0 Dołączył: 2008-09-04 Wpisów: 418
Wysłane:
4 listopada 2008 16:43:58
przy kursie: 19,00 zł
Pieknie dzisiaj wysztrzelilo w gore. Wyglada na to, ze moglem nie dywersyfikowac portfela i mialbym wiecej kasy. Stawialem, ze WIG20 bedzie rosl szybciej niz Sygnity, ale nie ma co narzekac. Kierunek jest wlasciwy, akcje w gore, tylko sie cieszyc. Wyglada, ze ludzie nagle sobie przypomnieli o spolce. Tajemniczy kupujacy, tez nie zawodzi. Jak sadzicie do jakiego poziomu dojdzie ? Zastanawiam sie czy bawic sie w sprzedaz i odkupywanie na nizszych poziomach, czy dac sobie spokoj i zostawic wszystko tak jak jest. Szooler wiem, ze ustalasz poziomy przy ktorych zaczynasz redukcje ? Teraz tez tak bedziesz robil ?
|
|
0 Dołączył: 2008-07-27 Wpisów: 2 112
Wysłane:
4 listopada 2008 19:12:06
Zastanawiam się.:-k Pewnie,że przy czytelnych sygnałach sprzedaży lepiej redukować.I lepiej trzymać się jednej,góra dwóch spółek,niż gonić zająca....Często skutek takiej taktyki łapacza jest odwrotny do zamierzonego. Jak rozciągniesz wykres SGN to aż sie prosi by kupować,ale strach!Sytuacja makro jest fatalna,na giełdzie niepewność,nikt nie myśli o inwestowaniu,co najwyżej pogrywaniu.Teraz L(LONG) dla niektórych to tydzień Odnośnie perełki,widzisz Artur,akurat ten dzisiejszy wzrost mi się nie podoba.Zobacz jak bez obrotu można wyśrubować kurs.Kiedyś było na odwrót,pamiętasz?Wiarygodny ruch musi być poparty obrotem.A jeszcze go nie było Do głównej linii trendu spadkowego na 20.20 zostało kilka procent.Tu mogą wywalać niecierpliwi. Nie muszę dodawać co znaczy dla skołotanej psychiki posiadaczy akcji przełamanie,choćby naruszenie tej bariery.To,że sygnity zeszło jeszcze raz poniżej 20 pln to wina Fanków,Fredków i Lehmanbros. "Fortuna favet fortibus"
|
|
Wysłane:
4 listopada 2008 19:28:15
Ostatnio kurs Sygnity jest ciagle wyciagany za uszy. Trudno nie zauwazyc. W ktoryms momencie wyciagajcy odpusci i kurs mocno spadnie. Popyt jest dziwny, wyglada jakby wchodzilo duzo ludzi, ktorzy dotychczas nie kupowali, jakby robili to na probe. Brak konsekwencji w tym wzroscie. Nie widac co jest popytem rynku a co tego, ktory steruje kursem. Dlatego tak trudno przewidziec co sie stanie. Zastanawiam sie czy nie zaczac ustawiac zlecen stop loss, zeby sprzedac szybko gdy trend sie odwroci, a przy takim popycie odwrot bedzie gwaltowny. Na razie wszyscy licza, ze dobry wujek wyciagnie kurs w gore. Tylko gdy dobry wujek z jakis wzgledow przestanie kupowac to zrobi sie mala panika. No chyba, ze kurs trwale przebije 20 i pojawi sie wieksza grupa zainteresowanych zakupem.
|
|
|
|
Wysłane:
4 listopada 2008 20:39:36
Podejrzewam,że w proceder molestowania uszu biednego kursu będą wmieszani ludzie z najwyższych kręgów.:-$ . Kurs jest już tak nisko,że było by mu wstyd,gdyby nie rósł... Ostatimi czasy zawsze jakoś jest tak,że jak rośnie gwałtownie,to jest dystrybucja. Jeśli giełdy nie posypią się od wyników prezydenckich u Jankesów,liczę na miły prezent od spółki.Spokojny,stabilny wzrost,a jeszcze jak go poprą 13 b.m. wyniki za IIIkw... ;) "Fortuna favet fortibus"
|
|
6 Dołączył: 2008-09-16 Wpisów: 2 876
Wysłane:
4 listopada 2008 23:18:45
na tej stronce czasnazysk pojawil sie nawet sygnal zakupu przy 17.82... dobrze bedzie :blackeye: EEX
|
|
Wysłane:
5 listopada 2008 01:03:59
20 pln i stanie się cud.......:blackeye: "Fortuna favet fortibus"
|
|
Wysłane:
6 listopada 2008 16:33:58
Wykorzystalem odbicie do sprzedazy akcji. Licze ,ze uda sie odkupic troche taniej. To moga byc plonne nadzieje, poniewaz ciagle dziala wyciagajacy i to dziala niezawodnie. Sprobuje sie pobawic w kupowanie i sprzedawanie na koniec sesji. To moze byc niezly sposob na zarabianie pod warunkiem, ze beda spadki na gieldzie a na to sie chyba zanosi. Jutro dane z rynku pracy w USA, ktore raczej nie beda dobre i spowoduja dalsze spadki. Wiec generalnie to chyba lepiej nie miec akcji przed dlugim weekendem. No chyba, ze sa to akcje Syngity, czyli lokata z gwarancja zyskow ekstra
|
|
Wysłane:
6 listopada 2008 22:57:52
Niestety,posypały się giełdy po prezydenckich w Usa.  A jutro te dane z rynku pracy:blackeye: W świetle powyższych faktów i okoliczności,ja się pytam: CZEMU TO NIE SPADA ?!!!!Tez mnie kusilo,ale nie sprzedalem ani grama,a mam prawie kilo:binky: .Jak zacznę wywalać to pójdzie do góry :blackeye: "Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 6 listopada 2008 23:06
|
|
0 Dołączył: 2008-10-06 Wpisów: 27
Wysłane:
7 listopada 2008 07:29:36
Żeby nie było tak kolorowo zacytuje posta z Interii (o porozumieniu z bankami): Cytat:a co miały zrobić ...? observer / 2008-10-17 20:00/ Banki nie miały wyjścia, gdyby nie zawarły porozumienia Sygnity musiałoby ogłosić upadłość, bo utraciłaby płynność, ponadto zobowiązania spółki w 2 kw. wynosiły łącznie ponad 441 mln, w tym kredyty i obligacje ponad 120 mln, kwoty te przekraczają rzeczywiste aktywa, które nominalnie wynoszą ok. 620 mln. ale jak to bywa w spółkach informatycznych, jest to wartość mocno nadmuchana... i banki o tym wiedzą, tak, że dziwię się inwestorom.., ale nie dziwię się bankom, taki dług to problem wierzyciela a nie dłużnika..
|
|
Wysłane:
7 listopada 2008 08:40:10
domin napisał(a):Żeby nie było tak kolorowo zacytuje posta z Interii (o porozumieniu z bankami): Cytat:a co miały zrobić ...? observer / 2008-10-17 20:00/ Banki nie miały wyjścia, gdyby nie zawarły porozumienia Sygnity musiałoby ogłosić upadłość, bo utraciłaby płynność, ponadto zobowiązania spółki w 2 kw. wynosiły łącznie ponad 441 mln, w tym kredyty i obligacje ponad 120 mln, kwoty te przekraczają rzeczywiste aktywa, które nominalnie wynoszą ok. 620 mln. ale jak to bywa w spółkach informatycznych, jest to wartość mocno nadmuchana... i banki o tym wiedzą, tak, że dziwię się inwestorom.., ale nie dziwię się bankom, taki dług to problem wierzyciela a nie dłużnika.. Zajrzalem do raportu za I polrocze. Z tego raportu wynika, ze ma zobowiazania na 437 mln, z czego 222 mln to zobowiazania handlowe i pozostale zobowiazania, 68 mln to kredyty, 58 mln to zobowiazania finansowe, 30 mln to rozliczenia miedzyokresowe, 23,5 mln to rezerwy z tytulu odroczonego podatku dochodowego, 17 mln to inne rezerwy i kilka mln na mniej znaczacych pozycjach. Pytanie do WatchDoga czym moga byc w tym wypadku - zobowiazania hanldowe i pozostale zobowiazania - zobowiazania finansowe - rozliczenia miedzyokresowe - rezerwy z tytulu odroczonego podatku dochodowego ?
Edytowany: 7 listopada 2008 08:40
|
|
|
|
Wysłane:
7 listopada 2008 08:45:20
szooler napisał(a):Niestety,posypały się giełdy po prezydenckich w Usa.  A jutro te dane z rynku pracy:blackeye: W świetle powyższych faktów i okoliczności,ja się pytam: CZEMU TO NIE SPADA ?!!!!Tez mnie kusilo,ale nie sprzedalem ani grama,a mam prawie kilo:binky: .Jak zacznę wywalać to pójdzie do góry :blackeye: Powod jest prosty, ktos skupuje akcje i nie pozwala aby spadlo nizej. Jednak nie mam pewnosci, ze tak bedzie ciagle, chociaz na razie wyglada na to, ze ma duzo gotowki, zeby powstrzymac spadki. Wiec wcale sie nie dziwie, ze trzymasz i nie sprzedajesz. Ja bede chcial kupic taniej, ale moze mi sie nie udac.
|
|
0 Dołączył: 2008-10-06 Wpisów: 27
Wysłane:
7 listopada 2008 09:12:49
przy kursie: 20,00 zł
A co do wyników za IIIkw.: analitycy KBC Securities spodziewają się, że informatyczna grupa pokaże słabe rezultaty za trzeci kw. Prognozują, że raportowany zysk netto wyniósł w III kw. 8,2 mln zł w porównaniu do 50,1 mln zł straty rok wcześniej, na rezultat taki miało jednak wpływ zdarzenie jednorazowe, jakim była sprzedaż aktywów medycznych
No cóż... dla jednego to dobre wyniki, dla innego nie. Ale jeśli spółka osiąga zyski tylko dzięki sprzedaży aktywów to ja poczekam. Ta "perełka" wydaje się jakaś taka sztuczna.
|
|
Wysłane:
7 listopada 2008 11:30:52
kurs dzisiaj przebil dluuuuuga linie oporu przy 19.5 a teraz walczy z 20zl. szooler czy to jakis znak? :blackeye: EEX
Edytowany: 7 listopada 2008 11:33
|
|
Wysłane:
7 listopada 2008 11:41:15
Ja poczekam do 14.30 i wynikow z rynku pracy z USA. Wtedy obecne wzrosty moga sie zamienic w spadki. Patrzac na wzrosty wszyscy sadza, ze nie bedzie zle, albo nie biora pod uwage tych wynikow z rynku pracy. Ja na razie poczekam z zakupami. Troche zarobilem i mam nadzieje, jeszcze zarobic na tej spolce :)
|
|
Wysłane:
7 listopada 2008 11:50:46
Artur napisał(a):Ja poczekam do 14.30 i wynikow z rynku pracy z USA. Wtedy obecne wzrosty moga sie zamienic w spadki. Patrzac na wzrosty wszyscy sadza, ze nie bedzie zle, albo nie biora pod uwage tych wynikow z rynku pracy. Ja na razie poczekam z zakupami. Troche zarobilem i mam nadzieje, jeszcze zarobic na tej spolce :) jakby po wynikach miala byc jakas tragedia to chyba widac by to bylo w futach a one narazie sa +2% zobaczymy. EEX
|
|
Wysłane:
7 listopada 2008 13:49:44
owner napisał(a):
jakby po wynikach miala byc jakas tragedia to chyba widac by to bylo w futach a one narazie sa +2% zobaczymy.
Ostatnio rynki reaguja bardzo nerwowo lub euforycznie na niektore informacje. Wystarczy popatrzec na efekt wczorajszych obnizek stop i co sie dzialo na sesji. Obrot dzisiaj jest mizerny i moim zdaniem z plusa bardzo szybko moze sie zrobic minus. Ale jak napisales, zobaczymy. Sygnity w kazdym razie jest mocne i nic nie zapowiada zmiany.
|
|
Wysłane:
7 listopada 2008 16:12:25
Przyznaje mieliscie racje i szooler i owner. Zagralem tym razem vabank, wszystko wpakowalem w Sygnity. Mam nadzieje, ze tajemniczy ktos nie zmienil zamiarow i dalej bedzie kupowal. Stany jednak spokojnie zareagowaly na dane z rynku pracy
Edytowany: 7 listopada 2008 16:16
|
|
Wysłane:
7 listopada 2008 17:21:52
domin napisał(a):Żeby nie było tak kolorowo zacytuje posta z Interii (o porozumieniu z bankami): Cytat:a co miały zrobić ...? observer / 2008-10-17 20:00/ Banki nie miały wyjścia, gdyby nie zawarły porozumienia Sygnity musiałoby ogłosić upadłość, bo utraciłaby płynność, ponadto zobowiązania spółki w 2 kw. wynosiły łącznie ponad 441 mln, w tym kredyty i obligacje ponad 120 mln, kwoty te przekraczają rzeczywiste aktywa, które nominalnie wynoszą ok. 620 mln. ale jak to bywa w spółkach informatycznych, jest to wartość mocno nadmuchana... i banki o tym wiedzą, tak, że dziwię się inwestorom.., ale nie dziwię się bankom, taki dług to problem wierzyciela a nie dłużnika.. Szanuję Twój krytyczny pogląd na spółkę,Domin.Jednak giełda to nie archiwum.Spójrzmy w przyszłość(Look into the future!)Kolorowo dopiero będzie,jak przebije przytomnie te 20 pln-ów Moim zdaniem,na razie jeszcze nie ma przesłanek by w to wierzyć,ale kto wie...W najmniej spodziewanym momencie takie rzeczy przychodzą,jak zlodziej nocą...:evil5: edit.aha,i jeszcze jedno..odnośnie rekomendacji,postępuje dokładnie na odwrót,tu akurat jestem typowy kontrarianin. :pirate: "Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 7 listopada 2008 17:38
|
|
Wysłane:
7 listopada 2008 18:03:36
Artur napisał(a):Przyznaje mieliscie racje i szooler i owner. Zagralem tym razem vabank, wszystko wpakowalem w Sygnity. Mam nadzieje, ze tajemniczy ktos nie zmienil zamiarow i dalej bedzie kupowal. Stany jednak spokojnie zareagowaly na dane z rynku pracy Tyś jest mocny Artur.Kurs zawisł na istotnym poziomie,i dla gotówkowców jeszcze nie ma przesłanek do agresywnego kupna,a ci co mają,z tych samych powodów,mianowicie,że popyt nie pokona tej bariery i się cofnie trochę,sprzedają,redukują a ty ryzykujesz wszystko.Tez jestem młody i cię rozumię,ale tyś jest w gorącej wodzie kąpany.Szansa nie kończy się na dziś,a czasem o tym zapominamy,i kupujemy pkc,na już,jakbyśmy kupowali bilet do raju a dziś miał się skończyć świat... Służę pomocą "Fortuna favet fortibus"
|
|
0 Dołączył: 2008-09-28 Wpisów: 17
Wysłane:
7 listopada 2008 18:28:14
szooler napisał(a):Artur napisał(a):Przyznaje mieliscie racje i szooler i owner. Zagralem tym razem vabank, wszystko wpakowalem w Sygnity. Mam nadzieje, ze tajemniczy ktos nie zmienil zamiarow i dalej bedzie kupowal. Stany jednak spokojnie zareagowaly na dane z rynku pracy Tyś jest mocny Artur.Kurs zawisł na istotnym poziomie,i dla gotówkowców jeszcze nie ma przesłanek do agresywnego kupna,a ci co mają,z tych samych powodów,mianowicie,że popyt nie pokona tej bariery i się cofnie trochę,sprzedają,redukują a ty ryzykujesz wszystko.Tez jestem młody i cię rozumię,ale tyś jest w gorącej wodzie kąpany.Szansa nie kończy się na dziś,a czasem o tym zapominamy,i kupujemy pkc,na już,jakbyśmy kupowali bilet do raju a dziś miał się skończyć świat... Służę pomocą no to prawda. ja tez czesto musze sobie powtarzac ze jutro tez jest dzien i moze byc nizej... ale jedno jest pewne - kupowanie akcji ktore sie wlasnie sprzedalo ale kurs jeszcze poszedl w gore to sredni pomysl. Przynajmniej w moim wypadku rzadko sie to dobrze konczylo, wiec juz tak nie robie. Ale mimo wszystko powodzenia, Artur ;)
|
|