jqalaeer
Advertisement
PARTNER SERWISU
qjdkvkun
96 97 98 99 100

Możliwy Pat wyborczy i jego wpływ na giełdę.

grum
PREMIUM
101
Wpisów: 916
Wysłane: 25 maja 2025 17:27:34
1ketjoW napisał(a):
Grum,
Masz wieści od Demagoga. Poczytaj może zrozumiesz.
Cytat:

[Debata TVP] Nie ma już Zielonego Ładu? Fałsz Rafała Trzaskowskiego.

demagog.org.pl/wypowiedzi/deba...
KPO jest częścią Zielonego Ładu.

KPO jest częścią Zielonego Ładu.... Co cię tak boli że rząd POLSKI (obecny rząd) w POLSCE zainwestował już 106 mld zł.
Przedszkola, żłobki, inwestycje bolą. Chłopi urwałeś się ze smyczy logiki.

Co złego w wybudowaniu przedszkola - co to ma wspólnego z bzdurną polityką Wojciechowskiego (PIS) i rządu PIS w tym czasie???

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 25 maja 2025 17:29:57
kejto: "Nie to napisałem, ale osoba która nie rozumie różnicy między ceną a zapłata zawsze wyciąga niepoprawne wnioski. Pilotaż to nie są ostateczne decyzje. Obecnie projekt jest finansowany przez UE. Za PiS nie było o tym mowy. Cel zapewne Twoim zdaniem jest ten sam ale ja mam wątpliwości. Twój głos moralny."

Decyzja - instytucja z prawa budowlanego się kłania. Postawi to postawili na podstawie "ostatecznej decyzji". Nie ma znaczenia czy nazwali sobie to pilotażem czy nie.

Znowu jeździsz PISowską zdartą kartą o najazdach migrantów. Ja jestem zdania że obecny rząd to właśiwie uregulował, a przede wszystkim NIE MA ŁAPÓWKARZY Z PIS-u KTÓRZY MI TU MIGRANTÓW ZA KASĘ SPROWADZALI. Każdy z nas wie jak to było za rządów PIS-u.
Edytowany: 25 maja 2025 17:38

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 25 maja 2025 18:16:31
1ketjoW napisał(a):
Po debacie. Czy Trzaskowski przekonał we wyborców Mentzena? Wątpię.
Rzecznik LBTG którego nie ma, mimo że zapisał w swoim programie. Podobno jest urzędnik, który dostał nowe obowiązki i zajmuje się tymi sprawami.
Ze złych wiadomości. Zielony Ład jednak jest. Z dobrych. Będzie zmieniony. Ze złych. Nie wiadomo kiedy.

Trzaskowski [...] Pokazała ona wiceszefa PO jako polityka umiejącego bronić swoich racji, asertywnie dyskutującego z ideowym przeciwnikiem, który mu się nie podlizuje. Jakiż kontrast wobec Nawrockiego, który podpisał wszystkie punkty przedłożone mu przez lidera Konfederacji, przy okazji zresztą wyrzekając się wielu fragmentów programu i praktyki politycznej PiS. Trzaskowski umiał zachować swoją podmiotowość, co na pewno spodobało się jego dotychczasowym wyborcom, ale mogło także przypaść do gustu części zwolenników Mentzena, którzy dostrzegli w nim samodzielność i asertywność.

Nic odjąć nic dodać.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 25 maja 2025 18:38:36
007 napisał(a):
W rozmowie z Mentzenem Trzaskowski potwierdził, że jest za ustawą o mowie nienawiści. Czy damy sobie wprowadzić tego rodzaju przepisy?

Przecież te przepisy obowiązują od prawie 30 lat. Ustawa jedynie powiększa katalogi osób nimi objętych.
Tu masz wspomniany projekt ustawy:
https://tiny.pl/jsf1q6zp

Pozwoliłem sobie pogrubić sobie te fragmenty których obecnie w KK nie ma.
Cytat:

w art. 53 w § 2a pkt 6 otrzymuje brzmienie:
„6) popełnienie przestępstwa motywowanego nienawiścią w związku z przynależnością narodową, etniczną, rasową, polityczną, wyznaniową, bezwyznaniowością, niepełnosprawnością, wiekiem, płcią lub orientacją seksualną”;

w art. 119 § 1 otrzymuje brzmienie:
„§ 1. Kto stosuje przemoc lub groźbę bezprawną wobec grupy osób lub poszczególnej osoby w związku z przynależnością narodową, etniczną, rasową, polityczną, wyznaniową, bezwyznaniowością, niepełnosprawnością, wiekiem, płcią lub orientacją seksualną, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

w art. 256 § 1 otrzymuje brzmienie:
„§ 1. Kto publicznie propaguje nazistowski, komunistyczny, faszystowski lub innytotalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych lub ze względu na bezwyznaniowość, niepełnosprawność, wiek, płeć lub orientację seksualną, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.”;

art. 257 otrzymuje brzmienie:
„Art. 257. Kto publicznie znieważa grupę ludności albo poszczególną osobę lub narusza nietykalność cielesną innej osoby w związku z przynależnością narodową, etniczną, rasową, wyznaniową, bezwyznaniowością, niepełnosprawnością, wiekiem, płcią lub orientacją seksualną, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo karze pozbawienia wolności do lat 2.”.

Wszystko co nie jest pogrubione już jest obowiązującym prawem.

krewa napisał(a):

Proszę, nie idź tą drogą, nie bądź Trzaskowskim. We WRO centra powstawały w 2022 oraz 05.2023, czyli przed październikiem. Wówczas już było zaplanowane "otwarcie" kolejnego centrum przy Ruskiej, na bazie Instytutu Praw Migrantów - po prostu zmiana szyldu.

No to coś mi się tu nie zgadza. Widzę, że w 2022 powstało takie centrum w Kaliszu oraz Lesznie - Ty dorzucasz jeszcze 2 we Wrocławiu. Przyznam, że tych daty otwarcia Wrocławskich nie sprawdzałem bo uwierzyłem , że faktycznie za PIS otwarto tylko 2. To ile tych centrów w sumie powstało przed październikiem 2023.

Zresztą mniejsza z tym, wszędzie one wyglądają tak, że jest to kilka pomieszeń do obsługi interesantów oraz jakaś sala do prowadzenia szkoleń.
Edytowany: 25 maja 2025 18:53

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 25 maja 2025 19:37:56
grum napisał(a):
1ketjoW napisał(a):
Grum,
Cytat:

KPO jest częścią Zielonego Ładu.... Co cię tak boli że rząd POLSKI (obecny rząd) w POLSCE zainwestował już 106 mld zł.

Co złego w wybudowaniu przedszkola - co to ma wspólnego z bzdurną polityką Wojciechowskiego (PIS) i rządu PIS w tym czasie???

Nie boli mnie nic co piszesz. Zastanawiam się tylko czy ma sens dyskusja z kimś kto sam siebie deprecjonuje i tego nie widzi.

Pisałem, że Trzaskowski twierdził, że Zielonego Ładu nie ma. Potwierdził to Demagog. Trzaskowski twierdził że Zielonego Ładu nie ma. Zielony Ład jest.

Dalej twierdzisz, że rząd Koalicji uzyskał 106 mld zł. Skoro Zielony Ład podpisał PiS, a KPO jest elementem Zielonego Ładu, to dzięki komu są te pieniądze?

Niestety nie umiesz wyciągać elementarnych wniosków. Dlatego jakakolwiek wymiana zdań z Tobą jest trudna. Nie da się zamknąć dyskusji, bo odprowadzasz dyskusje do absurdu wyciągając na podstawie zdania: KPO jest częścią Zielonego Ładu, że mnie to boli. Parodia.

Lepiej skomentuj słowa szefa R. Trzaskowskiego, że dziś rządzą nami polityczni gangsterzy. To będzie się za Tuskiem ciągnęło przez lata.

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 25 maja 2025 19:49:01
1ketjoW napisał(a):
grum napisał(a):
1ketjoW napisał(a):
Grum,
Cytat:

Nie boli mnie nic co piszesz. Zastanawiam się tylko czy ma sens dyskusja z kimś kto sam siebie deprecjonuje i tego nie widzi.
Pisałem, że Trzaskowski twierdził, że Zielonego Ładu nie ma. Potwierdził to Demagog. Trzaskowski twierdził że Zielonego Ładu nie ma. Zielony Ład jest.
Dalej twierdzisz, że rząd Koalicji uzyskał 106 mld zł. Skoro Zielony Ład podpisał PiS, a KPO jest elementem Zielonego Ładu, to dzięki komu są te pieniądze?
Niestety nie umiesz wyciągać elementarnych wniosków. Dlatego jakakolwiek wymiana zdań z Tobą jest trudna. Nie da się zamknąć dyskusji, bo odprowadzasz dyskusje do absurdu wyciągając na podstawie zdania: KPO jest częścią Zielonego Ładu, że mnie to boli. Parodia.
Lepiej skomentuj słowa szefa R. Trzaskowskiego, że dziś rządzą nami polityczni gangsterzy. To będzie się za Tuskiem ciągnęło przez lata.

Przekłamujesz to co mówi Trzaskowski. On odnosił się do bzdur wprowadzanych przez Wojciechowskiego (PIS) i rząd PIS-u w ramach tzw. Zielonego Ładu.
Każdy pamięta jak Wojciechowski reklamował Zielony Ład w telewizji do tego stopnia, że każdy bał się, że lada moment z lodówki wyskoczy Wojciechowski z przekazem na temat ZIELONEGO ŁADU.
Faktem jest że rząd PIS - to co w tym wszystkim było najlepsze KPO odrzucił, a obecny rząd z powodzeniem wdraża. Faktem jest że wiele lat za rządów PIS ówczesna opozycja (PO) walczyła o to by KPO wdrożyć. Udało się dzięki - wyborców 15 października i temu że Wojciechowski (PIS) i rząd PIS jest przeszłością.
Ważna jest każda inwestycja w ramach KPO i oby tych inwestycji, zwłaszcza w ramach służby zdrowia było jak najwięcej.
Edytowany: 25 maja 2025 19:49

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 25 maja 2025 20:12:30
Nie ja przekłamuje tylko Demagog. Napisał dlaczego. Zgodnie z oczekiwaniami nie odniosłeś się do przedstawionej informacji. To również utrudnia dyskusje z Tobą.

Nie mam telewizora i nie miałem takich leków o jakich piszesz. Nie wypowiadaj się za wszystkich, bo to nadużycie. Nie znasz wszystkich i nie wiesz, co wszyscy myślą i czują.

Mam pytanie. Zgodnie z Konstytucją jest ona najwyższym prawem w Polsce i weszła w życie przed przystąpieniem Polski do UE. Polska ratyfikowała traktat akcesyjny na podstawie Konstytucji RP. Jak w tej sytuacji jest możliwe że umowa międzynarodowa jaka jest traktat akcesyjny ma wyższą rangę niż Konstytucja. Chodzi mi wyłącznie o kompetencje jakie nie zostały przekazane zgodnie z traktatem akcesyjnym np. organizacja wymiaru sprawiedliwości. Ciekawi mnie Twoje zdanie.

Francja zatrudnia około 120 tys. osób a Niemcy około 80 tys osób w przemyśle zbrojeniowym. Polska około 20 tys osób. Obecnie wszystkie kraje UE należą do NATO. Dlaczego ministrowie obrony wszystkich państw UE nie mogą ustalić obecnie wspólnych zakupów broni. Dlaczego w tym celu potrzebna jest organizacją na szczeblu UE. Obecnie Państwa mogą zawierać umowy dotyczące wspólnych zakupów. Potrzebna jest jedynie platforma do wymiany informacji bez określania od kogo sprzęt wojskowy chcemy kupić.

Dlaczego R. Trzaskowski uważa, że UE jest gwarantem bezpieczeństwa skoro nie ma armii. Jaka to polisa ?

Edytowany: 25 maja 2025 20:34

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 25 maja 2025 20:21:01
1ketjoW napisał(a):
Nie ja przekłamuje tylko Demagog. Napisał dlaczego.
Nie ma telewizora i nie miałem takich leków o jakich piszesz. Nie wypowiadaj się za wszystkich bo to nadużycie. Nie znasz wszystkich i nie wiesz co wszyscy myślą i czują.

To nie jest kwestia uczuć. Zazdroszczę że nie miałeś wtedy telewizora. Oczywistością jest że to Wojciechowski (PIS) i PIS wprowadził durny Zielony Ład, a obecny rząd to co z tego programu bzdurne części odrzucił pozostawiając KPO. Prawdą jest że PIS KPO nie chciał i go odrzucał.
106 mld zł zainwestowane w ramach KPO jak dotychczas .... i to dzięki odsunięciu Wojciechowskiego z PIS-u i rządu PIS - i tej części bzdurnego Zielonego ŁADU co oni wdrażali. Najlepszy interes NASZEJ OJCZYZNY w jej historii.
Edytowany: 25 maja 2025 20:24

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 25 maja 2025 20:34:19
szarlej81 napisał(a):

Przecież te przepisy obowiązują od prawie 30 lat. Ustawa jedynie powiększa katalogi osób nimi objętych.

Nic się przecież nie zmienia. Powiesz komuś "Ty stary dziadu", albo "Masz mleko pod nosem" i prokurator z urzędu wszczyna śledztwo, a Ty jesteś zagrożony karą do 3 lat więzienia.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 25 maja 2025 21:39:32
W sprawie Paktu Migracyjnego i Rozporządzenia jest nawet gorzej niż myślałem. Jeżeli tak wygląda profesjonalizm to dziękuję ale po stoję. Normalnie nie wrzucam filmów ale ten dobrze oddaje sytuację.

youtu.be/Tlkns_CvHzs?si=WvCAYN...

szarlej81
178
Wysłane: 25 maja 2025 21:43:51
007 napisał(a):

Nic się przecież nie zmienia. Powiesz komuś "Ty stary dziadu", albo "Masz mleko pod nosem" i prokurator z urzędu wszczyna śledztwo, a Ty jesteś zagrożony karą do 3 lat więzienia.

Cytat:

w związku z przynależnością narodową, etniczną, rasową, polityczną, wyznaniową, bezwyznaniowością

No popatrz. A j....ć PIS można nie tylko mówić ale i śpiewać. Zwolenników PO nazywać ubekami i komuchami też można. O imigrantach można pisać rzeczy znacznie wykraczające poza ramy cenzuralnej krytyki. Za zwrot "znalazł sobie Murzyna" też jakoś nikt do więzienia nie wsadza. Za "czarną stonkę" czy "katotaliban" też jakoś nie.

grum napisał(a):

Każdy pamięta jak Wojciechowski reklamował Zielony Ład w telewizji do tego stopnia ....

Jak ktoś nie miał telewizora to nic straconego. Łatwo można zaległości nadrobić:
Edytowany: 25 maja 2025 21:49

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 25 maja 2025 22:24:09
Nadrobiłem i co.

W sprawie mowy nienawiści. Skoro przepisy dotyczące mowy nienawiści są dobre to po co je zmieniać?

Gdzie w prawie jest zdefiniowana mowa nienawiści?
Chciałbym wiedzieć czy popełniam przestępstwo mówiąc murzyn czy nie?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 25 maja 2025 23:15:05
Cytat:

To nie jest kwestia uczuć. Zazdroszczę że nie miałeś wtedy telewizora. Oczywistością jest że to Wojciechowski (PIS) i PIS wprowadził durny Zielony Ład, a obecny rząd to co z tego programu bzdurne części odrzucił pozostawiając KPO. Prawdą jest że PIS KPO nie chciał i go odrzucał.
106 mld zł zainwestowane w ramach KPO jak dotychczas .... i to dzięki odsunięciu Wojciechowskiego z PIS-u i rządu PIS - i tej części bzdurnego Zielonego ŁADU co oni wdrażali. Najlepszy interes NASZEJ OJCZYZNY w jej historii.

Napisz mi proszę co konkretnie z Zielonego Ładu odrzucił obecny rząd. Pytanie zadaje nie bez powodu. Rząd RP nie może jednostronnie „odrzucić” Zielonego Ładu, ponieważ jest elementem prawa Unii Europejskiej.

W sprawie Paktu Migracyjnego i Rozporządzenia jest nawet gorzej niż myślałem. Jeżeli tak wygląda profesjonalizm to dziękuję ale po stoję. Normalnie nie wrzucam filmów ale ten dobrze oddaje sytuację.

youtu.be/Tlkns_CvHzs?si=EjnBrP...

Mam pytanie. Zgodnie z Konstytucją jest ona najwyższym prawem w Polsce i weszła w życie przed przystąpieniem Polski do UE. Polska ratyfikowała traktat akcesyjny na podstawie Konstytucji RP. Jak w tej sytuacji jest możliwe że umowa międzynarodowa jaka jest traktat akcesyjny ma wyższą rangę niż Konstytucja. Chodzi mi wyłącznie o kompetencje jakie nie zostały przekazane zgodnie z traktatem akcesyjnym np. organizacja wymiaru sprawiedliwości. Ciekawi mnie Twoje zdanie.

Francja zatrudnia około 120 tys. osób a Niemcy około 80 tys osób w przemyśle zbrojeniowym. Polska około 20 tys osób. Obecnie wszystkie kraje UE należą do NATO. Dlaczego ministrowie obrony wszystkich państw UE nie mogą ustalić obecnie wspólnych zakupów broni. Dlaczego w tym celu potrzebna jest organizacją na szczeblu UE. Obecnie Państwa mogą zawierać umowy dotyczące wspólnych zakupów. Potrzebna jest jedynie platforma do wymiany informacji bez określania od kogo sprzęt wojskowy chcemy kupić.

Dlaczego R. Trzaskowski uważa, że UE jest gwarantem bezpieczeństwa skoro nie ma armii. Jaka to polisa ?
Edytowany: 25 maja 2025 23:20

szarlej81
178
Wysłane: 26 maja 2025 06:55:08
Przepisy próbuje się zmienić, ponieważ ustawodawca uznał, że należy rozszerzyć je o dodatkowe grupy, które powinny być chronione. Czyli, że coś co jest dobre odnośnie większości takich jak np katolicy będzie też dobre odnośnie mniejszości takich jak LGTB, czy też niepełnosprawni.

W prawie nie ma zdefiniowanej mowy nienawiści - to jest skrót medialny. Jest tam zapis o propagowaniu nienawiści.
Natomiast co co słowa Murzyn to przepisy dotyczące przynależności rasowej oraz etnicznej obowiązują od 1997 roku i forma tych zapisów w tej ustawie się nie zmienia. Wskazówką jest tu dotychczasowe orzecznictwo sądów. Czy w ciągu tych 27 lat ktokolwiek kogokolwiek w Polsce ścigał za to, że ktoś użył słowa Murzyn?

Tu raczej chodzi o wypisywanie rzeczy takich jak te poniżej
Cytat:

"Pastor Paweł Chojecki skazany za znieważenie narodu polskiego, prezydenta RP i obrazę katolików"

Andrzej Duda został nazwany "strażnikiem interesów Moskwy i Berlina", "agentem śpiochem", "baranem", "zdrajcą" i "tchórzem skończonym". O katolickiej mszy Chojecki mówił, że "jak zjesz se Jezusika to pomieszka w tobie góra 15 minut". Stwierdził też, że "Kościół Katolicki to wielka prostytutka", a katolik odmawia różaniec "jak małpa". Miał też publicznie znieważać naród polski, używając określenia "katolicka zidiociała Polska" i mówiąc, że "Polacy są gnidowaci".
Edytowany: 26 maja 2025 07:09

janiołek
PREMIUM
20
Wpisów: 62
Wysłane: 26 maja 2025 09:56:54
Okazja !! ("dla kandydata na prezydenta ) W Ameryce na Florydzie żyje starszy człowiek ( 78 lat ) Ma piękną posiadłość ...Mar-A-Lago. Może zaproponować mu dożywotnią opiekę za tą posiadłość ? A potem ?? A potem jak wieść niesie dożywocie w polskim DPSie.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 26 maja 2025 10:19:44
Cytat:
Przepisy próbuje się zmienić, ponieważ ustawodawca uznał, że należy rozszerzyć je o dodatkowe grupy, które powinny być chronione. Czyli, że coś co jest dobre odnośnie większości takich jak np katolicy będzie też dobre odnośnie mniejszości takich jak LGTB, czy też niepełnosprawni.

W prawie nie ma zdefiniowanej mowy nienawiści - to jest skrót medialny. Jest tam zapis o propagowaniu nienawiści.
Natomiast co co słowa Murzyn to przepisy dotyczące przynależności rasowej oraz etnicznej obowiązują od 1997 roku i forma tych zapisów w tej ustawie się nie zmienia. Wskazówką jest tu dotychczasowe orzecznictwo sądów. Czy w ciągu tych 27 lat ktokolwiek kogokolwiek w Polsce ścigał za to, że ktoś użył słowa Murzyn?

Dziękuję za potwierdzenie, że w polskim prawie nie istnieje jednoznaczna definicja „mowy nienawiści”. W takiej sytuacji trudno mówić o zamkniętym katalogu zachowań, które miałyby podlegać pod ten termin - a prawo powinno być jednoznaczne, a nie ocenne. Skoro katalog jest otwarty i nieokreślony, istnieje realne ryzyko, że to, co dziś jest społecznie akceptowalne – jak np. użycie słowa Murzyn – w przyszłości może zostać uznane za niedopuszczalne, choć przepisy formalnie się nie zmieniają. Dla mnie to próba ograniczenia wolności słowa.

Ponadto dodawanie kolejnych grup społecznych do katalogu osób „szczególnie chronionych” budzi moje wątpliwości. Trudno uznać za konieczne objęcie taką ochroną np. niepełnosprawnych, skoro w polskim społeczeństwie nie występuje wobec nich systemowa nienawiść czy pogarda. Ich sytuacja prawna i społeczna jest, co oczywiste, przedmiotem troski, a nie dyskryminacji. Dlatego uważam to za zabieg proceduralny. Kto wypowie się przeciw ochronie osób niepełnosprawnych? Postulatowi jak najbardziej słusznemu.

W przypadku niektórych innych grup, takich jak osoby LGBT, działania legislacyjne mają wyraźny charakter ideologiczny. Prawdziwe równouprawnienie polega na tym, że wszyscy obywatele mają równe prawo do ochrony swojego dobrego imienia – niezależnie od przynależności do jakiejkolwiek grupy. Dziś, jeśli ktoś mnie publicznie znieważy czy pomówi, mam prawo dochodzić swoich praw przed sądem – bez konieczności odwoływania się do specjalnych kategorii przynależności rasowej, wyznaniowej czy seksualnej.

Wprowadzanie wyjątkowych kategorii ochrony pod pretekstem walki z „mową nienawiści” prowadzi do naruszenia zasady równości wobec prawa i faworyzowania osób LGBT o jakich nie będzie można wyrażać swoich opinii ponieważ może zostać to uznane za mowę nienawiści, jaka nie jest zdefiniowana. To nie jest sprawiedliwość – to ochrona, uzależniona od aktualnej narracji politycznej.

Przytoczony cytat ma charakter skrajny – i jako taki stanowi wyjątek. Takie sytuacje są rzadkością. Z tego powodu moim zdaniem nie powinny stanowić podstawy do tworzenia prawa powszechnie obowiązującego. Prawo buduje się na regułach, a nie na wyjątkach. To szczególny zabieg, który widzę od lat. Wybiera się jakąś wyjątkową sytuację, aby na jej przykładzie wprowadzać prawo dotyczące całego społeczeństwa. To oczywiste nadużycie.

Dodam, że Konstytucja RP gwarantuje równość wobec prawa.

W tym kontekście warto przypomnieć Warszawską deklarację LGBT , który to dokument w ewidentny sposób faworyzował i faworyzuje mniejszość LGBT . Rafał Trzaskowski podpisał tę deklarację i z jej podpisu się nie wycofał. Dokument nakazywał np wprowadzenie do szkół edukacji antydyskryminacyjnej i seksualnej zgodnej z wytycznymi WHO (dla zainteresowanych odsyłam do dokumentu - ściek moim zdaniem). Program jak wiemy spotkał się z szerokim protestem społecznym. Również stygmatyzował przedsiębiorców nie stosujących tzw. polityki równościowej.

Przypominam w tym kontekście hostel dla osób LGBT. Obecnie osoby heteroseksualne muszą czekać miesiące jeżeli nie lata na mieszkanie. Osoby chcące zamieszkać w hostelu nie mają takich problemów. Mieszkać za darmo nawet przez pół roku. Ile osób zostało przyjętych do hostelu. Liczba osób minimalna, ale pieniądze do ekstremistycznej fundacji Lambda płyną, bo to ona zajmuje się hostelem. Podobnie ma się sytuacja z QuerrMuzeum, jakie jest czynne dwa razy w tygodniu. Również w to "muzeum" zaangażowane jest Fundacja Lambda. To tylko przykład. Niektóre projekty są współfinansowane przez Fundację Batorego związaną z G. Sorosem. Nie znalazłem natomiast informacji, aby tolerancyjny Rafał Trzaskowski w podobny sposób wspierał w taki sposób środowiska konserwatywne w Warszawie, co stoi w jawnej sprzeczności z jego deklaracjami o Polsce dla wszystkich szeroko deklarowanej przez Rafała Trzaskowskiego. Nie słowa, ale czyny. Ponadto, nawet gdybym znalazł różnica w wydawanych środkach jest potężna, co świadczy o mocno lewicowych poglądach Rafała Trzaskowskiego. Dodam, że ta lewicowość jest puszczaniem oka to lewicowych polityków w Europie Zachodniej stąd wynika poparcie dla niego poza Polską.
Zresztą wystarczy posłuchać Bosaka. Powiedział, że przez wszystkie lata swojej kariery politycznej raz (jeden raz) spotkał Rafała Trzaskowskiego na uroczystościach państwowych związanych ze świętami narodowymi. Przyznam, że moje rozumienia patriotyzmu jest diametralnie inne.
Edytowany: 26 maja 2025 10:32

szarlej81
178
Wysłane: 26 maja 2025 10:50:07
W nowelizacji ustawy też nie ma pojęcia "mowa nienawiści".

Jest tak jak było wcześniej "propagowanie nienawiści" . Nie wiem jak niby można byłoby stworzyć zamknięty katalog czego to dotyczy. Spisać wszystkie obelgi i wyzwiska we wszelkim możliwym kontekście i aktualizować je ciągle bo przecież język jest tworem żywym i zmiennym? Przecież to absurd. Tu trzeba po prostu zdać się na zdrowy rozsądek. Na rozwiązywanie problemów, których co prawda nie ma ale mogą teoretycznie pojawić się w przeszłości szkoda mi czasu. Skoro przepisy są jakie są już od prawie 30 lat i nikt za słowo Murzyn nie ściga nie widzę powodów aby coś zmieniło się w najbliższym czasie.

Natomiast jeżeli ktoś twierdzi, że wprowadzenie wyjątkowych form ochrony dla osób atakowanych ze względu na orientację seksualną czyli np homoseksualistów jest naruszeniem równości wobec prawa to musi przyznać, że taką samym naruszeniem prawa są obowiązujące obecnie wyjątkowe formy ochrony dla osób atakowanych ze względu na tożsamość religijną czyli na przykład katolików.

Dlatego opinia moja jest taka, że przeciwnikom tej ustawy wcale nie o wolność słowa chodzi :)
Edytowany: 26 maja 2025 10:50

bginvest
161
Wpisów: 380
Wysłane: 26 maja 2025 11:20:01
Z tym wprowadzeniem wyjątkowych form ochrony dla osób atakowanych ze względu na orientację seksualną trzeba bardzo uważać.
Mój przyjaciel kieruje w Londynie w City działem analiz w jednym z kolosów. Od jakiegoś czasu jego podwładny Steve, zawalał swoje tematy i rozważał mój przyjaciel, żeby pożegnać Steve'a. Po weekendzie do pracy przyszedł Steve i powiedział, że od teraz jest Mary. Mary nie może zwolnić, bo od razu ruszy procedura dot. dyskryminacji i na 99 % poleci mój przyjaciel.

Dlatego właśnie konserwatyzm, prawica ma taki renesans. Przegięcie w każdą stronę zawsze kończy się mocnym zwrotem.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 26 maja 2025 11:26:36
szarlej81 napisał(a):
W nowelizacji ustawy też nie ma pojęcia "mowa nienawiści".

Jest tak jak było wcześniej "propagowanie nienawiści" . Nie wiem jak niby można byłoby stworzyć zamknięty katalog czego to dotyczy. Spisać wszystkie obelgi i wyzwiska we wszelkim możliwym kontekście i aktualizować je ciągle bo przecież język jest tworem żywym i zmiennym? Przecież to absurd. Tu trzeba po prostu zdać się na zdrowy rozsądek. Na rozwiązywanie problemów, których co prawda nie ma ale mogą teoretycznie pojawić się w przeszłości szkoda mi czasu. Skoro przepisy są jakie są już od prawie 30 lat i nikt za słowo Murzyn nie ściga nie widzę powodów aby coś zmieniło się w najbliższym czasie.

Natomiast jeżeli ktoś twierdzi, że wprowadzenie wyjątkowych form ochrony dla osób atakowanych ze względu na orientację seksualną czyli np homoseksualistów jest naruszeniem równości wobec prawa to musi przyznać, że taką samym naruszeniem prawa są obowiązujące obecnie wyjątkowe formy ochrony dla osób atakowanych ze względu na tożsamość religijną czyli na przykład katolików.

Dlatego opinia moja jest taka, że przeciwnikom tej ustawy wcale nie o wolność słowa chodzi :)

Właśnie dlatego lepiej tego tematu nie ruszać. Można stygmatyzować osoby otyłe, wielodzietne, starsze, noszące okulary, szczupłe i wysokie, o niskim statusie społecznym, rolników, inteligentów itd. Po co ograniczać się do homoseksualistów?

Wolność religijna nie dotyczy wyłącznie katolików. Zawężasz znacznie krąg osób jakiego ten przepis dotyczy. Ocierasz się o dyskryminację np. judaizmu. Nie idź tą drogą.

szarlej81
178
Wysłane: 26 maja 2025 11:27:57
@bginwest
A katolika w Polsce można zwolnić? Czy też jest to dyskryminacja? Bo skoro jednak katolików z pracy można zwalniać to objęcie innej grupy taką samą ochroną jaką cieszą się obecnie katolicy nie zmieni nic. Mamy tutaj celowe wymieszanie dwóch odrębnych obszarów. Ochrony przed tzw. hejtem głównie w internecie z polityką tzw diversity stosowaną przez niektóre firmy, bardzo często wynikającą nie z określonych nakazów prawnych ale z założeń jakie te firmy same sobie przyjęły. Moim zdaniem te firmy robią błąd - kwestią jest czy prawo ma im takich praktyk zakazywać?

@1ketjoW.
Widzisz, tylko, że postulat aby tego nie ruszać wychodzi głownie ze środowisk, które już obecnie same taką ochroną się cieszą. Natomiast zwracam uwagę, że w tych nowych zapisach nie ma ani słowa o osobach LGTB. Tam jest mowa o orientacji seksualnej - czyli również osobach hetero i jak jacyś nadmiernie pobudliwi aktywiści LGTB przegną pałę to tymi przepisami po tyłku również mogą oberwać.
Edytowany: 26 maja 2025 11:34

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

96 97 98 99 100

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,325 sek.

muyeznvz
aqnqikpl
ctdhkhgz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ustghvkk
eekjrorm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat