PARTNER SERWISU
dsjpgdbm
419 420 421 422 423

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 1 lutego 2019 17:03:58
Dla przypomnienia:

Cytat:
Jak się okazuje, Radosław Barczyński, członek rady wierzycieli, którego w ostatni poniedziałek powołano do rady nadzorczej, nie miał poparcia pozostałych reprezentantów wierzycieli.

Rada wierzycieli stanęła na stanowisku, że wobec braku możliwości wpływania na kierunek działalności rady nadzorczej (wobec odmowy zapewnienia kandydatom rady wierzycieli większości osobowej w składzie rady nadzorczej), w tym delegowania członków rady nadzorczej do zarządu dłużnika oraz odwoływania i powoływania członków zarządu dłużnika, na chwilę obecną wskazywanie kandydatów do rady nadzorczej dłużnika jest bezcelowe i mogłoby zostać potraktowane jako legitymizacja aktualnych działań organów korporacyjnych dłużnika – napisano w komunikacie rady wierzycieli.

Wcześniejsze ustalenia pomiędzy radą wierzycieli a Abris Capital Partners, głównym akcjonariuszem GetBacku, miały zakładać, że liczba członków rady nadzorczej zostanie zmniejszona z siedmiu do pięciu, a wśród nich trzy osoby (w tym przewodniczący) zostaną wskazane właśnie przez radę wierzycieli.

obligacje.pl/pl/a/rada-wierzyc...

Ktoś może wskazać, jakie korzyści odnieśliśmy z RB w RN?

AsGBK
0
Wysłane: 1 lutego 2019 17:27:21
AsGBK napisał(a):
Czy załącznik nr 1 z Projektem propozycji układowych RW do uchwał z dnia 22 stycznia jest gdzieś dostępny?

27 stycznia zadałam to pytanie. Projektu propozycji układowych RW nadal brak. Nie ma ich ani na stronie kuratora, ani na stronie NS, ani na stronie spółki.

sjanisz
0
Wpisów: 64
Wysłane: 1 lutego 2019 17:41:44
AsGBK napisał(a):
Quercus jest wierzycielem zabezpieczonym.
Pozostaje pytanie, jaka jest jakość tych zabezpieczeń zarówno banków, jak i Quercusa.

Jeszcze istotne, czy 100% obligacji Buczka ma jakieś zabezpieczenia...
Ja jednak nie jestem za atakowaniem go. To dzięki niemu Getback zawalił się wcześniej niż mógł i on jeden patrzy dalej, niż jego koryto. Nie jest głupi, wie jakie szambo tworzą jego koledzy i wie, że może utopić się w nim, choć nie zasługuje.

AsGBK napisał(a):

Wydaje mi się prawdopodobne, że Abris wmówił Radkowi zarówno problem ze strony UOKiK i problem wrogiego przejęcia....
W Abris wiedzą, że w naszym interesie nie jest wywalenie obecnego Zarządu tylko zdobycie możliwości dozorowania go. A mimo to, bardzo im to nie pasuje. Dlatego myślę, że Abris nie ma dobrych zamiarów i dlatego posługuje się zagrywkami typowymi dla mafii.

YaPaE
0
Wpisów: 78
Wysłane: 1 lutego 2019 18:11:14
Hoist chce jednak kupić obligacje od gbk :)
Czy to znaczy że już jesteśmy zabezpieczeni i mamy szanse odzyskać 90% jak banki w tym roku?
Czy coś trzeba zgłaszać do prokuratora jak piszecie?
Mi pasuje układ bo chce w tym roku odzyskać nie za 8 lat pieniądze.

kryza
0
Wpisów: 101
Wysłane: 1 lutego 2019 18:18:47
AsGBK napisał(a):
Quercus jest wierzycielem zabezpieczonym.
Cytat:

Na razie nieoficjalnie jedynym zabezpieczonym wierzycielem, który mógłby przystąpić do układu jest fundusz Quercusa. Sebastian Buczek, prezes Quercusa, tydzień temu poinformował nas jedynie, że tej sprawy nie komentuje.

obligacje.pl/pl/a/rada-wierzyc...

Buczek nawet deklarował przystąpienie do układu jeśli inni też to zrobią.

Cytat:
Jako rada wierzycieli stoimy na stanowisku, że wierzyciele zabezpieczeni powinni wziąć pod uwagę społeczny aspekt całego zagadnienia. Ciężko wytłumaczyć osobom, wśród których są również takie, które nieświadomie nabyły obligacje GetBacku, że dostaną 31 proc., a banki 100 proc. pieniędzy zaangażowanych w GetBack. Jeśli banki przychylą się do prośby, to Q1 FIZ również przystąpi do takiego porozumienia. Chcemy dać dobry przykład pozostałym uczestnikom i pokazać, że aspekt społeczny całej sprawy jest bardzo ważny – mówi Sebastian Buczek, prezes Quercus TFI.

www.parkiet.com/Wierzytelnosci...

Pozostaje pytanie, jaka jest jakość tych zabezpieczeń zarówno banków, jak i Quercusa.

Ale Quarcus był zabezpieczony na wszystkich obligacjach czy tylko na części? W sprawozdaniu finansowym Quarcusa jest odpis obligacji GBK o wartości nominalnej w kwocie 40,5 mln do 9,2 mln. Jeżeli byli zabezpieczeni to po co odpisali 77,3%? Po odpisie wydaje się, że nie byli zabezpieczeni.
www.money.pl/gospodarka/wiadom...
Edytowany: 1 lutego 2019 18:25

sjanisz
0
Wysłane: 1 lutego 2019 18:38:28
YaPaE napisał(a):
Czy to znaczy że już jesteśmy zabezpieczeni i mamy szanse odzyskać 90% jak banki w tym roku?

No ale trzeba by zatrzymać układ...
Zaczynam się czuć jak podczas oglądania dramatu:
Teraz obligatariusze dramatycznym wysiłkiem zablokują układ i natychmiast się okaże, że kupiec rezygnuje, bo to ustawka... Dochodzi do upadłości i masę kupuje firma, co za 10 lat okaże się własnością Abrisu, albo Czarneckiego.

YaPaE
0
Wysłane: 1 lutego 2019 19:06:15
zablokować układ....
czyli w tym roku nie ma szans na odzyskanie 90%
hoist niech płaci w kwietniu a w maju na nasze konta. Co w tym trudnego?

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 1 lutego 2019 19:19:43
sjanisz napisał(a):
YaPaE napisał(a):

No ale trzeba by zatrzymać układ...
Zaczynam się czuć jak podczas oglądania dramatu:
Teraz obligatariusze dramatycznym wysiłkiem zablokują układ i natychmiast się okaże, że kupiec rezygnuje, bo to ustawka... Dochodzi do upadłości i masę kupuje firma, co za 10 lat okaże się własnością Abrisu, albo Czarneckiego.

Ja już z tego nic nie rozumiem. Powyżej "mojej pokrywki"

anvil
0
Wpisów: 6
Wysłane: 1 lutego 2019 19:38:25
Przyznam szczerze, że ja już także się pogubiłem. Nie jestem codziennie na forum i mam trochę daleko do Polski ale wpadł mi do głowy pomysł, może głupi, spróbować zainteresować media np. typu "interwencja" i przedstawić ten cały mafijny scenariusz jaki się rozegrał od początku a w szczególności w ostatnich tygodniach. Możliwe, że ktoś z Nas ma pewne dojścia do mediów.
Choć pewnie już by ktoś na to wcześniej wpadł.

cbie1
0
Wpisów: 103
Wysłane: 1 lutego 2019 20:00:25
ten mafijny scenariusz to juz leci z setny raz zawsze tak samo sie konczy strzyga drobnych do golej skory .Jedyna zmiana ze od okolo 3 lat winnych wsadzaja do paki . Media beda pisac jak ktos cos z drobnych odzyska bo to bedzie sensacja

YaPaE
0
Wysłane: 1 lutego 2019 20:39:27
A arti z fb nie odzyskał już przypadkiem? ostatnio cisza na fb wiec może jemu oddali. Może reszcie też dadza :)?

sjanisz
0
Wysłane: 1 lutego 2019 21:11:17
cbie1 napisał(a):
ten mafijny scenariusz to juz leci z setny raz zawsze tak samo sie konczy strzyga drobnych do golej skory .Jedyna zmiana ze od okolo 3 lat winnych wsadzaja do paki . Media beda pisac jak ktos cos z drobnych odzyska bo to bedzie sensacja

Tylko figurantów wsadzają. Nikogo z naprawdę silnych. Jak spróbują wsadzić kogoś z Abrisu, to zaraz jakiś międzynarodowy arbitraż zasądzi 5 miliardów za uszczerbek na image Abrisu.
Z resztą...ci, co wsadzają też w układy, tyle, że inne uwikłani.
Od niedawna zdałem sobie sprawę, że im gdzie większe pieniądze -tam dżungla większa do sześcianu.

jenes
0
Wpisów: 143
Wysłane: 1 lutego 2019 21:29:29
Mheavydrumm napisał(a):
Czy wszyscy obecni na tym forum wysłali zastrzeżenia przeciw układowi ? Dziś jest ostatni dzień na wysłanie zastrzeżeń pocztą. Kto jeszcze tego nie zrobił niech działa - im więcej zastrzeżeń tym większa szansa, że cokolwiek ugramy.
Proponowałem, że prześlę każdemu chętnemu to, co ja przygotowałem, ale zgłosiło się raptem kilka osób Think

Wielkie dzięki za Twój projekt pisma, wysłalem swoje zastrzeżenia jeszcze w poniedziałek.

AsGBK
0
Wysłane: 1 lutego 2019 21:29:31
kryza napisał(a):

Ale Quarcus był zabezpieczony na wszystkich obligacjach czy tylko na części? W sprawozdaniu finansowym Quarcusa jest odpis obligacji GBK o wartości nominalnej w kwocie 40,5 mln do 9,2 mln. Jeżeli byli zabezpieczeni to po co odpisali 77,3%? Po odpisie wydaje się, że nie byli zabezpieczeni.
www.money.pl/gospodarka/wiadom...

Faktycznie, wygląda, że Quercus ma część obligacji niezabezpieczonych, może też część słabo zabezpieczonych.

Generalnie w artykułach pisano o Buczku jako wierzycielu zabezpieczonym GetBack.

jenes
0
Wysłane: 1 lutego 2019 21:30:41
YaPaE napisał(a):
A arti z fb nie odzyskał już przypadkiem? ostatnio cisza na fb wiec może jemu oddali. Może reszcie też dadza :)?

Nie oddali mu, jest teraz za granicą, dlatego nie pisze na fb.

jenes
0
Wysłane: 1 lutego 2019 21:33:32
anvil napisał(a):
Przyznam szczerze, że ja już także się pogubiłem. Nie jestem codziennie na forum i mam trochę daleko do Polski ale wpadł mi do głowy pomysł, może głupi, spróbować zainteresować media np. typu "interwencja" i przedstawić ten cały mafijny scenariusz jaki się rozegrał od początku a w szczególności w ostatnich tygodniach. Możliwe, że ktoś z Nas ma pewne dojścia do mediów.
Choć pewnie już by ktoś na to wcześniej wpadł.

Próbowano, niestety najbardziej zainteresowane są media niszowe: radio Wnet, a nawet Radio Maryja. Dla mainstreamowych to już nie jest nowy/atrakcyjny temat :-(

jenes
0
Wysłane: 1 lutego 2019 21:36:33
YaPaE napisał(a):
zablokować układ....
czyli w tym roku nie ma szans na odzyskanie 90%
hoist niech płaci w kwietniu a w maju na nasze konta. Co w tym trudnego?

Ani w tym, ani w przyszłym roku nie ma szans na odzyskanie czegokolwiek. Pierwsza rata w wysokości 0,05% będzie "płatna" w 3 półroczu po zatwierdzeniu układu. Polecam lekturę "przegłosowanych" propozycji układowych i mniejszą naiwność...

jenes
0
Wysłane: 1 lutego 2019 21:40:02
AsGBK napisał(a):

Dlaczego mielibyśmy odnosić jakieś korzyści z tego tytułu? Pan Barczyński poinformował mnie, że jest "niezależnym" członkiem RN Getback, więc nic nam do tego :-(

AsGBK
0
Wysłane: 1 lutego 2019 21:41:11
Fundusze zarządzane przez Quercus miały na koniec marca 2018 roku w swoich portfelach obligacje GetBacku o wartości nominalnej 86 mln zł. Ostatecznie jest to nieco ponad 80 mln zł, ponieważ papiery za ok. 5 mln zł GetBack zdołał spłacić jeszcze przed ogłoszeniem niewypłacalności.

Cytat:
We wtorek 3 kwietnia subfundusz Ochrony Kapitału wchodzący w skład Quercus Parasolowego SFIO sprzedał R1 FIZ obligacje windykacyjnego GetBacku. Takie same transakcje mają przeprowadzić inne fundusze Quercusa — Multistrategy FIZ oraz Absolute Return FIZ. Wartość nominalna obligacji GetBacku, jaką miały w portfelach na koniec marca 2018 r., to 86 mln zł. ... R1 FIZ wykupi jednak wszystkie obligacje po cenie nominału (wraz z odsetkami naliczonymi do 29 marca). Pieniądze wyłożą po połowie — Quercus TFI i Q1 FIZ, związany z Sebastianem Buczkiem, prezesem i dużym akcjonariuszem Quercus TFI.

www.pb.pl/buczek-bierze-na-sie...

Ja tam jestem ciekawa, na jaką redukcję zgodził się prezes Buczek. Wysyłaliśmy listy do niego z prośbą o konkretną deklarację i cisza...
Edytowany: 1 lutego 2019 21:46

jenes
0
Wysłane: 1 lutego 2019 22:06:46
Obligatariusz kontakt napisał(a):
1/ Zadziwiające są wpisy tych "dbających" o interesy wierzycieli, którzy wolą upadłość (bo głosowali przeciwko układowi), z której może odzyskają 5%; a zabezpieczeni przejmą portfele i oddadzą komuś innemu do serwisowania, albo je sprzedadzą odzyskując prawie całość wierzytelności; do tego pojawi się syndyk, który nie będzie się zajmował prowadzeniem spraw dot. roszczeń; dość specyficzna forma dbania o interes innych
2/ Powyższe podejście pokazuje też jak działałaby ta Spółka pod nadzorem "konstruktywnej" grupy wierzycieli-byłaby na prostej drodze do b. szybkiej i niekontrolowanej upadłości i utraty całości środków wierzycieli niezabezpieczonych

Zadziwiające są wpisy uzytkownika "Obligatariusz kontakt", który kłamie pisząc, że:
1. RW była przeciwko mechanizmowi cash-sweep - polecam lekturę uchwały 2/01/2019
2. Na ZW to Sędzia-komisarz, nie NS, przyznał, że zasadna jest konieczność rozstrzygnięcia kwestii UOKiK - ja również byłem na ZW i sędzia-komisarz nic takiego nie powiedział.
Skąd poziom odzyskania 5%? Skąd taka wizja przyszłości? Skąd przypuszczenie, że ci źli wierzyciele "którzy wolą upadłość" chcą dbać o "interes innych"? Przecież o "interes innych" dba już Radosław Barczyński, członek wielu rad...
I skąd pewność, że pod obecnym zarządem Getback nie znajduje się już na prostej drodze do upadłości?
Nadal czekam na pytania, które zadałem Obligatariusz kontakt, wysłałem je również na priv...
Edytowany: 1 lutego 2019 22:11

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

419 420 421 422 423

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,625 sek.

srrrlnak
bnoegcdv
yuwvywef
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 567,19 zł +382,84% 96 567,19 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hcdojkpv
jtpombvg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat