A w przyszłym roku pewnie się dowiemy, że sprawa została umorzona z uwagi na przedawnienie, ponieważ minie 3 lata od popełnienia zarzucanego czynu.
|
|
Czyżby Pawłowski był cwańszy od konsula, że prokuratura nie postawiła mu jeszcze zarzutów (chyba nie postawiła, bo nic mi na ten temat nie wiadomo). Ktoś ma informacje, czy coś się w tym temacie dzieje, czy zmierza to w kierunku ewentualnego przedawnienia?
|
|
Może i jakaś kasę od Sciborskiego Prokurator odzyska, ale niestety pierwszy w kolejności jest bank, który oprócz kapitału będzie chciał odzyskać odsetki i pewnie jeszcze jakieś kary. Tak więc myślę, że jeśli jakaś kasa się znajdzie to i tak większość z niej bank przejmie.
|
|
"Jak powiedział w czwartek PAP prokurator Robert Tomankiewicz, naczelnik Dolnośląskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu ds. Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej we Wrocławiu, aresztowani to Romuald Ś., Stanisław P., Tomasz B. oraz Beata G. "Wszyscy oni w różnych okresach zasiadali w zarządzie spółki Polskie Centrum Zdrowia; decyzją sądu zostali aresztowani na trzy miesiące" - powiedział PAP Tomankiewicz" Do weekendu jeszcze jeden dzień, a ja już dziś od rana uśmiechnięty w pracy siedzę, jakbym co najmniej na urlop jutro jechał. www.bankier.pl/wiadomosc/Jeden...
|
|
Ale w PCZ to nie ma już czego szukać, jakby tam był jeszcze jakikolwiek majątek, to Ściborski z pewnością zadbałby o jego wyprowadzenie. Kasy trzeba szukać na drodze sądowej u samego Ściborskiego i jego pachołków.
|
|
To takie pie..nie. Prokuratura będzie zbierała dowody przez lata i czekała na przedawnienie. Jak już lata upłyną to prokuratura zdecyduje się postawić zarzuty, a sąd postępowanie umorzy z uwagi na przedawnienie. I sąd będzie miał rację, bo inaczej wg obecnego prawa nie będzie mógł postąpić. Gdyby prokuratura zdecydowała się wysłać wniosek do sądu o zabezpieczenie majątku prezesów na poczet przyszłych odszkodowań to zupełnie by to inaczej wyglądało.
|
|
"Muszą BARDZO potrzebować kasy jeżeli sprzedają w takiej cenie." Albo wiedzą coś czego my nie wiem, np. że ryzyko niewykupienia tych obligacji jest duuużo większe niż wszyscy myślą.
|
|
Dokładnie tak jak mówisz markosw. Na odzyskanie jakichkolwiek pieniędzy nie ma specjalnie co liczyć, ale należy dołożyć wszelkich starań aby oszuści zostali ukarani. Nie ma nic gorszego niż świadomość oszustów, że pozostaną bezkarni, bo to ich tylko rozzuchwala i powoduje, że inni będą chcieli iść w ich ślady.
|
|
Ale jakie piękne. Siłą powinien zostać doprowadzony. Ja też chętnie poszedłbym na taki numer. Wyprowadzam 100mln, a potem mogę co miesiąc nawet dostawać karę 3tys zł za niestawienie się przed sądem. Nawet bym tę karę uczciwie płacił. I nawet jakbym miał 100la jeszcze żyć to by mi się opłacało. 3tys x 12 miesięcy x 100lat = 3,6mln zł.
|
|
Ktoś dał na zleceniu kupna 10szt. PKC. Fakt, że widły górne na poziomie 79% zrobił. Ale wg mnie to celowa blokada, bo jakby chciał kupić, to mógłby pojedynczo wybrać.
|
|
Ktoś dziś swoim zleceniem zablokował transakcje na obligach CZT, ciekawe w jakim celu.
|
|
A ja mam pytanie z innej beczki. Chociaż może to ta sama beczka, bo dotyczy orzecznictwa sądów. Jak ktoś zrobi przekręt (ukradnie) kilka milionów, zostaje oskarżony, dostaje wyrok. Do opinii publicznej trafia zwykle informacja, że dajmy na to został on skazany na 3 lata w zawieszeniu na 5lat. I pytanie jest, czy w tym wyroku jest też obowiązek naprawienia wyrządzonej szkody (czytaj oddania przekręconej/ukradzionej kasy), czy tylko wyrok w zawiasach. Bo jak tam nie ma obowiązku naprawienia wyrządzonej szkody to jest to tylko jawna zachęta do kradzieży.
|
|
Czy dobrze mi się wydaje, że 4 marca EKA robi out z GPW?
|
|
anty_teresa napisał(a):A z jakiej racji jakikolwiek wierzyciel miałyby być uprzywilejowany tylko dlatego, że korzysta z produktów spółki? Nie. To tak nie działa. A niby komu miałbym spłacać hipotekę, innemu bankowi, który przejmie to co zostanie po getinie? I niby ten bank miałby przejąć tylko wierzytelności getinu, a już jego długów to nie? Super to prawo jest jednak. Jak bank pożyczy ode mnie kasę, to może nie oddać i ja mogę mu skoczyć, ale jak ja pożyczę od banku kasę to mnie zlicytują do ostatniej koszuli. A już kompletnym bandytyzmem jest sytuacja w której wzajemnie pożyczymy od siebie i w razie niewypłacalności banku nie ma możliwości wzajemnego potrącenia, ale w przypadku mojej niewypłacalności to bank owszem sobie potrąci z mojej wierzytelności wobec niego.
|
|
My tu dyskutujemy, a tym czasem dzień w dzień obligi getinu chodzą coraz niżej. W takim tempie to do wiosny będą chodziły po 50%.
|
|
Czyli wg Ciebie, dajmy na to taka seria GNB0218. Getin jako kapitał własny może zaliczyć już tylko 40% jej wartości i tylko to wykazywać. To gdzie zatem wg Ciebie jest pozostałe 60% wartości tej serii skoro bank tej kasy nie może zdaje się użyć do akcji kredytowej.
|
|
Ale ta amortyzacja w żaden sposób nie zmienia sytuacji posiadaczy obligacji. Tyle tylko, że getin kasy pozyskanej z emisji tych obligacji nie może zaliczyć jako kapitał własny, ale w żaden sposób nie skupuje tych obligów. Zatem całe ryzyko nadal jest na posiadaczach obligacji.
|
|
Marc0101 napisał(a):Cytat:" Jest tyle fajnych akcji do kupienia, po co pchac sie pod topor?
 Napisz jakie. ps. Źle liczysz rentowność GNBxx18 powinny być wykupywane na rok przed terminem ostatecznym. Licz rentowność tak jakby terminem wykupu był rok 2017. Tutaj masz szczegóły strona 116 Wcześniejszy Wykup za Zgodą KNF. http://www.getinnoblebank.pl./gnb/doc/_files/GNB_prospekt_podstawowy_obligacji_%282%29.pdf A gdzie tam jest napisane, że emitent zobowiązał się, że rozpocznie wykupowanie serii GNBxx18 na rok przed terminem zapadalności, bo jakoś znaleźć nie mogę. Jedynie znalazłem, że emitent może za zgodą KNF wcześniej wykupić, ale o zobowiązaniu to nic. EKA też sobie zastrzegała prawo do wcześniejszego wykupu.
|
|
Znany jest również przypadek słoweńskiego banku Nova KBM zdaje się on nazywał, który unieważnił swoje akcje. Zwyczajnie zostały one wykasowane na rachunkach maklerskich inwestorów. Czemu więc taki getin nie miałby, idąc za przykładem, unieważnić swoich obligacji, to przecież cudowna metoda na uzdrowienie sytuacji banku.
|
|
Bercik40 napisał(a):Przecenione obligacje getina kuszą ale ich nie wezmę. Teraz idea bank ma emitować masakryczna ilość obligacji jak getin to może tym wykupią obligacje getina i się zrolują. Może i ideabank chce wyemitować masakryczną ilość obligacji, ale musi się jeszcze znaleźć ktoś, kto tę masakryczną ilość będzie chciał objąć. Ale bardziej prawdopodobne jest, że "odetną" spółkę, która narobiła długu. Tak przynajmniej w Polsce prowadzi się "byznesy".
|
|
Najważniejsza rzecz, jakiej nauczyłem się na catalyst, to taka, że każdą wątpliwość należy rozstrzygać na niekorzyść emitenta. A co do całej grupy, to chciałem przypomnieć, że PCZ też miało całą grupę spółek zależnych, po czym Ściborski uznał, że ta spółka, co wyemitowała obligacje (narobiła długu) to jest mu nie potrzebna. I teraz twierdzi, że on nic nikomu nie jest winien.
|
|
Szczerze mówiąc to mnie interesuje jedynie czy getin będzie wstanie wykupić obligacje. Wyemitował ich za grube miliardy, a za trochę ponad rok zacznie się czas wykupów. Nie bardzo sobie wyobrażam skąd na to wezmą kasę. Ostatnio mieli problem z emisją na 40mln (nie było chętnych na wszystko), a emisje do wykupienia mają wielkości oscylujące w okolicach 100-200mln i przypadające prawie co miesiąc począwszy od połowy przyszłego roku.
|
|
Przewalutowanie to wisi od pół roku w różnych wersjach.
|
|
A dziś to wysyp obligów jakby Leszek miał upadłość niebawem ogłaszać. Coś wisi w powietrzu?
|
|
Z tym, że straciłem kasę to się jakoś pogodzę, ale z tym, że Pawłowski razem z resztą zarządu nie odpowie karnie za to, to nie mam zamiaru się pogodzić. Zamiana obligacji na akcje w praktyce zwalnia Pawłowskiego z odpowiedzialności karnej, bo teoretycznie w takiej sytuacji obligatariusze nie ponieśli żadnej straty. A co do sprzedaży owych akcji, to doceniam poczucie humoru.
|
|
Też mnie zastanawia duża liczba osób, które zarejestrowały się na SW 16 grudnia, lub w okolicy tej daty i w swych komentarzach są dość przychylni "układowi" z "nowym" zarządem.
|
|
A tym czasem z dnia na dzień obligi getinu chodzą na catalyst coraz niżej. Spadki nie są może jakieś kolosalne, ale codziennie o jakiś procent niżej. Ciekawi mnie do kogo będzie skierowana emisja akcji za 240mln. A no i dziś miał być chyba przydział nowych obligów. Ciekawe jak udała się emisja.
|
|
Ale tu się nie ma nad czym zastanawiać. Przecież to jest ta sama propozycja, którą złożył Pawłowski po tym jak mu lekko rura zmiękła gdy obligatariusze się zjednoczyli przeciw niemu. Jedyny zabieg kosmetyczny to taki, że skoro obligatariusze chcą akcji po 1gr, to zrobi się resplit, żeby nominał był 1gr ( ilość akcji Pawłowskiego zwiększy się tym samym dziesięciokrotnie). Tak więc jeżeli chodzi o procentowy udział to nic się nie zmieni w stosunku do tego gdyby obligatariusze dostali akcje po 10gr. A kolejna bezczelność to jest brak podziału na grupy wierzycieli, czyli Pawłowski i jego ludzie, w przypadku jeżeli posiadają obligacje to też dostaną akcje. A akurat ich wierzytelności powinny zostać umorzone w całości.
|
|
A swoją drogą, to czy ktoś wie coś na temat nowej emisji obligacji, którą getin miał teraz robić? Udało im się uplasować cokolwiek? bo zdaje się, że chcieli zrobić emisję na 240mln, tylko nie wiem jak chcą przekonać inwestorów do kupna po cenie nominału.
|
|
Skoro mój poprzedni wpis może być uznany jako wprowadzanie inwestorów w błąd, to prosiłbym moderatora o jego usunięcie. Jednak nie zmienia to faktu, że nie widzę uzasadnienia ekonomicznego do odkupowania na podstawie umowy cywilno-prawnej po cenie nominału i umorzania obligacji, podczas gdy na catalyst można je kupić grubo poniżej nominału. Natomiast prawdą jest, że podobny manewr został zastosowany na PCZ przed ogłoszeniem upadłości.
|
|
Nie jestem pewien, ale to chyba jednak tak nie działa, ponieważ kontrakt, w trakcie którego wypłacana jest dywidenda już od samego początku jest notowany z jej uwzględnieniem (a w zasadzie ze spekulowaną, bądź znaną wysokością tej dywidendy). A więc nie da się z tego typu konstrukcji wyciągnąć "darmowej kasy"
|
|
To tylko 600zł straty, więc się nie przejmie za bardzo, ale tu dużo większe pakiety fruwały. Ciekawe, że nadal można za 92% kupić 100szt. Jak info jest prawdziwe, to 800zł do zarobienia bez wysiłku. Ale widać nawet w oficjalne raporty już mało kto wierzy.
|
|
Mam wrażenie, że rynek reaguje jakby ten raport był mało wiarygodny, a firma szybko zmierzała do bankructwa.
|
|
Pokajać się muszę, że człowiekiem małej wiary jestem. Instaexport wykupił obligacje i wypłacił zaległe odsetki. Obym miał więcej okazji do kajania się z powodu małej wiary w emitentów.
|
|
Należy się tylko cieszyć, bo przy następnych odsetkach powinien być wykup obligacji, więc spodziewam się wniosku o upadłość.
|
|
Ciekawe czy jutro lub w poniedziałek ujrzymy informację,że instalexport złożyło wniosek o upadłość. No chyba, że nadal będą grać na zwłokę, ale powoli pomysły się kończą.
|
|
10%, te obiligi są po 10tys zł/szt. Całość emisji to około 14mln, czyli jakieś 1400szt obligów, a zmieniło właściciela prawie 140szt. Co do zabezpieczenia to mam mieszane uczucia, mimo że zapis na pierwszym miejscu w hipotece. Jest tego jakieś 50ha pod Poznaniem podzielonych na kilkaset działek. Cena gruntów rolnych w Wielkopolsce to jakiś 50tys/ha, czyli w najgorszym wypadku zabezpieczenie to 2,5mln. Jednak nie wiem jak tam wygląda plan zagospodarowania przestrzennego, na mapach widać w tej okolicy jakieś hale, a działki budowlane w okolicy (w promieniu 5km od tych) chodzą po 50 - 140zł/m2 czyli całkiem drogo, a to by znaczyło, że wartość zabezpieczenia wynosi około 50mln, tylko musiałby się znaleźć chętny na ich kupno w całości najlepiej pod jakieś magazyny (tam jest blisko do autostrady). Osobiście nie widzę opcji sprzedawania tego na sztuki pod domki jednorodzinne, chociaż przy cenie 25zł/m2 może by się udało w miarę szybko upłynnić. Zasadnicze pytanie to czy grunty zostały odrolnione, czy tylko podzielone na działki.
|
|
Po co te zagrywki ze strony Ściborskiego? Czy on myśli, że ktoś mu uwierzy, że to nie on jest winny?
|
|
Ciekawe rzeczy się tu dzieją. Na akcjach mocne wahania od dwóch tygodni (rosło chwilami ponad 200% od minimum). A dziś zmieniło właściciela 10% obligów, to bardzo dużo jak na catalyst (jednak brak zmiany ceny świadczy o tym, że transakcja ustawiona). Ktoś ma pomysł o co chodzi, bo żadnego info ze spółki nie ma?
|
|
"Jeśli dobrze pamiętam, to GC Investment (tak, ten bankrut z Catalysta) też próbował pozyskać środki na restrukturyzację z tego źródła. Oczywiście nie udało się. Taka pomoc jest zarezerwowana dla podmiotów, które faktycznie mają szansę na wyjście na prostą. "
oraz dla kopalni, zwłaszcza przed wyborami
|
|
Pytanie tylko, po co mu to? Z czystej ciekawości chciałbym wiedzieć.
|
|
Przecież to kwota 40tys.zł. Przy takich kwotach to podejrzewam, że znaczna liczba osób będących tu na forum może nabyć kilka mln akcji, tylko że to nic nie zmienia dla obligatariuszy.
|
|
Coraz ciekawiej się tu dzieje. Prezes mówi, że zaraz wykupi obligi, GPW blokuje handel, potem prezes się rozmyśla, że jednak nie wykupi tak zaraz, ale handel nadal zablokowany. Jak zwykle karany jest posiadacz obligacji bo nawet sprzedać tego teraz nie można. Tylko patrzyć, jak prezes złoży wniosek o upadłość, bo tam zdaje się zadłużenie większe niż majątek.
|
|
Pytanie tylko, czy Pawłowski ma tyle majątku, żeby było z czego go zlicytować. Na tace w kościele bym dał, gdyby doszło do tego, że Pawłowskiego jego własna firma by zwidykowała.
|
|
"samochód ciężarowy porsche" A tak z czystej ciekawości zapytam, ktoś zna miejsce przebywania Misiąga, czy facet zwiał? Tak mi się skojarzyło, bo nie jaki Stonoga zdaje się właśnie wieje, bo grozi mu odsiadka za przekręty. Teraz pewnie będzie udawał prześladowanego politycznie.
|
|
Obligi już po 50% chodzą. Ja mam chyba pomysł na biznes, i to nawet "uczciwy", od strony prawnej nikt się nie przyczepi. Założę spółkę i wyemituję obligi dla indywidualnych (powiedzmy za 1mln, nie za dużo, bo catalyst mało płynny jest). Następnie będę podawał informacje, że w spółce nędza, że nei zarabia (faktycznie spółka by nic nie robiła kompletnie, ale to mniejsza z tym, grunt, żeby nie traciła kasy za obligi, bo będzie ona potrzebna). Jako, że informacje ze spółki złe, grozi bankructwo, to cena obligów na catalyscie by leciała w dół, a ja bym to sobie powoli skupował z rynku. Na krótko przed terminem wykupu obligów zasiałbym panikę informacją, że chce zrolować obligi, bo w kasie pusto i grozi upadłość (tak, żeby ceny jeszcze spadły i żebym mógł skupić obligi na rynku, oczywiście jako osoba prywatna, lub przez kogoś z rodziny, tak żeby w raporcie nie musiało być). I tak sobie zakładam, że ponad połowę obligów to bym z rynku grubo poniżej nominału skupił. No a na koniec to bym jednak wykupił te obligi od siebie i tych twardzieli, którzy nie sprzedali, to tak, żeby nie mieć sprawy o defraudację kasy. Taki to mój biznesplan.
|
|
"Getin Noble Bank S.A. ("Emitent") niniejszym zawiadamia, iż w dniu dzisiejszym powziął informację od spółki zależnej od Emitenta - Noble Securities S.A. z siedzibą w Warszawie ("Spółka") o dokonaniu przez nią następujących transakcji na papierach wartościowych Emitenta: nabycia w dniu 10 sierpnia 2015 r. 743 sztuk obligacji seria SP-I o kodzie ISIN PLGETBK00327 wyemitowanych przez Emitenta w dniu 23 marca 2015 w ramach Publicznego programu emisji obligacji do maksymalnej kwoty 1.500.000.000 PLN, o którym Emitent informował w Raporcie bieżącym nr 77/2014. Obligacje zostały nabyte w ramach prowadzonej przez Spółkę działalności maklerskiej na rynku wtórnym, poza obrotem zorganizowanym, na podstawie umowy cywilnoprawnej, w celu odsprzedaży. Średnia jednostkowa cena nabycia obligacji wyniosła 1 012,84 PLN. " www.bankier.pl/wiadomosc/GETIN...Coraz mniej mi się to podoba. Spółka z grupy getinu skupuje obligi poza catalystem (prawdopodobnie od znajomych królika), za około 100% nominału, podczas gdy na catalyst można śmiało kupować za 90%. Wygląda to na powolną ewakuację z papieru i zbliżającą się upadłość (sytuacja niepokojąco podobna do tej z PCZ).
|
|
joserodriguez napisał(a):
4. [USTAWA] Co by było gdybyś wziął wtedy w PLN? No to jedziemy: bierzesz 210 tys PLN, na imprezach znajomi śmieją się żeś frajer, bo WIBOR jest 6,50% a oni płacą 2,70%. No ale nic, spłacasz sobie, wpier.. parówki z biedry i po 7 latach okazuje się że kredyt jaki Ci został, wynosi 184 555 PLN.
No ok, zgoda co do tego "hipotetycznego kredytu", jednak płacone przez te lata odsetki nie były "hipotetyczne" tylko prawdziwe i znacznie mniejsze niż te "hipotetyczne", a zatem spłaciłem mniej, więc albo na mniejszy procent, albo na dłuższy okres kredytowania, ten "hipotetyczny kredyt złotówkowy" by musiał być. Co z nimi? Czy musiałyby być "wyrównane" w jakiś sposób? To nie jest dla mnie takie oczywiste jak to przedstawiłeś.
|
|
Ilu frankowców będzie chciało się przewalutować i płacić raty po wiborze, to jedna sprawa, a druga to taka ilu się na to załapie. Bo jak ktoś spłacił tyle, że zostało mu mniej niż 80% wartości mieszkania, to się nie załapie. A tak poza tym, to może mi ktoś wyjaśni szczegóły tego przewalutowania, bo jednej informacji tam nie znalazłem. Bank pokrywa 90% z różnicy między pozostałą do spłaty częścią kredytu gdyby przewalutował go teraz po aktualnym kursie (np3,90zł/CHF) na złotówki, a kwotą do spłaty, jaką miałby "kredytowiec" gdyby wziął wtedy kredyt w złotówkach. I teraz pytanie. Jeżeli ktoś kilka lat temu wziął 200tys.CHF przy kursie wtedy obowiązującym 2,2zł/CHF, to czy składnik tej różnicy, czyli ten "teoretyczny kredyt" to 440tys.zł, czy może 200tys.*3,90 = 780tys. zł. Bo to jakby diametralnie zmienia postać rzeczy, a tego szczegółu nigdzie nie ma doprecyzowanego. A jeśli byłby to ten pierwszy wariant, to co z potencjalnymi zaległościami w odsetkach, bo teoretyczny kredyt teoretycznie powinien być spłacany z większymi odsetkami. A tak na koniec, to wg moich przemyśleń, cała ta sytuacja nie powoduje strat dla banków, tylko zanik potencjalnych zysków w przyszłości (ze spredu i różnicy kursowej). No chyba, że banki aby udzielać kredyty w CHF same zadłużyły się w banku centralnym szwajcarii i teraz te franki muszą oddawać w miarę jak spływają do nich raty udzielonych kredytów. Ale skoro podczas kredytobrania nikt franka na oczy nie widział, to wnioskuję, że nigdy żadnych franków nie było i banki żadnych franków oddawać nie muszą.
|
|
Dziwne, spodziewałem się dziś masakrycznego wysypu obligów getinu, a tu zadziwiający spokój panuje. Czyżby posiadacze tego papieru przysnęli?. Na akcjach rzeźnia od rana się dzieje, prawie -25%, a tu tak nieśmiało. A jeszcze tydzień temu wysyp był taki, że obroty po kilka milionów dziennie wynosiły. Ktoś rozumie o co chodzi?
|
|
Tak się zastanawiam, czy można będzie sprawdzić rachunki maklerskie ludzi powiązanych z Pawłowskim, czy przypadkiem na kilka miesięcy przed wnioskiem o upadłość nie wyprzedawali się na catalyscie z posiadanych obligów eka. Skoro po wykupie EKA1214 wiedzieli oni, że w kasie była pustka, to musieli też zdawać sobie sprawę, że jak nie uda się kolejna rolka, to wszystko się zawali.
|
|
Nieruchomości nie obciążone zastawem to w przypadku grożącej niewypłacalności szybko się spienięża a kasę inwestuje w doradztwo zaprzyjaźnionej spółki (nie mylić z wyprowadzaniem pieniędzy ze spółki). W ogóle nie znasz się na nowoczesnych metodach prowadzenia biznesu.
|
|
Czy to nie jest ten sam syndyk co szuka zaginionej kasy po Gancie? To ja nie wiem, czy on taki dobry jest, pewne jest jedno, że sam, za to "syndykowanie" sporo kasy przytuli, ale żeby znalazł coś dla obligatariuszy to ja już taki przekonany nie jestem.
|
|
Sąd nie dał szansy na układ, bo uznał, że prawdopodobieństwo wyprowadzania reszty kasy ze spółki jest bardzo duże, zwłaszcza biorąc pod uwagę ruchy Ściborskiego w kilku ostatnich miesiącach.
|
|
Może otwarcie nikt się nie przyzna, że powoli wywala to co ma w obligach, ale odpływ kasy z catalystu i wyceny poniżej nominału jeszcze niedawno uznawanych za super bezpieczne obligi świadczy niezaprzeczalnie, że ludzie się jednak ewakuują.
|
|
Tu akurat brawo dla sądu, że nie pozwolił na dalsze wyprowadzanie kasy ze spółki. Teraz kolej na dalsze części, czyli powrót kasy wyprowadzonej (co mam nadzieję będzie wiązało się z likwidacją prywatnego majątku Ściborskich i ich kumpli) oraz wsadzenie do więzienia tych oszustów.
|
|
Marek Butelka napisał(a): Epidemia sraczki? Nie tędy droga. Od tego zaległości się nie spłacą.
Ciekawe czy to sraczka wyprzedzająca, czy prokuratura już podjęła działania, chociaż nie podejrzewam, że tak szybko by się za to wzięli. No chyba, że jakaś prominentna persona umoczyła kasę u Ściborskiego.
|
|
Oszuści zawsze byli, są i będą, podobnie jak naiwni. Większa żałość jednak bierze, jak się patrzy na bezkarność oszustów, bo to właśnie psuje rynek.
|
|
zdegustowany napisał(a):Mam wiele przemyśleń odnośnie dezinformacji ze strony zarządu PCZ cytat
Z moich informacji wynika że PCZ złożyło na samym początku propozycję układu do sądu z wnioskiem o upadłość. Są to zamiana długu na akcje w cenie nominału 10 zł/szt lub oddanie wierzycielom - obligatariuszom zmniejszonych należności za obligacje nawet do 25% ich wartości. Dlaczego zarząd nie ma odwagi wydać komunikatu w tej sprawie i wszystkim przedstawić swoje propozycje. Nie po to Ściborski od przeszło pół roku wyprowadzał majątek, żeby teraz cokolwiek po dobroci obligatariuszom oddawać. Jedynie, moim zdaniem, w strasznie prostacki sposób ten majątek wyprowadził, bo to widać jak na dłoni, bez wnikliwego zgłębiania tajników "prowadzenia biznesu". Musi być bardzo pewien, że obejdzie się bez wyroku dla niego i jego kumpli.
|
|
Kupują serię zdaje się GNO0320, która na catalyst stoi w okolicach nominału, ale i tak śmierdzi to przekrętem jaki zrobił Ściborski na PCZ.
|
|
"Nikt z profesjonalnych nie sprawia wrażenie jakby obawiał się o wykup." Bo pewnie nikt z profesjonalnych nie inwestował tam własnych pieniędzy, a jedynie pieniądze klientów, którzy im je powierzyli. Dlatego "profesjonalni" śpią spokojnie, bo im to ryba, czy getin wykupi, czy nie.
|
|
Tu generalnie catalyst wchodzi w fazę wysypywania. Wszyscy spieprzają z obligów i to bez względu na spółkę. Zobaczcie jak getin jest wywalany, chociaż on akurat jest dość ryzykowny. Niektórzy zrobią pewnie na tym interes życia jak się uda kupić grubo poniżej nominału, a obligi zostaną wykupione. Tylko na razie atmosfera jest taka, że nikt nie wierzy w zapewnienia zarządów spółek, że nie ma obaw co do stanu spółki, a im bardziej ktoś zapewnia, że wszystko jest ok, tym bardziej nikt mu nie wierzy.
|
|
Coraz lepiej, dziś już obligi mirbudu można było nabyć za 84%. W takim tempie to w przyszłym tygodniu będą chodziły po 70%.
|
|
X_Majkel napisał(a):
Spokojnie minie parę lat rynek się ucywilizuje:)
Uwierzę, że jest szansa na ucywilizowanie, gdy pierwszy z prezesów przekrętów dostanie min 10 lat odsiadki bez zawiasów. Puki co, to nawet za kłamstwa w raportach nie grozi żadna kara, a więc dyskusja na temat tego co spółka pokazała w raporcie jakiejś spółki jest bezprzedmiotowa.
|
|
Zabezpieczenie zabezpieczeniem, a tym czasem MRB0717 można już po 88% kupić.
|
|
A jak nie wiesz co masz robić, to ja ci całkiem bezpłatnie udzielę dobrej rady. Zabieraj kasę z catalyst i rób z nią co tylko zechcesz, możesz nawet przepić. W przeciwnym razie, jeżeli Ty nie przepijesz, to przepiją ją takie cwaniaki jak Ściborski czy Pawłowski, efekt końcowy będzie taki sam. Ty kasy miał nie będziesz, ale przy skorzystaniu z mojej rady, będziesz miał pewność, że co wypiłeś to Twoje.
|
|
"Dotychczas jako głównego winnego utraty płynności wskazywano bank, który wypowiedział PCZ umowę. Spółka najwyraźniej nie chce widzieć własnych błędów w zarządzaniu, a w sprawie dyskusyjnego zawyżania wartości aktywów grupy i wykupu obligacji poza rynkiem woli milczeć. W czwartek dowiedzieliśmy się z kolei, że na niekorzyść emitenta działa także „polityka dezinformacyjna”, która panuje na forach internetowych i jest „inspirowana przez zainteresowanych”." obligacje.pl/news/4608/podsumo...Czy teraz od forumowiczów stockwatcha Ściborski będzie domagał się wysokiego odszkodowania za spowodowanie strat wizerunkowych i utraty wartości PCZ?
|
|
"W osobnym komunikacie spółka poinformowała o rezygnacji Beaty Gałązkowskiej, wiceprezesa zarządu. Jako przyczynę wskazano względy zdrowotne." obligacje.pl/news/4603/pcz-wid...Czyżby członkowie zarządu powoli zapadali na choroby przewlekłe, co miałoby uniemożliwić im postawienie zarzutów i uczestnictwo w procesach? Życzę rychłego powrotu do zdrowia Pani Beato.
|
|
Zadam być może głupie pytanie. Przy zgłaszaniu wierzytelności wysyłam świadectwo depozytowe - oryginał oraz kopię świadectwa (dla upadłego) podpisaną za zgodność z oryginałem. I teraz, czy sam mogę wykonać tę kopię i ją podpisać, czy musi to być notariusz?
|
|
Tu wydaje mi się, że to jakiś kit. W monitorze sądowym nic nie ma.
|
|
Coraz większe sypanie na obligach getinu, i ceny coraz niższe. Zastanawiam się, czy to okazja, czy też sypać. Jak dotąd "ruch wysypywaczy" rzadko się mylił, a to by znaczyło, że za kilkanaście miesięcy, jak przyjdzie do wykupienia pierwszych serii, to getin ogłosi upadłość. No chyba, że uda im się opchnąć teraz obligi za 750mln, bo taki plan mają, ale to może być tylko pobożne, życzenie, skoro na catalyst można kupić taniej i to serie o wyższym oprocentowaniu (chociaż oczywiście nie w takich ilościach). Generalnie, to ten rynek się wali, coraz więcej ludzi chce się pozbyć obligów, a coraz mniej kupuje. Jak nic się nie zmieni, to za kilka lat nie będzie catalystu.
|
|
Czegoś nie rozumiem, jak sąd może ogłosić upadłość z możliwością zawarcia układu, skoro nie zna propozycji układowej. Zdaj się, że musi ocenić, czy taki układ jest w ogóle prawdopodobny do zrealizowania, bo inaczej to może jedynie ogłosić upadłość likwidacyjną.
|
|
A w temacie instalexportu nadal cisza. Ktoś się może orientuje na jakim etapie jest sprzedaż mitycznej nieruchomości, z której to wszystkie zobowiązania mają być spłacone. Co to jest za nieruchomość, ile jest warta i z kim instalexport negocjuje już drugi rok. Przypominam, że wg informacji sprzed roku do sprzedaży miało dojść na przełomie 2014/2015, następnie na przełomie czerwca i lipca. Za chwilę mamy koniec lipca a tu nadal cisza. Mam nieodparte wrażenie, że z chwilą nadejścia terminu wykupu INE1015 prezes instalexportu ochoczo pobiegnie do sądu złożyć wniosek o ogłoszenie upadłości (oczywiście układowej, z częściowym umorzeniem wierzytelności oraz możliwością zamiany pozostałej części na akcje), bo to takie modne ostatnio na cataliście jest. Czy ktoś już wysyłał do nich pismo wzywające do wykupu?
|
|
Kto tak dziś skupuje obligi CZT? Żadnej informacji jakoby garniec ze złotem znaleźli nie było.
|
|
A niby skąd ta kasa miałaby pochodzić? Już Pawłowski dobrze zadbał o to, aby obligatariusze nic nie dostali, co najwyżej nieskończoną ilość akcji nic nie wartej spółki wydmuszki.
|
|
Bo to trzeba ściągać z osoby, w tym wypadku z Pawłowskiego i z reszty zarządu, a nie ze spółki. Ze spółki zawsze będzie zero, a jak sąd pozwoli na ściąganie z majątku prezesa, to wtedy można coś ściągnąć z niego samego, albo z rodziny jego jak ukrywa majątek.
|
|
Może i w cywilizowanym kraju by tak było, ale to jest Wrocław, Muszyński i inni to są ludzie z Pawłowskim powiązani. Teraz wypłacają sobie dywidendę, a za trzy miesiące jak trzeba będzie obligi wykupić, będą nękać obligatariuszy o rolowanie, po czym ogłoszą upadłość jak nikt im zrolować nie będzie chciał. Takie dziadostwo to powinno w więzieniu siedzieć, a nie biznesy robić.
|
|
Mnie się wydaje, że kasy to należy szukać nie w spółkach (bo tam to jej już pewnie nie ma), a raczej w kieszeniach (majątkach) zarządów wszystkich spółek z grupy PCZ i ich rodzin. Tu nie trzeba głęboko wnikać w szczegóły, żeby widzieć, że doszło do przestępstwa i to zamierzonego (zakładałbym nawet, że przygotowywanego od dłuższego czasu). Ściborkski to powinien mieć już zarzuty postawione jak ten szpecu do AmberGold.
|
|
Czyli biznesplan jak rozumiem był taki. Tworzymy kilka spółek zależnych (albo mniej zależnych). Jedna spółka emituje obligi i zaciąga pożyczki, kasę przekazuje pozostałym spółkom, a sama ogłasza upadłość. No taki numer to chyba nawet w naszej republice bananowej nie przejdzie.
|
|
Chciałbym się upewnić, czy skup obligów za 10mln poza catalyst podlega pod art.302 kk?
|
|
Proponuję od jutra zasypać prokuratury doniesieniem o możliwości popełnienia przestępstwa przez zarząd PCZ. Art. 302. § 1. Kto, w razie grożącej mu niewypłacalności lub upadłości, nie mogąc zaspokoić wszystkich wierzycieli, spłaca lub zabezpiecza tylko niektórych, czym działa na szkodę pozostałych, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Kto wierzycielowi udziela lub obiecuje udzielić korzyści majątkowej za działanie na szkodę innych wierzycieli w związku z postępowaniem upadłościowym lub zmierzającym do zapobiegnięcia upadłości, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 3. Tej samej karze podlega wierzyciel, który w związku z określonym w § 2 postępowaniem przyjmuje korzyść za działanie na szkodę innych wierzycieli albo takiej korzyści żąda.
|
|
Kurde. Uchwała nr 11 to udzielenie absolutorium Pawłowskiemu z wykonania obowiązków w 2014r. Nie znam się na prawie, ale to zdaje się znaczy, że zwalnia członka zarządu z odpowiedzialności odszkodowawczej względem spółki za szkodę wyrządzoną spółce przez podjęciem przez niego działania lub zaniechania sprzecznych z prawem lub postanowieniami umowy spółki (art. 293 k.s.h.). Czyli w razie przejęcia spółki przez obligatariuszy można teraz Pawłowskiemu naskoczyć. Wie ktoś, czy taką uchwałę można uznać za nieważną w przypadku udowodnienia przestępstwa?
|
|
A orientuje się ktoś jak to jest w wyceną tych aktywów? Czy w przypadku upadłości likwidacyjnej jest co sprzedawać? Tzn. nie zagłębiałem się w raport, ale PCZ się chwaliło chyba, że ma aktywa na 600mln, a audytor im to zredukował do 300mln? Ale to zdaje się i tak jest sporo powyżej zobowiązań. No chyba że, tak na prawdę to nie jest 300mln, tylko dajmy na to 30mln. Macie jakąś wiedzę na ten temat?
|
|
Piękne wyroki dla oszustów zasądzają sądy amerykańskie, po kilkaset milionów dolców. Kiedy u nas w tej republice bananowej takich czasów doczekamy?
|
|
O żebyś się nie zdziwił. Bezczelność prezesów spółek na catalyst przekroczyła wszelkie granice z chwilą gdy Pawłowski zaproponował w ramach układu darowanie mu całości długu za obligi i pozostawienie oddłużonej spółki. Wcale mnie nie zdziwi, gdy idąc w jego ślady PCZ obdaruje się całym zyskiem, a obligatariuszom zaproponuje redukcję zadłużenia na poziomie 75%. Póki co, to Pawłowskiemu włos z głowy nie spadł, więc czego mieliby inni prezesi się bać. No chyba, że w obligi ruska mafia inwestuje.
|
|
zi napisał(a):[quote=gentleman]oby tylko te problemy finansowe nie odbiły się na działalności podstawowej z której mają zyski. Po układzie z wierzycielami i pewnie jakiejś redukcji długu bądź zamianie na akcie powinni wyjść na prostą o ile nie pójdą wnioski do sądu o upadłość.
Jaka redukcja długu? Jaka zamiana na akcje?? Takie ścierwa, co traktują obligatariuszy jak frajerów do ogolenia z kasy powinno się do więzienia wsadzać, a cały majątek ich i rodziny spieniężyć na pokrycie strat. To jest skandal, że ludzie tacy jak Pawłowski z EKA czy ten tutaj Tamborski zdaje się nazywa, robią sobie piramidę finansową z rolowania obligacji. A spółkę należy zniszczyć i zaorać. Nie mogę edytować, proszę o usunięcie wpisu z uwagi na pana Tamborskiego, pomyliłem nazwiska.
|
|
[quote=gentleman]oby tylko te problemy finansowe nie odbiły się na działalności podstawowej z której mają zyski. Po układzie z wierzycielami i pewnie jakiejś redukcji długu bądź zamianie na akcie powinni wyjść na prostą o ile nie pójdą wnioski do sądu o upadłość.
Jaka redukcja długu? Jaka zamiana na akcje?? Takie ścierwa, co traktują obligatariuszy jak frajerów do ogolenia z kasy powinno się do więzienia wsadzać, a cały majątek ich i rodziny spieniężyć na pokrycie strat. To jest skandal, że ludzie tacy jak Pawłowski z EKA czy ten tutaj Tamborski zdaje się nazywa, robią sobie piramidę finansową z rolowania obligacji. A spółkę należy zniszczyć i zaorać.
|
|
1000zł -nominał 27zł73gr - kupon za ostatni okres 21zł85gr - odsetki ustawowe na dzień dzisiejszy (8% - 97dni po terminie wykupu)
|
|
Na 23czerwca Pawłowski zwołał walne. Będzie tam udzielał sobie absolutorium i klepał się po plechach, że jest dobrze. A no i całość strat z lat ubiegłych (trochę ponad 20 baniek) będzie pokrywał z przyszłych zysków. Ciekawe, czy kreatywna księgowość pozwoliłaby mu zaksięgować już teraz przyszłe zyski, coby spółka nie wykazywała ujemnego kapitału własnego :D.
|
|
A może ktoś potrafi odpowiedzieć na pytanie, czemu sąd na rozprawie połączył wnioski jedynie Ekancelarii i spółki z nią powiązanej Methilda, skoro wnioski o upadłość składali również inni wierzyciele nie powiązani kapitałowo ani osobowo z EKA. Te pozostałe wnioski zawierały propozycje układu dużo korzystniejsze dla obligatariuszy, a mimo to nie zostały wzięte pod uwagę. Natomiast włączony do rozpoznania został wniosek cypryjskiej spółki Methilda, gdzie jak podejrzewam to właśnie tam Pawłowski wyprowadzał kasę z EKA. Mogę się założyć, że jakbyśmy dotarli do umów, na podstawie których wypływała z EKA kasa zapisana w raporcie pod nazwą "usługi obce", to "partnerem" w tej umowie jest właśnie Methilda.
|
|
Tu właśnie mam obawy, czy nie odbyła się oczyszczenie ulubionych obligatariuszy z papieru, który może być zagrożony. Jak dla mnie to każda transakcja skupu poza catalyst w sytuacji, w której obligi stoją poniżej nominału jest podejrzana.
|
|
A mam pytanie, na jaki czas blokady wymagane jest owo świadectwo depozytowe? Posiadam jedno na obligi EKA0215, ale brałem je na 3 tygodnie blokady na potrzeby przedsądowego wezwania do zapłaty (wykupu) i było to z marca, czyli z czasu gdy EKA0215 nie były już na catalyst. I teraz pytanie, czy takie świadectwo nadal byłoby ważne? Bo teoretycznie obligi mogłem opchnąć poza rynkiem.
|
|
No rzesz urwał nać. Patrze się w ten raport i w te cyferki tam i jedyne co mi przychodzi do głowy to cytat z piosenki Kazika "... gdyby leżał całe życie mniejszą czyniłby on stratę." Już nawet zadłużenia Pawłowski nie obsługuje, a i tak EKA przynosi straty, bo pojawia się jakaś dziwna pozycja "usługi obce", która wciąga większość kasy.
|
|
Co do terminu rozpatrzenia przez sąd wniosków o ogłoszenie upadłości, to na razie cisza. Rozpatrzenie to wyczekiwane jest zarówno przez obligatariuszy jak i niestety zapewne przez zarząd spółki, bo ta chyba już nie prowadzi żadnej działalności operacyjnej (a wartości posiadanych jeszcze pakietów wierzytelności stopniowo zmniejszają się, bo powoli ulegają przedawnieniu poszczególne długi z pakietów). Dziś chyba miał być raport za pierwszy kwartał. Ciekawe czy Pawłowski nadal będzie w nim utrzymywał, że to tylko chwilowe kłopoty finansowe, a eka ma mocne fundamenty :D
|
|
Vox napisał(a):ja tam zgodze sie nawet na splate 1/2. nie sadze zebym dostal tyle z egzekucji. Ja nie rozumiem tego darowania części długu. Załóżmy hipotetycznie, że spłata 1/2 pozwoliłaby w perspektywie kilku lat na odzyskanie płynności finansowej przez spółkę i spółka zaczęłaby zarabiać. To niby czemu za te kilka lat spółka miałaby nie oddać pozostałej części długu?
|
|
Ma ktoś może jakiegoś linka do informacji kto jest właścicielem, lub głównym akcjonariuszem Forteam Investments, bo nigdzie takiej informacji nei mogę znaleźć jakie persony kryją się za tą spółką.
|
|
Czy wie ktoś coś na temat terminu rozpatrzenia przez sąd zagadnienia upadłości? Bo to już dwa miesiące mijają od chwili złożenia wniosku.
|
|
A czy ktoś się orientuje czy spółka to w ogóle prowadzi jeszcze jakąś działalność operacyjną, tzn windykuje na zlecenie i windykuje z własnych posiadanych jeszcze pakietów?? Czy tam już tylko wyczekiwanie na decyzję sądu jest, a zarząd tylko pensje pobiera?
|
|
@Kalashnikov. A gdzie w raportach widziałeś te "niezłe" wyniki z windykacji na zlecenie? Bo mnie to się tam mocno w oczy rzuca pozycja "usługi obce" w kosztach działalności operacyjnej. Czy to aby nie tędy była wyprowadzana kasa ze spółki pod przykrywką, dajmy na to, "porad prawnych" udzielanych ze strony "zaprzyjaźnionej spółki zarejestrowanej na Cyprze". Niezmiernie ciekaw jestem umów na owe "usługi obce".
|
|
Dokładnie tak jak piszesz. Powiem więcej, zdaje się, że z tego "programu" to CZT zebrało kilkadziesiąt mln.
|
|