Próbuję robić analizy w dedykowanej zakładce Stockwatch, ale trochę mi to narzędzie "nie leży", może kwestia przyzwyczajenia (od lat używam "Stooq"). Ostatnio, jak z pewnością wielu analizowałem CDR.
Część treści przekażę opisowo, na podstawie tego co zobaczyłem w Stooq.
1.Nie mam akcji ani kontraktów na CDR, nie posiadam też gry. Staram się ignorować całkowicie bezpośrednie emocje i aktualne analizy fundamentalne. Jest tego mnóstwo, są rozbieżne. Spółka jest tak intensywnie analizowana, że każdy aspekt ma moim zdaniem odzwierciedlenie w wykresie. Uważam, że, szczególnie w tym wypadku należy analizować czystą AT, odsączając całe AF - dla czystości spojrzenia.
2.Najpierw spojrzałem na wykres WIG GAMES grupującego 5 najistotniejszych spółek gamingowych. Dobrze tu widać trwającą od 6 miesięcy konsolidację, widać (większy od średniego) obrót zwiększoną wymianę akcjonariatu. Akumulacja czy dystrybucja?
3..Spojrzałem na zachowanie kursu po wydaniu W2 i W3.
W2: tuż przed premierą kurs zanotował lokalny szczyt. Po premierze zaczęły się spadki które w dołku zdjęły z wyceny 2/3 wartości. Po 2 latach kurs wrócił do wartości z przed premiery i kontynuował wzrosty
W3: tu podobnie, ale na dużo mniejszą skalę. Spadek o 20%, szybkie wejście na nowy szczyt (10 % wyżej) i roczna konsolidacja. Po roku powrót do wzrostów.
4.I sam aktualny wykres Trend oczywisty - od 10 lat wzrostowy. Trend w długim terminie określam za pomocą EMA 200. Trend długo pozostanie niezachwiany. Kurs po wydaniu W2 nawet nie dotknął EMA 200!
5.Rzuciłem okiem na kilka podstawowych wskaźników i je odrzuciłem jako nic nie wnoszące. Wskaźniki przekażą pewnie istotne informacje - ale jak już będzie "po ptokach".
6.W mojej opinii najistotniesze są tu najprostsze kreski, świece i wolumen

kliknij, aby powiększyćTakie świece jak ostatnia nie zdarzają się często - potężna świeca spadkowa na potężnym wolumenie - czy taka świeca daje nadzieję na przebicie szczytu i nadzieję na powrót do wzrostów? Obecne spadki zatrzymały się na pierwszym - istotnym - wsparciu. Poniżej - na wykresie - kolejne. Już wszyscy widzą kolejną strefę wsparcia 200- 230 zł.
Wnioski jakie wyciągam - dla własnych celów:
-
zaczyna się fala spadków,
może być bardzo głęboka, głębsza niż wielu może sobie to teraz wyobrazić
- pomimo, że trend długo jeszcze będzie wzrostowy (średnie i wskaźniki będą się zmieniać z opóźnieniem) uważam, że nowy szczyt i dalsze wzrosty to perspektywa 1 - 2 lat. Jeżeli brać "L" to wyłącznie spekulacyjnie (odbicia). Przy "S" obecnie bałbym się szybkości rynku, po odbiciu/ po uspokojeniu kursu warto rozważać "S" na kontraktach