168 Dołączył: 2021-04-25 Wpisów: 1 289
Wysłane:
16 stycznia 2023 19:21:41
krewa napisał(a):Cytat:Inna sprawą jest to ze ludzie zazwycaj zamykaja wtedy rachunki .... i wpływa to na wzrost obrotów, bo trzeba wszystko zamknąć i otworzyć Bez wpływu na obroty, to odbywa się poza rynkiem kasowym. Ok, to powiedz mi jak pogodzić ten wzrost rachunków ze spadkiem obrotów? Zwłaszcza na rynku zdominowanym przez indywidualnych? Moesz wkleic te dane do których sie ustosunkowujesz ?
|
|
Wysłane:
16 stycznia 2023 19:34:30
szarlej81 napisał(a):yanek z hor napisał(a): Ja polegam na twardych danych na tym co widzę co się dzieje dookoła moich działalnosci - nigdy nie polegam na "badaniach" czy artykułów z prasy - bo to jest groteska i zwykła tresura ludzi.
Przyznam, że to najdziwniejsza definicja "twardych danych" jaką kiedykolwiek widziałem :) Czy przyszło Ci do głowy, że Ty i Twoje otoczenie niekoniecznie musicie być reprezentatywni dla przekroju całego społeczeństwa? Twarde dane to twarde dane - nie podawałem definicji.... Coś takiego jak sprzedaż detaliczna, produkcja przemysłowa [quote] szarlej81 napisał(a): Inflacja nie jest wyznacznikiem kryzysu - jezeli ktoś coś takiego pisze to jest dla mnie zupełne niezrozumienie tematu. Inflacja to rozwój.
szarlej81 napisał(a):Nie będę wnikał w Twoje osobiste postrzeganie wpływu inflacji na rozwój gospodarczy, ale zależności jest prosta. Jeżeli inflacja rośnie szybciej niż wynagrodzenia to przeciętny Kowalski biednieje a bogaci się. A tak jest od kilku miesięcy. [quote] Powtórzę jeszcze raz - inflacja nie jest wyznacznikiem kryzysu. Jak sobie wyobrażasz wrost gospodarczy bez inflacji ??? szarlej81 napisał(a): Obecnie w Polsce jest boom gospodarczy, ale o tym nie przeczytasz w mediach które w 90% bedą tresować w jeden oczywisty sposob.
Wybacz, ale teorię o tym, że obecny rząd fałszuje dane o wzroście PKB i to w ten sposób, że ten wzrost zaniża ja jednak między bajki włożę. [quote] Uwazasz że najwyzszy wzrost gospodarczy Polski od 2017 na tle panstw UE to bajki ??? Uważasz ze najszybszy powrót do wzrostu Polski po covidzie na tle państw UE to bajki ??? szarlej81 napisał(a): Nie wiem czy zauważyłes ale giełda wzrosła o 35% od października. Zobaczcie sobie co się stało jak weszły OFE - bedzie analogiczna sytuacja. Tylko będzie jedna zasadnicza róznica - nie będzie podaży akcji w kasynie...
Po pierwsze - mamy wzrost po potężnym spadku. Jak będą dalsze zawirowania gospodarcze może on niestety okazać się korektą. Po drugie nic nie wskazuje na to, że za ten wzrost odpowiada napływ inwestorów indywidualnych lub napływ kasy do PPK. nic nie wskazuje bo liczba rachunków nie wzrosła i aktywa PPK nie wzrastają .... Można robic sobie jakies smieszne przepychanki ale fakt jest jeden weszliśmy w długookresowy wzrost przez PPK - tak jak to odbyło się przy OFE.
|
|
PREMIUM
147 Dołączył: 2021-01-30 Wpisów: 892
Wysłane:
16 stycznia 2023 19:44:42
By mieć pojęcie o procesie zmiany tak w społeczeństwie niemieckim jaki w elitach, o którym piszę odsyłam do analizy Justyny Godkowskiej z 7.09.2022 - dostępna na stronie Ośrodka Studiów Wschodnich. . To ciekawa i długa lektura, zróżnicowana, unikająca stereotypów i banalnych uproszczeń, dająca pełen obraz opinii, zachowań i kształtowania się zmiany kursu, na który potrzebowali widocznie czasu . Dla pełnego obrazu polecam też wywiad z autorką - jest dostępny na OSW jako podcast. Tam jest omówiony ten proces. Jak to wygląda w liczbach - do sierpnia Niemcy przekazali UKR broń wartą 0,7 mld. Dla porównania wtedy Polska dała znacznie więcej bo o wartości 1,8 mld. Kolejne pół roku to jest to co podaje Krewa i by zaobserwować zmianę wystarczy wykazać się odrobiną dobrej woli. Dodać należy, że już w sierpniu Niemcy byli największym po Amerykanach darczyńcom środków finansowych niezbędnych dla funkcjonowania państwa ukraińskiego w warunkach wojennych co jest dosyć również ważne i godne odnotowania. Tekst ma wartość archiwalna bo jest już dosyć stary ale on ładnie pokazuje moment istotnej zmiany i ukazuje się w czasie gdy Niemcy zaczęli przekazywać Ukrainie sprzęt o znacznej wartości a i do tego nowoczesny. W kilku przypadkach najnowocześniejszy na świecie (np IRIS-T czy PZH2000 a teraz chyba jeszcze Patriot). Postawę Niemiec oczywiście można oceniać krytycznie bo się im nazbierało ale warto także zauważyć zmiany i warto je też docenić i obiektywnie ocenić bez nagonki.
|
|
|
|
Wysłane:
16 stycznia 2023 19:46:59
mihumor napisał(a):Ulica masowo kupuje papier na GPW? To musi wieszczyc rychły krach  . U mnie w firmie udział w PPK to 4%. Od 1.01 wzrósł do 100% ale stawiam wszystko, że w marcu wszyscy powyżej tych 4%, które tam były wypiszą się i to bardzo spontanicznie. Z wszystkich ludzi jakich znam tylko jedna kupuje papier na giełdzie, więcj znam osób, które mają duży udział w firmach z GPW ale to insaiderzy z dużymi udziałami wiec trudno ich uznać za ulice a i są tam gdzie są "od zawsze". Gdy wspominam, że coś tam inwestuje w akcje to 99,9% ludzi patrzy na mnie z wyrazem dużego niedowierzania a informacja ta wymaga dłuższego czasu pracy ich mózgów bo zatrybili co ja tak naprawdę chcę powiedzieć. Polacy nadwyżki kapitału lokują wszędzie ale GPW to ostatnia pozycja na liście takich lokacji. Najmniej popularna, ląd nieznany, mityczny i straszny. Kolejny manifest mihumora z założenia sprzeczny, gdzie na prózno szukać logiki. 15 latkowie juz graja w kasynie bo to wymaga tylko klikania na kompie a młode pokolenie nc innego nie potrafi. Nie mówiąc o dwudziestolatkach. Z mediów jest natłok informacji o GPW... - a dla Mihumora to jest ląd nieznany, mityczny i straszny. Granie w kasynie jest dla mihumora mitycznym gralem którzy moga osiagnąć nieliczni.... Polacy przestali juz ładować kasę w nieruchomości bo to przestało się opłacac dlatego kieruja swoje zainteresowanie na GPW * Twoje wpisy o PPK pominę
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
16 stycznia 2023 19:53:29
yanek z hor napisał(a):krewa napisał(a):Cytat:Inna sprawą jest to ze ludzie zazwycaj zamykaja wtedy rachunki .... i wpływa to na wzrost obrotów, bo trzeba wszystko zamknąć i otworzyć Bez wpływu na obroty, to odbywa się poza rynkiem kasowym. Ok, to powiedz mi jak pogodzić ten wzrost rachunków ze spadkiem obrotów? Zwłaszcza na rynku zdominowanym przez indywidualnych? Moesz wkleic te dane do których sie ustosunkowujesz ? Co mam Ci wkleić, pliki excel zawierające cały handel na GWP w rozbiciu na instrumenty? tak wygląda wsad, z którego wyciągasz to co chcesz wyciągnąć. Na deser, w marcu, masz to uzupełnione o dane z DM dotyczące struktury inwestorów.  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 16 stycznia 2023 20:05
|
|
PREMIUM
Wysłane:
16 stycznia 2023 21:42:27
67% transakcji zakupu mieszkań na rynku pierwotnym w 2022 roku zostało zawarte za gotówkę, na rynku wtórnym zawsze ten wskaźnik był znacznie wyższy niż na pierwotnym i to się na pewno nie zmieniło. Ceny tez jakoś nie chcą spadać i nie spadną. Spadki sprzedaży w 2022 i owszem były ale nie jakieś katastrofalne, umarł kredyt ale nie umarła sprzedaż co sobie każdy może zobaczyć w wynikach firm deweloperskich spadających jednak z rekordowych pułapów. Polacy nie inwestują w nieruchomości? To gdzie inwestują niby? Na GPW - wolne żarty. PPK zaś na razie to frekwencyjna porażka i stąd ten chytry manewr by od stycznia wszystkich zapisać automatycznie i może w marcu część nie pokuma zasadzki i się nie wypisze. Pomysł głupi bo ludzie bardzo dobrze wiedzą ile maja wypłaty wiec nawet jak się nie wypiszą w marcu to już bankowo w kwietniu. Kompromitacja i brak zrozumienia jak buduje się zaufanie społeczne. Daj Jasiu jakieś dane tego szturmu na GPW Polaków, mogą być nawet takie, zmanipulowane albo wymyślone w internetach. Zawsze to jest jakaś rozrywka zobaczyć co się tam fajnego produkuje. Przynajmniej nudy nie ma a to już jest jakiś walor
|
|
Wysłane:
16 stycznia 2023 22:53:50
mihumor napisał(a):67% transakcji zakupu mieszkań na rynku pierwotnym w 2022 roku zostało zawarte za gotówkę, na rynku wtórnym zawsze ten wskaźnik był znacznie wyższy niż na pierwotnym i to się na pewno nie zmieniło. Ceny tez jakoś nie chcą spadać i nie spadną. Spadki sprzedaży w 2022 i owszem były ale nie jakieś katastrofalne, umarł kredyt ale nie umarła sprzedaż co sobie każdy może zobaczyć w wynikach firm deweloperskich spadających jednak z rekordowych pułapów. Polacy nie inwestują w nieruchomości? To gdzie inwestują niby? Na GPW - wolne żarty. PPK zaś na razie to frekwencyjna porażka i stąd ten chytry manewr by od stycznia wszystkich zapisać automatycznie i może w marcu część nie pokuma zasadzki i się nie wypisze. Pomysł głupi bo ludzie bardzo dobrze wiedzą ile maja wypłaty wiec nawet jak się nie wypiszą w marcu to już bankowo w kwietniu. Kompromitacja i brak zrozumienia jak buduje się zaufanie społeczne. Daj Jasiu jakieś dane tego szturmu na GPW Polaków, mogą być nawet takie, zmanipulowane albo wymyślone w internetach. Zawsze to jest jakaś rozrywka zobaczyć co się tam fajnego produkuje. Przynajmniej nudy nie ma a to już jest jakiś walor Juz tłumacze. Jezeli ktos kupił 8 mieszkań w bloku w 2021/2022 roku i nie wynajął to nie kupi kolejnych 8 w 2023 roku. Jezeli ktos chce kupić mieszkanie aby zarobic na wzroscie cen to w momencie kiedy kredyty sa drogie to nie moze oczekiwac aprecjacji. - to jest elementarz. do tego dochodzi demografia. Rok 2022 byl rokiem nieruchomosci a rok 2023 juz takim nie bedzie - dlatego gdzies ten strumień pieniedzy musi być ulokowany. Obstawiam obligacje i giełda. Wzrosty napedzaja chetnych do grania w kasynie. PPK  Wiesz kto ograniczal PPK ??? Pracodawca który wrecz zmuszał aby nie uczestniczyc w tym programie. Teraz wszyscy beda musieli byc zapisani, co zmienia geopolityke. Kompromitacją jest w tym momencie kolejny twój manifest. Najśmieszniejsze jest to że mam wytłumaczyć skąd maja wpływac pieniądze do kasy... - a sam o tym piszesz  do tego co pisałem wczesniej - wzrost giełdy napedza nowych uczestników co odbywało sie zawsze. aktywa PPK 2022 12mld 2021 7,7mld 2020 3mld
|
|
Wysłane:
16 stycznia 2023 22:58:10
... aby uczestniczyć w grze w kasynie trzeba miec otwarty umysł i opierac się na rzeczywistości a nie tworzyc jej alternatywną odmianę zgodna z wpojonymi przez otoczenie dogmatami....
|
|
83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
16 stycznia 2023 23:09:17
Jak na razie to Ty mihumor szorujesz propagandą i to po całości. O jakiej kompromitacji PPK mówisz? Po rozwaleniu OFE, czego się spodziewałeś? PPK to jest świetny produkt. Opłaty minimalne, możliwość zmiany subfunduszu, pracodawca dopłaca - gdzie tu jest jakaś wada?
Jak ktoś wypisuje się z PPK to tylko z racji nienawiści do PIS a nie z merytorycznej diagnozy produktu emerytalnego. Taka szara rzeczywistość. Ortodoksom antypisowym nawet nie chce się PPK analizować i zrozumieć, że można po pół roku produkt zamknąć i zgarnąć naddatek jaki zgromadzi się po potrąceniach.
Co do pomocy niemiaszków to bez bata nie dali by nic. A to jest istotna sprawa = motywacja działania. Do tego brać pod uwagę trzeba zakres pomocy do PKB. Jak się nie zmobilizują do lepszej pomocy to dojdzie do patu na wojnie, a jest to im na ręką bo ropy im trzeba, taniej od ruskich. Ukrainie wyczerpują się zasoby zarówno sprzętowe jak i ludzkie. Rosji tego nie zabraknie. Ruskie już sobie zorganizowały dostawy choćby z korei północnej, ale też i same przeszły na typową gospodarkę wojenną. Na dziś, Ukraina nie ma czym i jak obstawić granicy z Białorusią, a tam będą przy granicy czynione co najmniej pozorowane ruchy najazdu.
|
|
Wysłane:
16 stycznia 2023 23:10:59
ja tutaj nie widzę dowodu ze indywidualni nie pojawili sie na gieldzie. Obrót robi grubas pod kontrakty i indywidualny znika w mld grubasa - co nie znaczy ze nie ogranicza podaz akcji
OFE zaczeło się z tego co pamiętam od 1100. a skończyło sie na 4000pkt przy olbrzymiej podazy akcji. Teraz mamy sytuację TAKĄ SAMĄ i nie nalezy z tym walczyć. Jedyne zagrozenie to czynniki zewnętrzne - bankructwo państwa ze strefy EURO albo Putin
Edytowany: 17 stycznia 2023 08:34
|
|
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
16 stycznia 2023 23:49:04
Nie widzisz dowodu, bo to są dane przed poddaniem ich analizie. Dopiero jak wyciągniesz z nich średnią wartość transakcji, porównasz je miesiąc do miesiąca, porównasz obroty uwzględniając handel akcjami spółek wchodzących w skład WIG20 i po ich wyłączeniu, to zobaczysz, że nie ma napływu nowej, świeżej krwi. A spadek obrotów jest znaczący - wróć do mojego wpisu z 13 stycznia. Na rynku zdominowanym przez indywidualnych ten spadek wyniósł 41% w porównaniu z pierwszym półroczem
|
|
12 Dołączył: 2020-10-07 Wpisów: 62
Wysłane:
17 stycznia 2023 00:52:44
Tak sobie czytam i w sumie nie dziwię się, że połowa społeczeństwa jest skłócona i nie potrafi się dogadać jak tutaj mamy to samo, gdzie teoretycznie tutaj łatwiej powinno nam się dogadać na podstawie przedstawianych argumentów. Yanek, sam tworzysz alternatywną rzeczywistość, ale wchodzenie z Tobą w dyskusję jest złym pomysłem. Krewa przedstawia dane i fakty. Teraz Ty przedstaw swoje na potwierdzenie stawianej przez Ciebie tezy. Kakarotto, może i PPK jest fajne, tylko czemu podwójnie to opodatkowali? Nie musisz odpowiadać, pytanie retoryczne. Ponadto Kakarotto, jakby Polska nie miała też jakiegoś interesu w tym wszystkim, to nasi rządzący nie byliby skorzy tak do pomocy. Jakoś nie wierzę, że nasz rząd jest totalnie bezinteresowny. PS. Inne państwa też ciągną tanią ropę z Rosji, nawet my, tylko o tym się nie mówi ( www.youtube.com/watch?v=uoEtFk...). Jak wszyscy doskonale wiemy, jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o... pieniądze.
Edytowany: 17 stycznia 2023 01:07
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 244
Wysłane:
17 stycznia 2023 01:25:26
Frostpanda. Możesz rozwinąć poniższa myśl i ja wyjaśnić. Co rozumiesz przez podwójne opodatkowanie? Cytat: Kakarotto, może i PPK jest fajne, tylko czemu podwójnie to opodatkowali? Nie musisz odpowiadać, pytanie retoryczne.
Edytowany: 17 stycznia 2023 01:26
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
17 stycznia 2023 07:15:42
Kakarotto napisał(a):
Jak ktoś wypisuje się z PPK to tylko z racji nienawiści do PIS a nie z merytorycznej diagnozy produktu emerytalnego. Taka szara rzeczywistość. Ortodoksom antypisowym nawet nie chce się PPK analizować i zrozumieć, że można po pół roku produkt zamknąć i zgarnąć naddatek jaki zgromadzi się po potrąceniach.
Ogromnie spłycasz sprawę. Po pierwsze w Polsce wciąż jest spora grupa osób, która żyje od pierwszego do pierwszego. Oni po porstu nie mają środków na oszczędzanie bo ta stówka miesięcznie mniej przy wypłacie robi im różnicę. Pod drugie tu nie chodzi o opłacalność a o zaufanie do państwa. Wszystkie dotychczasowe rządy łącznie z obecnym robiły co mogły aby to zaufanie zniszczyć. Dbamy o własny elektorat a reszta to "tępe mochery" lub"durne lemingi". Likwidacja OFE zrobiła tutaj dużo złego ale nie jest jedynym powodem dla którego ludzie nie ufają państwu bo wszystkie dotychczasowe rządy ciężko pracowały aby sobie na to "zasłużyć". Po trzecie - Polacy w ogóle nie mają szerszej wiedzy ekonomincznej, nie ma nas kultury oszczędzania. Zwłaszcza na emeryturę. No i wreszcie jeżeli Twoja teza byłaby prawdziwa to łatwo byłoby ją udowodnić, gdyż partycypacja w PPK byłaby zauważalnie wyższa na terenach tradycyjnie głosujących na PIS niż na terenach w których PIS nie cieszy się mniejszym poparciem. Tymczasem sprawa wygląda tak: https://i.imgur.com/WfW7wU1.png kliknij, aby powiększyćJak widać największą partycypację ma tradycyjnie antypisowska "warszawka", bastiony PIS jakoś tu nie brylują. Cytat: Do tego brać pod uwagę trzeba zakres pomocy do PKB.
Pod tym względem dali 2 razy więcej niż Francja, która zresztą ma znacznie większe możliwości przekazania sprzętu niż Niemcy. A jakoś w naszej przestrzeni medialnej nie ma na Francję nawet połowę tej nagonki co na Niemcy.
Edytowany: 17 stycznia 2023 07:34
|
|
2 Dołączył: 2020-05-23 Wpisów: 45
Wysłane:
17 stycznia 2023 08:20:55
Wielka zwalka przed nami - super zostalo to opisane w ponizszym artykule - pytanie tylko kiedy i jak zareaguje WIG czy bedzie wybijanie kolejnego nwego dna Invered Yield Curve USA
Edytowany: 17 stycznia 2023 08:21
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 stycznia 2023 09:16:10
Kakarotto napisał(a):Jak na razie to Ty mihumor szorujesz propagandą i to po całości. O jakiej kompromitacji PPK mówisz? Po rozwaleniu OFE, czego się spodziewałeś? PPK to jest świetny produkt. Opłaty minimalne, możliwość zmiany subfunduszu, pracodawca dopłaca - gdzie tu jest jakaś wada?
[/b]
Czy oceniałem gdzieś w moich wypowiedziach jakość i sens programu? Zacytuj w temacie choć jedno krytyczne moje słowo na ten temat czy choćby jakąkolwiek jego ocenę. Prawdopodobnie mam tu doświadczenie by go oceniać pod względem kierowania go do ludzi. W praktyce zajmowałem wdrażając ten program w firmie i finansując go dla kilku osób choć namawiałem do tego kilkadziesiąt. Nie oceniam też kto jest temu winien bo to także nie jest taka prosta sprawa i na pewno wychodzi daleko poza historię z OFE. Oceniam tylko sposób wprowadzenia tego i działania rządu i PISu w kierunku popularyzacji oraz naprawdę słabych prób propagowania tego przez swego rodzaju podstęp. Gdyby wydali choć promil tego, co wydają na propagandę na sensowną reklamę społeczną i kampanię edukacyjną tego programu to może by się ludzie zapisywali chętniej. Trudno budować zaufanie społeczne siejąc nienawiść i to akurat kieruję do wszystkich opcji politycznych co muszę niestety napisać bo jak widać myślenie dwubiegunowe zaczyna być chorobą społeczną. Jeśli ktoś krytykuje PIS to znaczy, ze musi być propagandystą opozycji. Inne myślenie krytyczne zapewne nie istnieje i nie ma tu prawa bytu. Przecież wszyscy poza totalną opozycja kochają PIS i nikt inny nie krytykuje go i nie ma ku temu prawa. Tacy ludzie nie mogą istnieć. Oceń proszę sensowność działania pod tytułem zapisanie wszystkich niezapisanych do OFE z automatu od 01.01. 2023. Czy informowano ludzi o tym w mediach, czy przeprowadzono sensowną kampanię informacyjną, że coś się robi dla ich dobra za ich plecami z ich pieniędzmi? No i enigmatyczny i niedookreślony zapis, że pracodawca może dostać gigantyczną karę za namawianie pracowników do wypisywania się z systemu nie określając ram takiego działania. Pracodawcy więc nic nie zrobią, ludzie dostaną niższe pensje z zaskoczenia i info, ze zapisano ich do programu bez ich wiedzy. Ucieszą się i będą zachwyceni bo to świetny program. Ciekawe ile dodatkowej roboty będą miały potem kadry w firmach?
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
17 stycznia 2023 09:45:13
mihumor napisał(a):. Jeśli ktoś krytykuje PIS to znaczy, ze musi być propagandystą opozycji. Inne myślenie krytyczne zapewne nie istnieje i nie ma tu prawa bytu. Przecież wszyscy poza totalną opozycja kochają PIS i nikt inny nie krytykuje go i nie ma ku temu prawa. Tacy ludzie nie mogą istnieć.
W punkt. Tak mi się tutaj przypomniało, jak jeden znany polityk dziwił się czemu 70% Polaków nie głosuję na jego partię. To mu się w głowie po prostu nie mieściło. Po prostu niektórzy po obu stronach barykady tak zafiksowali się na sprawach politycznych, że wszelaką krytykę swoich politycznych wybrańców traktują niemalże jak obrazę uczuć religijnych ;)|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 stycznia 2023 12:21:44
Tymczasem gaz poniżej 60 euro, to najtaniej od 14tu miesięcy. Dziś też mam pierwsze info o obniżeniu cennika (całego) przez producenta produktu energochłonnego o 5%. Tak przy ostatniej podwyżce od 1.10 (o 20% wtedy) słyszałem mocne argumenty, że to wycena oparta o cenę gazu ... 200 Euro a rozmowa była we wrześniu gdy argumentowali to jako łaskę gdyż gaz był wtedy po 220-240m euro.
|
|
83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
17 stycznia 2023 16:52:09
szarlej81 grafika ok, zawsze jakieś dane ale musiałbyś z tego wyjąć duże miasta żeby mieć lepszy obraz, szczególnie jeśli chodzi o Warszawę. Fakt uprościłem do bólu moją wypowiedź. Jednak odkąd istnieje PPK, literalnie ani razu nie usłyszałem merytorycznej wypowiedzi osoby rezygnującej z PPK. 99% było: bo pis to ******** i temu podobne, albo że będzie tak jak z OFE. Pozostałe 1% nie wiedziało o co pytam mihumor napisał(a):
Czy oceniałem gdzieś w moich wypowiedziach jakość i sens programu? Zacytuj w temacie choć jedno krytyczne moje słowo na ten temat czy choćby jakąkolwiek jego ocenę. Prawdopodobnie mam tu doświadczenie by go oceniać pod względem kierowania go do ludzi. W praktyce zajmowałem wdrażając ten program w firmie i finansując go dla kilku osób choć namawiałem do tego kilkadziesiąt. Nie oceniam też kto jest temu winien bo to także nie jest taka prosta sprawa i na pewno wychodzi daleko poza historię z OFE. Oceniam tylko sposób wprowadzenia tego i działania rządu i PISu w kierunku popularyzacji oraz naprawdę słabych prób propagowania tego przez swego rodzaju podstęp. Gdyby wydali choć promil tego, co wydają na propagandę na sensowną reklamę społeczną i kampanię edukacyjną tego programu to może by się ludzie zapisywali chętniej. Trudno budować zaufanie społeczne siejąc nienawiść i to akurat kieruję do wszystkich opcji politycznych co muszę niestety napisać bo jak widać myślenie dwubiegunowe zaczyna być chorobą społeczną. Jeśli ktoś krytykuje PIS to znaczy, ze musi być propagandystą opozycji. Inne myślenie krytyczne zapewne nie istnieje i nie ma tu prawa bytu. Przecież wszyscy poza totalną opozycja kochają PIS i nikt inny nie krytykuje go i nie ma ku temu prawa. Tacy ludzie nie mogą istnieć. Oceń proszę sensowność działania pod tytułem zapisanie wszystkich niezapisanych do OFE z automatu od 01.01. 2023. Czy informowano ludzi o tym w mediach, czy przeprowadzono sensowną kampanię informacyjną, że coś się robi dla ich dobra za ich plecami z ich pieniędzmi? No i enigmatyczny i niedookreślony zapis, że pracodawca może dostać gigantyczną karę za namawianie pracowników do wypisywania się z systemu nie określając ram takiego działania. Pracodawcy więc nic nie zrobią, ludzie dostaną niższe pensje z zaskoczenia i info, ze zapisano ich do programu bez ich wiedzy. Ucieszą się i będą zachwyceni bo to świetny program. Ciekawe ile dodatkowej roboty będą miały potem kadry w firmach?
Oceniłem zbiór Twojej wypowiedzi choć myślę, że mogły być miejscami uskrajnione z uwagi na konteks całego wątku. Myślę, że za ostro oceniłem i przepraszam. Odnośnie medialnych promocji programu się nie wypowiem, bo bardzo zredukowałem oglądanie telewizji, a raczej serwisów informacyjnych. Nie ten poziom. Natomiast właśnie dziś zarówno w pracy jak i po pracy miałem rozmowy o PPK więc to nie jest tak że świadomość tego tematu znikła. Powiedziałbym nawet że nastąpiło ożywienie. W sumie czego świadectwem jest ten wątek, czyż nie? Co do karania pracodawców to ma to sens, bo to oni się do tego dokładają. Słyszałem o naganianiu na rezygnację w firmie gdzie zatrudniano na minimalną krajową lub kwotach temu podobnych. W takim przypadku jest to wyrządzanie pracownikom szkody. Co do siania nienawiści to owszem PIS skutecznie przypomina czasy platformy, jednak porównując obie stacje informacyjne to z logo niebieskiego leje się czysta nienawiść, biją pisowców na głowę.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 stycznia 2023 18:04:17
Patologie to jedno ale one nie usprawiedliwiają tworzenia dziadowskiego prawa pisanego na kolanie. Raczej ich zwalczanie wymaga dobrego i precyzyjnego zapisu. Niby do wszystkiego można się przyzwyczaić bo wszak przeszliśmy przez golgotę lamerskiego prawodawstwa spod szyldu "Polski ład" pisanego chyba na szybko przez praktykantów kursów korespondencyjnych. Wprowadzenie przez kwartał codziennie poprawek, poprawek do poprawek oraz groteskowych wzorów jak wyliczyć zaliczkę na podatek by każdy był klasa średnią. Ale nie zabiło nas to a co nie zabija niby wzmacnia. Jesteśmy więc supermocni. Ale teraz cokolwiek powiesz może być użyte przeciwko tobie. A z innej beczki ciekawe kiedy Orlen zacznie obniżać ceny gazu dla firm. Do jakiej ceny musi spaść gaz by gospodarka zaczęła kupować go taniej. Po ekstra zyskach z paliwa nie jestem dobrej myśli jako zwolennik gospodarki, przedsiębiorczości i konkurencji.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.