PARTNER SERWISU
owlqzhvr
6 7 8 9 10

PTI (Catalyst)

del-20042020
0
Wpisów: 32
Wysłane: 22 marca 2015 20:01:07
Z raportu za 2014:

Kredyty i obligacje ok 36 mln

Nieruchomości ok 36 mln

Z tego wynika, że gdyby sprzedali posiadane nieruchomości, które od lat są nieaktualizowane więc jest szansa że są tyle warte albo więcej szczególnie w Poznaniu, to spłacą wszystkie finansowe długi.

Pomijam inne zobowiązania oraz majątek spółki.

DRIVER77
0
Wpisów: 641
Wysłane: 23 marca 2015 00:56:30
Arcio napisał(a):
MasterMindd napisał(a):
Ci ludzie z PTI to nieźli kombinatorzy jak widać.

Po przeczytaniu wątku stwierdzam, że mimo spadku wartości aktywów i wykazania kolejnej dużej straty w kolejnym kwartale, raczej nie upadną. Pytanie czy obligatariusze nie będą musieli podarować PTI trochę kapitału - szczególnie na tej niezabezpieczonej serii?

Zgadzam się, choć kilkanaście dni temu myślałem inaczej. Cwane liski!
Obawiałem się że nie odzywają się bo nie mają jak spłacić. Dziś o dziwo! dodzwoniłem się do pana od IR.

Powiem tylko tyle od siebie. Nie ufam nikomu z PTI i własnie dlatego nie wywalam. A szczególnie serii zabezpieczonych hipotecznie.
Zrobili wszystko legalnie: przecież można nie odbierać telefonów, zwłaszcza jak sytuacja jest w porządku? Prawda inwestorzy?:-pwave

"....Po owocach ich poznacie" Pray

Dobra zagrywka pod skup. Po co mówić że jest źle. Jest dobrze i wszyscy są zadowoleni.Dancing

Kalashnikov
0
Wpisów: 537
Wysłane: 24 marca 2015 16:06:17
Dzisiaj duży wolumen na 1115. Wygląda na dalsze skupowanie papierów z rynku.

del-20042020
0
Wysłane: 25 marca 2015 11:05:06
schwart napisał(a):
Kalashnikov napisał(a):
Normalne jednak za to nie jest że jedna seria spada na łeb gdy pozostałe stoją w miejscu z lekka obsuwą.

Pozostałe serie są zabezpieczone. Stąd pewnie ta różnica.

Jeżeli jest to zabezpieczenie jak na obligacjach serii A to kiepsko to widzę.

www.bankier.pl/wiadomosc/PTI-S...

Kalashnikov
0
Wysłane: 25 marca 2015 11:13:27
Obligacje zabezpieczone są tak samo bezpieczne jak te nie zabepieczone. Kto nie wierzy niech prześledzi losy catalystu od początku istnienia.
W międzyczasie dwa komunikaty:

nabycie akcji
skup obligacji

+ artykuł

obligacje.pl

Edytowany: 25 marca 2015 11:18

Kalashnikov
0
Wysłane: 3 kwietnia 2015 11:54:11
Z komunikatów spółki:

Rezygnacja Jankowskiego
Powołanie Skiby
odstapienie od kupna kacji Hawe
zwołanie ZZWA

oraz artykuł:

obligacje.pl

Zmiana prezesa Jankowskiego na dotychczasowego wiceprezesa Zastalu - Skiby, może (i powinno) wzbudzać pewien niepokój u inwestorów. Jak prezesem spółki może zostać człowiek którego działalność w poprzedniej spółce - jak widać po problemach Zastalu - ograniczała się do inkasowania pensji? PTI może słono przypłacić tą decyzje, o ile rotacja w obrębie prezesostwa Jankowski-Hałupczak nie dziwiła (prezesowanie w wielu spółkach) o tyle ta decyzja jest "sensacyjna".
Doszukując się teorii spiskowych - pan Skiba może trzymać "w szachu" szanownych państwa Zalewskich lub po prostu jest ich "dobrym kumplem" i w nagrodę za "świetną" działalność Zastalu ta nominacja...

Z dobrych dla nas informacji jest ogłoszenie emisji akcji do objęcia TYLKO za gotówkę. Z drugiej strony wynika z tego że spółka wsadziła już pieniądze z sprzedaży dotychczasowych aktywów na działalność podstawową czyli inwestowanie - więc środków za dużo za pewnie w kasie nie ma.
Edytowany: 3 kwietnia 2015 11:58

vroobelek
0
Wpisów: 9
Wysłane: 7 kwietnia 2015 10:39:55
Zajrzałem do tego wątku zaraz po tym, jak kurs poszybował w dół. Pierwsze wrażenie - no to masz idioto swojego Ganta - bo zawsze trochę się uśmiechałem na widok tych, którzy wchodzili w domyślnie podejrzane papiery. No, ale tu miałem za swoje. Półtora roku temu ucieszyło mnie, że na IKE w BOSSA dało się te obligacje kupić na rynku pierwotnym, poczytałem trochę o spółce i wziąłem bez głębszej analizy. Tu mam oczywiście pretensje do siebie, bo mogłem np. znaleźć tamten artykuł z Parkietu, acz troszkę nieufnie od teraz będę podchodził do SW, które trochę naganiało na te obligacje, bez jakichkolwiek wątpliwości. Zastanawiam się czy np. podczas czatu na pewno nie było niewygodnych pytań, które nie przeszły przez moderację? Inna sprawa, że mocna ogólność odpowiedzi też mogła mi zapalić światełko, a wyższego oprocentowania na piękne oczy się nie daje.

Dzisiaj udało mi się opchnąć ostatnią partię obligacji, tak że uwzględniając wypłacone odsetki jestem na zero. Możliwe, że jeśli w maju nie będzie opóźnień w wypłacie, to kurs wróci w okolicę 100%. Sensowna jest tez hipoteza, że milczenie spółki jest celowe, zeby skupić trochę papierów po niższych cenach. Ale stwierdziłem, że nie po to brałem "bezpieczne" papiery, żeby gdzieś mieć z tyłu głowy, że jednak nie wiadomo co z tym będzie. Powodzenia przyszłym posiadaczom. :-)
Edytowany: 7 kwietnia 2015 10:40

Kalashnikov
0
Wysłane: 28 kwietnia 2015 16:07:31
PTI1115 po raz kolejny w tym roku planuje zaliczenie dołka - stwarzając szansę na kolejne uruchomienie przez spółkę skupu długu z rynku. Wysłałem mail z pytaniami do spółki, może ustosunkują się do nich. Ostatnio słowem się nie zająknęli tylko pozbierali papiery. Teraz może być podobnie.

Lukasz Konopko
PREMIUM
42
Grupa: Bus Driver, Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 679
Wysłane: 28 kwietnia 2015 18:13:52
vroobelek napisał(a):
troszkę nieufnie od teraz będę podchodził do SW, które trochę naganiało na te obligacje, bez jakichkolwiek wątpliwości. Zastanawiam się czy np. podczas czatu na pewno nie było niewygodnych pytań, które nie przeszły przez moderację? Inna sprawa, że mocna ogólność odpowiedzi też mogła mi zapalić światełko, a wyższego oprocentowania na piękne oczy się nie daje.

Podczas czatów StockWatch pełni funkcję pośrednika. Zapewniamy oprogramowanie i możliwość komunikacji z inwestorami. Nie usuwamy niewygodnych pytań, które zostały zadane w kulturalny sposób. Nie jesteśmy jednak w stanie zmusić rozmówcy do udzielenia na nie odpowiedzi.

Zgadzam się, że warto zwracać uwagę na poziom ogólności odpowiedzi przedstawicieli spółek. Zachęcam również do informowania na forum, gdy podczas czatu nie udało się uzyskać odpowiedzi na ważne pytanie. Będzie to cenna informacja dla pozostałych użytkowników. W razie, gdy spółka nie odpowiedziała ze względu na brak czasu, damy jej możliwość uzupełnienia również na naszym forum.

del-20042020
0
Wysłane: 3 maja 2015 21:13:25
Kalashnikov napisał(a):
PTI1115 po raz kolejny w tym roku planuje zaliczenie dołka - stwarzając szansę na kolejne uruchomienie przez spółkę skupu długu z rynku. Wysłałem mail z pytaniami do spółki, może ustosunkują się do nich. Ostatnio słowem się nie zająknęli tylko pozbierali papiery. Teraz może być podobnie.

Nie byłbym taki pewien tego skupu. W przyszłym tygodniu potrzebują kasę na odsetki, a w przyszłym miesiącu na wykup obligacji.

jaskolek
25
Wpisów: 184
Wysłane: 4 maja 2015 10:42:38
magazynier1 napisał(a):
schwart napisał(a):
Kalashnikov napisał(a):
Normalne jednak za to nie jest że jedna seria spada na łeb gdy pozostałe stoją w miejscu z lekka obsuwą.

Pozostałe serie są zabezpieczone. Stąd pewnie ta różnica.

Jeżeli jest to zabezpieczenie jak na obligacjach serii A to kiepsko to widzę.

www.bankier.pl/wiadomosc/PTI-S...

Z przytoczonego przez Ciebie komunikatu wynika, iż: "Łączna wartość ewidencyjna ww. nieruchomości w księgach Zastal S.A. z siedzibą w Zielonej Górze wynosi 726 tys. zł", a jednocześnie do hipoteki wpisano wartość zabezpieczenia obligacji serii A jako kwotę 10 mln.
Z drugiej jednak strony w nocie informacyjnej serii A na stronie 29 widnieje kwota 18,11 mln zł jako wartość tejże działki ustalona przez rzeczoznawcę(www.gpwcatalyst.pl/pub/files/d...).
Domyślam się, iż wartość ewidencyjna w księgach Zasatalu nie była dawno aktualizowana, a poza tym naturalne jest, że wartość w księgach rachunkowych jest niższa od wartości godziwej, ale dlaczego różnica jest aż tak duża.
Ktoś ma jakieś pomysły?

Kalashnikov
0
Wysłane: 4 maja 2015 11:01:19
A czy różnica nie wynika z faktu, że wartość księgowa wynosi wycena przez rzeczoznawcę minus zaciągnięte zoobowiązanie (obligacje?)

Ostatnio gdy kurs się obsunął spółka skupiła trochę swojego długu za kilka set tysięcy na serii 1115. Nie znam stanu finansowego na teraz, obstawiam po prostu że taki scenariusz jest możliwy/prawdopopodobny, a nie pewny. Zauważmy, że serie zabezpieczone wykupili w dość duzym stopniu. Spekuluję, że może chcą zwolnić hipotekę pod emisję nowych papierów (na niezabezpieczone może nie być chętnych) albo chcą sprzedać nieruchomości...

jaskolek
25
Wpisów: 184
Wysłane: 4 maja 2015 11:28:42
Taka kompensata tj. odjęcie od wartości rynkowej wartość zabezpieczenia i wykazanie różnicy w księgach rachunkowych wydaje mi się z punktu widzenia przepisów dotyczących rachunkowości niemożliwa, ale nie jestem księgowym, więc nie będę się przy tym stanowisku upierał, jeśli wykażesz co innego.
Któż to wie, co oni kombinują, ale twoja hipoteza dotycząca skupu serii B, po to by ją ponownie obciążyć i w ten sposób sfinansować wykup PTI1115 wydaje się racjonalna, z tym że jeśli tak się stanie to skorzystają z emisji prywatnej albo kredytu, bo przy takiej kondycji spółki emisja publiczna miała by małe szanse powodzenia.
A co myślisz o proponowanych uchwałach na WZA? Chodzi mi o plany emisji akcji serii E i warrantów subskrypcyjnych? Czy to tylko taka zasłona dymna, żeby uspokoić wierzycieli, że oto mamy plan na pozyskanie dodatkowego finansowania i tym samym rozwój spółki? Co prawda nie wiadomo, jaka miałaby być cena emisyjna, ale jeśli zarząd ustalił ją na poziomie około 10 zł, to oznaczałoby to zastrzyk gotówki w wysokości kilkunastu mln zł, nie licząc potencjalnych inwestorów, którzy zdecydowaliby się zamienić warranty na akcje serii F. Tylko kto chciałby włożyć tyle pieniędzy w tę niepewną spółkę???

Kalashnikov
0
Wysłane: 6 maja 2015 10:34:39
Są nowe komunikaty z kanału ESPI/EBI:

treść uchwał
wykaz akcjonariuszy
Odwołanie członka RN 1
Odwołanie członka RN 2

Z powołania nowych osób w RN, można by wnioskować że mają już nowych nabywców na akcje z nowej, świeżo klepniętej misji (?). Brak na razie konkretów co do tej emisji, a w protokole ZWZA są same ogólniki.

Zrobiłem drobny research i standardowo jak to w PTI, okazało się że Pan Jakub Michalski jest także w RN Colomedici, nowością jest za to pan Mariusz Rusztyk - nie znalazłem powiazań z PTI czy Zalewskimi w internecie. Prowadzi przedsiębiorstwo budowlane i lombard (?)

kajet
0
Wpisów: 145
Wysłane: 7 maja 2015 10:50:13
Jutro PTI ma przynieść w zębach kupon od serii 1115.

Kalashnikov
0
Wysłane: 7 maja 2015 11:05:42
Korzystając z okazji, prosiłbym osoby posiadające rachunki na których "księguje" się wcześniej kupon o informacje na forum. Dziękuje z góry.

del-20042020
0
Wysłane: 7 maja 2015 11:34:39
Ostatnio PTI dużo sprzedało swoich spółek, więc kasa powinna być.

pkozlowski
0
Wpisów: 12
Wysłane: 8 maja 2015 12:28:18
Komunikat PTI: Nabycie i umorzenie obligacji własnych

Cytat:
Zarząd Powszechnego Towarzystwa Inwestycyjnego S.A. (...) informuje, że w dniu 06 maja 2015 roku (...) Spółka nabyła 1920 szt. obligacji własnych serii C o kodzie PTI1115 po średniej cenie jednostkowej 480,00 zł.

We wczorajszym komunikacie spolka "chwali" sie, ze w srode (tj. 06/05/2015) nabyla 1920szt. obligacji serii C (PTI1115) za 480zl sztuka. Innymi slowy, zaplacila 96.00 (480/500) w obrocie pozagieldowym za obligacje, ktore na gieldzie w tym dniu byly do nabycia za 80.00!

Przy tej okazji nasuwaja sie dwa pytania:
- czy nabycie obligacji 20% powyzej ceny rynkowej to juz dzialalnosc na szkode spolki,
- kto sprzedawal obligacje po tak zawyzonej cenie i jakie sa jego (ewentualne) powiazania z wladzami/wlascicielami spolki.

Kwota jest relatywnie mala (w sumie PTI "przeplacilo" o ok 150k PLN), ale tego typu dzialanie jest niezrozumiale i pozostaje miec nadzieje, ze spolka nie tak prowadzi pozostale swoje inwestycje i przeplacanie o 20% nie lezy w jej strategii inwestycyjnej.

Zdaje sobie przy tym sprawe, ze 1920szt to dosc duzy wolumen, ale od poczatku roku niemal 1000 szt obligacji zmienilo wlasciciela w obrocie gieldowym ze srednia (wazona wolumenem) cena 77.33! Tym samym mozna zalozyc, ze spolka bez problemu znalazlaby sprzedawcow obligacji na gieldzie nawet w duzej ilosci i to za znacznie nizsza cene niz 96.00

Nie mam doswiadczenia w takich sprawach, ale moze ktorys z forumowiczow orientuje sie czy powyzsze kwalifikowaloby sie do dzialania na szkode spolki i jak ewentualnie wyglada sprawa zlozenia doniesienia do prokuratury (?) w tej sprawie

Arcio
0
Wpisów: 144
Wysłane: 8 maja 2015 13:44:33
Zgłoszę to do prokuratury, ale proszę o wskazówki. Goście z pti wydają gotówkę,a do tego przeplacają i umożliwiają wyjście z inwestycji kolesiom którzy są szczęściarzami.

Spółka mogłaby skupowac na catalyst i podbić kurs na GPW i potem mieć lepszą pozycję negocjacyjną przy następnych emisjach. A tak jakis grubas wywalil kupę papierów z nieiwlka stratą mimo ze takiej ilości nie upchnal by normalnie i tak muailaby oferpwc cora niższe ceny.

Spółka pti kupuje drogo i od wybranych!!!! Krew mnie zalewa ze KNF nic nie robi.

Kalashnikov
0
Wysłane: 8 maja 2015 14:16:56
Czyli po raz kolejny PTI okazało się szczwanymi skurczybykami.
Wygląda na to że wiedza co robią i co najważniejsze - obsuwy notowań chociażby PTI1115 wyglądają na celowe działanie ("Im ten miś większy, tym - no, no..."). Kilka tygodni temu było to samo. Kupili taniej od inwestorów drobnicowych, dużym (swoim) oddali pieniądze drożej. W przyrodzie nic nie ginie, w białych rękawiczkach i zgodnie z prawem wykorzystali emocje obligatariuszy...

Aha, oczywiście nie dostałem odpowiedzi a pytania przesłane na mail jakiś czas temu. Czy widzicie już odsetki na kontach?

@Arcio
Cytat:
Spółka pti kupuje drogo i od wybranych!!!! Krew mnie zalewa ze KNF nic nie robi.

KNF nic nie może, to samo co NIK w tym kraju - wskazuje nieprawidłowości, ale nic to nie zmienia - Ciężko bowiem być sędzią w własnej sprawie.
Edytowany: 8 maja 2015 14:24

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

6 7 8 9 10

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,374 sek.

skriihrh
ngoefkbv
ytybfimm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fmpkfuri
wapuwelp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat