PARTNER SERWISU
fewmtdbd
5 6 7 8 9

Z notatnika ostrożnego spekulanta

Yaroman
110
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 1 748
Wysłane: 2 lutego 2022 16:39:42
Emitenci: CCC, ECHO, KRUK, MARVIPOL, serie jak w postach powyżej. Bieżący skład podam jak już "zapakuję" na 100%

Yaroman
110
Wysłane: 8 lutego 2022 16:57:56
1.Kolejna emisja obligacji Kruka (WIBOR3M plus marża 3,3 pkt proc). Znów redukcja 80%. Brałem udział. Sporo gotówki (niestety) wróciło na konta.
2.RPP podnosi stopy procentowe, znów o 0,5%.
3.Aktualnie:
WIBOR 3M 3,13%
WIBOR 6M 3,62%
4. Kontrakty FRA (Forward Rate Agreement), które można traktować jako prognozę inwestorów co do przyszłej wysokości stawek WIBOR, wskazują, że za pół roku WIBOR 3M może wynosić nawet ok. 4,61 proc., a WIBOR 6M ok. 4,79 proc.
Edytowany: 8 lutego 2022 16:58

Yaroman
110
Wysłane: 9 lutego 2022 16:35:43
1.W dniu wczorajszym złożyłem kolejny zapis, tym razem na obligacje MCI Capital. WIBOR 3M + 3,5% marży. Z tym, że do wczoraj można było złożyć zapis za 97,5% nominału ( dodatkowe 0,5% do rentowności). Oferta duża 85mln. Jest szansa, że tym razem redukcja nie będzie nadmierna. Zapis za wszystkie wolne środki (11% portfela).
2.Co prawda planuję zarabiać na inflacji ( czy raczej bronić się przed nią), ale nie jestem szczęśliwy z jej obecności. Tu wszyscy będą tracić. Nie jest to oczywiście dobre środowisko do zysków z akcji. Niestety, jak obserwuję świat wokół siebie, media i politykę zakładam, że trzeba się przygotowywać do życia w warunkach podwyższonej inflacji przez lata. Już zaczynają się pojawiać pomysły typu zamrożenie WIBOR. Im bliżej kolejnych wyborów tym więcej podobnych projektów, nie wątpię. Tarcza antyinflacyjna, to też nic innego jak rozciągnięcie inflacji w czasie, na pewno nie jej zmniejszenie puke_l

Yaroman
110
Wysłane: 18 lutego 2022 07:45:25
1.Pojawił się komunikat, że zostały przydzielone obligacje z emisji MCI Capital. Tym razem bez redukcji zapisów. Trzeba tylko poczekać aż pokażą się na koncie.
2.Na koncie „opodatkowanym” w Aliorze, wbrew wcześniejszym planom pojawiło się trochę więcej środków (jakoś trzeba zagospodarować „nawis inflacyjny”), więc coś jeszcze będę inwestował (obligacje korporacyjne, może spekulacja: akcje, kontrakty - szorciki?).
3.IKZE opisane w oddzielnej kronice. Wypełnione obligacjami. Nie planuję zmian do końca roku.
4.Na IKE 100% środków w obligacjach korporacyjnych o zmiennym oprocentowaniu uzależnionym od poziomów WIBOR 3 M i WIBOR 6 M. Być może wykonam tu w ciągu roku jakieś niewielkie ruchy, typu kupno akcji za środki z wypłaconych kuponów. Ale generalnie, na chwilę obecną zakładam, że to co jest w portfelu pozostanie tam przynajmniej do późnej jesieni 2022 a co najmniej połowa rok dłużej. Dalsze decyzje uzależnione od stanu rynku w przyszłości. W marcu spłynie już trochę kuponów więc kolejny wpis planuję 31.03 (skład i wzrost wartości portfela) salute
5.Znów stałem się inwestorem długoterminowymWhistle Ewolucja inwestoraNot talking
Edytowany: 18 lutego 2022 08:02

Yaroman
110
Wysłane: 23 lutego 2022 20:56:37
Wydaje mi się, że jest obecnie bardzo dobry czas na wypełnianie portfeli obligacjami korporacyjnymi:
1.WIG jest już od początku roku prawie 10% „pod kreską”, od szczytu hossy ponad 10% niżej. Coraz niższe szczyty i dołki, pod średnimi. Jak dla mnie to mamy już bessę i rynek akcji nie wygląda atrakcyjnie.
2.Pewnie można by akumulować spółki dywidendowe. Ale tu można liczyć na dywidendę 4- 5%. Ja na korpoobligacjach liczę na 8 - 10%, więc 2x więcej.
3.Jest obecnie wysyp ofert obligacji na rynku pierwotnym. Nieczęsto się zdarza, by, jak obecnie, w jednym czasie były dostępne oferty 3 emitentów (Cavatina, Echo, Best), a i w ostatnich tygodniach było w czym wybierać. Proponowane kupony (najczęściej WIBOR + średnio 4%) uważam za atrakcyjne. Szczególnie w środowisku rosnącego WIBOR.
4.Wyceny na rynku wtórnym (Catalyst) też nie są przesadnie wymagające, możne znaleść naprawdę smakowite kąski o atrakcyjnych rentownościach.
Moje portfela są zapakowane praktycznie w 100% w obligacje korporacyjne o zmiennym oprocentowaniu. Na chwilę obecną nie widzę nic co dawałoby mi szansę na porównywalne zyski w najbliższych miesiącach (a być może i latach).

varciasz
22
Wpisów: 264
Wysłane: 23 lutego 2022 22:08:34
Kiedyś mocno rozpatrywałem wchodzenie w obligacje korporacyjne i jakkolwiek poświęciłem na to dużo czasu nie dopatrzyłem się ich opłacalności.

Głównym czynnikiem który mnie hamował jest brak miejsca na jakiekolwiek błędy.
Obligacje mają ograniczony odgórnie potencjalny zysk i prawie nieograniczone potencjalne straty
Jeżeli posiada się obligacje wielu firm wystarczy że jedna z nich zacznie grozić niewypłacalnością i spokojnie zje potencjalny zarobek z wielu lat ze wszystkich posiadanych obligacji.

Akcje za to posiadają ograniczoną stratę (100%) i nieograniczone potencjalne zyski.

O ile zgadzam się że najbliższy okres będzie raczej kiepski dla akcji to obligacje dalej mi się nie kalkulują.

Jak Ty do tego podchodzisz ?
Uważasz że jesteś w stanie nigdy nie trafić na spółkę która nieoczekiwanie ogłosi problemy z płynnością?

Dlaczego uważasz że obligacje są lepszym zabezpieczeniem na bessę niż złoto i srebro ?

slavko98
7
Wpisów: 56
Wysłane: 24 lutego 2022 01:08:26
Yaroman napisał(a):
2.Pewnie można by akumulować spółki dywidendowe. Ale tu można liczyć na dywidendę 4- 5%. Ja na korpoobligacjach liczę na 8 - 10%, więc 2x więcej.

Trochę podobnie do przedmówcy, ja też mam do Ciebie pytanie w tym miejscu - aktualnie masz większy zysk, ale po wykupie obligacji, dostaniesz z powrotem swój nominalny wkład (jeżeli dobrze rozumuję) i co potem? Znowu będziesz szukał kolejnych obligacji do zakupu? A może wtedy kupisz akcje (liczysz że będą tańsze?).

Jeżeli natomiast kupisz teraz akcje, to zakładając że firma będzie się rozwijała, cena akcji może pójść w górę, ale również i dywidenda. Czyli dziś możesz mieć 4-5%, ale za kilka lat może więcej, no i nie musisz pamiętać kiedy które obligacje zapadają, i polować na kolejne...

Jak możesz to rozwiń proszę trochę bardziej swoje porównanie do akcji dywidendowych.

pozdro!

Yaroman
110
Wysłane: 24 lutego 2022 07:07:56
Rynek się zmienia. Teraz jestem „na tak” w stosunku do obligacji. W akcje inwestuję (jak widać z przerwami) od ponad 20 lat i przyjdzie czas kiedy do nich wrócę. Nie wierzę w strategie „kup i zapomnij”. Uważam po prostu, że teraz jest dobry czas dla obligacji zmiennokuponowym, a na rynku akcji widzę bessę i wolę przeczekać na aktywach które dają , choć ograniczone, ale jednak zyski. Obligacje/ akcje to obecnie, w moim przypadku, nie kwestia filozofii inwestowania i wyboru zero-jedynkowego tylko kwestia timingu - uważam, że teraz tylko obligacje, a na akcje trzeba poczekać bo nie wiadomo ile bessa potrwa (obawiam się, że tym razem może potrwać długo…).
Złoto/ srebro - czemu nie? Ale raczej na dłuższy termin ze względu na koszta transakcyjne. Ja osobiście „ nie czuję” tematu i praktycznie nie inwestuję w złoto.
Akcje dywidendowe - zdecydowanie tak, ale jeżeli będzie można kupić taniej, to po co się spieszyć.
Obligacje korporacyjne to duże ryzyko utraty całego zainwestowanego kapitału w przypadku defaultu - nie brak przykładów na rodzimym rynku. Dlatego staram się dywersyfikować i inwestować w sprawdzonych, w miarę „pewnych” emitentów i w papiery o jako takiej płynności by w razie wątpliwości mieć drogę odwrotu. Wiem, że może przyjść taki czas, że trafię na spółkę która będzie niewypłacalna i nie będę mógł odpowiednio zareagować. Ale staram się to ryzyko minimalizować.
Edytowany: 24 lutego 2022 07:15

Yaroman
110
Wysłane: 24 lutego 2022 13:39:01
Z tego co widzę, na rynku brak chętnych do kupowania. Obligacje też będą tanieć. Podczas spadków 2 lata temu ceny spadły średnio o 10%. Obecnie może być podobnie. Nie wykonuję żadnych ruchów. Trzeba przeczekać Think
Edytowany: 24 lutego 2022 13:40

Masa
PREMIUM
30
Wpisów: 1 074
Wysłane: 24 lutego 2022 20:22:10
Muszę przyznać że Twój ruch w kierunku obligacji w tym roku był strzałem w dziesiątkę. Nawet jeśli obligacje spadną to nie przyniosą takich strat jak akcje. Gratuluję thumbright
Cytat:
Nowa strategia:
2022 +3,59 % (6 miesięcy)
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

myfund.pl/index.php?raport=pok...

Yaroman
110
Wysłane: 24 lutego 2022 20:33:27
Jak poczekam do wykupu lub ustabilizowania cen to nie stracę. Pytanie czy wytrzymam presję lub czy nie warto będzie sprzedać by zbierać przecenione akcje? Żałuję, że nie zostawiłem więcej gotówki. Nauczka na przyszłość. Ale posiadacze akcji mają niestety gorzej. Pozdrowienia wave

slavko98
7
Wysłane: 24 lutego 2022 21:18:06
Masa napisał(a):
Nawet jeśli obligacje spadną to nie przyniosą takich strat jak akcje. Gratuluję thumbright

Straty przyniosą jak się je sprzeda. Ja dzisiaj dobierałem na 10% przecenie... :-)

Yaroman
110
Wysłane: 25 lutego 2022 06:32:45
Ja dzisiaj dobierałem na 10% przecenie... :-)
Jaki papier jeśli można zapytać, bo osobiście nie zauważyłem aż takich zniżek. Brak jest chętnych do kupowania ( co jest zrozumiałe w obecnych realiach) więc kursy się osuwają, ale papiery renomowanych emitentów trzymają się w okolicach lub powyżej nominału.

slavko98
7
Wysłane: 25 lutego 2022 07:51:38
Kęty kupowałem po 532 (10,5% niżej niż na koniec poprzedniej sesji), PCC Rokita po 75,40 (~12% niżej, a spadł w którymś momencie chyba o 18%), Atal po 39,20 (no, tutaj "tylko" nieco powyżej 6% rabatu).

Rozważałem jeszcze Introl (-10,30%), Asseco Polska i GPW też sporo spadały (6-7%).

Oczywiście nie szalałem, zostawiłem jeszcze gotówkę jakby w kolejnych dniach / tygodniach / miesiącach były dalsze spadki.

Yaroman
110
Wysłane: 25 lutego 2022 09:30:08
O.K. Dzięki, myślałem, że obligacjed'oh! Monotematyczny się ostatnio zrobiłem Whistlesalute

Yaroman
110
Wysłane: 26 lutego 2022 06:30:11
WIBOR 6M to już 3,99. Należy zakładać na najbliższe tygodnie/ miesiące dalszy wzrost i utrzymywanie się WIBOR 6M i WIBOR 3M powyżej 4%. W tej samej perspektywie czasowej z dużym prawdopodobieństwem należy zakładać inflację powyżej 10%. RPP też chyba nie ma innej możliwości jak podnieść wyraźnie (0,5%?) stopy procentowe Think
Nie jest dobre środowisko dla strategii akcyjnych, więc pomimo przeceny nie rozpatruję obecnie powrotu do akcji.
Nadal: obligacje korporacyjne zmiennokuponowe oparte o WIBOR i skarbowe zmiennokuponowe marża + inflacja jako sposób na utrzymanie wartości kapitału.

Yaroman
110
Wysłane: 4 marca 2022 21:15:06
Z przerażeniem patrzę na słabnącą złotówkę. Minęły dopiero 2 miesiące roku a USD/ PLN już +11%, CHF/PLN +10%, EUR/PLN +6% i w ostatnich dniach ( pomimo interwencji NBP) pionowe ściany na wykresach. Wokół szalejąca drożyzna, ceny paliw rosną każdego dnia. Szacowałem inflację średnioroczną 2022 na 10%. To chyba minimalny wymiar kary. Obecnie boję się nawet pomyśleć jakie odczyty pojawią się w najbliższych miesiącach angry3
Co prawda spadki na akcjach mnie nie dotyczą w sensie, że ich nie posiadam, ale mam duże obawy co do dalszego rozwoju. Jeszcze kilka tygodni temu zakładałem możliwość spowolnienia wzrostu gospodarczego, obecnie obawiam się, że grozi nam recesja, co w połączeniu z rozkręcającą się inflacją zwiększa ryzyko niewypłacalności spółek, w tym emitentów obligacji. A ja tymczasem jestem w obligacje „zapakowany po korek”. Co prawda starałem się kupować jedynie „pewniaki”, ale niepokój pozostaje. Póki co wyceny obligacji na Catalyście nieco spadły, ale niegroźnie, wciąż oscylują, średnio, w okolicach nominałuThink
Edytowany: 4 marca 2022 21:15

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 5 marca 2022 19:36:39
Nie poddawaj się opozycyjnej narracji że coś jest nie tak z polskim złotym. Inne waluty z naszego regiony też dostały "strzała" angry3

Yaroman
110
Wysłane: 5 marca 2022 20:03:43
To moje własne przemyślenia, nie mające nic wspólnego z żadną domniemaną „opozycyjną narracją”. Opisałem własne odczucia, nie rozwodząc się nad przyczynami, choć je widzę, zarówno obecne ( wynikające z wojny na Ukrainie) jak i wcześniejsze (obecnie mające mniejsze znaczenie) - w tym niewłaściwą politykę rządu, NBP jak i RPP.

varciasz
22
Wpisów: 264
Wysłane: 6 marca 2022 13:00:45
Niestety słaba złotówka to fakt a nie żadna "opozycyjna narracja". Ja z polityką nie mam nic wspólnego za to analizuję sytuację naszej złotówki od kilku lat. Dlatego już kilka lat temu ulokowałem część oszczędności poza Polską.
Nasz kraj niebezpiecznie stąpa na granicy światowej izolacji od wielu już lat i w każdym momencie było ryzyko załamania złotówki. Na szczęście jeszcze tego załamania nie ma.
Aktualny spadek jest dosyć naturalny w obliczu wojny tuż za naszą granicą. Wiele światowych funduszów ma w tym samym koszyku akcje rosyjskie i polskie. Kilka z nich już te fundusze zamroziły więc negatywne konsekwencje dla waluty są naturalne. Jest również sporo osób w Polsce które jak słyszą "wojna" to idą kupować dolary.

Zamiast się wściekać że mogliśmy sporo zrobić aby naszą walutę lepiej zabezpieczyć (a mogliśmy) to lepiej się skupić na analizie konsekwencji aktualnej sytuacji aby dobrze zabezpieczyć swój majątek.

Niestety będzie zwiększona ilość upadających przedsiębiorstw.
Możliwe spore podwyżki stóp procentowych (ja bym się nie zdziwił gdybyśmy mieli +1% w tym miesiącu lub więcej).

Oczywiście jest możliwe chwilowe odbicie złotówki jeżeli dostaniemy spory zastrzyk pomocowy z Unii

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

5 6 7 8 9

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,530 sek.

jmldtkva
iclvarsa
mnoehdzo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nkdjwodh
frkdtksk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat