Ja też lubię szlifować analizę techniczną na forexie.
Na eur/pln widzę zapowiedź spadków. Sugeruje to klin zwyżkujący w ramach ruchu wzrostowego będącego odreagowaniem trendu spadkowego od 2009 r. (klin na drugim wykresie).
Wykres w szerszej skali pokazuje, że to nawet nie typowy trend a konsola z tendencją osuwającą się.

kliknij, aby powiększyćZaryzykuję twierdzenie, że najpierw jeszcze kurs wykona test okolic zniesienia 78.6 fibo spadków z grudnia 2014 r. (czyli górne ograniczenie klina i zarazem linia trendu z 2009 r.), może nawet fałszywe wybicie i potem desant niedźwiedzi w okolice 4,18, czyli poziom 50% fibo a potem dół klina, czyli okolice 38.2% fibo. Takie rozwiązanie spowoduje ponowny test linii spadkowej poprowadzonej od szczytu 2009 r.
Dobrym momentem na zajęcie krótkiej będą więc okolice zniesienia 78,6. I to jest mój główny scenariusz zagrania na tej parze. Ponieważ nie ma jednak gwarancji, że kurs wróci w górne rejony formacji klina, to ustawiam zlecenie oczekujące w okolicach szczytu z lutego 2015 r., czyli poniżej dolnej bandy (jeśli dojdzie do wyjścia dołem).

kliknij, aby powiększyć