1ketjoW napisał(a):Wymieniałeś trzy projekty mieszkaniowe jakby Rank inwestował głównie w mieszkania.
Co to znaczy, że projekt idzie pełną parą? Jaki jest jego status? Sprzedają jakieś mieszkania w projektach mieszkaniowych?
Parki handlowe to nie jest nowy temat. Konkurencja również zamierza inwestować w Piotrkowie (P.A. Nova). Utworzyli spółkę Nova Invest Piotrków Sp. z o.o.
Co się dzieje z niektórymi Galeriami Handlowymi?
Cytat:Koniec galerii handlowych? Nieoczekiwane zagrożenie
www.money.pl/gospodarka/moloch... Dyskusja z Tobą przypomina mi trochę walenie głową w mur...
Masz swoją tezę, lansujesz ją siłowo i olewasz wszelkie argumenty, które ją obalają.
Poza tym zadajesz pytania jakbyś był kompletnym laikiem w sprawach spółki.
Z Wrocławia wpływa do kasy Ranka kilkanaście milionów zł dywidend co roku!
Projekt osiedla Port Popowice realizowany jest zgodnie z harmonogramem, podzielony na etapy i na bieżąco sprzedawany - stąd te dywidendy!
Czy ja twierdziłem, że parki handlowe to nowy temat???
Twierdziłem tylko, że ten segment nieruchomości handlowych rozwija się zdecydowanie lepiej od wielkopowierzchniowych molochów zlokalizowanych w centrach wielkich miast!
I warto wiedzieć, że ostatnio na rynku parków handlowych w Polsce pojawili się nowi duzi gracze w postaci międzynarodowych funduszy inwestycyjnych (np. z Izraela) z ambicjami na opanowanie lwiej części tego rynku...
A Rank zresztą od dawna strategicznie w wielkie projekty galeryjne w dużych miastach się nie pchał - jak widać słusznie!
Trzeba przyznać, że prezes Jan czujnie pewne przesycenie galeriami w większych miastach przewidział i np. taki Olsztyn na Popowicach z przeznaczenia na galerię w wysokie budownictwo mieszkaniowe przekwalifikował.
Z galerii we Włocławku zresztą też a wszelki wypadek się wymiksował.
A i działki w Otwocku szybko kupił i bardzo zyskownie sprzedał z przeznaczeniem na... park handlowy.
Nawet ostatnie ESPI to sprzedaż działki w Opolu... Lidlowi - sprzedaż bardzo zyskowna!
A wkrótce dowiemy się co Rank kupił za pożyczkę od Monnari i z jaką przebitką to sprzedał.
Rank Progress już dość dawno przestał być deweloperem budującym galerie - czas to dostrzec!Ja postrzegam w tej chwili spółkę jako takiego chomika, który zgromadził wielki bank gruntów różnego przeznaczenia i po prostu nim obraca... kupuje, przygotowuje i sprzedaje. I to z tej działalności ostatnio biorą się zyski spółki!
I to ta działalność oprócz mieszkaniówki (reprezentowanej przez Wrocław, Legnicę, Olsztyn, Katowice a może i Lublin i w dłuższej perspektywie Gdynię?) i wpływów z najmu (raptem już tylko 4 obiektów handlowych) jest aktualnie najbardziej rozwijana.
Plus oczywiście inwestycja z ASC w projekt logistyczny.