PARTNER SERWISU
hngnuuhr

FW20 dane historyczne intraday

Rych
0
Wpisów: 86
Wysłane: 26 marca 2018 19:23:43
Planuję stworzyć system na FW20 i już pierwszy krok pokazał, że jest to nie lada wyzwanie, chodzi o pozyskanie danych intraday. Odnalazłem następujące źródło z danymi w interwale 1-sekundowym:

bossa.pl/index.jsp?layout=intr...

Już nawet napisałem makro konwertujące interwał 1-sekundowy na dowolny minutowy.

Problem polega na tym, że kontrakty rozdzielone są na kilkadziesiąt serii. Mógłbym nawet bawić się w ich połączenie, tutaj jednak dochodzi kolejny problem związany z pozyskaniem dat rolowania kontraktów, np. na biznesradar są one tylko od 2006 r. i jeszcze są tam błędy!

Mogę też szukać innej drogi, tzn. próbować znaleźć notowania instrumentu syntetycznego, łączącego wszystkie serie kontraktów - FW20 kontunuacyjny lub FW20WS bez kontynuacji. Przemawia do mnie bardziej zestaw danych kontynuacyjny, ponieważ jest klarowna sytuacja z użyciem wskaźników AT przy zmianach serii oraz nie ma problemu z wirtualnym zyskiem przy lukach otwarcia nowych serii. Czy ktoś doświadczony z systemami na kontrakty odwodziłby mnie od użycia danych kontynuacyjnych?

Zna ktoś źródła, najlepiej darmowe, danych intraday FW20 / FW20WS z interwałem max 5 minut?
Edytowany: 26 marca 2018 19:24

DarkestLie
0
Wpisów: 241
Wysłane: 31 marca 2018 00:09:55
"Zna ktoś źródła, najlepiej darmowe, danych intraday FW20 / FW20WS z interwałem max 5 minut?"

nie ma takich danych musisz sam pozmieniać ticki (sa darmowe), trochę zabawy jest (FW20WS)

natomiast z FW20KONT (intra) to już robi się problem.. RAZ zmiana kiedy LOP na nowej serii jest większy niż na starej (proszę mnie poprawić jeśli się mylę, kilka lat temu taką bazę chciałem stworzyć, ale pamięć mam chyba jeszcze dobrą Shhh ), DWA "wyrównywanie" luk między seriami

jeśli stworzysz taką bazę z przyjemnością ją od ciebie kupię (za rozsądną cenęPray )

półśrodek: stworzenia FW20WS (intra) i zamykanie sysa w dniu wygasania

pozdrawiam
Ka.

You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.

Rych
0
Wpisów: 86
Wysłane: 8 kwietnia 2018 07:44:04
Na razie poradziłem sobie w taki sposób, że ściągnąłem z bossa.pl dane intra (interwał 1 sekunda) wszystkich serii kontraktów od 2013r. i testuję w Amibrokerze na wielu instrumentach (wszystkie serie) jednocześnie, zakładając Sell lub Cover jako ExitLastBar, czyli zamknięcie pozycji wraz z ostatnią świeczką w danych, tzn. wygaśnięcie serii.

O ile system nie potrzebuje wartości z wielu poprzednich dni żeby wygenerować sygnał, to liczba opuszczonych dni nie jest duża.

Jak już system będzie dobry, to wtedy można się martwić tymi zmarnowanymi (bądź nie) okazjami do handlu, bo może się okazać, że akurat start serii z jakiegoś powodu jest kiepski dla systemu.
Edytowany: 8 kwietnia 2018 07:45

DarkestLie
0
Wpisów: 241
Wysłane: 8 kwietnia 2018 22:18:47
Moim zdaniem testowanie na seriach jest ok, jak system będzie stabilny w czasie i nie przeoptymalizowany to jest jakaś szansa.. osobiście korzystam z danych na min interwale 5 min (mniejszy mnie interesuje)

podlinkuje podupadający blogasek (szkoda mi trochę go skasować), może coś cię zainteresuje
http://darkhest.blogspot.com

pozdrawiam
Ka.
You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,169 sek.

zgufudmu
fmvcifos
jpyhidsh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ltsodgqm
yordhyby
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat