PARTNER SERWISU
uzefuasw

CMC Markets - opinie o brokerze

timon
7
Wpisów: 225
Wysłane: 29 października 2015 22:34:45
Co sądzicie o nowym (na polskim rynku) brokerze CMC Markets? Jakoś nigdy oferta żadnego brokera nie zatrzymała mnie na dłużej, ale tutaj ciekawie wygląda oferta związana z akcjami. 9 tys. CFD na akcje z całego świata w tym 29 na polskie spółki.
Korzystał ktoś? Jakieś zastrzeżenia? Z góry dzięki za pomoc.
Edytowany: 22 stycznia 2016 19:30

timon
7
Wysłane: 1 listopada 2015 15:18:24
Założyłem u nich demo i jestem w takcie zakładania konta rzeczywistego, aby wypróbować możliwości platformy.
Z ciekawych rzeczy które zauważyłem:
- można składać zlecenia na bardzo małe transakcje np. grając na EUR/USD można zainwestować 1 euro.
Do tej pory spotkałem się jedynie z microlotami, czyli 1000 jednostek waluty. Wygląda na to, że ta platforma daje jeszcze większą elastyczność, co może się przydać do nauki inwestowania. Jeżeli coś źle interpretuję to proszę o poprawkę.
- platforma ma dużo opcji np. wcześniej nie widziałem u brokerów wykresów punktowo-symbolicznych
- dostępne kontrakty ekspresowe Można "założyć się", czy w ciągu ustalonego czasu kurs wzrośnie, czy spadnie
- na koncie rzeczywistym dostęp do Reutersa po polsku, skanerów formacji, czy danych o pozycjach klientów CMC
- wysyłają PIT 8-C

Moje wątpliwości budzą takie kwestie:
- w regulaminach regularnie pojawia się informacja, że straty mogą być wyższe niż depozyt Może mi ktoś wyjaśnić w jakiej sytuacji? Czy standardem nie jest zamykanie pozycji z automatu, gdy strata osiąga stan konta klienta?
- czy to broker ECN, STP, czy jeszcze coś innego?
- nie mogę znaleźć informacji o gwarantowanym stop-loss

Z góry dzięki za wymianę opinii.
Edytowany: 1 listopada 2015 15:55

Lukasz Konopko
PREMIUM
42
Grupa: Bus Driver, Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 679
Wysłane: 6 listopada 2015 15:35:55
Informacja o PIT znajduje się w FAQ na stronie brokera.
Cytat:
Czy otrzymam PIT 8-C?
Tak. Zgodnie z przepisami o podatku dochodowym od osób fizycznych, CMC Markets dokonując wypłaty należności, od której nie jest zobowiązany do pobierania zaliczki na podatek lub podatku, powinnien sporządzić informację wg ustalonego wzoru o wysokości przychodów (PIT-8C) i w terminie do końca lutego następnego roku podatkowego przekazać ją podatnikowi oraz właściwemu urzędowi skarbowemu.

mirekb215
0
Wpisów: 23
Wysłane: 7 listopada 2015 14:45:22
timon napisał(a):
Założyłem u nich demo i jestem w takcie zakładania konta rzeczywistego, aby wypróbować możliwości platformy.
Z ciekawych rzeczy które zauważyłem:
- można składać zlecenia na bardzo małe transakcje np. grając na EUR/USD można zainwestować 1 euro.
Do tej pory spotkałem się jedynie z microlotami, czyli 1000 jednostek waluty. Wygląda na to, że ta platforma daje jeszcze większą elastyczność, co może się przydać do nauki inwestowania. Jeżeli coś źle interpretuję to proszę o poprawkę.
- platforma ma dużo opcji np. wcześniej nie widziałem u brokerów wykresów punktowo-symbolicznych
- dostępne kontrakty ekspresowe Można "założyć się", czy w ciągu ustalonego czasu kurs wzrośnie, czy spadnie
- na koncie rzeczywistym dostęp do Reutersa po polsku, skanerów formacji, czy danych o pozycjach klientów CMC
- wysyłają PIT 8-C

Moje wątpliwości budzą takie kwestie:
- w regulaminach regularnie pojawia się informacja, że straty mogą być wyższe niż depozyt Może mi ktoś wyjaśnić w jakiej sytuacji? Czy standardem nie jest zamykanie pozycji z automatu, gdy strata osiąga stan konta klienta?
- czy to broker ECN, STP, czy jeszcze coś innego?
- nie mogę znaleźć informacji o gwarantowanym stop-loss

Z góry dzięki za wymianę opinii.

Straty mogą wynieść więcej niż depozyt ponieważ inwestycje w akcje CFD działają na zasadzie dźwigni. w przypadku kiedy wpłacisz 1k na rachunek cmc markets i gdybyś zajął pozycje długą na akcjach powiedzmy Alior w dniu 07.09 po cenie 88,50 na kwotę 10k gdzie depozyt na zawarcie tej pozycji wyniesie 1k.To dzisiaj byś miał mniej więcej 500zł na minusie plus do tego dochodzi koszt utrzymania pozycji o którym informują w platformie tabelce profilu spółki. Zastanawiam się dlaczego nie można grać na krótko na polskich spółkach tylko grac pozycje długie. Również założyłem rachunek demo. Niestety na demo nie ma możliwości zawierania transakcji na akcjach inne niż polskie. Czy wiesz już może czy można zajmować pozycje krótkie na innych akcjach oprócz polskich? Napisze tylko że jesli nei znasz zasady działania instrumentów CFD a wychodzę z założenia że nie za bardzo wiesz o co chodzi bo pytasz jak można mieć ujemny depozyt. To radziłbym ci trochę się oswoić z tym rynkiem bo bardzo szybko można sobie narobić problemu w postaci dużych strat w portfelu. Tacy brokerzy jak FXpro posiada opcje zamykania pozycji w przypadku kiedy strata zbliza sie do wyzerowania depozytu. W CMC Markets tego nie ma i to mnie martwi iż tak niby poważny broker nei dba o to. Trzeba wychodzic z założenia iż twoja strata jego zysk. System na jakim opieraja handel to "no dealing desk..." nie spotkałem się z tym jeszcze w realu. Niby to lepsze niż Market Marker, ale też nie ECN co to jest nie wiem. Niby wysyłane bezpośrednio na rynek. Sprawdzę już niedługo. Pzdr

timon
7
Wysłane: 7 listopada 2015 19:35:56
Trochę się orientuję w temacie CFD, ale chciałem się upewnić. W CMC dowiedziałem się, że zamykają z automatu zlecenia, a strata większa niż depozyt może pojawić się np. w przypadku dużej luki. Nie gwarantują Stop Lossów. Zlecenie SL jest zamykane po pierwszej cenie dostępnej na rynku. Z jednej strony źle, ale z drugiej to nie jest Market Maker. Są plusy i minusy.

Np na akcje z USA, czy Niemiec można zawierać transakcje krótkie.

tomek1018
0
Wpisów: 1
Wysłane: 10 listopada 2015 12:10:54
Platforma wygląda imponująco, na demo wszystko działa intuicyjnie, ilość instrumentów przyprawia o ból głowy, webinaria, analizy po Polsku lub tłumaczone na język polski. Na pierwszy rzut oka wszystko wygląda rewelacyjnie, ale jak przeczytałem sobie dokument dotyczący ryzyka i polityki realizacji zleceń to mam mieszane uczucia. Piszą: "Poziom ekspozycji na ryzyko straty jest niemożliwy do określenia i może w nieograniczonym stopniu przewyższać poziom zainwestowanego kapitału. Na ryzyko straty narażone są również inne aktywa Klienta. Mimo że Platforma CMC Markets posiada funkcje pozwalające na minimalizację ryzyka straty na obrocie kontraktami CFD, żadna z nich nie daje gwarancji uniknięcia strat i Klient nie powinien się na nich opierać. Kwota straty może stać się znacznie wyższa od kwoty złożonego depozytu z tytułu Transakcji i nie ma limitu wartości, o jaką może ją przekroczyć", zatem można nieźle dostać po kieszeni w przypadku dużej luki cenowej.
Następnie: "Klient zawiera Transakcje i/lub Kontrakty Ekspresowe bezpośrednio z CMC Markets Możliwość otwierania i zamykania Transakcji i/lub otwierania Kontraktów Ekspresowych przez Klienta jest uzależniona od tego, czy złożone Zlecenie może być przyjęte i zrealizowane przez Platformę CMC Markets Klient może otwierać i zamykać Transakcje na kontraktach CFD oferowanych przez CMC Markets jedynie z CMC Markets i z żadnym innym podmiotem;Ceny generowane przez Platformę CMC Markets uwzględniają aktualne dane giełdowe i rynkowe z różnych źródeł, jednak nie pochodzą bezpośrednio z konkretnego źródła. Dlatego Ceny CMC Markets mogą się różnić od cen aktywów bazowych obowiązujących w danym czasie na giełdzie, ich cen rynkowych lub cen podawanych przez inny podmiot oferujący produkty finansowe. Zyski i straty z transakcji przeprowadzanych przez Klienta z CMC Markets będą ustalane wyłącznie na podstawie Cen CMC Markets, a nie cen obowiązujących na danym rynku" Moim zdaniem wygląda na to że gramy z brokerem, istnieje konflikt interesów, jego zysk to nasza strata, więc jest to typowy market maker, tyle tylko że po drugiej stronie jest automat, który przyjmuje zlecenia i nadzoruje kwotowania, ale nie "wypuszcza" ich na rynek, więc nie jest to STP.

timon
7
Wysłane: 10 listopada 2015 13:25:00
Inni brokerzy nie zabezpieczają się tak w regulaminach na wypadek luk cenowych, czy różnic w cenach w stosunku do instrumentów bazowych?

ik2015
0
Wpisów: 65
Wysłane: 28 stycznia 2016 00:01:31
@tomek1018
A czego się spodziewasz? Że broker da Ci dostęp do rynku walutowego, da Ci kredyt (bo tak trzeba nazywać dźwignię finansową), pozwoli obracać kapitałem 100 razy większym niż posiadasz, a w razie pojawienia się na rynku luki cenowej pokryje z własnej kieszeni Twoje straty? Jeżeli chce się mieć do rynku dostęp to trzeba liczyć się z konsekwencjami. A jeżeli mają to być tyko oderwane od rynku zakłady wzrośnie/spadnie to można wybrać zawsze Market Makera.

Polecam poczytać o stratach klientów podczas krachu na franku, gdy SNB niespodziewanie przestał go bronić. Okazało się, że ogromna luka cenowa spowodowała u niektórych klientów straty liczone w milionach. Wielu brokerów ogłosiło upadłość, wielu zanotowało ogromne straty. Problem dotyczył rynku ogółem. Najlepiej wyszli na tym brokerzy Market Maker i ich klienci, ponieważ pierwsi zarobili na 99% traderów którzy grali na umocnienie franka, a Ci drudzy tylko wyzerowali konta zamiast wygenerować kosmiczne debety.

Jeżeli się mylę i są brokerzy ECN, STP, którzy nie zabezpieczają się w regulaminach na wypadek takich sytuacji rynkowych to proszę mnie poprawić.

Robwas
0
Wysłane: 26 września 2016 10:38:31
timon napisał(a):
Co sądzicie o nowym (na polskim rynku) brokerze CMC Markets? Jakoś nigdy oferta żadnego brokera nie zatrzymała mnie na dłużej, ale tutaj ciekawie wygląda oferta związana z akcjami. 9 tys. CFD na akcje z całego świata w tym 29 na polskie spółki.
Korzystał ktoś? Jakieś zastrzeżenia? Z góry dzięki za pomoc.

Świetny broker. Typ brokera NDD właśnie ulepszają platformę i współpracują przy tym z tradrami. Wbudowany kalkulator zarządzania pozycją możliwość ustawienia SL na kapitale. Wszystko chodzi jak należy - kto napisze złe słowo znaczy nie wie co i jak w forex.

Andrew10
0
Wysłane: 3 października 2016 21:45:24
Brak gwarantowanego stop loss. Dane prezentowane na platformie mogą się różnić od danych z rzeczywistego rynku. To są dwie najbardziej niebezpieczne zasady tej platformy - bo zasiadamy do stoły z szulerem, którego interesem jest nasza przegrana i który sam decyduje jaką kartę nam dać. Teoretycznie, zgodnie z zasadami regulaminu może nam zafundować lukę nie mającą nic wspólnego znotowaniami instrumentu na rzeczywistym rynku.

Brunon79
0
Wpisów: 20
Wysłane: 4 października 2016 18:03:53
Tradowałem z nimi przez miesiąc bo platforma wydawała mi się dobra ale po tygodniu wiedziałem że mają świetny marketing i świetnie platforme sprzedają ale jest po prostu średnia.
Rozmawiałem z przyjaciółmi z anglii i ponoć CMC jest nie najlepiej kojarzonym brokerem i ponoże kilka lat temu po prostu byli znani z tego że "dymali" klientów.

fortex618
0
Wpisów: 7
Wysłane: 10 października 2016 00:04:55
Mam podobne spostrzeżenia co do ich platformy. Odnoszę wrażenie, że jest przereklamowana. Założyłem jakiś czas temu u nich rachunek, głównie dlatego bo słyszałem że dają dostęp do Reutersa. Rzeczywiście dostęp jest, ale w bardzo, bardzo podstawowej wersji. Platforma tak ogólnie niby ma trochę funkcji, ale jakoś mnie odpycha.

Co ciekawe, po transakcjach na rachunku zostały mi jakieś niewielkie środki. Po pewnym czasie okazało się, że je skonfiskowali za brak aktywności na rachunku. Nie wiem, czy skonfiskowali to dobre słowo, bo zrobili to oczywiście na mocy regulaminu, ale nie znam brokera, który stosowałby taką praktykę.

timon
7
Wysłane: 10 października 2016 00:43:10
Po jakim czasie skonfiskowali? Ja mam tam od dłuższego czasu jakieś drobne i nadal leżą grzecznie na koncie.

kwiatkowskiFOREX
0
Wpisów: 47
Wysłane: 10 października 2016 19:30:19
W praktyce to żaden broker nie zagwarantuje ani SL, ni tym bardziej braku debetu nq koncie.CMC nie ma jakichś super dobrych warunków handlowych więc mają kłopot by mocniej zaistnieć na polskim rynku forexowym.

Brunon79
0
Wpisów: 20
Wysłane: 11 października 2016 21:04:01
Myślę że swoje też złapią bo coraz więcej ich reklam widzę :)

fortex618
0
Wpisów: 7
Wysłane: 11 października 2016 23:13:06
timon napisał(a):
Po jakim czasie skonfiskowali? Ja mam tam od dłuższego czasu jakieś drobne i nadal leżą grzecznie na koncie.

No to radzę zapędzić je do pracy albo przerzucić gdzieś indziej... Już dokładnie nie pamiętam, ale chyba po dwóch latach naliczają opłaty.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,794 sek.

dfoqrflo
evscdfah
spqbzhnl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jcjadhyq
gwzcpziv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat