PARTNER SERWISU
ccyakjwd
1 2 3
eclipse
4
Wpisów: 19
Wysłane: 16 lutego 2021 01:10:58 przy kursie: 1,06 zł
cichutko się zrobiło na tej spółeczce a wydaje mi się ciekawa i od dłuższego czasu się na nią czaję, trochę już zresztą zebrałem.

czy ona jest waszym zdaniem wyceniona adekwatnie? kapitalizacja 8 milionów, a na ukończeniu mają projekt warty 61 mln, z czego 33 mln to bezzwrotna dotacja w ramach POCP. z tego będą mieli bardzo duży potencjał podłączeniowy, prawie 30 tysięcy punktów.

ktoś napisze, że internet z kabla to schyłkowy biznes bo wszyscy przechodzą na 5G, natomiast ktoś zaznajomiony z tematem ładnie opisał na bankierze, że obszary w których ta sieć jest kładziona nie mogą się pochwalić dobrymi zasięgami i sferanet mogłaby tam funkcjonować praktycznie na zasadach monopolisty.

sporo jest negatywnych opinii o tym jak działają z podłączeniami, że trzeba się dopraszać i że proces instalacji jest mało profesjonalny, spotkałem się z opiniami porównującymi firmę do januszerki. nie rozumiem jednak aberracji, że spółka z tej samej branży, taki telgam ma wyższy cap, a wszystkie wskaźniki o połowę lub 3/4 niższe.

raport za 2020 zapewne rewolucji nie przyniesie bo spółka zarabia, to jednak prędkość podłączania jest zbyt wolna, żeby tu był nagły "wyszczał", nie bardzo jest pod co grać, a mimo to papier wydaje mi się wyjątkowo mało ryzykowny jak na NC, pytanie czy będzie się dało na nim zarobić? ktoś siedzi i podzieli się przemyśleniami?

bielszczanin
0
Wpisów: 9
Wysłane: 8 marca 2021 08:50:51
Obywatelu eclipse, sniezix czy też Sferanetowiec, jak bedziecie tak nieudolnie naganiac zmieniajac nicki to sie Wam nikt nie nabierze. Pamietaj, pieniadze lubia cisze. A Ciebie jak widze swedzi portfel akcji sfn i chcialbys sie go pozbyc.
Edytowany: 8 marca 2021 08:51

aksu
0
Wpisów: 193
Wysłane: 8 marca 2021 11:48:26 przy kursie: 1,13 zł
Chyba trzeba sobie przypomnieć o spółce bo tak czy inaczej wygląda na to, że w bólach uda im się projekt PO PC dociągnąć do końca.

Pytanie co dalej, czy będzie zmiana jakościowa, czy sprzedaż do kogoś kto ma lepszy pomysł? Tak trochę na to wygląda bo przez lata jakby z premedytacją nie dbqli o PR, jakość usług, jakieś sensowne ilości podłączeń. Zaniedbań bez liku, tak jakby chcieli tylko "zakopać kable" i sprzedać się komuś kto ma własne zaplecze techniczne i sprzedażowe?

eclipse
4
Wysłane: 8 marca 2021 15:02:00 przy kursie: 1,13 zł
bielszczanin napisał(a):
Obywatelu eclipse, sniezix czy też Sferanetowiec, jak bedziecie tak nieudolnie naganiac zmieniajac nicki to sie Wam nikt nie nabierze. Pamietaj, pieniadze lubia cisze. A Ciebie jak widze swedzi portfel akcji sfn i chcialbys sie go pozbyc.

nie będę się rozpisywał na takie bzdurne posty, bo widzę bankier komuś za mocno wszedł na głowę, polecam terapię. nie wiem co to za nazwy, ale ja mam 1 konto, zresztą kto normalny w ogóle patrzy na loginy, jak po drugiej stronie i tak jest zawsze bliżej niezidentyfikowany ANONIM? czy anonim Rado2004 jest lepszy niż anonim TwojaStara50? i w jaki sposób? niemniej nic mnie nie swędzi, mam 0 zleceń sprzedaży, za to cały czas wiszą moje oczekujące zakupu poniżej obecnej ceny jakby znowu zebrało się komuś na "wietrzenie szafy" (i to mimo, że podniosłem już nawet limit na zdrowo ponad nominał). jak Cię kolego bawi dochodzeniówka to może do policji a nie na stockwatcha?

odnośnie drugiego postu - jakość nadal leży, to fakt. to jest kula u nogi i też zachodzę w głowę czy tam zwyczajnie komuś aż tak bardzo. z uwagi na posiadany udział rozważam podjęcie w tej sprawie jakiejś komunikacji ze spółką, zwłaszcza, że zawodowo zajmuję się marketingiem internetowym i PR. porównując z Telgam (spółka robiąca to samo) Sferanet jest o ponad połowę tańsza. i to licząc po obecnej cenie, od Telgamu na górce jest tańsza o 5x (!!). ta spółka zasługuje na długi, ładny organiczny wzrost, a znając naszą patologiczną giełdę znowu będzie P&D przed raportem i powrót do nominału

bielszczanin
0
Wpisów: 9
Wysłane: 8 marca 2021 16:05:12 przy kursie: 1,13 zł
aksu napisał(a):

Pytanie co dalej, czy będzie zmiana jakościowa, czy sprzedaż do kogoś kto ma lepszy pomysł? Tak trochę na to wygląda bo przez lata jakby z premedytacją nie dbqli o PR, jakość usług, jakieś sensowne ilości podłączeń. Zaniedbań bez liku, tak jakby chcieli tylko "zakopać kable" i sprzedać się komuś kto ma własne zaplecze techniczne i sprzedażowe?

A z jaka zmiana mielismy po zrealizowaniu przez nich projektu "Internet szerokopasmowy na Podbeskidziu" mapadotacji.gov.pl/projekty/71... ? Puscili kabelek przez wiochy, podpieli klientow ktorych mieli najblizej i mimo zapotrzebowania nie puscili nitek na boki. Zrobili dokladnie tyle ile stawialy przed nimi wymogi dotacji. I tak stało wszystko az dostali kolejna dotacje. Wiec tak, moim zdaniem chcą tylko zakopać kable i sprzedać spółkę komuś kto sie na tym zna. Mamy 21 wiek a oni nawet nie maja profilu na FB. Gdyby taka firma mi cos zaoferowala pomyslalbym ze to jakas wydmucha, Januszex.

aksu
0
Wysłane: 11 kwietnia 2021 16:08:34 przy kursie: 1,11 zł
Raport roczny bardzo dobry salute

A jak tam w terenie skończą do 30.04 kłaść światłowody z projektu PO PC? Po danych z raportu to trochę dużo im zaawansowania rzeczowego brakowało. Ale że do końca kwietnia mamy kwalifikowalność wydatków to może chociaż z największymi kosztami się spięli?

eclipse
4
Wysłane: 16 sierpnia 2021 21:19:30 przy kursie: 1,275 zł
jest nowy raport kwartalny za Q2, w mojej ocenie doskonały:
- przychody kwartalne wzrost r/r z 1,3 mln na ~2,1 mln
- zysk kwartalny wzrost r/r ze 107k na 267k
- poprawa marży zysku ze sprzedaży z 8% na 20%
- poprawa rentowności operacyjnej z 12% na 17%
- podwojenie wskaźników ROA i ROE
- aktywa trwałe wzrost z 35 na 51 milionów
- w zasadzie brak jakichkolwiek negatywnych metryk

do tego nowa strona www, uruchomienie profili social media (które są aktywnie prowadzone) i istotna poprawa ocen użytkowników w google maps - to najistotniejsze zmiany, pokazujące, że firma ewoluuje i przestaje być "Januszexem" co wiele osób tu zarzucało

kurs w końcu nieco ruszył (sferanet słynie z obrotów na poziomie warzywniaka osiedlowego), ale jak to na sferanecie daleko mu do zdyskontowania progresu, jaki zrobiła spółka. w Q1 i Q2 spółka zarobiła już prawie tyle co przez cały rok 2020, a kolejne miesiące to kolejne podłączenia, więc tendencja wzrostowa powinna być jeszcze lepiej widoczna. trzymam kciuki z moim małym pakiecikiem

aksu
0
Wysłane: 10 września 2021 08:47:35 przy kursie: 1,30 zł
Ciekawie się to kształtuje. Teraz ta pożyczka - oprocentowanie 0,25% w skali roku też świadczy o wysokim poziomie zaufania (chyba, że czegoś nie rozumiem i to sama marża i do tego jakiś wskaźnik rynkowy) do spółki i regulowania swoich zobowiązań. Nie dziwi jak spółka pewnie zmierza do finalizacji najważniejszego projektu w swojej historii i pozostanie odcinanie kuponów,

Tylko co z tego jak płynność zerowa. Trzeba obserwować oscylatory i czekać na jakiś większy ruch Boo hoo!

eclipse
4
Wysłane: 29 października 2021 16:20:27 przy kursie: 1,52 zł
w końcu zrobił się jakiś większy ruch i zainteresowanie na walorze co widzimy nie tylko w wolumenie ale i w kursie. to wszystko w związku ze zbliżającym się raportem za Q3, który jeśli zachowa się trend powinien być pozytywny. w ubiegłym roku każdy kolejny kwartał był niżej niż poprzedni, w tym roku już przełamali taką tendencję i wydaje mi się że Q3 i Q4 będą zachowywały tendencję wzrostu kwartał do kwartału, a jednocześnie osobiście liczę że w związku z ostatnimi działaniami (wizerunek, rozbudowa sieci, zatrudnienie większej liczby instalatorów, pożyczka na bieżące potrzeby przyłączeniowe) nie tylko zysk k/k będzie ulegał poprawie, ale także dynamika tego wzrostu

aksu
0
Wysłane: 16 listopada 2021 10:39:07 przy kursie: 1,59 zł
No dobrze to wygląda, wczorajszy raport może nie zaskoczenie, ale bardzo miły. Zwłaszcza info że kończą PO PC, przy praktycznym zaawansowaniu prac 99%. Osobiście obstawiam cel na 2022 sprzedaż/wejście branżowego lub na 2023 dywidenda hello1

Szkoda, że jest nas tylko dwóch obserwujących spółkę 3some

eclipse
4
Wysłane: 31 stycznia 2022 23:55:16 przy kursie: 2,28 zł
i mamy to, pełen sukces :) zgodnie z oczekiwaniami przetrzymali ESPI do ostatniego dnia, ale w końcu jest - POPC oficjalnie pomyślnie zakończone! hello1

duży dzień dla Sfery bo przy kapitalizacji ok 17 mln domknęli projekt wart 4x tyle. szkoda, że nie było wcześniej jeszcze raportu za Q4, ale oni ich w ogóle nie publikują, także teraz pozostaje czekać na raport roczny, a potem na decyzje branżowca :) nie wiem na ile to plotki a na ile fakty, ale ponoć intencją właścicieli jest spieniężenie się, a w okolicy spółka Fixmap robi coraz szersze akwizycje podmiotów tego typu...

eclipse
4
Wysłane: 1 lutego 2023 00:01:25 przy kursie: 3,00 zł
znowu będzie mój post, mam nadzieję że nie łamie to regulaminu forum, ale news jest spory:

PLAY kupiło Sferanet! Anxious

Cytat:
SFERANET: Podpisanie umowy sprzedaży większościowego pakietu akcji Spółki

Zarząd SferaNET S.A. („Spółka”) informuje, iż w dniu dzisiejszym Spółka otrzymała zawiadomienie, że w dniu 31 stycznia 2023 r. [...] zawarli z Vortanoria Investments sp. z o.o., podmiotem kontrolowanym przez P4 sp. z o.o., jako kupującym, umowę sprzedaży 83,55% akcji w kapitale zakładowym Spółki, reprezentujących łącznie 83,55% głosów na walnym zgromadzeniu Spółki („Transakcja”).

tym samym grupa Play zwiększa udział w SferaNet do 86,5 proc. z 2,97 proc.

Cytat:
SferaNet dysponuje 1300 km sieci światłowodowej w kilkudziesięciu miejscowościach na terenie powiatów bielskiego, cieszyńskiego oraz żywieckiego, oferując dostęp do internetu i telewizji cyfrowej klientom indywidualnym, a także w modelu hurtowym.

Jak podano w komunikacie, inwestycja w SferaNet przyczyni się do poszerzania zasięgu usług światłowodowego internetu i telewizji cyfrowej.
Edytowany: 1 lutego 2023 00:03

eclipse
4
Wysłane: 11 lutego 2023 22:49:40 przy kursie: 3,48 zł
I znowu sam sobie odpowiem, ale i tak temat lada dzień będzie do zamknięcia bo szykuje się squeeze out i zdjęcie spółki z rynku

PLAY MA JUŻ 92,5% Sferanet, potrzebowali na to raptem kilku dni startując z 86,5%

Boo hoo!

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,167 sek.

myfxuaca
nflxrkyl
nbtejzio
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tyzeuwrs
ddrtibst
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat