33 Dołączył: 2010-03-28 Wpisów: 237
Wysłane:
6 września 2022 18:37:16
przy kursie: 39,32 zł
Więc dlaczego zachodnie odpowiedniki, bądź krajowe-prywatne np JSW vs HCC, Bogdanka vs Bumech / BTU, PKN vs jakakolwiek rafineria na świecie, choćby MOL jest gdzie jest? W USA, Europie nie ma takiekiej paniki jak u nas i to sytuacja permanentna. Mamy nieprzewidywalny Rząd, a rynek wycenia coś tragicznego o czym dowiemy się po czasie. Mamy ogromną ucieczkę kapitału z Polski i to fakt - patrz giełda, waluta.
Edytowany: 6 września 2022 18:41
|
|
8 Dołączył: 2018-09-27 Wpisów: 91
Wysłane:
6 września 2022 18:40:36
Żadna ze wskazanych spółek nie zanotowała jednak takiego "zdeptania i wbicia w glebę" jak JSW. Tak samo - spółki węglowe : Bogdanka spada o wiele słabiej, że o Bumechu nie wspomnę.
Nie wiem, czy mamy bessę bo ogólnie na to nie wygląda, szczególnie jeśli spojrzeć na indeksy światowe. Jeśli bowiem by się zaczęła potencjał spadku na tej moim zdanie szortowanej spółce daleki jest od wyczerpania.
|
|
143 Dołączył: 2020-03-19 Wpisów: 743
Wysłane:
6 września 2022 18:58:08
Panowie i Panie, nasze pisanie i dyskusje tak naprawdę sprowadzają się do jednego:
- jedna strona zachwala spółkę, pisząc jak świetne ma wyniki finansowe, jaką przyszłość stabilną, jaką gotówkę w kasie, brak długu itd....
- druga strona szuka tutaj problemów w skarbie państwa, że to wszystko wina rządu i jego złego polityki....
Szczerze to nie wiem, może macie racje. Ale jak mamy wyceniać spółkę RACJONALNIE, jak ona w tydzień spada -26%? Racjonalnie nawet takiego spadku nie da się nazwać. Dynamika spadku jest nieracjonalna, spada jak kamień i nie ma nawet najmniejszego odreagowania.
Dlaczego JSW jest takie słabe? Po prostu fundusze sprzedają, ucieka kapitał z Polski, albo robi grunt pod przyszłe zakupy. Giełda ma najniższe wyceny w historii, biorąc pod uwagi najdroższy w historii dolar.
Nie pozostało nam nic jak być tego świadkami i czekać na stop paniki.
|
|
|
|
Wysłane:
6 września 2022 19:20:08
Nie wiem, czy bierne wyczekiwanie jest wskazane, panika na JSW ma swą przyczynę. Może warto się zastanowić co jest już w cenie, a czego jeszcze nie wiemy?
|
|
20 Dołączył: 2022-04-28 Wpisów: 194
Wysłane:
6 września 2022 20:10:46
- jedna strona zachwala spółkę, pisząc jak świetne ma wyniki finansowe, jaką przyszłość stabilną, jaką gotówkę w kasie, brak długu itd....
Dix22 - ja uważam tak jak Ty ale nie sądzę abyś przekonał osoby które się z Tobą nie zgadzają. Ja kupiłem w lipcu akcje licząc na dywidendę. Prywatnie sądzę że JSW jest bardzo spekulacyjną spółką. A to co mamy dziś to czysto spekulacyjny zjazd pod ..... dywidendę
|
|
Wysłane:
6 września 2022 20:11:11
Jaka jest przyczyna spadku JSW i w sumie całej polskiej giełdy? Allegro, CCC i reszta tak samo spada.
Kryzys energetyczny? może to jest słowo klucz. Sorki - ale ja tego nie kupuje. Nie widzę tak dramatycznych przesłanek, aby kurs runąl w tydzień -26%. Ba... nawet żaden artykuł nie pojawił się.
Edytowany: 6 września 2022 20:15
|
|
PREMIUM
41 Dołączył: 2020-02-26 Wpisów: 172
Wysłane:
6 września 2022 20:21:10
Może, gdyby sesja trwała dłużej jak u naszych zachodnich sąsiadów lub u wyspiarzy, to mielibyśmy bardziej po drodze z tym co dzieje się w USA.
Dzisiejsze otwarcie w USA i odczyty wskaźników posłały na chwilę wszystkich do piekła, z tym że DOW/SP500 oraz DAX/FTSE100 zdążyły na korektę a u nas sesja zakończyła się podrygami rozjechanej żaby.
Edytowany: 6 września 2022 20:28
|
|
23 Dołączył: 2020-02-11 Wpisów: 168
Wysłane:
6 września 2022 20:52:37
Marcin Ratajczak napisał(a):A to co mamy dziś to czysto spekulacyjny zjazd pod ..... dywidendę No to żeś dowalił Cytat:Dzisiejsze otwarcie w USA i odczyty wskaźników posłały na chwilę wszystkich do piekła, z tym że DOW/SP500 oraz DAX/FTSE100 zdążyły na korektę a u nas sesja zakończyła się podrygami rozjechanej żaby. Stare DAXisko potrafi urosnąć w ciągu dnia, a u nas wig to non stop spada. Cytat:Jaka jest przyczyna spadku JSW i w sumie całej polskiej giełdy? Allegro, CCC i reszta tak samo spada. Ludze widzą jak tutaj akcjonariuszy się traktuje, w szczególności fundusze które chętnie pozbywają się akcji i szortują. Przykład allegro (keszuj biznes bo wiesz że konkurencja jest za plecami). Po prostu mamy słabe firmy, słabe państwo i nie warto tutaj inwestować. Cytat:Kryzys energetyczny? może to jest słowo klucz. Sorki - ale ja tego nie kupuje. Nie widzę tak dramatycznych przesłanek, aby kurs runąl w tydzień -26%. Ba... nawet żaden artykuł nie pojawił się. Ryzyko polityczne skarbie. Co będzie jak zacznie brakować węgla do ogrzewania? Ano JSW będzie sprzedawać po 1200zł obywatelom swój węgiel albo nawet mniej :) Skoro nawet PGG zaczął sprzedawać miał, to zero zdziwienia czemu tak spada. Cytat:Dlaczego JSW jest takie słabe? Po prostu fundusze sprzedają, ucieka kapitał z Polski, albo robi grunt pod przyszłe zakupy. Widząc jakie ruchy robi rząd w obliczu braku węgla i zapaści na rynku, to będzie chciał "ochronić" obywateli, czyli po prostu sprzedawać im tanio węgiel który nomen omen ma JSW. Jak to powiedział Kaczyńskim, wszystkim można palić ;) Jeżeli ktoś liczy na megadywidendę, to jest to marzyciel. W czasie rządów pisu NIGDY nie było megadywidendy. Nie liczcie na tych komunistów
|
|
Wysłane:
6 września 2022 20:59:52
Zastanawiam się, czy nie dojdzie do nacjonalizacji spółek energetycznych i kopalni, to wyjaśniałoby ewakuację z branż z udziałem SP. Rząd dowolnie mógłby decydować o cenach prądu, podobnie jak i gazu oraz paliw (dzięki integracji LTS, PKN, PGNIG). To wyjaśniałoby ucieczkę kapitału z nad wisly... smętne to, ale chyba nie ma co prądu tracić na polską gpw. Dziś HCC i BTU otworzyły się na zielono i kontynuują długoterminowy trend wzrostowy, podobnie jak nasz prywatny Bumech.
Edytowany: 6 września 2022 21:02
|
|
Wysłane:
6 września 2022 21:06:01
Tylko że ja nie liczę na jakąś mega dywidendę - pisałem już 10 PLN na akcje - wtedy SP będzie miała 0,5 mld dywidendy. SP planuje zwiększenia poboru dywidendy w 2023 w porównaniu z 2022 - poczytajcie moje wpisy- 0,5 mld to dokładnie tyle ile dostali górnicy premii w lipcu 2022 W zakresie funduszy - Zrobiłem swoje porównanie z www.morningstar.com/stocks/xwa... W dniu 18 sierpnia 2022 dwadzieścia największych funduszy miało 5.062.325 akcji JSW - mam wydruk z tego dnia z tej strony - mogę podesłać Dziś 6 września 2022 dwadzieścia największych funduszy miało 5.041.197 akcji JSW. Różnica jest niewielka 21 tys akcji (18 sierpnia było wiecej) . Nie wiem jak bardzo wiarygodne są te dane z www.morningstar.com/stocks/xwa... ale nie widzę wielkiego odpływu kapitału
Edytowany: 6 września 2022 21:14
|
|
|
|
23 Dołączył: 2020-02-11 Wpisów: 168
Wysłane:
6 września 2022 21:28:31
Cytat:Tylko że ja nie liczę na jakąś mega dywidendę - pisałem już 10 PLN na akcje 25% na akcje. XDDDDDD To się nie uda, bo ludzie by zlinczowali i słupki poparcia by spadły. Już widzę te nagłówki "SPÓŁKA ZARABIA MILIARDY NA WĘGLU. SKARB PAŃSTWA ŁUPIE OBYWATELI" Tutaj (o ile będzie dywidenda) to nie więcej niż 5zł. A to, że politycy powiedzieli że dochody z dywidend będą wynosiły miliard z hakiem, to nie znaczy że tak będzie. Plan przychodów i wydatków co roku się rozjeżdża i nie ma co przywiązywać do tego uwagi ;)
|
|
67 Dołączył: 2011-01-02 Wpisów: 1 254
Wysłane:
6 września 2022 21:33:05
Do póki dywidendy nie ma na koncie, do póty każdy powinien mieć na uwadze, że wydarzyć się może wszytko. Przypomnijmy co nawywijał przewrotowy lewicowiec i socjalista Donek T.  , zawsze jest ryzyko wprowadzenia np. nowej wersji "podatku od wydobycia niektórych kopalin", tak jak to było w 2012. PiS skopiował studium przypadku OFE, także "nadzwyczajne zyski" również mogą coraz poważniej rozważać. Jest tanio i człowieka kusi. Trwa walka rozumu z sercem
|
|
Wysłane:
6 września 2022 21:41:07
Dory napisał(a):[quote]25% na akcje. XDDDDDD To się nie uda, bo ludzie by zlinczowali i słupki poparcia by spadły. Już widzę te nagłówki "SPÓŁKA ZARABIA MILIARDY NA WĘGLU. SKARB PAŃSTWA ŁUPIE OBYWATELI" A proszę powiedź mi ile obywateli RP kupuje koks od JSW? To tak jak byś powiedział że KGHM sprzedaje miedź Kowalskiemu. 5 PLN dywidendy też może być ale nawet piątak zmieni postrzeganie JSW. Przecież JSW wypłacało dywidendy jak miało kase. Słuchajcie kończe ten mój wątek dywidendy aby nie zaśmiecać forum. Zobaczycie że jak SP kupi Bognę to Bogna będzie wypłacać dywidendę jak teraz. I dzięki temu Bogna jest wyceniana wyżej niż JSW niestety
Edytowany: 6 września 2022 21:57
|
|
Wysłane:
6 września 2022 22:30:07
Dory napisał(a): Ryzyko polityczne skarbie. Co będzie jak zacznie brakować węgla do ogrzewania? Ano JSW będzie sprzedawać po 1200zł obywatelom swój węgiel albo nawet mniej :) Skoro nawet PGG zaczął sprzedawać miał, to zero zdziwienia czemu tak spada.
JSW obecnie sprzedaje węgiel po 350 PLN - jeśli chodzi o energetyk. Jakby cały wolumen szedł nie po 350, ale po 1200 zł jak piszesz, to mielibyśmy potężny wzrost przychodów. Ale to jest marzenie - na chwilę obecną czekamy na informacje, po ile JSW puszcza energetyka od 3 kwartału. Wiceprezes ds. finansów mówił, że są renegocjacje in plus. Poza tym dywidenda powinna być ekstremalnie wysoka. Ja liczę na minimum 10 zł. Z prostej przyczyny. Za rok wybory, trzeba mieć na kiełbasę wyborczą. Inaczej tej kasy nie ruszą. JSW to nie spółka energetyczna przypominam, także nie będzie objęta ew. podatkiem od zysków nadzwyczajnym - w sumie nawet nie wiadomo czy takowy podatek powstanie. Na razie z rządu i zarządu JSW cisza. A powinny być jasne zapewnienia. Jasna informacja prezesa JSW, że "spłacimy w tym roku pożyczkę PFR w wys. 700 mln oraz będziemy myśleć o wypłacie min. 10 zł dywidendy" zatrzymałoby na 100% te spadki i odwróciło sytuację. Mogą to zrobić, tylko ktoś na tym korzysta. Wpuścili lisa do kurnika i jest rzeź.
Edytowany: 6 września 2022 22:35
|
|
Wysłane:
6 września 2022 22:51:30
Niestety nie możemy spodziewać się że to padnie szybko z ust Zarządu bo Zarząd JSW raczej nie dba o interesy akcjonariuszy. Pewnie coś na temat spłaty pożyczki PFR powiedzą po 17 listopada lub może dopiero po 17 stycznia - spodziewam się też raczej mało konkretnej informacji o dywidendzie.
Edytowany: 7 września 2022 08:32
|
|
12 Dołączył: 2022-07-18 Wpisów: 199
Wysłane:
7 września 2022 08:26:25
US Steel gasi wielki piec w Koszycach www.wnp.pl/hutnictwo/huta-us-s...Źródło wnp.pl Powód dekarbonizacja EU, kosmiczne ceny energii. Unia się unicestwia, ciekawe czy się obudzą, czy jednak obudzą się z ręką w nocniku. I kolejne wygaszanie pieców w RFN Gigant ogranicza produkcję w Europie. Przez ceny energii www.wnp.pl/hutnictwo/gigant-og...Źródło wnp.pl Europa zostanie bez stali
Edytowany: 7 września 2022 08:44
|
|
19 Dołączył: 2011-08-25 Wpisów: 86
Wysłane:
7 września 2022 08:50:42
A jakby Kowalskiemu węgiel koksujący po 1500 zł sprzedawać to byłaby krzywda? Unia się rozleci prędzej czy później bo kierunek który obrała zmierza ku przepaści.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
7 września 2022 08:51:06
Marcin Ratajczak napisał(a):W zakresie funduszy - Zrobiłem swoje porównanie z www.morningstar.com/stocks/xwa... W dniu 18 sierpnia 2022 dwadzieścia największych funduszy miało 5.062.325 akcji JSW - mam wydruk z tego dnia z tej strony - mogę podesłać Dziś 6 września 2022 dwadzieścia największych funduszy miało 5.041.197 akcji JSW. Zwróciłeś uwagę, że stan jest podawany na konkretną datę? W przypadku niektórych funduszy jest to koniec miesiąca, w przypadku innych koniec kwartału lub półrocza. Aktualizacja stanu posiadania na koniec sierpnia dotyczyła tylko 6 z 20 funduszy. Nie widzisz odpływu, bo nie ma aktualnych danych.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
7 września 2022 09:55:45
przy kursie: 38,39 zł
JSW - spojrzenie na wykres Wykres w interwale dziennym. Na początku lipca ówczesne spadki traktowałem w ramach korekty spadkowej, prognozując odreagowanie spadków po zniesieniu 50% wzrostów i dotarciu do dolnego pułapu kanału (sam kanał jest rozrysowany w interwale tygodniowym). Niestety, po opuszczeniu kanału dołem doszło też do tzw overbalance, w związku z czym przecenę należało uznać za taką, która wykroczyła poza ramy dopuszczalnej korekty. Ciąg dalszy spadków to właśnie konsekwencje wybicia dolnego pułapu kanału. W skrajnie negatywnym scenariuszu spadki mogą być równe wysokości kanału, co oznacza ryzyko przeceny w okolice 28 zł. Na razie popyt próbuję ratować sytuację w strefie pierwszego zaznaczonego wsparcia. Sęk w tym, że na chwilę obecną nie widać symptomów wytracania impetu przeceny a podaż poczuła już smak krwi i raczej nie poprzestanie na zdobytym. Najbliższy opór znajduje się w strefie 41-42 zł, zaś kolejne wsparcia to 32 zł i wspomniane już 28 zł. Po przerzuceniu wolumenu na oś wartości da się dostrzec potencjalne wsparcie w przedziale 34-39 zł - tam doszło swojego czasu do sporej wymiany akcjonariatu.  kliknij, aby powiększyćPowyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
|
|
80 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 531
Wysłane:
7 września 2022 12:43:50
przy kursie: 38,39 zł
Gdy w listopadzie -grudniu zeszłego roku kurs spadał z 60 zł na 30,to za główny powód tego ruchu rynek uznał że ceny węgla zaczną spadać., co okazało się bzdurą, ale wówczas było bardzo poważnie traktowane przez między innymi analityków z DM. Teraz na tapecie jest co? Recesja, kryzys energetyczny i niepokoje społeczne? Dla mnie to trochę (podobnie jak w zeszłym roku) naciągane.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.