178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
27 listopada 2023 12:05:59
@1kejtoW
Gen SRY nie dotyczy osób transseksualnych tylko powoduje, że fenotypowa kobieta ma kariotyp XY a fenotypowy mężczyzna XX. I taka kobieta XY zazwyczaj czuje się kobietą a mężczyzna XX czuje się mężczyzną. To tak aby wykazać, że nawet klasyczna definicja płci w oparciu o chromosomy ma swoje wady i ograniczenia.
Proces rozwoju płciowego jest procesem złożonym, podobnie jak proces rozwoju tożsamości płciowej i wrzucenie zdecydowanej większości osob trans do worka z napisem "choroby psychiczne" jak chce to zrobić prawica jest po prostu działaniem czysto ideologicznym. Podobnie jak niektóre postulaty strony lewicowej.
Tak jak pisałem, poczytaj o biologicznych podłożach transsekusualizmu. Twoje zdanie, na ten temat przyjmuję do wiadomości, ale wątku nie zamierzami ciągnąć - nie ten temat i nie to forum na takie dyksusje.
Edytowany: 27 listopada 2023 12:06
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 244
Wysłane:
27 listopada 2023 12:55:30
Napisałem Ci wyraźnie jaka jest liczby noworodków, których dotyczy dysfunkcja w przypadku genu SRY. Rozumiem, że z faktami przestałeś dyskutować. To plus.
Jeżeli jakieś mężczyzna biologiczny czuje się kobietą to ma to albo podłoża psychiczne (zgodnie z moją wiedzą - większość przypadków) albo biologiczne (mniejszość przypadków - dysfunkcja genu SRY). To co proponuje lewica to wrzucenie tych wszystkich osób do jednego worka i zaproponowanie im operacji zmiany płci bez zastanowienia się jakie są powody powodujące dysfunkcje u powyższych osób. Transseksualiści to grupa ludzi po jakich najbardziej widać jak oceny swojej płci ma wpływ psychika. Jasno widać na tym przykładzie, że nie można bezrefleksyjnie pozwalać ludziom na określanie swojej płci i dowolnie modyfikować swoją płeć oraz jaki wpływ na modyfikacja hormonalna płci.
Rozumiem, że przykład z wyspami jednoznacznie pokazał ile jest płci i jak dowiódł, że twierdzenie że jest inaczej pozbawione sensu z logicznego punktu widzenia.
Jeżeli chodzi o transseksualizm to podobno chodzi o strukturę mózgu (uwarunkowania biologiczne) jaka ma być u tych osób podobna do płci przeciwnej. Te osoby doświadczają silnego uczucia niezgodności płciowej, między płcią biologiczną, a płcią z jaką się identyfikują. To uczucie motywuje poszukiwania tożsamości zgodnej z ich wewnętrznym poczuciem płci. Wypisz wymaluj problemy psychiczne.
Jak wiesz, gen SRY powoduje, że komórki zarodkowe rozwijają jądra. Następnie gen SRY koduje białko, które stymuluje komórki jąder do produkcji testosteronu, który jest głównym męskim hormonem płciowym. Testosteron jest istotny dla rozwoju cech męskich. W przypadku braku genu SRY lub jego defektów rozwój płciowy będzie kierował się w kierunku żeńskim. Tak więc zmiana płci z kobiety na faceta nie bardzo tu pasuje.
|
|
Wysłane:
27 listopada 2023 13:58:45
Rozumiem, że przestałeś dyskutować z tym co ktoś twierdzi a dyskutujesz z tym z czym ci wygodnie. To minus. Jeszcze raz powtórzę gen SRY nie ma nic wspólnego z transseksualizmem. Kobiety XY są biologicznie kobietami i czują się zazwyczaj kobietami. Mężczyźni XX są biologicznie mężczyznami i czują się zazwyczaj mężczyznami. Jeżeli już szukasz genów "transeksualizmu" to poczytaj o CYP17 :)
Jeżeli natomiast problemy z identyfikacją płci wynikają z budowy mózgu - na przykład osoby takie mają mózg "raczej żeński" w męskim ciele to nie jest to choroba psychiczna podobnie jak chorobą psychiczną nie jest Zespół Downa. Tu nie zadziała żadna psychoterapia, psychotropy i inne farmaceutyki. Kiedyś faktycznie "niezgodność płciowa" była klasyfikowana jako zaburzenie psychiczne obecnie jednak medycyna klasyfikuje je jako zaburzenie płciowe/seksuale ponieważ jej pochodzenie może mieć źródło inne niż psychika.
Edytowany: 27 listopada 2023 13:58
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 listopada 2023 14:32:49
szarlej81 napisał(a):Rozumiem, że przestałeś dyskutować z tym co ktoś twierdzi a dyskutujesz z tym z czym ci wygodnie. To minus. Jeszcze raz powtórzę gen SRY nie ma nic wspólnego z transseksualizmem. Kobiety XY są biologicznie kobietami i czują się zazwyczaj kobietami. Mężczyźni XX są biologicznie mężczyznami i czują się zazwyczaj mężczyznami. Jeżeli już szukasz genów "transeksualizmu" to poczytaj o CYP17 :)
Jeżeli natomiast problemy z identyfikacją płci wynikają z budowy mózgu - na przykład osoby takie mają mózg "raczej żeński" w męskim ciele to nie jest to choroba psychiczna podobnie jak chorobą psychiczną nie jest Zespół Downa. Tu nie zadziała żadna psychoterapia, psychotropy i inne farmaceutyki. Kiedyś faktycznie "niezgodność płciowa" była klasyfikowana jako zaburzenie psychiczne obecnie jednak medycyna klasyfikuje je jako zaburzenie płciowe/seksuale ponieważ jej pochodzenie może mieć źródło inne niż psychika.
Ja nie twierdziłem, że gen SRY ma coś wspólnego z transseksualizmem. Napisałem wyraźnie na przykładzie tej grupy, że w większości wypadków chodzi o problemy psychiczne. Nie ma jednoznacznych i stałych różnic w strukturze mózgu, które jednoznacznie określają płciową tożsamość danej osoby. Mózgi ludzkie są zmiennymi i plastycznymi organami, a różnice między mózgami kobiet i mężczyzn są często bardziej statystyczne niż absolutne. Różnice w budowie mózgu są ogromne nawet w obrębie tej samej płci. Indywidualne różnice w strukturze mózgu są znacznie bardziej znaczące niż statystyczne różnice między płciami. Sugeruję zapoznanie się z wynikami badań Joel et at (2015) oraz Daphana Jeol (2018). Co do różnic indywidualnych patrz badania PNAS z 2015 r. Cytat: Płeć mózgu to mit! Anatomicznie jesteśmy tacy sami
www.national-geographic.pl/art...
|
|
Wysłane:
27 listopada 2023 15:06:31
Ciężko mi się odnieść do linku z National Geographic bo to jest jakiś groch z kapustą.
Co do dwóch pozostałych to ogólnie niektóre badania nie wykazały różnic w budowie mózgu u osób trans inne już tak. Zazwyczaj badanie które wykazuje jakiś związek jest bardziej istotne niż takie które go nie znajduje. Część naukowców się z tym nie zgadza ale konsensus przyznaje, że takie różnice raczej istnieją.
Jeżeli chodzi o różnice mózgu pomiędzy M a K to jest to chociażby średni rozmiar, proporcje istoty białej do szarej, czy też sposób budowy który mózgowej. I tu obserwowano między innymi większą zgodność osób trans z mózgami typowymi dla płci do której odczuwają przynależność. Jak będziesz szukał jak ta pani z Izraela różnic w budowie np ośrodka wzroku to ich faktycznie nie znajdziesz. :)
Edytowany: 27 listopada 2023 15:19
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 listopada 2023 15:17:36
szarlej81 napisał(a):Ciężko mi się odnieść do linku z National Geographic bo to jest jakiś groch z kapustą.
Co do dwóch pozostałych to ogólnie niektóre badania nie wykazały różnic w budowie mózgu u osób trans inne już tak. Zazwyczaj badanie które wykazuje jakiś związek jest bardziej istotne niż takie które go nie znajduje. Część naukowców się z tym nie zgadza ale konsensus przyznaje, że takie różnice raczej istnieją.
Jeżeli chodzi o różnice mózgu pomiędzy M a K to jest to chociażby średni rozmiar, proporcje istoty białej do szarej, czy też sposób budowy który mózgowej. I tu obserwowano między innymi większą zgodność osób trans z mózgami typowymi dla płci do której odczuwają przynależność. Jak będziesz szukał jak ta pani z Izraela różnic w budowie np ośrodka wzroku to ich faktycznie nie znajdziesz. :)
Wyraźnie ci napisałem, że różnice między mózgami w ramach jednej płci są większe niż różnice między mózgami kobiet i mężczyzn. Tego dowodzą badania naukowe. Nie wiem jakie zmienne wpływają na funkcje mózgu, ale wątpię aby budowa była tu główną determinantą, jak twierdzisz. Dla mnie artykuł w NG jest jasny. Poza tym możesz poszukać innych publikacji o tych badaniach w internecie. Próbka 1400 osób. Przykład z wyspami jasno wskazuje, że płcie są dwie i uwarunkowania biologiczne są decydujące (wyjątek stanowią osoby z wadami genetycznymi).
Edytowany: 27 listopada 2023 15:19
|
|
48 Dołączył: 2014-08-08 Wpisów: 843
Wysłane:
27 listopada 2023 15:47:44
Koledzy graja w ogóle na gieldzie?
|
|
Wysłane:
27 listopada 2023 18:12:14
1ketjoW napisał(a): Wyraźnie ci napisałem, że różnice między mózgami w ramach jednej płci są większe niż różnice między mózgami kobiet i mężczyzn. Tego dowodzą badania naukowe. (...)
Tu masz artykuł pani Joel na którą powołujesz się zarówno Ty jak i NG www.sciencedirect.com/science/...Nie przeczytałem jeszcze całego ale pobieżna analiza wskazuje, że nie ma tam nic co przeczyłoby badaniom o zróżnicowaniu mózgów u osób trans. Pani Joel nie twierdzi, że różnic między mózgami kobiet i mężczyzn nie ma ale, że są tylko, że małe, gdzieś mi mignęło 2% ogółu zmienności. I to wystarcza bo jeżeli mamy jakiekolwiek cechy mózgowe charakterystyczne dla danej płci to możemy je wyodrębnić i badać. Co właśnie robili autorzy badań o których ja wspominałem. Ale znalazłem tam ciekawszą rzecz w tym artykule - pozwól, że zacytuję podsumowanie tego artykułu: Daphna Joel napisał(a): The sex binary is a powerful framework through which we understand not only the social world but also physiology. However, current data suggest that this framework is not appropriate for understanding sex effects on the brain or even sex itself. Moreover, the dominance of the binary framework interferes with the scientific endeavor to understand sex, the brain, and the relations between them. The challenge for the future is to develop new analytical methods that take human variability on all measures, including sex-related ones, into account.
Płeć w ujęciu binarnym to potężne ramy, dzięki którym rozumiemy nie tylko świat społeczny, ale także fizjologię. Jednak aktualne dane sugerują, że te ramy nie są odpowiednie do zrozumienia wpływu płci na mózg, a nawet samej płci. Co więcej, dominacja schematu binarnego utrudnia naukowe wysiłki mające na celu zrozumienie płci, mózgu i relacji między nimi. Wyzwaniem na przyszłość jest opracowanie nowych metod analitycznych, które uwzględniają zmienność człowieka we wszystkich miarach, w tym związanych z płcią
Nie będę złośliwy i nie skomentuję :) ________________________________________________________________________________________________________________________ Adagio napisał(a):Koledzy graja w ogóle na gieldzie? Grają. Ale w tematach giełdowych wolę sobie po prostu poczytać.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 listopada 2023 20:34:38
Ja też nie napisałem że różnic nie ma. Zastanawiam się czasem czy czytasz to co piszę. Przeczytaj cytat jaki zamieściłeś. 2% poza tym ja pisałem o mózgach kobiet i mężczyzn a nie osób trans. Nie bardzo jest więc do czego się odnieść. Joel argumentuje, że różnice między mózgami mężczyzn a kobiet są bardziej zindywidualizowane niż uogólnione. Jej badania sugerują, że struktura mózgu jest bardziej zróżnicowana tj. nie ma jasnej podzialki na mózgi męskie i żeńskie niż dwupłciowa. Podkreśla znaczenie indywidualnych różnic w strukturze mózgu, które są bardziej znaczące niż różnice między grupami płciowymi. To oznacza, że osoby różnej płci mogą mieć bardziej podobne mózgi niż osoby tej samej płci.
Edytowany: 27 listopada 2023 20:45
|
|
24 Dołączył: 2016-11-09 Wpisów: 68
|
|
|
|
Wysłane:
27 listopada 2023 22:07:58
@1kejtoW Ehhh...... słyszysz poprawnie, że coś tam dzwoni ale za bardzo rozumiesz w którym kościele. Pani Joel neguje binarną koncepcję płci czyli stoi na dokładnie odwrotnym stanowisku niż Ty. Nie tylko w omawianym artykule ale również w swoich poprzednich pracach: www.tandfonline.com/doi/abs/10...Całość artykułu jest za paywallem ale mamy abstrakt w którym jest czarno na białym Daphna Joel napisał(a): Dochodzimy do wniosku, że obecne spojrzenie na tożsamość płciową jako binarną i jednolitą nie odzwierciedla doświadczeń wielu jednostek i wzywamy do nowej konceptualizacji płci, która odnosi się do wielości i płynności doświadczenia płci.
Dodatkowo pośrednio można znaleźć dość streszczenie tego artykułu na tym blogu, który podsumowuje wyniki badań pani Joel. sillyolyou.wordpress.com/2018/...i są tam takie kwiatki jak: Daphna Joel napisał(a): Podsumowując, nasze ustalenia sugerują, że dychotomiczna kategoryzacja płci nie odzwierciedla złożoności i wielości doświadczeń związanych z płcią. Nasze badanie dostarcza raczej dowodów potwierdzających niebinarne teorie płci (np. Corbett, 2009; Dimen, 1995, 2003, 2005; Goldner, 1991, 2003; Harris, 1991, 2005), które postrzegają płeć jako płynną, a nie dychotomiczną, i uważają, że wszyscy ludzie, a nie tylko osoby niezgodne z płcią, mają złożone zespoły jaźni płciowych .
Co więcej autor tego bloga prezentujący raczej lewicowe spojrzenie na zagadnienie transseksualizmu nazywa ją jedną z jego ulubionych neurobiologów, wspierających środowisko trans. Zastanów się jeszcze raz, czy dobrze zrozumiałeś o co chodzi pani Joel i czy jej prace faktycznie są najlepszym argumentem w kwestii obrony konserwatywnego spojrzenia na płeć.
Edytowany: 27 listopada 2023 22:13
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 listopada 2023 23:44:31
Nie chodzi o jej koncepcje tylko o wyniki badań. To feministka itd.
Istotne jest że przeprowadziła badanie z którego wynika że nie ma różnic między mózgami kobiet i mężczyzn na jakie się powołujesz.
Dotyczy to również osób transpłciowych.
Rozumiem że będziesz się chwytał każdej możliwości aby udowodnić to czego nie można udowodnić.
Osoby transseksualne jak już pisałem nie dokonują zwykle tranzycji i jest to jasne wskazanie na zaburzenia psychiczne.
Co prawda w jednym z jej badań, opublikowanym w 2015 roku w czasopiśmie "Proceedings of the National Academy of Sciences" (PNAS), Joel i zespół skoncentrowali się na analizie różnic w mózgach osób transpłciowych w porównaniu do zwykłych osób . Wyniki sugerowały, że mózgi osób transpłciowych wykazywały pewne cechy bardziej zbliżone do płci, z którą się identyfikują, niż do przypisanej płci przy urodzeniu.
Jednak ważne jest zauważenie, że badania w tym obszarze są skomplikowane, a różnice między wynikami badań mogą wynikać z różnych metodologii, próbek badawczych i interpretacji.
Przykładem badań, które nie wykazały jednoznacznych różnic w strukturze mózgu między grupami płciowymi, w tym między osobami transpłciowymi a zwyklymi, jest praca przeprowadzona przez Guillamon. (2016). W tym badaniu autorzy analizowali dane neuroobrazowania i porównywali strukturę mózgów osób transgenderowych z grupą kontrolną.
Guillamon i zespół używali neuroobrazowania strukturalnego, takiego jak rezonans magnetyczny (MRI), i nie znaleźli jednoznacznych różnic między mózgami osób transpłciowych a zwykłymi ludźmi w obszarze hipotalamusu ani innych regionów mózgu.
Rozumiem że skoro nie ma różnic między mózgiem kobiety i mężczyzny większych niż jakie mogą być między mózgiem dwóch mężczyzn czy dwóch kobiet to trzeba dowieść że istnieją różnice między mózgami osób transseksualnych i mózgami mężczyzn lub kobiet. Niestety dla ciebie ale badania tego również jednoznacznie nie potwierdzają.
To że ktoś kto przeprowadził badania ma swoją wizję świata mnie nie dziwi. Dziwi mnie to że po tym jak robi badanie interpretuje wyniki w sposób aby pasowały do jego "odkrywczej teorii". Pewno to się lepiej sprzedaje.
Nawet gdybyśmy uznali że mózg ma płeć. To i tak sytuacja niedopasowania tak jak pisałem wcześniej to promil promila z którego lewacy chca uczynić zasadę.
|
|
Wysłane:
28 listopada 2023 06:29:41
Pani Joel twierdzi, że mózg żeński i mózg męski to skrajność. A płeć stanowi spektrum i nie można na nią patrzeć w sposób binarny czyli, że istnieją wyłącznie kobiety i mężczyźni. Takie są właśnie wyniki jej badań. Gdyby jakiś zagorzały zwolennik genderowego spojrzenia na płeć szukał neurobiologa popierającego jego teorie to pani Joel nadawałaby się znakomicie. Wnioski które Ty wyciągasz z jej badań są absurdalne. Mam wręcz wrażenie, że nawet do nich nie zajrzałeś. Jeżeli chcesz przeglądowego spojrzenia w miarę aktualnych badań na ten temat to polecam tą metaaanalizę: gmint.informatik.uni-freiburg....I pozwól, że na tym zakończę tą dyskusję.
Edytowany: 28 listopada 2023 06:30
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 listopada 2023 09:22:40
Oto moja odpowiedź do Pani Joel i do Ciebie.
Jeżeli możesz określać swoją płeć to możesz również określać swój wiek. W tej sytuacji ja mam 18 lat. Jeżeli tego nie uznajesz to znaczy, że mnie dyskryminujesz. Absurd.
Poza tym są jeszcze inne badania neurologiczne, które potwierdzają, wyniki badań o jakich dyskutujemy (np. Badanie Del Giudice et al (2016)). Jej interpretacja wyników badań mniej mnie interesują z uwagi na jej przekonania. Interesują mnie wyniki jej badań. To jak ona je interpretuje jako feministka to zupełnie inna sprawa.
Proponuję również prosty przykład logiczny o jakim już wspominałem. Załóżmy, że mamy dwie wyspy na których mamy po 100 par mężczyzn i kobiet. Na jednaj z wysp mamy mężczyzn i kobiety jakie biologicznie są kobietami i mężczyznami a na drugiej osoby jakie bez wyjątku wybrały swoją płeć jako inną niż ich płeć biologiczna i dokonały pełnej tranzycji. Po 130 latach, która ze społeczności Twoim zdaniem przetrwa? Odpowiedź jest oczywista, dlatego pisanie o rodzajach płci, płci kulturowej jest zwyczajnie pozbawione sensu. Absurd, że istnieje wiele płci.
|
|
PREMIUM
10 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
28 listopada 2023 09:49:34
Szanowni Koledzy przenieście się z tego typu dyskusjami na dedykowany im wątek.
@Moderator Gorąca prośba o zrobienie porządku na wątku kiedy szczyt hossy.
Edytowany: 28 listopada 2023 09:49
|
|
80 Dołączył: 2014-02-12 Wpisów: 211
Wysłane:
28 listopada 2023 10:00:40
Wątki "Szczyt hossy" oraz "Dno bessy" od zawsze były miejscem, w którym Użytkownicy portalu mogli podyskutować na dowolne tematy, również te niezwiązane z giełdą. Moderacja reaguje wyłącznie w sytuacjach, gdy naruszany jest regulamin forum w sposób rażący.
Były podejmowane próby wyodrębniania poszczególnych tematów w osobne wątki, ale te umierały śmiercią naturalną, natomiast ożywiona dyskusja była kontynuowana właśnie na wymienionych wątkach hossy i bessy. I niech tak zostanie, traktujmy te wątki jako Speakers’ Corner, z poszanowanie regulaminu (bez ubliżania, bez chamstwa, bez wulgaryzmów itd)
|
|
Wysłane:
28 listopada 2023 10:01:27
@1kejtoW Ok. Ostatni raz zanim przyjdzie moderator zabierze nam wiaderko i wygoni z tej piaskownicy. 1. Weź mnie z panią Joel nie mieszaj, bo to Ty na nią się powoływałeś. Jeżeli uważasz, że pani Joel wyciąga błędne wnioski ze swoich prac to pisz do niej a nie do mnie. Mi wystarcza, że pani Joel potwierdza, że mimo podobieństwa mózgów istnieją pewne niewielkie różnice pomiędzy mózgami kobiet i mężczyzn a inni neurobiolodzy badali właśnie te różnice u osób trans. 2. Są badania w których nie zauważono zależności o których piszę, są też takie które je stwierdziły. Uproszczę tu sprawę w sposób maksymalny ale wczoraj patrząc do lodówki stwirdziłem, że nie ma w niej masła. Chwilę później przyszła żona i to masło znalazła. Mamy zatem 50% badań wskazujących, że masła w lodówce nie ma i 50% potwierdzających jego obecnoś w tejże lodówce :D Jaki jest mniej wiecej stan wiedzy na temat przyczyn transesksualizmu masz przedstawione w analizie jaką wkleiłem w poprzednim poście. Ogólnie wiosek jest taki, że są istotne przesłanki opowiadające się za jego biologicznymi przyczynami. Problem w tym, że wyniki badań są zbyt słabe aby je użyć w ujęciu klinicznym przykładowo do różnicowania transseksualizmu prawdziwego od tzw transseksualizmu urojonego, który może wynikać właście z zaburzeń psychicznych. Przyjmij też do wiadomości, że medyczna diagnostyka transseksualizmu zaczyna się właśnie od wykluczenia zaburzeń psychicznych takich jak np. schozofremia. Możliwe są tu oczywiście błędy lekarskie i nieprawdiłowe diagonzy. Ale już samo to obala twoją tezę, że za większośc przypadków transeksualizmu odpowiadają zaburzenia psychiczne ponieważ jest to pierwsza rzecz jaką lekarz stawiając diagnozę powinien wykluczyć. 3. Przykład z wyspą bardzo fajny gdyby ktoś twierdził, że osoby transeksualne po zmianie płci w naturalny sposób mogą mieć dzieci. Oprócz pani Żurawskiej jednak chyba nikt tak nie twierdzi. A teraz zastanów się co zostaje z tego przykładu jeżeli na pierwszej wyspie umieścimy 100 bezpłodnych par, które prawidlowo identyfikują swoją płeć. MODERATOR napisał(a):Wątki "Szczyt hossy" oraz "Dno bessy" od zawsze były miejscem, w którym Użytkownicy portalu mogli podyskutować na dowolne tematy, również te niezwiązane z giełdą. Moderacja reaguje wyłącznie w sytuacjach, gdy naruszany jest regulamin forum w sposób rażący.
Ja tu złożę małą autokrytykę, bo jednak odczuwam pewien dyskomfort pisząc tutaj na takie tematy. Ot czasem nie mogę się powstrzymać aby odpisać. Osobiście nie mam nic przeciwko aby takie dyskusje ograniczyć do tematu o polityce, który jest nieco poniżej w tym dziale a bessę i hossę zostawić na zagadnienia związane choć w luźny sposób z giełdą
Edytowany: 28 listopada 2023 10:07
|
|
24 Dołączył: 2016-11-09 Wpisów: 68
Wysłane:
28 listopada 2023 10:16:00
MODERATOR napisał(a):Wątki "Szczyt hossy" oraz "Dno bessy" od zawsze były miejscem, w którym Użytkownicy portalu mogli podyskutować na dowolne tematy, również te niezwiązane z giełdą. Moderacja reaguje wyłącznie w sytuacjach, gdy naruszany jest regulamin forum w sposób rażący.
Problem w tym, że trafił się temat kontrowersyjny i zaraz będziecie tu mieli 90% zawartości nt. tożsamości płci i wojen kulturowych. Te tematy obecnie są popularne na Tik Toku czy Twitterze. Zastanówcie się, jak to odbierają nowe osoby. Ja chętnie też bym się wdał w pyskówkę ale może niekoniecznie tutaj...
|
|
48 Dołączył: 2014-08-08 Wpisów: 843
Wysłane:
28 listopada 2023 12:44:21
Temat roznic pomiedzy mozgami jest ciekawy, ale nie do konca rozumiem co koledzy chca udowodnic... stereotypowo mowi sie, ze kobiety bardziej uzywaja prawej polkuli mozgu (uczucia, intuicja) a faceci lewej (myslenie analityczne, rozum, kontrola)... w praktyce wyglada to jednak tak, ze u kobiet jest duzo wiecej polaczen pomiedzy obiema polkulami niz u mezczyzn... ale nie zawsze, wplyw ma tez poza czynnikiem hormonalnym wychowanie i otoczenie, itd... temat rzeka... Ciekawsze by bylo imo zbadac roznice w mozgach zwolennikow partii politycznych... tam musza byc mega roznice w polaczeniach... Chocby ostatni wyczyn prezesa NBP... O czym swiadczy takie zachowanie - te banery to jak glosny krzyk, chec polozenia nacisku na pewien temat - tylko czy samo mowienie o czyms w ten sposob oznacza, ze jest tak naprawde? Cytat:"Wszystkie działania NBP są zgodne z prawem i spełniają najwyższe standardy międzynarodowe" - m.in. taki komunikat zaprezentował Polakom bank centralny. Baner z nowymi hasłami pojawił się na gmachu NBP przy ulicy Świętokrzyskiej w Warszawie. Łącznie na banerze pokrywającym całą zewnętrzną stronę ściany budynku widnieje pięć haseł. Dowiadujemy się z nich m.in., że "Narodowy Bank Polski jako jeden z pierwszych rozpoczął walkę z inflacją", projekcje inflacji NBP są "rzetelne i najbardziej wiarygodne", a stopy procentowe NBP są "precyzyjne i zawsze trafne". www.money.pl/gospodarka/w-nbp-...
|
|
168 Dołączył: 2021-04-25 Wpisów: 1 289
Wysłane:
28 listopada 2023 13:34:28
Moze Glapiński chce się przedrzeć z przekazem do ludzi ??? Przecież papka rzucana przez "demokratyczne" media jest zwyczajnie żenująca tak jak i przez Tuska który w zyciu malował kominy i jak sam stwierdził nie zna się na gospodarce. Można tutaj porównać działalność i prognozy profesora Glapinskiego i tyrowicz. Obecnie gospodarka Polski jest najszybciej rozwijającą się po covidzie bo nie została zduszona przez stopy procentowe. Gdyby tyrowicz miała możliwość narzucania stóp to byśmy mieli 1 mln bankrutów - kredyciarzy mieszkaniowych. Cały sektor budownictwa by siadł i do tego cała produkcja bo stopy rzedu 20% spowodowały że EURO kosztowało by 4pln, a to by się równało 15% bezrobociu. Jak by w tym momencie wyglądała by konkurencyjność i rozwój Polskiej gospodarki kiedy kredyt w strefie EBC wynosiłby 5%, a w Polsce 25% ??? Inną sprawą jest jakby zarzut o apolityczność prezesa NBP. Przecież kazdy jest z ramienia politycznego i wiadomo kogo to jest człowiek. balcerowicz, Belka to skąd się wzięli na tym stanowisku - z polityki. Następną sprawą stopy ustala cała RPP czyli 12 osób i w momencie kiedy jest remis przeważający glosem jest prezes. Zarzuty co do stop w tym momencie powinny dotyczyć 12 członkom rady. Zarzuty dlatego sa bo się niepodobały malarzowi kominów - troche to śmieszne...
|
|