zlndlzpw
Advertisement
PARTNER SERWISU
ebacwlad
190 191 192 193 194

Kiedy szczyt Hossy:)

1ketjoW
PREMIUM
923
Wpisów: 5 245
Wysłane: 25 listopada 2023 14:01:28
Trifolium napisał(a):
yanek z hor napisał(a):
Krewa moze wreszcie warto zainterweniować i wywalić 2 BOOTY na miesiąc za wielokrotne kłamstwa ??? Te forum ma słuzyc tylko i wyłacznie odkłamywanie jakiś absurdalnych zakłamanych wpisów 2 BOOTÓW ??? chyba do innego celu jest stworzone ???
Juz coś takiego robiłeś...

Póki co, to ja raz za razem obalam twoje.

Moim zdaniem nic nie obalasz tylko przedstawiasz co najwyżej argumenty że druga strona robi to samo.

W przypadku Glapińskuego chodzi o niezależność NBP. Z tego powodu to inna sytuacja niż w przypadku partii politycznych. Podaj mi proszę kiedy PO skladało jakieś sprawy do EBC.
Edytowany: 25 listopada 2023 14:02

yanek z hor
168
Wpisów: 1 289
Wysłane: 25 listopada 2023 14:09:31
1ketjoW napisał(a):
[
Poza tym w sprawach UE Szarlej sporo wie.

taaaaaak sprawnie porusza się na stronach www...
nie bądź naiwny

Trifolium
PREMIUM
35
Wpisów: 283
Wysłane: 25 listopada 2023 14:09:46
A z jakiej racji PO miało składać wnioski do EBC? Nawet nie są do tego uprawnieni.
Opozycja składała wnioski do TSUE i też to motywowali troską o niezależność instytucji (w tym przypadku sądów).

EDIT: Żeby było jasne, ja nie odmawiam nikomu odwoływania się do Brukseli, bo dla mnie Unia to wspólnota, którą współtworzymy, a nie jakieś obce imperium, które nas najechało. Tak samo nie będę miał nic przeciwko, jeżeli jutro Morawiecki poskarży się na Tuska. Chodzi mi tylko o hipokryzję co poniektórych, którzy opozycyjne skargi nazywają zdradą kraju, a jeśli robi to ktoś z ich obozu, to udają że tego nie widzą.
Edytowany: 25 listopada 2023 14:15

yanek z hor
168
Wysłane: 25 listopada 2023 14:13:51
Trifolium napisał(a):
[
Typowy prawak jest typowy. Nie ma problemu, że jego partia codziennie rozkrada kraj. Ma problem, bo jakiś zaburzony gość lata po ulicy w kiecce.

kejto twierdzisz ze to nie sa BOOTY. Chcesz tutaj uzywac jakiś argumentów ???
Czuję sie tutaj jak na sokzburaka albo forum GW - moze stamtad ich tutaj przywleczono...

yanek z hor
168
Wysłane: 25 listopada 2023 14:20:02
Może kejto chcesz z BOOTAMI porozmawiać o wspomnianym profesorem Glapińskim kontra gimnazialistka Tyrowicz - ich przewidywania odnosnie inflacji i oczekiwania poziomu stóp ?

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 25 listopada 2023 14:49:57
yanek z hor napisał(a):

Moze Tobie wytłumacze coś BOOCIE że to co pisze jest prawdą a nie bredniami które tutaj wypisujesz.

Chylę czoła przed siłą Twojej argumentacji :D :D Ale niestety nie masz racji. To co Ja piszę jest prawdą a nie bredniami, które tu wypisujesz :D :D :D

Cytat:

Łżesz kłamiesz tworzysz jakis alternatywny świat - najsmieszniejsze jest to że nawet o tym nie wiesz bo przecież o tym pisza w lewackich mediach
nie ma 52 płci według lewaków ???

Zależy co rozumiesz przez lewaków. Jeżeli różnych ludzi którzy wypisują w internecie głupoty - to być może tak się zdarzyć. Sam nie widziałem ale nie ma takiego kretynizmu, którego ktoś by w Internecie nie napisał.

Jeżeli chodzi natomiast o jakieś oficjalne "lewactwo" to jedyne co widziałem to ta lista z Facebooka. Sporo określeń tam się powtarza male/man transgender/man transgender/male. Część odnosi się do różnych klasyfikacji takich osób i zróżnicowania pomiędzy przykładowo "chłopem przebranym za babę" a "chłopem po farmakologicznej i chirurgicznej zmianie płci" . Tak z grubsza bo nie wnikałem gdyż średnio mnie to interesuje jak klasyfikują się osoby, które nie uważają się ani za mężczyznę ani za kobietę. No i wreszcie Facebook to prywatna firma i może sobie wprowadzać na swoich stronach co jej się żywnie podoba. Chociaż tak na prawdę to jest raczej lista "określeń na płeć" niż "lista płci". Czy zważywszy na to, że w języku polskim mamy słowa facet, gość, mężczyzna i chłopak oznacza, że są w nim wyróżniane 4 płcie męskie?

Ogólnie przeglądam w Internecie również źródła, które pewnie uznałbyś za lewackie i nigdy nie spotkałem się z narracją, że istnieje 52 płci. "Lewactwo" ogólnie definiuje mężczyzn, kobiety i tzw. osoby niebinarne, które w zasadzie ciężko scharakteryzować, bo jest to pojęcie rozmyte. O ile rozumiem uważają oni że są 100% faceci, 100% kobiety oraz pewna grupa osób uważających się za coś "pomiędzy". Owszem, w tej grupie niebinarnych można się pogubić w liczbie określeń jakie na samych siebie te osoby używają, ale z twierdzeniami, że każde z tych określeń to odrębna płeć spotkałem się tylko w prawicowej narracji.

Ogólnie zatem twierdzenie "lewica twierdzi, że jest 52 płcie" jest tak samo prawdziwe jak twierdzenie, że "prawica twierdzi, że w szwedzkich przedszkolach są specjalne pokoje do masturbacji". Czyli typowe Radio Erewań.

Cytat:

nie ma mozliwości konsumpcji robaków ????

No jest. Ktoś kto chce może sobie kupić produkt z owadów. Faktycznie straszne i przerażające. Zabawnie się natomiast robi co prawica zrobiła z tej możliwości i te wszystkie akcje "hurrr, durrrr, Czaskowski każe Polakom jeść robaki".

Cytat:

zaprzeczasz temu że gdy dojdzie prawica do władzy to skończy się najazd muzułmanów ???

Zaprzeczam. Tego problemu nie da się rozwiązać tak łatwo jak sprzedają to swoim zwolennikom prawicowi populiści. Niezależnie od tego kto będzie rządził w Europie problem migrantów dobijających się do granic (nie tylko muzułmanów) będzie wyłącznie narastał. No chyba, że na poważnie rozważasz rozwiązania takie jak "ustawić na granicy karabiny maszynowe i strzelać". Ale w takim razie to w ogóle nie mamy o czym gadać.

Cytat:

Rządowe dekrety podpisano po tym, jak Unia Europejska zatwierdziła sprzedaż takich produktów. Przepisy gabinetu Giorgii Meloni regulują zasady wprowadzania na rynek żywności tego typu. Zadekretowano zakaz używania mąki z owadów do przygotowania dań typowych dla diety śródziemnomorskiej, takich jak makaron i pizza.

Jak wynika z rozporządzenia UE, maksymalna ilość mąki ze świerszczy w postaci dodatku nie może przekraczać 2 g na 100 g tego produktu. Komisja UE zezwoliła również na wprowadzenie na rynek larwy mącznika mniejszego (Tenebrio molitor ) oraz Pleśniakowca lśniącego ( ALphitobius diaperinus)

No i? Gdzie widzisz problem? Ktoś chce produkt sprzedać no to może sprzedawać. Jeżeli będzie na to popyt to sobie zarobi, jak popytu nie będzie to straci.
Produkty zawierające dodatki takiej mąki mają być oznaczone - więc jak ci nie pasuje to po prostu nie kupuj.

Cytat:

już jest 56płci
Agender – „płeć bezpłciowa”, która nie uznaje się za żadną z pozostałych 55 płci (jak się zaraz okaże – wiele innych „płci” to dublowanie agender z powodów mi nieznanych)
Androgyne – „płeć dwupłciowa” – połączenie cech kobiety i mężczyzny
Androgynous – to samo, co androgyne – nie wiem, dlaczego jest to rozbite na dwie osobne płcie, taka sytuacja wystąpi jeszcze wielokrotnie poniżej (zwłaszcza wśród płci „cis” i „trans”)
Bigender – „płeć dwupłciowa”, ale od „androgyne” różni się prawdopodobnie tym, że może to być mix dowolnych dwóch spośród 56 płci, a nie tylko kobiety i mężczyzny
(...)

Wziąłeś to stąd: monitorpostepu.pl/spis-i-chara...

Czyli dowodem na to, że lewacy, wszyscy jak jeden mąż twierdzą że jest 56 płci jest jakaś prawicowa trzeciorzędna stronka wygrzebana z odmętów Internetu?

Cytat:

Tutaj nie chodzi ze dla mnie jest problemem że ktos ma inne poglądy od moich. Tutaj masz 2 osoby ktore nie wiedzą nic nie maja własnego zdania tylko przedrukowuja Tobie narracje z lewackich mediów. .. o jakich argumentach mozna tutaj mówić....

Natomiast taka jedna osoba, która nie wie nic, nie ma własnego zdania, tylko przedrukowuje tutaj narrację z prawackich mediów jest już zupełnie ok :)
Ja już Ci pisałem, że jak chcesz czytać sobie treści wyłącznie z TVP.info i niezalezna.pl to po prostu sobie siedź na TVP.info i niezalezna.pl
Edytowany: 25 listopada 2023 14:55

1ketjoW
PREMIUM
923
Wysłane: 25 listopada 2023 15:17:13
Trifolium napisał(a):
A z jakiej racji PO miało składać wnioski do EBC? Nawet nie są do tego uprawnieni.
Opozycja składała wnioski do TSUE i też to motywowali troską o niezależność instytucji (w tym przypadku sądów).

EDIT: Żeby było jasne, ja nie odmawiam nikomu odwoływania się do Brukseli, bo dla mnie Unia to wspólnota, którą współtworzymy, a nie jakieś obce imperium, które nas najechało. Tak samo nie będę miał nic przeciwko, jeżeli jutro Morawiecki poskarży się na Tuska. Chodzi mi tylko o hipokryzję co poniektórych, którzy opozycyjne skargi nazywają zdradą kraju, a jeśli robi to ktoś z ich obozu, to udają że tego nie widzą.

Dlatego to nie są porównywalne sprawy na jakie się powołujesz. Widzę że sam to widzisz.

Poza tym opozycja nie tylko do TSUE składała wnioski ale i na forum Parlamentu Europejskiego.

Trifolium
PREMIUM
35
Wysłane: 25 listopada 2023 15:23:29
Są.
W obu przypadkach mamy skargę na własny kraj umotywowaną jakimś tam wzniosłym celem.

1ketjoW
PREMIUM
923
Wysłane: 25 listopada 2023 15:35:17
Dla mnie są dwie płcie a reszta wynika z zaburzeń psychicznych w sferze płciowości.

Cytat:

Kurator Barbara Nowak o konwencji stambulskiej. "Jeśli nie rozróżniam 56 płci, to stosuję przemoc?"

krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44...

Można poszukać ile krajów ratyfikowało tę konwencję. Poza tym te definicję wprowadza się niejako tylnimi drzwiami tj. walcząc z przemocą domową.

1ketjoW
PREMIUM
923
Wysłane: 25 listopada 2023 17:11:28
Trifolium napisał(a):
Są.
W obu przypadkach mamy skargę na własny kraj umotywowaną jakimś tam wzniosłym celem.

Czy innym jest składanie przez polityków opozycji skarg na swój kraj a czym innym jest składanie zawiadomienia do EBC przez przesea NBP zawiadomienia o groźbie aby postawić go przed TS.

Zgodnie z polską konstytucją, postawienie Prezesa NBP przed Trybunałem Stanu musi zostać poprzedzone uchwałą Sejmu, przyjętą co najmniej większością 3/5 głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów.

Proponuję policzyć czy te groźby są realne. Zarówno groźby jak i reakcja Prezesa NBP to marketing polityczny.

Natomiast wnioski do TSUE itd już nie. To inna kategoria.
Edytowany: 25 listopada 2023 17:17

szarlej81
178
Wysłane: 25 listopada 2023 17:18:26
1ketjoW napisał(a):
Dla mnie są dwie płcie a reszta wynika z zaburzeń psychicznych w sferze płciowości.

Kwestia definicji jest drugorzędna. Wiadomo, że są osoby, których płeć psychiczna (czyli przekonanie jestem facetem/kobietą) nie zgadza się z tą biologiczną. Która płeć u tych osób jest właściwa to problem z kategorii czy pierwsze było jajko czy kura. Współczesna medycyna w żaden sposób nie potrafi skorygować płci psychicznej tak aby zgadzała się z płcią biologiczną, za to odwrotnie poprzez chirurgię plastyczną i terapie hormonalne odnosi pewne sukcesy.

Inna sprawa, że wokół osób, które faktycznie mają taki problem, który jest jak najbardziej realny pojawiło się jak to zwykle bywa masa kombinatorów, karierowiczów, oszustów, szarlatanów i innych mejz czego przykładem jest rosnąca popularność wyjątkowo mężnych "kobiet" w sportach żeńskich.

Tutaj nie podoba mi się ani podejście radykalnej lewicy w stylu "jak ktoś mówi, że jest kobietą to jest kobietą" ani radykalnej prawicy, która wszystkie osoby "niebinarne" wrzuca do worka z napisem "zboczeniec".

Cytat:
Cytat:

Kurator Barbara Nowak o konwencji stambulskiej. "Jeśli nie rozróżniam 56 płci, to stosuję przemoc?"

Można poszukać ile krajów ratyfikowało tę konwencję. Poza tym te definicję wprowadza się niejako tylnimi drzwiami tj. walcząc z przemocą domową.

Przeglądnąłem na szybko dwa razy ten dokument i nigdzie nie widzę tych "co najmniej 56 płci" o których mówi moja ulubiona pani kurator. :(
https://rm.coe.int/168046253c
Edytowany: 25 listopada 2023 17:19

Trifolium
PREMIUM
35
Wysłane: 25 listopada 2023 18:01:22
1ketjoW napisał(a):

Zgodnie z polską konstytucją, postawienie Prezesa NBP przed Trybunałem Stanu musi zostać poprzedzone uchwałą Sejmu, przyjętą co najmniej większością 3/5 głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów.

Zależy kogo chcesz stawiać przed TS. 2/3 głosów do postawienia Prezydenta, 3/5 premiera. Na prezesa NBP wystarczy zwykła większość.
1ketjoW napisał(a):

Natomiast wnioski do TSUE itd już nie. To inna kategoria.

Dlaczego? Chodzi o to, że TSUE może karać poszczególne kraje, a EBC co najwyżej pogrozić palcem?

1ketjoW
PREMIUM
923
Wysłane: 25 listopada 2023 20:17:45
Masz rację w sprawie postawienia prezesa NBP przed TS. Wystarczy zwykła większość sejmowa. NBP już zapowiedział że złoży odwołanie do Trybunału Sprawiedliwości. Podobna sytuacja była na Łotwie. Prezes łotewskiego Bank centralnego wygrał.

Sytuacja jest inna ponieważ przeciwko żadnemu politykowi opozycji nie toczyło się postępowanie przed TS które wymagałoby interwencji na szczeblu europejskim. To inna sytuacja. Nie było interwencji organów europejskich za domniemane złamanie prawa przez osobę sprawująca funkcję.

Zresztą aby postawić Prezesa NBP przed TS trzeba mu udowodnić łamanie konstytucji lub ustaw ( nie regulaminu NBP). Większość oczywiście może przegłosować postawienie Glapy przed TS. Jednak ewentualną przegrana i to przed organami europejskimi to spora porażka wizerunkowa.

1ketjoW
PREMIUM
923
Wysłane: 26 listopada 2023 20:36:54
szarlej81 napisał(a):
1ketjoW napisał(a):

Kwestia definicji jest drugorzędna. Wiadomo, że są osoby, których płeć psychiczna (czyli przekonanie jestem facetem/kobietą) nie zgadza się z tą biologiczną. Która płeć u tych osób jest właściwa to problem z kategorii czy pierwsze było jajko czy kura. Współczesna medycyna w żaden sposób nie potrafi skorygować płci psychicznej tak aby zgadzała się z płcią biologiczną, za to odwrotnie poprzez chirurgię plastyczną i terapie hormonalne odnosi pewne sukcesy.

Inna sprawa, że wokół osób, które faktycznie mają taki problem, który jest jak najbardziej realny pojawiło się jak to zwykle bywa masa kombinatorów, karierowiczów, oszustów, szarlatanów i innych mejz czego przykładem jest rosnąca popularność wyjątkowo mężnych "kobiet" w sportach żeńskich.

Tutaj nie podoba mi się ani podejście radykalnej lewicy w stylu "jak ktoś mówi, że jest kobietą to jest kobietą" ani radykalnej prawicy, która wszystkie osoby "niebinarne" wrzuca do worka z napisem "zboczeniec".

Cytat:
Cytat:

Przeglądnąłem na szybko dwa razy ten dokument i nigdzie nie widzę tych "co najmniej 56 płci" o których mówi moja ulubiona pani kurator. :(
https://rm.coe.int/168046253c

Kwestia definicji jest podstawową. To chromosomy definiują płeć na nie to co ktoś myśli. Dlaczego nie mogę twierdzić że mam 20 lat skoro mi się tak wydaje? Przecież tzw. psychiczną to absurd z wyjątkiem osób które w okresie życia płodowego doznały silnego wpływu hormonów np. żeńskich na chłopca i vice vera. To bardzo sporadczye przypadki.

Różnice biologiczne są związane z układem rozrodczym, strukturą chromosomów (XX u kobiet, XY u mężczyzn), hormonami i cechami fizycznymi, takimi jak narządy płciowe.

Ty szarlej chciałbyś mieć wszystko zdefiniowane w 100% czarno na białym w pierwszym dokumencie. W konwencji w tekście oryginalnym jest mowa o płci kulturowej. To szerokie pojęcie w którym możesz zmieścić dowolną liczbę płci. 56 nie jest żadnym ograniczeniem. To niewinny początek. W Berlinie zeofile mieli swoje demonstracje aby uznać ich prawa. Spokojnie czekam aż ta mniejszość przestanie być dyskryminowana za naszą zachodnią granicą.

szarlej81
178
Wysłane: 27 listopada 2023 08:39:32
1ketjoW napisał(a):

Kwestia definicji jest podstawową. To chromosomy definiują płeć na nie to co ktoś myśli. Dlaczego nie mogę twierdzić że mam 20 lat skoro mi się tak wydaje? Przecież tzw. psychiczną to absurd z wyjątkiem osób które w okresie życia płodowego doznały silnego wpływu hormonów np. żeńskich na chłopca i vice vera. To bardzo sporadczye przypadki.

Różnice biologiczne są związane z układem rozrodczym, strukturą chromosomów (XX u kobiet, XY u mężczyzn), hormonami i cechami fizycznymi, takimi jak narządy płciowe.

Sprawa nie jest taka prosta. Jest chociażby gen SRY który potrafi przeskakiwać między chromosomami allosomalnymi. W zależności jak przeskoczy może rozwinąć się kobieta o kariotypie XY lub mężczyzna o kariotypie XX, różnica jedynie w tym, że takie osoby nie produkują jajeczek lub plemników, ale "na oko" wszystko mają tak jak trzeba i o swojej przypadłości dowiadują się często dopiero gdy zaczynają leczyć niepłodność.
Ogólnie rozwój pierwszorzędowych cech płciowych kończy się coś koło 2 miesiąca ciąży a rozwój płci mózgu zaczyna pod koniec 2 trymestru i zasadniczo trwa aż do końca okresu dojrzewania. Tutaj jest masa okazji aby coś poszło nie tak. Jest np przypadłość, że testostron wytwarzany jest poprawnie ale mózg na niego nie reaguje, są badania pokazujące, że mózg kobiet transpciowych M/K (biologiczny mężczyzna identyfikujący się jako kobieta) przejawia cechy raczej mózgu kobiecego niż męskiego, znaleziono już kilka genów dodatnie sprzężonych z transseksualizmem. Więc całkiem możliwe, że tym osobom, a przynajmniej części z nich wcale się "nie wydaje" tylko one faktycznie w głowie mają inną płeć niż ta biologiczna i nie musi wynikać to z zaburzeń na tle psychcznym. Nie rozumiem czemu prawica zważywszy na augustynianską zasadę prymatu ducha nad ciałem, będącą jedną z podstaw chrześcijaństwa ma z tym taki problem ;)

Ogólnie nie to forum, nie ten wątek, jak chcesz to poczytaj o biologicznych podłożach transeksualizmu. Nadmienię tylko, że sam 12 lat temu rechotałem głupio z Anny Grodzkiej, teraz bym już tego nie zrobił.

Cytat:

Ty szarlej chciałbyś mieć wszystko zdefiniowane w 100% czarno na białym w pierwszym dokumencie. W konwencji w tekście oryginalnym jest mowa o płci kulturowej. To szerokie pojęcie w którym możesz zmieścić dowolną liczbę płci. 56 nie jest żadnym ograniczeniem. To niewinny początek. W Berlinie zeofile mieli swoje demonstracje aby uznać ich prawa. Spokojnie czekam aż ta mniejszość przestanie być dyskryminowana za naszą zachodnią granicą.

Ja bym chciał aby gdy osoba publiczna taka jak moja ulubiona pani kurator mówi, że w jakimś dokumencie coś jest to aby to faktycznie w tym dokumencie tam było a nie okazywało się kolejną bajką z mchu lub paproci. Natomiast dlaczego całe te gadanie o 56 płciach osobiście uważam za prawicowy chochoł napisałem już w odpowiedzi do Yanka.

1ketjoW
PREMIUM
923
Wysłane: 27 listopada 2023 09:37:05
Szarlej,

zdajesz sobie sprawę z tego, że piszesz o jakimś promilu promila przypadków. Poza tym masa jest tzw. transseksualistów, którzy nie dokonuję 100% tranzycji. Pełno jest tzw. transseksualistów z piersiami itd biorącymi hormowny (zresztą osoby dokonujące zmiany płaci biorą leki hormonalne do końca życia o czym mało jaka publikacja informuje). Mamy więc sporo osób czujących się kobietami które zachowują męskie narządy płciowe. Jaki pogodzisz ten fakt z tzw płcią mózgu która Twoim zdaniem ma wpływ na płeć kulturową. Nawet zresztą jeżeli zmiany o jakich piszesz miały miejsce można to stwierdzić w czasie badań.

Poza tym zaburzenia determinacji i różnicowania płci u ludzi najczęściej diagnozuje się na podstawie obojnaczych narządów płciowych, maskulinizacji ciała u kobiet i feminizacji u mężczyzn, których obecność świadczy o wystąpieniu u pacjenta szeroko pojętego interseksualizmu.

Cytat:
Zaburzenia determinacji płci u ludzi występują u 1 noworodka na 20 000 urodzeń
.
Fleming A, Vilain E. The endless quest for sex determination genes.
Clin Genet 2004; 67: 15–25.

Nie chodzi o głupie rechotanie tylko o stwierdzenie, że przeważająca część osób które jak twierdzą mają inną płeć mózgu niż fizyczna płeć mają problemy psychiczne. Zdarzały się już przypadki samobójstw u ludzi którzy zmienili płeć, bo okazało się, że jednak dokonały błędnego rozpoznania w wyniku indoktrynacji jakiej podlegały.

Cytat:
Z początku myślałem, że jestem jedynym transseksualistą, który żałował decyzji o operacji i próbował popełnić samobójstwo. Dziś, 30 lat po zabiegu chirurgicznym, który zmienił mnie z mężczyzny w postać przypominającą fizycznie kobietę, zdałem sobie sprawę, że jestem tylko jedną osobą z milczącej, przepełnionej wstydem grupy ludzi, którzy ucierpieli wskutek niepotrzebnej operacji zmiany płci.

Cytat:
Głęboko odczuwam ból osób transseksualnych, rozumiem ich i współczuję im. Ani zrozumienie, ani współczucie nie powstrzymuje mnie jednak przed zdecydowanym twierdzeniem, że właściwym rozwiązaniem jest tylko psychoterapia.

www.rp.pl/plus-minus/art504821...

Zresztą lewicowe środowiska bardzo często na bazie wyjątków starają się tworzyć reguły dotyczące całego społeczeństwa. Twierdzę, że to nagminne.
Edytowany: 27 listopada 2023 09:57

yanek z hor
168
Wysłane: 27 listopada 2023 10:27:12
szarlej81 napisał(a):
[quote=1ketjoW]n

. Natomiast dlaczego całe te gadanie o 56 płciach osobiście uważam za prawicowy chochoł napisałem już w odpowiedzi do Yanka.

Sugerujesz że 56 płcie do sfery publicznej wprowadziła prawica, takze gender czy ONO to jest udzialem prawicy a lewica mówi tylko o 2 płciach i nie zakazuje wpisywania na formularzach osoby bez wyróżnienia na płcie a takze rodzic jeden rodzic 2
Idź człowieku na spacer zajmij sie np wyrabianiem ceramiki z gliny a nie zasmiecaj forum Twoim bełkotem

krewa
PREMIUM
1 364
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 966
Wysłane: 27 listopada 2023 10:44:36
Parafrazując wypowiedź nieznanej mi osoby:
Religia / orientacja seksualna / tożsamość płciowa są jak penis. Całkiem w porządku gdy ktoś go ma i jest z tego dumny, ale jeżeli wyciąga i macha mi nim przed nosem, to mamy tu pewien problem.

edit: Swoją drogą nie mogę oprzeć się wrażeniu, że problem niezliczonych płci dotyczy głównie krajów rozwiniętych.
Edytowany: 27 listopada 2023 10:50

szarlej81
178
Wysłane: 27 listopada 2023 11:02:53
1ketjoW napisał(a):

zdajesz sobie sprawę z tego, że piszesz o jakimś promilu promila przypadków. Poza tym masa jest tzw. transseksualistów, którzy nie dokonuję 100% tranzycji. Pełno jest tzw. transseksualistów z piersiami itd biorącymi hormowny (zresztą osoby dokonujące zmiany płaci biorą leki hormonalne do końca życia o czym mało jaka publikacja informuje). Mamy więc sporo osób czujących się kobietami które zachowują męskie narządy płciowe. Jaki pogodzisz ten fakt z tzw płcią mózgu która Twoim zdaniem ma wpływ na płeć kulturową. Nawet zresztą jeżeli zmiany o jakich piszesz miały miejsce można to stwierdzić w czasie badań.

Płeć mózgu to nie jest płeć kulturowa. To ostatnie pojęcie zostało wprowadzone po to aby jakoś zaklasyfikować po prostu wszystkie osoby, które z jakiś przyczyn nie spełniają się/nie czują ani klasyczną kobietą ani klasycznym mężczyzną. Natomiast nie będę wchodził w szczegóły kto sobie tam co wyciął albo operacyjnie dokleił, bo to nie ma znaczenia dla rozważań o tym, czy ktoś "w głowie" ma inną płeć niż "w ciele".

Cytat:

Nie chodzi o głupie rechotanie tylko o stwierdzenie, że przeważająca część osób które jak twierdzą mają inną płeć mózgu niż fizyczna płeć mają problemy psychiczne. Zdarzały się już przypadki samobójstw u ludzi którzy zmienili płeć, bo okazało się, że jednak dokonały błędnego rozpoznania w wyniku indoktrynacji jakiej podlegały.

To prawica twierdzi, że zdecydowana większość takich osób ma problemy psychiczne. I w niektórych przypadkach faktycznie tak może być. Ale to, że jest to przeważająca część osób nie znajduje już potwierdzenia w świetle obecnego stanu wiedzy. To jest po prostu ideologiczna a nie naukowa interpretacja tego zjawiska. I prawica popełnia tutaj podobny błąd jak lewica, która nie chce przyznać, że oprócz osób faktycznie "trans" mogą być osoby z problemami psychicznymi lub zwyczajni oszuści.

Cytat:

Zresztą lewicowe środowiska bardzo często na bazie wyjątków starają się tworzyć reguły dotyczące całego społeczeństwa. Twierdzę, że to nagminne.

Tak samo robią środwiska prawicowe. Żadne z nich nie potrafi wyjść poza swoją własną ideologię i spojrzeć na problem szerzej. Dlatego zazwyczaj zarówno prawica jak i lewica ani nie ma w całości racji ani w całości się nie też nie myli.

yanek z hor napisał(a):

Sugerujesz że 56 płcie do sfery publicznej wprowadziła prawica, takze gender czy ONO to jest udzialem prawicy a lewica mówi tylko o 2 płciach i nie zakazuje wpisywania na formularzach osoby bez wyróżnienia na płcie a takze rodzic jeden rodzic 2 Idź człowieku na spacer zajmij sie np wyrabianiem ceramiki z gliny a nie zasmiecaj forum Twoim bełkote

Tak. 56 płci to zasadniczo jest wymysł prawicy, która z każdego podziału klasyfikacyjnego w obrębie osób trans wymyśliła sobie osobną płeć a teraz bohatersko z tym walczy bo uwierzyla w wymyśloną przez siebie bzdurę. A formularze o których piszesz po prostu mają zapobiegać dyskryminacji osób trans. Mnie to ani ziębi ani grzeje. Zdecydowana większość z nich zawiera po prostu opcję płci kobieta/mężczyzna/inna. Czasem ktoś jak Facebook popuści tu wodzę fantazji i tych opcji wpuści więcej, ale wciąż nie jest to liczba wyróżnianych płci a jedynie możliwość wyboru określenia na nią. Jeszcze raz pytam, czy skoro w języku polskim mamy słowa facet/mężczyzna i babka/kobieta to czy język polski rozróżnia 4 płcie?

1ketjoW
PREMIUM
923
Wysłane: 27 listopada 2023 11:30:22
Szarlej,

napisałem Ci wyraźnie, że kwestia genu SRY dotyczy 1 noworodka na 20.000 urodzin. To dane statystyczne. Podałem Ci źródło.
Proszę więc nie pisz ogólników nie mających poparcie a faktach. Ogólny argument co robią podobno środowiska prawicowe pominę milczeniem, bo nie jest to argument dyskusji. Masz konkretny przykład na bazie Twojej wypowiedzi. Występowanie zaburzenia w związku z genem SRY i Twoje wypowiedzi versus wielki znak zapytania dla Twojego twierdzenia.

Poza tym ja podałem tylko przykład wypowiedzi osoby jaka dokonała tranzycji. Takich osób jest więcej podobnie jak transseksualnych kobiet z penisami. Te osoby mają może mózg kobiety? Dlaczego więc nie dokonują pełnej tranzycji latami. Półśrodki je satysfakcjonują, czy może jednak penis im nie przeszkadza. Jakie są wtedy z nich kobiety?

Płeć kulturowa czy płeć mózgu w sensie jaki ma usprawiedliwić zmianę płci biologicznej to ta sama argumentacja. Płeć mózgu nie dopasowana do płci biologicznej to promil promila przypadków.

Proponuję również prosty przykład logiczny. Załóżmy, że mamy dwie wyspy na których mamy po 100 par mężczyzn i kobiet. Na jednaj z wysp mamy mężczyzn i kobiety jakie biologicznie są kobietami i mężczyznami a na drugiej osoby jakie bez wyjątku wybrały swoją płeć jako inną niż ich płeć biologiczna i dokonały pełnej tranzycji. Po 130 latach, która ze społeczności Twoim zdaniem przetrwa? Odpowiedź jest oczywista, dlatego pisanie o rodzajach płci, płci kulturowej jest zwyczajnie pozbawione sensu. Na wyjątkach nie można budować reguł.
Edytowany: 27 listopada 2023 11:44

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

190 191 192 193 194

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,345 sek.

ibmjqjpz
pyjskrob
xhilmhyp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fpmajurf
gbayogka
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat