krewa napisał(a):comtrader napisał(a):A gdyby tak z wolumenu ostatnich 2-ch miesięcy wyjąć tylko jedną silnie wzrostową (czyli przeciwną do dotychczas panującego krótkoterminowego trendu) sesję z 29 września z wolumenem 74k. to już miałbym pełną rację. Gdyby babcia miała koła, byłaby rowerem. @comtrader, sprawa jest prosta - albo podajesz sprawdzone dane i nie wprowadzasz w błąd, albo idziesz uprawiać alternatywną matematykę gdzieindziej. 468.533 > 407.505 to fakt (468.533 - 74.000) < 407.505 to też fakt Gdyby babcia miałaby koła to wcale nie byłaby rowerem - tylko inwalidką. I dlaczego nawet z cytatu usunąłeś skierowane do Ciebie pytania?
|
|
A gdyby tak z wolumenu ostatnich 2-ch miesięcy wyjąć tylko jedną silnie wzrostową (czyli przeciwną do dotychczas panującego krótkoterminowego trendu) sesję z 29 września z wolumenem 74k. to już miałbym pełną rację.
Czy wg Ciebie kolego Krewa ta drobna nieścisłość jest warta Twoich analiz ? Czy zmienia ona w sposób istotny wydźwięk tego co napisałem ?
|
|
krewa napisał(a):Daję: wrzesień 522.375 październik 105.768 razem: 628.143
Daję też wariant litościwy, obejmujący ostatnie 8 tygodni: 468.553 Niesamowite... Dzięki za to (jakże istotne) sprostowanie. ;-) Poprawiam się więc... W ciągu ostatnich 2-ch miesięcy, czy też precyzyjniej 40 ostatnich sesji wolumen sumaryczny wyniósł 468.553 akcji (średnio 11.714 sztuk w ciągu sesji), a tylko dziś po południu 407.505 akcji.Dzisiejszy wolumen nie był więc większy niż sumaryczny z ostatnich 2-ch miesięcy - zabrakło ok. 60k. sztuk akcji, czyli niespełna 15%. Jeśli ta okoliczność kogoś uraziła... przepraszam - szacowałem po prostu zapamiętane wolumeny rzędu 7 - 8k. akcji na sesję widziane ostatnio.
|
|
Spółka Rank Progress złożyła w Urzędzie Miasta w Legnicy wniosek o pozwolenie na inwestycję na terenie dawnego browaru w rejonie ul. Św. Piotra i Młynarskiej.
Inwestor planuje zaadaptować budynki poprzemysłowe na lofty mieszkaniowe o łącznej powierzchni 4,6 tys. mkw. Na części działki zaprojektowano budowę obiektu apartamentowo – biurowego o powierzchni ponad 15 tys. mkw. Częścią kompleksu będzie dwupoziomowy podziemny garaż jako remedium na niedostatek miejsc postojowych w centrum Legnicy.
Na działce o powierzchni 0,86 ha znajdują się obecnie ruiny XIX-wiecznego browaru. Przygotowaną przez architektów z wrocławskiego studia Q2 koncepcję włączenia historycznego budynku w nowy obiekt zaakceptował konserwator zabytków. tulegnica.pl/.../jest-wniosek-...pulslegnicy.pl/browar-legnica-...Rusza kolejne aktywo, w którym niedawno... koty tylko mieszkały.
|
|
krewa napisał(a):Ostatnie dwa miesiące, to jak mniemam wrzesień i październik, zgadza się? Nie wiem jakiego kalendarza używasz... A dwa miesiące możesz potraktować czysto kalendarzowo jako pełne i skończone, ale też jako ostatnie 60 dni... I zapewne chcesz to dokładnie policzyć... tudzież sprawdzić wolumeny świec miesięcznych... dawaj.
|
|
8 listopada 2023 roku... dzień przed pierwszym zdarzeniem z kalendarium z postu wyżej.
Rano wolumenów brak - po 2,05 zł nie ma psa z kulawą nogą na popycie... Ale po południu gwałtowny atak popytu doprowadzający kurs do nawet do 2,60 zł (+23%) - bez jakiegokolwiek ESPI i wbrew czerwieni na szerokim rynku. I najważniejszy w tym... wolumen 407,5 k. akcji - przy powszechnych ostatnio wolumenach po ok. 7 k. akcji przy kolanami dociskanym do podłogi niskim kursie. Taki wolumen w ciągu kilku godzin to więcej akcji niż ŁĄCZNY wolumen obrócony w ciągu ostatnich 2-ch miesięcy !!! Sumarycznie!
Sesja znak - niezależnie od scenariusza, który rozegra się w najbliższych dniach.
|
|
W obliczu wszechobecnej i ogarniającej nawet najwytrwalszych beznadziei przypomnę tylko o paru terminach.
1) 9 listopada (za tydzień) rozprawa w/s rozwiązania spółki NCT Inwestycje Świętokrzyskie - rzecz docelowo idzie o przejęcie przez Rank Progress 34 ha gruntu przy dużym węźle komunikacyjnym pod Kielcami... wartość przedmiotu sporu to wg. Zarządu bagatelka... 130 mln zł.
2) 23 listopada raport za III kwartał 2023 r. ... w którego trakcie Euro umocniło się z 4,45 zł do 4,64 zł, czyli aż o +4,2%.
3) 19 stycznia 2024 r. rozprawa apelacyjna w temacie Gdyni - rzecz idzie o przymuszenie Organiki Malbork do wypełnienia umowy przyrzeczonej dotyczącej przeniesienia na rzecz Rank Progressu własności ok. 10 ha gruntu z uchwalonym w tzw. międzyczasie MPZP. Tu ewentualny uzysk Rank Progressu może być większy od całej obecnej kapitalizacji...
4) Do dnia 30 stycznia 2024 roku winna nastąpić spłata pożyczki w wysokości ok. 6,4 mln Euro zaciągniętej przez Rank Progress od Monnari na zakup nieujawnionej jak dotąd nieruchomości (wiemy, że spółce przybyło tajne aktywo wartości ponad 50 mln zł !). Czy do tego czasu nastąpi obrót tym aktywem i odtajnienie opóźnionej informacji niejawnej?
To oczywiście nie wszystkie wydarzenia, które będą miały, czy też mogą mieć miejsce w najbliższym czasie...
|
|
Cuda wokół Rank Progressu dzieją się nie tylko na Banksterze... na StockWachu stronniczość moderatora też sięga zenitu - wszystko co tu napiszę bez ostrzeżenia wylatuje po wielokroć bez śladu.Niejaki Kombiii napisał: "Kogo nazywasz "trollami"? Osoby, które piszą o kryzysie w branży deweloperskiej, akcentujące 21 milionowy free float, czy 440 mln zadłużenia?"Moja kulturalna odpowiedź 3 razy dziś usunięta: "Czy kogoś obraża stwierdzenie, że ktoś, kto pisze tylko o zobowiązaniach celowo milcząc i nie przyrównując ich do aktywów netto jest nieudolnie manipulującym trollem ???Kto czuje się obrażony takim stwierdzeniem ? Jeszcze raz napiszę prawdę oczywistą dla wszystkich kierujących się logiką: Zupełnie czym innym są zobowiązania rzędu 400 mln zł dla spółki o aktywach netto rzędu 100, 200, czy 300 mln zł, a zupełnie czym innym dla spółki o aktywach typu 900 mln, 1 mld czy wyższych ! I przypomnę wszystkim, że aktywa netto Rank Progressu to aktualnie 917,527 mln zł ! A są tacy (w tym ja), którzy twierdzą, że są one jeszcze znacznie zaniżone... Rozpisywanie się tylko o zobowiązaniach bez odniesień do majątku jest manipulacją !!!Bo jaką wiedzę o spółce daje komukolwiek stwierdzenie, że dla przykładu taki KGHM ma zadłużenie na poziomie ponad 21 miliardów zł ? Bankrut? No niekoniecznie przecież... same zobowiązania bez porównania z majątkiem nie znaczą nic!" I moja bezpośrednia bardzo stonowana odpowiedź do postu trolla Kombiii: "Chciałbym tylko zacytować 2 staropolskie przysłowia - absolutnie ich do nikogo nie adresując! 1. "Uderz w stół a nożyce się odezwą. " 2. "Na złodzieju czapka gore." Pozdrawiam Wszystkich."Czy uważacie, że moje posty słusznie są usuwane? Dodam, że Kombiii to manipulant, w/g którego Rank Progress ma stratę netto (posługuje się wynikiem jednostkowym!) ale w tym samym jego wpisie ma już zobowiązania skonsolidowane... I to moderatorowi ze StockWatcha już nie przeszkadza - manipulanta tylko ostrzega (i to dopiero po tym, jak użytkownicy płacący abonament zwrócili mu uwagę!) a mnie banuje i usuwa. Moderatorze... portal dla którego pracujesz liczy spółce zysk i prawidłowo podaje wskaźnik C/Z - więc albo Kombiii kłamie albo StockWatch !!! Tak, tak... rozumiem i wiem, że na negatywną kampanię na Ranku jest zlecenie... Support Bankstera to zorganizowana grupa przestępcza i to oczywiste, że je skwapliwie podjęli. Ale Wy... powinniście się wstydzić, bo bierzecie od ludzi niemałe pieniądze za abonament... i wychodzi na to, że oni płacą za to by... być manipulowani !!! Chciałbym, byś wiedział Moderatorze, że Twoja działalność była rejestrowana. I jeśli myślisz, że kierując się tylko własnym "widzimisię" możesz usuwać z tego forum posty nie naruszające wewnętrznego regulaminu, dyrektyw MAR i polskiego prawa to jesteś w błędzie.Teraz zapewne (łamiąc prawo !!!) po raz kolejny mnie zbanujesz drogi Moderatorze... i tym razem na stałe raczej... Nie dbam o to... nie warto zabiegać o uczestnictwo w forum tak stronniczego portalu! Niczego istotnego o spółce też na łamach StockWatcha nie przeczytałem - było wręcz przeciwnie... moderacja wielokrotnie usuwała moje sprostowania nieprawd o spółce i to ja otrzymywałem kilka razy bana na 72 godziny, a nie użytkownicy piszący nieprawdy... bez znaczenia dla mnie jest to, czy robili to świadomie, czy nieświadomie - ważne, że moderacja walczyła z prawdą, co obiektywnie skutkowało fałszywym obrazem spółki dla czytelników forum. Poza tym i tak ostatnio 9/10 moich postów znikało z tego forum bez powodu, ostrzeżenia i śladu - co mi więc za różnica... Żegnam wszystkich użytkowników tego forum... stały ban zapewne wykluczy mnie z Waszej społeczności.Pamiętajcie proszę, że istnieją co najmniej 2 niezależne źródła informacji o spółce Rank Progress, na których jako akcjonariusz będę aktywny: 1) bezpłatne prywatne forum Rank Progressu, 2) grupa akcjonariuszy Rank Progressu na FaceBooku.
Powodzenia i wytrwałości życzę wszystkim obecnym i przyszłym akcjonariuszom spółki! Do usłyszenia wkrótce w lepszych okolicznościach... bo ten cyrk dobiega końca.
|
|
1ketjoW napisał(a):Wskaźnik ogólnego zadłużenia to 46%. Nie nazwałbym tego zadłużeniem po uszy. Przytoczony przez Ciebie wskaźnik jest trollom wysoce niewygodny, gdyż zwraca uwagę na fakt, że spółka ma aktywa przeszło 2-krotnie większe od zobowiązań a przecież to burzyłoby rozpowszechnianą przez nie manipulacyjną narrację...
|
|
kombiii napisał(a):krewa napisał(a):To jest analiza na miarę waloru. Pewnie mógłbym też coś powiedzieć o drugiej transakcji, ale ta nie miała miejsca Tu już pomału nie ma co analizować. Kompletny brak zainteresowania zadłużona po uszy spółką, która boleśnie odczuwa kryzys w branży. Skoro od 2022 roku długi wzrosły o 52 mln, to utrzymując takie tempo, 21 września w raporcie może być nieprzyjemne zaskoczenie. Jak w ogóle można pisać o wzroście zobowiązań odrywając je od jednoczesnego wzrostu aktywów (większego od wzrostu zobowiązań !!!) ???Wzrost zobowiązań (a nie długu!) był wynikiem zaciągnięcia od Monnari pożyczki na zakup tajnej nieruchomości oraz ruchów kursowych na Euro. Przy czym przyrost wartości aktywów netto był większy niż zobowiązań - co pokazuje dobitnie obserwowany wzrost kapitału własnego. Oprócz tego zyskowna sprzedaż nieruchomości kupionej za pożyczkę od Monnari pozwoli na szybką jej spłatę co zaowocuje skokowym spadkiem zobowiązań (krótkoterminowych zresztą!) i kolejnym sporym wzrostem kapitałów własnych.
|
|
krewa napisał(a):To jest analiza na miarę waloru. Pewnie mógłbym też coś powiedzieć o drugiej transakcji, ale ta nie miała miejsca Nie na miarę waloru, tylko na miarę aktualnego zachowania kursu tego waloru. A to jest duża różnica!
|
|
krewa napisał(a):Co można z pewnością powiedzieć o animatorze, to to, że jest symbolistą. Dzisiaj przeprowadził jedną transakcję. Dokonał jej o godzinie 16:18 (Fibonacci się kłania) Wolumen transakcji - 69 szt. (Freud się kłania) Wnikliwa i jakże wielowarstwowa analiza... :-) Teraz takie robisz kolego Krewa?
|
|
krewa napisał(a):kombiii napisał(a):Dzisiaj nie było nawet zwyczajowej podbitki kursu jedną akcją na zamknięciu.
Teraz animator interweniuje w trakcie sesji, wyciągając jedną akcją o 2,8% w górę. Pewnie, gdyby miał środki na zakup 4 akcji, to wrzuciłby na górne widły ;) I o czym to w/g Ciebie świadczy? Rok temu przy kursie w okolicach 1,50 zł przez dłuższy czas miała miejsce podobna sytuacja i identyczne kpiny z wolumenów miały miejsce... Znowu (jak wtedy) ocieramy się o całe godziny bez jakiejkolwiek transakcji...
|
|
1ketjoW napisał(a): Bold mój. Podaż jak na tę spółkę jest. W karnecie zawsze jest widoczna podaż powyżej bieżącego kursu.
Celne... pełna zgoda, że podaży poniżej obecnego kursu raczej nie widać.
|
|
1ketjoW napisał(a):Do 2,65 zł możesz kupić ca 64 tys. akcji. Do 2,75 zł ca 85,5 tys. akcji. Ja problemy z podażą nie widzę.
Kij nie dwóch końców. Jeden "koniec" to początek. Przecież ja nie pisałem, że wyżej nie ma podaży... Widzę w karnecie te kilkudziesięciotysięczne blokady na podaży postawione Bóg wie po co w sytuacji braku wolumenów nawet w lekko niższej, bieżącej cenie. Co do kija i jego 2-ch końców... istnieje takie staropolskie powiedzenie, które po prostu zacytowałem i (moim zdaniem) które wcale głupie nie jest. A który koniec kija to jego początek 1ketjoW ??? Polemika z wszystkim co napiszę czasem ociera się o śmieszność... Nie wiem po co zadawałeś mi i tu na forum i poprzez PW tyle pytań... Ty przecież wszystko wiesz lepiej... nawet o kiju.
|
|
Oczywiście... zarzut dotyczący braku płynności przy obecnej cenie akcji jest słuszny, ale warto zanotować, że ten kij ma dwa końce, tzn. odpowiada za to zarówno brak popytu jak i brak podaży. Mnie osobiście wstrzymywanie się popytu nie dziwi - nie istniejąca polityka PR Zarządu plus intensywny trolling negatywny na najbardziej popularnych forach inwestycyjnych swoje robią. A brak podaży to chyba nie dziwi nikogo - bardzo niska cena akcji (widoczna na podstawowych wskaźnikach), znacząco poprawiająca się fundamentalna sytuacja spółki i kilka ważkich informacji co do znaczących aktywów spółki wiszących w powietrzu skłaniają właścicieli tych akcji do daleko posuniętej ostrożności co do decyzji zamknięcia pozycji.
|
|
krewa napisał(a):comtrader napisał(a):Pytam, bo osobiście nie widzę w jego wpisach nic wartościowego - wręcz przeciwnie... Ależ nie masz racji. To, co pisze @kombii, można ubrać w inne słowa: Cytat:Akcje spółki należą do walorów, które - biorąc pod uwage ilość zawieranych transakcji - charakteryzują się nikłym zainteresowaniem inwestorów - uważane są za niepłynne. Tylko od tego płynność nie poprawi się ;) Koń jaki jest (na obecnych pułapach ceny) każdy widzi... i nie wiem, czy wymaga to specjalnych komentarzy. Tyle, że moim zdaniem płynność jest funkcją ceny, a dokładniej jej silnych zmian - co pokazują liczne historyczne przykłady innych spółek. To ruch ceny (najlepiej spektakularny), a nie inne czynniki ma dominujący wpływ na zainteresowanie tzw. szerokiego rynku. Od dawna twierdziłem, że największy skokowy wzrost zainteresowania akcjami Rank Progressu nastąpi po wyraźnym i potwierdzonym wolumenem przebiciu okolic 4 zł - wówczas te akcje będą w ścisłym topie pożądanych. Póki co odnotować należy, że wolumeny jeśli już tu bywają to pojawiają się przy przyzwoitych świecach wzrostowych oraz ich seriach - tak jak w pierwszej połowie bieżącego roku, czy późniejszych gwałtowniejszych odbiciach w górę. A to pozwala na ostrożny optymizm.
|
|
Jozef99 napisał(a):comtrader napisał(a):[quote=kombiii]Nie wiem czemu i komu mają służyć te twoje "podsumowania". Chociażby mi - i mi podobnym - którzy przed zakupem czegoś zerkną na Stockwatch. Żeby wiedzieć, że nie warto. Jest wiele innych firm. (szanuję Twoją wiedzę o firmie, ale mam wrażenie że jesteś zbyt bardzo w nią finansowo / emocjonalnie zaangażowany, przez co wygląda, jakbyś co chwila ją bronił. that being said -- nie przestawaj, serio, dużo się o firmie dzięki temu mogę dowiedzieć) Tak... Poniekąd bronię spółki, więc Twoje wrażenie jest słuszne. Robię to dlatego, że w mojej opinii jest wobec niej prowadzona szeroko zakrojona ultra negatywna kampania odstraszająca co w sposób aż przerysowany doskonale widać na forum portalu na "b". Proponuję skupiać się na argumentach, a nie tezach forsowanych przez uczestników dyskusji i korzystać z tych źródeł i portali, w których dopuszczane do głosu są nie tylko argumenty "przeciw" ale również "za". I mam do Ciebie jedno pytanie: W jaki sposób posty użytkowników pokroju kolegi Kombii wpływają na podejmowane przez Ciebie decyzje inwestycyjne? Pytam, bo osobiście nie widzę w jego wpisach nic wartościowego - wręcz przeciwnie... uważam, że przytaczanie obok siebie wyniku jednostkowego i zobowiązań skonsolidowanych ociera się o świadomą manipulację.
|
|
kombiii napisał(a):Dzisiaj ktoś zdesperowany wyciągnął kurs na zamknięciu notowań... pięcioma akcjami. Piękna idea, ratować ukochaną spółkę która doświadcza 10 transakcji dziennie. Tyle, że w ten sposób z rynkiem się nie wygra. Ktoś 5 kupił... wcześniej raptem 400 sprzedał - wszystko to drobne i bez większego znaczenia, podobnie jak całodzienny wolumen 5,5 tys. akcji... Wolumeny ostatnio śmieszne i jest to wynik zarówno braku podaży jak i wstrzymania się popytu. Nie wiem czemu i komu mają służyć te twoje "podsumowania".
|
|
1ketjoW napisał(a):Cytat:Ano poziom kursu EURO oczywiście ma wciąż spory wpływ ale... dwustronny.
Wartość aktywów wycenianych w EURO (galerii) to po 1Q 2023 raptem 482 mln zł. 482 mln x 4,82% = 23,26 mln zł i tyle wyniesie ujemny wpływ spadku EURO na wynik operacyjny.
Wartość zobowiązań (też wyrażanych w EURO) po 1Q 2023 to 440 mln zł - pamiętajmy, że pożyczka od Monnari wzięta na zakup "tajnej" nieruchomości w I-szym kwartale tego roku też była w EURO. 440 mln zł x 4,82% = 21,21 mln zł i tyle wyniesie dodatni wpływ spadku EURO na wynik operacyjny. Moim zdaniem to nie jest zupełnie tak na co wskazuje raport za 1q23 r. Tam strata na przeszacowaniu wyniosła 1.378 tys. zł (ale 3 z 4 nieruchomości wykazały dodatnie przeszacowanie), a to znaczy, że pojawiły się nowe operaty szacunkowe z wyższą wartości nieruchomości na dzień 31.03.2023 r. skoro złotówka się umocniła względem 31.12.2023 r. Różnice kursowe wyniosły natomiast tylko 595 tys zł na plus. Różnica jest więc raz 2. Złotówka w 1q23 umocniła się o 0,3070% versus 2q23 r. 4,8166%. Dlatego różnice na wycenie nieruchomości i dodatnie różnice kursowe na wycenie zobowiązań w walutach obcych będą w 2q23 r. dużo większe niż piszesz. Rzeczywiście w pierwszym kwartale było tak, że bodajże tylko wycenie Galerii Piastów w Legnicy papierowo "zaszkodził" spadający kurs EURO. Wycena tych pracujących aktywów robiona jest metodą dochodową, więc trudno nam bez twardych danych ją oceniać. Natomiast już łatwiej jest szacować różnice kursowe pod kątem ich korzystnego wpływu na ZOBOWIĄZANIA w EURO. Np. taka pożyczka od Monnari na (dokonany już!) zakup tajnej nieruchomości wzięta w EURO w I-szym kwartale (przy wysokim kursie EUR/PLN) w chwili obecnej jest praktycznie darmowa. :-) I nie zapominajmy, że wszystko to ma znaczenie często papierowe i drugorzędne - stanowi rodzaj dyskusji zastępczej. Na pierwszy plan wartościowo wysunie się i tak odtajniona informacja niejawna o tym co i gdzie kupiono w 1Q 2023 i z jakim zarobkiem to sprzedano. A wygląda na to, że będą to informacje upublicznione równocześnie - powtórzy się zatem casus Otwocka...
|
|
Słusznie zwrócono mi uwagę, że jakkolwiek uchwała WZA o połączeniu ze spółkami córkami miała miejsce w czerwcu b.r.. (okres I-go półrocza), to rejestracja tego faktu przez KRS nastąpiła prawdopodobnie już w III kwartale. Jednocześnie pamiętajmy, że wartość aktywów przejmowanych spółek została wzięta konkretnie z dnia 27 lutego 2023 r.
Tak więc duże zmiany raportu jednostkowego to raczej pieśń III-go kwartału, a nie półrocza.
|
|
W Olsztynie są oczywiście Jaroty (a nie Popowice) - przepraszam za roztargnienie w końcówce poprzedniego postu.
|
|
Dawniej na wynik Rank Progressu (oczywiście w ujęciu czysto papierowym) ogromny wpływ miał kurs EURO/PLN na koniec okresu rozliczeniowego, a precyzyjniej różnica pomiędzy kursem na koniec poprzedniego okresu (kwartału) a tym na koniec bieżącego. Dziś silnie nam się ten wpływ zmarginalizował.
Piszę o tym dlatego, że owszem EURO w stosunku do PLN od 31.03.2023 do 30.06.2023 r. spadło bardzo silnie, bo aż o 0,2252 PLN , czyli o (-4,82%). Ale... od pewnego czasu te ruchy kursowe dla wyniku spółki mają coraz mniejsze znaczenie, a w nadchodzącym raporcie za I-sze półrocze 2023 r. zmarginalizują się jeszcze bardziej.
Dlaczego? Ano poziom kursu EURO oczywiście ma wciąż spory wpływ ale... dwustronny.
Wartość aktywów wycenianych w EURO (galerii) to po 1Q 2023 raptem 482 mln zł. 482 mln x 4,82% = 23,26 mln zł i tyle wyniesie ujemny wpływ spadku EURO na wynik operacyjny.
Wartość zobowiązań (też wyrażanych w EURO) po 1Q 2023 to 440 mln zł - pamiętajmy, że pożyczka od Monnari wzięta na zakup "tajnej" nieruchomości w I-szym kwartale tego roku też była w EURO. 440 mln zł x 4,82% = 21,21 mln zł i tyle wyniesie dodatni wpływ spadku EURO na wynik operacyjny.
Jak więc widać powyżej różnica to tylko (ok. -2 mln zł), a więc kwota prawie pomijalna w całym wyniku okresu.
Raport za I-sze półrocze będzie bardzo ciekawy m.in. z powodu wchłonięcia (i migracji majątków) 3-ch spółek-córek bezpośrednio przez spółkę-matkę. Oczywiście cała operacja teoretycznie nie powinna mieć znaczenia dla raportu skonsolidowanego (na jednostkowy za to ogromny!) - o ile nie nastąpią urealnienia wartości tych aktywów... czego wykluczyć nie należy, bo w środku kwietnia na potrzeby przejęcia wyceniano je śródrocznie. A przypomnę Wam, że idzie tam m.in. o znacznie niedoszacowany w bilansie grunt pod osiedle mieszkaniowe w Olsztynie na Popowicach.
|
|
kombiii napisał(a):1ketjoW napisał(a):
Skoro Ty nie odpowiadasz (bo nie chcesz mimo bardzo dużej wiedzy o spółce) na pytania, to ja to robię. Innego wyjścia nie widzę skoro je ignorujesz.
Bo on tylko odpowiada na wygodne dla niego pytania, ujemny cash flow za 2022 rok przecież nie istnieje Celnie to wypunktowano na innym forum na B. Dziwię się, że jeszcze inwektyw nie używa, sprawia to widać strach przed moderacją. Choć oskarżeniami o kłamstwa szafuje na prawo i lewo. Nie mam obowiązku odpowiadać na czyjekolwiek pytania, a już szczególnie w przypadku, gdy dotyczą spraw w/g mnie trzeciorzędnych i są tendencyjne. Jeśli spółka spłaca zobowiązania i zmniejsza ich saldo, co naturalnie skutkuje ujemnymi przepływami finansowymi to ujemny bilans całkowity cashflowu (sumarycznego) mi jakoś nie przeszkadza. Ważne, że spółka znajduje na to środki i ważne, że pomimo braku zyskownych transakcji na gruntach w 2022 roku cashflow operacyjny wciąż jest na plusie.
|
|
krewa napisał(a):Jeszcze 20 minut temu dzisiejsza statystyka transakcji wyglądała tak - 2 sztuki o średniej wartości 123 zł. Potem ktoś dobił trzecią. A tutaj lanie wody aż miło. I co Cię dziwi w tej sytuacji kolego Krewa? Brak popytu, czy brak podaży? Pytam poważnie i bez sarkazmu doświadczonego obserwatora rynku i analityka oraz członka supportu technicznego tego portalu. I przepraszam, że tak późno w nocy, ale po południu (po Twoim poście) otrzymałem takiego "cichego" bana na tym forum i dlatego nie mogłem pisać...
|
|
1ketjoW napisał(a):Właściwie wszystko napisałeś jeżeli chodzi o podejście właściciela do akcjonariuszy mniejszościowych. Bold mój. Ja nie roztrząsam przeszłości. Twierdzę np. że aktywa w postaci centów handlowych są obecnie trudno zbywalne. Jest ryzyko niższych wycen w przyszłości, dla tego typu aktywów. Mam nieodparte wrażenie czytając Twoje wpisy, że jesteś fanem prezesa z jakiegoś powodu, mimo, że on traktuje akcjonariuszy mniejszościowych per noga. Z drugiej strony masz dużą wiedzę o spółce, szkoda tylko, że opornie się nią dzielisz. Staram się po prostu pisać prawdę. Nie chcesz najwyraźniej dopuścić do świadomości, że w tym momencie nie tylko galeriami Rank stoi. Tymczasem nic o czym piszę w kontekście potencjału i szans w najbliższym czasie nie jest aktywem galeryjnym. Fanem prezesa Jana nie jestem (i on moim też raczej nie). Może kiedyś zostanę, kto wie? Póki co mam do niego szereg zarzutów, które jasno i wyraźnie stawiam w oczy, a nie poza plecami. Ostatnio po WZA powiedziałem mu, że świadomym akcjonariuszem Rank Progressu może być tylko ktoś o usposobieniu detektywa lub dziennikarza śledczego. Bo brak informacji o szeregu istotnych zdarzeń w spółce publicznej, notowanej na podstawowym parkiecie GPW to skandal i lawirowanie na pograniczu prawa, a czasem nawet przekraczanie tej granicy... Pomimo to jego zręczność i doświadczenie doceniam i za to mam dla niego szacunek. To bardzo inteligentny człowiek i z tego powodu osobiście dobrze się z nim rozmawia. Odrębną sprawą jest oczywiście wyciąganie właściwych wniosków z tych rozmów... 1kajtoW... skoro Rank jest dla Ciebie (jak sam piszesz!) spółką nieinwestowalną, to po co Ci więcej wiedzy na jego temat ??? Tak pytam... bo ja nie łaknę wiedzy na temat spółek, które uważam za nieatrakcyjne.
|
|
MODERATOR napisał(a):@comtrader, do wiadomości - pisanie na wątkach spółek nie jest zarezerwowane wyłącznie dla posiadaczy akcji spółki. Dzięki za to jakże istotne info. ;-) Ja to w ogóle widzę taką tendencję, że najwięcej czasu na polemiki poświęcają tu Ci, którzy ani akcji nie mają, ani mieć podobno nie zamierzają. No... taka trochę niezrozumiała (dla mnie!) norma forów... Bo zaryzykuję twierdzenie, że tak na logikę to fora inwestycyjne stworzono w celu wymiany poglądów pomiędzy obecnymi akcjonariuszami i potencjalnie zainteresowanymi danymi akcjami inwestorami. Moderator:A wystarczyło zapoznać się z preambułą regulaminu forum Czy się mylę?
|
|
1ketjoW napisał(a):Cytat:I na forum każdej "nieinwestowalnej" dla Ciebie spółki jesteś tak aktywny ??? hello1 Jestem aktywny z Twojego powodu, bo staram się zobaczyć to co Ty widzisz w tej spółce. Niestety ale tego nie widzę i dlatego w nią nie zainwestuje. Dla mnie Rank to przykład podobny do JSW. Spółka niedowartościowana - dla akcjonariuszy - ZERO. Ja chodząc do sklepu np. po rower dla siebie nie kupuję damki czy roweru dla dziecka, bo jest tani. Po co mi rower, z którego nie będę korzystał. Tak jest z Rankiem. Prezio i jego wspólnicy robią deal-e, a inni mogą patrzeć i ekscytować się transakcjami, które im zupełnie nic nie dają. I tyle czasu poświęcasz spółce z mojego powodu? Powinienem chyba poczuć się zaszczycony... A dla mnie Rank i JSW to jednak 2 odrębne bieguny, szczególnie w roku wyborczym. A ja jak nie potrzebuję roweru, to po prostu nie wchodzę do sklepu rowerowego...
|
|
1ketjoW napisał(a):Dywidenda za 2011 r. wypłacona w 2012 r. Masz z tym jakiś problem.
Patrzę na przeszłość, bo przyszłość wynika z przeszłości. Wystarczy, że każdy z nas popatrzy na siebie. Mamy rodziców. Gdyby nie oni nie byłoby żadnego z nas na świecie. Dziś i jutro wynika z tego co było. To oczywiste.
Jeżeli gdzieś skłamałem, to możesz to łatwo udowodnić. Choć w moim wypadku to raczej pomyłki bo spółką się nie interesuje. Popatrzyłem na nią tylko pobieżnie.
Skoro Ty nie odpowiadasz (bo nie chcesz mimo bardzo dużej wiedzy o spółce) na pytania, to ja to robię. Innego wyjścia nie widzę skoro je ignorujesz. A to jednak była dywidenda? Tak na marginesie i między nami... jak będzie mowa o następnej to będzie to czas na rozważenie... sprzedaży tych akcji. W egzystencjonalne dyskusje o czasie z Tobą nie wchodzę. Zapewniam Cię, że przeszłość spółki dość wnikliwie przeanalizowałem. Rank Progress jest wystarczająco trudną spółką do nadążnej oceny teraźniejszości, by wciąż cofać się i rozstrząsać przeszłość. Przyczyną tego jest fakt, że większość istotnej wiedzy o sprawach i aktywach spółki nie pochodzi od Zarządu. Oprócz tego osobiście sądzę, że na przyszłość dominujący wpływ mają perspektywy wynikające z trafnej oceny teraźniejszej sytuacji.
|
|
1ketjoW napisał(a):Wybierasz sobie dane jakie ci pasują. Przykład kolejny. Ja patrzę na cash głów operacyjny. To sobie patrz, wolno Ci. Tylko jeżeli spółka ma zobowiązania finansowe musi je obsługiwać. To jest związane z jej funkcjonowaniem.
Napisz mi o ile kwota pożyczek w sądzie na dzień 31.12.2022 r. się nie zgadza Twoim zdaniem. Potem popatrz do noty jaką podałem.
Na pytanie ile od 2011 r. zarobiłeś na dywidendzie też nie odpowiadasz. Ja odpowiem. Zero.
Ile obecnie spółka poza Popowicka sprzedaje mieszkań również nie. Ja odpowiem. Zero.
Prezes może sobie robić spółki z innymi i dzielić się zyskiem z kim chce. Wiem jedno. Nie dzieli się z akcjonariuszami i nie widzę, aby działając w modelu finansowym jaki stworzył, aby się to zmieniło.
On zarabia i jego wspólnicy. Akcjonariusze widzi z tego ZERO. Dlatego dla mnie inwestycja w tę spółkę jest bezsensu.
Zastanawiam się po co trzyma spółkę na GPW. Lubi być na świeczniku. RN zgodnie ze statutem spotyka się raz na kwartał. To rekord,wśród spółek na GPW. Zadawaj sobie pytania jakie chcesz, sam sobie na nie odpowiadaj jak chcesz, wciąż patrz w przeszłość i udawaj, że nie widzisz żadnych zmian, tylko po drodze nie kłam! P.s.: Spółka w 2012 r. wypłaciła 1,35 zł dywidendy na akcję.
|
|
krewa napisał(a):comtrader napisał(a): Krewa... odpowiem Ci pytaniem: A czy 3-4 lata temu Rank miał środki, by udźwignąć wieloetapową inwestycję Port Popowice we Wrocławiu? Bo aktualnie inwestycja ta jest przecież w zaawansowanym toku i przynosi spółce niemałe profity !!!
Sytuacja była wówczas znacznie gorsza, bo i łączne zobowiązania były dużo wyższe plus wisiał jeszcze duży kredyt "obligacyjny" w BOŚ-u z niemałymi ratami w wysokości 3 razy po 35 mln zł rocznie.
Nie mogę zgodzić się, że wówczas sytuacja była znacznie gorsza, gdyż to był okres niskich stóp procentowych. Nie muszę chyba rozwijać tematu i opowiadać jaki to ma wpływ na obsługę zadłużenia spółki oraz na zdolność kredytową potencjalnych klientów? Nie musisz się ze mną zgadzać. Ale pewne historyczne jako człowiek logiczny fakty musisz uznać. Inflacja i poziom stóp procentowych to czynniki od spółki niezależne - dotykają wszystkich i podnoszą koszty finansowe każdego korzystającego z dźwigni finansowej. Fakt, że spółka w momencie rekordowo wysokich stóp NBP nie miała już kredytów w PLN to jednak coś bardzo pozytywnego. Bo jednak wzrost stóp EBC (dla Euro) nie był i nie jest tak dotkliwy jak wzrost stóp dla PLN.Znaczne obniżenie poziomu zobowiązań plus odblokowanie możliwości ruchów na największych gruntach spółki (przypomnę Ci, że do momentu spłaty złotówkowego kredytu w BOŚ na mocy przewłaszczeń zwrotnych z umowy kredytowej formalnym właścicielem aktywów spółki był bank !!!) pozwalają mi twardo postawić tezę, że obecna sytuacja spółki jest o niebo lepsza niż była jeszcze 2 - 3 lata temu. Zresztą... to co piszę potwierdzają niezależne wskaźniki: - spółka w ubiegłym roku po raz pierwszy od lat zaczęła spełniać SREBRNĄ REGUŁĘ BILANSOWĄ, - wskaźnik wiarygodności kredytowej Altmana Z"-score wynosi 6,57 co daje bezpieczny rating A-.
|
|
1ketjoW napisał(a):W 2022 r. większość dochodów była czerpana z najmu. To tylko przykład pierwszy z brzegu. Akurat w 2022 r. nie było żadnej transakcji gruntowej. Ale i tak spółka pokazała +26,679 mln zł zysku netto. I przypomnę Ci, że za ten 2022 rok "wyjęła" +14,5 mln zł dywidendy z Wrocławia. 1ketjoW napisał(a):To że prezes handluje nieruchomościami i zarabia to dobrze. Widzisz tylko jedną stronę monety według mnie. Ile Rank udzielił pożyczek o jakie się sądzi? Zgodnie ze SF za 2022 r. - nota 7.31 - 38 mln zł. Ile z tego odzyska? Kwota pożyczek nie zgadza się. O żadne udzielone pożyczki Rank już się nie sądzi - prawomocnie wygrał spór z Nalepą i uzyskał zabezpieczenie na hipotece gruntu pod Kielcami. Za te ok. 40 mln zł Rank po prostu przejmie 34 ha gruntu u zbiegu autostrad w Miedzianej Górze pod Kielcami. Poza tym jest jeszcze 23 mln zł udzielone w ub. roku współkontrolowanej spółce ASC Development na deal logistyczny, który jest w toku realizacji. 1ketjoW napisał(a):Ile spółka generuje gotówki? Najlepiej było w 2021 r. Cash flow na plus 28 mln zł, ale już w 2022 r. minus 33 mln zł. Stan gotówki oscyluje w okolicach 20-30 mln zł od 7 lat. Za to to można jeden blok postawić i to nie za duży.
Ostatnia transakcja z Lidlem wystarczy na to, aby spółka spłaciła kwartalne odsetki. Ja tam patrzę na cashflow operacyjny - cały czas dodatni. Sumowanie cashflow-ów uważam w tej chwili za bezsensowne, bo Rank w ostatnich latach redukuje zobowiązania co skutkuje stale mocno ujemnymi przepływami finansowymi. Odpowiedź co i za co można postawić masz w moim poprzednim poście do kolegi Krewy. Nie trzeba mieć gotówki, by czerpać zyski z inwestycji realizowanej na jakimś gruncie - wystarczy być właścicielem tego gruntu i go do inwestycji przygotować! 1ketjoW napisał(a):Tak jak napisałem. Jak coś sprzeda coś większego to może coś zbuduje. Jak Port Popowice się skończy będzie gorzej. Z tego co czytam projekt na 2,5 tys. mieszkań. Połowa zrealizowana do września 2022 r. Jeszcze 3 lata w takim tempie i eldorado się skończy. Mylisz się. W przypadku join venture z zasobnym partnerem nic nie musi sprzedawać. Wystarczy, że jest właścicielem atrakcyjnego i gotowego do zyskownej inwestycji terenu. A jeszcze 3 lata z Popowicami to ok. + 50 ml zł z dywidend i zapewniam Cię, że do tego czasu będą już hulać kolejne projekty.
|
|
krewa napisał(a):comtrader napisał(a): A przecież do mieszkaniówki dołączą wkrótce duże osiedle w Olsztynie, 2 potężne wieże w Katowicach obok Spodka
I kolonia na Marsie. Rank ma środki, by udźwignąć inwestycję w Katowicach? Ma pozwolenie? Nie mam na myśli tego na wyburzenie, tylko na budowę. Jakie wkrótce? Krewa... odpowiem Ci pytaniem: A czy 3-4 lata temu Rank miał środki, by udźwignąć wieloetapową inwestycję Port Popowice we Wrocławiu? Bo aktualnie inwestycja ta jest przecież w zaawansowanym toku i przynosi spółce niemałe profity !!! Sytuacja była wówczas znacznie gorsza, bo i łączne zobowiązania były dużo wyższe plus wisiał jeszcze duży kredyt "obligacyjny" w BOŚ-u z niemałymi ratami w wysokości 3 razy po 35 mln zł rocznie. Tymczasem grunty na Popowicach sprzedał, do tego objął 35% udziałów w spółce celowej koncentrującej grunty, co roku wyciąga stamtąd kilkanaście mln zł dywidendy (i jeszcze kilka lat będzie to robił !), w roku ubiegłym wypłacił już z Popowic wkład własny, kredyt w BOŚ w całości spłacił i do tego przygotował do inwestycji 2 inne duże aktywa (Olsztyn i Katowice). Nigdy nie twierdziłem, że Rank będzie samodzielnie realizował duże projekty typu Olsztyna czy Katowic! Ba... uważam, że odbędzie się to w formie join venture z zasobnym branżowym partnerem - podobnie jak w przypadku Vantage Dev. we Wrocławiu.
|
|
1ketjoW napisał(a):Gdzie napisałem, że Rank jest developerem budującym galerie? Rank większość dochodów czerpie z najmu wybudowanych galerii. Nie ma środków na realizację projektów i musi coś sprzedać i sprzedaje ale za małą kasę w stosunku do potrzeb. Rynek sprzedaży nieruchomości praktycznie leży więc zakładam, że do momentu sprzedaży jakiejś galerii lub projektu nic nie będzie się działo w spółce, co istotnie zmieniłoby jej sytuację.
Czas dostrzec, że posiadane przez spółkę galerie handlowe mogą nie być łatwo zbywalne w związku z problemami w tym segmencie rynku nieruchomości.
Port Popowice to projekt, w którym Rank ma udziały mniejszościowe jak wiesz. Dywidendę dostanie w sierpniu 2023 r. ale zysku z tego tytułu nie wykaże. Zobaczysz to SF za 3q23 r.
Daj znać, czy poza Popowicami spółka sprzedaje jakieś mieszkania.
I tu się mylisz !!! Owszem... bywa, że w danym okresie rozliczeniowym przychody z najmu są największe ale tylko przychody, bo już większość dochodów i zysków czerpana jest z innych źródeł !!!Zauważ... roczny dochód z najmu powierzchni handlowych to ok. + 20 mln zł (co swoją drogą samo w sobie w metodzie dochodowej "pokrywa" samoistnie całą obecną kapitalizację ok. 98 mln zł dając C/Z poniżej 5 z samego tylko najmu!).
Ale też dywidenda z mieszkaniówki (póki co z samego tylko Wrocławia!) to rocznie ok. + 15 mln zł - co właściwie też samodzielnie uzasadnia obecną kapitalizację (C/Z indywidualnie z tego segmentu ok. 6,5 !). A przecież do mieszkaniówki dołączą wkrótce duże osiedle w Olsztynie, 2 potężne wieże w Katowicach obok Spodka, Legnica (Browar), może Lublin a nawet hipotetycznie duża Gdynia... i kto wie, czy nie coś jeszcze. A przecież jest jeszcze potężny bank ziemi i rok w rok transakcje z jego wykorzystaniem. Najbardziej spektakularny ostatnio był Otwock na którym spółka zarobiła ok. 20 mln zł i to podczas kupna i sprzedaży jednej z działek tego samego dnia !!! W tym roku mamy już świeżo Opole (wartości bilansowej 1,7 mln zł) sprzedane Lidlowi za 7,75 mln zł netto... Druga działka opolska poszła wcześniej też z bardzo godziwym zarobkiem. Mało tego... mamy gruby teren do przejęcia w Kielcach, może też Gdynię do taniego nabycia (po apelacji!), i cały szereg pomniejszych tematów do podgarnięcia lub odsprzedaży typu PH w Chojnicach, PH Piotrków Tryb., Terespol, Elbląg, Legnica (fortepiany), Duchnów pod Warszawą itp. itd.... I to wcale nie koniec, bo mamy jeszcze biznes centrów logistycznych z ASC i pożyczkę własną tam zaangażowaną. I to dalej nie koniec, bo jest jeszcze tajny świeżo kupiony teren (ok. 50 mln zł w zakupie) do szybkiej odsprzedaży, który (na co liczę!) powieli casus Otwocka.Także... jeśli powyższego nie zauważasz (lub o tym nie wiedziałeś) i zamierzasz dalej smędzić tylko o galeriach, to... ja się już poddaję.
|
|
1ketjoW napisał(a):Wymieniałeś trzy projekty mieszkaniowe jakby Rank inwestował głównie w mieszkania. Co to znaczy, że projekt idzie pełną parą? Jaki jest jego status? Sprzedają jakieś mieszkania w projektach mieszkaniowych? Parki handlowe to nie jest nowy temat. Konkurencja również zamierza inwestować w Piotrkowie (P.A. Nova). Utworzyli spółkę Nova Invest Piotrków Sp. z o.o. Co się dzieje z niektórymi Galeriami Handlowymi? Cytat:Koniec galerii handlowych? Nieoczekiwane zagrożenie www.money.pl/gospodarka/moloch... Dyskusja z Tobą przypomina mi trochę walenie głową w mur... Masz swoją tezę, lansujesz ją siłowo i olewasz wszelkie argumenty, które ją obalają. Poza tym zadajesz pytania jakbyś był kompletnym laikiem w sprawach spółki. Z Wrocławia wpływa do kasy Ranka kilkanaście milionów zł dywidend co roku! Projekt osiedla Port Popowice realizowany jest zgodnie z harmonogramem, podzielony na etapy i na bieżąco sprzedawany - stąd te dywidendy! Czy ja twierdziłem, że parki handlowe to nowy temat??? Twierdziłem tylko, że ten segment nieruchomości handlowych rozwija się zdecydowanie lepiej od wielkopowierzchniowych molochów zlokalizowanych w centrach wielkich miast! I warto wiedzieć, że ostatnio na rynku parków handlowych w Polsce pojawili się nowi duzi gracze w postaci międzynarodowych funduszy inwestycyjnych (np. z Izraela) z ambicjami na opanowanie lwiej części tego rynku... A Rank zresztą od dawna strategicznie w wielkie projekty galeryjne w dużych miastach się nie pchał - jak widać słusznie! Trzeba przyznać, że prezes Jan czujnie pewne przesycenie galeriami w większych miastach przewidział i np. taki Olsztyn na Popowicach z przeznaczenia na galerię w wysokie budownictwo mieszkaniowe przekwalifikował. Z galerii we Włocławku zresztą też a wszelki wypadek się wymiksował. A i działki w Otwocku szybko kupił i bardzo zyskownie sprzedał z przeznaczeniem na... park handlowy. Nawet ostatnie ESPI to sprzedaż działki w Opolu... Lidlowi - sprzedaż bardzo zyskowna! A wkrótce dowiemy się co Rank kupił za pożyczkę od Monnari i z jaką przebitką to sprzedał. Rank Progress już dość dawno przestał być deweloperem budującym galerie - czas to dostrzec!Ja postrzegam w tej chwili spółkę jako takiego chomika, który zgromadził wielki bank gruntów różnego przeznaczenia i po prostu nim obraca... kupuje, przygotowuje i sprzedaje. I to z tej działalności ostatnio biorą się zyski spółki! I to ta działalność oprócz mieszkaniówki (reprezentowanej przez Wrocław, Legnicę, Olsztyn, Katowice a może i Lublin i w dłuższej perspektywie Gdynię?) i wpływów z najmu (raptem już tylko 4 obiektów handlowych) jest aktualnie najbardziej rozwijana. Plus oczywiście inwestycja z ASC w projekt logistyczny.
|
|
Moderator:Proszę nie cytować całości, wystarczy fragment. Szanujmy nasze oczy Wybieram po prostu tematy duże! I wymieniłem ich zdecydowanie więcej niż 3... A Piotrków Tryb. czy Chojnice to parki handlowe... segment ostro się rozwijający kosztem wielkich galerii. Z projektów mieszkaniowych pełną parą idzie Wrocław i sporo się dzieje w Legnicy (Browar). Olsztyn też został uzbrojony w sieć kanalizacji deszczowej i sanitarnej. W Katowicach z kolei Rank Progress dokupił w końcu wcinającą się w jego teren działkę od Górnośląskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów. A i tak sądzę, że w najbliższym czasie największe kursogenne znaczenie może mieć opóźniona informacja niejawna o zakupie (m.in. za środki z pożyczki od Monnari) i jednoczesnej sprzedaży nieruchomości póki co nieujawnionej co do lokalizacji, wielkości i przeznaczenia.
|
|
Naprawdę nie rozróżniasz gruntów pod kątem ich przeznaczenia??? Wrocławskie Popowice to mieszkaniówka. Olsztyn to mieszkaniówka. Katowice to centrum multifunkcyjne z ogromną przewagą mieszkaniówki. Legnica (Browar) to też apartamenty. Logistyka z ASC to również kompletnie inna para kaloszy, ale na pewno nie obiekty handlowe. A Ty uparcie widzisz Ranka jako dewelopera powierzchni handlowych - nic nie poradzę na ten błąd w logice.
|
|
 kliknij, aby powiększyćZgodnie ze wskazówką kolegi Krewy (którego cenię!) zmieniłem skalę wykresu na logarytmiczną plus rozszerzyłem zakres czasu. Czy to coś zmieniło? Jak dla mnie praktycznie nic...
|
|
1ketjoW napisał(a):Jak uważasz. Rynek nieruchomości komercyjnych jako całość też leży i kwiczy. Spadek o 70% rdr. W przypadku centrów handlowych to 74%. Jedyne co trzyma rynek to handel centrami logistycznymi. Spadek tylko o 34%.
Innymi słowy. Mamy trudny czas jeżeli chodzi o nowe projekty czy istniejące. Ty czytasz czasem to co się do Ciebie pisze??? Chłopie... zrozum, że Rankowi zostały raptem 4-ry centra handlowe i od dawna żyje on zupełnie z czego innego.
|
|
1ketjoW napisał(a):Na sprzedaż centrów handlowych bym nie liczył w najbliższym czasie. Rynek praktycznie zamarł. Popatrz na ostatnie dane JLL. Z tego co się orientuje podobnie jest w Europie Zachodniej. W Polsce wszyscy czekają na transakcje na tamtym rynku, aby szacując czynniki ryzyka dokonać odpowiednich dyskont i móc wyceniać miarodajnie transakcje w Polsce. Jedna z większych firm na rynku obrotu nieruchomości idzie pod młotek w związku z brakiem transakcji. Cytat:W pierwszych dwóch kwartałach 2023 r. wolumen inwestycji na polskim rynku nieruchomości komercyjnych przekroczył 0,87 mld euro. To wynik o 70% niższy w porównaniu z pierwszą połową 2022 r., kiedy doszło do rekordowej sprzedaży kompleksu biurowego Warsaw Hub. retailnet.pl/2023/08/03/raport... A gdzie napisałem, że liczę na sprzedaż galerii ?? Poza tym 1ketjoW... najwyższa pora odnotować fakt, że po sprzedaży (spółce MS Retail) Pasażu Wiślanego w Grudziądzu i Miejsca Piastowego k. Krosna (za ok.42 mln zł łącznie) Rank Progress ma raptem 4 obiekty handlowe i od 2-3 lat ewidentnie bynajmniej nie z tej gałęzi działalności żyje !!! Naprawdę... czas to zauważyć! Co prawda uważam że możliwa jest sprzedaż Bramy Pomorza w Chojnicach - drugiego pod względem wagi obiektu (wartość bilansowa ok. 163 mln zł), ale wcale na nią nie liczę. Cofnij się do odpowiedzi na moje pytania udzielone po ostatnim WZA - tam znajdziesz tematy na kursotwórcze wydarzenia w najbliższym czasie.. I ja o tych wydarzeniach pisałem... Masz: 1) tajny/poufny grunt kupiony do szybkiej odsprzedaży nie wiadomo gdzie (pytanie 1), 2) masz Katowice poukładane już, 3) masz Olsztyn przygotowany do inwestycji osiedla mieszkaniowego, 4) inwestycję logistyczną z ASC (z pożyczką udzieloną przez Ranka), a w nieco dłuższej perspektywie masz: 5) Miedzianą Górę pod Kielcami (rozwiązanie spółki trwa min. 6 miesięcy), 6) apelację co do nabycia gruntu w Gdyni i cały szereg innych tematów typu Lublin, Elbląg, Piotrków a nawet Wrocław itp., które z zaskoczenia zadziać się mogą.
|
|
kombiii napisał(a):comtrader napisał(a): Moim zdaniem wykres kursu bardzo powoli i spokojnie zmierza do przełamania długoterminowej linii trendu spadkowego rysowanej aż od szczytu na ponad 4 zł
Życzeniowy, nie poparty argumentami scenariusz. To w zasadzie nieudolna manipulacja, ale próbuj dalej. Twoje zdanie (i realizowane tu zadanie) mnie zupełnie nie interesuje - znam je nim się odezwiesz... Wykres jest manipulacją ???Tzn. że co... wkleiłem innej spółki, podrasowałem świece, czy co ??? Powyższy wykres dostarczył StockWatch... portal z którego forum korzystamy - jak ci się nie podoba (a ewidentnie tak jest!), to ich nękaj... To naprawdę nie moja wina, że wbrew logice wypierasz rzeczywistość pisząc m. in. o cyt. "przewadze sesji spadkowych". A argumentów przemawiających za wzrostem kursu jest tu całe mnóstwo i bynajmniej nie mam na myśli tych technicznych, a zdecydowanie te fundamentalne, z których wiele "wisi w powietrzu" i przynajmniej kilka może wypłynąć praktycznie w każdej chwili...
|
|
 kliknij, aby powiększyćPoprzedni wykres moderator usunął za to, że... był bez komentarza. No to proszę - jest: Moim zdaniem wykres kursu bardzo powoli i spokojnie zmierza do przełamania długoterminowej linii trendu spadkowego rysowanej aż od szczytu na ponad 4 zł z... 2016 roku. Co się stanie, gdy to się dokona? Możliwości pokazują właśnie linie trendu. Ale tu są przecież zdecydowanie lepsi ode mnie fachowcy od analizy technicznej...
|
|
kombiii napisał(a):2 mln naprzeciw 440 mln zadłużenia? To tak, jakby wziął na piwo. Wszystko co piszesz jest kłamstwem lub manipulacją!2 mln zł to tylko kwota dopłacona, a cała transakcja opiewa na 7,55 mln netto ! A epatowanie zobowiązaniami (nazywanymi nieprawidłowo zadłużeniem) bez odniesienia do wartości aktywów netto (które wynoszą blisko 918 mln zł) to klasyczny przykład nieudolnego trollingu negatywnego tak powszechnego na przestępczym portalu na "b".
|
|
comtrader napisał(a):Treść raportu: W nawiązaniu do raportu bieżącego ESPI nr 4/2023 z dnia 8 lutego 2023 r., Zarząd Rank Progress S.A. ( Emitent ) informuje o spełnieniu się warunków określonych w umowie przyrzeczonej sprzedaży nieruchomości położonej w Opolu obręb Gosławice obligujących Kupującego do zwrotu Kwoty Zatrzymanej w wysokości 2.000.000,00 zł, wobec czego w dniu 03 sierpnia 2023 r. Emitent otrzymał z LIDL Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa z siedzibą w Jankowicach zapłatę reszty ceny w kwocie 2.000.000 zł (jako Kwoty Zatrzymanej ).Bardzo dobra choć pozornie mało ważąca informacja - z Opola Jan wycisnął maxa... bo pamiętacie jak marnie wyceniał wartość bilansową w w raportach? Ostatecznie więc 1,2 ha zostało sprzedane Lidlowi za 7,55 mln zł netto, przy wycenie bilansowej na poziomie 1,7 mln zł !!! Imponująca przebitka, prawda?
|
|
|
|
Treść raportu: W nawiązaniu do raportu bieżącego ESPI nr 4/2023 z dnia 8 lutego 2023 r., Zarząd Rank Progress S.A. ( Emitent ) informuje o spełnieniu się warunków określonych w umowie przyrzeczonej sprzedaży nieruchomości położonej w Opolu obręb Gosławice obligujących Kupującego do zwrotu Kwoty Zatrzymanej w wysokości 2.000.000,00 zł, wobec czego w dniu 03 sierpnia 2023 r. Emitent otrzymał z LIDL Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa z siedzibą w Jankowicach zapłatę reszty ceny w kwocie 2.000.000 zł (jako Kwoty Zatrzymanej ).Bardzo dobra choć pozornie mało ważąca informacja - z Opola Jan wycisnął maxa... bo pamiętacie jak marnie wyceniał wartość bilansową w w raportach?
|
|
www.stockwatch.pl/komunikaty-s...Cytat:Zarząd Rank Progress S.A. z siedzibą w Legnicy ( Emitent ) informuje, że w dniu 26 lipca 2023r. Wspólnicy Spółki stowarzyszonej Port Popowice spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k. podjęli uchwałę w sprawie wypłaty zaliczki na poczet przewidywanego zysku w roku obrotowym obejmującym okres od 1 stycznia 2023r. do 31 grudnia 2023r w wysokości 19,6 mln zł. Plus 7 mln zł do zysku i casflowu w 3-cim kwartale.
|
|
Jozef99 napisał(a):Dojdzie do 3 zł, i runie do 1.60, technicznie z wolumenem :) Jakieś argumenty na poparcie takiej tezy, czy to tylko widzimisię?
|
|
 kliknij, aby powiększyćOd października ubiegłego roku rysujemy coś uporczywie... i moim zdaniem wkrótce powinno nastąpić rozstrzygnięcie średnio czy raczej długoterminowe. Może ktoś z techników skomentuje sytuację?
|
|
kombiii napisał(a):comtrader napisał(a): Taka już jest specyfika notowań spółki z nieco absurdalnie zaniżonym kursem
Kurs nie jest zaniżony, tylko tak właśnie wycenia go rynek na podstawie wielu racjonalnych przesłanek a twoje życzeniowe myślenie niewiele tu zmieni. Chyba nie muszę tego udowadniać, bo nawet średnio doświadczony inwestor o tym doskonale wie. A 4 zł przy obecnym zadłużeniu są tak realne, jak transformacja żaby w księżniczkę po pocałunku pięknego księcia, nazywanym tu i ówdzie Trendem Wzrostowym To chyba coś słabo z akceptacją obecnych cen przez rynek, skoro po pół dnia nie ma transakcji, a nawet jak są to skutkują mizernymi obrotami, co? Ty i dowody? Tezy tylko klepiesz (i to w większości fałszywe typu "przewaga sesji spadkowych" i "głębokie spadki"), a jako dowody przytaczasz manipulacje - wystarczy spojrzeć na Twoje poprzednie wpisy. A przesłanki się zmieniają... i często jest tak, że rynek przez długi czas zdaje się tego nie dostrzegać - szczególnie w przypadku spółek o nieistniejącej polityce PR.
|
|
kombiii napisał(a):krewa napisał(a): Litości, jak nie w jedną to w drugą stronę przegięcia. O jakim szturmie mówimy, skoro średnio w trakcie sesji gracze (i animator - to ważne, uwzględniając sprzedaż lub kupno 1 szt) dokonują 21 transakcji. Słownie: dwadzieścia jeden.
Rzeczywiście, dzienny obrót jest mniejszy niż w osiedlowym warzywniaku, jednak niektórzy tu widzą szturmy i ogromne wolumeny.I to jest właśnie bezkrytyczne, wieloletnie i co gorsza, kosztowne przywiązanie do spółki. Jakie są wolumeny obecnie każdy widzi i to nie podlega żadnej dyskusji - wśród logicznie myślących ludzi przynajmniej. Z kolei jakie potrafią być te wolumeny przy sporych zielonych świecach to też każdy zobaczyć może na świecowym wykresie z wolumenami i wcale nie potrzebuje do tego twojej alternatywnej interpretacji rzeczywistości.
|
|
krewa napisał(a):comtrader napisał(a):...jest brana szturmem. Litości, jak nie w jedną to w drugą stronę przegięcia. O jakim szturmie mówimy, skoro średnio w trakcie sesji gracze (i animator - to ważne, uwzględniając sprzedaż lub kupno 1 szt) dokonują 21 transakcji. Słownie: dwadzieścia jeden. Średnia wartość transakcji w ostatnim półroczu: 10% sesji giełdowych - poniżej progu opłacalności, czyli animator handlował sam ze sobą; 50% sesji giełdowych - średnia wartość transakcji na poziomie spekulacyjnym, <2k zł, swoisty zakup kuponu loterii. Jak się uda to fajnie, jak nie uda się, to wiele nie ryzykuję. Chyba częściej wpisy pojawiają się na forum niż transakcje na RNK są zawierane ;) Ok... ale sam powiedz, gdzie i kiedy wolumeny były największe? Taka już jest specyfika notowań spółki z nieco absurdalnie zaniżonym kursem i tak właśnie wyglądają wolumeny praktycznie każdej spółki w momencie, gdy należy akumulować jej akcje. Jestem przekonany, że dobrze powyżej 4 zł i Rank będzie miał wolumeny. Jak było np. w pierwszej połowie stycznia tego roku? Koniec grudnia to marazm i zgryzota przy 1,70 zł, a parę dni później powtarzalne kilkuset tysięczne wolumeny i kurs 2,80 zł... i co istotne bez żadnego ESPI.
|
|
addison napisał(a):na wielu spółkach są takie transakcje, nic nie wnoszą, to tylko tło. Polecam nie zerkać na to lub brać poprawkę, że to tło, nic nie znaczące tło. Zgoda. A kolega Kombii zawsze przecież może brać sobie do analiz średni kurs dzienny ważony wolumenem, który dziś wyniósł 2,442 zł - chociaż podejrzewam, że w jego przypadku niczego to nie zmieni, bo wciąż będzie widział wbrew wykresowi i realiom cyt. "przewagę sesji spadkowych" i "głębokie spadki"...
|
|
Jozef99 napisał(a):E, no bez przesady. Jak od tej spółki na bank trzymał się będę z dala, to "jedną akcją dźwignięto kurs" jest nieco przesadzone. Raptem z 2.45 na 2.47. Natomiast, są naprawdę duże podaże na 2.89, ktoś mocno ubrany musi być. 100k. akcji stojące na 2,89 zł to cyt. "naprawdę duża podaż" ??? Przypominam Ci, że zaskakujące świece wzrostowe potrafią tu mieć wolumeny rzędu od 400k. do ponad 1 mln akcji dziennie !!! Poza tym... tego rodzaju podaż często ucieka w miarę zbliżania się kursu, albo odwrotnie - jest brana szturmem.
|
|
kombiii napisał(a):Matt41 napisał(a):W mojej ocenie wnioski są takie, że nadal mnie śmieszy doszukiwanie się teorii spiskowych w prostych konsekwencjach przypadkowych transakcji giełdowych. To nie są przypadkowe transakcje, tylko celowe manipulowanie kursem. Dzisiaj przed zamknięciem, jedną akcją dźwignięto kurs. Wczoraj, przedwczoraj i tak od miesięcy. Zastanawiam się nawet, czy nie zainteresować tą sprawą KNF. To daje obraz, po jakie środki sięgają desperaci, by choć na chwilę sprawić wrażenie wzrostu kursu... Koniecznie zawiadom KNF Kombii... przynajmiej się pośmieją. Każdy średnio nawet rozgarnięty widzi ostatnio trend i każdy widzi rozkład wolumenów przy poszczególnych świecach. Śmieszne obecnie wolumeny i spory spread w karnecie pomiędzy lewą a prawą stroną umożliwiają rysowanie wykresu kursu niczym dzieła Picassa i to za bardzo drobne pieniądze - jednak uważam, że nie ma to właściwie żadnego realnego wpływu na średnioterminowy obraz notowań.  kliknij, aby powiększyć
|
|
Matt41 napisał(a):comtrader napisał(a):Matt41 napisał(a):Praktyka w przypadku spółek notowanych na GPW jest taka, że jak większościowy ma w głębokim poważaniu mniejszościowych, to nie masz szans nic na to poradzić. Możesz się oburzać, pisać na Berdyczów, lansować się na forach, ale efekty tego będą zerowe. Czy ja Tobie albo komukolwiek każę interesować się spółką? Jaki masz cel w podkreślaniu tego, że moja walka jest tzw. donkiszoterią? Swoją drogą to forum jest przepełnione taką narracją... Tego typu opinie tu przeważają - szkoda tylko, że wiedza ich autorów o spółce jest... zerowa - wystarczy wspomnieć tylko ostatnią "aferę", gdy napisałem (w sprawie z tego artykułu), że spółka NCT Inwestycje Świętokrzyskie NIE jest w upadłości... wystarczy cofnąć się o kilka stron. Ja mimo wszystko uważam, że pewne (owszem - póki co może i mało satysfakcjonujące) cele osiągam. Powoli spółka ma dla wnikliwych coraz mniej tajemnic, chociaż skłonnością do publikowania ESPI wciąż nie grzeszy. Zapewniam Cię też, że publikacji prasowych w typie tej dzisiejszej będzie coraz więcej. A czas ocen dopiero nadchodzi... COM to jest forum, na którym mogę wygłosić opinię, m.in. o Twojej donkiszoterce, ale nie traktuj tego jako krytykę tylko stwierdzenie faktu. Dodam, że w mojej opinii jesteś jednym z najbardziej wnikliwych i aktywnych analityków giełdowych, zwłaszcza że RNK jest trudny w śledzeniu ze względu na komplikację biznesu i celową nieprzejrzystość informacyjną. Chciałbym żebyś swoje cele osiągnął. Rozumiem. I dziękuję za miłe, choć ostro przesadzone słowa kierowane pod moim adresem. Problem, który ja widzę polega jednak a tym, że wszyscy tu mogą mieć opinie o innych, a ja za takowe natychmiast jestem wycinany...
|
|
Matt41 napisał(a):W mojej ocenie wnioski są takie, że nadal mnie śmieszy doszukiwanie się teorii spiskowych w prostych konsekwencjach przypadkowych transakcji giełdowych. Dokładnie - przy czym w przypadku kolegi Kombii to nie jest doszukiwanie się teorii spiskowych, a próba ich wykreowania w oparciu o jawnie fałszywe tezy ("głębokie spadki", czy "przewaga sesji spadkowych").
|
|
krewa napisał(a):@com, podlinkowałeś art z wybiórczej, ale jest to treść zamknięta. Możesz powtórzyć czemu syndyk wystawił grunty za 135 mln pomimo wyceny rzeczoznawcy na poziomie 20 mln? U mnie wyświetla się cały artykuł w ramach "limitu bezpłatnego dostępu". Cyt.: Co z budową wielkiego centrum handlowego pod Kielcami? Akcjonariusz pyta o cenę działek i o Ikeę INWESTYCJE KIELCE 10.07.2023, 11:01 Grzegorz Walczak
"Jak Pan Prezes szacuje obecną wartość tych blisko 34 ha (...) i czy wciąż możliwa tam jest inwestycja Ikei?" - zapytał jeden z akcjonariuszy Rank Progress. Nawiązywał do coraz bardziej mglistych planów budowy wielkiego centrum handlowego w Kostomłotach pod Kielcami.
To właśnie tu, przy skrzyżowaniu dróg ekspresowych S74 i S7, miało powstać wielkie centrum handlowe liczące sobie 7,6 tys. miejsc parkingowych. Mówiło się, że w Kostomłotach działać będzie pierwsza w regionie Ikea, która również skupowała nieruchomości.
Plany jednak zostały mocno zweryfikowane przez rzeczywistość.
Spór wspólników Najpierw problemem okazały się skargi mieszkańców przy planie zagospodarowania przestrzennego. Gdy te zostały odrzucone przez sąd, współwłaściciele spółki NCT Inwestycje Świętokrzyskie (która miała realizować inwestycję), a zatem Progress IV i Nalepa Capital Trust, toczyli ze sobą spory dotyczące zwrotu pożyczek i przeniesienia udziałów. W efekcie konfliktu doszło nawet do ogłoszenia upadłości NCT Inwestycje Świętokrzyskie I. Syndyk kilkukrotnie wystawiał na sprzedaż 55 działek o powierzchni przeszło 33 ha, na których miała stanąć galeria. Cena wywoławcza początkowo wynosiła aż 135 mln zł, choć według rzeczoznawcy grunty były warte znacznie mniej, bo ok. 20 mln zł. Według syndyka tak wysoka kwota wywoławcza była życzeniem jednego z członków zarządu upadłej spółki. Chodziło o Jana Mroczkę, czyli założyciela Rank Progress. To była kolejna odsłona sporu.
Sąd Rejonowy Poznań-Stare Miasto w 2021 roku umorzył postępowanie upadłościowe, uznając, że obie strony, będące jedynymi wierzycielami upadłej spółki (łącznie na ponad 100 mln zł), wykorzystują postępowanie „jedynie dla realizacji ich indywidualnych interesów". Po oddaleniu zażaleń grunty wróciły do zadłużonej spółki NCT Inwestycje Świętokrzyskie I.
To nie jest jednak koniec konfliktu, bo Progress IV wniósł pozew o rozwiązanie spółki NCT Inwestycje Świętokrzyskie I. Pierwsza rozprawa przed Sądem Okręgowym w Legnicy odbyła się w lutym 2023 roku. Następny termin wyznaczono na listopad.
Co z gruntami i co z Ikeą? Cała sprawa stawia pod znakiem zapytania przyszłość inwestycji. „Na dzień dzisiejszy [spółka] nie planuje realizacji żadnej inwestycji na przedmiotowym terenie" – informował w połowie 2022 roku zarząd deweloperskiej spółki Rank Progress, do której należy Progress IV.
Teraz znów pojawiły się pytania o przyszłość gruntów. Zadał je, podczas walnego zgromadzenia, jeden z akcjonariuszy Rank Progress. Dociekał: "Jeśli Rank Progress przejmie całość terenu w Miedzianej Górze pod Kielcami, to co zamierza z nim robić? Jak Pan Prezes [chodzi o Jana Mroczkę - red.] szacuje obecną wartość tych blisko 34 ha z prawomocnym MPZP [chodzi o miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego - red.] (w raportach pada kwota 135 mln zł) i czy wciąż możliwa tam jest inwestycja Ikei?".
Zarząd Rank Progress odpowiedział bardzo ogólnie: "W momencie odzyskania kontroli nad nieruchomościami w Miedzianej Górze, Rank Progress S.A. przeanalizuje bieżącą sytuację rynkową i podejmie decyzje o przeznaczeniu nieruchomości. Nieruchomość podlega okresowej wycenie przez rzeczoznawcę, co znajduje swoje odzwierciedlenie w sprawozdaniach finansowych, a Zarząd nie uznaje się kompetentny do spekulowania na temat wartości PUM i PUU odnośnie nieruchomości"."Nawiązałem kontakt z autorem artykułu red. Grzegorzem Walczakiem, który mnie w treści kilka razy cytował To wybitny dziennikarz śledczy i ostatnio pisarz właśnie promujący swoją książkę "PROFESOR. JAK GENIALNY CHEMIK Z KIELC STAŁ SIĘ BOSSEM NARKOBIZNESU". Liczę na kilka drobnych sprostowań i rozwinięć." Na Twoje pytania masz odpowiedź w treści. Ja tylko dodam, że rzeczoznawca, który ten teren (z prawomocnym MPZP) wycenił na 20 mln zł powinien stracić uprawnienia, bo ta kwota implikuje wycenę 1 m2 gruntu na poziomie... 58 zł/m2 !!!
|
|
1ketjoW napisał(a):comtrader napisał(a):1ketjoW napisał(a):W sprawie dywidendy nie miałeś racji. W sprawie upadłości tak ale tylko dlatego że KRS nie zaktualizował danych o spółce.
Zresztą w sprawie spraw sądowych prosiłem abyś przedstawił swoją wiedzę na forum. Nie zrobiłeś tego. Uważam dlatego że sam wywlujesz tematy w pewnym sensie.
Nie było tematu dywidendy - był temat sposobu księgowania. I był jeszcze temat Ensign Peak Advisors, Inc. - przy którym też w pierwszej chwili wyleciałem za prawdę. Nie ma znaczenia kto i z jakiego powodu rozpowszechnia na forach nieprawdę o spółce - jak czegoś nie jest pewien, nie powinien pisać, a już tym bardziej wchodzić w dyskusję. Tu aż roi się od "życzliwych" sceptyków nie mających jednak głębszej wiedzy o poszczególnych sprawach spółki, a mimo to używających nieprawdziwych twierdzeń jako argumentów. Sprawy sądowe spółki akurat masz całkiem nieźle opisywane w chronologicznie raportach - czego konkretnie nie rozumiesz? Nie chodzi o to czego nie rozumiem teraz. Wtedy bazując na danych z KRS u uważałem że spółka jest w upadłości. Okazało się że nie jest. Co do księgowania dywidendy. Wtedy pisaliśmy o jej księgowaniu. Ale, gdy napisałem, że absolutnie już nie jest, to mi nie uwierzyłeś... Tymczasem ja wiedziałem (jeszcze przed umorzeniem), że postępowanie upadłościowe będzie umorzone i wiedziałem dlaczego. W ogóle sprawa Kielc i jej przełożenie na majątek Ranka w kontekście uzyskania przez spółkę kontroli nad tym terenem wygląda arcyciekawie. No... ale to temat, który ziści się za co najmniej 6 miesięcy i to licząc od 9 listopada tego roku.
|
|
MODERATOR napisał(a):comtrader napisał(a):I był jeszcze temat Ensign Peak Advisors, Inc. - przy którym też w pierwszej chwili wyleciałem za prawdę.
Wyleciałeś za brak umiejętności przekazywania informacji w sposób wiarygodny, niebudzący wątpliwości. Proszę, zejdź z użytkowników forum i skup się na spółce. Z tym że wraz ze mną prawda wyleciała...
|
|
1ketjoW napisał(a):W sprawie dywidendy nie miałeś racji. W sprawie upadłości tak ale tylko dlatego że KRS nie zaktualizował danych o spółce.
Zresztą w sprawie spraw sądowych prosiłem abyś przedstawił swoją wiedzę na forum. Nie zrobiłeś tego. Uważam dlatego że sam wywlujesz tematy w pewnym sensie.
Nie było tematu dywidendy - był temat sposobu księgowania. I był jeszcze temat Ensign Peak Advisors, Inc. - przy którym też w pierwszej chwili wyleciałem za prawdę. Nie ma znaczenia kto i z jakiego powodu rozpowszechnia na forach nieprawdę o spółce - jak czegoś nie jest pewien, nie powinien pisać, a już tym bardziej wchodzić w dyskusję. Tu aż roi się od "życzliwych" sceptyków nie mających jednak głębszej wiedzy o poszczególnych sprawach spółki, a mimo to używających nieprawdziwych twierdzeń jako argumentów. Sprawy sądowe spółki akurat masz całkiem nieźle opisywane w chronologicznie raportach - czego konkretnie nie rozumiesz?
|
|
Matt41 napisał(a):Praktyka w przypadku spółek notowanych na GPW jest taka, że jak większościowy ma w głębokim poważaniu mniejszościowych, to nie masz szans nic na to poradzić. Możesz się oburzać, pisać na Berdyczów, lansować się na forach, ale efekty tego będą zerowe. Czy ja Tobie albo komukolwiek każę interesować się spółką? Jaki masz cel w podkreślaniu tego, że moja walka jest tzw. donkiszoterią? Swoją drogą to forum jest przepełnione taką narracją... Tego typu opinie tu przeważają - szkoda tylko, że wiedza ich autorów o spółce jest... zerowa - wystarczy wspomnieć tylko ostatnią "aferę", gdy napisałem (w sprawie z tego artykułu), że spółka NCT Inwestycje Świętokrzyskie NIE jest w upadłości... wystarczy cofnąć się o kilka stron. Ja mimo wszystko uważam, że pewne (owszem - póki co może i mało satysfakcjonujące) cele osiągam. Powoli spółka ma dla wnikliwych coraz mniej tajemnic, chociaż skłonnością do publikowania ESPI wciąż nie grzeszy. Zapewniam Cię też, że publikacji prasowych w typie tej dzisiejszej będzie coraz więcej. A czas ocen dopiero nadchodzi...
|
|
Mamy artykuł w Gazecie Wyborczej o należącym do Rank Progressu w 50% (póki co) terenie w Kielcach z cytowanym moim pytaniem - przekręconym jednak nieco (pytanie o wycenę jest pytaniem o wartość, a nie o cenę): kielce.wyborcza.pl/kielce/7,47...Co do paru faktów też się nie zgadzam, ale... jak to mówią nie ma złej reklamy.
|
|
comtrader napisał(a):Teraz będziesz Moderatorze usuwał wszystko co napiszę? Moderator:Tak, będę usuwać wpisy niedotyczące spółki. Wiele można mi zarzucić, ale na pewno nie to, że o spółce nie piszę... A Ty Moderatorze może tak symetrycznie usuń również te wpisy, które są o naiwności lub o syndromie sztokholmskim? Czy tamte są o spółce?
|
|
Teraz będziesz Moderatorze usuwał wszystko co napiszę? Moderator:Tak, będę usuwać wpisy niedotyczące spółki.
|
|
addison napisał(a):Dokładnie, cena, wycena odzwierciedla podejście głównego do spółki. To samo na innych spółkach.
Tylko jak to kiedyś mi znajomy powiedział i zgadzam się. Kupując takie spółki i nie iść do walki z głównym to kupienie na zasadzie, że sprzedam drożej kolejnym co ze spółki nic nie dostaną. Ani dywi, ani skupu. Ot liczenie na przypływ.
Żeby nie było, też mam w portfelu spółki, gdzie główny gra w to samo. Paradoksalnie na takich spółkach jak jest przypływ można sporo zarobić. Ale jak wyżej, jest to zarobek bardziej przypadkowy niż wynikający ze zmiany podejścia głównego. Np drozapol po covidzie:) itd it
Osobiście nazywam to dobre lodówki, ale to musi być zdrowy bilans i sensowny biznes. Nikt, a na pewno nie ja nie każe komukolwiek kupować czy trzymać akcje Rank Progressu. Natomiast wobec wszechobecnej negatywnej nagonki na spółkę widocznej nawet tu a na forum portalu na "B" doprowadzonej wręcz do granic groteski zwracam tylko uwagę jak wiele dobrego dzieje się ostatnio w spółce i pokazuję zmiany w niej zachodzące.I niech każdy sam próbuje rozstrzygać na ile są to zmiany znaczące i co się za nimi kryć może.
|
|
orzech napisał(a):Poczytuję tutaj i zapytam przewrotnie - wierzysz że z nim w takim razie wygrasz? Skoro działania są jednokierunkowe... Co to znaczy "wygram"? Ja z prezesem wcale nie walczę... ba... wbrew pozorom mam dla niego sporo sympatii. I co rozumiesz pod pojęciem działań jednokierunkowych? Ja wierzę po prostu, że doprowadzę do sytuacji, w której zacznie mu zależeć na kursie i kto wie czy taka sytuacja nie nadchodzi. Przy czym nie sądzę, by zapalnikiem stał się nowy potężny kapitałowo akcjonariusz Ensign Peak Advisors, Inc. - choć to też niewykluczone. Natomiast nie ukrywam, że ja pewne nadzieje wiążę z wymianą w Radzie Nadzorczej syna prezesa Mateusza Mroczki na przedstawicielkę Act BSWW Legal & Tax - takie roszady robi się po coś!
|
|
kombiii napisał(a):bginvest napisał(a):Ad 12.
Comtrader masz cierpliwość do pana Mroczki. Syndrom Sztokholmski. Prezes mówi wprost, już nie ogródkiem, że kurs akcji, delikatnie mówiąc, mało go interesuje. Ale nadzieja umiera ostatnia. Uważam, że bardzo dobrze iż prezes obecnie tak mówi - jak zacznie znowu akcje zachwalać (jak przy 15 zł i wyżej) to dopiero zacznę się bać! Poza tym... gość nie tylko jest prezesem, ale i większościowym akcjonariuszem, więc jeśli sprawia wrażenie, że nie interesuje się i nigdy nie zainteresuje kursem to robi to celowo i nie jest to prawda... Sytuacja zmusi go do zainteresowania... i to raczej prędzej niż później.
|
|
bginvest napisał(a):Ad 12. "12. Jak Pan prezes widzi spółkę za 5 lat - czy wejście na wyższe obroty i zyski ma być spokojne i organiczne, czy też raczej odbyć się jako gwałtowny skok do wyższej ligi?" Na początku 2012 r. na antenie TVN CNBC prezes Mroczka zapowiadał, że miejsce Rank Progress jest w WIG20 No nie udało się. Miałem w portfelu wówczas akcje Ranka, wszystko wyglądało pięknie, sprzedaż galerii w Zamościu i Kaliszu, plany budowy kolejnych, rewelacyjny zysk. Nauczony już, żeby nie wierzyć w bajki, po wysłuchaniu wywiadu z przyszłym królem świata Mroczką, zdecydowałem o zamykaniu inwestycji. Dla mojej historii na GPW jest to jeden ważniejszych przykładów, jak istotna przy inwestycji jest ocena wiarygodności Zarządu. Comtrader masz cierpliwość do pana Mroczki. Wiesz... ale i cena akcji jest kilka razy niższa niż wtedy. W tamtych czasach zapewne w żadnym razie nie zainteresowałbym się Rank Progressem. I wówczas Mroczka zachęcał, a dziś odstrasza... com
|
|
Podsumowanie do:
ODPOWIEDZI NA PYTANIA AKCJONARIUSZA ZADANE PODCZAS WALNEGO ZGROMADZENIA AKCJONARIUSZY
1. W związku z pożyczką zaciągniętą w Service Office sp. z o. o. (spółce zależnej od Monnari S.A.) oraz zauważalnym w Rank Progress spółce-matce wzrostem ZAPASÓW (o ponad 50 mln zł!!!) w pozycji TOWARY, ale niestety widocznym w wierszu INNE nasuwa się oczywiste pytanie: Do zakupu jakiej nieruchomości w 1-szym kwartale 2023 r. posłużyły Spółce środki z pożyczki od Monnari znacząco spotęgowane jeszcze środkami własnymi?
Z uwagi na fakt, iż udzielenie odpowiedzi na zadane pytanie mogłoby wyrządzić Spółce szkodę, na podstawie art. 428 § 2 Kodeksu spółek Handlowych Zarząd Spółki odmawia udzielenia informacji.
Komentarz: Spółka o kapitalizacji raptem 90 mln, kupuje nieruchomość za ponad 50 mln i jeszcze jest to tajne... Pozytyw (i to duży!) jest taki, że zapewne będzie z tego opóźnione info – tzn. ESPI o zakupie razem z ESPI o sprzedaży, czyli... casus Otwocka.
2. Co wydarzyło się w ciągu ostatniego roku na terenie budowy osiedla mieszkaniowego na olsztyńskich Jarotach? Wiadomo,że pozwolenie na budowę jest prawomocne od 16 maja 2022 r. W raportach okresowych zawarł Pan informacje, iż w Olsztynie docelowo ma powstać ok. 84.000 rn2 (PUM + PUU) z czego 81.000 to PUM. W świeżym raporcie za rok 2022 r. po przesunięciu z nieruchomości inwestycyjnych do ,,Zapasów" w wierszu ,,Produkcja w toku" te blisko 8,5 ha wycenione jest na 34,190 mln zł. Olsztyn więc to 84.000 m2 PUM+PUU - przy wycenie całości gruntu (34,190 mln zl) udział wartości gruntu w 1m2 PUM to... 407 zł - jak Pan prezes jako mający za sobą wiele transakcji, a więc doświadczony zarządzający ocenia wycenę na tym poziomie?
W ciągu roku zakończyły się prace nad budową kolektora deszczowego oraz sieci kanalizacji deszczowej i sanitarnej, nakłady na ten cel wyniosły ponad 1,2 mln zł. W bieżącym roku planowane jest rozpoczęcie prac związanych z przebudową układu drogowego. Nieruchomość podlega okresowej wycenie przez rzeczoznawcę co znajduje swoje odzwierciedlenie w sprawozdaniach finansowych, a Zarząd nie uznaje się kompetentny do spekulowania na temat wartości PUM i PUU.
Komentarz: Tu w sumie potwierdzona została wiedza z uważnego czytania raportów. Olsztyn jest gotowy do inwestycji i czeka na sprzedaż lub partnera.
3. Czy spółka będzie apelować (lub już to zrobiła) od wyroku Sądu Okręgowego w Gdańsku w temacie przymuszenia Malborskich Zakładów Chemicznych ,,Organika" SA z siedzibą w Malborku do zawarcia umowy przyrzeczonej dotyczącej nabycia przez Rank Progress S. A. za 29,15 min zł działki w Gdyni? Czy prawdą jest, że wobec uchwalenia Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego dla tego terenu na tej 7 ha działce może powstać 100.000 m2 PUM? Jak Pan osobiście ocenia dalsze szanse procesowe i czy mógłby Pan przybliżyć akcjonariuszom (w celu dokonania własnej oceny szans nabycia tego terenu warunki zawieszające z przedwstępnej umowy przyrzeczonej z Organiką?
W czerwcu b.r. Spółka wniosła apelację od wyroku. Zarząd nie czuje się kompetentny do spekulowania na temat szans procesowych. Do czasu uzyskania korzystnego dla Spółki ostatecznego wyroku, następnie zakupu nieruchomości, Spółka nie wypowiada się na temat możliwości zagospodarowania przedmiotowej nieruchomości.
Komentarz: Problem Zarządu polega na tym, że tej wagi informacja powinna stanowić podstawę do niezbędnego odrębnego raportu bieżącego ESPI...
4. Z poprzedniej odpowiedzi wiemy, iż Rank Progress dokupił już od miasta Katowice w 2022 roku bez przetargu kilka działek przyległych o powierzchni łącznej 1486 m2 co wydatnie poprawiło parametry projektu, ale nie wiemy co z sąsiadującą działką należącą do Wodociągów Górnośląskich? M.in. z nowej strony internetowej spółki wiemy już, że na działkach Rank Progressu mają powstać 2 wysokie połączone u podstawy wieże o imponującej wysokości 140 m i powierzchni całkowitej wynoszącej 95.000 m2, kt6ra da 51.335 PUM + 16.465 PUU oraz ponad 900 miejsc postojowych, a więc Katowice to 67.800 m2 PUM+PUU - przy obecnej wycenie całości gruntu udział wartości gruntu w lm2 PUM to... 457,60 zł – czy bilansowa wartość Katowic (31,025 min zł) pomimo jej nieznacznego podniesienia nie jest trochę z ,,innej epoki"?
Rank Progress S.A. nabył w bieżącym roku jedną działkę od Górnośląskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów S.A. Nieruchomość podlega okresowej wycenie przez rzeczoznawcę co znajduje swoje odzwierciedlenie w sprawozdaniach finansowych, a Zarząd nie uznaje się kompetentny do spekulowania na temat wartości PUM i PUU odnośnie nieruchomości.
Komentarz: Doskonała informacja!!! Każdy, kto znał temat wcinającej się w działki Ranka obok katowickiego Spodka posiadłości Górnośląskich Wodociągów wie jak bardzo ważna. Tylko... gdzie ESPI Prezesie ???
5. Czy Zarząd mógłby wyjaśnić akcjonariuszom jakimi aktywami dysponuje spółka w Elblągu? Ze źródeł zewnętrznych wiemy, ze w Elblągu obok Castoramy u zbiegu ulic Żuławskiej i Warszawskiej na działce 496/8 i cz1rsci działki 513/2 obecnie (jak wnioskuję) przekształconych w nową scaloną działkę nr 636 obr. 14 planowana jest inwestycja polegająca na budowie 2 budynków handlowych o powierzchni ok. 6.100 2-z parkingami i infrastrukturą drogową ok. 7.630 m2 na całkowitej powierzchni 15.228 m2 czy w tej sprawie spółka otrzymała już decyzję o środowiskowych uwarunkowaniach dla przedsięwzięcia: ,,Budowa parkingu przy parku handlowym w Elblągu" realizowanego przy ul. Żuławskiej ?
Obecnie spółka nie dysponuje aktywami w Elblągu.
Komentarz: Tu zostałem wypunktowany ;-) … źle zadałem pytanie! Powinno ono brzmieć: Na jakiej podstawie prawnej Rank Progress jest aktywną stroną postępowań administracyjnych w Elblągu?
6. Wiadomo, że po umorzeniu upadłości spółki NCT Inwestycje Świętokrzyskie I sp. z o.o. toczy się sprawa o jej rozwiązanie czy spółce znany jest termin przełożonej rozprawy przed legnickim Sądem w tej sprawie? Jeśli Rank Progress przejmie całość terenu w Miedzianej Górze pod Kielcami, to co zamierza z nim robić? Jak Pan Prezes szacuje obecną wartość tych blisko 34 ha z prawomocnym MPZP (w raportach pada kwota 135 min zł) i czy wciąż możliwa tam jest inwestycja IKEI?
Rozprawa o rozwiązanie spółki NCT Inwestycje Świętokrzyskie I Sp. z o.o. została wyznaczona przez Sąd na dzień 09 listopada 2023 r. W momencie odzyskania kontroli nad nieruchomościami w Miedzianej Górze, Rank Progress S.A. przeanalizuje bieżącą sytuacje rynkową i podejmie decyzje o przeznaczeniu nieruchomości. Nieruchomość podlega okresowej wycenie przez rzeczoznawcę co znajduje swoje odzwierciedlenie w sprawozdaniach finansowych, a Zarząd nie uznaje się kompetentny do spekulowania na temat wartości PUM i PUU odnośnie nieruchomości.
Komentarz: Krótko: Gdzie ESPI ??? Skoro Prezes sam określa wartość przedmiotu sporu na 135 mln zł to jest to chyba istotna dla akcjonariuszy informacja, prawda?
7. Wiemy, że ponad rok temu spółka złożyła wniosek w celu uzyskania warunków zabudowy na cele mieszkaniowe w Lublinie przy ulicy Działkowej nieopodal galerii Vivo i oczekiwała na jego rozpatrzenie - jakie są losy tej decyzji?
Spółka oczekuje na wydanie warunków zabudowy.
Komentarz: Tu więc bez zmian.
8. Bardzo cieszy fakt aktywizacji w ostatnim czasie tak dużej liczby aktywów spółki w tym i legnickiego Browaru, na terenie którego powstać ma kompleks loftowy Legnica (Browar) 12.159 m2 PUM+PUU, co przy bieżącej wycenie bilansowej całości gruntu (6,710 min zł) daje udział wartości gruntu (i budynku w tym przypadku) w lm2 PUM na poziomie... 551,85 zł - czy nie sądzi Pan prezes, że spółka (podobnie jak w przypadku Olsztyna, czy Katowic) ma pewien problem z nadążnością aktualizacji wycen gruntów?
Nieruchomość podlega okresowej wycenie przez rzeczoznawcę co znajduje swoje odzwierciedlenie w sprawozdaniach finansowych, a Zarząd nie uznaje się kompetentny do spekulowania na temat wartości PUM i PUU odnośnie nieruchomości.
Komentarz: Bez komentarza..
9. Tu króciutko... czy nie uważa Pan, że nowy park handlowy (w Chojnicach) będzie swoistą konkurencją dla Bramy Pomorza - czy może poprzez dobór najemców zakłada Pan swoiste uzupełnienie oferty?
Planowana budowa parku handlowego w Chojnicach będzie uzupełnieniem oferty.
Komentarz: Tak... mam wrażenie, że pytaniem podpowiedziałem odpowiedź. ;-)
10. Piotrków Trybunalski - jaki jest obecny stan zaawansowania tego projektu?
Obecnie planowane są prace przygotowawcze, w przyszłym roku nastąpi uzupełniający zakup nieruchomości gruntowej niezbędnej do realizacji projektu.
Komentarz: Czekamy.
11. Jak przebiega zamierzenie inwestycyjne Spółki w segmencie logistycznym realizowane poprzez z spółkę A.S.C Development ze Świebodzic (tudzież Sevpoint Investments Sp. z o.o.), której w I-szym kwartale 2022 r. Rank Progress udzielił pożyczki w wysokości blisko 23 mln zł? Czy mógłby Pan przypomnieć na jaki czas ta pożyczka została udzielona?
Przedmiotowa pożyczka do ASC Development Sp z o.o. została udzielona do dnia 31.12.2026 r. Spółka nabyła grunt, szacujemy, że proces inwestycyjny, a następnie sprzedaży nieruchomości potrwa kilka lat.
Komentarz: Czekamy na szczegóły...
12. Jak Pan prezes widzi spółkę za 5 lat - czy wejście na wyższe obroty i zyski ma być spokojne i organiczne, czy też raczej odbyć się jako gwałtowny skok do wyższej ligi? Jak chciałby Pan to osiągnąć - tak jak dotychczas, czy też nowa emisja, nowy udziałowiec, joint-ventures?
Zarząd Spółki nie przewiduje obecnie nowej emisji akcji. Kolejne projekty realizowane będą w zależności od sytuacji Grupy Kapitałowej i uwarunkowań rynkowych, niewykluczona jest współpraca z partnerami.
Komentarz: Brzmi jakby Zarząd nie miał strategii i wizji, ale wiem, że tak nie jest. Po prostu... póki co nic nie chce mówić.
13. Czego (jakich projektów) najlepiej się pozbyć i jak to jest z tym pozbywaniem - szukamy aktywnie nabywców, partnerów (czas wydaje się dobry), czy też rozważamy oferty dopiero wówczas jak ,,ktoś przyjdzie i wyważy drzwi do naszego biura" - bo takie jest odczucie?
Zarząd Spółki na bieżąco analizuje potencjalne możliwości sprzedaży aktywów należących do Grupy Kapitałowej. Obecnie jest duże zainteresowanie, jednak propozycje cen nie odzwierciedlają wartości godziwej.
Komentarz: To jednak Zarząd potrafi szacować wartość godziwą? ;-) Dziwne, że pytany o to w innych miejscach cyt. „nie czuje się kompetentny”... :-)
14. Czy nie uważa Pan, że Rank Progress powinien się na czymś skoncentrować - albo operator centrów, albo regularna mieszkaniówka, albo najbardziej ambitne apartamenty, albo logistyka, albo szybki obrót gruntami - bo powstaje wrażenie, ze obecnie spółka to taki zapaśny chomik zarządzający kurnikiem nieruchomości, który nie wie czy dana kura ma być nioską, czy iść do uboju - tymczasem nawet więksi deweloperzy (Dom Dev, Echo itp.) wiedzą CZEGO NIE ROBIĆ?
Działalność Grupy Kapitałowej skoncentrowana jest na szeroko pojętym rynku nieruchomości, a w szczególności na pozyskiwaniu i przekształcaniu nieruchomości gruntowych, w zależności również od potrzeb partnerów biznesowych. Przyjęty model działalności będzie nadal prowadzony.
Komentarz: Jasne.
15. Co zamierza Pan prezes (jako Zarząd) zrobić ze ,,spółdzielnią", która regularnie godzi w imię spółki (fora internetowe - dobitny przykład Bankier.pl)? Czy nic Pan nie zamierza, bo sytuacja ta Panu nie przeszkadza?
Zarząd Spółki nie ma wpływu na informacje pojawiające się na forach internetowych.
Komentarz: Ale przecież nie o to pytam! Pytałem, czy Zarząd zamierza coś z tym zrobić. Sam mam wyrobione zdanie na ten temat. Poza tym nieprawdą jest twierdzenie o tym, że Zarząd nie ma wpływu na informacje pojawiające się na forach, bo Zarząd i jego polityka PR ma na to wpływ największy.
16. Jakie korzyści odnosi obecnie Spółka z bycia spółką publiczną notowaną na GPW i jakie są roczne koszty funkcjonowania Spółki jako spółki publicznej?
Korzyści z obecności Spółki na GPW to w szczególności zwiększona wiarygodność wśród kontrahentów i instytucji finansowych. Roczne koszty z tym związane to około 200 tyś. zł.
Komentarz: Bez komentarza.
17. W związku z wciąż rażąco niską (w moim odczuciu) wyceną akcji spółki na GPW w Warszawie utrzymującą się wbrew wielu pozytywnym fundamentalnie wydarzeniom, które miały miejsce w ostatnich miesiącach oraz ze stale rosnącą wartością księgową 1 akcji (aktualnie 12,82 zł) jako kilkuletni już akcjonariusz spółki Rank Progress S.A. nie proszę o spekulowanie w ocenie, ale jako kompetentnego zarządzającego proszę Pana prezesa o udzielenie mi odpowiedzi na pytanie jak Pan określa godziwą wartość akcji spółki?
Zarząd nie uznaje się kompetentny do spekulowania na temat wyceny akcji Rank Progress S.A. na GPW, a rzetelny i jasny obraz sytuacji majątkowej i finansowej Spółki i Grupy Kapitałowej prezentuje sprawozdanie finansowe.
Komentarz: Dziwne to i kompletnie niezrozumiałe – tym bardziej w obliczu odpowiedzi a pytanie nr 13, gdzie Zarząd wykazał, że cały czas szacuje. :-) Czy szacowanie i spekulacja to nie jest swoisty modus operandi działalności spółki? :-) Kompetencja Zarządu do określenia wartości godziwej spółki jest oczywista i nie podlega dyskusji – nikt inny nie ma do tego lepszej wiedzy. Ciekaw jestem jak Zarząd zachowa się w przypadku wezwania na akcje spółki, gdy będzie zobligowany do wypowiedzi na temat ceny wezwania versus wartość godziwa akcji...
18. Co jest wg Pana prezesa powodem tak ogromnego dyskonta w wycenie akcji w stosunku do jej wartości księgowej akcji, która po 1 kwartale 2023 roku wynosi 12,82 zł – wobec ceny akcji ok. 2,40 - 2,50 zł (C/WK=O,19 przy C/Z=3,95)?
Zarząd nie uznaje się kompetentny do spekulowania na temat wyceny akcji Rank Progress S.A. na GPW, a rzetelny i jasny obraz sytuacji majątkowej i finansowej Spółki i Grupy Kapitałowej prezentuje sprawozdanie finansowe.
Komentarz: Jak w poprzedniem punkcie.
|
|
hal80 napisał(a):Trzeba ostrzec Prezesa Spoko... zapewniam Cię, że prezes Jan już porównuje dogmaty wiary.
|
|
Matt41 napisał(a):A ten Ensign to przypadkiem nie jest ten fundusz ścigany przez IRS i SEC m.in za przekręty podatkowe i różne dziwne transakcje i oszustwa? www.cbsnews.com/news/mormon-ch... Te sam. Ale czy to umniejsza jego potencjał?
|
|
kombiii napisał(a):15. Co zamierza Pan prezes (jako Zarząd) zrobić ze ,,spółdzielnią", która regularnie godzi w imię spółki (fora internetowe - dobitny przykład Bankier.pl)? Czy nic Pan nie zamierza, bo sytuacja ta Panu nie przeszkadza?
Zarząd Spółki nie ma wpływu na informacje pojawiające się na forach internetowych. ___________________________________________
Czyli: od początku mojej prezesury nie obchodził mnie kurs akcji i niech tak pozostanie. Moje pytanie dotyczące Ciebie i Twoich kolegów z forum portalu na "B", co Kombii? I nie pisz po raz kolejny nieprawd - przy kursie 14 - 17 zł za akcję Jan otwarcie i publicznie twierdził, że cena akcji jest mocno niedoszacowana. Mam wkleić cytat, czy wierzycie mi na słowo?
|
|
addison napisał(a):Panowie, proponuję pokój, rozjem. Dajcie spokój, każdy chce dobrze lepiej czy gorzej. Nie szkoda wam życia na przepychanki, które nic nie wnoszą? Jeżeli możecie się dostosować to prośba, nie wracajcie już do skasowanych postów, czy słusznie czy nie. Idziemy dalej. Duzi chłopcy a jak w piaskownicy. Próbujemy? To i mnie wypada być za! Bo tu jest i będzie w najbliższym czasie o czym dyskutować, bez tematów pobocznych takich jak spory o formę, czy intencje.
|
|
addison napisał(a):comtrader napisał(a):addison napisał(a):Com, jeżeli Ensign Peak Advisors pojawił się na WZA spółki to jest to już kolejna spółka na której się pojawili.
Wiem, że są już w 3 innych spółkach, nigdzie nie przekroczyli 5%, ale byli obecni na WZA tych spółek. A mógłbyś Addisonie wymienić te spółki?Widzisz... jakoś po WZA Ranka nowego sensu nabrało dla mnie Twoje pytanie zadane tu 14 czerwca, czyli jeszcze na długo przed Walnym: addison napisał(a): Com, zapewne pozyskasz listę akcjonariuszy na wza spółki. Daj znać jak zobaczysz na liście coś/kogoś ciekawego.Pozdrawiam Monnari, Sanok, izostal. W co najmniej tych 3 spółkach są obecnie. Monnari od niedawna powiązana z rankiem, ale nie sądzę aby to był klucz. No i pytanie gdzie jeszcze. Jak możesz to prześlij proszę listę na PW, może pojawią się tam inni ciekawi akcjonariusze co lubią czasami powalczyć w spółce. Czy pytanie o to skąd masz tą wiedzę nie byłoby... niedyskretne? Co do Monnari i funduszu z Utah... klucz nie klucz, ale przypadek to raczej trudno podejrzewać... Wiesz może która polska kancelaria występowała na Walnych w/w spółek w charakterze pełnomocnika Ensign Peak ?
|
|
MODERATOR napisał(a):Dobrze, nie chcę mi się grzebać w koszu, więc postaram się z pamięci maksymalnie dosłownie zacytować usunięty wpis comtradera Cytat:Na innym forum pojawiła się informacji o ujawnieniu się w akcjonariacie Ensign Peak Advisors. Ktoś coś? Bez podania źródła, bez wzmianki o WZA. Wpisy o podobnym charakterze będą lądować w koszu. Dobrą masz pamięć moderatorze - mniej więcej tak brzmiał mój usunięty post. Ale czy z niego wynika, że piszę nieprawdę, bądź rozpowszechniam niesprawdzone informacje?Z całego kontekstu i wielu moich wypowiedzi wynikało jasno, że na Walnym byłem. A i informację o Ensign Peak Advisors, Inc. faktycznie ktoś na konkurencyjnym portalu na "B" wcześniej wrzucił. Mógłbyś w końcu założyć (bo kilka razy już otrzymałeś na to już potwierdzenie!), że jeśli coś piszę to ma to twarde podstawy. Takie... elementarne domniemanie niewinności - podstawa naszego systemu prawa przecież.
|
|
addison napisał(a):Com, jeżeli Ensign Peak Advisors pojawił się na WZA spółki to jest to już kolejna spółka na której się pojawili.
Wiem, że są już w 3 innych spółkach, nigdzie nie przekroczyli 5%, ale byli obecni na WZA tych spółek. A mógłbyś Addisonie wymienić te spółki?Widzisz... jakoś po WZA Ranka nowego sensu nabrało dla mnie Twoje pytanie zadane tu 14 czerwca, czyli jeszcze na długo przed Walnym: addison napisał(a): Com, zapewne pozyskasz listę akcjonariuszy na wza spółki. Daj znać jak zobaczysz na liście coś/kogoś ciekawego.Pozdrawiam
|
|
1ketjoW napisał(a):Moim zdaniem nie chodzi o język tylko to jest kwestia komunikacji.
Przecież spokojnie można napisać. Byłem na WZA i ujawnił się znaczny akcjonariusz .....
Comtrader sporo wie o Ranku ale jakoś trudno mu tą wiedzę komunikować. A czy moje pytania złożone na ręce prezesa na ZWZA i wklejone tu na SW nie są dowodem obecności na Walnym? W ciągu najbliższych kilku dni bieżący komunikat ESPI Wam to dobitnie potwierdzi... Ja nie piszę tu po to by wywołać tanią sensację i jeśli poruszam jakiś temat to wiem, że nie jest to fake-news!
|
|
KaWalec napisał(a):MODERATOR napisał(a):Skąd powziąłeś informacje o nowym akcjonariuszu? a) quant research; b) ESPI; c) strona emitenta; d) portfolio mitycznego inwestora; e) powieliłeś bezrefleksyjnie wpis z innego forum, nie zadając sobie trudu sprawdzenia faktów i nie podając źródła;
Jeżeli zaznaczyłeś odpowiedź e) to powinieneś sobie darować udzielanie się na forum. Ja naprawdę rozumiem, że język Comtradera nie zawsze jest ok, ale to mi wygląda na szykanowanie jednego użytkownika - nowy akcjonariusz zadaje pytanie na WZA, a moderator usuwa post? Guano do kwadratu, ciężka spółka z głównym wykorzystującym ją tylko do swoich celów, a jeszcze wycinamy kogoś, kto ma wątpliwości co do działań Jana M.? A już myślałem, że mam mocno subiektywne odczucie... Tymczasem jednak jak się okazuje pewne rzeczy widać szerzej.
|
|
MODERATOR napisał(a):Skąd powziąłeś informacje o nowym akcjonariuszu? a) quant research; b) ESPI; c) strona emitenta; d) portfolio mitycznego inwestora; e) powieliłeś bezrefleksyjnie wpis z innego forum, nie zadając sobie trudu sprawdzenia faktów i nie podając źródła;
Jeżeli zaznaczyłeś odpowiedź e) to powinieneś sobie darować udzielanie się na forum. Nie zaznaczyłem żadnej z sugerowanych odpowiedzi, a e) byłaby ostatnia, którą bym zaznaczył... Byłem po prostu na WZA. A ESPI z odpowiedziami na moje pytania zobaczysz max. do wtorku.
|
|
MODERATOR napisał(a):Ponieważ SW nie jest miejscem, gdzie możesz publikować cokolwiek ślina Ci na język przyniesie. Tak? A nowy i bardzo duży akcjonariusz spółki, której forum dotyczy mieści się w/g Ciebie w kategoriach "śliny na moim języku"?
|
|
Moderatorze... dlaczego usunąłeś mój post o Ensign Peak Advisors, Inc. - potężnym amerykańskim funduszu ze stanu Utah ???
|
|
kombiii napisał(a):comtrader napisał(a):
Jak zwykle przeinaczasz i manipulujesz
Nie zamierzam używać twojej retoryki, ponieważ kultura wypowiedzi jest dla mnie najważniejsza. Z twoich postów wyziera desperacja i zaklinanie rzeczywistości, która dla Ranka jest coraz bardziej niekorzystna. Kombii... Moderator napisał, że forumowicze sami są w stanie ocenić prawidłowo, kto jest kim po tym co pisze. Mniemam, że należy mu wierzyć i że tak właśnie jest...
|
|
el_viernes_waldemar napisał(a):comtrader napisał(a):addison napisał(a):Com, zapewne pozyskasz listę akcjonariuszy na wza spółki. Daj znać jak zobaczysz na liście coś/kogoś ciekawego. Addisonie... nie spodziewam się na liście Walnego jakiegoś zaskoczenia. W dużej części znam obecny akcjonariat i wierz mi, że jestem wyjątkowo wyczulony na... nowe doznania. ;-) Ty to masz znajomości jak się okazuje :D Widzę u kolegi sporą wiedzę. Chciałbym jednak zaznaczyć, że nic mam nic wspólnego ze... świętymi w dniach ostatnich.
|
|
kombiii napisał(a):Z szeregu pytań życzeniowych, najciekawsze jest ostatnie. Dlaczego nikt nie kupuje akcji, skoro są tak "niedowartościowane"? C/Wk jest wręcz legendarnie wysokie a tu taki klops. Pewnie ludzie się nie znają... Jak zwykle przeinaczasz i manipulujesz, ale przecież właśnie w tym celu tu istniejesz i piszesz. Wszyscy widzą, że ostatnie pytanie wcale tak nie brzmi. Ja wiem dlaczego mało kto kupuje i wcale nie o to pytam...
|
|
Legnica, 20.06.2023 r. akcjonariusz indywidualny
Prezes Zarządu Rank Progress S. A. Jan Mroczka ul. Złotoryjska 63, 59-220 Legnica
Wniosek o udzielenie odpowiedzi na pisemne zapytania akcjonariusza zadane na ZWZA Rank Progress S.A. w dniu 20 czerwca 2023 r. w trybie Art. 428. § 1 i Art.428 § 5 KSH
Poniżej zamieszczam kilkanaście pytań do Zarządu i jednocześnie zaznaczam, iż nie oczekuję natychmiastowej ustnej odpowiedzi indywidualnej, gdyż doskonale rozumiem, iż Zarząd winien dbać o równy dostęp do informacji wszystkich akcjonariuszy. Dlatego w związku z ilością pytań i zważając na fakt iż Rank Progress jest spółką publiczną - odpowiedzi oczekuję w formie komunikatu bieżącego w ciągu 14 dni od zadania pytań w trybie Art. 428 § 4 i 5 KSH oraz przepisami stosowanymi do spółek publicznych. Zdaję sobie sprawę, że Zarząd może odmówić odpowiedzi na niektóre z poniższych pytań w imię tajemnicy przedsiębiorstwa, toczących się negocjacji itp. - ale ja w poniższym zestawie nie widzę pytań dających się zaszeregować do tej kategorii wobec ciążących na spółce publicznej notowanej na rynku podstawowym obowiązków informacyjnych.
1. LOKALIZACJA NIEZNANA: W związku z pożyczką zaciągniętą w Service Office sp. z o. o. (spółce zależnej od Monnari S.A.) oraz zauważalnym w Rank Progress spółce-matce wzrostem ZAPASÓW (o ponad 50 mln zł!!!) w pozycji TOWARY, ale niestety widocznym w wierszu INNE nasuwa się oczywiste pytanie: Do zakupu jakiej nieruchomości w I-szym kwartale 2023 r. posłużyły spółce środki z pożyczki od Monnari znacząco spotęgowane jeszcze środkami własnymi ?
2. OLSZTYN: - Co wydarzyło się ciągu ostatniego roku na terenie budowy osiedla mieszkaniowego na olsztyńskich Jarotach? Wiadomo, że pozwolenie na budowę jest prawomocne od 16 maja 2022 r. W raportach okresowych zawarł Pan informacje, iż w Olsztynie docelowo ma powstać ok. 84.000 m2 (PUM + PUU) z czego 81.000 to PUM. W świeżym raporcie za rok 2022 r. po przesunięciu z nieruchomości inwestycyjnych do „Zapasów” w wierszu „Produkcja w toku” te blisko 8,5 ha wycenione jest na 34,190 mln zł. Olsztyn więc to 84.000 m2 PUM+PUU - przy wycenie całości gruntu (34,190 mln zł) udział wartości gruntu w 1m2 PUM to... 407 zł - jak Pan prezes jako mający za sobą wiele transakcji, a więc doświadczony zarządzający ocenia wycenę na tym poziomie?
3. GDYNIA: Czy spółka będzie apelować (lub już to zrobiła) od wyroku Sądu Okręgowego w Gdańsku w temacie przymuszenia Malborskich Zakładów Chemicznych „Organika” SA z siedzibą w Malborku do zawarcia umowy przyrzeczonej dotyczącej nabycia przez Rank Progress S. A. za 29,15 mln zł działki w Gdyni? Czy prawdą jest, że wobec uchwalenia Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego dla tego terenu na tej 7 ha działce może powstać 100.000 m2 PUM? Jak Pan osobiście ocenia dalsze szanse procesowe i czy mógłby Pan przybliżyć akcjonariuszom (w celu dokonania własnej oceny szans nabycia tego terenu) warunki zawieszające z przedwstępnej umowy przyrzeczonej z Organiką?
4. KATOWICE: - Z poprzedniej odpowiedzi wiemy iż Rank Progress dokupił już od miasta Katowice w 2022 roku bez przetargu kilka działek przyległych o powierzchni łącznej 1486 m2 co wydatnie poprawiło parametry projektu, ale nie wiemy co z sąsiadującą działką należącą do Wodociągów Górnośląskich? - M.in. z nowej strony internetowej spółki wiemy już, że na działkach Rank Progressu mają powstać 2 wysokie połączone u podstawy wieże o imponującej wysokości 140 m i powierzchni całkowitej wynoszącej 95.000 m2, która da 51.335 PUM + 16.465 PUU oraz ponad 900 miejsc postojowych, a więc Katowice to 67.800 m2 PUM+PUU - przy obecnej wycenie całości gruntu udział wartości gruntu w 1m2 PUM to... 457,60 zł - czy bilansowa wartość Katowic (31,025 mln zł)pomimo jej nieznacznego podniesienia nie jest trochę z „innej epoki” ?
5. ELBLĄG: - Czy Zarząd mógłby wyjaśnić akcjonariuszom jakimi aktywami dysponuje spółka w Elblągu? - Ze źródeł zewnętrznych wiemy, że w Elblągu obok Castoramy u zbiegu ulic Żuławskiej i Warszawskiej na działce 496/8 i części działki 513/2 obecnie (jak wnioskuję) przekształconych w nową scaloną działkę nr 636 obręb 14 planowana jest inwestycja polegająca na budowie 2 budynków handlowych o powierzchni ok. 6.100 m2 z parkingami i infrastrukturą drogową ok. 7.630 m2 na całkowitej powierzchni 15.228 m2 – czy w tej sprawie spółka otrzymała już decyzję o środowiskowych uwarunkowaniach dla przedsięwzięcia: „Budowa parkingu przy parku handlowym w Elblągu” realizowanego przy ul. Żuławskiej?
6. KIELCE: Wiadomo, że po umorzeniu upadłości spółki NCT Inwestycje Świętokrzyskie I sp. z o.o. toczy się sprawa o jej rozwiązanie czy spółce znany jest termin przełożonej rozprawy przed legnickim Sądem w tej sprawie? Jeśli Rank Progress przejmie całość terenu w Miedzianej Górze pod Kielcami, to co zamierza z nim robić? Jak Pan Prezes szacuje obecną wartość tych blisko 34 ha z prawomocnym MPZP (w raportach pada kwota 135 mln zł) i czy wciąż możliwa tam jest inwestycja IKEI?
7. LUBLIN: Wiemy, że ponad rok temu spółka złożyła wniosek w celu uzyskania warunków zabudowy na cele mieszkaniowe w Lublinie przy ulicy Działkowej nieopodal galerii Vivo i oczekiwała na jego rozpatrzenie - jakie są losy tej decyzji ?
8. LEGNICA-BROWAR: Bardzo cieszy fakt aktywizacji w ostatnim czasie tak dużej liczby aktywów spółki w tym i legnickiego Browaru, a terenie którego powstać ma kompleks loftowy Legnica (Browar) 12.159 m2 PUM+PUU, co przy bieżącej wycenie bilansowej całości gruntu (6,710 mln zł) daje udział wartości gruntu (i budynku w tym przypadku) w 1m2 PUM na poziomie... 551,85 zł - czy nie sądzi Pan prezes, że spółka (podobnie jak w przypadku Olsztyna, czy Katowic) ma pewien problem z nadążnością aktualizacji wycen gruntów?
9. CHOJNICE – nowy Park Hadlowy: Tu króciutko... czy nie uważa Pan, że nowy park handlowy będzie swoistą konkurencją dla Bramy Pomorza – czy może poprzez dobór najemców zakłada Pan swoiste uzupełnienie oferty?
10. PIOTRKÓW TRYBUNALSKI: Jaki jest obecny stan zaawansowania tego projektu?
11. Biznes logistyczny: Jak przebiega zamierzenie inwestycyjne spółki w segmencie logistycznym realizowane poprzez spółkę A.S.C Development ze Świebodzic (tudzież Sevpoint Investments Sp. z o.o.), której w I-szym kwartale 2022 r. Rank Progress udzielił pożyczki w wysokości blisko 23 mln zł ? Czy mógłby Pan przypomnieć na jaki czas ta pożyczka została udzielona? Pytania, które ze względów formalnych zadaję oczywiście jako ja, ale wyselekcjonowane z dyskusji z szerszym gronem akcjonariuszy:
12. Jak Pan prezes widzi spółkę za 5 lat - czy wejście na wyższe obroty i zyski ma być spokojne i organiczne, czy też raczej odbyć się jako gwałtowny skok do wyższej ligi? Jak chciałby Pan to osiągnąć - tak jak dotychczas, czy też nowa emisja, nowy udziałowiec, join-ventures?
13. Czego (jakich projektów) najlepiej się pozbyć i jak to jest z tym pozbywaniem - szukamy aktywnie nabywców, partnerów (czas wydaje się dobry), czy też rozważamy ofertę dopiero wówczas jak „ktoś przyjdzie i wyważy drzwi do naszego biura” - bo takie jest odczucie?
14. Czy nie uważa Pan, że Rank Progress powinien się na czymś skoncentrować - albo operator centrów, albo regularna mieszkaniówka, albo najbardziej ambitne apartamenty, albo logistyka, albo szybki obrót gruntami - bo powstaje wrażenie, że obecnie spółka to taki zapaśny chomik zarządzający kurnikiem nieruchomości, który nie wie czy dana kura ma być nioską, czy iść do uboju - tymczasem nawet więksi deweloperzy (Dom Dev, Echo itp.) wiedzą CZEGO NIE ROBIĆ ?
15. Co zamierza Pan prezes (jako Zarząd) zrobić ze „spółdzielnią”, która regularnie godzi w imię spółki (fora internetowe – dobitny przykład Bankier.pl) ? Czy nic Pan nie zamierza, bo sytuacja ta Panu nie przeszkadza ?
16. Jakie korzyści odnosi obecnie Spółka z bycia spółką publiczną notowaną na GPW i jakie są roczne koszty funkcjonowania Spółki jako spółki publicznej?
17. W związku z wciąż rażąco niską (w moim odczuciu) wyceną akcji spółki na GPW w Warszawie utrzymującą się wbrew wielu pozytywnym fundamentalnie wydarzeniom, które miały miejsce w ostatnich miesiącach oraz ze stale rosnącą wartością księgową 1 akcji (aktualnie 12,82 zł) jako kilkuletni już akcjonariusz spółki Rank Progress S.A. nie proszę o spekulowanie w ocenie, ale jako kompetentnego zarządzającego proszę Pana prezesa o udzielenie mi odpowiedzi na pytanie jak Pan określa godziwą wartość akcji spółki?
18. Co jest wg Pana prezesa powodem tak ogromnego dyskonta w wycenie akcji w stosunku do jej wartości księgowej akcji, która po 1 kwartale 2023 roku wynosi 12,82 zł – wobec ceny akcji ok. 2,40 – 2,50 zl (C/WK=0,19 przy C/Z=3,95) ?
Z Wyrazami Szacunku i Pozdrowieniami - Tomasz Comtrader
|
|
kombiii napisał(a):Ja mam pytanie. Zadłużenie wzrosło z 388 mln na koniec 2022 r do 440 mln. Niewielka część tej kwoty to pożyczka. Skąd wzięła się reszta? Wybiórcze spojrzenie na zwiększenie Zobowiązań z pominięciem wzrostu Aktywów, czyli... Kombii w akcji. Kolego... kapitał własny wzrósł w ciągu 1go kwartału o 8 mln - wiesz co to oznacza? Poza tym... Nie zadłużenie wzrosło - tylko Zobowiązania. Wzrosły głównie krótkoterminowe - przy bardzo niewielkim spadku długoterminowych. Niewielka część wzrostu to pożyczka? O czym Ty piszesz ??? Pożyczka od Monnari to blisko 30 ml zł - to lwia część a nie "niewielka"!Pozostałą kwotę powinno wyjaśnić Ci porównanie ostatnich 2-ch raportów - za 2022 rok i za 1q 2023. comtrader
|
|
MODERATOR napisał(a):Ok, spróbujmy podejść do zagadnienia inaczej - czy w raporcie okresowym jest informacja o zabezpieczeniu? Jest. Nie czuje się zobligowany do grzebania w ESPI w poszukiwaniu komunikatu "zero", wystarczy mi przekonanie, że spółka o tym poinformowała i znalazłem potwierdzenie w raporcie okresowym. Jeżeli posiadałeś wiedzę, że spółka informowała o zabezpieczeniu, można było szybko uciąć niepotrzebną dyskusję, linkując do komunikatu. Nie uczyniłeś tego, wybrałeś rolę powiatowego oskarżyciela posiłkowego. Podejdźmy do zagadnienia tak, że w obu sprawach walcząc z nieprawdami na forum (może i zbyt ostro) miałem rację, ale... to w stosunku do mnie padła groźba stałego bana. Ale zostawmy to już, gdyż mam co robić i gdzie pisać. Chciałbym Was poinformować, że wzorem roku ubiegłego przygotowałem listę pisemnych pytań, które zamierzam złożyć podczas WZA w trybie Art. 428 § 4 i 5 KSH oraz przepisami stosowanymi do spółek publicznych.Odpowiedzi wraz z zacytowaniem pytań winny zostać udzielone w terminie 14 dni od WZA w formie komunikatu bieżącego ESPI.Pytania oczywiście udostępnię natychmiast po tym jak trafią do Zarządu - czyli w najbliższy wtorek 20 czerwca lub we środę.Jeśli ktoś z Was ma jednak jakieś własne pytanie/a do prezesa proszę o zadawanie ich tutaj - postaram się uwzględnić je w swoim zestawie. Proszę też o zaznaczenie czy jest to pytanie anonimowe, czy mam je zadać w imieniu konkretnego akcjonariusza. comtrader
|
|
MODERATOR napisał(a):Kłamstwem jest wypowiedź niezgodna z przekonaniem o stanie faktycznym. W konkretnym przypadku przekonanie o stanie faktycznym powstało po weryfikacji w Krajowym Rejestrze Sądowym, tam podmiot w dalszym ciągu figuruje jako spółka w upadłości. W sprawozdaniu zarządu, w schemacie GK również występuje spółka w upadłości. W drugim przypadku w zupełności wystarczyłaby informacja o tym, że spółka poinformowała o zabezpieczeniu w raporcie okresowym. Uwierz mi, użytkownicy forum potrafią dokonać właściwej oceny treści i intencji autorów.
Z mojej strony koniec tematu, wybór należy do Ciebie.
Zgodnie z definicją z Wikipedii przyjmuję do wiadomości, że ktoś kto pisze nieprawdę ale nie jest tego świadomy (lub faktu tej nieświadomości w miarę rozsądnie dowodzi) nie kłamie tylko "mija się z prawdą" a co za tym idzie nie jest kłamcą a jedynie... dystrybutorem nieprawdy. To dotyczy pierwszego przypadku. A w temacie drugiego przypadku (kolegi Bankrucika) muszę z przykrością stwierdzić, że przy próbie obrony tego użytkownika to Ty Moderatorze... "mijasz się z prawdą", bo spółka nie poinformowała o zabezpieczeniu w raporcie okresowym (który był opublikowany dopiero ponad 3 miesiące później!) tylko od razu w treści ESPI o samym fakcie zawarcia umowy pożyczki !www.stockwatch.pl/komunikaty-s...Także... nie ma opcji, by kolega Bankrucik o tym nie wiedział. A wybór wcale nie należy do mnie - Ty tu rządzisz i Ty decydujesz. Pozdrawiam - comtrader
|
|
addison napisał(a):Com, zapewne pozyskasz listę akcjonariuszy na wza spółki. Daj znać jak zobaczysz na liście coś/kogoś ciekawego. Addisonie... nie spodziewam się na liście Walnego jakiegoś zaskoczenia. W dużej części znam obecny akcjonariat i wierz mi, że jestem wyjątkowo wyczulony na... nowe doznania. ;-)
|
|
MODERATOR napisał(a):@comtrader albo nauczysz się normalnie dyskutować, bez zbędnego oskarżania interlokutorów, albo pożegnamy się A kogo oskarżyłem niesłusznie? Nie podałem argumentów dlaczego zarzucam komuś kłamstwa, czy manipulacje?
|
|
1ketjoW napisał(a):Pisałem o że spółka jest w upadłości. Nie o stanie postępowania. Napisałeś, że kłamie, bo spółka nie jest w upadłości.
Spółka jest w upadłości i wznowienie postępowania przed sąd nie zmienia tego faktu. Nie kłamałem więc a Ty się mylileś w tej sprawie.
Nie ma co się burzyć. Każdy widząc wymianę zdań na forum wie jaki jest koń.
Daruj te semantyczne bzdury, bo blado wypadasz. Jeśli postępowanie upadłościowe umorzono, to spółka jest w upadłości czy nie jest? A może wyjaśnisz jakim cudem w stosunku do spółki rzekomo w upadłości toczy się postępowanie o jej rozwiązanie? Nadal twierdzę, że kłamiesz - nie wiem tylko, czy to braki wiedzy (owszem tu akurat niełatwo dostępnej!) czy świadome i przemyślane działanie.
|
|
krewa napisał(a):Tego już za wiele. @comtrader, czy spółka NCT INWESTYCJE ŚWIĘTOKRZYSKIE I jest w stanie upadłości czy nie jest? Tutaj nie ma miejsca na dywagacje, wystarczy tak lub nie. NIE JEST !!!Była ale nie jest! "W roku 2022 zostało umorzone postępowanie upadłościowe wobec spółki NCT Inwestycje świętokrzyskie I Sp. z o.o. i w związku z tym spółka stała się wspólnym przedsięwzięciem Grupy Kapitałowej z racji posiadanych 50% udziałów i głosów. W niniejszym skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym ww. spółka został ujęta metodą praw własności."
|
|
krewa napisał(a):Mógłbyś podać numer KRS tej spółki? Bo ta o numerze 0000381417 jest w upadłości Hmm... "W roku 2022 zostało umorzone postępowanie upadłościowe wobec spółki NCT Inwestycje świętokrzyskie I Sp. z o.o. i w związku z tym spółka stała się wspólnym przedsięwzięciem Grupy Kapitałowej z racji posiadanych 50% udziałów i głosów. W niniejszym skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym ww. spółka został ujęta metodą praw własności."Powyższe to cytat ze Sprawozdania Zarządu Rank Progress za 2022 rok. To właśnie z powodu umorzenia upadłości tej spółki Sądy wznowiły sprawy o odsetki od pożyczki i finalnie o rozwiązanie NCT Inwestycje Świętokrzyskie I sp. z o.o. Nalepa owszem po przegraniu wszystkich spraw rzucił jako prezes NCT IŚ wniosek o upadłość i jako, że spółka miała i ma spory majątek to weszła w upadłość i czynności upadłościowe były prowadzone (były nawet nieskuteczne licytacje gruntów w Miedzianej Górze pod Kielcami), ale postępowanie upadłościowe zostało umorzone wobec faktu, że istniał tylko jeden wierzyciel (Rank Progress poprzez Progress - spółkę w 100% zależną) i wierzyciel ten był jednocześnie 50% udziałowcem tej spółki.
|
|
1ketjoW napisał(a):Tak to skomentuje: Cytat:Postępowanie w sprawie zapłaty odsetek od pożyczek
W dniu 21 sierpnia 2019 roku do Sądu Okręgowego w Legnicy VI Wydział Gospodarczy został wniesiony przez Progress IV Sp.z o.o. i Rank Progress S.A. przeciwko NCT Inwestycje Świętokrzyskie I Sp. z o.o. pozew o zapłatę odsetek od pożyczek(4.458.230 PLN - co do Progress IV Sp. z o.o., 46.701 PLN - co do Rank Progress S.A.). Postanowieniem z dnia 2 marca 2020 r. Sąd zawiesił postępowanie z uwagi na ogłoszenie upadłości pozwanej. W dniu 9 października 2020 roku wpłynęło zawiadomienie z Sądu z informacją o doręczeniu pozwu pozwanemu. Postanowieniem z dnia 27 lipca 2021 roku zawieszono postępowanie ze skutkiem od dnia 11 lutego 2020 roku. Postanowieniem z dnia 7 marca 2023 r. podjęto zawieszone postępowanie z powództwa Progress IV Sp. z o.o. Strona 33 Możesz też sprawdzić wpis na stronie KRS-u: ekrs.ms.gov.pl/web/wyszukiwark...Ogólnie zanim napiszesz, że kłamię sprawdź czy masz rację. Nie będziesz stawiał się w głupiej sytuacji. Dodam, że dwie spółki o podobnej nazwie są wykreślone z KRS-u więc nie ma mowy o pomyłce. A może byś tak wytłuścił ostatnie zdanie swojego cytatu, bo to ono w cytowanym fragmencie jest najważniejsze ??? Postanowieniem z dnia 7 marca 2023 r. podjęto zawieszone postępowanie z powództwa Progress IV Sp. z o.o.Wiesz dlaczego?
|
|
Postępowanie o rozwiązanie spółki NCT Inwestycje Świętokrzyskie I Sp. z o.o.
W dniu 25 lipca 2022 roku do Sądu Okręgowego w Legnicy VI Wydział Gospodarczy został wniesiony przez Progress IV Sp. z o.o. przeciwko NCT Inwestycje Świętokrzyskie I Sp. z o.o. pozew o rozwiązanie spółki NCT Inwestycje Świętokrzyskie I Sp. z o.o. Wartość przedmiotu sporu wynosi 135,0 mln PLN. Odpis pozwu doręczono stronie pozwanej w dniu 9 stycznia 2023 r. Dnia 21 lutego 2023 r. przed Sądem Okręgowym w Legnicy, VI Wydział Gospodarczy odbyła się pierwsza rozprawa w sprawie. Rozprawę odroczono do dnia 16 maja 2023 r. Termin rozprawy został odwołany, nie wyznaczono nowego terminu.
|
|
1ketjoW napisał(a):Cytat:W tej chwili mamy już rozprawę o rozwiązanie spółki NCT Inwestycje Świętokrzyskie... spółki, której Rank Progress jest 50% udziałowcem i jednocześnie jedynym wierzycielem i spółki, która jest właścicielem ogromnego terenu w Miedzianej Górze pod Kielcami. Ja nie mam wątpliwości, że to aktywo stanie się wkrótce aktywem Rank Progressu. W powyższej kwestii nie byłbym taki pewny. Spółka NCT Inwestycje Świętokrzyskie jest w upadłości i zapewne syndyk przeprowadzi przetarg. Zresztą dziwne jest, że Rank pożyczył tej spółce ca 40 mln zł a wartość nieruchomości to 22 mln zł w jej księgach. Co się stało z różnicą ca. 18 mln zł? Niestety albo celowo kłamiesz, albo jesteś bardzo mocno niedoinformowany.Spółka NCT Inwestycje Świętokrzyskie nie jest w żadnej formie upadłości!Poza tym... tak ogromne deficyty Twojej wiedzy (zakładam że to tylko deficyty, a nie celowe i świadome manipulacje) wykluczają Cię niejako z rzeczowej dyskusji.
|
|
1ketjoW napisał(a):comtrader,
zarząd dostanie premię w wysokości 5% skonsolidowanego zysku netto za 2022 r.
Poza tym wklej proszę zestawienie spraw sądowych (poza tymi z władzami skarbowymi) i ich obecny status. Dla mnie liczba spraw jest dziwna. Transferuje w ten sposób środki ze spółki? Tylko po co?
Spółka ma operaty nieruchomości inwestycyjnych w EUR. To znaczy, że wykaże stratę na wycenie za 30.06.2023 r. jeżeli PLN dalej będzie się umacniał.
Co do dywidendy to nie miałeś racji. To nie są przychody finansowe. Co do zabezpieczania na gruncie masz rację.
Jeżeli chodzi o środki pieniężne w banku to 5,3 mln zł jest zablokowane w związku z umowami kredytowymi. Do dyspozycji mają jakieś 19 mln zł.
Jak sprzedadzą jakieś nieruchomości lub grunty to będzie realna kasa na inwestycje. A czy te sprawy sądowe to temat nowy? Przecież one są od wielu lat! Wrocław, czy Olsztyn też były całkiem niedawno przedmiotami spraw! Sprawy toczą się, rozstrzygają i to często pozytywnie dla spółki - jak obie sprawy w temacie Kielc (a to obecnie jeden z najgrubszych wagowo tematów!) przeciwko Nalepie i z powództwa Nalepy... obie wygrane! W tej chwili mamy już rozprawę o rozwiązanie spółki NCT Inwestycje Świętokrzyskie... spółki, której Rank Progress jest 50% udziałowcem i jednocześnie jedynym wierzycielem i spółki, która jest właścicielem ogromnego terenu w Miedzianej Górze pod Kielcami. Ja nie mam wątpliwości, że to aktywo stanie się wkrótce aktywem Rank Progressu. Mamy również sprawy nowe - jak ta z malborską Organiką o wypełnienie umowy przyrzeczonej dotyczącej przeniesienia na Rank Progress własności dużej działki w Gdyni. Tam na 100% pójdzie apelacja (albo już poszła) i trudno prezesa Jana winić za to, że walczy dla spółki o tak wartościowe aktywo! Kurs EURO/PLN zawsze miał wpływ (papierowy!) na raporty wynikowe spółki - dodatni, bądź ujemny. Ja przestałem już do tego przywiązywać większą wagę, bo w Euro wycenione są głównie galerie, a moim zdaniem w tej chwili kluczowe znaczenie ma rynkowa wycena aktywów, które w EURO wyrażane nie są - tzn. gruntów takich jak Olsztyn, czy Katowice. Bo to urealnienie któregokolwiek z nich może zdominować zarówno wyniki jak i dyskusję! A przecież dzieje się w temacie obu wymienionych aktywów... Liczysz kasę w kasie... Naprawdę nie jesteś ciekaw na co wydano w 1Q2023 ok. 50 mln zł ???
|
|
A za co moderatorze usunąłeś moją wczorajszą odpowiedź ???
Zgłoszona świadoma manipulacja ma się dobrze, a mój post wyleciał... Mamy dyskutować o rzeczach nieistotnych dla spółki w atmosferze rzekomych strat i kłamliwych sugestii, że spółka za pożyczkę pozbyła się Katowic ? I nie wolno tu zwracać uwagi na cel wydatkowania tej pożyczki??
|
|
Ja nic nie wyłapywałem tylko poruszyłem temat niezgodnych z prawem manipulacji na które nikt tu nie reaguje.
Co do casflowu Grupy - widzę: Przepływy pieniężne z działalności operacyjnej (-39 557) Przepływy pieniężne z działalności inwestycyjnej +11 144 Przepływy pieniężne z działalności finansowej +28 651 To tak na szybko - bez głębszego wnikania.
Casflow finansowy zdominowała pożyczka od Monnari - to jasne, na casflow inwestycyjny przyznaję że nie spojrzałem, bo... moją uwagę zwrócił w pierwszej kolejności blisko 40 mln realny wypływ operacyjny środków z kasy spółki !!!
Mało istotnym dla mnie jest, czy ok. 14,5 mln dywidendy z Popowic zdążyło wpłynąć jeszcze w marcu, czy już później.
Skoro Ty patrząc na CF operacyjny (-40 mln zł prawie!!!) nie widzisz zakupu aktywa (działki) to uważam, że Tobie w poszukiwaniu haków na mnie umykają rzeczy o wiele grubsze. Polecam zajrzeć chociażby do raportu jednostkowego za 1Q2023 - wzrost ZAPASÓW o ponad 50 mln zł... pozycja TOWARY i (niestety) wiersz INNE w wyszczególnieniu...
To jest wydarzenie nr 1 z tego raportu, a nie fakt, czy dywidenda z Popowic wpłynęła w marcu, czy w kwietniu - do dziś na pewno wpłynęła!
A może wiesz co kupiła spółka?
|
|