qvpfkxmw
Advertisement
PARTNER SERWISU
lnqmtlmt
110 111 112 113 114

Możliwy Pat wyborczy i jego wpływ na giełdę.

krawędź
13
Wpisów: 138
Wysłane: 14 lipca 2025 10:52:01
grum napisał(a):
O [...]c

Z własnego doświadczenia wiem, że ludzie się kochają niezależnie od tego jaki partia jest u władzy, ale każdy ma swoje doświadczenia....[/quote]

Jest coś takiego jak antykoncepcja i posiadanie potomka wiąże się z decyzja a nie tylko z kochaniem. 2000 -2004 rok wyż demograficzny (700tys) ma 20, 20 kilka lat a liczba urodzeń około 330tys ...

grum
PREMIUM
101
Wpisów: 916
Wysłane: 14 lipca 2025 10:57:19
krawędź: Jest coś takiego jak antykoncepcja i posiadanie potomka wiąże się z decyzja a nie tylko z kochaniem. 2000 -2004 rok wyż demograficzny (700tys) ma 20, 20 kilka lat a liczba urodzeń około 330tys ...

grum:
Czyli widzisz związek funkcyjny między częstotliwością zakładania gumki a partią, która w danej chwili jest u władzy.... Mam inne doświadczenia w tym zakresie.
Edytowany: 14 lipca 2025 10:59

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 14 lipca 2025 11:27:39
1ketjoW napisał(a):
Moim zdaniem nie chodzi o legalną imigrację, ale o nielegalną.

Zasadniczo o to właśnie wszystko się rozbija. Tylko, że granica między legalnym a nielegalnym czasem jest bardzo płynna

Cytat:

Dzisiaj obywatel Nigerii nielegalnie próbował w Słubicach wjechać z Polski do Niemiec. Nie został wpuszczony przez niemieckie służby. Wyjaśniający sprawę funkcjonariusze @Straz_Graniczna ustalili, że Nigeryjczyk przyleciał do Warszawy 14 sierpnia 2023 roku. Posiadał polską wizę wydaną przez poprzedni rząd, ważną w jego przypadku do 12 września 2023 r. 6 września 2023 złożył do Wojewody Wielkopolskiego wniosek o pobyt czasowy. W grudniu 2024 roku wojewoda wydał decyzje o odmowie udzielenia zezwolenia na pobyt w naszym kraju. Teraz Straż Graniczna prowadzi postępowanie, które zakończy się opuszczeniem przez niego Polski.

Gość dostał się do Polski jak najbardziej legalnie - dopiero potem jego pobyt stał się nielegalny. I tu mamy poruszaną w raporcie NIK kwestię potrzeby lepszego weryfikowania wniosków wizowych. Bo faktem jest, że dla sporej ilości wpuszczonych tu osób, polskie wizy pracownicze były po prostu przepustką na zachód Europy.

Druga sprawa jest taka, że dyskurs dawno już zszedł z akceptowalnej debaty na temat legalnej czy nielegalnej migracji i stał się po prostu zwyczajną nagonką na "obcych". Co ma swoje reperkusje nie tylko w stylu żenujących akcji szemranych kolesi patrolujących granicę czy też akcji "zrób losowemu Murzynowi zdjęcie na przystanku". Politycy niestety nakręcają ten klimat w imię krótkotrwałych korzyści politycznych. I jakoś nie sądzę aby w najbliższym czasie wrócił tu zdrowy rozsądek a im bliżej wyborów tym bardziej będzie nakręcane szczucie.

Edytowany: 14 lipca 2025 11:28

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 14 lipca 2025 11:57:34
Cytat:
Zasadniczo o to właśnie wszystko się rozbija. Tylko, że granica między legalnym a nielegalnym czasem jest bardzo płynna

W przypadku wydanych przez RP pozwoleń na pracę nie jest płynna.

Przykład z Nigeryjczykiem pokazuje natomiast, że służby nie kontrolują, co dzieje, że z osobami, którym wiza się skończyła. Przecież takie osoby albo wizy nie powinny dostawać, albo w momencie gdy skończą im się środki odwoławcze powinny być wysyłane do kraju pochodzenia. To nie powinno być trudne do zrealizowania.

krawędź
13
Wysłane: 20 lipca 2025 14:55:48
1ketjoW napisał(a):
Cytat:

W przypadku wydanych przez RP pozwoleń na pracę nie jest płynna.

Przykład z Nigeryjczykiem pokazuje natomiast, że służby nie kontrolują, co dzieje, że z osobami, którym wiza się skończyła. Przecież takie osoby albo wizy nie powinny dostawać, albo w momencie gdy skończą im się środki odwoławcze powinny być wysyłane do kraju pochodzenia. To nie powinno być trudne do zrealizowania.

????? wiesz jak to robili Niemcy gdy zlapali Polaka PRACUJĄCEGO nielegalnie - byli brani do furgonetki i w tym samym dniu zostali wypychani na Polska strone z niedźwiadkiem wbitym w pszport... - to nie było tak dawno

krawędź
13
Wysłane: 20 lipca 2025 15:26:18
...ach a niedziela....

W 2024 gdy juz rządził TUSK KAŻDY zarząd w przedsiębiorstwach SP notowanych na giełdzie nie dostał absolutorium za rok 2023. Wtedy ci nowi lepsi inteligentniejsi nie wiedzieli nawet dlaczego tak robią ale przyświecała im wizja własnego guru Tuska - PIS to złodzieje. Rozpoczęło się poszukiwanie pretekstu na taką decyzję , "przyciskanie" szanazowanie prcowników wynajęte firmy audytorskie tysiace kontroli paralizując działalnośc tychże przedsiębiorstw. Jeszcze w 2024 roku było info ze Jagiełło kradł - tak , tak ten który byłe prezesem przed PISem który wprowadził BLICK - miał miec zarzut że zdefraudował pieniądze bo wypłacił zarzadowi ekwiwalent za urlop zamiast te osoby wysłac na urlop... Jednak to szybko ucichło ... za duży absurd nawet dla wyborców Tuska ???.
W 2025 został tylko Obajtek jakoby największy złodziej.... Właśnie znaleźli powód aby znieśc mu immunitet... Po wydaniu dziesiątek mln pln, po zapaści inwestycyjnej PKN, po stratach niewykorzystanych szans okazało się że głownym powodem wystąpienie o zabranie immunitetu jest nie sprzedawanie na stacjach jednego nakładu pisma 'NIE" binky . Do tego są równie powazne zarzuty ale pomniejsze - stał się posiadaczem nowych zębów płatne z karty firmowej - co w koszty wrzuca prawie kazdy przedsiebiorca mający kontakt z klientem no i podpisanie umowy z firmą detektywistyczną bo ... prezes firmy nie może tego robić angryfire
Ja się czuję jakbym był w kosmosie absurdu... Chcialbym też zobaczyć koszty działań nowych zarządów aby udowodnic że wstrzymanie absolutorium było zasadne. Też mnie zdumiewa działalnośc prasy gdzie w 2024 było setki artykułów jakie będą zarzuty jakie mld ukradli a jest 2025 rok i cisza ...

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 20 lipca 2025 17:28:59
krawędź napisał(a):
...ach a niedziela....

W 2024 gdy juz rządził TUSK KAŻDY zarząd w przedsiębiorstwach SP notowanych na giełdzie nie dostał absolutorium za rok 2023. Wtedy ci nowi lepsi inteligentniejsi nie wiedzieli nawet dlaczego tak robią ale przyświecała im wizja własnego guru Tuska - PIS to złodzieje. Rozpoczęło się poszukiwanie pretekstu na taką decyzję , "przyciskanie" szanazowanie prcowników wynajęte firmy audytorskie tysiace kontroli paralizując działalnośc tychże przedsiębiorstw. Jeszcze w 2024 roku było info ze Jagiełło kradł - tak , tak ten który byłe prezesem przed PISem który wprowadził BLICK - miał miec zarzut że zdefraudował pieniądze bo wypłacił zarzadowi ekwiwalent za urlop zamiast te osoby wysłac na urlop... Jednak to szybko ucichło ... za duży absurd nawet dla wyborców Tuska ???.
W 2025 został tylko Obajtek jakoby największy złodziej.... Właśnie znaleźli powód aby znieśc mu immunitet... Po wydaniu dziesiątek mln pln, po zapaści inwestycyjnej PKN, po stratach niewykorzystanych szans okazało się że głownym powodem wystąpienie o zabranie immunitetu jest nie sprzedawanie na stacjach jednego nakładu pisma 'NIE" binky . Do tego są równie powazne zarzuty ale pomniejsze - stał się posiadaczem nowych zębów płatne z karty firmowej - co w koszty wrzuca prawie kazdy przedsiebiorca mający kontakt z klientem no i podpisanie umowy z firmą detektywistyczną bo ... prezes firmy nie może tego robić angryfire
Ja się czuję jakbym był w kosmosie absurdu... Chcialbym też zobaczyć koszty działań nowych zarządów aby udowodnic że wstrzymanie absolutorium było zasadne. Też mnie zdumiewa działalnośc prasy gdzie w 2024 było setki artykułów jakie będą zarzuty jakie mld ukradli a jest 2025 rok i cisza ...

kurcze też wziąłem ekwiwalent za urlop......

"zapaść inwestycyjna PKN"?? Widać to po kursie ;-) Potrafisz rozbawić, bo nikogo tymi bzdetami nie przekonasz.

krawędź
13
Wysłane: 20 lipca 2025 19:39:09
grum napisał(a):
krawędź napisał(a):
.....

"zapaść inwestycyjna PKN"?? Widać to po kursie ;-) Potrafisz rozbawić, bo nikogo tymi bzdetami nie przekonasz.

To powiedz mi jakie inwestycje wdrożył zarząd PKN - ten Tuskowy. Olefiny gazowce elektrownie gazowe farma wiatrowa na Bałtyku to Obajtek... Też Tobie powiem w zaufaniu że cały wzrost na gieldzie to przez Morawieckiego... bo wprowadził PPK. Zakładam że w 2027, a nawet na końcu 2026 roku roku WIG20 bedzie na 4000pkt Obecnie kapital PPK to 35 mld i rośnie.. Dlatego kupowac wszystko jak idzie i trzymać szczególnie teraz PKN bo według mnie za te ceny na stacjach w II kwartale - takie same jak w Niemczech - powinien wykazać 5 mld zysku, a gdyby byl Obajtek to bym napisał 8 mld. Do tego ceny energii razem z przesyłowymi które poszły up o 50%...
... ale wiesz pewne rzeczy trzeba rozumieć..

krawędź
13
Wysłane: 20 lipca 2025 19:41:33
grum napisał(a):
krawędź napisał(a):
...

".

Jak nie lubisz szefa to zgłoś to do prokuratury Bodnara to szef dostanie zarzuty że kradł i bedzie miał też dołożone za to ze niedopełnił obowiazków, przekroczył uprawnienia i działał w zorganizowanej grupie przesępczej...

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 20 lipca 2025 19:54:35
krawędź napisał(a):
grum napisał(a):
krawędź napisał(a):
...

".

Jak nie lubisz szefa to zgłoś to do prokuratury Bodnara to szef dostanie zarzuty że kradł i bedzie miał też dołożone za to ze niedopełnił obowiazków, przekroczył uprawnienia i działał w zorganizowanej grupie przesępczej...

chłopie ironii nie łapiesz....

krawędź
13
Wysłane: 20 lipca 2025 20:26:01
grum napisał(a):
krawędź napisał(a):
grum napisał(a):
krawędź napisał(a):
...

".

chłopie ironii nie łapiesz....

... a ja na powaznie dalem Tobie recepte jak wykończyć szefa - nie potrafie sie zachować....

Czekam natomiast na te nowe inwestycje ktore robi w PKN Tuskowy zarząd - to jest powazna sprawa, bo mi się wydaje że to puści pijarowcy bez wizji i intelektu dbajacy tylko o elektorat Tuskowy aby mieli co przetwarzac i aby dopełniac ich nienawiść. Fąfara zrobił wielka tragedie o Olefiny oskarzajac Obajtka o nietrafiona inwestycje i ze ukradł mld - zmienił nazwe inwestycji i ja kontynuuje... ale juz po cichu.... Natomiast Obajtek dosttał zarzut za Olefiny - ze zrobił sobie protettyke uzebienia z firmowej karty....

Edytowany: 20 lipca 2025 20:27

_olo_
30
Wpisów: 690
Wysłane: 21 lipca 2025 11:20:36
Politycy zamiast walczyć miedzy sobą , chyba powinny wziąść się za to: (w końcu tak jak w USA nie muszą zabiegać o sponsorów kampanii)
Cytat:
"To jest skandal". Tak Rafał Brzoska, szef inPostu zareagował na publikację, w której Jacek Świderski, prezes WP Holding, wskazał, że firma zapłaciła w Polsce wyższe podatki niż Facebook i Google razem.

Edytowany: 21 lipca 2025 11:20

krawędź
13
Wysłane: 21 lipca 2025 16:25:41
Tyrowicz na ostatnim posiedzeniu RPP zaproponowała podwyzke stóp o 250pkt.... - bardzo ciekawa osobowość...
Oczywiście poplecznikow nie znalazła

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 21 lipca 2025 19:51:19
krawędź napisał(a):
Tyrowicz na ostatnim posiedzeniu RPP zaproponowała podwyzke stóp o 250pkt.... - bardzo ciekawa osobowość...

Chłopie gdybyś miał ułamek jej wiedzy to twoje wypowiedzi by ludzie w ramki nad łóżkiem wieszali. Ja również bym powiesił ;-)

krawędź
13
Wysłane: 21 lipca 2025 20:30:15
grum napisał(a):
krawędź napisał(a):

Chłopie gdybyś miał ułamek jej wiedzy to twoje wypowiedzi by ludzie w ramki nad łóżkiem wieszali. Ja również bym powiesił ;-)

Nie zaprzeczam że Tyrowicz może mieć jakąś wielką wiedzę z jakiejś dziedziny, ale na pewno nie jest to polityka pienięzna - tyle razy się osmieszyła ze swoimi pognozami inflacji, ze z guru Tuskowych mediow gdzie wręcz pluła na Glapinskiego zwyczajnie upadła i juz przestała byc medialną osobowościa....

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 21 lipca 2025 20:35:44
krawędź napisał(a):
grum napisał(a):
krawędź napisał(a):

Nie zaprzeczam że Tyrowicz może mieć jakąś wielką wiedzę z jakiejś dziedziny, ale na pewno nie jest to polityka pienięzna - tyle razy się osmieszyła ze swoimi pognozami inflacji, ze z guru Tuskowych mediow gdzie wręcz pluła na Glapinskiego zwyczajnie upadła i juz przestała byc medialną osobowościa....

Przytocz jej opinię gdzie pluła na Glapińskiego....
Przytocz jej prognozy

Na marginesie powinieneś przeprosić wszystkich, którzy niestety mieli możność przeczytania twoich wpisów, bo obrażasz ich inteligencję.

krawędź
13
Wysłane: 21 lipca 2025 20:42:38
grum napisał(a):
krawędź napisał(a):
[quote=grum][quote=krawędź]

Przytocz jej prognozy

Na marginesie powinieneś przeprosić wszystkich, którzy niestety mieli możność przeczytania twoich wpisów, bo obrażasz ich inteligencję.

Zaprzeczasz oczywistym faktom ze tyrowicz brylowala w mediach i obrazała Glapinskiego jakoby był niekompetentny ??? Z czasem była tak niewiarygodna ze z mediow znikneła - jeżeli ktoś sie interesuje gospodarka i to sledził to wie ze to co napisałem jest rzecza oczywista

krawędź
13
Wysłane: 21 lipca 2025 20:46:35
Największy paradoks z Tyrowicz był taki że była nominowana przez Tuska i co posiedzenie domaga sie podwyzki stóp o 200pkt - 250pkt. Jednoczesnie Tusk chciał chce ? obnizki stóp i nawet groził Glapińskiemu Trybunalem Stanu za prowadzenie według niego nieodpowiedniej polityki pieniężnej...

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 21 lipca 2025 21:07:07
krawędź napisał(a):
grum napisał(a):
krawędź napisał(a):
[quote=grum][quote=krawędź]

Przytocz jej prognozy

Zaprzeczasz oczywistym faktom ze tyrowicz brylowala w mediach i obrazała Glapinskiego jakoby był niekompetentny ??? Z czasem była tak niewiarygodna ze z mediow znikneła - jeżeli ktoś sie interesuje gospodarka i to sledził to wie ze to co napisałem jest rzecza oczywista

Przytocz KŁAMCO jak Tyrowicz obrażała Glapińskiego
Jak o czymś piszesz to przytocz źródło, zacytuj.
Twoje wpisy wyglądają jak próba onanizowania się własnymi mało przemyślanymi wpisami. Proszę daruj sobie to....
Edytowany: 21 lipca 2025 21:09

krawędź
13
Wysłane: 21 lipca 2025 21:12:36
Jesteśmy jakoby ludźmi dorosłymi - najpierw napisz mi jakie NOWE inwestycje wprowadził tuskowy zarząd PKN - bo podwazasz zapaść inwestycyjna w PKN a ja poszukam specjalnie dla Ciebie rzecz oczywista o Tyrowicz. Notabene był taki słynny wywiad w RMF z tego co pamietam.... jeszcze składała Tyrowicz jakies zawiadomienia do prokuratury na Glapińskiego...

Więc grum badź dorosłym...
...czekam

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

110 111 112 113 114

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,402 sek.

rlliuepx
oxmfclnx
yhcgwtbo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
olnzcarx
fejyvuox
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat