178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
21 maja 2025 11:53:59
1ketjoW napisał(a):
kilkukrotnie wcześniej powtarzałeś medialną narrację o "bezinteresownej pomocy", mimo że nigdzie Karol Nawrocki nie deklarował takiej intencji, a zawarte umowy temu przeczą. W rzeczywistości pomoc miała charakter wynikający z umowy i testamentu (swoją drogą nie odpowiedziałeś na pytanie ile znasz takich przypadków, że osoba sprzedająca mieszkanie czyni kupującego swoim jedynym spadkobiercą, wydziedziczając swoją rodzinę), oparty na wzajemnym zobowiązaniu między stronami. Masz bardzo jednostronną ocenę tej sytuacji mimo, że bardzo starasz się pokazać jako obiektywny. Zresztą ten sposób komunikacji stosujesz od dawna, co odbieram jako próbę manipulacji.
LOL. Przykład obiektywizmu się odezwał :D Wszak obiektywizm polega na tym, że PIS ma zawsze rację :) Po prostu tłumaczę Ci gdzie ja widzę problem i gdzie inni mogą go widzieć. Ogólnie zgadzam się z tym co napisał Grum. Gdyby mi coś się stało to mam nadzieję, że moja mama nie napotka na swojej drodze takiego "pomagacza" A co do pogrubionego to identycznego nie znam, ale znam jeden podobny przypadek. Starsza pani połowę mieszkania zapisała w testamencie rodzinie a połowę sąsiadowi co jej zupki przynosił i zakupy robił. Z tego co kojarzę to do tej pory obie strony ciągną się po sądach. Cytat: Twierdzenie o utracie poparcia przez Nawrockiego wśród wyborców PiS jest nieuzasadnione. Wszystkie dostępne dane wskazują, że przeważająca większość elektoratu PiS poparła Karola Nawrockiego w pierwszej turze (porównaj wyniki sondaży PISu z wynikami wyborów na Karola Nawrockiego). Część głosów mogła faktycznie odpłynąć do np. Marka Jakubiaka, ale pisanie masowym odpływie poparcia jest nadużyciem. Powielanie takich tez bez konkretnych danych wpisuje się raczej w narrację publicystyczną niż w rzetelną analizę polityczną.
To, że ktoś określone działanie ocenia źle nie oznacza jeszcze, że zmieni decyzję na kogo głosować. Część moich znajomych popierających PIS nie widzi tu problemu i zadawala się oficalnym wytłumaczniem sztabu. Część widzi problem, ale i tak zagłosuje na Nawrockiego bo uważają, że Trzaskowski jest gorszy, ale też słyszałem deklaracje, że ktoś po prostu do wyborów nie pójdzie. Chociaż to jest mniejszość. Jeżeli porównamy wybory 2020 i 2025 To Duda w 2020 w pierwszej turze przy frekwencji 64.5% zdobył 8,45 mln głosów. Nawrocki przy frekwencji 67,31 zdobył 5,79 mln. Dla porównania Trzaskowski w 2020 5,9 mln w 2025 6,1 mln. Wybory 2023 - PIS 7,65 mln przy frekwencji Do tego można podejrzewać, że sukces Menztena i Brauna wynika z tego, że jednak Nawrocki wyborcom PIS nie do końca leży. To, że ty masz jakąś swoją własną opinię na określony temat nie oznacza, że jest to opinia słuszna i przez każdego podzielana :)
Edytowany: 21 maja 2025 12:05
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
21 maja 2025 12:06:00
Grum, W Twoim wpisie pojawia się szereg tez i porównań, które mogą sprawiać wrażenie autentycznej troski o los osób starszych — co samo w sobie jest zrozumiałe. Jednak warto spojrzeć na sprawę z większą precyzją i uczciwością w oparciu o fakty. Po pierwsze, nigdzie w dostępnych materiałach Karol Nawrocki nie twierdził, że jego pomoc wobec pana Jerzego była bezinteresowna. Wręcz przeciwnie — cała sytuacja była od początku oparta na umowach: najpierw przekazaniu 12 tys. zł na wykup mieszkania w 2012 roku, potem na testamencie sporządzonym przez pana Jerzego również w 2012 r., a ostatecznie — na notarialnej umowie zawartej w 2017 roku. Ponadto na oświadczeniu z 2021 r. w którym Pan Jerzy potwierdza otrzymywanie pomocy.Twierdzenie, że Nawroccy nie mieli z nim kontaktu np od 2017 r. i jednocześnie twierdzenie o manipulacji pomiędzy 2017 r. a 2021 r. kiedy podpisał oświadczenie nie ma sensu. Jak manipulować osobą z jaką się nie kontaktujesz i z jaką nie masz kontaktu? To oczywisty absurd. Pisanie listu z prośbą o pomoc z więzienia wskazuje, że mieli dobre relacje.Przedstawianie tej sprawy wyłącznie jako manipulacji wobec starszego człowieka ignoruje fakt, że pan Jerzy miał pełną zdolność do czynności prawnych, samodzielnie podpisywał dokumenty i przez długi czas pozostawał w przyjaznych relacjach z Nawrockimi. Umowa była obustronna i zawierała zobowiązania z obu stron. Dalej – sugerowanie, że „gdyby Twoi rodzice trafili na takiego Nawrockiego” to skończyliby w MOPS-ie, to zwykła manipulacja. W rzeczywistości pan Jerzy nie trafił do DPS dlatego, że ktoś go „oszukał”, ale z powodu pogarszającego się stanu zdrowia - demencji spowodowanej chorobą alkoholową. Co więcej – mieszkanie, które wcześniej należało do niego, zostało niedawno przekazane organizacji dobroczynnej z zapewnieniem, że pan Jerzy będzie mógł w nim zamieszkać, jeśli jego stan zdrowia na to pozwoli. Narracja o „kombinatorze, który wykorzystał starszego człowieka” to powielanie najdelikatniej pisząc medialnych uproszczeń, bez odniesienia do konkretnych dokumentów czy decyzji podjętych przez samego pana Jerzego na przestrzeni ponad 10 lat. Takie podejście – jest nieprawdziwe – deprecjonuje realną, choć interesowną, pomoc, której celem było zapewnienie mieszkania panu Jerzemu i wsparcia gdy się kontaktował w tej sprawie z Nawrockim. Mam znajomych jacy są biernymi alkoholikami, oni nie widzą nic złego w postępowaniu Nawrockiego. Ja natomiast w swoim wpisie zwróciłem uwagę, że Nawrocki skoro zobowiązał się do pomocy Panu Jerzemu powinien rozwiązać sprawę z DPS-em. Nie wiem natomiast na ile jest to możliwe ponieważ nie są oni spokrewnieni i nie wiem czy Nawrocki biorąc pod uwagę stan Pan Jerzego jest w stanie zabrać go z DPS-u i zapewnić mu opiekę. Jego zobowiązanie z 2021 r. jest zobowiązaniem moralnym, ale raczej nie ma żadnej mocy prawnej. Tak się składa, że znam również osobę pracującą w DPS-ie i to pensjonariusze w pierwszej kolejności są zobowiązani pokrywać koszty swojego pobytu z emerytury czy renty. Cytat:Art. 61. [Osoby wnoszące opłatę za pobyt w domu pomocy społecznej] 1. Obowiązani do wnoszenia opłaty za pobyt w domu pomocy społecznej są w kolejności: 1) mieszkaniec domu, a w przypadku osób małoletnich przedstawiciel ustawowy z dochodów dziecka, Tak więc Pan Jerzy sam płaci obecnie za swój pobyt w DPS-ie.
Edytowany: 21 maja 2025 12:16
|
|
PREMIUM
101 Dołączył: 2009-03-11 Wpisów: 916
Wysłane:
21 maja 2025 12:30:46
1ketjoW napisał(a):Grum, W Twoim wpisie pojawia się szereg tez i porównań, które mogą sprawiać wrażenie autentycznej troski o los osób starszych — co samo w sobie jest zrozumiałe. Jednak warto spojrzeć na sprawę z większą precyzją i uczciwością w oparciu o fakty.
Nie sprawiam wrażenia. Opiekuję się schorowanymi rodzicami. Pozwolę sobie skorygować swój wpis uwzględniając Twoje uwagi. Nieraz zastanawiam się co by było, gdyby mnie na świecie nie było a na drodze moich rodziców stanął taki Nawrocki albo kolejny "Nawrocki" z INTERESOWNĄ POMOCA. Rodzice są dorośli, biorą na skromny 20% pożyczkę, podpisują umowę na "opiekę" i w dalszej kolejności lądują w DPSie. W międzyczasie moi rodzice pisali listy do Nawrockiego [...] może nawet z więzienia co wskazuje, że mieli dobre relacje.Moi rodzice mieli pełną zdolność do czynności prawnych, samodzielnie podpisywał dokumenty i przez długi czas pozostawał w przyjaznych relacjach z Nawrockimi. Umowa była obustronna i zawierała zobowiązania z obu stron.. W rzeczywistości moi rodzice nie trafili do DPS dlatego, że ktoś ich „oszukał”, ale z powodu pogarszającego się stanu zdrowia - demencji ..... Co więcej – mieszkanie, które wcześniej należało do nich, zostało niedawno przekazane organizacji dobroczynnej z zapewnieniem, że moi rodzice będą mogli w nim zamieszkać, jeśli jego stan zdrowia na to pozwoli. Nie wiem czy Nawrocki biorąc pod uwagę stan moich rodziców jest w stanie zabrać ich z DPS-u i zapewnić im opiekę. przecież Jego zobowiązanie z 2021 r. jest zobowiązaniem moralnym, ale raczej nie ma żadnej mocy prawnej. . Tak więc moi rodzice obecnie sami płacą za swój pobyt w DPS-ie.Moi rodzice wciąż żyją "z pewnością" nie czują się oszukiani, bo wiesz demencja etc. No tak przecież moi rodzice są dorośli - wiedzieli co podpisują i z kim podpisują umowę. Sami są sobie winni? Podpisali umowę. PODPISALI, a reszta to zobowiązanie moralne. Wszystkim w takiej sytuacji osób drżących o los swoich starszych rodziców albo drżących o swój los na starość życzę szczęścia w unikaniu tego typu person. Nic innego nam nie pozostaje w kraju, gdzie dla 1/3 wyborców - WSZYSTKO JEST OK.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 maja 2025 12:31:19
Cytat:LOL. Przykład obiektywizmu się odezwał :D Wszak obiektywizm polega na tym, że PIS ma zawsze rację :) Po prostu tłumaczę Ci gdzie ja widzę problem i gdzie inni mogą go widzieć. Ogólnie zgadzam się z tym co napisał Grum. Gdyby mi coś się stało to mam nadzieję, że moja mama nie napotka na swojej drodze takiego "pomagacza"
A co do pogrubionego to identycznego nie znam, ale znam jeden podobny przypadek. Starsza pani połowę mieszkania zapisała w testamencie rodzinie a połowę sąsiadowi co jej zupki przynosił i zakupy robił. Z tego co kojarzę to do tej pory obie strony ciągną się po sądach. Zacytuj proszę mój wpis gdzie piszę, że jestem obiektywny. Kiedy rościłem sobie takie prawo w przeciwieństwie do Ciebie. Nie tłumaczysz tylko powielasz nieprawdę np. o bezinteresownej pomocy.Dziękuję za przyznanie, że nie znasz podobnego przykładu. Teraz popatrz na daty 2012 i 2021 r. Rok 2012 to rok spisania testamentu i zawarcia umowy przedwstępnej sprzedaży nieruchomości. Rok 2021 r. to rok potwierdzenia przez Pana Jerzego, że otrzymywał wsparcie. Do tego dodaj list z więzienia i oceń ten fakty. Na wpis gruma już odpowiedziałem. Cytat:To, że ktoś określone działanie ocenia źle nie oznacza jeszcze, że zmieni decyzję na kogo głosować. Część moich znajomych popierających PIS nie widzi tu problemu i zadawala się oficalnym wytłumaczniem sztabu. Część widzi problem, ale i tak zagłosuje na Nawrockiego bo uważają, że Trzaskowski jest gorszy, ale też słyszałem deklaracje, że ktoś po prostu do wyborów nie pójdzie. Chociaż to jest mniejszość.
Jeżeli porównamy wybory 2020 i 2025 To Duda w 2020 w pierwszej turze przy frekwencji 64.5% zdobył 8,45 mln głosów. Nawrocki przy frekwencji 67,31 zdobył 5,79 mln. Dla porównania Trzaskowski w 2020 5,9 mln w 2025 6,1 mln. Wybory 2023 - PIS 7,65 mln przy frekwencji Do tego można podejrzewać, że sukces Menztena i Brauna wynika z tego, że jednak Nawrocki wyborcom PIS nie do końca leży. To, że ty masz jakąś swoją własną opinię na określony temat nie oznacza, że jest to opinia słuszna i przez każdego podzielana :) W porównaniu brakuje danych dotyczących Konfederacji oraz danych jakie PiS miało poparcie w 2020 r. jako partia. Jeżeli PiS jako partia ma obecnie niższe poparcie niż w 2020 r. to dlaczego na kandydata jakiego wspierają ma głosować więcej ludzi.W 2019 r. w wyborach parlamentarnych na PiS zagłosowało 8 051 935 głosów co dało 43,6% poparcia. A. Duda w wyborach prezydenckich otrzymał 8,45 mln głosów w 2020 r. Ile głosów uzyskał PiS w wyborach 2023 r.? 7 640 854 głosy, ale to było 18 miesięcy temu. Obecnie wyniki sondażowe wskazują na poparcie dla PiS w okolicach 29%. Sondaż z 15 maja 2025 r. Cytat:KO może liczyć na poparcie 33 proc. badanych, PiS - 29 proc., www.gazetaprawna.pl/wiadomosci...Ile głosów zdobył Karol Nawrocki? 29,54%. Dane zbieżne.
Edytowany: 21 maja 2025 12:32
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 maja 2025 12:46:45
Cytat:Nie sprawiam wrażenia. Opiekuję się schorowanymi rodzicami. Pozwolę sobie skorygować swój wpis uwzględniając Twoje uwagi.
Nieraz zastanawiam się co by było, gdyby mnie na świecie nie było a na drodze moich rodziców stanął taki Nawrocki albo kolejny "Nawrocki" z INTERESOWNĄ POMOCA. Rodzice są dorośli, biorą na skromny 20% pożyczkę, podpisują umowę na "opiekę" i w dalszej kolejności lądują w DPSie. W międzyczasie moi rodzice pisali listy do Nawrockiego [...] może nawet z więzienia co wskazuje, że mieli dobre relacje.
Moi rodzice mieli pełną zdolność do czynności prawnych, samodzielnie podpisywał dokumenty i przez długi czas pozostawał w przyjaznych relacjach z Nawrockimi. Umowa była obustronna i zawierała zobowiązania z obu stron.. W rzeczywistości moi rodzice nie trafili do DPS dlatego, że ktoś ich „oszukał”, ale z powodu pogarszającego się stanu zdrowia - demencji ..... Co więcej – mieszkanie, które wcześniej należało do nich, zostało niedawno przekazane organizacji dobroczynnej z zapewnieniem, że moi rodzice będą mogli w nim zamieszkać, jeśli jego stan zdrowia na to pozwoli. Nie wiem czy Nawrocki biorąc pod uwagę stan moich rodziców jest w stanie zabrać ich z DPS-u i zapewnić im opiekę. przecież Jego zobowiązanie z 2021 r. jest zobowiązaniem moralnym, ale raczej nie ma żadnej mocy prawnej. . Tak więc moi rodzice obecnie sami płacą za swój pobyt w DPS-ie. Moi rodzice wciąż żyją "z pewnością" nie czują się oszukiani, bo wiesz demencja etc. Cytat:Opiekuję się schorowanymi rodzicami. To wyjaśnia wszystko. Bezsensowna złośliwa ironia - wybiórczo traktująca fakty pod z góry utartą tezę. Dodaj do powyższego wpisu, że masz rodziców alkoholików np. bez mieszkania i bez rodziny, bo od 37 lat żyją sami. W czym Nawroccy oszukali Pana Jerzego? Rozumiem, że chodzi o brak opieki, ten brak opieki nie ma związku z mieszkaniem, ponieważ sprawa mieszkania zakończyła się w 2017 r. W tej sytuacji Twoja złośliwość może wyłącznie dotyczyć tego, że Nawrocki nie opiekował się Panem Jerzy w 2024 r. skoro trafił do DPS-u, do czego obowiązał się w 2021 r.i tu masz rację, ale z mieszkaniem nie ma to nic wspólnego.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 maja 2025 12:49:54
1ketjoW napisał(a):Pisaliśmy dziś dużo o Nawrockim. Wróćmy dla równowagi do Trzaskowskiego. Dlaczego uważacie, że ktoś kto nie rozumie konsekwencji swoich czynów będzie dobrym prezydentem. Chodzi mi konkretnie o rozporządzenie dotyczące zdejmowania krzyży w urzędach Warszawy, a potem ich przywracanie. Zgodnie z wynikami spisu powszechnego ponad 70% Polaków i Polek to chrześcijanie. Druga kwestia dotyczy kłamstw w sprawie Paktu Migracyjnego. Zgodnie z informacjami jakie głosi Trzaskowski Polska nie będzie zobowiązana do przyjmowania imigrantów. Co w tej sprawie mówi komisarz UE poniżej: Cytat: EC says Poland will not be exempt from EU Migration Pact
European Commissioner for Internal Affairs and Migration Magnus Brunner on January 17 answered the query, stating there was no possibility of such an exemption for Poland being granted.
“Poland is bound by all the legislative instruments forming part of the Pact on Migration and Asylum” wrote Brunner.
He added: “Under EU law, there are no legal possibilities to exempt Poland from the implementation of any elements of the Pact.”
brusselssignal.eu/2025/02/ec-s...W kwestii drzew zamówionych z Niemiec Trzaskowski również złamał prawo. Trzaskowski zdaje się w debacie przyznał, że sprowadził drzewa z Niemiec, bo w polskich szkółkach nie było odpowiednich drzew. Samo to stwierdzenie już wskazuje na łamanie ustawy o zamówieniach publicznych, bo kryteria faworyzowały zagranicznych dostawców. Poza tym z łatwością mógł te drzewa dostać od Lasów Państwowych czy z polskich szkółek ponieważ słyszałem wypowiedzi ludzi na YT że były tego typu drzewa dostępne w Polsce. Ciekawy jestem co napiszecie w powyższych sprawach - co przemawia za Trzaskowski. Kiedy mówi prawdę a kiedy kłamie? Czekam i czekam. Chętnych brak.
|
|
Wysłane:
21 maja 2025 12:52:20
Ja pisałem o oburzeniu opinii publicznej. To Ty przeszedłeś na wątek utraty poparcia przez kandydata. PIS w I turze No ale skoro powołujesz się na sondaże:  kliknij, aby powiększyćNatomiast od stwierdzenia, że coś kogoś obciąża do decyzji "nie zagłosuję na niego" jest daleka droga. Ogólnie gdy sprawa wyszła było dość oczywiste, że elektorat PIS raczej zdania pod jej wpływem nie zmieni. Natomiast tak jak pisałem, zauważam wśród znajomych popierających PIS, że głosują na Nawrockiego ze znacznie mniejszym przekonaniem niż głosowali na Dudę.
|
|
91 Dołączył: 2019-11-24 Wpisów: 830
Wysłane:
21 maja 2025 12:55:17
rok 2000 wybory w USA Bush wygrywa 527 głosami na Florydzie (przez 2 miesiące powtórne liczenie głosów, batalie prawne)
U nas niestety może być bardzo podobnie.
Patrząc na przewidywania bukmacherów to oczekują, że zwycięzca wygra z przewagą 100-300 tys głosów. (czyli 50,2% -50,7 dla zwycięzcy) Analitycy wyborczy prognozują, że różnica w poparciu kandydatów będzie niższa niż 5 lat temu kiedy Duda wygrał różnicą 400 tys głosów.
Co w przypadku jeśli ta różnica będzie mniejsza niż 10.000 głosów ? Druga strona uzna wynik wyborów? Czy będzie starała się je unieważnić?
|
|
PREMIUM
101 Dołączył: 2009-03-11 Wpisów: 916
Wysłane:
21 maja 2025 13:01:00
cyt. "To wyjaśnia wszystko. Bezsensowna złośliwa ironia - wybiórczo traktująca fakty pod z góry utartą tezę. Dodaj do powyższego wpisu, że masz rodziców alkoholików np. bez mieszkania i bez rodziny, bo od 37 lat żyją sami. W czym Nawroccy oszukali Pana Jerzego? Rozumiem, że chodzi o brak opieki, ten brak opieki nie ma związku z mieszkaniem, ponieważ sprawa mieszkania zakończyła się w 2017 r. W tej sytuacji Twoja złośliwość może wyłącznie dotyczyć tego, że Nawrocki nie opiekował się Panem Jerzy w 2024 r. skoro trafił do DPS-u, do czego obowiązał się w 2021 r.i tu masz rację, ale z mieszkaniem nie ma to nic wspólnego."
Sprawa mieszkania się zakończyła w 2017 r. Ciekawe... znaczy się, że zobowiązanie Nawrockiego z 2021 (o którym piszesz cyt. "zobowiązanie moralne, a raczej nie ma żadnej mocy prawnej") nie było??? Sprawa mieszkania się zakończyła w 2017 r.? Czyli jeszcze taniej nabył mieszkanie niż mi się dotychczas wydawało.
BOŻE SPRAW ABY NIGDY NA DRODZE MOICH RODZICÓW ALBO KOGOKOLWIEK RODZICÓW NIE STANAŁ KOLEJNY CZŁOWIEK POKROJU NAWROCKIEGO. To że w społeczeństwie są takie osoby jest rzeczą oczywistą, ale to że znajdują takich żarliwych obrońców jest dla mnie niepojęte.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 maja 2025 13:01:25
Szarlej, Cytat:Ja pisałem o oburzeniu opinii publicznej. To Ty przeszedłeś na wątek utraty poparcia przez kandydata. PIS w I turze No ale skoro powołujesz się na sondaże: Przyznam, że ja również zanim sam nie przeanalizowałem sam danych dostępnych w internecie miałem z tym problem. To dla mnie tylko dowód na siłę mediów. Czas jest po stronie Nawrockiego. Twoje twierdzenie, że ktoś kto ma problem z kandydatem i tak na niego zagłosuje i jakieś Twoje subiektywne oceny po rozmowach ze znajomymi dla mnie niczego nie dowodzą. Ja widzę, że plakaty jakie wisiały z poparciem dla kandydatów dalej wiszą. Wyniki głosowania jakie są wiemy. Dane jakie podałeś z sondażu, ilu wyborców PiS-u dotyczą. 30%. I na tej podstawie wyciągasz wnioski. Błąd metodologiczny. Trzeba było zrobić sondaż wyłącznie wśród wyborców PiSu czy zmienią swój głos pod wpływem "afery". Dziś wiemy, że kwestia mieszkania zakończyła się w 2017 r. W 2021 r. Nawrocki zobowiązań się do opieki. Nie ma związku przyczynowo skutkowego między tymi wydarzeniami.
Edytowany: 21 maja 2025 13:11
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 maja 2025 13:18:35
Cytat:prawa mieszkania się zakończyła w 2017 r. Ciekawe... znaczy się, że zobowiązanie Nawrockiego z 2021 (o którym piszesz cyt. "zobowiązanie moralne, a raczej nie ma żadnej mocy prawnej") nie było??? Sprawa mieszkania się zakończyła w 2017 r.? Czyli jeszcze taniej nabył mieszkanie niż mi się dotychczas wydawało.
BOŻE SPRAW ABY NIGDY NA DRODZE MOICH RODZICÓW ALBO KOGOKOLWIEK RODZICÓW NIE STANAŁ KOLEJNY CZŁOWIEK POKROJU NAWROCKIEGO. To że w społeczeństwie są takie osoby jest rzeczą oczywistą, ale to że znajdują takich żarliwych obrońców jest dla mnie niepojęte. Umowy dotyczące mieszkania zakończyły się w 2017 r. W okresie od 2017 r. do kwietnia 2025 r. pan Jerzy mieszkał w mieszkaniu bezpłatnie i Nawrocki nie miał żadnego w tym interesu. Dlaczego jeszcze taniej nabył mieszkanie skoro Pan Jerzy w okresie kiedy mieszkał po 2017 r. w mieszkaniu Nawrockich nic za nie nie płacił. Jak wyciągnąłeś ten wniosek? Skoro w tę dyskusję mieszasz Boga to znaczy, że nie znaczy dla Ciebie zbyt wiele. Słaba próba gry na emocjach.
Edytowany: 21 maja 2025 13:19
|
|
Wysłane:
21 maja 2025 13:29:04
1ketjoW napisał(a): To dla mnie tylko dowód na siłę mediów.
To jest jedynie dowód na to, że ludzie mają różną wrażliwość społeczną i tam gdzie Ty nie widzisz żadnego problemu inni mogą go jednak dostrzec. :) Nie wiem też jakie według Ciebie wnioski wyciągnąłem na podstawie tych danych. Ale jak przeczytasz uważnie, to sens jest taki, że nawet jeżeli ktoś ocenia, że Nawrocki zrobił źle to nie oznacza jeszcze, że zrezygnuje z głosowania na niego. Natomiast na Twoim miejscu bym się tak nie upominał o te badania dotyczące stricte elektoratu PIS bo jeżeli te ~30% z sondażu, które twierdzi, że problemu z działaniami Nawrockiego nie ma, faktycznie pokrywa się z osobami głosującymi na PIS, których jest też ~30% to oznaczałoby, że problemu z tym nie widzą wyłącznie wyborcy PIS a cała reszta w większości już tak :) Na szczęście te kwestie aż tak proste nie są.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 maja 2025 13:42:33
Cytat:To jest jedynie dowód na to, że ludzie mają różną wrażliwość społeczną i tam gdzie Ty nie widzisz żadnego problemu inni mogą go jednak dostrzec. :)
Nie wiem też jakie według Ciebie wnioski wyciągnąłem na podstawie tych danych. Ale jak przeczytasz uważnie, to sens jest taki, że nawet jeżeli ktoś ocenia, że Nawrocki zrobił źle to nie oznacza jeszcze, że zrezygnuje z głosowania na niego. Natomiast na Twoim miejscu bym się tak nie upominał o te badania dotyczące stricte elektoratu PIS bo jeżeli te ~30% z sondażu, które twierdzi, że problemu z działaniami Nawrockiego nie ma, faktycznie pokrywa się z osobami głosującymi na PIS, których jest też ~30% to oznaczałoby, że problemu z tym nie widzą wyłącznie wyborcy PIS a cała reszta w większości już tak :) Na szczęście te kwestie aż tak proste nie są. Ja nie dyskutuje tu o wrażliwości społecznej. W sprawie sondażu. Żeby mieć miarodajne dane czy "afera" miała wpływ na wyborców Karola Nawrockiego trzeba sondaż przeprowadzić wśród wyborców PiSu. Te wyniki jakie podałeś to gdybanie. Twoja teza dotyczyła tego jak afera wpływa na wyborców Karola Nawrockiego, popieranego przez PiS. Oczywistym jest, że ze względów politycznych a nie moralnych wyborcy np. Pana Hołowni powiedzą, że będzie miała, ponieważ uznali podaną im przez media argumentację za prawdziwą. Czy to gdybanie okazało się prawdziwe? Nie co pokazał wynik wyborów. Dziś wiemy, że kwestia mieszkania zakończyła się w 2017 r. W 2021 r. Nawrocki zobowiązań się do opieki. Nie ma związku przyczynowo skutkowego między tymi wydarzeniami. Jeżeli jest inaczej udowodnij to szarlej. Zakładam jednak ciszę - w mojej subiektywnej ocenie Twojej osoby.
Edytowany: 21 maja 2025 13:44
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 maja 2025 13:46:47
1ketjoW napisał(a):1ketjoW napisał(a):Pisaliśmy dziś dużo o Nawrockim. Wróćmy dla równowagi do Trzaskowskiego. Dlaczego uważacie, że ktoś kto nie rozumie konsekwencji swoich czynów będzie dobrym prezydentem. Chodzi mi konkretnie o rozporządzenie dotyczące zdejmowania krzyży w urzędach Warszawy, a potem ich przywracanie. Zgodnie z wynikami spisu powszechnego ponad 70% Polaków i Polek to chrześcijanie. Druga kwestia dotyczy kłamstw w sprawie Paktu Migracyjnego. Zgodnie z informacjami jakie głosi Trzaskowski Polska nie będzie zobowiązana do przyjmowania imigrantów. Co w tej sprawie mówi komisarz UE poniżej: Cytat: EC says Poland will not be exempt from EU Migration Pact
European Commissioner for Internal Affairs and Migration Magnus Brunner on January 17 answered the query, stating there was no possibility of such an exemption for Poland being granted.
“Poland is bound by all the legislative instruments forming part of the Pact on Migration and Asylum” wrote Brunner.
He added: “Under EU law, there are no legal possibilities to exempt Poland from the implementation of any elements of the Pact.”
brusselssignal.eu/2025/02/ec-s...W kwestii drzew zamówionych z Niemiec Trzaskowski również złamał prawo. Trzaskowski zdaje się w debacie przyznał, że sprowadził drzewa z Niemiec, bo w polskich szkółkach nie było odpowiednich drzew. Samo to stwierdzenie już wskazuje na łamanie ustawy o zamówieniach publicznych, bo kryteria faworyzowały zagranicznych dostawców. Poza tym z łatwością mógł te drzewa dostać od Lasów Państwowych czy z polskich szkółek ponieważ słyszałem wypowiedzi ludzi na YT że były tego typu drzewa dostępne w Polsce. Ciekawy jestem co napiszecie w powyższych sprawach - co przemawia za Trzaskowski. Kiedy mówi prawdę a kiedy kłamie? Czekam i czekam. Chętnych brak. Wiem, że pojawią się kolejne wpisy aby ten spadł na dalsze miejsce w tym wątku. Udzielam z tego powodu pełnego pozwolenia na jego publikowanie gdziektokolwiek tylko uznacie za stosowne.
Edytowany: 21 maja 2025 13:51
|
|
Wysłane:
21 maja 2025 13:52:55
Tobie na prawdę się wydaje, że jeżeli ktoś krytykuje Nawrockiego to z automatu będzie bronił wszystkiego co kiedykolwiek zrobił Trzaskowski? Swoją drogą znalazłbym znacznie lepsze argumenty przeciw niemu niż te Twoje :)
Edytowany: 21 maja 2025 13:54
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 maja 2025 13:59:10
Cytat:Tobie na prawdę się wydaje, że jeżeli ktoś krytykuje Nawrockiego to z automatu będzie bronił wszystkiego co kiedykolwiek zrobił Trzaskowski? Swoją drogą znalazłbym znacznie lepsze argumenty przeciw niemu niż te Twoje :) Co mi się wydaje Twoim zdaniem mnie zupełnie nie interesuje. Podobnie jak Twoje zdanie dotyczące moich argumentów. Personalizujesz dyskusję, aby nie odpowiedzieć na zadane pytanie. Zabrakło argumentów?
|
|
Wysłane:
21 maja 2025 14:00:27
Nie widzę żadnego pytania skierowanego do mnie.
Edytowany: 21 maja 2025 14:03
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 maja 2025 14:07:36
Wiem to nie pytanie. Były wcześniej inne pytania ale na nie nie odpowiedziałeś. Cytat:Dziś wiemy, że kwestia mieszkania zakończyła się w 2017 r. W 2021 r. Nawrocki zobowiązań się do opieki. Nie ma związku przyczynowo skutkowego między tymi wydarzeniami. Jeżeli jest inaczej udowodnij to szarlej. Zakładam jednak ciszę - w mojej subiektywnej ocenie Twojej osoby. Swoją drogą masz dość bezkrytyczną ocenę swojej osoby, skoro sam sobie wypisujesz poniższe laurki. Cytat:Swoją drogą znalazłbym znacznie lepsze argumenty przeciw niemu niż te Twoje :)
|
|
PREMIUM
20 Dołączył: 2019-12-12 Wpisów: 62
Wysłane:
21 maja 2025 14:11:20
Co ty się namęczysz żeby bronić tego oszusta i cwaniaka to się w głowie nie mieści
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 maja 2025 14:14:40
janiołek napisał(a):Co ty się namęczysz żeby bronić tego oszusta i cwaniaka to się w głowie nie mieści Wypowiedź bez uzasadnienia. Ignoruję.
|
|