PARTNER SERWISU
eqckrqki
29 30 31 32 33
comtrader
23
Wpisów: 279
Wysłane: 6 sierpnia 2023 22:27:17 przy kursie: 2,65 zł
kombiii napisał(a):
2 mln naprzeciw 440 mln zadłużenia?
To tak, jakby wziął na piwo.

Wszystko co piszesz jest kłamstwem lub manipulacją!
2 mln zł to tylko kwota dopłacona, a cała transakcja opiewa na 7,55 mln netto !

A epatowanie zobowiązaniami (nazywanymi nieprawidłowo zadłużeniem) bez odniesienia do wartości aktywów netto (które wynoszą blisko 918 mln zł) to klasyczny przykład nieudolnego trollingu negatywnego tak powszechnego na przestępczym portalu na "b".

comtrader
23
Wysłane: 6 sierpnia 2023 22:47:26 przy kursie: 2,65 zł

kliknij, aby powiększyć

Poprzedni wykres moderator usunął za to, że... był bez komentarza.Pray
No to proszę - jest:
Moim zdaniem wykres kursu bardzo powoli i spokojnie zmierza do przełamania długoterminowej linii trendu spadkowego rysowanej aż od szczytu na ponad 4 zł z... 2016 roku.
Co się stanie, gdy to się dokona?
Możliwości pokazują właśnie linie trendu.
Ale tu są przecież zdecydowanie lepsi ode mnie fachowcy od analizy technicznej...

kombiii
2
Wpisów: 63
Wysłane: 7 sierpnia 2023 15:10:21 przy kursie: 2,65 zł
comtrader napisał(a):

Moim zdaniem wykres kursu bardzo powoli i spokojnie zmierza do przełamania długoterminowej linii trendu spadkowego rysowanej aż od szczytu na ponad 4 zł

Życzeniowy, nie poparty argumentami scenariusz. To w zasadzie nieudolna manipulacja, ale próbuj dalej.

comtrader
23
Wysłane: 7 sierpnia 2023 16:00:03 przy kursie: 2,65 zł
kombiii napisał(a):
comtrader napisał(a):

Moim zdaniem wykres kursu bardzo powoli i spokojnie zmierza do przełamania długoterminowej linii trendu spadkowego rysowanej aż od szczytu na ponad 4 zł

Życzeniowy, nie poparty argumentami scenariusz. To w zasadzie nieudolna manipulacja, ale próbuj dalej.

Twoje zdanie (i realizowane tu zadanie) mnie zupełnie nie interesuje - znam je nim się odezwiesz...
Wykres jest manipulacją ???
Tzn. że co... wkleiłem innej spółki, podrasowałem świece, czy co ???
Powyższy wykres dostarczył StockWatch... portal z którego forum korzystamy - jak ci się nie podoba (a ewidentnie tak jest!), to ich nękaj...hello1
To naprawdę nie moja wina, że wbrew logice wypierasz rzeczywistość pisząc m. in. o cyt. "przewadze sesji spadkowych".

A argumentów przemawiających za wzrostem kursu jest tu całe mnóstwo i bynajmniej nie mam na myśli tych technicznych, a zdecydowanie te fundamentalne, z których wiele "wisi w powietrzu" i przynajmniej kilka może wypłynąć praktycznie w każdej chwili...

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 7 sierpnia 2023 16:08:53 przy kursie: 2,65 zł
Na sprzedaż centrów handlowych bym nie liczył w najbliższym czasie. Rynek praktycznie zamarł. Popatrz na ostatnie dane JLL.

Z tego co się orientuje podobnie jest w Europie Zachodniej. W Polsce wszyscy czekają na transakcje na tamtym rynku, aby szacując czynniki ryzyka dokonać odpowiednich dyskont i móc wyceniać miarodajnie transakcje w Polsce.

Jedna z większych firm na rynku obrotu nieruchomości idzie pod młotek w związku z brakiem transakcji.

Cytat:
W pierwszych dwóch kwartałach 2023 r. wolumen inwestycji na polskim rynku nieruchomości komercyjnych przekroczył 0,87 mld euro. To wynik o 70% niższy w porównaniu z pierwszą połową 2022 r., kiedy doszło do rekordowej sprzedaży kompleksu biurowego Warsaw Hub.

retailnet.pl/2023/08/03/raport...

comtrader
23
Wysłane: 7 sierpnia 2023 19:20:02 przy kursie: 2,65 zł
1ketjoW napisał(a):
Na sprzedaż centrów handlowych bym nie liczył w najbliższym czasie. Rynek praktycznie zamarł. Popatrz na ostatnie dane JLL.

Z tego co się orientuje podobnie jest w Europie Zachodniej. W Polsce wszyscy czekają na transakcje na tamtym rynku, aby szacując czynniki ryzyka dokonać odpowiednich dyskont i móc wyceniać miarodajnie transakcje w Polsce.

Jedna z większych firm na rynku obrotu nieruchomości idzie pod młotek w związku z brakiem transakcji.

Cytat:
W pierwszych dwóch kwartałach 2023 r. wolumen inwestycji na polskim rynku nieruchomości komercyjnych przekroczył 0,87 mld euro. To wynik o 70% niższy w porównaniu z pierwszą połową 2022 r., kiedy doszło do rekordowej sprzedaży kompleksu biurowego Warsaw Hub.

retailnet.pl/2023/08/03/raport...

A gdzie napisałem, że liczę na sprzedaż galerii ??
Poza tym 1ketjoW... najwyższa pora odnotować fakt, że po sprzedaży (spółce MS Retail) Pasażu Wiślanego w Grudziądzu i Miejsca Piastowego k. Krosna (za ok.42 mln zł łącznie) Rank Progress ma raptem 4 obiekty handlowe i od 2-3 lat ewidentnie bynajmniej nie z tej gałęzi działalności żyje !!!
Naprawdę... czas to zauważyć!

Co prawda uważam że możliwa jest sprzedaż Bramy Pomorza w Chojnicach - drugiego pod względem wagi obiektu (wartość bilansowa ok. 163 mln zł), ale wcale na nią nie liczę.

Cofnij się do odpowiedzi na moje pytania udzielone po ostatnim WZA - tam znajdziesz tematy na kursotwórcze wydarzenia w najbliższym czasie.. I ja o tych wydarzeniach pisałem...
Masz:
1) tajny/poufny grunt kupiony do szybkiej odsprzedaży nie wiadomo gdzie (pytanie 1),
2) masz Katowice poukładane już,
3) masz Olsztyn przygotowany do inwestycji osiedla mieszkaniowego,
4) inwestycję logistyczną z ASC (z pożyczką udzieloną przez Ranka),
a w nieco dłuższej perspektywie masz:
5) Miedzianą Górę pod Kielcami (rozwiązanie spółki trwa min. 6 miesięcy),
6) apelację co do nabycia gruntu w Gdyni
i cały szereg innych tematów typu Lublin, Elbląg, Piotrków a nawet Wrocław itp., które z zaskoczenia zadziać się mogą.

Edytowany: 7 sierpnia 2023 19:49

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 7 sierpnia 2023 20:01:29 przy kursie: 2,65 zł
Jak uważasz. Rynek nieruchomości komercyjnych jako całość też leży i kwiczy. Spadek o 70% rdr. W przypadku centrów handlowych to 74%. Jedyne co trzyma rynek to handel centrami logistycznymi. Spadek tylko o 34%.

Innymi słowy. Mamy trudny czas jeżeli chodzi o nowe projekty czy istniejące.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 962
Wysłane: 7 sierpnia 2023 20:04:18 przy kursie: 2,65 zł
comtrader napisał(a):

Powyższy wykres dostarczył StockWatch... portal z którego forum korzystamy - jak ci się nie podoba (a ewidentnie tak jest!), to ich nękaj...hello1
To naprawdę nie moja wina, że wbrew logice wypierasz rzeczywistość pisząc m. in. o cyt. "przewadze sesji spadkowych".

To, że SW dostarcza narzędzie to fakt. Gorzej, że kreślisz linie trendu na wykresie w skali liniowej. Skala liniowa zakłada, że np. ruch cenowy z 1,00 zł na 1,20 zł ma takie samo znaczenie co ruch z 2,00 na 2,20 zł (i tam i tam 20 groszy). W rzeczywistości w pierwszym przypadku mamy wzrost 20% a w drugim raptem 10%.

Na dole, w prawym rogu kliknij "log" żeby przejść na skalę logarytmiczną, jedyną poprawnie oddającą rzeczywiste ruchy cenowe.

comtrader
23
Wysłane: 7 sierpnia 2023 20:35:34 przy kursie: 2,65 zł
1ketjoW napisał(a):
Jak uważasz. Rynek nieruchomości komercyjnych jako całość też leży i kwiczy. Spadek o 70% rdr. W przypadku centrów handlowych to 74%. Jedyne co trzyma rynek to handel centrami logistycznymi. Spadek tylko o 34%.

Ty czytasz czasem to co się do Ciebie pisze???
Chłopie... zrozum, że Rankowi zostały raptem 4-ry centra handlowe i od dawna żyje on zupełnie z czego innego.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 7 sierpnia 2023 20:46:50 przy kursie: 2,65 zł
comtrader napisał(a):
1ketjoW napisał(a):

Ty czytasz czasem to co się do Ciebie pisze???
Chłopie... zrozum, że Rankowi zostały raptem 4-ry centra handlowe i od dawna żyje on zupełnie z czego innego.

Obawiam się że to ty nie czytasz chłopie!!!! Jest zastój na rynku nieruchomości. Nie ma prawie transakcji. Może wreszcie to dostrzeżesz.

comtrader
23
Wysłane: 7 sierpnia 2023 21:27:14 przy kursie: 2,65 zł

kliknij, aby powiększyć

Zgodnie ze wskazówką kolegi Krewy (którego cenię!) zmieniłem skalę wykresu na logarytmiczną plus rozszerzyłem zakres czasu.
Czy to coś zmieniło?
Jak dla mnie praktycznie nic...

comtrader
23
Wysłane: 7 sierpnia 2023 21:57:22 przy kursie: 2,65 zł

Naprawdę nie rozróżniasz gruntów pod kątem ich przeznaczenia???
Wrocławskie Popowice to mieszkaniówka.
Olsztyn to mieszkaniówka.
Katowice to centrum multifunkcyjne z ogromną przewagą mieszkaniówki.
Legnica (Browar) to też apartamenty.
Logistyka z ASC to również kompletnie inna para kaloszy, ale na pewno nie obiekty handlowe.
A Ty uparcie widzisz Ranka jako dewelopera powierzchni handlowych - nic nie poradzę na ten błąd w logice. wave
Edytowany: 8 sierpnia 2023 10:02

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 7 sierpnia 2023 22:46:09 przy kursie: 2,65 zł

Wymieniłeś trzy nieruchomości z mieszkaniami. Tylko tyle ma Rank projektów? Teraz jest gorący okres na mieszkania w związku z kredytem 2%. Zaczęli jakiś projekt mieszkaniowy? Projekt multifunkcyjny - kiedy będzie zrealizowany? Tak z ciekawości.

Podaj wszystkie projekty aktywne i w planach. Zobaczymy wtedy obraz całościowy. Wybierasz co ci pasuje. Piotrków Trybunalski to też grunt a moze mieszkaniowka?

comtrader
23
Wysłane: 8 sierpnia 2023 09:51:52 przy kursie: 2,56 zł
Moderator:
Proszę nie cytować całości, wystarczy fragment. Szanujmy nasze oczy

Wybieram po prostu tematy duże!
I wymieniłem ich zdecydowanie więcej niż 3...
A Piotrków Tryb. czy Chojnice to parki handlowe... segment ostro się rozwijający kosztem wielkich galerii.
Z projektów mieszkaniowych pełną parą idzie Wrocław i sporo się dzieje w Legnicy (Browar).
Olsztyn też został uzbrojony w sieć kanalizacji deszczowej i sanitarnej.
W Katowicach z kolei Rank Progress dokupił w końcu wcinającą się w jego teren działkę od Górnośląskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów.
A i tak sądzę, że w najbliższym czasie największe kursogenne znaczenie może mieć opóźniona informacja niejawna o zakupie (m.in. za środki z pożyczki od Monnari) i jednoczesnej sprzedaży nieruchomości póki co nieujawnionej co do lokalizacji, wielkości i przeznaczenia.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 8 sierpnia 2023 10:48:41 przy kursie: 2,56 zł
Wymieniałeś trzy projekty mieszkaniowe jakby Rank inwestował głównie w mieszkania.

Co to znaczy, że projekt idzie pełną parą? Jaki jest jego status? Sprzedają jakieś mieszkania w projektach mieszkaniowych?

Parki handlowe to nie jest nowy temat. Konkurencja również zamierza inwestować w Piotrkowie (P.A. Nova). Utworzyli spółkę Nova Invest Piotrków Sp. z o.o.

Co się dzieje z niektórymi Galeriami Handlowymi?

Cytat:
Koniec galerii handlowych? Nieoczekiwane zagrożenie

www.money.pl/gospodarka/moloch...
Edytowany: 8 sierpnia 2023 10:50

comtrader
23
Wysłane: 8 sierpnia 2023 13:27:20 przy kursie: 2,56 zł
1ketjoW napisał(a):
Wymieniałeś trzy projekty mieszkaniowe jakby Rank inwestował głównie w mieszkania.

Co to znaczy, że projekt idzie pełną parą? Jaki jest jego status? Sprzedają jakieś mieszkania w projektach mieszkaniowych?

Parki handlowe to nie jest nowy temat. Konkurencja również zamierza inwestować w Piotrkowie (P.A. Nova). Utworzyli spółkę Nova Invest Piotrków Sp. z o.o.

Co się dzieje z niektórymi Galeriami Handlowymi?

Cytat:
Koniec galerii handlowych? Nieoczekiwane zagrożenie

www.money.pl/gospodarka/moloch...

Dyskusja z Tobą przypomina mi trochę walenie głową w mur...
Masz swoją tezę, lansujesz ją siłowo i olewasz wszelkie argumenty, które ją obalają.
Poza tym zadajesz pytania jakbyś był kompletnym laikiem w sprawach spółki.

Z Wrocławia wpływa do kasy Ranka kilkanaście milionów zł dywidend co roku!
Projekt osiedla Port Popowice realizowany jest zgodnie z harmonogramem, podzielony na etapy i na bieżąco sprzedawany - stąd te dywidendy!

Czy ja twierdziłem, że parki handlowe to nowy temat???
Twierdziłem tylko, że ten segment nieruchomości handlowych rozwija się zdecydowanie lepiej od wielkopowierzchniowych molochów zlokalizowanych w centrach wielkich miast!
I warto wiedzieć, że ostatnio na rynku parków handlowych w Polsce pojawili się nowi duzi gracze w postaci międzynarodowych funduszy inwestycyjnych (np. z Izraela) z ambicjami na opanowanie lwiej części tego rynku...

A Rank zresztą od dawna strategicznie w wielkie projekty galeryjne w dużych miastach się nie pchał - jak widać słusznie!
Trzeba przyznać, że prezes Jan czujnie pewne przesycenie galeriami w większych miastach przewidział i np. taki Olsztyn na Popowicach z przeznaczenia na galerię w wysokie budownictwo mieszkaniowe przekwalifikował.
Z galerii we Włocławku zresztą też a wszelki wypadek się wymiksował.
A i działki w Otwocku szybko kupił i bardzo zyskownie sprzedał z przeznaczeniem na... park handlowy.
Nawet ostatnie ESPI to sprzedaż działki w Opolu... Lidlowi - sprzedaż bardzo zyskowna!
A wkrótce dowiemy się co Rank kupił za pożyczkę od Monnari i z jaką przebitką to sprzedał.

Rank Progress już dość dawno przestał być deweloperem budującym galerie - czas to dostrzec!
Ja postrzegam w tej chwili spółkę jako takiego chomika, który zgromadził wielki bank gruntów różnego przeznaczenia i po prostu nim obraca... kupuje, przygotowuje i sprzedaje.
I to z tej działalności ostatnio biorą się zyski spółki!
I to ta działalność oprócz mieszkaniówki (reprezentowanej przez Wrocław, Legnicę, Olsztyn, Katowice a może i Lublin i w dłuższej perspektywie Gdynię?) i wpływów z najmu (raptem już tylko 4 obiektów handlowych) jest aktualnie najbardziej rozwijana.
Plus oczywiście inwestycja z ASC w projekt logistyczny.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 8 sierpnia 2023 14:18:37 przy kursie: 2,56 zł
Gdzie napisałem, że Rank jest developerem budującym galerie? Rank większość dochodów czerpie z najmu wybudowanych galerii.
Nie ma środków na realizację projektów i musi coś sprzedać i sprzedaje ale za małą kasę w stosunku do potrzeb. Rynek sprzedaży nieruchomości praktycznie leży więc zakładam, że do momentu sprzedaży jakiejś galerii lub projektu nic nie będzie się działo w spółce, co istotnie zmieniłoby jej sytuację.

Czas dostrzec, że posiadane przez spółkę galerie handlowe mogą nie być łatwo zbywalne w związku z problemami w tym segmencie rynku nieruchomości.

Port Popowice to projekt, w którym Rank ma udziały mniejszościowe jak wiesz. Dywidendę dostanie w sierpniu 2023 r. ale zysku z tego tytułu nie wykaże. Zobaczysz to SF za 3q23 r.

Daj znać, czy poza Popowicami spółka sprzedaje jakieś mieszkania.

Edytowany: 8 sierpnia 2023 14:23

comtrader
23
Wysłane: 8 sierpnia 2023 17:50:54 przy kursie: 2,56 zł
1ketjoW napisał(a):
Gdzie napisałem, że Rank jest developerem budującym galerie? Rank większość dochodów czerpie z najmu wybudowanych galerii.
Nie ma środków na realizację projektów i musi coś sprzedać i sprzedaje ale za małą kasę w stosunku do potrzeb. Rynek sprzedaży nieruchomości praktycznie leży więc zakładam, że do momentu sprzedaży jakiejś galerii lub projektu nic nie będzie się działo w spółce, co istotnie zmieniłoby jej sytuację.

Czas dostrzec, że posiadane przez spółkę galerie handlowe mogą nie być łatwo zbywalne w związku z problemami w tym segmencie rynku nieruchomości.

Port Popowice to projekt, w którym Rank ma udziały mniejszościowe jak wiesz. Dywidendę dostanie w sierpniu 2023 r. ale zysku z tego tytułu nie wykaże. Zobaczysz to SF za 3q23 r.

Daj znać, czy poza Popowicami spółka sprzedaje jakieś mieszkania.

I tu się mylisz !!!
Owszem... bywa, że w danym okresie rozliczeniowym przychody z najmu są największe ale tylko przychody, bo już większość dochodów i zysków czerpana jest z innych źródeł !!!

Zauważ... roczny dochód z najmu powierzchni handlowych to ok. + 20 mln zł (co swoją drogą samo w sobie w metodzie dochodowej "pokrywa" samoistnie całą obecną kapitalizację ok. 98 mln zł dając C/Z poniżej 5 z samego tylko najmu!).

Ale też dywidenda z mieszkaniówki (póki co z samego tylko Wrocławia!) to rocznie ok. + 15 mln zł - co właściwie też samodzielnie uzasadnia obecną kapitalizację (C/Z indywidualnie z tego segmentu ok. 6,5 !).
A przecież do mieszkaniówki dołączą wkrótce duże osiedle w Olsztynie, 2 potężne wieże w Katowicach obok Spodka, Legnica (Browar), może Lublin a nawet hipotetycznie duża Gdynia... i kto wie, czy nie coś jeszcze.

A przecież jest jeszcze potężny bank ziemi i rok w rok transakcje z jego wykorzystaniem.
Najbardziej spektakularny ostatnio był Otwock na którym spółka zarobiła ok. 20 mln zł i to podczas kupna i sprzedaży jednej z działek tego samego dnia !!!
W tym roku mamy już świeżo Opole (wartości bilansowej 1,7 mln zł) sprzedane Lidlowi za 7,75 mln zł netto... Druga działka opolska poszła wcześniej też z bardzo godziwym zarobkiem.

Mało tego...
mamy gruby teren do przejęcia w Kielcach,
może też Gdynię do taniego nabycia (po apelacji!),
i cały szereg pomniejszych tematów do podgarnięcia lub odsprzedaży typu PH w Chojnicach, PH Piotrków Tryb., Terespol, Elbląg, Legnica (fortepiany), Duchnów pod Warszawą itp. itd....

I to wcale nie koniec, bo mamy jeszcze biznes centrów logistycznych z ASC i pożyczkę własną tam zaangażowaną.

I to dalej nie koniec, bo jest jeszcze tajny świeżo kupiony teren (ok. 50 mln zł w zakupie) do szybkiej odsprzedaży, który (na co liczę!) powieli casus Otwocka.

Także... jeśli powyższego nie zauważasz (lub o tym nie wiedziałeś) i zamierzasz dalej smędzić tylko o galeriach, to... ja się już poddaję. icon_biggrin
Edytowany: 8 sierpnia 2023 18:10

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 962
Wysłane: 8 sierpnia 2023 18:28:24 przy kursie: 2,56 zł
comtrader napisał(a):

A przecież do mieszkaniówki dołączą wkrótce duże osiedle w Olsztynie, 2 potężne wieże w Katowicach obok Spodka

I kolonia na Marsie.
Rank ma środki, by udźwignąć inwestycję w Katowicach? Ma pozwolenie? Nie mam na myśli tego na wyburzenie, tylko na budowę. Jakie wkrótce?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 8 sierpnia 2023 18:52:57 przy kursie: 2,56 zł
W 2022 r. większość dochodów była czerpana z najmu. To tylko przykład pierwszy z brzegu.

To że prezes handluje nieruchomościami i zarabia to dobrze. Widzisz tylko jedną stronę monety według mnie. Ile Rank udzielił pożyczek o jakie się sądzi?
Zgodnie ze SF za 2022 r. - nota 7.31 - 38 mln zł. Ile z tego odzyska?

Ile spółka generuje gotówki? Najlepiej było w 2021 r. Cash flow na plus 28 mln zł, ale już w 2022 r. minus 33 mln zł.
Stan gotówki oscyluje w okolicach 20-30 mln zł od 7 lat. Za to to można jeden blok postawić i to nie za duży.

Ostatnia transakcja z Lidlem wystarczy na to, aby spółka spłaciła kwartalne odsetki.

Tak jak napisałem. Jak coś sprzeda coś większego to może coś zbuduje. Jak Port Popowice się skończy będzie gorzej. Z tego co czytam projekt na 2,5 tys. mieszkań. Połowa zrealizowana do września 2022 r. Jeszcze 3 lata w takim tempie i eldorado się skończy.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

29 30 31 32 33

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,525 sek.

yufxxyox
larjdvgx
jtegtwwa
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ynlzigns
uoamldlu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat