Wysoka nagroda na horyzoncie, bardzo wysokie ryzyko po drodze.
Problemem jest właściwe oszacowanie jednego i drugiego, bo wiarygodność Road i Movie jest po prostu ZEROWA.
Historii Alaskana chyba nie ma co tu powtarzać, ta gra miała być gotowa już kilka razy. Spółka pokazywała ją inwestorom jako praktycznie skończoną już dawno. Oczywiście w spółce zmienił się zarząd, ale nic nie zmieniło się w kontroli, MOV ma ją tak samo jak miało, Alaskana zachwalało jako sztandarowy produkt grupy a zespół - jako najsilniejszy w grupie i jeden z najlepszych w Polsce.
Wypowiedzi prezesa Wcześniaka, który chciał prezesa Nowaka klonować (bo taki zajebisty) przejdą do legendy,
W grudniu, po krótkim audycie, Movie ogłosiło, że zaawansowanie gry wynosi 70%. Czemu nie 72,5%? Deklaracje Movie w tym względzie nie są szczególnie wiarygodnie, ale warto przypomnieć, że równocześnie poinformowano o wyrzuceniu do śmieci innych projektów Roada.
Z wydawcą jest na razie tylko term sheet. Nie jest to jakiś szczególnie sławny wydawca, ale na pewno to nie są tanie pieniądze, zwłaszcza że Brytyjczycy wiedzą w jak trudnej sytuacji jest potencjalny partner. Nie jestem też pewny czy ich audyt da takie same wyniki, jak badanie zrobione przez właściciela.
Cytat:W razie czego wyłoży PLW lub MOV.
Szczerze mówiąc, to PLW nie jest znane z rozdawnictwa kasy, ale już skąd MOV, które sprzedało swój najlepszy asset (akcje Drago) żęby ratować Roada a ma inne spółki zależne w kłopotach miałoby wziąć pieniądze to już naprawdę wielka niewiadoma.
Jeśli potencjał Alaskana jest tak duży a PLW albo MOV mają na niego kasę, to czemu zdecydowały się tym potencjałem dzielić (zakładam, że hojnie) z wydawcą?
Ale zgadzam się, że jakoś tego Alaskana skończą. Doświadczenie uczy, że projekt po tylu latach, zmianach i opóźnieniach może być trudny. Nawet niewielki sukces to może być za mało, biorąc pod uwagę wydawcę i tego jak może wyglądać deal z nim.
Nie chcę nikogo zrażać. Nagroda za duży sukces prawdopodobnie jest również ogromna. Być może trochę mniej ryzykowna byłaby inwestycja w MOV, gdzie jest też Drug Dealer Simulator, ale też ekspozycja na potencjalny sukces Alaskana.
Każdy powinien sobie jednak zadać jak ważna jest wiarygodność zarządów w obu tych przypadkach.