chyba sie nie zrozumielismy. jest niezaprzeczalny brak plynnosci bo zrob eksperyment i poloz 10-20 kontraktow NA RAZ PKC - zobaczysz gdzie dojedziesz takim zleceniem. i o tym wlasie mowie. zrob to samo na FW20 i zobacz gdzie dojedziesz... oczywiscie sprzedawanie i rolowanie po pare sztuk bez problemu przechodzi ale to jest wlasnie to glowkowanie, o ktorym mowie. moj system dziala tak, ze musze odwrocic pozycje w jednej chwili gdy dostaje sygnal odwrocenia i nie moge za bardzo sobie pozwolic na przejazd po arkuszu albo skladanie zlecen z limitem, bo mi sie system wysypie. na FW20 moge to zrobic bez problemu - PKC i daleko nie zajade, dlatego rolowanie pozycji na FKGH to jest koszmar i zabawa w malych zleceniach po 1 -2 sztuki i troche trwa
|
|
vladinho napisał(a): Jeden kontrakt na kghm na kupno, jeden na sprzedaż i kilka zł różnicy w cenie ? Żaden fundusz ani bank nie bierze udziału w takich operacjach... tak sobie pozwole sie odniesc bo akurat od 2011 roku gram na kontraktach na kghm i niestety ale nie masz racji - zawsze tak bylo bo ja jak chcialem polozyc 10 kontraktow na rynek to musialem sie niezle napocic, zeby nie ruszyc rynkiem. to jest norma na tym instumencie - male zaintesesowanie i dziury w arkuszu - taki urok kontraktow na akcje. kontrakty na indeks to zupelnie co innego, wiec w tym punkcie akurat nie trafiles... swoja droga jako ciekawostke powiem, ze mam automat na FKGH i na tych spadkach dal mi ponad 30 pln/pkt zysku na tym instrumencie. przypominam, ze jeden kontakt to 100 akcji. w piatek przekrecilo mnie na L bo taki system dal sygnal... chociaz swoja droga uwazam, ze ta pozycja akurat (ze wzgledu na duzy zysk na poprzedniej) bedzie stratna ale przyszly tydzien to pokaze...
|
|
no i wlasnie wykupili... przed chwila dostalem kase na konto :D pierwsza i jak narazie jedyna upadlosc z ktorej udalo sie odzyskac kase na catalyst... nie wierze
|
|
to już nic nie zmienia, bo zanim się zakończy nie będzie z kogo kasy wyciagnac. wszystko już lezy 'za plotem' u sąsiada/teścia/zony - dowolne skreslic lub dopisać....
|
|
postepowanie upadlosciowe skonczylo się 15 kwietnia... nie odzyskaliśmy nic! tak nas w chu.a zrobiono a prezesy maja już nowe biznesy i pewnie niedługo o nich znowu usłyszymy jak to kolejnych wydymali... tu jest polska!
|
|
ja mam obligacje EKA i potwierdzam - ten pan byl wyznaczony w sprawie EKA. do dzis nie otrzymalem ŻADNEJ wyplaty z tytulu EKA, wiec radze znalezc w trybie pilnym kogos innego do reprezentacji
|
|
skad masz te informacje o domu? mozesz podeslac linka albo cos? jak myslicie dlaczego zrobili ten transfer? czy ktos bardziej doswiadczony moze cos podpowiedziec w tej sprawie o co tu chodzi? spolka zostala utworzona pod koniec 2016 roku - mnie wiecej w czasie gdy odrzucono wniosek o pomoc ze skarbu panstwa... czy oni cos kombinuja chcac uwalic spolke bo nie maja kasy na wykup serii C za rok czy moze wlasnie wyprzedaja sie, zeby jakos ta kase wtransferowac ale gdyby tak bylo to by musieli przeciez zrobic emisje a nie cos takiego... czyzby walek i proba wymigania? czy cos mozna zrobic aby temu zapobiec?
|
|
ok - zle sie wyraziłem. tak chodzilo mi tak naprawdę o moment przyznania prawa do dywidendy - wtedy kurs akcji jest pomniejszany o wartość dywidendy (a nie w momencie jej wyplaty) ale czy w moim przypadku seria FKGHH17 tez zareaguje? wg powyższego nie powinna i dopiero powinno to być widoczne w FKGHU17. dobrze mysle?
|
|
witam, czy ktos moze mi powiedziec jak zachowa sie kontrakt np. na FPKO , FKGH lub inny akcyjny najblizszej wygasajacej serii jesli zostanie ogloszona/uchwalona dywidenda na danym instrumencie akcyjnym (odpowiednio PKO, KGH...)? np kurs FKGHH17 = 100 oglaszaja dywidende wyplacana w sierpniu w wysokosci 10 pln. czy kurs FKGHH17 spadnie o 10 pkt? czy ja dobrze mysle, ze spadnie dopiero FKGHU17 ? wiadomo, ze na akcjach odciecie bedzie dopiero w sierpniu ale na kontraktach? pozdrawiam chudy
|
|
no i ktoś niech mi teraz wytłumaczy dlaczego ta spolka ma rating altmana A...? i to spolka produkcyjna dla której niby ten rating specjalnie został stworzony... czekam na wyjaśnienia madrych glow
|
|
tylko, ze to jednak inna sytuacja bo gościu z ambera to był zwykly leszc, który wlazł z butami na salony do których nie powinien mieć dostepu. tutaj jak ktoś trafia z emisja na catalyst to ma możliwości, żeby tak wyprowadzić majatek i tak się z tym kryc, żeby nie został dopadniety i to niestety jest nasz problem. możliwe, ze nawet niektóre emisje sa z góry ustawione w ten sposób aby opchnac towar i się ulotnić nietknięty. powiedz mi dlaczego przed takim plichta knf ostrzegal bo wchodzil w parade bankom a przed ludzmi z anti gdy pisałem do knf i do gpw i innych ze obligi nie sa wykupione to stwierdzili, ze to nie ich bajaka i maja to w glebokim powazaniu? ja już niestety po doswiadczeniach z przeszlosci wiem, ze szkoda czasu na lazenie po sadach i komisariatach bo nic z tego nie będzie a nie mysl, ze oni nawet stope postawia na komisariacie. jakiś prawnik w ich imieniu wysle pismo i tyle... sytuacji wolomina nie znam wiec się nie wypowiadam... chciałbym wierzyc ze służby cos zrobia ale niestety zycie mnie nauczylo ze będzie inaczej...
|
|
markos - gdyby to faktycznie cos dawalo to bym może i się z toba zgodzil ale byłem już przesłuchiwany w związku z inna upadloscia i nic to nie dalo. gdy byłem w związku z eka to sam policjant mi przyznal racje, ze nic im nie zrobia i ze prawo sprzyja takim osobom, wiec nie wiem na co liczysz. w przypadku pcz facet caly czas ma sady w dupie i miga się i nie stawia i co mu zrobisz... i ty myślisz, ze im nadepniesz na odcisk... nie wiesz chyba jeszcze w jakim kraju zyjemy... niestety prawo takie mamy i do czasu jak się ono nie zmieni to nic im nie możemy zrobić. najlepiej pogodzić się ze strata i następnym razem nie inwestować w cos co daje 10% kupon albo w ogole się wycofać z tej szulerni
|
|
markos - naprawdę myślisz ze prokuratura cos zrobi? jakos w to watpie. nie slyszalem żeby kogos pociegneli do odpowiedzialności jak na razie... ogolnie strata czasu na komendzie
|
|
doświadczalnie powiem ze jest tak, ze faktycznie jeśli zabezpieczenie nie należy do upadłego to jest to i tak odrebna masa upadlosci i zajmuje się tym administrator hipoteki. taki przypadek był w jedynce/rozanej. zabezpieczenie na podmiocie 3cim - polalmako. niestety do dziś kasy brak. co więcej - dowiedziałem się, ze syndyk upadłego nie respektuje i nie uznaje administratora hipoteki... na szczęście syndyk spolki 3ciej (tez trzebz było oglosic jej upadlosc) jest innego zdania. reasumując - po zgłoszeniu wierzytelności tocza się dwie odrębne upadlosci: 1. upadłego tryb nazwijmy to normalny - cala masa dla wszystkich wierzycieli 2. upadłego tryb osobnej masy czyli z zabezpieczenia hipoteki. tu może zajść konieczność przeprowadzenia jak w przypadku jedynki upadlosci spolki trzeciej czyli wlasciciela obiektu z hipoteka.
niestety to wszystko trwa a spolki się migaja odpowiedzialności. teraz już nawet nie pamiętam kiedy jedynka upadla ale trwa to już chyba 2 albo 3 lata. pani administrator hipoteki twierdzi, ze to już 'lada dzień' i kasa będzie... no jakos jednak mam inne zdanie na ten temat... zycze wam szybkiego spieniężenia zabezpieczenia
|
|
czy ktoś wie może jaka sprawa toczy się w sadzie karnym (podkraslam KARNYM) we wroclawiu w sprawie ekancelarii? dostałem wezwanie na świadka w tej sprawie. może ktoś cos wie? czy zakończone powodzeniem sledztwo prokuratury w tej sprawie otwiera droge do odzyskanaia zobowiazan z obligacji na drodze cywilnej z majątku pawlowskiego?
|
|
ktoś ma jakies informacje co dzieje się w temacie?
|
|
ok odsetki wplynely
|
|
interesujące... mówimy o tym samym papierze? PLWDRZW00043 czyli wlo0516 a nie wlD0516?
wbk zawsze był dość szybki w księgowaniu odsetek... hmmm
|
|
nikt nic nie pisze? to może ja: nadal brak odsetek od wlo0516...
|
|
a ile dajesz? ;)
|
|
ja mam a co... chcesz odkupić? :D
|
|
poniżej gotowy wniosek dla 17 szt EKA0215. sprawdzcie czy dobrze bo zmieniałem z innego wniosku i moglem czegos nie przyuwazyc... niestety wklejka z worda wiec formatowanie szlag trafil..
Wólka, dnia 27 czerwca 2015 r.
Sędzia-komisarz SSR Jarosław Horobiowski Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej Wydział VIII Gospodarczy dla spraw upadłościowych i naprawczych ul. Poznańska 16, 53-630 Wrocław
sygn. akt VIII GU 71/15 VII GUp 23/15 Wierzyciel: Jan Kowalski, zam. ul. Kancelariowa 1, 11-222 Wólka Tel 123456789
Upadły: e – Kancelaria Grupa Prawno – Finansowa S.A. we Wrocławiu ul. Gen. Józefa Bema 2, 50-265 Wrocław
ZGŁOSZENIE wierzytelności pieniężnych w postępowaniu upadłościowym Działając w imieniu własnym, na podstawie art. 236, art.239 i art. 240 ustawy z dnia 28 lutego 2003 r. – Prawo upadłościowe i naprawcze (dalej jako: p.u.n.), stosownie do treści postanowienia Sądu Rejonowego we Wrocławiu - Fabrycznej, VIII Wydział Gospodarczy dla spraw upadłościowych i naprawczych z dnia 20 maja 2015 r. (sygn. akt VIII GU 71/15), zgłaszam wierzytelności pieniężną, w stosunku do której Upadły jest dłużnikiem osobistym, w łącznej kwocie 17789,24 zł (słownie: siedemnaście tysięcy siedemset osiemdziesiąt dziewięć złotych 24/100).
Wskazuję przy tym, że: 1. ww. wierzytelność należna jest tytułu wyemitowanych przez Upadłego obligacji serii L (EKA0215) i obejmuje: • wierzytelność główna 17.000 zł stanowiącej wartość nominalną 17 obligacji; • VIII (ostatni) kupon odsetkowy 471,41 zł stanowiącej sumę odsetek kuponu VIII dla 17 obligacji • odsetki ustawowe do dnia ogłoszenia upadłości 317,83 zł stanowiącej sumę odsetek ustawowych dla 17 obligacji – (art. 240 pkt 2 p.u.n.). 2. jako dowód istnienia wierzytelności przedkładam świadectwo depozytowe nr 01/26052015 z dnia 26 maja 2015 r., wydane przez Dom Maklerski BZ WBK S.A. – (art. 240 pkt 3 p.u.n.) 3. wierzytelność należy zakwalifikować do kategorii IV – (art. 240 pkt 4 p.u.n.). 4. z wierzytelnością nie jest związane zabezpieczenie – (art. 240 pkt 5 p.u.n.). 5. co do wierzytelności nie toczy się żadne postępowanie sądowe, administracyjne, czy egzekucyjne – (art. 240 pkt 7 p.u.n.). 6. wierzyciel nie jest wspólnikiem ani akcjonariuszem Upadłego – (art. 240 pkt 8 p.u.n.).
Kwoty należne Wierzycielowi tytułem ewentualnego podziału funduszów masy upadłości należy wpłacić na rachunek bankowy nr: 75 1140 2004 0000 3802 3634 3583.
Uzasadnienie Jestem właścicielem siedemnastu obligacji wyemitowanych przez Upadłego, serii L (EKA0215), o wartości nominalnej jednej obligacji 1000 zł. Zgodnie z warunkami emisji, wykup rzeczonych obligacji miał nastąpić 26 lutego 2015 r. poprzez zapłatę przez Upadłego na rzecz obligatariuszy kwoty 1000 zł za każdą obligację. Dowód: - świadectwo depozytowe nr 01/26052015 z dnia 26.05.2015 r. Zgodnie z Notą Informacyjna dla DWULETNICH NIEZABEZPIECZONYCH OBLIGACJI NA OKAZICIELA SERII L: Obligacje serii L będą oprocentowane według stałej stopy procentowej wynoszącej 11% w skali roku w stosunku do ich wartości nominalnej. Odsetki naliczane będą począwszy od dnia następującego po dniu przydziału Obligacji serii L (tj. 27 lutego 2013) do dnia wykupu (tj. 26 lutego 2015) i będą wypłacane kwartalnie. Wysokość należnych odsetek będzie obliczana na podstawie rzeczywistej liczby dni w okresie odsetkowym. Odsetki będą naliczane od każdej Obligacji z dokładnością do jednego grosza (przy czym pół grosza będzie zaokrąglane w górę). Wartość odsetek przysługująca Obligatariuszowi od jednej Obligacji będzie ustalona każdorazowo zgodnie z poniższym wzorem: Odsetki = NO * R *(n/365), gdzie: NO – wartość nominalna Obligacji serii L n – liczba dni w danym okresie odsetkowym R – oprocentowanie Obligacji serii L (11%) Dniem prawa do otrzymania odsetek za dany okres odsetkowy (dzień D) będzie dzień przypadający na 7. dzień roboczy poprzedzający ostatni dzień danego okresu odsetkowego (dzień W). Odsetki za dany okres odsetkowy będą wypłacane uprawnionemu do ich otrzymania Obligatariuszowi w ostatnim dniu danego okresu odsetkowego (dzień W). Wypłata świadczeń z tytułu posiadanych Obligacji obsługiwana będzie przez Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych S.A. Jeżeli dzień wypłaty odsetek, ustalony w sposób określony powyżej, będzie przypadał w sobotę, niedzielę, święto lub będzie dniem ustawowo wolnym od pracy, odsetki zostaną wypłacone w pierwszym dniu roboczym następującym po tym dniu, bez prawa żądania odsetek za opóźnienie lub jakichkolwiek innych dodatkowych płatności. Podstawą naliczenia i spełnienia świadczenia będzie liczba Obligacji na rachunku papierów wartościowych lub rachunku sponsora emisji Obligatariusza z upływem wskazanego w poniższej tabeli dnia ustalenia prawa do otrzymania świadczenia z tytułu wypłaty odsetek. Zgodnie z art. 5a Ustawy o obligacjach, prawa z obligacji niemających formy dokumentu powstają z chwilą dokonania zapisu w ewidencji prowadzonej przez Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych S.A. i przysługują osobie w niej wskazanej jako posiadacz tych obligacji. Przez okres, kiedy Obligacje nie będą wprowadzone do alternatywnego systemu obrotu Catalyst, będą zapisane w ewidencji prowadzonej przez firmę inwestycyjną, a wszelkie świadczenia na rzecz Obligatariuszy będą dokonywane za pośrednictwem firmy inwestycyjnej. Wypłata odsetek zostanie dokonana poprzez uznanie rachunku pieniężnego służącego do obsługi rachunku papierów wartościowych lub rachunku sponsora emisji Obligatariusza.
Emitent wypłacił kupony jedynie za siedem okresów odsetkowych. Tabela 2. Szczegółowe informacje dotyczące kolejnych okresów odsetkowych Okres odsetkowy Pierwszy dzień okresu odsetkowego Dzień ustalenia prawa do odsetek (wykupu) Ostatni dzień okresu odsetkowego (dzień wypłaty/wykupu) Liczba dni w danym okresie odsetkowym Kwota odsetek I 27 lutego 2013 16 maja 2013 26 maja 2013 89 26,82 PLN II 27 maja 2013 14 sierpnia 2013 26 sierpnia 2013 92 27,73 PLN III 27 sierpnia 2013 15 listopada 2013 26 listopada 2013 92 27,73 PLN IV 27 listopada 2013 17 lutego 2014 26 lutego 2014 92 27,73 PLN V 27 lutego 2014 15 maja 2014 26 maja 2014 89 26,82 PLN VI 27 maja 2014 14 sierpnia 2014 26 sierpnia 2014 92 27,73 PLN VII 27 sierpnia 2014 17 listopada 2014 26 listopada 2014 92 27,73 PLN VIII 27 listopada 2014 17 lutego 2015 26 lutego 2015 92 27,73 PLN
Mając na uwadze przytoczone powyżej okoliczności i dowody, zgłoszenie wierzytelności należy uznać za w pełni uzasadnione.
Załączniki: 1) świadectwo depozytowe. 2) drugi egzemplarz zgłoszenia wraz z poświadczonymi odpisami załączników zgodnie z art. 239 p.u.n.
|
|
grupe 4
|
|
ponawiam pytanie: czy można już skladac zgłoszenie wierzytelnosci do sadu w sprawie eka0215 czy trzeba czekac az będzie jakiś wpis do monitora sadowego?
|
|
czy już można skladac do sadu zgłoszenia wierzytelności? jak to wygląda? czy musi być komunikat w monitorze sadowym, żeby można było pisać do wroclawia?
|
|
bardzo interesujące... w ogole ta cala upadlosc jest bardzo ciekawa bo sa niby 3 miesiące na zgłoszenie wierzytelności i po tym miała być zrobiona lista. minal prawie rok a listy wierzytelności nadal nie ma. mi ciagle mowia ze już za chwileczkę już za momecik... i tak co tydzień... może ktoś z wierzycieli się wq..il i dal info prokuraturze?
|
|
koncze z tym rynkiem. tu sa sami oszusci i kretacze. nie warto tracic wszystkich pieniedzy dla niepewnych paru procent. nawet prawo nie jest po stronie pokrzywdzonego...
|
|
anty_teresa napisał(a):chudy_ napisał(a):gdyby bylo tk jak piszesz to cala spolka jest do likwidacji bo ktos z 1014 zlozy wniosek o upadlosc a to wystarczy zeby reszta serii stala sie wymagana... To nie takie proste. Sądy nie ogłaszają upadłości, bo jest wymagalna wierzytelność na kwotę 1000 pln... Proponuję zajrzeć do art. 12 ust.1 Prawa upadłościowego i naprawczego. Kwota musi być przeterminowana co najmniej 3 miesiące i być większa niż 10% wartości księgowej. Krótko mówiąc wniosek, lub suma wniosków musi przekroczyć kwotę 1,49 mln zł i być co najmniej 3 miesiące po terminie wypłaty kapitału. pierwsze slysze zeby bylo wymagane jakies 10% zeby zlozyc wniosek o upadlosc. jesli tak jest to sam chyba pojde po dlug na catalyst, sprzedam papier drobnicy i niech sie bujaja. to ze 1000 to wiem ale tu nie problem bo wystarczy jedna obligacja.
|
|
gdyby bylo tk jak piszesz to cala spolka jest do likwidacji bo ktos z 1014 zlozy wniosek o upadlosc a to wystarczy zeby reszta serii stala sie wymagana...
|
|
Budrys napisał(a):Ale, nadal nie rozumiem jaki ma sens ta rolka. Przecież dzisiaj można wypchać 1014 po 90% nominału, a więc z niewielką stratą. I po co się stresować? A chcąc dalej współpracować z EKA można sobie przecież kupić jakąś serię, która zapada za rok np. 1115 za 55% nominału. Przecież to lepsze niż rolowanie.
Ale jeśli to nie skupuje spółka a ktoś inny, to może on wcale nie liczy ani na rolkę ani na wykup, tylko chce się zaspokoić z zabezpieczenia? tylko, ze spolka ma teraz problem plynnosci ale zarabia (ponoc ;)) natomiast dalsze serie juz nie sa takie pewne bo jest sporo do wykupienia po drodze wiec sa bardziej ryzykowne - taki moj punkt widzenia. natomiast co do 1014 to zakladajac, ze nie zjedli tej kasy co byla w raporcie + to co sie juz zrolowalo + to co w wypadku dobrej woli posiadaczy 1014 i 1214 bedzie zrolowane to kasy na splate serii starczy. do tego jesli faktycznie sa w stanie zarabiac i ostatnio nabyty pakiet da im wplyw do kasy to rowniez zejdzie kolejna seria 1214 a czesc moze sie zroluje jesli nadal beda problemy - w kazdym razie oddalamy obecny problem upadlosci w ten sposob. oczywiscie jesli sa flejami i nie potrafia zarabiac to to wszystko i tak nie ma sensu. taki jest moj punkt widzenia. natomiast co do zabezpieczenia to nie wierze, ze ktos z tak duza kasa kupuje to po to, zeby skorzystac z zastawu, bo on z pewnoscia jest doswiadczonym graczem i wie ile taki zastaw jest wart. dodam od siebie, ze pakiet wierzytelnosci to marne zabezpieczenie. ja mialem zastawy na nieruchomosciach i gruntach i nawet niby tak dobre zabezpieczenia sa g***o warte... niestety taki urok catalysta...
|
|
moze myslala, ze sytuacja sie inaczej rozwinie... nie wiem nmatomiast ten co kupuje kimkolwiek jest wydaje mase kapitalu na te obligacje wiec musi miec konkretny powod ku temu i w przypadek to racczej nie uwierze. uwazam, ze jak ktos wydaje tyle kasy i to w takim momencie to wie co robi
|
|
mysle ze nie lapiesz koncepcji. chodzi o to nie zeby cala kase oddac ale zrolowac czesciowo. w ten sposob pomozesz spolce bo dasz jej termin na zdobycie pieniedzy i czesciowo zostaniesz splacony czyli odzyskasz kase. wiadomo, ze jesli wcale sie nikt nie zgodzi to spolka tyle nie ma i bedzie upadlosc, tylko ze wtedy kazdy musi miec swiadomosc, ze nie odzyska towaru tak latwo. ja mam juz dwie upadlosci za soba i do chwili obecnej mimo zabezpieczenia nic nie odzyskalem... a sprawy tocza sie juz ponad rok, wiec wlasciwie kazdy posiadacz sam powinien zadac sobie pytanie - czy ryzykuje, czy chce odzyskac chociaz czesc kapitalu teraz i za reszte dac troche czasu spolce... chodzi o to, ze jak kazdy bedzie myslal tak jak piszesz to wszyscy beda przegrani. w tym drugim wariencie jest szansa, ze kazdy odzyska to co zainwestowal...
|
|
a co myslicie o komunikacie ze data zakonczenia notowan jest 15go a 17 wchodzi przydzial nowej serii? czyzby to mialo znaczyc, ze rolka sie powiedzie?
|
|
naturalnym wydaje sie, ze jak ktos tak intensywnie skupuje i podbija cene to jest mocno przekonany o wykupie i pozytywnym zakonczeniu rolki 1014, drugie wyjscie to to ze kupuje spolka co tez jest pozytywna informacja... chyba, ze ktos z was ma inne pomysly/przypuszczenia?
|
|
mysle, ze jak czesc inwestorów pojdzie na rolke, chociażby tak jak np. ja za 1/3 ilości 1014 to ta seria zostanie splacona i spolka będzie miała czas zeby pokazac ze potrafi zarobić i wyjść na prosta - daje na to szanse ostatni kontrakt
|
|
podpisuje się pod kolega wyżej i zgadzam się w 100% szansa, ze linie kupi konkurencja (bo tylko taki ktoś będzie zainteresowany) jest mala, wiec jedynym co będzie chętnym do kupna będzie rodzinka a jak już kupia okaze się nagle, ze linia jest bardzo rentowna i w ten sposób będą mieli biznes za pol ceny i bez dlugow... wiec ja uważam, ze rolka to jedyne warte uwagi rozwiązanie, oczywiście należy oczekiwać jeszcze dodatkowych zabezpieczen, żeby rodzinka czula oddech na plecach
|
|
i tu sie mylisz bo ja np obejme. za 1/3 a moze nawet za polowe tego co mam w 1014. jesli zrobi tak chociaz czesc inwestorow z 1014 to nominal z pewnoscia zostanie wyplacony
|
|
i jeszcze do tych co pisza o skupie - zastanowcie sie dokladnie co piszecie. przemyslcie to i policzcie. wczoraj liczylem - na rynku jest okolo 400 tys pln w 1014 i 1214 w arkuszu, przy czym przyjalem ze drugie tyle co widac dojdzie w trakcie likwidacji arkusza. no i gdzie tu jest ten waz mega deal? jak do splaty nadal zostaje 8-9 mln (na oko licze wiec nie lapcie za slowka) a w kasie tylko 3 mln? pewnie ze zarobia na tym ale to nie rozwiaze nagle problemu. wy chyba nie widzicie minusow tej spolki lbo nie chcecie ich zobaczyc. ja niestety widze bo juz wczesniej tez nie chcialem i mnie catalyst wyleczyl z tego. rolka w tej sytuacji bedzie bardzo trudna do zrobienia, sami z reszta mowiliscie, ze ich wysmiewaliscie jak dzwonili z seria S. wiec albo emisja albo inwestor. na wystarczajaca emisje sa za mali a inwestor... coz... ta bajke juz nie raz slyszalem... zycze nam wszystkim szczescia bo naprawde bedzie nam potrzebne
|
|
info jak info. a co niby mieli innego powiedziec? znam tylko jedna spolke, ktora przyznala, ze bedzie klops i nie wyplaci kuponu i nie splaci nominalu. spolka obecnie w stanie upadlosci ukladowej. pozostali wszysy co do jednego do SAMEGO konca mowili, ze jest dobrze i kasa na splate bedzie... do ostatniej chwili tak mowili, wiec radze do tego podchodzic z dystansem bo od gadania na splate sie pieniadze nie znajda. co do zabezpieczenia i rozroznienia serii jak to kolega wczesniej napisal - te zabezpieczenia sa nic nie warte. na innej spolce mialem o wiele lepsze zabezpieczenia bo na nieruchomosci i gruntach i... do dzis g...o z tego mam, serie wiec sa jesli chodzi o ryzyko rownozedne, jesli chodzi o sposob dochodzenia roszzen to tu oczywiscie droga jest inna ale niech ci co je maja nie ludza sie, ze cos z zabezpieczenia dostana...
i zeby nie bylo - wszystko powyzze pisze z doswiadczenia wlasnego.
|
|
mambo napisał(a):
co tak się produkujecie na tym forum, dajcie jakieś konkrety a nie to co podajecie dzisiaj tutaj. co nikt nie znał wyników finansowych i składników bilansowych? subprimy z tego będą albo dobry interes.
Już za moment wszystko się wyjaśni. możecie teraz doradzać sprzedaż obligów eka jak rynek jest zablokowany i większość graczy w Polsce nie ma jak kupić tych papierów bo domy nie mają wykupionego czerwonego guzika na gpw. wiesz o co biega.
finansówka w eka ostro pracuje i jestem pewien wykupu papierów 1014 i 1214 a reszta niech się martwi.
pozdrawiam
no to skupuj z rynku mambo dzambo - masz teraz meeeega promocje na obu seriach. zobacz jaki zysk w 3 miesiace bedziesz mial. pakuj sie ile wlezie, wez nawet chwilowke na te papiery bo zysk przeciez pewny - sam tak napisales...
|
|
ricco1 napisał(a):no wlasnie.....to powinni juz nie wyplacac idąc tropem myślenia niektórych tutaj bo taki maja obowiazek. jakby tego nie zrobili to moga jakby to ujac 'zaplacic za to glowa' bo w tym kraju jednak troche prawo obowiazuje. i niech nikt sie nie kieruje tym ze dotychczas wyplacali. jak jest siano w kasie to i odsetki beda... az kasy zabraknie i wtedy... bedzie ten pierwszy raz... catalyst juz nie takie rzeczy widzialo a ci co uwazaja ze nic sie nie stalo juz za kilka tygodni zostana z tego wyleczeni. btw - z rynku nie skupia bo za malo tego stoi. kluczowa teraz jest 1014 i 1214, popatrzcie w arkusz, pomyslcie ile maja kasy, ile potrzeba na skup+wykup i ile na odsetki w najblizszym czasie to wszystko sie wjasni
|
|
beavis napisał(a):Ktoś do nich dzwonił?
Powinni coś powiedzieć aby tę panikę zaprzestać bo rzeczywiście to dąży do upadku a sprawa jest jeszcze nie przesądzona. Zyski generują, małe jak małe ale coś tam jest. Mam 137 sztuk różnych serii i na pewno jestem bardziej skłony iść na układ lub rolkę zamiast stracić wszystko. a oczekujesz ze co powiedza? przepraszamy ze tak wyszlo czy jest super bo sie sprzedaly obligi za 1 mln wiec prosze byc spokojnym bo wszystko bedzie dobrze. powiem szczerze, ze ja liczyem na domkniecie tej emisji i sciagniecie 2 mln. wtedy by sie cos moglo myslec a tu sie okazuje ze zeszlo tylko 300 tys o ja piernicze... bralem 1014 po 90% i myslalem ze sie uda a tu taka wtopa kurde... no nic. obiecalem sobie, ze eka to ostatnia spolka z takim oprocentowniem w ktora wchodze i dotrzymam sobie danej obietnicy. teraz juz tylko nizszy % ale pewniejszy bo catalyst to wieksza szularnia niz akcje i forex razem wziete...
|
|
sgalant napisał(a):Dziwne rzeczy dzieją się na obligacjach ktoś kupuje EKK1215 po 92,4% kiedy inne serie można kupić w granicach 40% paranoja czy jakaś to gra??? no faktycznie... cale 5 sztuk... woooow
|
|
musisz zrozumiec jedna rzecz (bo juz to przechodzilem). jak nie wykupia 1014 to tu sie zrobi efekt kuli snieznej i odraczanie przy tak duzej ilosci serii nic nie da bo co chwile bedzie cos do wykupienia a kazde spoznienie to wezwanie do zaplaty i wniosek o upadlosc, wiec ja akurat jestem bardziej pewny tych moich 1014 niz 0215 mimo, ze 10tek mam 4 a 0215 14 szt... kur.a kolejny emitent w upadlosci. to juz moj 3ci. narazie z zadnego nie mam ani grosza fuck!
|
|
to ty sie nie nakrecaj. tu juz jest pozamiatane. jest upadlosc. masz miesiac do wykupu serii 5 mln a kasy tylko 2,5 mln i co gorsz nie ma jak jej zebrac bo kazdy zamiast nowa emisje powie, ze na rynku taniej weic nie da kasy co widac (rolka na 705 szt). jedyny ratunek emisja akcji ale spolka ma 2,7 mln w akcjach o ile pamietam, wiec to by oznaczalo podwojenie a w grudniu trzeba miec kolejne 4 mln i w lutym kolejny duzy wykup. facet dobrze zrobil zaluje ze sam tego nie zrobilem i kisze 0215 no trudno... moze chociaz czesc z 1014 mi wykupia
|
|