zjmrrcbs
Advertisement
PARTNER SERWISU
smhrnhoa
88 89 90 91 92

Możliwy Pat wyborczy i jego wpływ na giełdę.

janiołek
PREMIUM
20
Wpisów: 62
Wysłane: 21 maja 2025 14:25:54
Uderz w stół a nożyce same się odezwą

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 21 maja 2025 14:28:55
1ketjoW napisał(a):
Wiem to nie pytanie. Były wcześniej inne pytania ale na nie nie odpowiedziałeś.

Cytat:
Dziś wiemy, że kwestia mieszkania zakończyła się w 2017 r. W 2021 r. Nawrocki zobowiązań się do opieki. Nie ma związku przyczynowo skutkowego między tymi wydarzeniami. Jeżeli jest inaczej udowodnij to szarlej. Zakładam jednak ciszę - w mojej subiektywnej ocenie Twojej osoby.

Chodzi Ci o to, że Nawrocki według Ciebie zobowiązał się do opieki nad panem Jerzym dopiero w 2021 a mieszkanie stało się jego własnością w 2017? Chcesz powiedzieć, że Nawrocki przejął to mieszkanie nie płacąc panu Jerzemu kwoty o której mowa w akcie notarialnym i nie zobowiązując się absolutnie do żadnych świadczeń na jego korzyść?

Gdyby to była rozprawa w sądzie a ja byłbym sędzią to zarządziłbym przerwę abyś skonsultował tą linię obrony z adwokatem :)
Edytowany: 21 maja 2025 14:32

grum
PREMIUM
101
Wpisów: 916
Wysłane: 21 maja 2025 14:43:25
szarlej81 napisał(a):
1ketjoW napisał(a):
Wiem to nie pytanie. Były wcześniej inne pytania ale na nie nie odpowiedziałeś.

Cytat:
Dziś wiemy, że kwestia mieszkania zakończyła się w 2017 r. W 2021 r. Nawrocki zobowiązań się do opieki. Nie ma związku przyczynowo skutkowego między tymi wydarzeniami. Jeżeli jest inaczej udowodnij to szarlej. Zakładam jednak ciszę - w mojej subiektywnej ocenie Twojej osoby.

Chodzi Ci o to, że Nawrocki według Ciebie zobowiązał się do opieki nad panem Jerzym dopiero w 2021 a mieszkanie stało się jego własnością w 2017? Chcesz powiedzieć, że Nawrocki przejął to mieszkanie nie płacąc panu Jerzemu kwoty o której mowa w akcie notarialnym i nie zobowiązując się absolutnie do żadnych świadczeń na jego korzyść?

Gdyby to była rozprawa w sądzie a ja byłbym sędzią to zarządziłbym przerwę abyś skonsultował tą linię obrony z adwokatem :)

Było tyle wersji (sprzecznych ze sobą) płynących z ust Nawrockiego, że można dopasować sobie je według własnej woli i upodobania.

Cały czas podkreślam. Nie patrzcie na tą sprawę jako sprawę pana Jerzego (osoby wam obcej), alkoholika, kryminalistę, człowieka od którego odwróciły się dzieci (jak dodają inni - bynajmniej nieprzypadkowo odczłowieczając tym pana Jerzego)- patrzcie na to uniwersalnie tj. jako możliwą sprawę waszych rodziców lub was w podeszłym wieku.
Czy chcielibyście aby wasi rodzice albo Wy będąc w podeszłym wieku - spotkali na swojej drodze takiego człowieka jak Nawrocki????

Edytowany: 21 maja 2025 14:47

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 21 maja 2025 14:51:05
Cytat:

Tak odpowiadając na pytanie.

Nie chce powiedzieć nic więcej ponad to co napisałem również w kontekście oświadczenia Pana Jerzego w 2021 r., że Nawrocki się nim opiekował.
Kwestii ceny za mieszkanie nie poruszałem. To Twoja inwencja. Zresztą zupełnie nie wiem skąd ten wniosek. Kolejna próba zaciemnienia zamiast prostej informacji w sprawie.

Kontaktuj się z jakim adwokatem chcesz. :) Tylko stracisz pieniądze.
Edytowany: 21 maja 2025 14:55

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 21 maja 2025 14:55:07
Cytat:
Było tyle wersji (sprzecznych ze sobą) płynących z ust Nawrockiego, że można dopasować sobie je według własnej woli i upodobania.

Cały czas podkreślam. Nie patrzcie na tą sprawę jako sprawę pana Jerzego (osoby wam obcej), alkoholika, kryminalistę, człowieka od którego odwróciły się dzieci (jak dodają inni - bynajmniej nieprzypadkowo odczłowieczając tym pana Jerzego)- patrzcie na to uniwersalnie tj. jako możliwą sprawę waszych rodziców lub was w podeszłym wieku.
Czy chcielibyście aby wasi rodzice albo Wy będąc w podeszłym wieku - spotkali na swojej drodze takiego człowieka jak Nawrocki????

Nie wiem co liczba wersji ma do rzeczy w tej sprawie. Za to sam wyciągasz wnioski z pominięciem faktów.

Ja bym chciał spotkać taką osobę jak Nawrocki w podeszłym wieku. Nie rozumiem jak podawanie prawdy o stanie Pana Jerzego przemawia za jego odczłowieczeniem. Od kiedy to alkoholik nie jest człowiekiem? Co za kuriozalny argument.

Dodam, że jeżeli macie rodziców. Macie z nimi kontakt to ta sytuacja Was zupełnie nie dotyczy. Dla każdej osoby mającej kontakt z rodzicami jest to oczywiste. Reszta to próba grania na emocjach. Widać że nabycie mieszkania nie miało żadnego związku z oświadczeniem dotyczącym opieki. Minęły 4 lata pomiędzy jednym, a drugim dokumentem.

Edytowany: 21 maja 2025 15:03

janiołek
PREMIUM
20
Wysłane: 21 maja 2025 14:57:46
Ja myślę, że wszystko co robi p. Nawrocki to robi to " całkowicie BEZINTERESOWNIE " jak senator Staszek w filmie chyba " Dzień kojota " Grał go znakomicie Leon Niemczyk.
To był żart oczywiście

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 21 maja 2025 14:59:09
janiołek napisał(a):
Ja myślę, że wszystko co robi p. Nawrocki to robi to " całkowicie BEZINTERESOWNIE " jak senator Staszek w filmie chyba " Dzień kojota " Grał go znakomicie Leon Niemczyk.
To był żart oczywiście

Podaj kolego gdzie Nawrocki twierdził, że kupił mieszkanie od Pana Jerzego bezinteresownie. Zresztą gdybyś zastanowił się jak można cokolwiek kupić bezinteresownie wiedział być że to nie ma żadnego sensu, co piszesz.
Edytowany: 21 maja 2025 15:00

janiołek
PREMIUM
20
Wysłane: 21 maja 2025 15:04:35
Rozumiem twoją irytację, ale czytaj ZE ZROZUMIENIEM

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 21 maja 2025 15:07:49
Daleki jest to irytacji. Nie widzę tylko w Twoim wpisie nic śmiesznego. Widzę za to błąd logiczny a irytacja raczej jest po Twojej stronie.

Edytowany: 21 maja 2025 15:09

janiołek
PREMIUM
20
Wysłane: 21 maja 2025 15:11:01
Żeby odczytać ALUZJĘ trzeba się wykazać odrobiną inteligencji

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 21 maja 2025 15:15:22
janiołek napisał(a):
Żeby odczytać ALUZJĘ trzeba się wykazać odrobiną inteligencji

Po co te nerwy. Lepiej napisz jakie to aluzje masz na myśli. Bo postać grana przez Niemczyka do pozytywnych z tego co pamiętam nie należy.
Przypuszczam jednak, że nie jest to ta wyszukana aluzja o jaką Ci chodzi.
Edytowany: 21 maja 2025 15:16

janiołek
PREMIUM
20
Wysłane: 21 maja 2025 15:26:21
Przysłowie mówi " mądrej głowie dość dwie słowie "

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 21 maja 2025 15:30:55
janiołek napisał(a):
Przysłowie mówi " mądrej głowie dość dwie słowie "

Nie przetłumaczysz wołu, żeby nie orał.

janiołek
PREMIUM
20
Wysłane: 21 maja 2025 15:33:33
Otworzyły się notowania giełdy w USA. Muszę kończyć

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 21 maja 2025 15:46:26
janiołek napisał(a):
Otworzyły się notowania giełdy w USA. Muszę kończyć

Najwyraźniej nie zrozumiałeś aluzji, idąc Twoim tokiem rozumowania.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 21 maja 2025 17:54:52
1ketjoW napisał(a):
Kogo wspiera rząd D. Tuska kosztem bezpieczeństwa Polaków? Otóż chodzi wyłącznie o wspieranie obecnie rządzących partii w Niemczech, aby AfD nie zdobywała kolejnego poparcia. Tajemnicą poliszynela jest, że kontrole graniczne mają zostać przez stronę niemiecką zlikwidowane pod koniec 2025 r. aby nie padł zarzut że zrobiły to zaraz po wyborach w Niemczech.

Cytat:
Jak dowiaduje się Interia, w ciągu 14 miesięcy Niemcy zawróciły do Polski ponad 10 tysięcy migrantów. To oficjalne dane, które otrzymaliśmy od Policji Federalnej. Wiemy również, z jakich państw są osoby, którym odmówiono wjazdu w ramach niemieckich kontroli granicznych.

Cytat:
Teoretycznie są dwie procedury przekazywania migrantów Polsce. Pierwsza to porozumienie dublińskie. Dotyczy migrantów, którzy złożyli wniosek azylowy w Polsce i następnie wyjechali do Niemiec. Procedura dublińska obowiązuje od ponad dekady i na jej podstawie Niemcy mogą nam takie osoby odsyłać.

Proces jest czasochłonny i wymaga udziału polskiego Urzędu do Spraw Cudzoziemców. Szybszym rozwiązaniem jest procedura readmisji, która dzieli się na pełną i uproszczoną. Dotyczy migrantów, którzy przebywają w Niemczech nielegalnie, a wcześniej byli w Polsce. Readmisja odbywa się na podstawie porozumienia polsko-niemieckiego.

Cytat:
W obu przypadkach strona niemiecka musi poinformować polskie służby o przekazaniu migrantów. Jest jednak trzecia możliwość zawrócenia migranta do Polski, bez wiedzy naszych służb.

Cytat:
Oznacza to, że kontrola wcale nie musi odbywać się w pasie granicznym. To ważne, bo jeśli danemu migrantowi udało się przejechać przez Polskę i dotrzeć do Niemiec, to w teorii powinien móc tam złożyć wniosek o azyl. Natomiast jeśli został wykryty przez “mobilną” kontrolę graniczną, to z perspektywy Niemców po prostu odmówiono mu wjazdu na ich terytorium.

Czy polska SG w jakikolwiek sposób sprawdza skąd trafili do Niemiec imigranci? Nie. Przyjmujemy wszystkich jak leci.

Cytat:
Taki migrant trafia więc z powrotem na otwartą granicę z Polską, a Niemcy - w ramach kontroli granicznej - nie muszą informować naszych służb, że kogoś zawracają do Polski. Brak takiego obowiązku potwierdził nam rzecznik Straży Granicznej ppłk Andrzej Juźwiak.

W odróżnieniu od procedury dublińskiej i readmisji, zwroty w procedurze kontroli granicznej idą w tysiące.

Cytat:
Zatem łącznie w ciągu 14 miesięcy do Polski zawrócono 10343 migrantów, w przypadku których Niemcy uznali, że osoby te nie mają prawa wjazdu na ich terytorium.

Trzaskowski twierdzi, że nie będziemy zmuszeni nikogo przyjmować w ramach Paktu Migracyjnego. Ordynarnie kłamie.
Poza tym stosując powyższą politykę czyli przyjmowanie migrantów bez jakiejkolwiek kontroli zgadza się na zwiększanie niebezpieczeństwa polskich obywateli i nie chodzi o straszenie, ale o pokazywanie konsekwencji działań obecnego rządu. Do tego dochodzi embargo informacyjne na bijatyki np. obywateli Ukrainy w Polsce. Wiem z pierwszej ręki, że takie sytuacje mają miejsce, ale się o nich nie pisze w prasie w sposób świadomy.

Taki ciekawy temat. Angel

Trifolium
PREMIUM
35
Wpisów: 283
Wysłane: 21 maja 2025 19:05:15
Akurat obecny rząd podejmuje działania w tej kwestii. Wypadałoby wspomnieć, skoro już oskarżasz ich o całe zło:
www.onet.pl/informacje/deutsch...

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 21 maja 2025 21:03:43
Ciekawa dyskusja, bo pokazuje również na czym polega różnica pomiędzy myśleniem lewicowym a konserwatywnym. Osoba o poglądach lewicowych zawsze wie najlepiej co potrzeba innemu człowiekowi. Wie lepiej od niego samego. W przypadku kawalerki mamy przecież do czynienia z umową dwóch dorosłych osób. Teraz połowa społeczeństwa zadecydowała co w tamtym czasie było niezbędnie konieczne temu człowiekowi, a zdecydowana większość z tych najbardziej oburzonych najprawdopodobniej nie spojrzałaby nawet na bezdomną, pijaną osobę śpiącą na ulicy.

Wracając zaś do spraw poważnych, mamy dalszy ciąg demokracji à la Tusk. Wiadomo już o nielegalnym finansowaniu kampanii Trzaskowskiego, NASK w tej sprawie dezinformuje, ABW ponoć działa, a hejterskie filmiki dalej hulają po sieci. 10 kampanii uruchomionych wczoraj przez fundację Twój głos jest ważny. Oni naprawdę mają Polaków za debili.

pl-pl.facebook.com/ads/library... głos jest ważny&search_type=keyword_unordered

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 22 maja 2025 00:06:27
Trifolium napisał(a):
Akurat obecny rząd podejmuje działania w tej kwestii. Wypadałoby wspomnieć, skoro już oskarżasz ich o całe zło:
www.onet.pl/informacje/deutsch...

Jakie działania podejmuje rząd? Co konkretnie zrobił poza żądaniem informacji o której nawet nie wiadomo czy dostał ?

Napisałem o dwóch sprawach. Pisanie, że to całe zło jest grubą przesadą.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 22 maja 2025 06:56:30
007 napisał(a):

Wracając zaś do spraw poważnych, mamy dalszy ciąg demokracji à la Tusk. Wiadomo już o nielegalnym finansowaniu kampanii Trzaskowskiego, NASK w tej sprawie dezinformuje, ABW ponoć działa, a hejterskie filmiki dalej hulają po sieci. 10 kampanii uruchomionych wczoraj przez fundację Twój głos jest ważny. Oni naprawdę mają Polaków za debili.

pl-pl.facebook.com/ads/library... głos jest ważny&search_type=keyword_unordered

A widzisz. To jest najlepszy przykład, że łatwo prawo popsuć a trudniej naprawić. Ta kampania to taki oczywisty przykład "łódki Bols". My nie reklamujemy wódki my reklamujemy łódkę .

Zwracałem już uwagę, że źródło problemu leży w nowelizacji Kodeksu Wyborczego z 2018 roku, gdzie usunięto art 499 pozwalający bezpośrednio na karanie osób i podmiotów angażujących się w takie praktyki. Obecnie jeżeli nie udowodni się, że jakiś komitet wyborczy wydał pozwolenie na piśmie na takie reklamy to tej fundacji w zasadzie nic nie można zrobić. Ok - można próbować karać ich na około (zerknij sobie jakie zarzuty w prokuraturze ma Fundacja KGHM) - coś jak z Al Capone, który poszedł siedzieć za podatki, ale jak ktoś robi to z głową to ciężko cokolwiek tu dowieść.

Gdy poprzednicy dopalali sobie kampanie przez różne fundacyjki to obecnie rządzący darli włosy z głowy i zapowiadali, że ten przepis natychmiast przywrócą. Mieli 1,5 roku na zmianę - no cholera nie zdążyli :D Teraz rolę się odwróciły. Jak myślisz, czy jak PIS wróci do władzy w 2027 to art 499 zostanie przywrócony do kodeksu wyborczego? Ja jestem w stanie założyć się o dobrą "łódkę" ;) że będzie tak jak jest.

PO-PIS w praktyce. Taki mamy klimat.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

88 89 90 91 92

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,737 sek.

eeypiidc
vlhbrtyp
lhwdndey
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jqhdwura
apeklier
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat