PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
24 października 2024 10:15:46
Grum,
Chciałbym zwrócić uwagę na kilka kwestii. Po pierwsze, personalne komentarze skierowane do uczestników forum są zbędne. Dyskusje powinny koncentrować się na argumentach merytorycznych, bez odnoszenia się do osób i ich wiedzy.
Co do meritum – Twoja odpowiedź nie dotyka bezpośrednio kluczowego wątku ideologicznego, o którym była mowa. Wypowiedź Pani Minister dotyczyła trendów konsumenckich i wpływu na emisje CO2, natomiast mój punkt odnosił się do szerszej kwestii "ideologii ekologicznej" obecnego rządu. Gospodarcze i ekologiczne aspekty tej wypowiedzi budzą moje poważne wątpliwości. Proponuję abyś skupił się na motywacjach ideologicznych oraz konsekwencjach gospodarczych polityki obecnej władzy najlepiej w obszarze zacytowanej wypowiedzi Pani minister.
Odnośnie inwestycji PiS w przekop, zwracam uwagę, że nie miała ona jedynie charakteru ekonomicznego, ale ma znaczenie dla naszej niezależności i suwerenności. Kanał Mierzei Wiślanej został stworzony głównie z powodów strategicznych, by zapewnić Polsce niezależny dostęp do Morza Bałtyckiego, zwłaszcza w sytuacji, gdy Rosja blokowała czasami dostęp przez Cieśninę Piławską, co stanowiło formę nacisku politycznego. Pomijasz zupełnie ten wątek w swojej wypowiedzi, a jest on istotny.
Z powyższych powodów proszę Cię, abyśmy trzymali się argumentów merytorycznych i unikali personalnych uwag. W ten sposób możemy prowadzić konstruktywną wymianę argumentów na forum.
Edytowany: 24 października 2024 10:21
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 października 2024 10:47:28
Poezję Mickiewicza np. wiersz "Powrót taty" czytam dzieciom często. Inne wiersze Mickiewicz jak Trzech Budrysów również itd. Przy okazji cytuje też dzieciom urywki z Pana Tadeusza, Wojski, Koncert Jankiela, Inwokacja, o polach malowanych “Do tych pól malowanych zbożem rozmaitem. Wyzłacanych pszenicą, posrebrzanych żytem”. Patrzę na pola i wiem co mam w sercu. Norwid "Do tego kraju gdzie kruszynę, chleba z ziemi podnoszą przez uszanowanie. Tęskno mi Panie." Nie muszę czytać aby Mickiewicz, Słowackiego czy Norwida był obecni byli w moim życiu. Są ze mną nie tylko w głowie, ale i w sercu. Co do ubrań. To kwestia wyboru jakości za wyższą cenę. Kupują drogie rzeczy i staram się aby wystarczyły mi na lata. Naprawiam, co się da. Ostatnio szewc powiedział mi, że tych butów proszę Pana to nie da się już naprawić.  Pracuje ciężko i szanuje to co zarabiam. Czasem jako młody człowiek nie rozumiesz i nie doceniasz pewnych obowiązków. Po latach widzisz owoce. Dla zobrazowania o co mi chodzi: "Gdy miałem 14 lat, mój ojciec był taki tępy, że nie mogłem z nim wytrzymać. Gdy skończyłem 21 lat, nie mogłem się nadziwić, jak on zmądrzał przez te siedem lat! – wyznał Mark Twain"
Edytowany: 24 października 2024 10:50
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
24 października 2024 10:58:12
Ja pomimo, że czytam i zawsze czytałem dużo mam na tyle wyrobioną przez szkołę alergię na "klasyki literatury polskiej" że do dzisiaj jest to dla mnie niestrawne. A mój ulubiony cytat ze szkolnej lektury szkolnej to "Jak to nie zachwyca Gałkiewicza, jeżeli tłumaczyłem Gałkiewiczowi, że go zachwyca." :D Gombrowicz trafnie zdiagnozował problem, którego do dziś niektórzy w ogóle nie dostrzegają. www.goodreads.com/quotes/10203... <--- Piękne i prawdziwe :D Co do samych ubrań - to próbowałem z różnych półek cenowych (oprócz takich za kilka tysięcy) i coraz bardziej jestem przekonany, że jeżeli dopłacam to raczej do rozpoznawalności i prestiżu marki niż do jakości. Zresztą tu nie chodzi o ubrania ale o pewien model wzrostu gospodarczego, który po prostu na dłuższą metę działać nie może. javascript:;
Edytowany: 24 października 2024 11:07
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 października 2024 11:30:53
Co to Twojej oceny poezji. Odpowiem Norwidem: Cytat:Z rzeczy świata tego zostaną tylko dwie,
Dwie tylko: poezja i dobroć… i więcej nic… Mi poezja jest potrzebna. Ty jej nie potrzebujesz (rozumiem i nie namawiam), ale nie możesz wypowiadać się w imieniu wszystkich. Poza tym pomijasz pierwiastek żeński. Poezja działa na kobiety. :)
Edytowany: 24 października 2024 11:35
|
|
Wysłane:
24 października 2024 11:57:57
Ja nie neguję samej poezji, taki Baudelaire, Rimbaud czy Poe byli miłą odmianą po nieustannym katowaniu mnie Dziadami i Norwidem, którego Orcio do dzisiaj śni mi się w nocnych koszmarach ;) Zresztą, nie każda poezja jest lekturą a skoro ktoś to wydaje znaczy, że ktoś to też czyta. Po prostu od lat dobór lektur w szkole dobrany lata temu jest taki jaki powinien być bo tradycja tak nakazuje czego efektem jest to, że liczba osób, która absolutnie nic nie czyta, od lat regularnie wzrasta. A lekcje języka polskiego zamiast zachęcać młodzież do sięgnięcia po książkę są rodzajem skutecznej szczepionki przeciw temu. Co nie przeszkadza niektórym stawiać diagnozy, że rozwiązaniem jest jeszcze więcej Mickiewicza i Słowackiego na lekcjach a nikt nie pomyśli, że może na przykład Świetlicki by się lepiej tu sprawdził.
Edytowany: 24 października 2024 11:58
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 października 2024 12:07:56
szarlej:
"Gdy miałem 14 lat, mój ojciec był taki tępy, że nie mogłem z nim wytrzymać. Gdy skończyłem 21 lat, nie mogłem się nadziwić, jak on zmądrzał przez te siedem lat! – wyznał Mark Twain".
Z wiekiem człowiek dojrzewa i zaczyna inaczej patrzeć (inna perspektywa) na swoje doświadczenia. Napisałem, że rozumiem Twoje doświadczenia. One są Twoje. Moje są inne, niezależnie od tego, co byś napisał i powiedział tego nie zmienisz. Ja nie chce Cię przekonywać chcę tylko pokazać, że są różne podejścia do tego tematu. Które lepsze? Nie o to chodzi. Twoje dla Ciebie moje dla mnie.
Twierdzenie, że młodzi ludzie powinni decydować czego będą się uczyć jest pozbyciem się odpowiedzialności. Poziom edukacji jest bardzo niski i nie czuje się na siłach aby stawiać trafną diagnozę dlaczego. Jeżeli ktoś z elit nie wie, że Piłsudski był Marszałkiem, to to najlepiej o tym świadczy.
Edytowany: 24 października 2024 12:18
|
|
Wysłane:
24 października 2024 12:15:16
Ja to rozumiem. Ale szkoła jest dla wszystkich więc dobrze byłoby to jakoś wypośrodkować. Bo starty system jest po prostu fikcją. Wracając do gospodarki. businessinsider.com.pl/prawo/p...Cytat: ""Utrzymanie na niezmienionym poziomie progów podatkowych w PIT w kolejnych latach" — to jedno z założeń średniookresowego planu budżetowo-strukturalnego, który na początku października przyjął rząd." (...) Zdaniem Piotra Juszczyka, głównego doradcy podatkowego w InFakcie, liczba Polaków objętych stawką 32 proc. może się w ciągu najbliższych czterech lat podwoić.
Obecnie przy umowie o pracę w drugi próg można wpaść przy zarobkach około 8200 na rękę (przy umowie o pracę). Nie jest to mało, ale też nie jest to jakieś niewyobrażalne bogactwo wymagające nakładania 32% podatku. Z drugiej strony temat nie jest nośny politycznie więc pewnie te progi długo się jeszcze nie zmienią.
Edytowany: 24 października 2024 12:16
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 października 2024 12:29:34
Wystarczy popatrzeć, jakie są poziomy progów w innych krajach UE. Popatrzeć na medianę zarobków w tych krajach i na tej podstawie ustalić progi w Polsce - tj. poziom wynagrodzenia jaki powoduje przekroczenie progu. Brak automatycznej waloryzacji kwot wynagrodzenia wymienionych w progach przy wzroście wynagrodzeń spowodowanych inflację powoduje niejako z automatu, że większa cześć społeczeństwa wchodzi w wyższy próg podatkowy.
|
|
PREMIUM
101 Dołączył: 2009-03-11 Wpisów: 916
Wysłane:
24 października 2024 13:26:51
1ketjoW napisał(a):Grum,
Chciałbym zwrócić uwagę na kilka kwestii. Po pierwsze, personalne komentarze skierowane do uczestników forum są zbędne. Dyskusje powinny koncentrować się na argumentach merytorycznych, bez odnoszenia się do osób i ich wiedzy.
Co do meritum – Twoja odpowiedź nie dotyka bezpośrednio kluczowego wątku ideologicznego, o którym była mowa. Wypowiedź Pani Minister dotyczyła trendów konsumenckich i wpływu na emisje CO2, natomiast mój punkt odnosił się do szerszej kwestii "ideologii ekologicznej" obecnego rządu. Gospodarcze i ekologiczne aspekty tej wypowiedzi budzą moje poważne wątpliwości. Proponuję abyś skupił się na motywacjach ideologicznych oraz konsekwencjach gospodarczych polityki obecnej władzy najlepiej w obszarze zacytowanej wypowiedzi Pani minister.
Odnośnie inwestycji PiS w przekop, zwracam uwagę, że nie miała ona jedynie charakteru ekonomicznego, ale ma znaczenie dla naszej niezależności i suwerenności. Kanał Mierzei Wiślanej został stworzony głównie z powodów strategicznych, by zapewnić Polsce niezależny dostęp do Morza Bałtyckiego, zwłaszcza w sytuacji, gdy Rosja blokowała czasami dostęp przez Cieśninę Piławską, co stanowiło formę nacisku politycznego. Pomijasz zupełnie ten wątek w swojej wypowiedzi, a jest on istotny.
Z powyższych powodów proszę Cię, abyśmy trzymali się argumentów merytorycznych i unikali personalnych uwag. W ten sposób możemy prowadzić konstruktywną wymianę argumentów na forum. Oczywiście dostosuję język w granicach "delikatności oceniania" wypowiedzi innych osób przez Ciebie. Zatem mam zakres dosyć szeroki. Odnośnie sławnego przekopu i twojej sugestii o znaczeniu przekopu dla naszej suwerenności i niezależności, a zwłaszcza powodów strategicznych - MASZ CAŁKOWITĄ RACJĘ - zwłaszcza ta kwestia strategiczna - z mierzei mogą korzystać statki o zanurzeniu maksymalnie 4,5 metra - czyli lista jednostek nawodnych, która może skorzystać z tej drogi jest "szalenie długa". Szkoda, że nie mam jachtu - zrobiłbym tam chociaż jakiś tłum i potwierdził ten strategiczny wątek.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 października 2024 14:16:59
Dane techniczne był znane od początku. Cytat:Całkowita długość nowej drogi wodnej ma wynieść 22,8 km. Ma mieć głębokość 5 m. Kanał ma umożliwić wpływanie do portu w Elblągu jednostek o zanurzeniu do 4,5 metra, długości do 100 metrów oraz do 20 metrów szerokości. Chodzi zarówno o statki towarowe, jak i pasażerskie. www.pap.pl/aktualnosci/news,14...Szkoda, że nie popatrzyłeś na to jakie jednostki mogą wpływać np. do Elbląga. Została jedna kwestia do zrealizowania: Cytat: Tor wodny jest niewykorzystany, bo rząd Prawa i Sprawiedliwości uznał, że ostatni 900-metrowy odcinek rzeki Elbląg do głębokości takiej jak ma przekop, czyli ok. 5 m - powinien dostosować samorząd" - zaznacza dziennik. olsztyn.tvp.pl/78036819/media-...Gdybyś więc chciał, aby statki o większym zanurzeniu wpływały do Elbląga, potrzeba byłoby pogłębić przekop. Pytasz jakie jednostki mogą pływać po przekopie: 1. Statki handlowe Barkasy i drobnicowce 2. Statki rybackie 3. Jachty Jachty żaglowe i motorowe. Przykłady to jednostki typu Maxus 33 czy Delphia 40. 4. Statki pasażerskie Miejskie promy pasażerskie: Przykład to promy "Białe Lwy", które kursują po Zalewie Wiślanym. Rejsowe jednostki turystyczne: Takie jak MS "Zalew", które organizują wycieczki turystyczne po regionie. 5. Statki specjalistyczne Jednostki hydrotechniczne.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 października 2024 14:44:10
1ketjoW napisał(a):
Pytasz jakie jednostki mogą pływać po przekopie: 1. Statki handlowe Barkasy i drobnicowce 2. Statki rybackie 3. Jachty Jachty żaglowe i motorowe. Przykłady to jednostki typu Maxus 33 czy Delphia 40. 4. Statki pasażerskie Miejskie promy pasażerskie: Przykład to promy "Białe Lwy", które kursują po Zalewie Wiślanym. Rejsowe jednostki turystyczne: Takie jak MS "Zalew", które organizują wycieczki turystyczne po regionie. 5. Statki specjalistyczne Jednostki hydrotechniczne.
Masz rację. Każdy z tych punktów jest filarem naszej NIEZALEŻNOŚCI, SUWERENNOŚCI oraz ten wymiar STRATEGICZNY!!!. Nabieram podejrzeń że współcześnie nasz kraj aż do wybudowania tegoż kanały był wręcz pozbawiony niezależności i suwerenności nie mówiąc o tym strategicznym wymiarze. Mam kolejne podejrzenia - wręcz pewność, że zaniechania PO i Tuska w zakresie kopania kanałów to jego potwierdzenie bycia ukrytą opcją rosyjską albo niemiecką - bo trochę się już w tym pogubiłem, której opcji jest reprezentantem.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 października 2024 15:19:23
Myślałem, że przeczytasz coś więcej. Załączam więc dla jasności: Cytat:Należący do lokalnego samorządu port w Elblągu dawniej żył głównie z przeładunku towarów, które transportowano do obwodu królewieckiego. Sankcje nałożone na Rosję po agresji na Ukrainę spowodowały, że niemal opustoszał. Tą drogą eksportowane lub importowane są jedynie towary, które nie zostały objęte embargiem. To część zbóż i wybrane materiały budowlane" - podkreśla w DGP. "Przez to rok 2023 był dla nas najgorszy od wielu lat. Przeładowano tylko 37 tys. ton towarów - przyznaje Arkadiusz Zgliński, dyrektor spółki zarządzającej portem" - czytamy. olsztyn.tvp.pl/78036819/media-...Innej drogi transportowej obecnie nie ma. Zdaje się, że martwiłeś się o emerytów wynajmujących lokale, więc nie rozumiem tego braku empatii dla ludzi, którzy żyją w Elblągu czy przy Cieśninie Piławskiej. Dla nich obecnie to ważny szlak komunikacyjny. Jakie ma dla nich znaczenie według Ciebie? Oczywiste jest, że bez przekopu żadnego transportu by nie było i długo nie będzie.
Edytowany: 24 października 2024 15:28
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 października 2024 16:01:30
1ketjoW napisał(a): Zdaje się, że martwiłeś się o emerytów wynajmujących lokale, więc nie rozumiem tego braku empatii dla ludzi, którzy żyją w Elblągu czy przy Cieśninie Piławskiej. Dla nich obecnie to ważny szlak komunikacyjny. Jakie ma dla nich znaczenie według Ciebie? Oczywiste jest, że bez przekopu żadnego transportu by nie było i długo nie będzie. Martwię się o emerytów obecnych i przyszłych - stąd moje głębokie obiekcje dotyczące marnotrawienia naszych wspólnych pieniędzy na absurdalnie niedochodowe lub nisko-marżowe inwestycje przez PIS i w tym widzę przede wszystkim obecne i przyszłe problemy naszego kraju. Bogactwem społeczeństwa jest racjonalne inwestowanie dobrami i szacunek do pieniądza. Nic tego nie zmieni. Głupimi opatrzonymi hasłami inwestycji przyszłych pokoleń nie wykarmisz.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 października 2024 16:22:19
Twój komentarz wygląda na jednostronny. Krytykujesz inwestycje, ale nie przedstawiasz żadnych konkretnych danych, które potwierdzałyby Twoje zarzuty. Nazywanie ich "niedochodowymi" lub "nisko-marżowymi" bez żadnych analiz, które by to potwierdziły, wygląda na gołosłowne. Publiczne inwestycje, nawet te, które nie przynoszą szybkich zysków, mogą znacząco wpłynąć na rozwój kraju w dłuższej perspektywie poprzez tworzenie miejsc pracy czy poprawę infrastruktury.
Zupełnie nie bierz pod uwagę szerszego kontekstu, który dotyczy korzyści społecznych czy geopolitycznych i dlatego pomijasz wiele ważnych aspektów. Zamiast koncentrować się na "marnotrawieniu" pieniędzy, warto dostrzegać, że rozsądnie zaplanowane inwestycje mogą zwiększać gospodarczy wzrost, co prowadzi do większych wpływów podatkowych i tworzenia miejsc pracy, a to wspiera stabilność systemu emerytalnego. Twoja ocena jest dlatego jednostronna.
Dzięki za poświęcenie czasu. Z mojej strony na dziś to wszystko.
|
|
PREMIUM
131 Dołączył: 2009-09-04 Wpisów: 578
Wysłane:
24 października 2024 22:07:37
szarlej81 napisał(a):Jedyny powód przemawiający za tą lekturą jest taki, że "wypada wiedzieć o czym był". O gustach się nie dyskutuje. Moim zdaniem Pan Tadeusz ma o wiele więcej do zaoferowania niż przedstawiasz. W gruncie rzeczy nie chodzi tu już nawet o to czy epopeja narodowa powinna być w kanonie lektur, co dla mnie jest sprawą oczywistą, tylko o to, że przy okazji ogłoszenia decyzji o usunięciu tej lektury pani Minister wyszła słoma z butów, bo komu jak komu ale akurat Ministrowi Edukacji nie przystoi mówić o jakiejkolwiek książce, że jest za ciężka albo za długa, zwłaszcza że ta konkretna nie jest ani ciężka, ani długa, ani tym bardziej trudna. Aż strach pomyśleć co się stanie jak jej w ręce wpadnie coś rzeczywiście trudnego. W Polsce generalnie się mało czyta i akurat MEN mogłoby spróbować jakoś temu zaradzić. Wracając do gospodarki, zamrożenie progów to i tak najmniejszy wymiar kary, a po wyborach prezydenckich czeka nas prawdziwy armagedon. Już teraz finanse publiczne wyglądają gorzej niż podczas COVIDU, a przecież z czegoś trzeba finansować głupawe pomysły jak babciowe, mieszkania za darmo, czy przywracanie emerytur esbeckich. biznes.pap.pl/wiadomosci/gospo... Cytat:Wyrównany sezonowo deficyt sektora finansów publicznych w Polsce w II kwartale 2024 roku wyniósł 8,1 proc. PKB - podał Eurostat.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 października 2024 22:29:35
1ketjoW napisał(a):Twój komentarz wygląda na jednostronny. Krytykujesz inwestycje, ale nie przedstawiasz żadnych konkretnych danych, które potwierdzałyby Twoje zarzuty. Nazywanie ich "niedochodowymi" lub "nisko-marżowymi" bez żadnych analiz, które by to potwierdziły, wygląda na gołosłowne. Publiczne inwestycje, nawet te, które nie przynoszą szybkich zysków, mogą znacząco wpłynąć na rozwój kraju w dłuższej perspektywie poprzez tworzenie miejsc pracy czy poprawę infrastruktury. o. A prosiłem żebyś wyszedł poza swoją bańkę informacyjną. Wystarczy wpisać w google "Nietrafione inwestycje PIS". Powodzenia
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 października 2024 22:56:51
W tym publikacjach są kwoty inwestycji i stwierdzenia, że jest nieudana bez uzasadnienia. Przeczytałem parę. To może napisać każdy.
Dalej nie ma odpowiedzi merytorycznej z Twojej strony.
Edytowany: 24 października 2024 22:57
|
|
Wysłane:
25 października 2024 06:08:22
007 napisał(a):szarlej81 napisał(a):Jedyny powód przemawiający za tą lekturą jest taki, że "wypada wiedzieć o czym był". O gustach się nie dyskutuje. Moim zdaniem Pan Tadeusz ma o wiele więcej do zaoferowania niż przedstawiasz. Dla pasjonatów literatury owszem. Dla przeciętnego ucznia - niewiele. Cytat: W gruncie rzeczy nie chodzi tu już nawet o to czy epopeja narodowa powinna być w kanonie lektur, co dla mnie jest sprawą oczywistą, tylko o to, że przy okazji ogłoszenia decyzji o usunięciu tej lektury pani Minister wyszła słoma z butów, bo komu jak komu ale akurat Ministrowi Edukacji nie przystoi mówić o jakiejkolwiek książce, że jest za ciężka albo za długa, zwłaszcza że ta konkretna nie jest ani ciężka, ani długa, ani tym bardziej trudna. Aż strach pomyśleć co się stanie jak jej w ręce wpadnie coś rzeczywiście trudnego. W Polsce generalnie się mało czyta i akurat MEN mogłoby spróbować jakoś temu zaradzić.
No to właśnie MEN próbuje temu zaradzić i odejść od zasady "Istotą polskiej literatury jest cierpienie, -bohaterow, autora lub czytelnika. Jeżeli cierpią wszyscy troje mamy do czynienia z lekturą szkolną" ;) Ograniczenie Pana Tadeusza do księgi: I, II, IV, X, XI, XII ma właśnie temu służyć. Jedyne co bym tu zmienił to przesunął przerabianie tej książki z ostatnich klas podstawówki do liceum. A co do słomy z butów nie lubię argumentu "a u Was murzynów biją" ale przy poprzedniku pani Nowacka ma jednak bardzo słabo wypchane te buty. Cytat: Wracając do gospodarki, zamrożenie progów to i tak najmniejszy wymiar kary, a po wyborach prezydenckich czeka nas prawdziwy armagedon. Już teraz finanse publiczne wyglądają gorzej niż podczas COVIDU, a przecież z czegoś trzeba finansować głupawe pomysły jak babciowe, mieszkania za darmo, czy przywracanie emerytur esbeckich.
Finanse nie wyglądają faktycznie najlepiej a przyjęta "długa" ścieżka wychodzenia z deficytu spowoduje kilka chudych lat. Ale przeżyliśmy jakoś 156 poprzednich armageddonów (ostatni miał być jak PIS straci władzę i nie uzna wyborów powodując wojnę domową) to i ten przeżyjemy. Zgadza się, że wparcie rodziców przez 500plus było mądre i potrzebne a przez babciowe głupawe i zbędne ale co zrobić. Natomiast co do emerytur milicjantów i SBeków to niestety gdyby poprzednicy posłuchali, że zastosowanie odpowiedzialności zbiorowej to jest gwarancja przegranych spraw i wypłaty odszkodowań to teraz problemu by nie było. 1ketjoW napisał(a):W tym publikacjach są kwoty inwestycji i stwierdzenia, że jest nieudana bez uzasadnienia. Przeczytałem parę. To może napisać każdy.
A są w ogóle dane ile na tym przekopie zarabiamy? Ile tam towarów rocznie jest przewożonych itp? Jak tam funkcjonuje port w Elblągu, pod który ten przekop był robiony.
Edytowany: 25 października 2024 06:17
|
|
PREMIUM
Wysłane:
25 października 2024 09:11:52
Cytat:A są w ogóle dane ile na tym przekopie zarabiamy? Ile tam towarów rocznie jest przewożonych itp? Jak tam funkcjonuje port w Elblągu, pod który ten przekop był robiony. Bardzo dobre pytanie i bez odpowiedzi na nie ma możliwości oceny inwestycji z punktu widzenia finansowego. Ta inwestycja ma jednak również aspekt dotyczący niezależności. Dlaczego nikt nie kwestionuje inwestycji w Baltic Pipe? Przecież gaz kupowany z Norwegii jest droższy od tego z Rosji. Tu mamy do czynienie z analogiczną sytuacją. Oczywiście łatwiej jest kontestować ten fakt, ale jest to w mojej ocenie niewiarygodne. Każda inwestycja powodująca zwiększenie niezależności od innego państwa jest uzasadniona i potrzebna zgodnie z polską racją stanu. Dlatego nie rozumiem negatywnego nastawienia do tej inwestycji. Można a nawet trzeba dyskutować co zrobić aby lepiej wykorzystać, to co zostało wykonane ale krytykowanie całości inwestycji nie mieści się w tych kryteriach o jakich pisałem powyżej. Dlatego jest to moim zdaniem działanie nieuwzględniające polskiej racji stanu.
Edytowany: 25 października 2024 09:12
|
|
Wysłane:
25 października 2024 09:22:35
Baltic Pipe ma charakter strategiczny, możliwość ograniczonego ruchu statków z portu w Elblągu z pominięciem Rosji ma charakter lokalny. Nie twierdzę, że przekop jest zły - ale pytania o stosunek zysków, również tych niewymiernych finansowo, do poniesionych kosztów są jak najbardziej zasadne. Uprzedzam, że nie znam odpowiedzi na te pytania.
Edytowany: 25 października 2024 09:24
|
|