Pyza na śniadanku! Cytat:Pełen optymizmu jest dr Romuald Ściborski, konsul honorowy Królestwa Belgii we Wrocławiu. Konsul jest związany z Opolszczyzną i stwierdził, że rozwój miasta i regionu bardzo mu się podoba. – Wydaje mi się, że tego typu inicjatywa jak "Śniadania Dyplomatyczne" będzie służyła polepszeniu relacji zarówno biznesowych, bo przecież każdy biznes zaczyna się od kontaktów, ale również uświadamianiu potencjalnym inwestorom, że region opolski jest doskonałym miejscem na rozważanie inwestycji – mówi dr Ściborski. wiadomosci.onet.pl/opole/opole...Pewnie pyzie podoba się taki rozwój w którym można zawyżyć wartość aktywów, pod te nadymane aktywa wziąć kredyty i emitować obligacje, a potem resztę majątku do własnych spółek. Na pewno to "uświadomiło inwestorów". Czy moderator uważa że to powyżej to nieprawda? „W porozumieniu z Beatą Gałązkowską i Stanisławem Jerzym Pachołkiem [członkowie zarządu PCZ — red.], w celu pokrzywdzenia wierzycieli Spółki (…), [Romuald Ściborski — red.] usuwał oraz ukrywał składniki majątku PCZ, a także obciążał je oraz zbywał, w tym przenosił składniki majątku PCZ na nowotworzone podmioty gospodarcze oraz spłacał tylko niektórych wierzycieli, czym działał na szkodę pozostałych” — czytamy w zawiadomieniu o podejrzeniu popełnienia przestępstwa, które do Prokuratury Rejonowej we Wrocławiu złożyło Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych (SII). A prokuratura pierdzi w stołek?
|
|
5-letnie obligacje na 5% rodzielono z dużą redukcją. Ale tuż tuż nowa emisja na 5% tylko że 6 latki.
Co z kaskadową ofertą?? Będzie dotyczyła tych 5letnich?
|
|
Druga emisja publiczna --> Redukcja 73%
|
|
W poście nie może pan widzieć tylko 2 pytań! Bo są... trzy. Zresztą to trzecie pan widzi! Dowód? Widzi pan bo je zacytował!!! I to pytanie do Borusowskiego brzmiało: "Jakie pytania zostały zadane, ale pan Borusowski ich nie wybrał???" Czy już jasne? Odnośnie mojej rzekomej manipulacji to z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić że zostały zadane jakieś pytania na które nie odpowiedziano. I chciałem tylko aby je zaprezentowano, aby było to transparentne, skoro nie było czasu na odpowiedź. Cytat:Mając w pamięci wybiórcze odpowiadanie na pytania w czacie pozwolę sobie moderatorowi i szanownym czytelnikom podać pytania które dziś skierowałem do p. Borusowskiego. Oczywiście czat "MA CHARAKTER PROMOCYJNY", więc wybiera się podlukrowane pytania, nibytrudne.
PYTANIE 1 Jakie pytania zostały zadane, ale pan Borusowski ich nie wybrał??? PYTANIE 2 Czy Wasze postępowanie wobec Przewodniczącego Rady Nadzorczej Kredyt Inkaso jest etyczne i jest wpisane w politykę Bestu? PYTANIE 3 Czy zmuszanie szantażem do popisania dokumentów i utworzenie samozwańczej Rady Nadzorczej p. Gronicki jest nieprawdą? Kiedy będzie pozew ze strony Bestu? Kojarzycie mi się z PCZ i Pyzą który otoczony wianuszkiem prawników olewa ludzi. Gdzie jest różnica??
|
|
Cytat:Prezes udzielił odpowiedzi na oba pytania ...
Nie na OBA tylko na DWA. Pisząc OBA manipuluje się przekazem że odpowiedział na wszystkie z dwóch. Zadałem TRZY pytania. Te na które nie odpowiedzieli pozostały tajemnicą. Skoro p.Borusowski tak dba o dobro akcjonariuszy i uważa że w Kredyt Inkaso źle się działo to dlaczego zgodził się na wycofanie pozwu, święty spokój i posadkę w zamian za rezygnację z uczestnictwa w Radzie Nadzorczej? Jeśli to nieprawda to dlaczego Best nie pozwał jeszcze członków RN Kredyt Inkaso za zniesławienie?? Cyt. informacji rynkowej z KI: Cytat:w przypadku podpisania przygotowanego już przez przedstawicieli Best SA pisma o rezygnacji, przedstawiciel Best SA miał podpisać również już przygotowane oświadczenie o zrzeczeniu się wszelkich roszczeń wobec rezygnującego członka RN KI. Z pisemnej relacji Pana Ireneusza Chadaja wynika ponadto, iż Pan Krzysztof Borusowski gwarantował mu oprócz – tu cytat: „świętego spokoju”, również pracę w Kancelarii Forum. Mec. Kwaśnicki argumentował, że ewentualne powództwo Best SA jest mocne i bardzo poważne (odniesienie do jego istoty znajduje się w dalszej części niniejszego dokumentu), a jedynym sposobem na jego uniknięcie jest podpisanie oświadczenia o rezygnacji z uczestnictwa w RN KI. Jednocześnie odmówiono Panu Ireneuszowi Chadajowi zapoznania się z pozwem poza kancelarią RKKW, podkreślając przy tym, że decyzję musi podjąć „tu i teraz”.
|
|
|
|
Są wyniki przydziału nowej emisji: 979 Inwestorów złożyło zapisy na 3 362 205 Obligacje. Przydzielono 650 000 Obligacji, a stopa redukcji wyniosła 80,67%. Średni zapis wychodzi..343000zł :-)
|
|
PCC Rokita odwołała III Publiczny Program Emisji Obligacji. Ale pewnie niedługo zrobią nowy.
|
|
Cytat:Nomad Partners Spółka z o.o. cofnęła wniosek o upadłość likwidacyjną, aby umożliwić prezesowi Skibie dokończenie dzieła Co na to Pan Rafał Koźlak? Proszę o odpowiedź. Włączam stoper.
|
|
Zredukowano zapisy o 25%
|
|
Nie umiem przewidywac przyszlosci☺ Gdybym wiedzial to zapisalby sie tez w alirze alr np o godz. 12.
Redukcja zapisow z piatku i poniedzialku
|
|
Tradycyjnie Biuro Maklerskie AliorBank musiało się popisać. Przy każdej emisji nie wiedzą co się dzieje. Otóż: nie jest możliwe złożenie zapisu dziś 7.03 przez internet bo "zamknięto zapisy". Samowolnie ? Przecież zapisy są do końca dnia! Wczoraj był dzień przekroczenie ale nikt poza samą spółką nie informuje o tym. Złożyłem zlecenie zapisu telefonicznie ale dopiero jutro dowiem się czy zapis będzie uznany przez Alior. Oj czuję, że będą odkupywać z rynku wtórnego dla klienta:-P
Dodam że to nie jest moja samowolna interpretacja odnośnie zakończenia zapisów wg dnia a nie godziny. Sprawdziłem np. w moim systemie mBanku i zapis oczywiście można złożyć:-)
|
|
Dziś koniec zapisów w aktualnej emisji. Pierwszego dnia (4.03)zebrano całą pulę.
|
|
Zaraz po czacie napisałem co myślę o słodkim gadaniu przedstawiciela BEST, (m.in o "fuzji" z Kredyt inkaso). Skojarzył mi się ten sposób wypowiedzi z czatem pewnej pani H. z trzyliterowej spółki - która to spółka zmieniła nazwę i pieniążków nie oddaje i nie sposób się z nimi kontaktować. Skasowałem jednak post odnosnie best bo z koniem się kopać nie będę. Mają adwokatów i .. nie pomyliłem się:-) Wylazło szydło z worka. Jeśli to prawda, a wygląda to realnie to ciekawie robi się biznesy z BESTem Bestu Zarząd Kredyt Inkaso oskarżył prezesa Best o...
|
|
Cytat:Arciu, od tego są wątki spółek, żeby wklejać pytania na które ktoś nie chciał odpowiedzieć. Przecież napisałem to w wątku od razu. Kto by wtedy miał na to odpowiadać? Cytat:Nie spodziewasz się chyba, że prezes powie "nie kupujcie tych obligacji bo ich i tak nie spłacimy". A nie jest to też przesłuchanie prokuratorskie, że coś można nakazać. No jasne, że nie! Powtórzę: KAŻDE PYTANIE powinno być opublikowane i jak spółka nie chce - niech nie odpowie. To też mi coś powie. A w tamtej sytuacji była sugestia, że pytanie się nie ukazało bo brakło czasu.
|
|
8 listopada 2013 12:48:57 O emisji publicznej (obligacje PTI1115) tak napisano:"Moim zdaniem sukces, który powinien pokazać innym emitentom, że warto zrobić emisję w ten sposób"Kamil Gemra Jasne.. k...a sukces. I pokazał innym emitentom że warto A mówiłem wtedy p. Kamilowi, że prezes Halupczak unikała odpowiedzi na niewygodne pytania (np.czy sama kupi te obligacje), to odpisał że firma sama wybiera pytania na które odpowie. To po ch..j moderator, skoro firma decyduje? Skoro prezes jest przepytywany na chacie a unika odpowiedzi to moderator powinien nakazać aby odpowiedzieli a jak nie odpowiedzą to wpisac: ODMÓWIONO ODPOWIEDZI. A nie mieszać, ze czasu zabrakło. Jak mogło zabraknąć skoro pytanie było zadane na samym początku chata? W tej formule te chaty z prezesami spółek to takie lizanie sie po ..... a nie weryfikacja. "...spisane będą czyny i rozmowy"Cz. Miłosz
|
|
Niektórzy próbują ściemniać, że ni będzie można już żądać wykupu bo wniosek został wycofany. Powołują się na fakt odwołania wniosku w ciągu 90dni.. Owszem! Ale to dotyczy pkt VII Przypadków Naruszenia! A CO Z PUNKTEM III Przypadków Naruszenia??:-)
Cytat: (iii) Emitent ogłosił, że stał się niezdolny do spłaty swoich długów w terminach ich wymagalności;
Koniec i kropka. Jedno zdanie. Żadnych pierdół o odwoływaniu.
|
|
DRIVER77 napisał(a):Nikt ci nie odda. Ale to się może przydać. 30zł to jeszcze nie dramat. Spółka powiadomiła mnie o niewypłacalności i zachęciła do składania wezwania do wykupu. Za musu zamawiam kosztowne świadectwo i blokuję obligi. Doprowadziła tym samym do niekorzystnego rozporządzenia moim mieniem i naraziła mnie na stratę. Takie porównanie: Gdyby ktoś kto poinformował Policję o bombie (analogia upadłości) , a jak już byliby blisko zgłosił im, że jednak niech wracają bo jednak nie. Ten zgłaszający ma kompetencje w tej dziedzinie i nie była to pomyłka. Prezes spółki wiedział, że to naciąganie na upadłość, sprawdził i celowo sprowokował moje działania. I to spółka powinna zapłacić: za nieuzasadnione wezwanie. A spółka roszczenie regresowe do Kamilka, za to że ją naraził na straty. To Spółka jest mi winna, mi bo to komunikatem Prezesa Spółki się sugerowałem, a nie komunikatem jakiegoś prywatnego Kamila K. Podobnie jakby szkodę wyrządził mi pan z gazowni, to PGNiG płaci za pracownika bo on ich reprezentuje i działa w ich imieniu.
|
|
|
|
Zwłaszcza że Dayli nie zgłosiło takiego wniosku.
|
|
sgalant, powiedz jak definiujesz : "od dawna", "wiadomo było" i "bankrut". Skoro tak prognozujesz, to podaj która spółka jest DZIŚ bankrutem, o której dowiemy się za pół roku.
Oczywiście wybierz spółkę: -notowaną na GPW, -która wykazuje zyski, -nie jest przesadnie zadłużona -ma wskaźniki płynności na przyzwoitym poziomie, -prezes ma w niej udziały i obligacje.
Pozdrawiam
|
|
Jak mogło im zabraknąć kasy na takie faktury jak dopiero co zrezygnowali z zakupu kolejnych udziałów w MengDrogerie? Skoro wtedy mieli je kupić to musieli mieć pieniądze. I co? Pieniądze im wyparowały?
Poza taki wniosek musieli złożyć.
Ale w związku z tym jak może wyglądać teraz sytuacja spółki w upadłości likwidacyjnej? Bo chyba sytuacja nie jest taka tragiczna skoro tylko 1 wskaźnik płynności (podwyższonej) był na słabym poziomie. Bo wsk.płynności bieżącej (1,58) i wsk. płynności szybki (1,00) wg ostatnich danych były na poziomach ciut lepszych niż sektor. Co sądzicie?
|
|
|
|
Na tej emisji ciąży hipoteka. Z tego co pamiętam to sporo z tej 4 mln emisji już wykupili przed terminem, więc zostało stosunkowo mało w relacji do wartości hipoteki. Cytat:Zabezpieczenie obligacji stanowi hipoteka, ustanowiona na pierwszym miejscu hipotecznym, na nieruchomości gruntowej zabudowanej budynkami przemysłowymi, zlokalizowane w Zielonej Górze w rejonie ul. Sulechowskiej 4. Wartość nieruchomości określona w operacie szacunkowym sporządzonym przez biegłego według stanu na 11 czerwca 2014 roku wynosiła 18,28mln zł. Nie wiem czy będą chcieli ryzykować nie spłacaniem, ale takie numery potrafili wykręcić że każdy scenariusz jest możliwy.
|
|
BOŚ oferował PTI w emisji publicznej. Gdy PTI zaczął śmierdzieć (nie płacić odsetek, unikać kontaktu) wtedy zapytałem BOŚ, o kroki podjęli wobec PTI, czy zarządali odpowiedzi. W końcu wizerunkowo oni też tracili. Dostałem odpowiedź od biura makl., że to jest ich sprawa. W stylu "bujaj się frajerze". Dlatego jak chcę poznać czy obligi są w porządku to stosuję selekcję negatywną - KTO OFERUJE? U mnie odpada NWAI, Salwix, Investors, Ventus. Taki  jaki potrafią zaoferować - to wstydu nie mają. Od czasu PTI do szacownego grona dopisuję BOŚ. Nic od nich nie wezmę. Nawet jakby mieli np. KRUKa to zacząłbym podejrzewać, ze windykacja nie idzie, pakiety wierzytelnosi przeszacowane a szefostwo szykuje ewakuację. Tyle możemy zrobić, aby ukrócić złodziejstwo na Catalyst. Nie wiem na ile pomoże, ale konsekwencja to minimum.
|
|
na razie sprzedają Ci bardziej zapoznani ze specyfiką tego rynku.:-) GNB1220 już po 85
|
|
Wtedy prawdopodobnie z BFG nie udałoby się odzyskać 100% z tych 100tys euro. Lecz rząd nie dopuści do tego, żeby ludzie stracili CAŁĄ kasę z depozytów. Zaraz zaczęła by się ucieczka np. z Millenium, BPS. Ja bym obstawił raczej, że razie defaultu rząd da np.: 100% gwarancji dla depozytów do 1000 euro +cięcie 3% dla 1000-10000euro +cięcie 7% dla depozytów 10tys-100tys euro. I oczywiście podwyżka podatków i nacjonalizacja banku poprzez przejęcie przez PKO. A że gwarancje były inne? I kto wyjdzie na ulicę? Ci co mają ponad 100tys euro? Oni sporo mają w nieruchomościach i nie będą się afiszować że popłynęli. Bo nikt nie będzie ich żałował.
|
|
Cytat:Pamiętajcie, że według nowej dyrektywy upadłość banku sponsoruje również obligatariusz hello1 Czyż nie było tak od zawsze?Od niedawna również właściciele lokat bankowych również sponsorują. Jeszcze nie w Polsce, ale np. w Austrii już tak. A propos super lokat. W banku na I... najnowsza wakacyjna lokatka 3,5%, a w siostrzanym banku na G.. 3,35%. Ciekawe dlaczego?
|
|
Jak ktoś brał obligi GNB z rynku pierwotego bo doradca proponował w banku, zamiast dopłacić premię i kupić na wtórnym lepiej oprocentowane serie - to powinien mieć WTEDY pretensje do siebie. Jak ktoś nie pchnął obligów GNB jak frank wystrzelił bo mu żal było po 98% sprzedać - to mi jego nie żal. Ale można uparcie odrabiac tą samą lekcję i trzymać i trzymać . Dziś po 87,4% chodzi GNB0720. Twardziele  ! GNB to znowu spółka na 3 literki i znów Breslau
|
|
I u mnie również wpłynęły odsetki za zwłokę. Nawet tego samego dnia co kupon, ale wieczorem. No i rozpoczął się znów handel na ich obligach. PTI1115 (niezabezpieczona) chodzi po ok.43%. Ciekawe ile warta jest seria zabezpieczona, skoro sporo z 4 mln zł już wykupiono a wycena nieruchomości to 18mln. Jak dużą poprawkę trzeba brać na wycenę biegłego?
|
|
|
|
31.10.2014 WIBOR6M = 1,95% (6 dzień roboczy przed rozpoczęciem okresu odsetkowego) Czyli 181/365 * 6,95% * 500 = 17,23 zł za 1 obligację Mam 3 sztuki więc powinienem dostać 51,69 Na wyciągu widnieje: Cytat:30.06.2015 Wypłata odsetek z tytułu obligacji PTI1115 51.69 Czyli za zwłokę nie zapłacili.
|
|
NIE DOWIERZAM!!!!!!  Za moje nędzne 3 sztuki też wpłynęło:-)
|
|
|
|
A Marian firmował im to będąc twarzą Rady Nadzorczej. Słynny mądry Marian od ekonomii, co na tle rynku wrocławskiego filmowany przez TV lansuje się jako znawca. Czekaj Marian!! Oj usłyszy o tobie Polska jaki nadzorca z Ciebie. Marian należy do Klubu Rotary, jak i inny członek Rady Nadzorczej. Mowa o Januszu z wąsami. Credo Rotarian: „Służba na rzecz innych ponad własną korzyść” „Rotary jest stowarzyszeniem przedsiębiorców i ludzi różnych zawodów z całego świata, które świadczy pomoc humanitarną, promuje wysokie normy etyczne w każdym zawodzie i pomaga budować dobrą wolę i pokój na świecie”.
|
|
W przypadku przekrętu to rozumiem że będzie: -Odpowiedzialność zarządzających z majątku prywatnego -uznanie bezskuteczności czynności które uszczupliły majątek dłużnika. Mam na myśli wyprowadzanie ze spółek i wykupy obligacji od znajomych królika.
Popieram @Marka: zmówmy się na priva. Jestem za pozwem zbiorowym. Wziąć dobrą kancelarię żeby reprezentowała wszystkich pokrzywdzonych. Koszty prawników rozłożyć proporcjonalnie do zainwestowanych środków. Co Wy na to?
|
|
Mam serdecznie dosyć tego p... oszukańczego rynku. A najbardziej znieczulicy władzuchny: KNF i GPW. Mają w du. żym poważaniu inestorów nie reagujác na takie działania spółek. Jeśli byłaby manifestacją przed GPW to jestem chętny. To musi się skończyć. A tymczasem odcinam kureczek z pieniędzmi do spółeczek noname. Bez zabezpieczenia hipotecznego 300-500% wartości emisji nie tykam się ofert. I wycenę rzeczoznawcy olewac . Samemu zrobic i wtedy dopiero wchodzę. A jak nie to lokatka na 3% i niech się bujają. Jak oni nas tak my ich! Zacznijmy się szanować nasze pieniądze.
|
|
Seria D obligacji PTI czyli PTI0816 jest zabezpieczona hipotecznie. W związku z tym mam pytanie. Jeżeli wpis jest na pierwszym miejscu, a spółka wykupiła sporą część (2545 sztuk) tych obciążonych na hipotece, to pozostaje tu spłaty mniej 1,45mln zł, a wycena biegłego wskazywała na wartość 18,28 mln. Czyli JEŚLI rzeczoznawca nie skrewił i nie napompował wyceny to sprzedaż nawet za 1/4 ceny będzie opłacalna? Jak widzę co porabiają ludzie z PTI to i rzeczoznawcę biorę pod lupę. Osobiście mam pewne wątpliwości co do tej nieruchomości. Co prawda to centrum Zielonej Góry, zaraz przy dworcu, ale jednak to aktualnie teren przemysłowy. Jak sądzicie za ile mogą to spieniężyć?
|
|
Jest to tak bezczelne, że podejrzane. Poza tym myślę zeby ograniczac komentarze zdradzające nasze zamiary. Panowie z pti mogą je czytać. My ich ruchów nie znamy z wyprzedzeniem. Jestem za tym żeby się skrzyknac na priva i tam ustalać dalsze kroki. Poza tym... kto kupuje te obligi? Chyba bardziej obeznany niż Ci co brali je w emisji publicznej.
|
|
Cytat:przejrzalem strony teoretycznie posiadanych przez nich spolek i z komunikatow wyglada, ze ze wszystkiego (sic!) juz wyszli. Możesz podać źródła? Rozumiem straty. Ale GDYBY sprzedali akcje i nie mieli cashu to co dadzą wnioski o przetderminowy wykup? Wtedy to prokurator i kancelaria adwokacka, aby zabezpieczyć się na prywatnym majątku prezesów i rady nadzorczej.
|
|
@yodyod Nie szanujesz mnie za to, że Ci zabrałem czas? Bo przeczytałeś moje niepotrzebne linijki tekstu?? Czy może wyżywasz się za nietrafione inwestycje. Idź do PTI, że Ci zabrali kasę. A raczej że im dałeś. Cytat:bez świadectwa depozytowego potwierdzającego, że masz te obligi jesteś jak tranwestyta krzyczący w parku jestem WHITNEY HOUSTON Tłumaczysz jak małemu dziecku. yodyod napisał(a):Arcio! sprzedaj w cholerę
Rekomendacja??? Idąc Twoim tokiem myślenia: nie sprzedam, bo po co mam sobie i maklerom zawracać głowę. Niech leży. Ryzyk-fizyk.
|
|
Dla mnie wywalenie 30zł jest już nieopłacalne, bo mam 3 sztuki tych PTI1115. Większość wywaliłem jeszcze jak były ponad nominałem. Ale zostały mi 3szt. ...bo mi było szkoda płacić sztywną prowizję od małej kwoty
|
|
Cytat:Co ciekawe zadanie to trzeba wyslac na adres podmiotu prowadzacego nasz rachunek maklerski: Po dematerializacji Obligacji w rozumieniu Ustawy o Obrocie pisemne zawiadomienie z żądaniem wcześniejszego wykupu Obligacji powinno zostać przesłane przez Obligatariusza na adres podmiotu prowadzącego rachunek papierów wartościowych Obligatariusza, na którym będą zapisane Obligacje. (str. 33) Dla bezpieczenstwa lepiej chyba takze wyslac do emitenta, zeby nie bylo. Rozumiem, że dla serii PTI1115 nie ma wymogu dostarczenia świadectwa depozytowego? Nic o tym nie pisze. Mam na myśli wariant gdy zażądamy wykupu nie z par 24 ust.2 ustawy o obligacjach, tylko odczekamy i powołamy się na pkt. 8.3 Memorandum. Tak?
|
|
W BOŚ jeszcze nie widzę odsetek od pti1115. A u Was?
|
|
Zgłoszę to do prokuratury, ale proszę o wskazówki. Goście z pti wydają gotówkę,a do tego przeplacają i umożliwiają wyjście z inwestycji kolesiom którzy są szczęściarzami.
Spółka mogłaby skupowac na catalyst i podbić kurs na GPW i potem mieć lepszą pozycję negocjacyjną przy następnych emisjach. A tak jakis grubas wywalil kupę papierów z nieiwlka stratą mimo ze takiej ilości nie upchnal by normalnie i tak muailaby oferpwc cora niższe ceny.
Spółka pti kupuje drogo i od wybranych!!!! Krew mnie zalewa ze KNF nic nie robi.
|
|
Obligacje będą notowane na giełdzie w Berlinie. Ale o ile pamiętam to akcje we Frankfurcie.
|
|
"Pojechali po bandzie" z tymi 4,5% w publicznej ofercie :-) Pewnie i na to się znajdą chętni.
|
|
Nikt nie pisze o spółce KERDOS (dawna Hygienika)? Akcje spółki są od niedawna notowane również na giełdzie w Frankfurcie. Od jutra na niemieckiej giełdzie będą też ich obligacje. Ciekawe jak będzie z efektywnością rynku.  Na razie taniej jest kupić ich akcje przez Niemcy:-) Z kolei na Catalyst...zastanawia dlaczego nisko stoi tylko jedna z serii (KRS1217), a pozostałe są w okolicach nominału? Do tego przyzwoite wieści. Przyspieszyli publikację raportu żeby pochwalić się wynikami. Co prawda wzrost zysku nadmuchany jednorazowym zdarzeniem, ale dobre i to. Kerdos - Wyniki za 1Q’15Umowa Kerdos na franszyzę Carrefour w Luksemburgu
|
|
Ten rynek jest tak płytki że decyzja jednego ZWYKŁEGO gracza może mieć wpływ na trend, a raczej na dużą zmianę ceny. Bo na trend mają wpływ komentarze na stockwatch. 3 piszących+ 10tys zł i ... Sraczka.
|
|
Chcę stanąć w obronie tej spółki. Miałem ich obligacje, spłacili terminowo i kupony i kapitał. Jak były wątpliwości to wyznaczyli osobę do której zawsze można było zadzwonić i nie unikali kontaktu. Prezes sam zadzwonił po to aby upewnić się czy wszystkie wątpliwości zostały rozwiane. I dzwonił nie tuż przed emisją czy w trakcie. Tylko dużo wcześniej. Wkurza mnie jak skaczecie na spółkę bo przekazała kasę pół godzinie po terminie wyznaczonym..przez KDPW. Komisja uznaniowo wyznaczyła sobie termin 14:00 i można insynuować, że coś jest nie tak. A firmy które nie płacą i nie dają żadnych informacji? Czy z nimi KDPW (albo KNF) robi porządek? NIE! Robi porządek z papierami i inwestorami - zawieszając notowania. Nie wiem jaka jest kondycja finansowa Admiral Boats ale nigdy nie zawalili. Jak ktoś się czepia że spóźnili się, to odsyłam do dużego dewelopera R.. którzy spóżnił się z płatnością kuponu 1 dzień i co? Szczekacie na niego? Deweloper bezczelnie nie odniósł się do opóźnienia, nie przeprosił i nie dał odsetek ustawowych za zwłokę. O tym nie poględzicie? Trzeba chwalić dobre uczynki, a złe ganić.
|
|
|
|
Pewnie są szanse na refinansowanie, bo dziś ich spółka zależna (Prima Mark Marki sp. z o. o.) dostała kredyt od BOŚ na 28,5 mln.
|
|
MasterMindd napisał(a):Ci ludzie z PTI to nieźli kombinatorzy jak widać.
Po przeczytaniu wątku stwierdzam, że mimo spadku wartości aktywów i wykazania kolejnej dużej straty w kolejnym kwartale, raczej nie upadną. Pytanie czy obligatariusze nie będą musieli podarować PTI trochę kapitału - szczególnie na tej niezabezpieczonej serii? Zgadzam się, choć kilkanaście dni temu myślałem inaczej. Cwane liski! Obawiałem się że nie odzywają się bo nie mają jak spłacić. Dziś o dziwo! dodzwoniłem się do pana od IR. Powiem tylko tyle od siebie. Nie ufam nikomu z PTI i własnie dlatego nie wywalam. A szczególnie serii zabezpieczonych hipotecznie. Zrobili wszystko legalnie: przecież można nie odbierać telefonów, zwłaszcza jak sytuacja jest w porządku? Prawda inwestorzy?:-p "....Po owocach ich poznacie"
|
|
kajet napisał(a):Tu powinien zadziałać prokurator. Tyle mam do powiedzenia. To nie jest kwestia nietrafionych inwestycji. Poprzednicy powiedzieli wszystko - teraz wystarczy przejrzeć kodeks karny i ustawę o obrocie. Do której prokuratury to zgłaszać? Poznań czy Warszawa?
|
|
A ta duża transakcja była wcześniej, przed mniejszymi, po to żeby inwestorów trzymać w niepewności i mieć mniejsze ceny od wystraszonej drobnicy? Bo gdyby najpierw kupowali od małych, i musiałby się ukazałby się komunikat to by uspokoiło sytuację i podbiło notowania przed transakcją z np. funduszem. Jak uważacie bo nie rozumiem już tego rynku? Skoro mieli zamiar skupować to dlaczego nie dali komunikatu że jest ok i będą zbierać z rynku?
|
|
Na serii PTI1115 już po lewej stronie jest zlecenie 75szx90% . hm?
|
|
Cytat:Możliwe również, że dzwoniłem wcześniej niż akcja się rozpoczęla bądź też kobieta miała stalowe nerwy. Możliwe też że to wszystko zmyślone.
|
|
Jest też druga osoba od kontaktu, p. Mariusz Babula. I z tym panem kontakt miałem. Jest ok, tylko że jemu spółka nic nie powiedziała co ma mówić, więc ma związane ręce mimo dobrych chęci.
|
|
Cytat:Wyjaśnijcie mi proszę o co wam chodzi z panią Hałupczak? w 13' i 14' nikt na forum słowem się złym nie zająknął a tymczasem walicie w nią jak w bęben. Jeśli to mało medialne i nie nadające się publicznie infa to prześlijcie mi na priva, z chęcią poczytam. Nic nadzwyczajnego. Była szefem podczas gdy obligi nurkowały i nie odpowiadała na kontakt, ani nikomu tego nie delegowała. Ba! Nawet człowiek od RI nie odbierał. Gdy kilkanaście miesięcy temu kończył się chat, publicznie zapewniła o kontakcie. Może z kimś się kontaktowała? Ze mną nie i nie mam wiedzy że z kimkolwiek.
|
|
Dla mnie Admiral Boats ma jeszcze inny plus: Relacje z obligatariuszamiGdy wiedzieli, że spóźnią się z odsetkami nawet 1 dzień, to z wyprzedzeniem dali komunikat i podali kiedy zapłacą. I najważniejsze: zapłacili. Sami zachęcali do kontaktu aby rozwiać wątpliwości. Sprawdziłem i nie odczułem że jestem natrętem. A najdziwniejsze było to że po 2 tygodniach, mimo że już wyjaśniłem swoje wątpliwości... zadzwonił Prezes spółki, pan Bartoszewicz, który nie szczędził czasu, żeby poinformować o działaniach spółki interesujących obligatariuszy. Oczywiście poufnych informacji nie mógł powiedzieć, ale i tak to cenię. Dla odmiany, z PTI kontakt słabiutki. Ktoś na forum napisał, że doszło kolejne ryzyko. tj. że zarządzający oszukają. W przypadku Admirala nie wiem jak im biznes pójdzie, ale widać starania zarówno u szefostwa jak i u gł. akcjonariusza. Jezu, ale posłodziłem.
|
|
skąd takie wieści?
|
|
Z Panią Hałupczak nigdy nie będę robił interesów. Niech doradza spółkom, a dla mnie to będzie jasny sygnał, żeby się trzymać z daleka.
|
|
A pieniążki od Zastalu już w KDPW. Ceny obligów PTI nie zmieniają się w żadną stronę. Ceny akcji PTI nie spadały w złych dniach. A dziś kiedy jest dobrze - nie rosną. Znieczulica na każdą wiadomość:-))
|
|
Wyprzedaż była panikarska i ceny z lekka nieuzasadnione. Niemniej zachowanie PTI dołożyło do pieca i winę ponosi również spółka. Olewali kontakt - więc ludzie z emisji publicznej wywalali. I ja im się nie dziwię (przy cenie np.90%). Wywalających przy cenie 70% też rozumiem - chcieli mieć przynajmniej te -30% na tarczę podatkową. Zamysł uzasadniony, gdyż w naszym państwie (które "istnieje teoretycznie") w razie zawieszenie notowań, lub upadłości spółki nie można tego wliczyć do straty Ba! Nawet nie mam pewności czy skarbówka uznałaby umowę sprzedaży np. po 0,01zł bo "nie odzwierciedla wartości rynkowej" .. z ostatniego dnia notowań. Żeby nie było, że tylko marudzę.. Fajnie, że Zastal spłaci co trzeba. Zgadzam się z opinią, że obligi PTI pójdą w górę. Co ciekawe.. notowania akcji Zastalu ani PTI nie spadały tak w tych parszywych dwóch tygodniach. Akcie Zastalu w piątek wyskoczyły +17%. Obawiam się, że jednak seria z emisji publicznej nie wróci do nominału - taka mała kara dla PTI na przyszłość. Natomiast seria z zabezpieczeniem hipotecznym wygląda ciekawie gdyby udało się ją kupić po tych cenach. Zakładam że wśród trzymających tą serię nie ma śpiochów których zlecenia z przeszłości "dowiszą" do poniedziałku. Wróóóćććć... rynek efektywny, to jest w ksiązkach - nie tu na Catalyst.:-) Na przyszłość, PTI musi mieć już mocne karty przy następnej emisji. I na drugi raz nie będę dzwonił do mecenasa od hipoteki zastalu bo to jest podejrzane dla niektórych ;-) Zrobiłem to bo niektórym forumowiczom jestem wdzięczny za dzielenie się wiedzą (np. Antyteresa) i ten sposób spłacam dług wdzięczności wobec forum. Ale obserwuję lenistwo większości i mój bunt rośnie
|
|
Ludziska. Wziąłem tylko telefonik do ręki i zadzwoniłem do mecenasa. Za pierwszym razem się dodzwoniłem na Jego komórkę. A większości obligatariuszy Zastalu d..y ruszyć nie chce, tylko czekają, aż ktoś za nich zrobi. Nie mam obligacji Zastalu i nigdy nie miałem.
|
|
Od poniedziałku. Do 16.01. mają uregulować.
|
|
yayurek napisał(a):jeżeli ktoś ma taką ochotę, to proponuję zadać pytanie bezpośrednio do biura Pani Moniki Hałupczak, na wątku ZASTALU, przypominam jej chat inwestorski Czy BWHS to druga praca pani Prezes Zarządu PTI Moniki Hałupczak? Na zdjęciu widzę podobieństwo. wspólnicy BWHS
|
|
@myszowaty Gandzia rosła w dawnej fabryczne zastalu. A zastal ma niewątpliwy związek z pti.
|
|
O odsetkach za opóźnienie też "zapomnieli"? Albo to błąd systemowy czytaj: mają w du..zym poważaniu terminowość. Przypomnę że liczy się data uznania na rachunku a nie wysyłki. Jak ja spóźnię się z płatnością płacę odsetki za zwłokę, a Robyga nie stać albo ma taką "polytyke".
|
|
Nie wpłynęły w Aliorze odsetki od ROG0218. Ktoś wie dlaczego? W Aliorze nie wiedzą. Dziś dzień wypłaty odsetek wg obligacje.pl. W dokumentach emitenta też jest napisany 26.02.2015. A na rachunku już widoczna jest cena goła bez odsetek.
|
|
Lukasz Konopko napisał(a): ryzyko przedterminowego wykupu powinno być uwzględnione przed zakupem danych obligacji. Rysyko insider tradigu również powinno być uwzględnione?
|
|
Inwestorzy powinni odpowiedzieć tym samym. Nie brać w emisji publicznej tylko ściągnąć obligacje z rynku. I byłby ból dla firmy, bo dostałaby pstryczka w nos od rynku. I kasa za organizację emisji dla mbanku poszła by w błoto.
|
|
Marża 3,3 podczas gdy serie Besta notowane na rynku wtórnym mają lepszą YTM. Nie. Dziękuję.
|
|
..i kasa też wróciła
|
|
A ja mam w Aliorze odsetki od NAV0216, ale kapitału nie widzę.
|
|
Zbigniew Stonoga kupił udziały od Misiąga!:-) TEN Zbigniew Stonoga:-)
|
|
Myślę, że inwestorzy biorący obligi Besta w dużych ilościach, z wygody i oszczędności czasu nie chcą się schylać po dodatkowe 0,1-0,2 p.p. Albo nie zagłębiają się w takie "bzdury" jak YTM. ;-)
Bo kupić można codziennie za 20tys.PLN a dając dobrą cenę 100tys w jeden dzień się weźmie. Przez ten czas, kiedy kasa leży BEZCZYNNIE na rachunku w mbanku (a niestety trwa to dłużej niż u innych emitentów) można by kupić obligacji za kilkaset tysięcy.
|
|
Ale mają niewielki zakres ruchu (0,2-0,3 p.p), bo bardziej opłacalne jest kupienie ich starych serii na rynku wtórnym.
|
|
Best szykuje kolejną emisję obligacji Ciekawe jakie tym razem będzie oprocentowanie. Muszą tym razem dobrze się zastanowić. Solidne podmioty tną ostatnio marżę. Mali i duzi inwestorzy łykają te niskie marże - ale u DOBRYCH emitentów. Ale Best nie miał łatwo z ostatnią emisją. Choć uważam go za bezpiecznego to nie jest to doceniane w cenie. (Podobnie jak np.PRESCO). Do tego dochodzi konkurencja w postaci obecnych już papierów BESTa na Catalyst. No i jeszcze obligi BEST FIZ II i III. I ew. zmiany stóp %%.
|
|
Kolejny odcinek mariażu Aliora z Ghelamco. Zrzuty ekranu zrobiłem.. zaprezentuję w poniedziałek jak "profesjonalnie" podszedł Alior od informowania. Niektórym oczy się otworzą szeroko ze zdziwienia. Podkładanie nowych informacji na stare i wprowadzanie w błąd.
|
|
Heh. można przenieść ale to kosztuje znacznie więcej niż prowizja kupna/sprzedaży. Minimalna prowizja od 1 kodu papieru to np. 50zł. Poza tym jak rozliczyłbym podatkowo tą transakcję? Koszt nabycia poniosłem a sprzedaży? Skoro w IKE jestem zwolniony to miałbym koszt a nie miałbym przychodu? No bo nie płaciłbym za te papiery.
|
|
Zapisy na obligacje Ghelamco po raz TRZECI! przedłużone Można zapisywać się do 19.12. Tradycyjnie brak aktualizacji na stronie Aliora. Nadal widnieje data 9.12. Ghelamco do 9 grudniaPopyt na obligi w publicznej emisji jak na ruble. A na Catalyst nadal można kupić z większą rentownością.
|
|
Mam kilka pytań do znawców.
1. Czy mogę sprzedać samemu sobie obligacje. Sprzedaż z "normalnego" rachunku maklerskiego a kupno z IKE. Czy sporadyczne transakcje nie będą traktowane jako manipulacja kursem? Bo spread jest duży na catalyst a czekanie w nieskończoność na ofertę od drugiej strony jest wyczerpujące:-) Wolałbym już część papierów od siebie odkupić.
2. Czy taka operacja jest wg skarbówki dozwolona? Dla mnie to optymalizacja. Poza tym sprzedaję na wolnym rynku i jak ktoś da mi lepszą cenę ode mnie (kupującego) to no problemos.
|
|
W dniu dzisiejszym PO RAZ TRZECI zapisy zostały przedłużone do ..19.12.2014 W Aliorze pracownik nie wiedział o tym na infolinii Biura Maklerskiego, ale po naprowadzeniu na fakty widoczne w systemie przyznano o powyższym. Niepoważne.
|
|
Od 5 grudnia rozpoczynają się zapisy na obl. Capital Park. To drugi deweloper który jest konkurencją dla Ghelamco przy wyborze inwestycji w grudniu. Zapisy w Noble Securities chyba, ale nie wiem w których oddziałach. Czy będzie można w niektórych większych oddziałach GNB ?
|
|
@win1248 odnośnie "spadów" czuję się wywołany do tablicy:-). Mimo że zacząłem wpis o Ghelamco to w ofercie prywatnej z wyższą marżą nie wziąłem. Teraz miałbym wziąć z niższą? Niekonsekwencja jest drogą donikąd. Nie upieram się, że to nie jest ciekawy papier, ale nie lubię jak ktoś robi z inwestorów jeleni próbując tak drastycznie ściąć marżę. Ja zacząłem szanować siebie i swoje pieniądze bo niedługo zaczną wciskać papiery z marżą 2,5%. Nie mam zamiaru psuć rynku, żeby potem mieć pod górkę. Dlatego poczekam sobie na następnego dewelopera.
|
|
Ależ ja byłem chętny nawet bez prospektu:-) I te 200k dałbym. Ale szanowny oferujący, jak zazwyczaj upycha prywatne emisje i po kilka maili wysyła, tak tym razem nawet telefonu w stylu: "Sorki, biorą instytucje, postaramy się zrobić coś jakby pan miał 500k dla dobrych relacji". Nic.
"..spisane będą czyny i rozmowy".
|
|
Oczywiście na początku, przy emisji to były piękne papiery, świetlane perspektywy etc. Potem wychodziło szydło z worka. Po prostu pech.
|
|
Nie kopię leżącego. Jakie "perełki" oferowali można odnaleźć na ich stronie www.
|
|
|
|
|
|
Ci co już kilka razy oferowali drobnym inwestorom obligi o wątpliwej reputacji. A ponieważ Kania jest w miarę atrakcyjna, to założę się, że tym razem dadzą ten papier głównie dla instytucjonalnych.
Jeśli tak będzie, to ten oferujący ma już u mnie drugą żółtą kartkę.
|
|
Ja mam nadal zablokowane, podobnie jak Ty.
|
|
Redukcja była ok.30%. Kasę już mam w mbanku.
|
|
Hmm.. Wyjaśniają? U mnie szerzą wątpliwości..:-)
Trzeba się domyślać o co im chodziło. Jak u Majakowskiego:
"Mówimy - Lenin, a w domyśle -partia, mówimy - partia, a w domyśle - Lenin."
|
|
mrmrooz napisał(a):@Arcio
Zacytowałeś fragment 'Było....',
Zacytowałem fragment JEST
|
|
Cytat:Inwestorzy zamierzający nabyć Obligacje zobowiązani są do posiadania rachunku inwestycyjnego prowadzonego przez firmę inwestycyjną. W przypadku posiadania przez inwestora rachunku inwestycyjnego prowadzonego przez firmę inwestycyjną, która przyjmuje zapis, Obligacje zostaną zdeponowane na rachunku inwestycyjnym inwestora, z którego został złożony zapis. komunikat aktualizujący nr3Przez firmę inwestycyjną rozumiemy tylko biuro maklerskie mBanku?
|
|
Wczoraj składałem kolejny zapis w mBanku i został odrzucony. Dziś usłyszałem wyjaśnienie, że spotkało to nie tylko mnie ale i innych klientów bo była awaria. Czy możecie potwierdzić? Poza tym pan z mBanku powiedział, że z tego powodu zapisy zostały przedłużone Odpaliłem, że to nie z tego powodu, ale dlatego że Best nie zebrał kasy. Wtedy się zreflektował i dodał że to m.in. jeden z powodów przedłużenia zapisów. Jak zbiorę do kupy wypowiedzi prezesa Bestu i pana z infolinii mBanku to mam wrażenie że ktoś tu robi "z tata wariata". Wciskają kit klientom ale zupełnie nie wiem po co??? Przecież spółka jest w porządku, a błędy się zdarzają. A kłamstwo ma krótkie nogi. Np. porównacie wypowiedzi prezesa (na czacie) na krytykę zapisów w mbanku (prowizja, tylko w jednym biurze i długi czas zamrożenia środków). Robi z ludzi debili a tak naprawdę można fakty zweryfikować. Samo życie weryfikuje to, bo przedłużenie zapisów wcale nie jest ukłonem do inwestorów. Gdyby tak było już emisja K2 byłaby na normalnych zasadach a nie łaskawcy się znaleźli.
|
|
Dzięki. Nie zauważyłem tego zapisu.
Jednak czy informacja "Od wtorku zapisy na obligacje serii K2 można składać w dowolnym biurze maklerskim" jest tylko obietnicą wyborczą? :-)
|
|
Odwrócę pytanie. Gdzie jest info że będzie prowizja? Odpowiedz: na stronie mbanku. W warunkach emisji jest zapis w pkt. 38 że MOŻE być pobrana. Nawet nie jest określona jej wysokość.
|
|