0 Dołączył: 2013-06-04 Wpisów: 42
Wysłane:
30 czerwca 2016 19:18:53
Rozmawiałeś z p. Janem? Użyłeś też nazwy PTI? Według informacji, które mi przekazał w rozmowie telefonicznej rozpoczął działania wysyłając pismo do emitenta (które powinno trafić do syndyka) i umówiłem się z nim, że zadzwonię za miesiąc.
|
|
25 Dołączył: 2010-01-22 Wpisów: 184
Wysłane:
10 lipca 2016 20:29:53
rozmawiałem zapewne z sekretarką. Użyłem słów PTI i Topmedical, na co bez zawahania mi odpowiedziała, że nie są administratorem hipoteki. Zresztą co administrator hipoteki może teraz zrobić? powinien działać od razu, gdy nie wykupiono obligacji.
|
|
Wysłane:
10 lipca 2016 20:41:53
Co może zrobić? Wierzytelność z obligacji przedawnia się bodajże po 10 latach, a hipoteka jest na majątku podmiotu trzeciego - być może od niego można dochodzić roszczeń w tym również na drodze sądowej np. domagać się sprzedaży (licytacji) nieruchomości - nie wiem jak to działa, ale właśnie od tego jest administrator, aby podejmował takie działania, całkiem możliwe że trzeba będzie je opłacić z własnej kieszeni.
Edytowany: 10 lipca 2016 20:42
|
|
|
|
Wysłane:
13 lipca 2016 16:57:25
nie jestem prawnikiem, ale na ile zdołałem zgłębić temat, to wygląda to tak, że hipoteka będąca zabezpieczeniem obligacji tworzy osobną masę upadłościową, której likwidacją w procesie upadłościowym zajmuje się syndyk i kurator. Środki pozyskane tego tytułu przeznaczone są wyłącznie dla obligatariuszy. Funkcję kuratora pełni administrator hipoteki, którym w przypadku PTI jest nadal niejaki Pan Mirosław Awedyk, bo taki zapis widnieje w księdze wieczystej nieruchomości, która stanowi zabezpieczenie emisji. Oczywiście skontaktowanie się z tym Panem byłoby cudem, a o zmianie administratora hipoteki nic mi nie wiadomo. Zresztą nawet jeśli jakaś umowa była, to zdaje się, że moc konstytutywną ma wpis do księgi wieczystej. W sytuacji gdy nie można dotrzeć do administratora hipoteki lub ten nie wypełnia swoich obowiązków sąd powinien wyznaczyć podmiot, który będzie pełnił funkcję kuratora w procesie upadłościowym. Ale tę informację postaram się zweryfikować i napiszę, jak coś więcej będę widział.
|
|
Wysłane:
13 lipca 2016 17:29:34
Dzięki bardzo za tę informację. Pytanie tylko, czy to co napisałeś dotyczy także sytuacji w której nieruchomość (przedmiot zabezpieczenia) nie należy do majątku upadającej spółki. Tutaj mamy taką właśnie sytuację, w której PTI nie jest i nie było właścicielem nieruchomości na której ustanowiono zabezpieczenie na podstawie jakiejś umowy. Kiedyś czytałem (nie wiem czy to jest prawdą) że jeśli nieruchomość należy do podmiotu trzeciego, to syndyk nie interesuje się takim zabezpieczeniem - nie wchodzi ono do masy upadłościowej. Czy ktoś może to potwierdzić lub zna przypadek gdzie było inaczej?
|
|
0 Dołączył: 2014-09-16 Wpisów: 46
Wysłane:
13 lipca 2016 18:47:48
doświadczalnie powiem ze jest tak, ze faktycznie jeśli zabezpieczenie nie należy do upadłego to jest to i tak odrebna masa upadlosci i zajmuje się tym administrator hipoteki. taki przypadek był w jedynce/rozanej. zabezpieczenie na podmiocie 3cim - polalmako. niestety do dziś kasy brak. co więcej - dowiedziałem się, ze syndyk upadłego nie respektuje i nie uznaje administratora hipoteki... na szczęście syndyk spolki 3ciej (tez trzebz było oglosic jej upadlosc) jest innego zdania. reasumując - po zgłoszeniu wierzytelności tocza się dwie odrębne upadlosci: 1. upadłego tryb nazwijmy to normalny - cala masa dla wszystkich wierzycieli 2. upadłego tryb osobnej masy czyli z zabezpieczenia hipoteki. tu może zajść konieczność przeprowadzenia jak w przypadku jedynki upadlosci spolki trzeciej czyli wlasciciela obiektu z hipoteka.
niestety to wszystko trwa a spolki się migaja odpowiedzialności. teraz już nawet nie pamiętam kiedy jedynka upadla ale trwa to już chyba 2 albo 3 lata. pani administrator hipoteki twierdzi, ze to już 'lada dzień' i kasa będzie... no jakos jednak mam inne zdanie na ten temat... zycze wam szybkiego spieniężenia zabezpieczenia
|
|
2 Dołączył: 2008-09-29 Wpisów: 112
Wysłane:
30 lipca 2016 23:43:33
W spółce nie ma absolutnie nic, żadnego aktywa. Wszystko zostało wyprowadzone przez prezesa Skibę i powiązane z nim osoby. Banki nie chcą wyłożyć pieniędzy na przeprowadzenie postępowania upadłościowego.
Do prokuratury w Poznaniu zgłosiły się jak na razie tylko dwie osoby poszkodowane.
Edytowany: 30 lipca 2016 23:45
|
|
Wysłane:
31 lipca 2016 10:27:39
potwierdzam informacje o sytuacji w upadłej spółce. A co do prokuratury, to dziwi mnie, że tak mało osób się zgłosiło. To zapewne wynika z niewiary w nasz wymiar sprawiedliwości. Sam przyznam, że tej wiary mi brakuje, ale mimo wszystko zamierzam skorzystać z tej możliwości, jaką daje mi status pokrzywdzonego i sprawdzać, co prokurator robi w tej sprawie
|
|
Wysłane:
31 lipca 2016 19:10:03
Dokumentacja dotycząca spółki została zagubiona i rozkradziona (twierdzenia prezesa i syndyka).
|
|
0 Dołączył: 2008-12-23 Wpisów: 68
Wysłane:
31 lipca 2016 22:23:51
A czy towarzystwo wyspecjalizowane w wyłudzaniu środków również zaginęło?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2015-05-13 Wpisów: 20
Wysłane:
7 września 2016 11:17:25
Proponuję stworzyć listę nazwisk osób, które ukradły nasze pieniadze.
|
|
Wysłane:
10 września 2016 22:08:17
niech nazwiska ustala prokurator. Apeluję do wszystkich, którzy jeszcze tego nie zrobili - zgłoście zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa do prokuratury. To niewiele wysiłku, a im więcej pokrzywdzonych tym większa szansa, że postępowanie nie zostanie umorzone już na etapie śledztwa w prokuraturze
|
|
0 Dołączył: 2013-06-05 Wpisów: 50
Wysłane:
21 września 2016 18:25:42
Czy ktoś z posiadaczy obligacji serii B lub D dobrał się do hipoteki?
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
25 września 2016 12:21:31
Jest lista wierzytelności. Od momentu publikacji w Monitorze Sądowym i Gospodarczym jest 2-tygodniowy termin na zgłaszanie sprzeciwu. Cytat:Syndyk masy upadłości Topmedical (dawne PTI) zawiadamia, że sporządził i w dniu 22 września 2016 r. przekazał Sędziemu-Komisarzowi listę wierzytelności, którą każdy zainteresowany może przeglądać w sekretariacie Sądu Rejonowego dla m. st. Warszawy w Warszawie, X Wydział Gospodarczy dla spraw upadłościowych i restrukturyzacyjnych, ul. Czerniakowska 100A, 00-454 Warszawa, w godzinach urzędowania Sądu. źródło Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
|
|
Wysłane:
1 października 2016 23:40:44
Posiadam 25 sztuk obligacji serii B, próbuję odzyskać pieniądze już od dłuższego czasu, sprawa w sądzie jest zawieszona ze względu na postępowanie upadłościowe. Od maja próbuję egzekwować należność z tytułu hipoteki. Pełnomocnik pierwszego administratora odesłał mnie do innego, ten stwierdził jakoś w lipcu że to kto ma pełnić funkcje administratora orzeknie ponoć sąd w grudniu. Próbuję ustalić czy faktycznie tak jest, dlatego postanowiłem spróbować nawiązać kontakt z posiadaczami obligacji serii B, aby razem działać i wymieniać się informacjami. Ciekaw jestem jak się sprawy mają u innych. Proponuję stworzyć coś w rodzaju listy mailowej posiadaczy obligacji serii B i wzajemnie się informować o sytuacji. Może jeśli wspólnie będziemy wywierać "nacisk" na administratora/administratorów czy sąd to coś ruszy. Próbuję skontaktować się też z firmą Nomad, która miała przygotować mi dokumenty dla prokuratury, ale ostatnio nie odpisuje na maile, spróbuję tam zadzwonić, może mają przerwę urlopową. Zainteresowane osoby proszę o kontakt na priv i pozostawienie swojego maila.
|
|
Wysłane:
29 października 2016 19:19:20
Czy komuś z Was udało się skontaktować z firmą NOMAD Partners we wrześniu lub październiku? Mam z nią umowę o przygotowanie dokumentów, z której dotychczas się nie wywiązała. Kontakt mailowy urwał się w sierpniu, telefon milczy. Myślę wysłać im pismo listownie. Taką umowę zawarła ponoć większa grupa osób, stąd pytanie czy ktoś z Was jest w podobnej sytuacji bądź też otrzymał dokumenty zgodnie z umową?
|
|
Wysłane:
7 listopada 2016 15:52:27
Uwaga! Tylko TRZY osoby zgłosiły się do prokuratury jako pokrzywdzone, że zostało popełnione przestępstwo !!!!! Jeżeli nie zgłosicie, że jesteście pokrzywdzeni sprawa zostanie umorzona, apeluje więc, że jest to ostatni dzwonek, aby zgłosić się do prokuratury podając imię i nazwisko!!!! Wysłanie maila jest najprostszą formą komunikacji wyślijcie swoje imię i nazwisko i numer telefonu kontaktowego i napiszcie, że jesteście pokrzywdzeni !!!!
na e-maila: grunwald@poznan.po.gov.pl
podając nr sprawy: TOPMEDICAL-nr sprawy: PR 2 DS 1066/16Nie liczcie, że sprawa nie zostanie umorzona!! , że złodzieje z PTI nie unikną odpowiedzialności karnej i finansowej!!!!
|
|
0 Dołączył: 2012-06-04 Wpisów: 46
Wysłane:
7 listopada 2016 17:57:10
Z firmą NOMAD Partners zero kontaktu i to NOMAD Partners w imieniu grupy która się zawiązała i opłaciła wpisowe mieli otrzymać dokumenty o zawiadomieniu prokuratury i nie tylko . do tej pory ani dokumentów ani zwrotu wpłaconych pieniędzy zero kontaktu z z firmą NOMAD Partners
|
|
Wysłane:
13 listopada 2016 00:41:16
Wśród zawiadamiających o popełnieniu przestępstwa przez członków zarządów PTI i Topmedical nie ma spółki Nomad i nie ma pana Rafała Koźlaka, więc proszę na niego nie liczyć. Nadal Tylko TRZY osoby zgłosiły się do prokuratury jako pokrzywdzone, że zostało popełnione przestępstwo. Prokuratura prosi o pilne wysłanie maila, na e-maila: grunwald@poznan.po.gov.pl, że jesteście pokrzywdzeni w sprawie TOPMEDICAL-nr sprawy: PR 2 DS 1066/16. W mailu proszę podać swoje imię i nazwisko, adres zamieszkania i numer telefonu kontaktowego.
Edytowany: 13 listopada 2016 00:42
|
|
Wysłane:
14 listopada 2016 16:56:26
Również apeluję do obligatariuszy PTI o zgłaszanie sprawy do prokuratury. Zastanawiam się, z czego wynika tak słaba reakcja. Nie wierzę, że tylko trzy osoby mają obligację tej spółki. A co stoi za tą biernością? -irracjonalny strach? - na przesłuchaniu nie będą Was torturować, zadawać podchwytliwych pytań, samo przyjście do komisariatu nie sprawi, że na czole będziecie mieć wypalone piętno podejrzanego. -mentalność kibica? - popieracie, kibicujecie innym, którzy działają również w waszym interesie, ale jak przyjdzie samemu choćby drobną rzecz zrobić, to lenistwo wygrywa. -brak czasu? - właściwie to raczej wiedzy o tym, ile czasu będziecie musieli na to poświęcić, bo napisanie wniosku o wszczęcie postępowania nie jest trudne, a jeśli macie z tym problem, to piszcie na priv, a wam wyślę wzór; przesłuchanie jest też niewielką stratą czasowa, bo dostaniecie wezwanie na najbliższy komisariat, a termin i godzinę można ustalić z policjantem prowadzącym sprawę. -brak wiary w działanie prokuratury, policji? - zwykle ten brak wiary to raczej usprawiedliwienie lenistwa lub tchórzostwa; oczywiście życie nie raz pokazało, że przestępcy gospodarczy pozostają bezkarni - ale mimo wszystko pozwólcie wykazać się prokuratorowi.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.