PARTNER SERWISU
jvgxkfkw

Portfel Phenomen79 :)

Phenomen79
0
Wpisów: 166
Wysłane: 23 czerwca 2009 18:02:43
Witam przedstawiam tutaj moj aktualny portfel. Nie wiem czy wazne jest pisanie o tym po ile co kupilem mysle ze nie jest to istotne gdyz raczej chcialbym zajac sie przyszloscia mojego portfela a nie placzem nad rozlanym mlekiem. Dodam tylko ze jest spora strata.

Zwracam sie do was z prosba o pomoc w ustaleniu co dalej robic z wymienionymi walorami - byc moze wypadaloby zmeinic portfel zamiast poglebiac straty liczac ze odbije predzej czy pozniej.
Liczba transakcji dokonanych na rachunku to 196 wiec jesli ktos tu zarabia to napewno bank :) mozna sie tez po tym domyslic ze nie mialem cierpoliwosci - oczywiscie to mozna zmienic.

pknorlen »
pkobp »
Lsisoft
BIOTON »
noblebank »
KGHM »
PGNIG »
IMPEXMET »
KOPEX »
SYGNITY »
newworldr »
ecard »
ibsystem »
prochnik »
Tak % wyglada portfel:

kliknij, aby powiększyć

Oprocz wymienionych powyzej tutaj z lepszym lub gorszym skutkiem probowalem takze na
ingbsk »
PEKAO »
lotos »
kolastyna »
Lpp »
WASKO »
LCCORP »
TVN »
ASTARTA »
tfone »
handlowy »
bre »
elstaroil »
TPSA »
Police »
MONNARI »
OPTIMUS »
Edytowany: 23 czerwca 2009 18:05

martinezo
0
Wpisów: 498
Wysłane: 23 czerwca 2009 18:33:57
To napisz jeszcze z jakim horyzontem czasowym zamierzasz to trzymać, lub jakie podejście preferujesz.

Powoli do celu

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 23 czerwca 2009 18:37:49
martinezo napisał(a):
To napisz jeszcze z jakim horyzontem czasowym zamierzasz to trzymać, lub jakie podejście preferujesz.

no właśnie. tak w ogóle to ja bym zmniejszył ten portfel o połowe przynajmniej ale co kto lubi.
EEX

Phenomen79
0
Wysłane: 23 czerwca 2009 19:42:40
1. przewiduje redukcje roznorakosci walorow
2. a horyzont czasowy - hmm jesli portfel mialby zarabiac 1 % dziennie :) to ja go moge trzymac juz zawsze :) a tak na powaznie to kwestia ze chcialbym w sumie tutaj balansowac roznymi walorami i raczej nie isc w buy and hold - aczkolwiek jesli buy and hold co radzicie - czesc akcj imoze polezec inne akcje moga zostac spieniezone i pracowac na siebie przeciez inaczej. Teraz jak sie z grubsza przyjrzalem to widze ze strata wynosi okolo 37% portfela wstepnego. Czyli musze odrobic z 60% portfela aktualnego - mam wiec czas - chce do tego podejsc na spokojnie.

Phenomen79
0
Wysłane: 24 czerwca 2009 10:53:40
na chwile obecna trzymam portel w takim stanie jakim jest i obseruje dalsze zachowanie rynku

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 24 czerwca 2009 12:09:13
Uwazam (choc moge sie mylic oczywiscie), ze Lotos bedzie sie lepiej zachowywal od Orlenu. Przede wszystkim jest tanszy. Po drugie ogrom inwestycji w nim prowadzonych (sprawnie) pozwala przewidywac, ze w porownaniu z Orlenem Lotos ma wieksze szanse na wzrost organiczny.

Oczywiscie to subiektywna uwaga, ale jak juz masz tyle Orlenu, moze warto byloby sie zastanowic nad jego konkurencja?

Phenomen79
0
Wysłane: 24 czerwca 2009 13:48:23
nocnygracz napisał(a):
Uwazam (choc moge sie mylic oczywiscie), ze Lotos bedzie sie lepiej zachowywal od Orlenu. Przede wszystkim jest tanszy. Po drugie ogrom inwestycji w nim prowadzonych (sprawnie) pozwala przewidywac, ze w porownaniu z Orlenem Lotos ma wieksze szanse na wzrost organiczny.

Oczywiscie to subiektywna uwaga, ale jak juz masz tyle Orlenu, moze warto byloby sie zastanowic nad jego konkurencja?

moze w takim razie powinienem wymienic czesc orlenu na lotos zeby nie uzalezniac sie tak bardzo od ropy poprzez wieksze zaangazowanei portfela w rynek paliwowy.
Edytowany: 24 czerwca 2009 14:27

nocnygracz
0
Wysłane: 24 czerwca 2009 14:42:14
To wlasnie sugerowalem. I Lotos i Orlen jada na jednym wozku, ale w dluzszej perspektywie wydaje mi sie, ze akcje Lotosu maja wiekszy potencjal wzrostu (jesli na szerokim rynku bedzie dobrze).

Podkreslam: wydaje mi sie

lb85
7
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 224
Wysłane: 24 czerwca 2009 15:33:31
Kolego Phenomen79 wydaje mi się, że jeżeli obecne akcje, które posiadasz potraktujesz jako inwestycje długoterminowe, na pewno w perspektywie kilku lat (2-3 być może szybciej) pozwolą Ci ładnie zarobić. Szukanie na siłę sposobu, aby się jak najszybciej odegrać być może nie jest najlepszym rozwiązaniem. Rozumiem, że towarzyszą temu spore emocje i ciężko jest siedzieć bezczynnie, ale cierpliwość to szczególnie cenna cecha na giełdzie. Jeżeli akcje, które posiadasz zjechały w dół, a Ty nie miałeś SL ustawionych to moim zdaniem (tylko moim co chciałbym podkreślić) nie ma teraz większego sensu oddawanie ich i szukanie nowych inwestycji. Jaką masz pewność, że te nowe będą trafne? Osobiście zamknąłbym pozycje na których mam zysk (myślę, że na pewno w swoim portfelu masz takie) i próbował uśrednić kurs tych, które zaniżają wartość mojego portfela, czekając na atrakcyjny moment do zakupu (tu pomocna może być AT). Wiem, że uśrednianie w dół nie jest najlepszym rozwiązaniem, ale czasami jedynym skutecznym, kiedy ma się sporą stratę. Osobiście miałem podobną sytuację. Gram na giełdzie od jesieni ubiegłego roku. Był moment, kiedy byłem 60% w plecy, ale opisanym wyżej sposobem udało mi się ładnie zniwelować ten stan i obecnie jestem już na małym plusie. Wiele się przez ten czas nauczyłem choć owa nauka nie należała do przyjemnych i łatwych. Mam nadzieję, że uda Ci się znaleźć sposób na to, aby w końcu zarabiać i wyjść na duuuuuuży plus wave pozdrawiam Łukasz

Phenomen79
0
Wysłane: 24 czerwca 2009 17:23:35
Witaj Lukasz

Mialbym wlasnie pewne watpliwosci co do skutecznosci powyzej opisanej metody.
1. Powyzej opisane spolki spadaly szybciej badz wolniej od wigu.
2. Jesli chodzi o pozycje z zyskiem - to nei ma ich na chwile obecna w portelu abdz dzisiaj pojawily sie zyski.
3. Chcialem tu rozmawiac na biezaco o portfelu ktory mam poneiwaz sytuacja na gieldzie zmienia sie jak w kalejdoskopie.
Malo tego mozemy rowniez rozmawiac o zabezpieczaniu portfela pozycjami krotkimi w sytuacjach korekt. przeciez kurs posiadanego portfela moze spadac wolniej niz cala gielda (niestety i odwrotnie). nie chcialbym, jednak stosowac dzwigni na wzrosty nei uwazam to za konieczne skoro inwestuje w akcje. co myslicie o takim podejsciu.
4. Nie odrzucam Twojego scenariusza - byc moze ejst najsluszniejszzy.
5. Mozemy rowniez czescia portfela przeciez robic DT a czesc trzymac dlugo terminowo.

Wracajac do tematu czy ile lotosu ile orlenu.

kliknij, aby powiększyć

Jak widac z wykresu gdyby analizowac czystoi technicznie to orlen wedlug mnie ma wieksze szanse na wybicie ma wieksze niz lotos. analiza fundamentalna mzoe juz pokazywac to inaczej.
Lotos ostatnio byl oskarzany o przeplacanei w swoich najnowszysch inwestycjach natomiast orlen o wyzsza strate niz ma rzeczywiscie. Rynek jak widac pokazuje w krotkim terminie ze inwestycje chodz moze nei idealne jednak sa wyzej bonusowane przez rynek zreszta ciezko mi cos wywnioskowac w tak krotkim okresie nie wglebiajac sie w ostatnie informacje o spolkach.
Edytowany: 25 czerwca 2009 00:27

nocnygracz
0
Wysłane: 24 czerwca 2009 23:44:22
Ja to widze tak, ze Lotos podniosl sie z kolan. Olechnowicz myslal bardziej dlugoterminowo od inwestorow, ktorzy dopiero niedawno dostrzegli, ze straty Lotosu byly papierowe, a inwestycje sa realne. Ze program 10+ da Lotosowi swietna pozycje wyjsciowa, gdy kryzys sie skonczy.
Zarzadzanie Lotosem podoba mi sie. To sprawna maszyna dzialajaca wedlug planu nawet w skrajnie niekorzystnej sytuacji zewnetrznej. Powiekszaja np. liczbe posiadanych stacji benzynowych juz teraz, bo wiedza, ze po skonczeniu inwestycji w moce przerobowe beda potrzebowali wiekszej sieci sprzedazy.

O Orlenie wiem mniej, ale odnosze wrazenie, ze ostatnio jakis negatywny sentyment sie wokol niego uzbieral. Wczesniej mocno bity byl Lotos, to juz sie skonczylo, mam nadzieje, ze nikt nie wezmie teraz na celownik Orlenu.

A Lotos, pomimo ostatnich wzrostow wciaz jest wskaznikowo od Orlenu tanszy. Jesli traktujesz inwestycje dlugoterminowo, pamietaj, ze wartosc ksiegowa Lotosu sporo jeszcze wzrosnie (program 10+) i rynek to tez bedzie jeszcze dyskontowal.

Phenomen79
0
Wysłane: 25 czerwca 2009 00:31:27
Beta wedlug stockwatch dla orlenu wynosi 1.21 a lotosu 0.93 roznice sa stosunkowo niewielkie. zobacyzmy jak jutro sytuacja bedzie wygladala na rynku przemysle wymiane 50/50. Z histori mojego rachunku mozna sie dowiedziec ze wiecej szczescia mialem do lotosu. Jednak nie ma tu neistety logiki bo nei mialem rownych ilosci akcji w rownym czasie.

Phenomen79
0
Wysłane: 26 czerwca 2009 20:13:01
No coz jestem po dzisiejszej sesji zadowolony z tego ze jednak mam orlen a nie lotos.
Rowniez ladnie dzisiaj sie spisaly dla mnei kopex i impexmet.
moj portfel calosciowo od 3 dni wzrosl o 3.44 %
a od wczoraj o 1.27% gdzie wig20 wzrosl dzisiaj o 0.29% a w 3 dni niecaly 1 %
wiec jak na razie sie ciesze.

Phenomen79
0
Wysłane: 29 czerwca 2009 17:19:56
DZis lekko ponize wig i wig20 ale kierunek wzrostowy. byl ojzu 1,8% w do gory w czasie sesji jednak ostateczny wynik dla portfela 0.82% na polnoc.

musze sie przyjrzec ktore spolk irzeczywiscie nie maja za bardzo potencjalu wzrostowego na chwile obecna.

spolki ktore mam oraz ich dzisiejsza cena z zamkniecia.

pknorlen » 26.10 zamierzam trzymac do okolo 30 zl
pkobp » 26.35 tutaj no coz jestem niezdecydowany obserwuje rynek ale wrazenie ze dlugoterminowo to mzona trzyamdci trzymac.
Lsisoft 3.27 nie wiem czemu kurs tej spolki jest tak slaby liczylem na 4.50 usrednialem przy 3.50 i dalej lipa
noblebank » 3.82 to samo spodziewalem sie kokosow a tu niewiadomo co sie dzieje
BIOTON » 0.27 zastanawiam sie na wyrzuceniu biotonu po 0.28 czy moze nei czekac i pozbyc sie po 0.27 lub 0.26 ?
KGHM » 83.80 trzymam do okolic dywidendy a moze i dluzej mam wrazenei ze kurs mozee poszybowac jeszcze w gore chodz spekulacyjnie
KOPEX » 18.99 inwestycja dlugoterminowa ?
IMPEXMET »1.76 inwestycja dlugoterminowa ?
PGNIG » 4.05 cena docelowa 4.5 ?
SYGNITY » 17.20 dlugoterminowo :) (chodz wykres to jakis neikonczacy sie spadek)
newworldr » 14.99 tutej nei mam pojecia co robic
ecard » 0.63 ja to kupilem po 0.81 d'oh!
prochnik » 0.51 a to p o0.66 puke_l
ibsystem » 0.33 kiedy bedzie ten skup akcji jak do 0.10 spadnie ? Sick

Phenomen79
0
Wysłane: 18 lipca 2009 16:13:05
Witam.
W miedzyczasie dokonalem pewnych zmian po przeanalizowaniu wypowiedzi tutejszych "expertow" :P
No ale oczywiscie wlasne osady graly tu jak najwieksza role.
Postanowilem przytrzymac Bioton gdyz znowu zrobil sie medialny szum wokol tej spolki tym razem pozytywny co dobrze zazwyczaj wplywalo na kurs spolki.
zaczne od zmian na pknorlen. Poniewaz kurs nie zachowywal sie zbyt przywoicie postanowilem zredukowac o polowe zaangazowanie w orlenie i przesunac to na Lotos. Jak narazie decyzja wydaje sie byc sluszna zobaczymy w dluzszej perspktywie
Postanowilem sie pozbyc ECARD oraz Prochnika chociaz jeszcze byc moze powroce do tych spolek jesli pojawia sie sygnaly zakupu. Wyszedlem ze strata.
Czesc gotowki z tego rowniez zostala przeznaczona na lotos i w tej chwili zaczal przewazac w moim portfelu.
Na chwile obecna skupiam sie na wiadomosciach na LSI software ktora to spolka stanowczo odbila i zrealizowalem czesciowo zysk.
Poniewaz kurs falowal postanowilem odkupic za 4.20. na dzien dizsiejszy jest 4.0X wiec jak widac mozna bylo kupowac taniej.
Staram sie obserwowac ta spolke jednak mam wrazenie ze jest zbyt malo informacji byc moze dlatego ze spolka jest stosunkowo mala. Ostatnie jednak wiesci wydaja sie jak najbardziej pozytywne. napisalem o nich w watku o LSIsoftware
Kurs Ibsystem rowniez podbil sie razem z cala gielda.
Bardzo przyjemna niespodzianke sprawilo mi rowniez Sygnity.
Obserwuje uwaznie kurs Kopex i impexmetalu tutaj w przypadku gwaltowniejszych ruchow moga nastapic zmiany w mojej ocenie spolek.
Jesli chodzi o KGHM i Newworldr to czesto spekuluje na nich na daytradingu czasem rezultaty lepsze czasem gorsze:)

ogolnie od ostatniego wpisu portfel 5.38% w gore.

kliknij, aby powiększyć

Edytowany: 18 lipca 2009 16:13

Phenomen79
0
Wysłane: 20 lipca 2009 23:01:24
Dzisiaj troche skromniej od wig(+4.05%) i wig20(+5.33%) jedyne 2.18% zysku

To wykres co sie dzialo na portfelu w ciagu 19 sesji.

kliknij, aby powiększyć

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 25 lipca 2009 15:27:54
Hej,

Pierwszy raz widze ten watek. Moje pierwsze wrazenie, to zbyt duza dywersyfikacja i za duzo transakcji. Piszesz, ze grasz DT, co oznacza ze prawie caly czas jestes przy kompie, ale i tak wydaje mi sie, ze przy tej ilosci spolek jest ciezko kontrolowac to co sie dzieje, "poczuc" ruchy.

Na moje oko, to sie miotasz w poszukiwaniu zarobku. Bez strategii i bez glebszej analizy.

Moze lepiej byloby zredukowac ilosc walorow, a wiecej czasu poswiecic na analizy: przeszukiwanie info fundamentalnych plus AT.
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

Phenomen79
0
Wysłane: 31 lipca 2009 00:05:42
SlawekW napisał(a):
Hej,

Pierwszy raz widze ten watek. Moje pierwsze wrazenie, to zbyt duza dywersyfikacja i za duzo transakcji. Piszesz, ze grasz DT, co oznacza ze prawie caly czas jestes przy kompie, ale i tak wydaje mi sie, ze przy tej ilosci spolek jest ciezko kontrolowac to co sie dzieje, "poczuc" ruchy.

Na moje oko, to sie miotasz w poszukiwaniu zarobku. Bez strategii i bez glebszej analizy.

Moze lepiej byloby zredukowac ilosc walorow, a wiecej czasu poswiecic na analizy: przeszukiwanie info fundamentalnych plus AT.

no musze sie z toba zgodzic - miotam sie w poszukiwaniu zarobku.
Uwazam ze Dywersyfikacja portfela powinna polegac na dywersyfikacji nie tylko spolkami ale rowniez strategiami.
Czesc spolek staram sie przeznaczyc na inwestycje dlugoterminowe. Ale dlaczego mialbym kurczowo trzymac sie obranej strategii skoro w meidzyczasie mozna na tych spolkach dokonywac tez transakcji dziennych ?
Problemem moze byc to ze brak trzymania sie okreslonej strategii moze prowadzic do sprowadzenai zyskow do zera. Ale lepiej prowadzic do zera niz do strat. Rynek to zywa istota - Strategie inwestycyjne pokazuja na najstarszych gieldach swiata ze i tak punkt wyjscia jest najwazniejszy. Przyjrzyj sie wykresowi Nikkei to jeden z najbardziej dojrzalych rynkow. Na strategie buy and hold zycia mogloby nie starczyc. :)

Artur
0
Wpisów: 418
Wysłane: 31 lipca 2009 09:17:56
Phenomen79 napisał(a):
SlawekW napisał(a):
Hej,

no musze sie z toba zgodzic - miotam sie w poszukiwaniu zarobku.
Uwazam ze Dywersyfikacja portfela powinna polegac na dywersyfikacji nie tylko spolkami ale rowniez strategiami.
Czesc spolek staram sie przeznaczyc na inwestycje dlugoterminowe. Ale dlaczego mialbym kurczowo trzymac sie obranej strategii skoro w meidzyczasie mozna na tych spolkach dokonywac tez transakcji dziennych ?
Problemem moze byc to ze brak trzymania sie okreslonej strategii moze prowadzic do sprowadzenai zyskow do zera. Ale lepiej prowadzic do zera niz do strat. Rynek to zywa istota - Strategie inwestycyjne pokazuja na najstarszych gieldach swiata ze i tak punkt wyjscia jest najwazniejszy. Przyjrzyj sie wykresowi Nikkei to jeden z najbardziej dojrzalych rynkow. Na strategie buy and hold zycia mogloby nie starczyc. :)

Moze zamiast buy and hold stosowac zmodyfikowana strategie : kupic gdy minie bessa czyli np, teraz, poczekac kilka lat i sprzedac gdy bedzie sie blisko szczytu hossy albo tuz po nim. Wiecej operacji wcale nie musi oznacza wiekszego zysku, no chyba ze jest sie typowym daytrederem jak np. Jarbas.

Phenomen79
0
Wysłane: 17 listopada 2009 04:07:00
odsswieze troche watek. od ostatniej gorki ktora mialem niestety sygnity zdolowala moj portfel wkrotce po pozbyciu sie z portfela tej spolki znow portfel nieznacznie poszedl do gory. I aktualnie niweluje blad na sygnity. Czy bledem bylo pozbycie sie akcji sygnity zupelnie - to jecze czas pokaze - ale jakos dalo mi to lepsze samopoczucie.

oto wykres od tej gorki

kliknij, aby powiększyć

A tak wyglada procentowo portfel:

kliknij, aby powiększyć

a to ile uzyskalem na powyzszych spolkach.
Dodam ze pkobp ma % nie obciete po emisji PP natomiast koszta PKO PDA nie uwzgledniaja rowniez tego ze dostalem PP.

lotos » 42.42%
lotos » 38.75%
pkobp » 42.88%
pkobp » 41.30%
KOPEX » 42.35%
KGHM » 24.44%
PGE-PDA 10.32%
pknorlen »16.33%
noblebank »13.12%
PGNIG » -4.84%
PGNIG » -9.01%
BIOTON »-17.32%
ibsystem »-36.23%
PKOBP-PDA 88.03%

Edytowany: 17 listopada 2009 11:48

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,269 sek.

uaamdgls
towmpipg
iqbvmojn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qeggftew
unwluiat
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat