PARTNER SERWISU
xabwkukr
4 5 6 7 8
buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 7 sierpnia 2009 21:46:22 przy kursie: 26,50 zł
cukier napisał(a):
żegnam Was, salute

trzymajcie sięwave

Cukier, ja się tu nie odzywam, ale czytam i podobnie jak Antyteresa przez Ciebie zacząłem się przygladać spółce.
Protestuje przeciwko takim pożegnaniom, ale życzę Ci miłego urlopu i do zobaczenia po.wave

kijekjjk
0
Wpisów: 336
Wysłane: 15 sierpnia 2009 14:37:58 przy kursie: 27,58 zł
cukru brak..znaczy kolegi cukierka..i...
nie wiem jak u was..ale cos u mnie w miescie w marketach malo cukru..blah5
a na powaznie to znalazlem takie cos..Think
Cytat:
W tym roku w Polsce może zabraknąć ok. 250 tys. ton cukru i firmy zostaną zmuszone do jego importu. Podobnie jest w innych krajach UE, bo w wyniku reformy unijnego rynku produkcja cukru z buraków zmalała o 5,8 mln ton. W rezultacie UE jest największym importerem cukru na świecie.

zrodlo
www.farmer.pl/biznes/przetwors...

i w ogole tak sie zaczalem zastanawiac nad ta spolka..czy by w czasie korekty nie wejscd'oh!
„Inwestorzy nie planują przegrywać. Przegrywają, bo nie planują”...
"Taka jest moja koncepcja
Tak ja to widzę"

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 15 sierpnia 2009 22:57:35 przy kursie: 27,58 zł
kijekjjk napisał(a):
cukru brak..znaczy kolegi cukierka..i...
nie wiem jak u was..ale cos u mnie w miescie w marketach malo cukru..blah5
a na powaznie to znalazlem takie cos..Think
Cytat:
W tym roku w Polsce może zabraknąć ok. 250 tys. ton cukru i firmy zostaną zmuszone do jego importu. Podobnie jest w innych krajach UE, bo w wyniku reformy unijnego rynku produkcja cukru z buraków zmalała o 5,8 mln ton. W rezultacie UE jest największym importerem cukru na świecie.

zrodlo
www.farmer.pl/biznes/przetwors...

i w ogole tak sie zaczalem zastanawiac nad ta spolka..czy by w czasie korekty nie wejscd'oh!

Niepokoi trochę osłabianie hrywny do złotego
Edytowany: 15 sierpnia 2009 23:13

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 15 sierpnia 2009 23:08:46 przy kursie: 27,58 zł
Astarta raportuje na naszą giełdę w EUR i WK wynosiło odpowiednio:
1Q2008 = 96 940
2Q2008 = 113 579
3Q2008 = 126 704
4Q2008 = 57 611
1Q2009 = 61 162

Dane prezentowane w SW są przeliczane wg kursu EURPLN z ostatniego dania raportowanego okresu.

Cofnąłem się do raportów i spółka nie dzieli tego na kwartały, toteż interesujący nas Q4 to jest cały Rok 2008 minus pierwsze półrocze i minus trzeci kwartał. Z ustaleniem zmian w kapitale nie ma jednak wielkiego problemu: "currency translation adjustment" na kwotę 42 811 EUR za cały 2008 rok. W hrywnach spadło im przez rok z 735 mln do 637 mln.

Cały raport bardzo dokładny i profesjonalnie zrobiony.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 15 sierpnia 2009 23:11:58 przy kursie: 27,58 zł
WatchDog napisał(a):
Astarta raportuje na naszą giełdę w EUR i WK wynosiło odpowiednio:
1Q2008 = 96 940
2Q2008 = 113 579
3Q2008 = 126 704
4Q2008 = 57 611
1Q2009 = 61 162

Dane prezentowane w SW są przeliczane wg kursu EURPLN z ostatniego dania raportowanego okresu.

Cofnąłem się do raportów i spółka nie dzieli tego na kwartały, toteż interesujący nas Q4 to jest cały Rok 2008 minus pierwsze półrocze i minus trzeci kwartał. Z ustaleniem zmian w kapitale nie ma jednak wielkiego problemu: "currency translation adjustment" na kwotę 42 811 EUR za cały 2008 rok. W hrywnach spadło im przez rok z 735 mln do 637 mln.

Cały raport bardzo dokładny i profesjonalnie zrobiony.

Znalazłem i przeedytowałem posta, ale dzięki WD

cukier
0
Wpisów: 159
Wysłane: 16 sierpnia 2009 19:59:13 przy kursie: 27,58 zł
witam Was slodko po krótkim urlopiku love4 i od razu przepraszam za swój lapsus jezykowy tydzień temu (wynikajacy z pospiechu ) w swoim pierwszym akapicie, który mógł byc zrozumiany w opatrznie...Speak to the hand , jednoczesnie dziekuję za dobre słowo od Was Wszystkich... color

a teraz wracamy do Astarty,
ceny kontraktów na cukier w ostatnim tygodniu znowu nam nieźle skoczyły do góry, ale to nie jest nic nowego w historii cen na cukier i mamy do historycznego maximum jeszcze troszke...

kliknij, aby powiększyć

dla waszej informacji, podaję, ze gdybyscie zainwestowali 31 tys. zl w kontrakt na cukier o wielkosci 1 lota np. wtedy kiedy pojawiłem sie na tym watku (15 czerwca br-wtedy tyle kosztowało zabezpieczenie , przy cenie 15,80) , i sprzedając go w ten piatek, zarobilibyscie na czysto przeszło 300 tys. zł...w niespełna dwa miesiace...

-dla poprawy wyników Astarty wazne jest równiez i to, że od 1 grudnia 2009 r. otwiera sie rynek rosyjski dla cukru z Ukrainy, a tam zapotrzebowanie jest o wiele wieksze (wiekszy deficyt cukru) niż na Ukrainie..., Astrata bedzie miała wiekszy wybór..

i na koniec dzisiaj, wygrzebałem ze swojego archiwum, krótka analizę napisana (parę miesięcy temu) przez analityka ( z góry przepraszam, ale nie zachowalem nazwiska), pomimo uplywu czasu uważam, ze zachowuje swoja aktualność

...Astarta to spółka o bardzo dużym potencjale. Żeby zaspokoić ciekawość inwestorów - nigdy nie miałem i nie mam akcji tej spółki. Astarta według moich analiz może wzrosnąć w długim terminie do 200 zł, a nawet więcej! Obecnie prognozuję, że szanse na długotrwałe wzrosty na tym papierze wynoszą około 70%, te 30% to ewentualny odwrót i nurkowanie. Dlaczego wobec tego raczej nie kupię tych akcji?!

Otóż Astarta na pewno ma duży potencjał, ale sytuacja geopolityczna na Ukrainie jest bardzo niestabilna, a tego nie pomijałbym w analizie fundamentalnej. Rząd Julii Tymoszenko przeszedł zaledwie jednym głosem! Silna jest tam prorosyjska Partia Regionów Janukowycza. Pamiętamy, jak po dojściu Juszczenki do władzy Janukowycz nie chciał tego zaakceptować, co groziło nawet przepołowieniem Ukrainy! Gdyby na Ukrainie doszło do rozruchów, to nie sądzę, żeby nie miało to wpływu na gospodarkę.

Ukraina ma duży potencjał i Astarta to uosabia. Astarta koncentruje się na produkcji cukru z buraków cukrowych, dla uprawy których są dobre warunki na Ukrainie. O dużym potencjale Ukrainy świadczy giełda w Kijowie, nie tak dawno na tamtym parkiecie dało się najwięcej zarobić, obok Belgradu. Ci inwestorzy, którzy szukali przygód w Azji, mogli często więcej zarobić u naszego sąsiada!

Astarta w ostatnim czasie dokonywała licznych przejęć. W przypadku kiedy dochodzi do akwizycji, akcje spółki przejmowanej rosną, akurat tu mieliśmy spółki z. o.o. Ale cała litania przejęć dokonanych przez Astartę świadczy o tym, że jest to spółka bardzo ekspansywna! Obecnie planuje przejąć dwie cukrownie. Astarta jest największym producentem cukru na Ukrainie i zamierza eksportować ten surowiec. Bardzo ważne jest to, że akcje spółki, i to spory pakiet, ma jej prezes.

Niektórzy inwestorzy zauważyli pewną prawidłowość - generalnie wzrost cen ropy na światowych rynkach stanowi czynnik wzrostotwórczy na Astarcie, rosnąca ropa wzmacnia kurs akcji Astarty. Dlaczego tak się dzieje?!

Brazylia, która jest największym producentem etanolu zasilającego samochody, pozyskuje paliwo z trzciny cukrowej. W Brazylii połowa aut jeździ na etanolu, kierowca zajeżdża na stację i ma wybór - albo benzyna, albo alkohol, który jest znacznie tańszy. Produkcja paliwa z trzciny powoduje z kolei wzrost cen cukru na światowych rynkach. A więc jeżeli ropa idzie do góry, to automatycznie drożeje też cukier, a więc i akcje Astarty! W UE rynek cukru jest centralnie planowany, zauważyłem, że w ciągu kilku ostatnich lat cukier w Polsce w detalu bardzo zdrożał! Jak widzę przyszłość Astarty?

Przypuszczam, że spółka będzie dokonywać dalszych przejęć. Być może, nie ma akurat tego w oficjalnej strategii spółki, a więc widzę to oczami wyobraźni - spółka zacznie produkować biopaliwo na eksport, przykładowo do ekologicznie nastawionej Szwecji. Takie biopaliwo trafiałoby do baków autobusów. Szwedzi już to stosują. Ale to tylko rysowanie przyszłości oczami wyobraźni.

Jarbas
0
Wpisów: 1 169
Wysłane: 16 sierpnia 2009 20:14:31 przy kursie: 27,58 zł
Spółka na moje 3 raz podchodzi do testu 28 żł, są to mniej więcej poziomy z września 2008... jak nie pokona zerkne łakomie przy 24,00 (około) :)

Na pb.pl był ostatnio fajny tekst na temat cukru... aż dosypałem łyżeczkę do kawy podczas lektury...
Z jednej strony producenci cukru zacierają ręce, mniej pewnie Ci dla których cukier to surowiec.

cukier
0
Wysłane: 16 sierpnia 2009 21:43:56 przy kursie: 27,58 zł
Światowe ceny cukru biją kolejne rekordy, a to nie koniec podwyżek - alarmują eksperci

16-08-2009,

Na londyńskiej giełdzie towarowej LIFFE notowania cukru białego pobiły kolejny rekord, wzrastając do najwyższego w historii poziomu 589,9 USD/t (w trakcie notowania 13 sierpnia, zamknięcie kontraktu na poziomie 577 USD/t, dostawa na październik br.) - podają eksperci FAMMU/FAPA.
Również na nowojorskiej giełdzie towarowej NYBoT cukier surowy podrożał do 22,97 cts/lb (~506 USD/t) - najwyższego od 28 lat i sześciu miesięcy - wynika z danych Reuters.

Większość brokerów przyznaje, że w najbliższych tygodniach granica 24 cts/lb (~529 USD/t) powinna zostać przekroczona. Część graczy twierdzi nawet, że 25, a nawet 27 cts/lb (~551-~595 USD/t) nie jest wykluczone. Pojawiają się jednak także opinie, że tak nagłe wzrosty muszą spowodować obniżkę - informuje FAMMU/FAPA.

Głównym powodem drożejącego cukru są prognozy zwiększonego importu ze strony Indii i spowolnienie zbiorów trzciny cukrowej w Brazylii, a także zapowiedzi znacznych zakupów ze strony Pakistanu i Meksyku.

kliknij, aby powiększyć

cukier
0
Wysłane: 18 sierpnia 2009 08:59:38 przy kursie: 28,67 zł
W USA może zabraknąć cukru - zdrożeją słodycze, płatki śniadaniowe i część przekąsek

TVN24

W USA ceny cukru są najwyższe od 30 lat. Takie koncerny jak m.in. Kraft i General Mills uważają, że wkrótce może zabraknąć cukru do produkcji czekolady, płatków śniadaniowych, ciastek czy gum do żucia - informuje TVN24.
Jeśli administracja Baracka Obamy nie zwiększy importu, może zabraknąć cukru w USA - ostrzegają najwięksi w Stanach Zjednoczonych producenci żywności i piszą do władz.

Zapasy amerykańskich rafinerii są najmniejsze od 34 lat. Jak podkreśla serwis TVN24, problemy pojawić się też mogą z importem, bo drugi największy eksporter cukru na świecie - Indie - cierpi z powodu niedostatecznych deszczów. Z kolei Brazylia, inny wielki eksporter, ma problemy z powodu zbyt obfitych opadów.

Jeśli dojdzie do braków cukru, kupujący będą musieli zapłacić więcej za swoje ulubione produkty, a wiele miejsc pracy będzie zagrożonych - ocenili producenci w liście do Sekretarza Rolnictwa Toma Vilsacka.

cukier
0
Wysłane: 18 sierpnia 2009 13:29:52 przy kursie: 26,94 zł
Rosjanom będzie niesłodko

Россиянам придется несладко

[18.08.2009]

концу года цены на сахар могут вырасти на 30%, а стоимость килограмма приблизится к 40 рублям. Неурожай тростника в Бразилии и Индии уже привел к росту цен на мировых рынках. А это не замедлит отразиться и на российском потребителе, ведь больше 40% песка мы покупаем за рубежом.

Рост цен на сахар обсуждают давно. Однако когда в августе мировые котировки на сахар-сырец достигли своего исторического максимума за последние 28 лет (23,33 цента за фунт), прогнозы аналитиков стали ещё более мрачными. Американское агентство Bloomberg предсказало рост цен на этот продукт на 80%. Причиной подорожания называют неурожаи сахарного тростника в Индии и Бразилии — странах, которые являются его основными поставщиками. К примеру, Индия из-за засухи получила на 30% меньше продукта, чем планировалось. Теперь она сама покупает сахар.

Тем не менее Россия производит только 3 млн. тонн сахара, а потребляет 5,2 млн. тонн. Остальное докупается в той же Бразилии. Поэтому аналитик компании «Финам» Максим Клягин уверен, что роста цен на сахар россиянам не избежать. «Пока речь идет только о биржевых котировках, но в условиях дефицита сахара российским предприятиям, которые часть сезона работают на собственном сырье (сахарной свекле), а другую часть — на западном, придется несладко. Уже к концу года цены могут подрасти на 25–30%», — говорит Клягин.

Поспевающий урожай свеклы позволит сдержать рост максимум до середины зимы. Но уже в декабре цены поползут вверх.

/http://trud.ru/

Tłumaczenie, najistotniejsze fragmenty;

Na koniec roku Rosjanie będą musieli zapłacić o 30 % więcej za cukier, którego cena może wzrosnąć do 40 rubli za kg. Rosja kupuje 40 % zapotrzebowania krajowego, poza granicami kraju. Rosja produkuje 3 mln ton cukru, sama zaś potrzebuje 5,2 mln ton. Wg. analityka firmy Finam, Maksa Kljagina, z tego też powodu nię będzie można uniknąć podwyżki cen. I ceny wzrosną do końca roku o 25 -30 % uważa analityk.
Uspokojenia na rynku cen cukru w Rosji, można spodziewać się od nowych zbiorów, do końca listopada. Od grudnia ceny zaczną znowu rosnąć.

W kontekście tego, co pisałem wcześniej od 1 grudnia 2009 r. Astartcie otworzy się nowy rynek zbytu.

cukier
0
Wysłane: 19 sierpnia 2009 19:51:35 przy kursie: 27,20 zł
Аgri-industrial holding "Astarta-Kyiv" finished harvesting early grains

19.08.2009
As of August 18, agri-industrial holding "Astarta-Kyiv" finished harvesting early grains with 222 thousand tons collected on the area of 59 thousand hectares. The average yield is 4.5 tons per ha for wheat, 4.4 tons per ha for winter barley and 3.0 tons per ha for spring barley.

The highest results are achieved by regional subsidiary LLC "named after Dovzhenko" (Poltava region) - 5.9 tons per ha for winter wheat, regional subsidiary LLC "Poltavazernoproduct" (Poltava region) - 4.0 tons per ha for spring barley, regional subsidiary LLC "Khmilnytske" (Vinnytsia region) - 5.0 tons per ha for winter barley. ASTARTA's average yields exceed Ukrainian averages by 30-40%.

At present, ASTARTA's agri-companies are preparing for harvesting sugar beet, soybeans, sunflower and corn, which are rated good. This year, ASTARTA plans to harvest about 360 thousand tons of grain and oilseeds, as well as about 1.75 million tons of sugar beet.

Comment of Viktor Ivanchyk, CEO of "Astarta-Kyiv":
"The agricultural segment of our business also has as high priority as sugar production. Our main goal was to optimize and increase efficiency of this segment this year. Due to the efforts made, we have already enjoyed positive results: in spite of unfavorable general situation, financing problems, we have not only grown and harvested a good crop, but also increased the harvesting efficiency, reduced the cost of production, and improved the quality of produce."

kijekjjk
0
Wpisów: 336
Wysłane: 19 sierpnia 2009 21:46:32 przy kursie: 27,20 zł
hm
a widzisz gdzies jakies szanse na korekte..czy to tak bez przerwy bedzie roslo:D
fajnie by bylo zlapac ja choc troche nizejThink
„Inwestorzy nie planują przegrywać. Przegrywają, bo nie planują”...
"Taka jest moja koncepcja
Tak ja to widzę"

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 19 sierpnia 2009 22:17:21 przy kursie: 27,20 zł
kijekjjk napisał(a):
hm
a widzisz gdzies jakies szanse na korekte..czy to tak bez przerwy bedzie roslo:D
fajnie by bylo zlapac ja choc troche nizejThink

Wczoraj miałeś dogodne miejsce do zajęcia krótkoterminowej i średnioterminowej pozycji z bliskim stopem. Można było wykorzystać osłabienie waloru...

cukier
0
Wysłane: 21 sierpnia 2009 09:27:11 przy kursie: 27,50 zł
Astarta Buraczany urodzaj

21-08-2009
Zarząd ukraińskiego koncernu spożywczego notowanego na GPW szacuje, że kontrolowane przez firmę przedsiębiorstwa rolne zbiorą w tym roku 1,75 mln ton buraka cukrowego, o 12 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2008 r.

Plony w całej Ukrainie wyniosą około 11 mln ton.

Gorzej niż w ubiegłym sezonie wyglądać będą za to zbiory zbóż i roślin oleistych. W czasie zakończonych żniw upraw ozimych zebrano 222 tys. ton ziarna, a w całym roku firma ma uzyskać 360 tys. ton. W 2008 r. Astarta zebrała blisko 395 tys. ton ziarna zbóż i roślin oleistych.

Jak komentuje Wiktor Iwanczik, prezes Astarty, spółka może i tak pochwalić się lepszymi rezultatami niż konkurencja. Średni plon z hektara uprawianego przez firmy z grupy Astarta jest wyższy o 40 proc. niż ukraińska średnia krajowa.

www.parkiet.com/artykul/7,8421...

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 25 sierpnia 2009 05:13:55 przy kursie: 26,71 zł
Ipopema zaleca sprzedaż z 12-miesięczną ceną docelową 25,51 zł.
Zwyżki cen cukru są ich zdaniem już w cenie.

cukier
0
Wysłane: 25 sierpnia 2009 16:32:54 przy kursie: 26,89 zł
nocnygracz napisał(a):
Ipopema zaleca sprzedaż z 12-miesięczną ceną docelową 25,51 zł.
Zwyżki cen cukru są ich zdaniem już w cenie.

he, he zwyżki cukru w cenie..., ale jak na anali to i tak wysoka wycena, bo kolesie z ING sami kupowali setki tys. po 26 zl, a nastepnego dnia po zakupie doradzali - sprzedaj...Liar

cukier
0
Wysłane: 27 sierpnia 2009 12:44:09 przy kursie: 26,99 zł
a piękna Astarta zapomniana, na dole drugiej strony...,
przepraszam samotny rycerz cukier, juz Cie odkurzył...:), wspaniałe dajesz nam plony...i czekamy na dalszy wzrost...

nocnygracz
0
Wysłane: 27 sierpnia 2009 12:50:38 przy kursie: 26,99 zł
Samotny rycerzu, a nie boisz się jakiejś destabilizacji na Ukrainie? Jakiejś wojenki w polityce, jakiejś małej rewolucji w związku ze zniknięciem w nocy stadionu narodowego?

I tym podobne?

cukier
0
Wysłane: 27 sierpnia 2009 12:57:05 przy kursie: 26,99 zł
nocnygracz napisał(a):
Samotny rycerzu, a nie boisz się jakiejś destabilizacji na Ukrainie? Jakiejś wojenki w polityce, jakiejś małej rewolucji w związku ze zniknięciem w nocy stadionu narodowego?

I tym podobne?

Rycerz i strach ? To nie idzie w parze...Shame on you

P.S. pisałem wczesniej czego sie obawiam...

pozdrawiam :)

nocnygracz
0
Wysłane: 27 sierpnia 2009 13:04:03 przy kursie: 26,99 zł
Zawiszo, obyś nam nie musiał raportować, że Bar wzięty jak Rosja pokłóci się z Ukrainą przy okazji jakichś wyborów.

Nie wątpię w Twe umiejętności na polu walki, ale Kozaków Panie Rycerzu jest kupa. Kupa.
Edytowany: 27 sierpnia 2009 14:26

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE ASTARTA
  • Perspektywa szczytu Trump-Putin winduje notowania spółek ukraińskich
    Perspektywa szczytu Trump-Putin winduje notowania spółek ukraińskich

Według doradcy Kremla Jurija Uszakowa, spotkanie prezydentów Władimira Putina i Donalda Trumpa zostało wstępnie uzgodnione i może dojść do skutku w najbliższych dniach. W czwartek mocne wzrosty notuje giełda w Moskwie oraz spółki ukraińskie obecne na GPW.

• 30 dywidend do zgarnięcia na progu wakacji
    30 dywidend do zgarnięcia na progu wakacji

Na przełomie czerwca i lipca dzień dywidendy wypada w blisko 30 spółkach z rynku głównego i NewConnect. Wśród nich nie zabraknie ciekawych propozycji z wysoką stopą. Oto jak prezentuje się pierwszy wakacyjny rozkład jazdy w kalendarium dywidendowym.

4 5 6 7 8

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,359 sek.

tqpvcycs
shufzjrk
qjlzrblh
Komunikaty ESPI/EBI Astarta Holding NV

ZOBACZ TAKŻE:
Wiadomości | Akcjonariat | Wyniki finansowe
Analiza fundamentalna | Analiza techniczna | Wycena akcji

Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hxifbjln
muxbaljs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat