długo i nie przejmować się skokami cen (podejrzewam, że będzie tu niezły rollercoaster). Ciężko jest znaleźć na GPW spółkę która tak dobrze się zapowiada ("efekt TWOM"), ma tak profesjonalny, zaangażowany zespół a przede wszystkim generuje i będzie generować (na pewno w najbliższym czasie) taką gotówkę. No ale ja inwestuję głównie długoterminowo.
Edytowany: 3 lutego 2015 18:28
|
|
PREMIUM
503 Dołączył: 2011-08-17 Wpisów: 7 284
Wysłane:
3 lutego 2015 19:36:48
Witam w kronikach ;). To dobre miejsce by się czegoś nauczyć, pokazać coś innym jak i samemu zweryfikować to co się robi na rynku. Przeczytałem twoje posty i wyłapałem parę spraw: Cytat:W zeszłym roku miałem typowe szczęście nowicjusza. Całą swoją przygodę rozpocząłem kupnem za zdecydowaną większość portfela, akcji ORANGE i od razu spółka poszła łącznie 20% w górę. Niestety nie ustawiłem stop lossa, nic praktycznie nie robiłem, tylko sobie patrzyłem i patrzyłem, jak nagle z poziomu 12zł, zaczęło spadać. Wreszcie postanowiłem wyjść przy poziomie 9xx ze stratą około 8% Trafiłeś spółkę która rośnie, wszystko pięknie tylko że nie miałeś planu na to zagranie. Skończyło się jak zazwyczaj się kończy gra bez planu. Stało się coś czego nie planowałeś czyli walor zawrócił. Z zysku zrobiła się strata. Wniosek - trzeba mieć plan PRZED zagraniem a w jego czasie (prowadzenie pozycji) modyfikować go. Dobrze chociaż że nie wyszedłeś po 7,9 ;p Cytat:Mając już ładną sumkę na + postanowiłem sprzedać znaczącą część 11bita, myśląc, że jestem "bogiem" kupiłem sobie Brastera, Genrg, Borute. Kubeł bardzo zimnej wody został wylany na moją głowę. Na solidnych minusach posprzedawałem te spółki. Typowe zachowanie. Po tym jak wcześniejsze spółki "zapłaciły" to gra się dalej i mocniej - najczęściej pod prąd. W końcu rynek się myli a ja mam rację. A guzik. Cytat:Oczywiście nauka, jaką wyciągnąłem na tym wszystkim jest ważniejsza od pieniędzy, chociaż niestety mam w głowie te błędy, które popełniałem. Nowy rok rozpocząłem z nowym nastawieniem i innym podejściem. Lepiej te błędy mieć w głowie by ich już więcej nie popełniać. Nowe nastawienie i podejście jak najbardziej wskazane. Podobnie jak analiza tego co działało a co nie. Cytat:Przejdźmy do konkretów: Ciech 800 kupionych średnio za 44,61, dziś rano sprzedane w całości za 49,9. Zysk 8,93% K 11 bit 500 akcji średnio za 77,85, ustawiony SL na 75,4. W portfelu prócz tego: Mabion 300 akcji śr 43,44 Weedo 10 000 akcji śr 28,4 TFO 1 600 akcji śr 6,68 SL za 11bit możliwe że za krótki - nawet nie wiem skąd go wziąłeś (połowa świecy atakującej ? - to się możesz zdziwić jak często jest to testowane). Groszówki bym w życiu nie ruszył (chyba błąd masz bo przecież ta spółka jest po 0,24). Mabion dla mnie też technicznie słaby, reszty się nie czepiam. Cytat:Do 11bita robiłem kilka razy podchody. Kupowałem za 19, sprzedawałem za 26. Kupowałem za 30, sprzedawałem za 42... Później kupowałem za 66 i zaczęły się te "kółka" kurs skakał i skakał. Schodził do 62 po czym w weekend na steamie gra szła w górę, więc po weekendzie 20% w górę itd. itd. Tym szybciej się oduczysz robienia "kółek" w trendach na akcjach tym lepiej. Tak się traci (jak nie zarabiasz bo jesteś poza rynkiem to też tracisz) tylko pieniądze a zarabia DM. W trendach najlepiej płaci siedzenie na 4 literach. Cytat:Przy okazji... Co myślisz o Mabionie? Ja kupując po 43.44 brałem pod uwagę korektę, ale kurcze nie aż taką Klasycznym zachowaniem nawet doświadczonych inwestorów jest pytanie innych inwestorów o pozycję która nie idzie zgodnie z oczekiwaniami w poszukiwaniu potwierdzenia swoich wyobrażeń. Dlatego dwóch inwestorów którzy mają podobne zdanie to niebezpieczna dla portfela mieszanka. Było PRZED zagraniem ustalić sobie poziom SL (mentalny, w arkuszu, jakikolwiek) i tego się trzymać przy okazji mając na uwadze zarządzanie ryzykiem w portfelu. Cytat:Puściły mi zwieracze któregoś dnia i opchnąłem po 70. Ja to roboczo nazywam implozją głowy. Kurs rośnie, rośnie, inwestor w końcu nie wytrzymuje i sprzedaje rosnącą pozycję. Ta rośnie bez niego jeszcze n%. Co ciekawe w drugą stronę, tj gdy pozycja generuje co raz większe straty chętnych do pociągnięcia cyngla jest mniej (bo odbije, to jest strata wirtualna itp bajki). Cytat:Postanowiłem spróbować swoich sił raz jeszcze... Wiadomo, że wszedłem przy bardzo wysokim kursie, ale ze SL sobie siedzę i popatrzę co się wydarzy. Wg moich technik dziś był sygnał kupna (co zresztą wykorzystałem i powiększyłem poz). O SL pisałem już że trochę przykrótki. Cytat:óki co jednak, wystrzał dzisiejszy wspaniały, będziemy obserwować. Planuję z czasem zwiększać SLa razem z rośnięciem kursu :) Trailing stop. Prawidłowo - pod warunkiem że nie za ciasno (bo wachnięcie rynku wyrzuci pozycję). Tyle wyłapałem. Nie odbierz tego jako atak czy czepialstwo - raczej jak poradę :) Good luck.
|
|
Wysłane:
3 lutego 2015 19:54:06
RubberJohny, Słuchaj Wojeteka bo to doświadczony gość od którego tutaj można się najwięcej nauczyć.
|
|
Wysłane:
4 lutego 2015 09:37:14
Dzięki Wojetek :)
Fajnie, że znalazłeś czas, żeby to przeczytać i przeanalizować. Wszystkie Twoje wskazówki są bardzo trafne.
Zainteresowałem się giełdą, bo lokaty bankowe zaczęły mnie delikatnie mówiąc denerwować. Pierwsza myśl, to było zainwestować większą sumkę w 1, pewną spółkę. Byłem zielony w temacie, poczytałem trochę tu i tam. Wybrałem Orange.
Niestety masz rację... Kupując akcje, nie miałem żadnego planu. Po prostu co będzie, to będzie. A że przez 3 tygodnie prawie codziennie było zielono, gdzie pozostałe spółki wig20 słabo działały, czułem się wspaniale i tak sobie żyłem. Jak tylko zaczęło spadać, poczułem wewnętrzny paraliż, ciężko to nazwać. Po prostu byłem pewien, że następnego dnia znowu wszystko wróci na właściwe tory.
Giełda to poważna sprawa, inwestujemy tutaj swoje własne pieniądze i jak przegrywamy, to nie tylko czujemy żal i złość, że pomyliliśmy się, że wybraliśmy złe rozwiązanie, ale też tracimy pieniądze. Z tym nie ma żartów.
Trzeba mieć plan od samego początku, najlepiej kilka planów i w zależności od sytuacji wybierać najbardziej optymalny :)
Na Mabionie obroty małe, kręcić kursem nie jest problem, więc postanowiłem jeszcze być spokojny i czekać.
|
|
Wysłane:
9 lutego 2015 09:26:33
Witam ponownie, 11bita zdjął mi SL średnio za 75, kupowałem za 77.85, wynik -3,67%. Może i zbyt ciasno ustawiłem SL, tak nawet myślałem w czwartek, niestety cały dzień byłem na wyjeździe służbowym i już niczego nie kontrolowałem, jednakże przyzwyczajony do kółek, jakie ostatnio 11bit zwykło robić, miałem po cichu nadzieje, że dalej pójdzie w dół. Dziś rano kupiłem tą samą ilość akcji za 69.9.
Póki co SL nie ustawiam, popatrzę dziś na zachowanie kursu.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2014-09-09 Wpisów: 109
Wysłane:
10 lutego 2015 18:26:52
Cytat:Przy okazji... Co myślisz o Mabionie? Ja kupując po 43.44 brałem pod uwagę korektę, ale kurcze nie aż taką @Wojetek Cytat:Klasycznym zachowaniem nawet doświadczonych inwestorów jest pytanie innych inwestorów o pozycję która nie idzie zgodnie z oczekiwaniami w poszukiwaniu potwierdzenia swoich wyobrażeń. Dlatego dwóch inwestorów którzy mają podobne zdanie to niebezpieczna dla portfela mieszanka. Było PRZED zagraniem ustalić sobie poziom SL (mentalny, w arkuszu, jakikolwiek) i tego się trzymać przy okazji mając na uwadze zarządzanie ryzykiem w portfelu. Zachowanie tej spółki jest trochę zagadkowe. Bo wydaje mi się, że taka głeboka korekta przy wybiciu z trójkąta nie powinna mieć miejsca. Po dziesiejszej sesji poprzednie wybicie nie wygląda jednak na fałszywe, bo mamy imponującą zwyzkę więc zagrożenia wyjścia dołem na razie chyba nie ma. Cała sytuacja nie byłaby tak intrygująca gdyby nie ten wcześniejszy duży wolumen przy wybiciu. Może to specyfika tej branży. A może jeszcze za mało doświadczenia i takie zachowania są typowe:) Niestety SL aktywowany.
|
|
Wysłane:
11 lutego 2015 09:33:46
catchduck
No na Mabionie przy spadkach były małe obroty, tak, jak wspomniałem, zbić kurs można był w łatwy sposób, wysokość korekty była większa, niż się spodziewałem, ale wierzę w tę spółkę i jej działanie na rynku. Masz rację, specyfika branży :)
Myślę, że nie tylko Tobie ściągnęło SL. Ja w przypadku spółki z tak małą płynnością wolę nie stawiać SL, tylko jak czuję czerwoną lampkę, to po prostu obserwować kurs.
|
|
Wysłane:
12 lutego 2015 18:43:12
Co się dziś działo na 11bit... Masakra :)
Zwieracze wytrzymały, nawet przez chwilę nie wątpiłem w moc spółki. Raport dobry, można było się naczytać wielu spekulacji na różnych forach, blogach itp.
Najczęściej spotykaną liczbą, pewnie ze względu na jej brzmienie, było 10 mln.
Co do ilości sprzedanych egzemplarzy, też liczba konkretna... Nikt tak naprawdę nie wierzył w liczbę 500k i wyżej. To było raczej pobożne życzenie akcjonariuszy :)
Pytanie teraz, co dalej. Póki co czekam i obserwuję. SL tylko mentalny w głowie na poziomie powiedzmy 65-66, ale mam nadzieję, że póki co kurs się nie zbliży do tego pułapu.
Reszta spółek na spokojnie, czekamy dalej na rozwój. Zwiększyły się obroty na Mabionie, jestem nadal dobrej myśli. TFO nuda.
Planuję zainwestować podobnie dużą sumę do tej, jaką "wsadziłem" w 11bit, w inną spółkę. Do obserwacji: PKOBP, BZWBK
Ostatnio słaby okres notują banki, obserwuję spadki i myślę powoli nad dobrym momentem na wejście. Skłaniam się póki co bardziej w stronę PKOBP.
Jak ktoś czyta moją kronikę i też ostatnio zainteresował się bankami, może coś podpowie :)
|
|
PREMIUM
503 Dołączył: 2011-08-17 Wpisów: 7 284
Wysłane:
12 lutego 2015 18:55:05
Cytat:Ostatnio słaby okres notują banki, obserwuję spadki i myślę powoli nad dobrym momentem na wejście. W moim wolnym tłumaczeniu: "Ostatnio słaby okres notują banki. Uważam że rynek się myli a ja nie." Kontrarianin ? A może arbitrażysta ?? 11 bit gratuluję cierpliwości, tylko porównaj co robisz. Z jednej strony trzymasz wzrostową spółkę której sprzedaż rośnie, poprawia wyniki i ma przed sobą ciekawą przyszłość (nowe gry, poprawa wyników etc) a z drugiej chcesz kupować banki które mają przed sobą perspektywy obniżki stóp procentowych i problemów z kredytami w CHF (+ słabe perspektywy rynku detalicznego). Czy nie widzisz w twoim działaniu sprzeczności ?
|
|
Wysłane:
12 lutego 2015 20:04:39
RubberJohnny87 napisał(a):
Jak ktoś czyta moją kronikę i też ostatnio zainteresował się bankami, może coś podpowie :)
PKO BP mam "na skanerze" cały czas. Myślę, że pasowałby do mojego portfela (dywidenda, inwestowanie długoterminowe). Ale obecnie kupowanie byłoby "łapaniem noża" - można się pokaleczyć. Obserwuję i mam zamiar "polecieć Wojetekiem", czyli kupić jak "uklepie się dno" i będzie już widać kształtujący się trend wzrostowy. Myślę, biorąc pod uwagę fundamenty (niskie stopy procentowe, "zawirowania frankowe", kiepski sentyment rynkowy do branży) i AT, że nie nastąpi to prędko.
Edytowany: 12 lutego 2015 20:08
|
|
Wysłane:
16 lutego 2015 14:40:16
Wojetek, miałem bardziej na myśli czekanie długoterminowe, nie ująłem tego. Ogólnie obserwuję banki i praktycznie cały wig20.
Chciałbym zainwestować grubszą sumkę, której w życiu nie właduję w spółkę z NC. WIG20 stoi fatalnie i tak naprawdę stojąc z boku "fajnie" się ogląda ciągłe spadki, bo zaraz w głowie tworzy się wizja, że za jakiś czas dno zostanie wyklepane i będzie można wybrać się na zakupy.
Niestety... To dno może zostać wyklepane za rok-2 itd. Tego niestety nie wiemy. Chciałbym zainwestować w 1, konkretną spółkę dywidendową. Oczywiście chciałbym również, żeby to nastąpiło w jak najlepszym czasie:)Póki co się czaję i sobie gdybam, a na konkretne ruchy jeszcze zdecydowanie za wcześnie.
Poniosło mnie zapewne ze stwierdzeniem "że myślę powoli nad dobrym momentem na wejście". Do tego "dobrego momentu" jeszcze daleka droga, a póki co trzymam to co mam i nie zamierzam wariować.
Jestem bardzo wdzięczny za szybkie i rzeczowe odpowiedzi-podpowiedzi.
A teraz przejdźmy do aktualnego stanu portfela:
11bit znowu buja, w piątek dokupiłem 100 akcji za 78zł, uśredniłem stan 11bit do 71,25. Jak zostało to dzisiaj trafnie sformułowane na ST "trend boczny 60-80zł".
TFO ładnie wybił w piątek, dziś kontynuuje wzrosty. Może to dlatego, że w czwartek sam stwierdziłem, że na nim "nuda" :) Wywołałem do tablicy. Niedługo raport, zobaczymy co ciekawego w nim pokażą.
|
|
93 Dołączył: 2010-11-28 Wpisów: 1 574
Wysłane:
16 lutego 2015 15:30:07
Wojetek napisał(a):a z drugiej chcesz kupować banki które mają przed sobą perspektywy obniżki stóp procentowych i problemów z kredytami w CHF (+ słabe perspektywy rynku detalicznego). Czy nie widzisz w twoim działaniu sprzeczności ? nie uważasz że to już jest w cenie? (całość lub znaczna część) kurs PKO BP zjechał z 42PLN na 33PLN a to już całkiem spory 20% spadek jest, wyniki r/r chyba aż o tyle nie będą gorsze?
|
|
Wysłane:
18 lutego 2015 19:39:45
Wczoraj zakupiłem Colomedica pakiecik niestety średnio za 0,0866zł, ale trzymam i czekam. Spółka spisywana na straty, przedstawiła raport, który nie wygląda dobrze, ale też póki co nie wskazuje na bankructwo. Może to błąd, może zaraz zjedzie do 0,01 i będę płakał, ale postanowiłem tym pakiecikiem ożywić trochę mój portfel.
Reszta spółek na spokojnie, Mabion dziś wrócił na poziomy w okolicach 42, to mnie cieszy. TFO walczy dzielnie z poziomem 7.xx, a 11 bit, no cóż... Dalej w trendzie bocznym kisi się, obserwujemy!
Komuś jeszcze rzuciła się w oczy Colomedica? Zły jestem trochę na siebie, bo obserwowałem wcześniej, a kupiłem w stosunkowo złym momencie. Mam jednak nadzieję, że wróci do poziomów powyżej 10 gr i wyżej.
|
|
PREMIUM
78 Dołączył: 2009-12-10 Wpisów: 1 835
Wysłane:
18 lutego 2015 20:58:34
Też obserwuję CLO. Bardziej z ciekawości niż z chęci kupienia, choć gdybym ją zauważył przy poziomie 3-4 gr pewnie bym się skusił spekulacyjnie, bo kapitalizacja 1,2 - 1,6 mln przy braku zadłużenia bywa czasem świetną okazją do odwrotnego przejęcia (np INPOINT -> BALTIC).
|
|
Wysłane:
6 marca 2015 12:28:01
Ostatnio nie pisałem, bo też nic nie robiłem. Wczoraj sprzedany Mabion za 53,5, zysk 22,31%  300 akcji, jest miło Ostatnio poczytałem o CLOUD i postanowiłem delikatnie, kupić 30akcji, tak po prostu, żeby było, średnio za 69, kurs ładnie poszedł w górę. Dziś jeszcze dokupiłem 15 akcji, średnią mam teraz 76,29, mały pakiecik 45 akcji i niech sobie leżą. 11bit poszedł w górę, to pewnie dzięki pozytywnym infom. Colomedica... No cóż... Czekamy dalej. Na tę chwilę mój portfel: TFO, 11bit, Colomedica, Cloud.Pieniążki z Mabiona leżą i czekają. Póki co, obserwujemy sytuację. Tak jeszcze powiem, że mam konto maklerskie w aliorze, bo akurat tam mam swoje główne konto i tak jakoś tam było mi najszybciej i najwygodniej założyć. Na konto samo w sobie nie narzekam, ale... w DB prowizja jest dokładnie 2x mniejsza i myślę po cichu, żeby kaskę z Mabiona przełożyć do DB. A Wy gdzie macie konto? Alior technicznie i wizualnie bardzo mi odpowiada, w ogóle nie narzekam, ale jednak 2x mniejsza prowizja... Ma ktoś w DB konto? Pozdrawiam
|
|