PARTNER SERWISU
wirmckln
13 14 15 16 17

GETIN NOBLE (Catalyst)

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 1 lutego 2016 18:51:07
Obawiam się, że jeśli miałaby spełnić się czarna wizja to "magicy" z gnb zrobią tak, żeby nie było czym zaspokajać wszystkich wierzycieli. Ten bank ma wyjątkowo złą reputację czym sobie sam zapracował.
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 1 lutego 2016 18:52

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 1 lutego 2016 19:06:43
Cytat:
To chyba oczywiste, że krecha cała do spłaty, a z obligacji tyle co będzie przewidywał układ, czy ile zostanie na spłatę podporządkowanych po zaspokojeniu wszystkich innych wierzycieli

jak to? dług za dług. na pewno w sądzie można to wygrać.

anty_teresa
PREMIUM
523
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 1 lutego 2016 19:09:32
A z jakiej racji jakikolwiek wierzyciel miałyby być uprzywilejowany tylko dlatego, że korzysta z produktów spółki? Nie. To tak nie działa.

mg44
0
Wpisów: 41
Wysłane: 1 lutego 2016 19:18:38
Jak getin zbańczy to cały portfel obligacji korporacyjnych, jaki by fajny nie był, spadnie na pysk...co więcej nawet skarbówki to odczują..bo tam sporo aktywów jest jednak w tym podmiocie. Gnb0617...to papier który ma mniej niż 1,5 roku do wykupu, a YTM naprawde elegancki. Papier nie jest podporządkowany, chociaz guzik to pomoże jakby co ;))) po prostu trzymajmy kciuki za Leszka i zgarniamy kupony...na raziesalute

ucofb
1
Wysłane: 1 lutego 2016 19:53:11
Czekam jak przyjdzie jakiś poważny pan i powie: "sprawdzam".

zi
zi
0
Wpisów: 191
Wysłane: 1 lutego 2016 20:39:18
anty_teresa napisał(a):
A z jakiej racji jakikolwiek wierzyciel miałyby być uprzywilejowany tylko dlatego, że korzysta z produktów spółki? Nie. To tak nie działa.

A niby komu miałbym spłacać hipotekę, innemu bankowi, który przejmie to co zostanie po getinie? I niby ten bank miałby przejąć tylko wierzytelności getinu, a już jego długów to nie? Super to prawo jest jednak. Jak bank pożyczy ode mnie kasę, to może nie oddać i ja mogę mu skoczyć, ale jak ja pożyczę od banku kasę to mnie zlicytują do ostatniej koszuli. A już kompletnym bandytyzmem jest sytuacja w której wzajemnie pożyczymy od siebie i w razie niewypłacalności banku nie ma możliwości wzajemnego potrącenia, ale w przypadku mojej niewypłacalności to bank owszem sobie potrąci z mojej wierzytelności wobec niego.

Vox
Vox
297
Wysłane: 1 lutego 2016 20:56:13
Cytat:

A z takiej racji:

Cytat:
Art. 32 Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej (Konst.) . 1. Wszyscy są wobec prawa równi.

Skoro są równi wobec prawa, to zarówno mój dług wobec banku, jak i dług banku wobec mnie, powinny być traktowane tak samo, a więc znoszą się wzajemnie.

Konstytucja jest prawem nadrzędnym. Sprawa do wygrania w sądzie.
Edytowany: 1 lutego 2016 20:59

anty_teresa
PREMIUM
523
Wysłane: 1 lutego 2016 21:10:42
Vox, chciałbym żeby było jak piszesz ale nie jest. Właśnie ze względu na przywoływaną równość wobec prawa. Jeśli z postępowania upadłościowego wyniknie, że dla wierzycieli jest 60 proc. nominału przykładowo, to dlaczego Ty masz dostać 100 proc? To, że syndyk będzie ściągał Twój kredyt nie ma nic wspólnego z tym, że bank też jest Ci coś winien. Osobno jest masa upadłościowa do której należy kredyt a osobno są roszczenia wierzycieli do których należą obligacje. Jeśli masa upadłościowa (w tym Twój kredyt) nie wystarczy to wszyscy wierzyciele muszą być równo traktowani, ergo będzie równe strzyżenie. W żadnym sądzie tego nie wygrasz.

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 1 lutego 2016 21:46:35
Wizja Voxa jest uczciwa i tak powinno to wyglądać według mnie, ale pewnie (niestety) jest tak jak mówi anty_teresa.
Pytam, bo z kolei krążyły plotki o firmie (budowlanej), która popadła w tarapaty finansowe i managerowie mający zaciągnięte pożyczki pracownicze wykupowali obligacje za 20-30% nominału, aby w taki sposób się rozliczyć.

Vox
Vox
297
Wysłane: 1 lutego 2016 21:55:40
Myślę że sprawa nie jest tak jednoznaczna jak to przedstawia antyteresa.
trzeba poradzić się dobrej kancelarii prawnej, i jeśli tak się da, kupować obligacje :-)

a co w sytuacji teoretycznej, gdy zarówno kredytobiorca jak i bank ogłaszają jednocześnie upadłość?
kredytobiorca ma ilość obligacji równą wartości kredytu... Ogłasza upadłość, dlatego że bank ogłosił upadłość,
bowiem spłacał kredyt z odsetek od obligacji banku Angel

ciekawy byłbym orzeczenia w takiej sytuacji..

A tutaj jest o potrąceniu wzajemnym:

Cytat:
Kiedy można skorzystać z potrącenia wzajemnych wierzytelności

Kiedy można skorzystać z potrącenia wzajemnych wierzytelności
Jeżeli kontrahenci mają względem siebie zobowiązania, powodujące że są dla siebie jednocześnie dłużnikami i wierzycielami warto rozważyć dokonanie między nimi potrącenia. Potrącenie stanowi całkowite lub częściowe umorzenie zobowiązań między podmiotami.

W takiej sytuacji każda ze stron może potrącić swoją wierzytelność z wierzytelności drugiej strony, o ile oczywiście są spełnione ustawowe przesłanki do dokonania potrącenia (tj. określony przedmiot obu wierzytelności, wymagalność, wzajemność i zaskarżalność wierzytelności). Potrącenie nie jest oparte na przepisach bezwzględnie obowiązujących, co oznacza że strony mogą w drodze umowy wyłączyć potrącenie, jak i je zmodyfikować.

Dopuszczalne jest potrącenie umowne - dwustronne i potrącenie ustawowe - jednostronne. Potrącenie dwustronne, nie jest uregulowane w Kodeksie Cywilnym, może występować według ogólnych zasadach swobody kontraktowania. Skutki takiego potrącenia są więc pozostawione woli stron. Potrącenie jednostronne powstaje na skutek złożenia przez jedną ze stron oświadczenia woli skierowanego do drugiej strony, jako przejaw realizacji jej uprawnienia prawno kształtującego.

Na skutek potrącenia obie wierzytelności umarzają się wzajemnie do wysokości wierzytelności niższej. Sprzyja to uproszczeniu i szybkości obrotu, oraz możliwości odstąpienia od bezpośredniego spełnienia świadczenia, gdy nie jest to celowe. Nie ma wówczas działania stron a jedynie rozliczenie rachunkowe. Obok pewności i szybkości rozliczenia, w wyniku potrącenia, możliwe jest otrzymanie zaspokojenia roszczeń, także od dłużnika niewypłacalnego, jak również w szczególnych sytuacjach od dłużnika, co do którego ogłoszono upadłość.

prawo.money.pl/aktualnosci/oki...
Edytowany: 1 lutego 2016 22:03

anty_teresa
PREMIUM
523
Wysłane: 1 lutego 2016 22:03:30
Dobra. Inaczej. Jeszcze przed upadłością można próbować zrobić tak, że potrącić wzajemnie wierzytelności. Jeśli zgodzi się emitent - da radę, choć pewnie obligatariusze pozostali o ile dojdzie w ciągu roku do upadłości będą składać skargę Paulińską. Jeśli jednak dojdzie do niewypłacalności, to o potrąceniu wierzytelności (kredyt+obligi) nie ma mowy.
. Wtedy wszyscy wierzyciele traktowani są równo, a to oznacza równe strzyżenie.

Zerknijcie sobie na wątek PBG. Tam PBG sprzedało udziały w jednej ze spółek Rafako. Sprzedało je po obiektywnie wysokiej cenie. Jednak syndyk tę transakcję unieważnił. Co się stało? Akcje spółki zależnej wróciły do PBG, a Należność Rafako... została objęta układem i strzyżeniem mimo, że spółka była już na samej transakcji pokrzywdzona, bo kupowała drogo (PBG kontroluje Rafako)

EDIT: VOX, potrącenie jest możliwe od niewypłacalnego dłużnika przed formalnym ogłoszeniem upadłości, natomiast od upadłego? Ja o tym nie słyszałem. Daj link, może w tekście jest jakieś odwołanie do aktów prawnych.
Edytowany: 1 lutego 2016 22:06

Vox
Vox
297
Wysłane: 1 lutego 2016 22:06:06
A czemu nie można zrobić potrącenia jednostronnego zgodnie z kc?

Cytat:
Potrącenie jednostronne powstaje na skutek złożenia przez jedną ze stron oświadczenia woli skierowanego do drugiej strony, jako przejaw realizacji jej uprawnienia prawno kształtującego.

1. Wystapić do sądu o nakaz zapłaty
2. Dokonać potrącenia jednostronnego wysyłając oświadczenie woli do banku.

Cytat:
Obok pewności i szybkości rozliczenia, w wyniku potrącenia, możliwe jest otrzymanie zaspokojenia roszczeń, także od dłużnika niewypłacalnego, jak również w szczególnych sytuacjach od dłużnika, co do którego ogłoszono upadłość.
Edytowany: 1 lutego 2016 22:07

anty_teresa
PREMIUM
523
Wysłane: 1 lutego 2016 22:07:59
Bo takiego nie uzna syndyk, a potem sąd upadłościowy, który właśnie jest po to aby równo traktować wierzycieli i nie uznać takiego jednostronnego oświadczenia woli.

Vox
Vox
297
Wysłane: 1 lutego 2016 22:10:08
Cytat:
EDIT: VOX, potrącenie jest możliwe od niewypłacalnego dłużnika przed formalnym ogłoszeniem upadłości, natomiast od upadłego? Ja o tym nie słyszałem. Daj link, może w tekście jest jakieś odwołanie do aktów prawnych.

prawo.money.pl/aktualnosci/oki...

prawo.money.pl/orzecznictwo/sa...

niestety nie jest to na 100% jasne... ale jakaś szansa istnieje...
Jak sąd upadłościowy nie uzna, jest jeszcze sąd wyższej instancji, SN?

Trzeba iść do dobrego prawnika :-)
Może jest jakiś na forum i się wypowie...

Edytowany: 1 lutego 2016 22:15

anty_teresa
PREMIUM
523
Wysłane: 1 lutego 2016 22:28:22
Zainspirowałeś mnie.

Cytat:
Generalną zasadą, wynikającą z funkcji postępowania upadłościowego, jest ograniczenie uprawnienia do potrącania wzajemnych wierzytelności między upadłym a jego wierzycielem, w porównaniu o regulacji zawartej w Kodeksie cywilnym.

Są jednak wyjątki. Całość tutaj:
lexplay.pl/artykul/Prawo-Upadl...

Marc0101
0
Wpisów: 237
Wysłane: 1 lutego 2016 23:25:59
Piszecie jakby GNB miał paść za 2 tygodnie.
Odrobina optymizmu się przyda.
stooq.pl/q/?s=chfpln&c=5m&...
Ja tu widzę RGR i szansę na CHF/PLN 3,9->3,80. To pomoże bankowi.
Kurs GNB przestał spadać jak jutro będzie rosło to jest szansa że będziemy mieli 0,6x za kilka kilkanaście dni.
Ropa -7,2% a S&P500 na zero rewelki nie ma ale tragedia to to nie jest może dalej będzie rosło ???

GNB0218 poszło 200szt. kurs 87%.
GNB0318 zwalono do 81% 4 sztukami obligacji.
GNB0418 został popyt na 12szt. po 80% nikt tego nie zasypał.
Jeżeli wszystko będzie ok to pod koniec miesiąca GNBxx18 wrócą na 90-92%.

ps. W umowie kredyty lub w jakimś innym dokumencie na pewno jest opisane co się stanie z kredytem w razie upadłości banku - na 99,99% nie spłacicie kredytu obligami bankruta.

np
np
0
Wpisów: 118
Wysłane: 1 lutego 2016 23:29:22
Bardzo rzeczowa dyskusja. Jeżeli można się wtrącić to ogromne znaczenie dla dyskusji ma fakt rodzaju wierzytelności, zapisy Prawa Bankowego oraz rola KNF w postępowaniu upadłościowym banku. Pomimo tego należy jednak jednoznacznie podchodzić do kwestii obligacji podporządkowanych - nie wiele są warte w obliczu upadłości. Z drugiej strony kredyty udzielone przez upadający bank (wypłacone) z chwilą upadłości nie są rozwiązywane tym samym nie są stawiane w stan wymagalności.
Idea Bank upycha obligacje na 0,3 mld od wielu miesięcy i słabo to idzie. GetBack z grupy w listopadzie nie spłacił na czas odsetek od obligacji. W obliczu niskich wycen na Catalyst obstawiacie Państwo upadłość GNB ?

Vox
Vox
297
Wysłane: 2 lutego 2016 00:35:54
wszystko w rękach PiS.

jak zechcą to zbankrutują GNB i co im zrobicie?
pytanie czy zechcą. malo prawdopodobne, ale przecież możliwe.

Angel
Edytowany: 2 lutego 2016 00:37

ucofb
1
Wysłane: 2 lutego 2016 01:09:51
Ja obstawiam przejęcie GNB przez inny podmiot, dokapitalizowanie.

PIS nie pozwoli im upaść to zawaliłoby cały system bankowy w Polsce, BFG tego by nie wytrzymał. Cały sektor bankowy doskonale zna sytuację w jakiej jest gnb, to, że jest niefajnie świadczy chociażby niepozorna cisza w mediach. Gdyby ludzie zaczęli wycofywać środki z depozytów to kierunek byłby jeden. Tak jak Czarniecki wyratował się w 2008/2009 po upadku LB to tutaj bez "zewnętrznej pomocy" raczej się nie obejdzie.

Gdzieś to już pisałem, warto sobie zadać dwa pytania: Czy każda spółka upadała gdy kurs jej akcji tak się zachowywał jak GNB? Nie. Czy kurs akcji każdej spółki, która upadła tak się zachowywał? Tak.

Edytowany: 2 lutego 2016 01:16

Vox
Vox
297
Wysłane: 2 lutego 2016 13:25:12
Cytat:
Ja obstawiam przejęcie GNB przez inny podmiot, dokapitalizowanie.

PKOBP? narodowy, Polski :-). Moze taki jest plan? docisnac i przejac za zlotowke?
Edytowany: 2 lutego 2016 13:26

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

13 14 15 16 17

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,353 sek.

jtrkyjwa
ndqoewpp
zhspbytl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 429,91 zł +382,15% 96 429,91 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bniilnrn
nbkxqejb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat