Temat:
PKNORLEN
Sroda czwartek piatek... - co się nagle stało że PKN tak spadł - banki miały powód po info, ale dlaczego PKN ? Jeszcze jakoby pozycja krótka się zmniejsza więc ktoś dodatkowo kupuje akcje
|
|
MODER mogłes zaostawic cytat ze sztucznej inteligencji bo to jest chyba kluczowe aby ktoś np szarlej nie sądził że to jest mój wymysł
Średni koszt budowy farmy wiatrowej tej skali w Polsce mieści się w przedziale 5-7 mln zł za 1 MW mocy zainstalowane
|
|
grum twoje posty opowiadające o tym ze PIS jest prorosyjski są śmieszne, twoje argumentacje to chyba tylko z TVN i GW
Grum parę pytan 1 dlaczego Tusk od razu przywrócił emerytury SB i UB ??? 2 dlaczego Tusk był twarzą resetu z Rosją ?? 3 dlaczego po rozpadzie SLD komuchy przeszły do PO 4 dlaczego w samorzady duzych miast sa ostoją dla UBeków i SBków ??? 5 dlaczego rodzice POwców, albo sami PO wcy są powiazani z SB i UB jako donosiciele i pracownnicy ?? 6 dlaczego TVN została założona przez SB i UB ?? 7 dlaczego złodzieje FOZ są w KLD UW UD PO KO ?? 8 dlaczego dziennikarze w TVN to dzieci SD i UBeków ?? 9. dlaczego za KLD UW UD PO KO zawsze działały mafie - paliwowa spirytusowa ambergold kamienice kradzież VAT itd
Według mnie powiązania z Rosją, komuna i układy mafijne znikną jak zniknie TUSK i KLD UW UD PO KO, a właczanie w to PIS jest żenadą
|
|
szarlej81 napisał(a):007 napisał(a): I teraz dla porównania znalazłem takie coś:
[quote] Koszt budowy lądowej elektrowni wiatrowej w Polsce wynosi zwykle od 5 do 7 mln zł za 1 MW, średnio 6,8 mln zł w konkretnych projektach. W tym: (...) IEA podaje, że koszt budowy elektrowni węglowej to 1,8–4,5 mln USD/MW, zależnie od technologii i lokalizacji
Elektrownia atomowa to też olbrzymie inwestycje. Tu też będziesz twierdził, że budowa elektrowni atomowej to jest to samo co dopłaty do wydobycia węgla? [quote] . Elektrownia weglowa produktywność ma 100% ogranicza ja tylko ewentualny remont, natomiast wiatrak na ladzie ma produktywność 20-30% w zalezności czy jest wiatr czy nie ma. Czyli nie 5-7 mln tylko 25-35mln. "Średni koszt budowy farmy wiatrowej tej skali w Polsce mieści się w przedziale 5-7 mln zł za 1 MW mocy zainstalowanej"
|
|
grum napisał(a):Szczytem każdego lewactwa są wszelkie ograniczenia w zakładaniu biznesu. Co cię tak boli, że Polak farmę wiatrową otworzy??? Przypominają mi się czasy komuny gdzie państwo zabraniało inicjatywy gospodarczej pomimo tego, że samo nie mogło zapewnić podstawowych potrzeb społecznych. Jednak homosowietcus siędzi w wielu, a w tobie krawędź wręcz się przelewa. Dupy za komuny nie było czym wytrzeć a prywatnemu zabraniali stworzyć biznes. Potrafisz czytać ze zrozumieniem ??? Co to ma wspólnego z Polską przedsiębiorczością ?? W normalnym organixmie gospodarczym czym na pewno nie jest lewacka UE - kazdy mógłby inwestowac w wiatraki .... ale za własne pieniadze a nie z dotacji. Wyznacznikiem ceny prądu z wiatraków by była cena rynkowa - czyli w słoneczne dni 30pln za 1 MWh , a nie 500pln za MWH i umowa na 15 lat ze sztywna ceną. Także przy dużej ilości wiatraków okazało by się że część jest niepotrzebna to by musiała sie zlikwidować a nie być dotowana i opłacana za to ze jest bo tak chce lewactwo
|
|
szarlej81 napisał(a):No zgadza się. Chociaż tylko częściowo (dużą winę za brak rentowności kopalń ponoszą związki zawodowe - polecam analizy ile górników potrzeba aby wydobyć 1000 ton w USA a ile u nas ) ETS powstał w 2003 roku. Wstępując do Unii wiedzieliśmy na co się piszemy i oraz to, że mechanizm działa tak, że koszty będą rosły. Masa ekspertów ostrzegała przed tym co będzie. Nie zrobiliśmy prawie nic. I dotyczy to absolutnie wszystkich partii politycznych. A teraz budzimy się z ręką w nocniku a dodatkowo jesteśmy jedynym krajem w EU który ETS dotyka w tak dużym stopniu. Natomiast rządzący tym krajem widzą winę wszędzie tylko nie u siebie. Ewentualnie snują scenariusze z cyklu "gdyby baba miała wąsy to by była dziadkiem" licząc ile kosztowałby prąd z węgla gdyby nie ETS i ignorując, że to wciąż nie było by tanio. A już największym absurdem na drogi prąd z węgla jest to jest coś niesamowitego, każdy post trzeba urealniac aby był PRAWDZIWY Cała sytuacja ETS w Polsce jest tylko i wyłącznie winą TUSKA - więc nie wymyslaj jakis bzdurnych tez, ze nie zrobilismy nic - wprost przeciwnie TUSK zrobił wszystko aby ETS w Polsce rujnował gospodarkę. Pierwszym i podstawowym czynnikiem który zrobił TUSK to zmiana roku bazowego na rok 2004 z roku 1990 (protokół z Kioto). TUSK wyznaczył rok kiedy Polska gospodarka została wręcz zdewastowana przez działalnośc KLD UW UD PO KO - tysiące zakładów zbankrutowało był krach gospodarczy - poziom zatrudnienia w Polsce wynosił 13,5mln osób przy 17,3 mln zaPISu. Druga czynnością którą jeszcze wzmocnił druzgocącą działalność ETS było przyzwolenie przez TUSKA aby ETS był notowny na giełdzie i podlegal spekulacji - w tym momencie cena poszybowała z 3 EURO na 90 EURO - słynna wypowiedz Kopacz...
|
|
1ketjoW napisał(a):
Co do władzy sądowniczej. Moim zdaniem otworzyli stan sędziowski. Teraz jest dużo więcej sędziów i asesorów sędziowskich. Zgodnie z wyrokami TSUE niezależność sędziowska nie znika w wyniku wadliwego powołania. Każdy przypadek badania niezależności musi być rozpatrywany oddzielnie. Dlatego pomysły Bodnara regulacji zbiorowych w sprawie sędziów zostały skrytykowane przez organy europejskie. Dlatego ich wybór jest ważny.
To było i bedzie tylko hałas pod publikę. Bodnar i tak by nie wdrożył to w zycie gdyby nawet sama von der Layen tego się domagała. W gronie niezależnych sędziów którzy dostali sie do zawodu od 2018 byli tez sedziowie reprezentujacy nastepne pokolenie komunistow a to sa ludzie nietykalni i chronieni przez stary układ. Nikt by sobie nie pozwolił np z Iusticji aby jego syn czy córka wylecieli z intratnych posad bedących też gwarantem ciągłości całego układu - ochrona wałkarzy z PO czy handel kamienicami nie wziął sie z powietrza...
|
|
Grum powiedzmi kiedy Tusk kłamał??// 1wtedy kiedy nazywał PIS rusofobami, a sam obsciskiwał sie z Putinem i chwlił sie resetem z Rosją ? 2. czy moze kiedy nazywał PIS rusofilami, jak PIS od razu pomagał Ukrainie i bronił granicy przed atakiem hybrydowym Putina?
Jak nazwiesz wypowiedź Sikorskiego ze słynnym zdjeciem eksplozji rurociągu ??? albo przekazanie Łukaszence danych właścicieli kont gdzie wpływało finansowanie opozycji na Białorusi ??? ..a moze podsumujesz działalność Tuska w latach 2007-2015 wobec Rosji ???? Dla mnie w ogóle osoba Sikorskiego jest bardzo nazwijmy to interesujaca. Rodzynek ktory za komuny kształci sie w Anglii i jako korespondent w Afganistanie paraduje na zdjęciach z kałachem....
|
|
Temat:
PKNORLEN
to jest zdumiewajace ze PKN spadł więcej niż sektor bankowy. Ktoś zaczął łaczyc kropki i zaczął zastanawiac się dlaczego taki drastyczny spadek przychodów i rozbiezność między EBIDTA a zyskiem netto ????????
|
|
Temat:
PKNORLEN
javelin napisał(a):krawędź napisał(a):PKN rozkwitał. Stał się potentatem w Europe środkowo wschodniej. Autorem tych pozytywnych zmian był Obajtek. Niestety stał sie obiektem hejtu ze strony króla nienawiści Tuska. Nie znam sytuacji w UE aby prezes wielkiego koncernu był w taki prymitywny sposób atakowany. Jakoś nie moge sobie wyobrazić że np SPD atakowałaby prezesa BMW i namawiala aby nie kupować samochodów tego koncernu. Grum brałeś udział w akcji na PKN tylko do WC ??? Zapomniał, jak to geniusz Obajtek obniżył ceny paliw przed wyborami na jesieni 2023 r. i na wielu stacjach zabrakło paliw ? Słynne awarie dystrybutorów. Albo jak ten geniusz kupił kioski ruchu i gazety ? To nie miało nic wspólnego z biznesem. Obajtek całą swoją kadencję był funkcjonariuszem politycznym PiS. Fuzja z PGNiG też dyskusyjna. niskie ceny paliw to faktycznie jest powód do negowania Obajtka ???? Na stacjach zabrakło paliw bo mimo pracy rafinerii na 100% była nagonka w polskojęzycznych mediach że po wyborach paliwo bedzie po 7 pln i że za chwile zabraknie zupełnie paliwa - coś co polskojęzyczne media ćwiczyły juz na cukrze i weglu aby wywołac dramat gospodarczy w Polsce. Obajtek to rozwój Orlen.... Sugerujesz ze Krawiec Fafara to apolityczni menadzerowie wylowieni w apolitycznym konkursie ??? Miedzy nimi i Obajtkiem jest jednak róznica - Obajtek to państwowiec a Krawiec Fąfara to trybiki w mafijnym układzie. nie wiem czy pamietasz ze Krawiec opłacał sie Nowakowi aby trwać na swoim stanowisku - płacił haracz miesięczny
|
|
jutro wchodzi około 2 mld w PKN - mam nadzieję ze podratuje sytuację...
270mld deficytu to kolejny krok do bankructwa... nie wiem jak mozna zarządząc panstwem fundując co roku 7% PKB deficytu ...
|
|
Pragmatyczne Chiny globenergia.pl/chiny-podwajaja...Natomiast UE lewactwo wymysliło przepis na podstawie którego mozna postawić 5000ha paneli i 2 mln wiatraków i nie trzeba nawet je podłaczac a i tak społeczeństwo bedzie musiało płacic za nieodebrany prąd - bo pradu w słoneczne dni jest za dużo.... Robi się precedens że z kazdym wiatrakiem czy panelem który sami sobie fundujemy podnosiy sobie cene pradu - za 2 lata rzadow lewactwa w Polsce w słoneczny i wietrzny dzien bedziemy produkowac 35000MWh energi a będziemy zuzywac 15000, natomiast za te dodatkowe 20000 MWh i tak bedziemy musieli zapłacic np Kulczykowej lewactwo to stan umysłu
|
|
szarlej81 napisał(a):Szwecja ma zastrzeżenia do wiatrowej energetyki morskiej ze względów bezpieczeństwa a nie z powodów ekonomicznych. Nie wiem czy to uzasadnione czy też nie ale przypominam, że decyzje o rozwoju polskiej morskiej energetyki wiatrowej nie zostały podjęte przez mitycznych lewaków - a przez rząd PIS. Teraz się okazuje, że droższy prąd z farm morskich się opłacał a tańszy prąd z lądowych już nie. Taka mądrość etapu. ???? popyt na wiatraki na swiecie się kurczy i przedsiebiorstwa szukaja nowego rynku zbytu. Intencje pprzyczyny czy preteksty mnie nie interesują każdy kraj jest inny - nakresliłem tylko obraz globalny w kontekście tego co dzieje się u lewactwa w Polsce i polskojęzyczych mediach po zavetowaniu ustawy o wiatrakach. szarlej81 napisał(a): Trump od dawna sprzeciwia się w ogóle inwestycjom w OZE. Składa się na to kilka spraw, Trump od zawsze wspierał przemysł paliw kopalnych, zwłaszcza ropę, gaz i węgiel. Energetyka wiatrowa jest ich konkurencją, a w czasie jego prezydentury priorytetem była ochrona tradycyjnych sektorów. W USA spór o odnawialne źródła energii jest też elementem podziału politycznego. Demokraci mocno wspierają rozwój OZE, a Trump jako lider Republikanów przeciwstawia się temu, aby zaznaczyć różnicę ideologiczną.Czyli tak jak u nas - jak jedni mówią "Tak" to drudzy automatycznie wrzeszczą "Nie"
Trump jako prawak potrafi prowadzic działania matematyczne a lewactwo ma tylko ideologię i nic więcej. Nie znam szczegółow ale zakladam ze lewactwo w USa też wymyśliło wszelkie dotacje do wiatraków aby to było opłacalne... szarlej81 napisał(a):No i wreszcie najważniejsze USA mają zasoby gazu, ropy i węgla (który potrafią wydobywać tanio). My mamy tylko węgiel który w dodatku tani nie jest. Najtansza energia w Polsce to panele u indywidualnych na nowych zasadach gdzie nadwyzka trafia na rynek prawie za darmo, póxniej są elektrownie wodne wegiel brunatny, panele i wiatraki oraz wegiel kamienny ze śląska - chociaz biorąc pod uwage nakłady to najdrozsze sa wiatraki - tak to wygląda gdy wexmiesz kalkulator a nie brednie lewactwa. Nie wiem też czy wreszcie zrozumiesz ze tzw OZE są na kazdym etapie DOTOWANE Czytałes ten artykuł ?? chyba nie.... Napisane jest wyraźnie o "zaletach" farm wiatrowych, a odnoszenie sie do sytuacji gdzie gaz zdrożał 5 krotnie po wybuchu wojny jest zwyczajnie smieszne. Ja jednak opieram sie na matematyce a nie jakiś artykulikach... chiny sa do bólu :) pragmatyczne jak stawiają panele to im się opłaca, jak stawiaja wiatraki to im sie to opłaca. Jednocześnie stawiaja setki elektrowni weglowych i dziesiatki atomowych ... bo mechanizują procesy produkcji i stawiaja na samochody elektryczne - wszystko to robia bez dopłat... Niestety UE to nie nie Chiny. Kulczykowa dostaje dotacje z KPO na postawienie wiatraków, podpisuje umowe na 15 lat na ceny prądu według prezesa PSE obecne stawki to 500-550pln za 1 MWh i dodatkowo gdy ten prąd będzie niepotrzebny jak to jest obecnie prawie codziennie jak jest jasno to Polacy będą dopłacać za nieodebrany prąd 550 pln, a jak ceny na TGE beda za 200pln to dopłaca róznice ... to jest według ciebie jakoby MITYCZNE lewactwo... Jakbys też wiedział coś o Chinach to cały Tybet i północne Chiny to sa tereny bez infrastruktury i były bez elektrycznosci. Elektyczność obecnie w gorach i na stepach zapewnia im panel fotovoltaiczny. Nikt nie ciągnie lini energetycznej setki kilometrów do osady zamieszkałej czasowo przez 50 osób  kliknij, aby powiększyćNadmienię, że to co mają zainstalowane w energetyce offshore to zaledwie 10% tego co mają w wiatrakach lądowych. [/quote]
|
|
Temat:
PKNORLEN
przychody 73 mld 1 kwartał 2025.... II kwartał 2023 przychody 60mld Może mi ktoś przypomni czy były jakieś 20% obnizki prady benzyny czy gazu ??? Według mnie nie... od 1 lipca jest obnizka gazu.
Fąfara gdzies tlumaczył to swoje osiągniecie ?? bo wydaje mi się że jedynym rozwiazaniem jest to ze koncerny zagraniczne działające w Polsce przestały zaopatrywac sie w paliwo z PKN////
obajtek wróć....
|
|
Najlepsza inwestycja w wiatraki jest położenie kabla do Niemiec. Wtedy uzyskujemy możliwość odebrania całej nadwyżki pradu z wiatraków. Raz że energia jest za darmo albo Niemcy będą Polsce za nia dopłacaći nie musimy "inwestować" BILION pln w wiatraki i 300mld w siec energetyczną. Wiadomo że ta energia bedzie darmowa gdy bedzie wiać, a nie będzie gdy wiatr ustanie - tylko że wtedy po co nam wiatraki za BILION pln kiedy i tak nie będą generowały elektryczności także w Polsce. Inwestycja w kabel powiedzmy 1 mld spełniamy restrykcje UE w udziale tzw zielonej energii i nie mamy zaśmieconego krajobrazu. Same atuty tylko trzeba mieć iq powyzej sredniej afrykanskiej
|
|
janiołek napisał(a):" niezbyt lotny osiłek " ( to cytat z Mentzena ) wyjął z ustawy wiatrakowej fragment o zamrożeniu cen energii i przepisując go słowo w słowo skierował go do Sejmu JAKO WŁASNY !!! No prawdziwy geniusz W świecie normalnych i uczciwych ludzi to się nazywa plagiat czyli ZŁODZIEJSTWO. Ale jak pokazała to kampania wyborcza Nawrocki nie ma z tym problemu. ..to ze stajni Giertycha czy Brejzy ??? Jeszcze coś o BMW ... które było zamówione przez Tuska dla Trzaskowskiego
|
|
"Szwecja nie tyle likwiduje już istniejące farmy wiatrowe, ile zablokowała budowę 13 nowych morskich farm wiatrowych na Bałtyku z powodu obaw o bezpieczeństwo militarne kraju. Szwedzkie siły zbrojne uznały, że wiatraki mogłyby utrudniać obronę przeciwlotniczą i systemy Patriot, a także stanowić potencjalne zagrożenie w kontekście działań wojennych ze strony Rosji. Decyzja ta oznacza anulowanie projektów o łącznej mocy prawie 32 GW"
23.08.2025, Kopenhaga (PAP) - Duński koncern energetyczny Ørsted poinformował w sobotę, że otrzymał od administracji USA nakaz wstrzymania prac przy swoim projekcie farmy wiatrowej Revolution Wind u wschodnich wybrzeży USA. ..... Prezydent USA Donald Trump wielokrotnie krytykował zieloną energię, mówiąc, że psuje krajobraz, jest zawodna i droga. Wiosną amerykańska administracja na miesiąc wstrzymała budowę farmy wiatrowej Empire Wind norweskiego koncernu Equinor.
.. a w Polsce we wszystkich lewackich mediach i całe lewactwo twierdzi cos odwrotnego, że energia z wiatraków jest najtańsza. Zadaję sobie pytanie czy oni faktycznie w to wierzą jak w gender i 58 płci czy zwyczajnie ktos szuka rynku zbytu....
|
|
Jaka piekna katastrofa
Kolejny raz szukam dołka 91 ale sl 10 pkt
|
|
przyrost się zatrzymał na 50700szt i tutaj jest sygnał na L za 2723 i oczywiscie z SL bo racje ma tylko zarzadzajacy na Europę w Goldman Sachs itp
|
|
30 minut LOP 600szt i juz ma 50 tys
|
|
no i już mam chociaż przyrast LOP no ale.... L 2932 stndardowy SL 2912 i taraz oczekiwanie jak się ma teoria z praktyką.Byle by zostało utrzymane dzzisiaj a po weekendzie emocje bedą stonowane...
|
|
chwila i LOP przyrósł o 400szt. Obecnie póki LOP przyrasta to nic nie robię. Jak się zatrzyma to L
|
|
szarlej81 napisał(a):Zgadza się, że polityka EU wobec klimatu nie jest do końca spójna. Zgadza się też, że OZE nie są źródłem całkowicie stabilnym - ale to jest znany problem i są tutaj określone rozwiązania. Natomiast w naszych warunkach klimatycznych, gdzie w zimie są słabe warunki dla solarów ale za to lepsze niż w lecie dla wiatru - blokowanie na siłę tego ostatniego komponentu nie jest najrozsądniejszym rozwiązaniem. Zwłaszcza, że za kilka lat będziemy mieli lukę wytwórczą, której za bardzo załatać się w tak krótkim czasie innymi sposobami nie da. I jak rozumiem sprzeciw wobec pierwszej ustawy wiatrakowej, tej z 2023, która była pisana na kolanie to ta obecna wydaje się mieć ręce i nogi (chociażby patrząc na potencjalne wpływy do budżetu samorządów oraz osób mieszkających w bezpośrednim sąsiedztwie farm wiatrowych). Wydaje mi się zatem, że główne przyczyny weta są po prostu polityczne. Coś na zasadzie "skoro tamci są za to my będziemy przeciw". Da się za 40 mld wybudować 10 GW mocy elektrowni gazowych
|
|
szarlej81 napisał(a):krawędź napisał(a): Nawet tego nie zrozumiałeś że to był miesiac korzystny dla OZE ... bo nie wiało...
Słońca też nie było za dużo. Wybitnie korzystny miesiąc dla OZE. Cytat: Nie wiem czy zauwazyłeś że ja optuję za elektrowniami gazowymi i fotovoltaiką u konsumentow prywatnych gdzie nadwwyżka jest dosłownie darmową energią i na tym Polska powinna w chwili obecniej oprzeć energetyke.
Z gazem jest ten problem, że musimy go importować. Nie jest to złe rozwiązanie jako część miksu energetycznego, ale uzależnienie od importu surowców energetycznych nigdy nie jest korzystne. Owszem uzależnienie od USA zamiast od Rosji jest mniej groźne, ale wciąż groźne. Natomiast OZE bazujące wyłącznie na fotowoltaice bez odpowiedniego komponentu wiatrowego zwyczajnie się nie balansuje. Ogólnie im głębiej zapoznaję się z argumentami przeciwników wiatraków lądowych tym większe mam wrażenie, że tu po prostu chodzi o ideologię. Wykluczając wcześniej tezę, że ktoś wziął za to w łapę. OZE raalne dla gospodarki to tylko elektrownie wodne - tak masz w Skandynawi. Stwierdzenia ze fotovoltaikę zbilansują wiatraki są zwykłym niezrozumieniem tematu. Wolę mieć elektrownie gazowe z możliwością że kiedy ś za 30 lat moze być problem z importem niz mieć codziennie problem z wiatrakami to sa zupełne dwie rożne płaszczyzny. Rezerwą strategiczną jest tylko i wyłacznie elektrownia weglowa. Dla mnie zdumiewa ten cały festiwal kłamliwych narracji o dobrodziejstwie farm wiatrowych - jeżeli faktycznie maja one odegrac jakąś role w uzyskaniu taniej energi to trzeba zmienić legislacje - umowwy z wiatrakami za 150 pln za 1mwh i żadnych dopłat za nieodebrana energie. Jeżeli tego się nie zrobi to cala ta narracja to jest tylko robienie z ludzi bezwolne nierozumne maszyny których niestety jest 40 %w olsce - troche propagandy w mediach i poparcie społeczne jest...
|
|
dla mnie to juz moze byc dołek bo LOP zaczyna szybko przyrastac. Prosta zasada potentat finansowy ma stratę na L dokupuje L nizej i podbija giełdę aby usredniając wyjść na ZERO. Obrót 800mln wiec efekt paniki wyrazony w pln jest juz zawarty.
Na giełdie nic się nie stało nie nastapił odpływ gotówki z kasyna - a to jest tylko i wylacznie wyznacnik giełdy czy rosnie czy spadnie... - no i krótkotrwałe emocje jak np cła Trumpa...
|
|
giełda jest po to aby rosła....
Trzeba trafic w dołek i kontynuowac wzrosty. Kasa cały czas dopływa do kasyna. Dramat zacznie sie wtedy kiedy Tusk wzorem poprzednich rządów zacznie sprzedawać pakiety akcji w szybkich transzach popytu. Obecnie większy podatek o 11% to nie jest nic znaczącego - bank zamiast 5 mld zarobi 4,3 mld i po za efektem emocjonalnym nie wpływa na transfery pieniedzy w kasynie
|
|
... i nastapił dramat. Niestety do banków dołaczyło DINO po nienajlepszych wynikach finansowych. Za tydzień GW dostanie kolejny zastrzyk pieniedzy z dywidendy PKN ale raczej już 3034 nie będzie pobite... ... a miało byc tak pieknie - 3100
|
|
janiołek napisał(a):Nawrocki wykonał po prostu polecenie Kaczynskiego i tyle. A po przeliczeniu wszystkich kosztów prąd z wiatraków lądowych jest ok. 3x tańszy od pradu z węgla. proszę zacznij udowadniać że energia witroowa jest 3 x tańsza od węgla brunatnego. Staraj się oprzeć na wiarygodnyh danych a nie lewackich propagandowych tabelkach
|
|
szarlej81 napisał(a):[quote=krawędź]Po vecie prezydenta w jakoby demokratycznych mediach pojawia się pełno artykułów jaki rozegrał sie dramat jednocześnie udowadniając że wiatraki są bardzo droga energią ... nawet tego nie rozumieją ale to jest stan umysłu lewactwa
"Przy pierwszych farmach wiatrowych w ramach pierwszej fazy – cena za 1 MWh wprowadzoną do sieci była określona na poziomie 319 zł plus inflacja, czyli dziś około 450 zł. Obecne poziomy zapisane w rozporządzeniu to 495-512 zł, a inwestorzy mówią, że to jest jeszcze za mało"
 kliknij, aby powiększyćCzyli według danych na które się powołujesz górna granica ceny prądu z wiatraków jest mniej więcej taka jak koszt prądu z polskiego węgla przed uwzględnieniem kosztów CO2. No ale 10 mld złotych rocznie dla kopalni z kieszeni podatnika samo się nie dopłaci. Nie ma co - prawactwo zawsze miało łeb do interesów :) Aha - ceny węgla w najbliższym czasie nie spadną ze względu na lepszą pogodę :) Bo to przecież takie obiektywne podejście aby do analizy wziąć miesiąc, który miał skrajnie niekorzystne warunki dla OZE i na jego podstawie wyciągać wnioski. [/quoteNawet tego nie zrozumiałeś że to był miesiac korzystny dla OZE ... bo nie wiało... Do tego najdroższego wegla kamiennego... bo brunatny jest tanszy jak doliczysz nakłady i niezawodność systemu to i tak węgiel kamienny z CO2 sumarycznie jest tańszy od farm wiatrowych. Nie wiem czy zauwazyłeś że ja optuję za elektrowniami gazowymi i fotovoltaiką u konsumentow prywatnych gdzie nadwwyżka jest dosłownie darmową energią i na tym Polska powinna w chwili obecniej oprzeć energetyke. Nakład 200mld i mamy rozproszony kompaybilny niezwodny system energetyczny. Tylko człowiek ze średnią afrykańską może twierdzić że warto wyrzucić 1 BILION pln na wiatraki poxniej 300mld na przebudowe sieci energetycznej,aby miec ułomny system energetyczny który przestanie istnieć kiedy przestanie wiac
|
|
www.gramwzielone.pl/trendy/203...W lipcu mozna się dowiedzieć że cena energii wynosila 103 EURO czyli 445 pln za 1 mwh i jest to dramat. Jednocześnie według lewactwa cena 500-550 pln z wiatraków jest ceną ktora spowoduje spadek cen energii elektrycznej  przypominam tylko ze jeżeli właściciel wiatraków ma podpisana umowe na 500pln i na rynku cena wynosi 300pln to wtedy trzeba dopłacic 200pln ... Lewactwo to stan umysłu
|
|
Po vecie prezydenta w jakoby demokratycznych mediach pojawia się pełno artykułów jaki rozegrał sie dramat jednocześnie udowadniając że wiatraki są bardzo droga energią ... nawet tego nie rozumieją ale to jest stan umysłu lewactwa "Przy pierwszych farmach wiatrowych w ramach pierwszej fazy – cena za 1 MWh wprowadzoną do sieci była określona na poziomie 319 zł plus inflacja, czyli dziś około 450 zł. Obecne poziomy zapisane w rozporządzeniu to 495-512 zł, a inwestorzy mówią, że to jest jeszcze za mało" czyli umowy jeszcze napędzają inflację ? Jak żywność jest droższa to okazuje się że wiatr tez jest droższy ??? Według lewactwa jak wybuduje się wiatrak to wtedy jest darmowa energia / jeszcze w tym propagandowym artykule mozna sie dowiedzieć że gdy będzie POwska ustawa to będą nowoczesne wiatraki a jak jest PISowska to moga się tylko budować przstarzałe. Naprawde logika godna lewactwa .. www.money.pl/gospodarka/stalis...
|
|
|
|
Temat:
PKNORLEN
grum napisał(a):krawędź napisał(a):zysk 1,6 mld EBIDTA - 9,2mld Można powiedziec Obajtek wróć...
Weź chłopie na wstrzymanie, bo inwestorów straszysz. Wielokrotnie było na tym forum omawiany okres "rozkwitu spółki" i efekty jakie to przyniosło inwestorom, tym którzy kupili akcje spółki w dniu namaszczenia geniusza z technikum rolniczego, a sprzedali w dniu jego odwołania.... realnie MINUS 46%. PKN rozkwitał. Stał się potentatem w Europe środkowo wschodniej. Autorem tych pozytywnych zmian był Obajtek. Niestety stał sie obiektem hejtu ze strony króla nienawiści Tuska. Nie znam sytuacji w UE aby prezes wielkiego koncernu był w taki prymitywny sposób atakowany. Jakoś nie moge sobie wyobrazić że np SPD atakowałaby prezesa BMW i namawiala aby nie kupować samochodów tego koncernu. Grum brałeś udział w akcji na PKN tylko do WC ??? PS cały czas nie napisałeś jakie inwestycje zaczął Fąfara... bo za chwilę będzie się chwalić otwarciem elektrowni gazowej w Grudziądzu, tak jak ostatnio chwalił się gazowcami czy farma wiatrową - w kazdym przypadku zapomina podziekować za to Obajtkowi
|
|
Znowy demagog bedzie musiał prostować KŁAMSTWA Szłapki jakoby rzeczika rzadu. Szłapka cały czas kłamie że energia z wiatraków jest najtansza co jest gigantycznym kłamstwem. Niestety taka propaganda powoduje że conajmniej elektorat PO w to wierzy no i lewica czyli 40% społeczenstwa zyje w kłamstwie za które zapłacą BILION złotych żeby mieć droższy prąd
Nakład na budowe 1GW farma baltica 2
'Farma wiatrowa Baltica 2, realizowana przez PGE i Ørsted, będzie miała moc 1498 MW i koszt budowy wyniesie około 30 miliardów złotych. Jest to kluczowy projekt w polskiej transformacji energetycznej i największy tego typu projekt w Europie"
1GW mocy to jest moc NOMINALNA czyli wtedy kiedy sa odpowiednie warunki wietrzne - czyli wiatr wieje 24 godzziny na dobe przez 365 dni. wiadomo ze tak nie jest i produktywność wynosi 40-50%. Powoduje to że aby miec REALNE 1 GW mocy to trzeba mieć 2GW mocy nominalnej
WNIOSEK budowa 1GW REALNEJ mocy koszztuje 40mld
Obecnie podpisywane sa umowy 15letnie na odbiór energii z wiatraków za kwote 550pln za 1MWh czyli 1 kwh kosztuje 55groszy ....
GAZ - budowa elektrowni w grudziadzu 0,58GW koszt 2,2mld czyli 1 gW koszuje 4mld to jest REALNA moc bo wystarczy dostarczać cały czas gaz i pogoda nie ma żadnego wpływu na to
Czyli za 1 GW gaz 4mld a wiatrak 40mld
W portach UE 1 MWH kosztuje 30 EURO czyli 130 pln czyli 13 groszy za 1kwh. 1MWh elektrownia w grudziądzu przetworzy w 60% na czystą energie elektryczną a 405 w ciepło do ogrzewania domów. Czyli energia 20 groszy za 1kwh
koszt energi gaz 20groszy za 1 kwh wiatrak 55groszy za 1kwh
Pomijam fakt że gaz w USA kosztuje 10USD za 1 MWh kttóry mozna ściągnąć bo Obajtek zamówił 8 gazowców....
|
|
Temat:
PKNORLEN
zysk 1,6 mld EBIDTA - 9,2mld Można powiedziec Obajtek wróć...
|
|
Temat:
PKNORLEN
javelin napisał(a):Gdyby to było za Obajtka to być może żadnego zysku byś nie zobaczył, bo Orlen już by ratował Azoty (albo szykował fuzję), a i innych trupów do ratowania sporo, typu PKP Cargo, Poczta Polska, wkrótce pewnie JSW. Na odbiciu pocovidowym sporo spółek, na fali rosnącej inflacji, wykręciło historyczne wyniki, ale tak się w nieskończoność nie da, przychodzi czas, że zaczynają rosnąć koszty. I tutaj nieudaczniki z PiS zwyczajnie stchórzyli i oddali władzę. Ja się cudów nie spodziewam, ważne aby kolejna dywidenda to było m.in. gwarantowane 4.65 zł. 1 gdyby to było za Obajtka to nie trzeba by było ratować PKP CARGO JSW Poczty Azotów 2 Sugerujesz że rosnąca inflacja powoduje większe zyski firm ??? To Zimbabwe musi być potęgą gospodarcza ? 3 Obecnie inflacja też rosła o 5% czyli była wyższa o 5% dodatkowo od inflacji covidowej czyli na logike zyski powinny być jeszcze wyzsze ??? 4. Ja zawsze myslałem że inflacja covidowa była spowodowana przez ceny surowców - gaz ropa ???? Obecnie ceny spadały co powinny spowodować jeszce większy zysk PKN ??? 5. PIS oddał władzę ??? ....bo byli nieudacznikami i Polska w latach 2016-2022 byla najszybciej rosnącą gospodarką w UE
|
|
zysk 1,6 mld EBIDTA - 9,2mld Można powiedziec Obajtek wróć...
|
|
znowu mały spadek i ktos wziął akcje że aż baza się rozjechała z 15 pkt do 2 pkt Efekt dywidendy przewiduję do czwartku.....
|
|
tutaj jest strona gdzie widac zapelnienie magazynu w Polsce ipi.gasstoragepoland.pl/pl/str...Oczywiście kluczowe będzie odnowienie zapasów w całej UE. Ja czekam na lukę gdzie magazyny będą zapełnione a jeszcze nie będzie poboru gazu ze wzgledu na warunki atmosferyczne. Ta luka to bedie sygnal na kupno L na gaz henry hub. Przypominam ze UE podpisla traktat na zakup surowcow w USa za 750mld USD, a cena gazu i tak jest o wiele tańsza niż w portach UE W UE 1MWh gazu kosztuje 30EURO, a wUSA 10 USD... Ryzyko jest tylko jedno że Rosja bedzie mogła w większym zakresie eksportować gaz do UE a to oceniam na 1%
|
|
Mozna powiedzieć że wariant dywidendowy sie sprawdza. Genialna w tym wszystkim tez byla promocja związana z informacją że banki mają byc dodatkowo opodatkowane. 3000pkt to jeszcze nie wszystko, bo na pewno na giełdę jeszcze nie wróciło 2-3mld z PKOBP. Za dwa dni kluczowy wynik finansowe PKN - wydaje sie ze bedzie 4-4,5mld chcciaż powinno być 10 mld. Jezeli rynek przyjmie to pozytywnie to bedziemy mieć nowy rekord.... a później jeszcze kolejne 2-3mld które trafią na giełde z dywidendy PKN - wydaje sie ze bedzie byczo...
Jak ktoś śledzi LOP na kontraktach to widac bylo sztuczne zaniżania na małym obrocie i spadek LOP, a póxniej zaczeło się odbicie....
|
|
Temat:
PKNORLEN
21 sierpnia wynik finansowy. Gdyby to było za Obajtka to bym spodziewał się 8-10mld zysku, obecnie około 5 mld. Kwota zysku z II kwartału powinna by taka sama w III kw bo sytuacja ogólno rynkowa jest identyczna. Orlen kroi na potegę kierowców. Małe działanie matematyczne 2023 - 80USD za baryłke x 4,2 za USD -cena na stacjach 6,2 2025 - 65USD za barylke x 3,7 za USD - cena na stacjach 6,0pln
Kolejna działalność PKN -gaz ceny się ustabilizowały. Obecnie 1MWh w UE kosztuje 30 EURO a w USA 10USD wystarczy to porównać do rachunków w Polsce
Coś takiego znalazłem "Według konsensusu PAP Biznes Orlen ma osiągnąć wynik EBITDA LIFO, skorygowany o zdarzenia jednorazowe, na poziomie 9,14 mld zł za drugi kwartał."
Czyli kolejne manipulacje na zysku - odpisy jakies 6mld...., ale mimo wszysto przy 9mld EBIDTA zysk powinien wynieść dla mnie TYLKO 4,5mld
|
|
Poraktowałem to jako koniec promocji... znowu na L aby realizować cel 4000pkt
|
|
przypominam ze dzisiaj bedzie płatność dywidendy z PKOBP i z 2-3mld trafi z powrotem na giełdę Dlatego jeszcze dzisiaj odkupie L.
Obecnie dywidendy jeszcze nie ma według forumowiczow
|
|
Bedzie dzisiaj armagedon na bankach ??? Zamykam L na wig20, banki mają za dużą wagę w indeksie
|
|
"Niedawno prezes Polskich Sieci Energetycznych Grzegorz Onichimowski zaczął kontestować system aukcyjny, wskazując, że cena maksymalna powinna być niższa o mniej więcej 100 zł za MWh ( dla wybranych projektów cena maksymalna to 550 zł za MWh) - przypomina Michał Sztabler. - To rodzi pytania, czy nie jest to żółte światło dla branży - i jaka będzie reakcja graczy, którzy już zdobyli lokalizacje w drugim rozdaniu, na propozycje cen. Wydaje się, że poziom blisko 500 zł lub więcej za MWh byłby jeszcze dla nich akceptowalny, ale poziom istotnie niższy, w okolicach 400 zł, już niekoniecznie. Albo więc inwestorzy nie podejmą się budowy przy niższym wsparciu, bo muszą w tym widzieć jakiś zarobek - albo będziemy mieć droższy prąd w przyszłości. Czytaj więcej na biznes.interia.pl/gieldy/aktua...Przez lewacki obłed fundujemy sobie drogi prąd. Natychmiast powinno się zrezygnowac z budowy farm wiatrowych i przeznaczyc środki na elektrownie gazowe. W czerwcu średnia cena na TGE wynosiła 380pln oznacza toze w tym momencie z powodu niskich cen energi wszyscy musimy dopłacic wytwórcy róznice miedzy 550plna 380 pln - to jest absurd Teraz mozna realnie ocenić kolejny niesamowity kontrakt z KD UW UD PO KO rodziny Kulczyka gdzie dostała stała cene odbioru i dotacje 0,75mld
|
|
bardzo ciekawy artykuł o ekonomii farm wiarowych. Baltic 2 ma kosztowac 30mld moc aż 1,5 GW, przy produktywnosci 40-50% okazuje sie ze wybudowanie 1GWmocy elektrowni atoowej jest niższy . TANI PRĄD z wiatraków to lewacki mit. Do tego jeszcze sposób zapłaty za energie elektryczna gdzie koszt ma byc stały i jezeli na rynku bedzie tańszy prąd to wszyscy bedziemy musieli dopłacać do stawek "wiatrakowych' biznes.interia.pl/gieldy/aktua...
|
|
Najierw info ze Domanski chce obcinać wydatki w ministerstwach o 20% a teraz to:
W najbliższych tygodniach pojawią się założenia przepisów dotyczących podatku na sektor bankowy - poinformował w Polsat News minister finansów i gospodarki Andrzej Domański.
"Zapowiedziałem prace - które trwają w tej chwili w Ministerstwie Finansów - nad podatkiem, który poniósłby sektor bankowy. (...) Będziemy o tym rozwiązaniu informować już w najbliższych dniach, tygodniach" - powiedział Andrzej Domański.
"Sektor bankowy ma w tej chwili bardzo wysokie zyski. Te zyski są efektem utrzymywania przez NBP wysokich stóp procentowych. (...) W związku z czym pojawiają się tam zyski, które przy niższych stopach procentowych po prostu by nie wystąpiły. Również kiedyś dyskutowaliśmy o tak zwanych rezerwach obowiązkowych, więc proszę uzbroić się jeszcze w odrobinę cierpliwości" - dodał.
Andrzej Domański wskazał, że obecnie trwają prace nad budżetem na 2026 rok, a zapytany czy projekt uwzględnia jakąś formułę podatków od zysków banków wskazał, że zakłada nałożenie pewnej dodatkowej kwoty podatku na sektor bankowy.
Andrzej Domański informował w czerwcu, że Ministerstwo Finansów pracuje nad podatkiem dotyczącym odsetek od rezerwy obowiązkowej utrzymywanej przez banki w NBP. Wskazał, że przychody do budżetu w 2026 r. z tego tytułu mogłyby sięgnąć 1,5-2 mld zł."
Za chwilę zaczną sprzedawać akcje SP w szybkiej księdze popytu w czym sie specjalizowali w okresie 2008-2015
|
|
szarlej81 napisał(a):Echhhh. A czy ktoś w ogóle zastanowił się skąd wziął się problem?
Szarlaj to było piekne. W kazdym zdaniu udowodniłes ze Tusk jest 100% klamcą i hipokryta "100 proc. odpowiedzialności za kłopoty związane z wydatkowaniem unijnych pieniędzy ponosi PiS i jego idiotyczna, agresywna, antyeuropejska polityka - oświadczył premier Donald Tusk we wtorek, odnosząc się do sprawy nieprawidłowości wokół dotacji z KPO" Ja oceniam to troche inaczej - cokolwiek sie dzieje jak jest skonstruowane prawo czy jak w tym przypadku przygotowanie warunków dla beneficjentów na samym końcu stoi człowiek - czy ma mentalność państwowca czy skorumpowanego trybiku w układzie mafijnym. Na styku państwo obywatel musi być podjeta decyzja podjeta przez konkretnego człowieka znanego z imienia i nazwiska zajmującego stanowisko który zatwierdza pewien stan. Od niego zalezy czy żujemyw państwie normalnym demokratycznym czy w państwie skorumpowanej sitwy opartej na układach. Podam parę przykładów 1 KPO - mozna było przekazać granty na szpital a nie zabezieczenie w postaci kryptowalut 2. Kamienice - sędzia mógł nie wydawać wyroku przekazania kamienicy na podstawie wpisu 140 letniego właściciela i składajacego wniosek przekazac prokuraturze 3 VAT - kazda decyzja zwrotu VATu musi byc zatwierdzona przez konkretnego człowieka. Jeden mając FV na eksport smartonów z Polski na sumę 200mln wyda zgodę na przelew dla przedsiębiorcy a inny zgłosi sprawe do prokuratury W tych wszystkich przypadkach jakakolwwiek decyzja nie jest obostrzona prawnie, nie ma reprkusji prawnych - decyzja należała tylko i wyłacznie od CZŁOWIEKA od jego pojmowania roli jaka tworzy dla Polski
|
|
grum napisał(a):[quote=krawędź]
Twój wpis aż wali od ignorancji. Elementarnych rzeczy nie wiesz.... nawet takich rzeczy gdzie znaleźć info o konkursach i kryteriach??? Na marginesie... czysta moja złośliwość .... kryteria wyboru na te "jachty" zostały określone za czasów PIS-u. Wystarczy sobie odszukać uchwałę KM. Masz ewidentny problem rozumienia tekstu pisanego. Wiesz co to jest informacja w przestrzeni publicznej ??? Dla mnie KPO to jest blamaż Morawieckiego i przez to PIS. Po pierwsze kiedy osoby które miały stycznośćc z lewactwem w UE żądały od Morawieckiego zavetowania KPO, bo mieli świadomość że do lewactwa trzeba podchodzić z kijem a nie próbowac z nimi rozmawiać, to Morwiecki próbował coś uzgadniac. Tak uzgodnił że gdy wyraził zgodę na KPO to okazało się że pieniędy nie będzie bo też tego chciał Tusk jako element walki z PIS. Później Morawiecki jeździł prosił powodując mnożące się kamienie milowe.... Efekt był taki że Polska spłacała KPO, nie dostała ani złotówki i PIS przegrał wybory ja twierdzę że z tego powodu. Mamy teraz Tuska który po raz czwarty próbuje doprowadzić do bankructwa Polskę - co moze mu się tym razem udać, a wystarczyło zavetować KPO albo conajmniej nie brać części pożyczkowej
|
|
Cały czas jestem pod wrażeniem wypowiedzi Tuska. W takich chwilach zaczynam się zastanawiać kto wierzy w taka narrację ???
KPO to dla mnie nie jachty porsche itd - tylko mafijny uklad Żadnych informacji w przestrzeni publicznej o zbieraniu wniosków, Dostali znajomi królika były kupowane spółki przed całym programem - już były znane kryteria dla znajomych królika
|
|
Uffff i wszystko się wyjaśniło
"100 proc. odpowiedzialności za kłopoty związane z wydatkowaniem unijnych pieniędzy ponosi PiS i jego idiotyczna, agresywna, antyeuropejska polityka - oświadczył premier Donald Tusk we wtorek, odnosząc się do sprawy nieprawidłowości wokół dotacji z KPO"
|
|
DOBRA DOBRA - ale jakis lewak może powiedziec że prąd z wiatraków jest za darmo a do elektrowni gazowych trzeba kupić baaaardzo drogi gaz Oczywiscie to jest kolejne KŁAMSTWO lewactwa. Z załozenia faktycznie tak jest ale dzięki ingerowaniu w prawo lewactwa dla odbiorcy końcowego pomijając koszty budowy cena prądu z gazu czy z wiatraków nie wnosi zadnej róznicy...... Dlaczego tak sie dzieje 1 Nie wyodrebniamy ceny energi ze wzgledu na źródło pochodzenia - nie mozna kupić 1kwh za 1 grosz z wiatraków i za 30 groszy z elektrowni gazowych. Cena wyniesie 30 groszy i taką dostanie konsument --- tą cała róznice weźmie sobie przedsiębiorstwo które postawiło wiatraki za NASZE pieniądze bo z dotacji. Rozumiecie to ???? My wyłożyliśmy pieniądze i postawiliśmy wiatraki aby ten przedsiębiorstwa mógł nas łupić na kasę 2 Następna sprawa lewactwo wymysliło sobie że jeżeli pańswo nie odbierze energi z wiatraków to musi zapłacic REKOMPENSATE !!!! Czyli właściciel wiatraków na TGE bedzie rzadał 2 pln za 1 kwh to dostanie rekompensae chociaz nie sprzedał 1 kwh. Co jeszcze jest wazne - będzie on podbijał cene energii i odbiorca bedzie mial cene 33 grosze a nie 30 groszy bo jakis własciciel wiatraków podbił cenę.
1 MMBtu (milion BTU) to około 0.293 MWh (megawatogodziny). - 1MMbtu kosztuje 3 USD czyli 1MWh godzina kosztuje 12USD czyli 50 pln - czyli 1kwh kosztuje UWAGA 5 groszy!!!! Do tego trzeba doliczyc transport skraplanie podatki - niech wyjdzie 10 groszy.... Wystarczy zbudować za 75mld elektrownie gazowe z 2 terminale na odbiór gazu oraz dokupic z 10 gazowców
REASUMUJĄC dzięki ideologii lewactwa wywalimy BILION pln w błoto
|
|
Obecnie lansowana jest "przypowieść" jak to brak wiatraków powoduje takie ceny prądu. Polska ma oprzeć sie na energetyce wiatrowej aby Polacy poczuli chwile szcześcia z powodu mniejszych rachunków za prąd. Więc trochę logiki matematyki którą nie rozumie lewactwo
Zbudowanie Jednego GW mocy wiatraków na morzu kosztuje 15mld pln z produktywnoscią max 50%. W przeliczeniu na produkywność wiatrak na ladzie koszuje tyle samo a nie mniej jak to KłAMIE lewactwo. Polska potrzebuje 25GW energi czyli musi być 50 GW mocy wiatraków. NAKŁAD NA ZBUDOWANIE TAKIEJ MOCY KOSZTUJE 750 MLD pln !!! Inwestycja na tym sie nie kończy- trzeba przemodelować cała siec energeyczna Polski bo eraz wytwórczość będzie znajdować się na północy a większość odbiorców jest na południu. To sa te słynne remonty sieci które tak fakycznie nie są potrzebne - koszt w zależnosci od źrodła 200-500mld. Reasumując musimy ponieść koszt 1 BILIONA złotych, czyli 1,5 budżetu Polski Co w tym momencie uzyskaliśmy ???? Niesabilny system energi który bedzie himeryczne uzależniony od pogody. W moich obliczeniach przyjałem model ze energia wiatrowa jest uzyskiwana w taki sposób ze jak jest potrzebna to wieje a jak nie to jest flauta - nie ma rezerw i nadmiaru mocy cojest błedne. Chcąc aby ten system była bardziej elastyczny to potrzebny jes DRUGI SYSTEM ENERGETYCZNY który też trzeba utrzymywać - mogą to być elektrownie weglowe atom - to sa kolejne mld pln Reasumując za 1 BILION otrzymalismy BUBEL
Takie same wyliczenia dla elektrowni gazowych Budowa 1 GW mocy to 5mld pln -produkywność 100% - Mając łaczna potrzebe 25GW zaporzebowania na prąd jesesmy w danym momencie wyprodukowac 25GW energi jak jest w nominale. Koszt aż 75mld pln !!! Co uzyskujemy ???? stabilne elastyczne źródło energii
Rozumiecie 1 BILION drugi system energetyczny vide 75 mld ...... Wiatraki sa droższe 15 razy !!!!!!!!!!!!!
|
|
Temat:
PKNORLEN
Orlen nie jest typowym koncernem paliwowym. Jedynie posiada sladowe złoża ropy. Zarabia głównie na marżach na stacjach co jest wynikiem zarzadzania kosztami i sposobu pozyskiwania ropy. W zwiazku z tym sytuacja geopoliyczna nie jest isotnie znaczaca dla WF koncernu. Obecnie z prostego działania - notowania ropy x kurs USD w sosunku do cen na stacjach okazuje się że ORLEN wręcz kroi klientów i teoretycznie powinnien wykazać to w WF. Niestety znając model biznesowy KLD UW UD PO KO polegający na mnozeniu tysięcy firm kooperujacych z wiadomym właścicielstwem spodziewam się 4-5mld zysku zamias 8-10 mld
|
|
Temat:
XTB
Premier02 napisał(a):Co sądzisz o teorii że gdy XTB stanie się monopolistą wprowadzi prowizje za handel instrumentami finansowymi? Wydaje się to być możliwe?
XTB nie zostanie monopolista bo ma najwyzsze prowizje na CFD na rynku i przez to nie potrafi utrzymac klientów. Instrumenty finansowe są obciążone prowizja i to najwyzszą na rynku
|
|
Temat:
PKNORLEN
norbert80 napisał(a):Paliwo najtańsze w historii po uwzględnieniu siły nabywczej pieniądza, korków coraz więcej to oznacza że zyski powinny być solidne. Moze sie nie znam.... jak to wpływa na wynik finansowy Orlen ??? To jest nic znaczącego
|
|
"Według agencji Reutera w efekcie tych nacisków już ponad dwa miliony baryłek nigeryjskiej ropy trafi do Indii między wrześniem a październikiem 2025 r. Nabywcami są między innymi dwie największe państwowe rafinerie Indian Oil Corporation (IOC) i Bharat Petroleum Corporation Limited.
Obie rafinerie, uginając się pod presją sankcji, zamówiły już co najmniej 22 mln baryłek ropy naftowej innej niż rosyjska. Oprócz Nigerii jej afrykańskimi źródłami dla Indii są Angola i Libia"
|
|
inflacja jakoby w sierpniu ma spaśc ponizej 3%. z tym zaistniałym stanem RPP zmierzy sie na początku września. Ja przewiduje spadek stóop o 50pkt a póxniej jeszcze 50 pkt gdy SP zapewni sobie finansowanie na ten rok. To będzie koniec wzrostów banków chociaż w okresie kiedy inne spółki nadrobią strate???
|
|
cyt - "To jest ustawa nazywana wiatrakową, ale m.in. dlatego, że umożliwi budowę dzisiaj najtańszych źródeł energii, bo dzisiaj wiatraki na lądzie, czy się to komuś podoba, czy nie, dają szansę na najtańszy prąd - powiedział premier"
cyt - "W poprzednim tygodniu minister energii Miłosz Motyka zaapelował do prezydenta Nawrockiego, aby podpisał nowelizację ustawy wiatrakowej. Jego zdaniem to dobrze przygotowana regulacja, gwarantująca niskie ceny energii."
REBUS !!!
1. Ile pradu wtyworzy 1 wiatrak i 4 panele fotovoltaiczne gdy jest ciemno i nie wieje ????? 2. ile prądu wytworzy 26228 s wiatraków i 5114254 mln paneli gdy jestt ciemno i nie wieje ???
Odpowiedź wydawało mi sie oczywista jednak nie dla wszystkich. Opieranie sie na wiatrakach spowoduje wydatki które nie sa uzasadnione i nie mowimy tu o kilku mld ttylko kilkuset miliardach... Niskie ceny za prąd to tylko mżonka dla naiwnych, albo dla tych którzy nie potrafia rozwiazać rebusu
|
|
Przyswajamy sobie coś takiego:
"1 MMBtu (milion BTU) to około 0.293071 MWh (megawatogodzina). Wartość ta wynika z przelicznika, w którym 1 MMBtu to około 1055,056 gigadżuli (GJ), a 1 MWh to około 3600 GJ. Dokładny przelicznik: 1 MMBtu = 1,055056 GJ, 1 MWh = 3,6 GJ, 1 MWh = 3,41214 MMBtu. Zatem: 1 MMBtu ≈ 0.293071 MWh"
W USA jest hub Henry gdzie gaz notowany jest za 3 USD, czyli przeliczając na MWH wynosi to 10 USD Hub w UE amsterdam cena gazu za 1 mwh ... - 32 EURO Cena gazu w UE jest czterokrotnie wyzsza niż w USA. Jak w tym momencie UE chce konkurować z USA ???? Jak to jest mozliwe że UE jest taka bezwładna, niedecyzyjna ze pozwala na takie ceny gazu ???? Normalna UE w tym momencie by zaczęła tworzyć infrasttrukture i sciągac gaz z USA, a okazuje się że to Trump zmusza unijne lewactwo do takich działań. UE ma kupic gaz za 750 mld z USA... Oczywiście dochodzi do tego transort skroplenie i gazyfikacja niby to kosztuje 3 USD za 1 MWh. ,,, ale w Europie mamy nakretki przymocowane do butelki a w USA nie....
Jeżeli sie okazuje że są takie duże proporcje cenowe gazu i UE zacznie sprowadzac z USA to można zalożyć że cena w henry hub wzrośnie. W pażdzierniku się zacznie ??
|
|
krawędź napisał(a):dolne ograniczenie pierwszej konsoli i dla mnie to było wejscie w L - zgodnie z zasada każdy spadek nalezy wykorzystywac do brania L
FW 2860 - zrobione SL i czekam ....
|
|
PKO PKN wypłacą dywidendy. Mówimy to o historycznej wielkości kwocie około 14 mld łacznie. Po opodatkowaniu zostaje 11mld z czego 50% wprzypadku PKN i 30% w przypadku PKOBP trafi do SP. Pozostaje 6 mld.... Patrząc na akcjonariat tych spółek w przypadku OFE i TFI raczej na pewno 2 mld trafia ponownie na GPW, a z pozostałych 4mld chociaz połowa to daje lacznie 4 mld świeżej gotówki która powinna być widoczna w notowaniach
Dzien wypłaty dywidendy PKOBP - 14 sierpień dzien wypłaty dywidendy PKN - 1 wrzesień
|
|
Temat:
PGE
"Grupa PGE zaksięguje istotne odpisy z tytułu utraty wartości aktywów oraz zmniejszenia wartości aktywa na podatek odroczony. Łącznie obciążą one wynik netto za I półrocze 2025 roku kwotą ok. 11,6 mld zł."
PGE stwierdza ze 25% majątku ktory posiada tam praktycznie nie istnieje. Nigdzie nie ma informacji ze zamknieto 3 elektrownie, albo zlikwidowano kopalnię wegla brunatnego (chociaz to wszystko jest całkowicie albo w duzej części zamoryzowane) - zabieg papierowy który powoduje ze wykazują papierowe straty i nie odprowadzają CIt na kwote około 2 mld pln. Gdybym ja to zrobił w swojej firmie to bym mial kontrolę i kary finansowe, albo jeszcze sprawe w sądzie....
|
|
Temat:
XTB
Rif nie denerwuj się - jak zobacze ze coś się zmieni na korzysc w XTB to o tym napisze i bedziesz usatysfakcjonowany. Wystarczy że nstepnym kwartale wzrosna przychody równoznacznie z liczba pozyskania klientów i nie bedzie to uzyskane przez kolejną marketingowa spektakularną wysokobudzetową kampanię...
|
|
Temat:
XTB
Polemika może kształcić ??? XTB od 2022 roku sie nie rozwija - PRAWDA czy FAŁSz ??? I kw 2022 zysk netto 252 mln II kw 2022 zysk netto 227 mln III kw 2022 zysk netto 236 mln
Przychody około 400mln. Tylko nachalnym marketingiem XTB utrzymuje pozycje z 2022 roku. Pozyskani klienci zastepują starych którzy jak szybko sie pojawiają - tak szybko znikaja.... co nalezy podkreslić obecnie im sie to udaje wiec model biznesowy sie sprawdza.
Widziałem we frankfurcie na menem akcję markettingowa XTB - to chyba była kulminacja - miasto wygladalo w ten sposób ze można było miec wrażenie ze jest kampania wyborcza i na jakies stanowisko kandyduje Ibrahimowic....
|
|
Temat:
XTB
Trochę matematyki.... W uproszczeniu teoretycznie na jeden rachunek XTB ma około 240 pln przychodu na kwartał, czyli 80 pln na miesiąc. Kwote 80 pln na CFD to czesto przekraczam w jeden dzien, a nie gram duzymi kwotami. Jezeli przy takim przyroscie klientów nie widac tego na przychodach tzn ze segment na którym XTB zarabia i generuje przychody - CFD zwyczajnie kuleje
.. ale to ne zmienia faktu że oczekuje wzrostu kursu ktory powinien zlikwidowac wpływ informacji o utracie srodków z rachunku klienta
|
|
dolne ograniczenie pierwszej konsoli i dla mnie to było wejscie w L - zgodnie z zasada każdy spadek nalezy wykorzystywac do brania L
Troszeczkę nie działały algorytmy bo przez pewien czas nie porafili ustalic bazy miedzy FW a kasowym. Przyczyna była dywidenda z PKO... a co będzie jak będzie dywidenda z PKN ???
|
|
Po kryzysie 2008 kiedy WIG20 spadł do 1300 pkt był mrblue na forum który zaczął pisać zdanie które stało się klasykiem - "giełda jest po to aby rosnąć" Druga ważne sentencja była - giełda rośnie kiedy do kasyna wpływa nowa gotówka. - zaczął sie dodruk w USA strefie EURO ...
2025 roku - do kasyna wpływa co miesiąc gotówka z PPK, coraz więcej osób nadmiar gotówki lokuje na GPW bo stwierdzilo ze kolejne 12 ? 36 ? mieszkanie nie stanowi już gwarancji zarobku, gigantyczna dziura budżetow powoduje nadmiar gotowki na rynku
Giełda z 1300 wzrosła do 3000pkt do momentu kiedy zaczęła się likwidacja OFE. Obecnie oczekuję 4000pkt w 2027 - ryzyko tego scenariusza to bankructwo Polski...
|
|
Minłą tydzien i jakoś nie dowiedzieliśmy się co zyskała UE na umowie z USA ... Minimum według mnie było opodatkowanie mediów społecnosciowych - google x itd, ale przynajmniej mamy nakrętki przymocowane do butelki...
Zaczął sie sierpień i już jestesmy 120 pkt nizej. To nic nie znaczy bo TYLKO wrócilismy do pierwszej konsoli - LOP zaczął sie normalni zachowywać i nie ocenam tego ze bedzie na pewno dalszy zjazd (chociaz dla mnie jest to scenariusz oczekiwany) Znowu wchodzi do gry Trump i jego sankcje na kraje kupujace ropę od Rosji. Według mnie uzyska to co oczekuje ale nie skończy to wojny.... bo duzo ropy i gazu kupuje UE i dochodzi jeszcze mentalność Rosjan - nic nie oczekuja od państwa poza plastrem słoniny chlebem i butelk bimbru a gotowi są oddać zycie za matuszkę Rosje...
... dlatego wezmę L na ropę ale w momencie jasnej deklaracji Trumpa ze naloży kilkaset % cła na towary z Chin. Obecnie tylko sa naciski na Indie
|
|
Temat:
XTB
Kolejny kwartal i mozna powiedziec ze XTB się nie rozwija. Zatrzymało się na 2022 roku. Przychody mimi pozyskaniu ponad 150 tys nowych klientów nie wzrosły - wIkwartale 580 mln i II kwartale 580mln - to jest przyczyna tych spadkow. Dlacego tak się dzieje tto już napiałem diagnoze - XTB jest najdrozszym DM i duzo osób po zapoznaniu się z faktycznymi a nie marketingowymi kosztami przestaje korzystac z rachunku....
|
|
MODERATOR napisał(a):krawędź napisał(a):Tak ze więcej lewactwa zielonego ładu gender i muzułmanów na socjalu Czyży yanek z hor powrócił? w tym stwierdzeniu jest baaardzo duzo informacji Jaki kapitał jest wlascicielem stockwatch ??? Moderator:KRS i CRBR Ci w pomoc
|
|
Mala ciekawostka...
Według Banku Światowego, w latach 2008–2023 PKB UE wzrósł o 13,5% (z 16,37 bln USD do 18,59 bln USD), podczas gdy PKB USA wzrósł o 87% (z 14,77 bln USD do 27,72 bln USD) . PKB Wielkiej Brytanii wzrósł o 15,4%. W 2023 roku PKB UE stanowił 67% PKB USA – w porównaniu ze 110% w 2008 roku
Tak ze więcej lewactwa zielonego ładu gender i muzułmanów na socjalu
|
|
szarlej81 napisał(a): Druga kwestia która mnie zastanawia jak polska turbo-prawica spod znaku czerwonej czapeczki, która często przedstawia zagraniczne a szczególnie niemieckie inwestycje w Polsce przez pryzmat "kolonizacji i wysysania kapitału" jednocześnie doszła do wniosku, że potencjalne europejskie inwestycje w USA, które według mnie zresztą są patykiem po wodzie pisane to olbrzymi sukces pana Trumpa.
wystarczy zrozumiec na czym polega róznica inwestycji w green field od wykupu np wodociagów portów elektrowni czy Zelmera
|
|
szarlej81 napisał(a):A ja tu się zastanawiam jak EU ma niby inwestować w USA, skoro jest to kompetencja nawet nie tyle poszczególnych państw a poszczególnych przedsiębiorstw i czy przypadkiem nie obiecano tutaj Trumpowi przysłowiowych Niderlandów. Ktoś będzie chciał i widział w tym interes to sobie w USA zainwestuje, ale nie widzę raczej metody aby kogoś do takich inwestycji zmusić. Druga kwestia która mnie zastanawia jak polska turbo-prawica spod znaku czerwonej czapeczki, która często przedstawia zagraniczne a szczególnie niemieckie inwestycje w Polsce przez pryzmat "kolonizacji i wysysania kapitału" jednocześnie doszła do wniosku, że potencjalne europejskie inwestycje w USA, które według mnie zresztą są patykiem po wodzie pisane to olbrzymi sukces pana Trumpa. I jeszcze takie coś Cytat:UE zobowiązała się do zakupu energii z USA o łącznej wartości 750 mld euro. Ma to oznaczać, że UE będzie kupować rocznie - jak podkreśliła przewodnicząca KE - LNG za 250 mld dolarów przez trzy kolejne lata prezydentury Trumpa. To dobrze, czy źle, że do Europy trafi amerykański gaz? Bardzo małostkowo postrzegasz rzeczywistość. Trump czy niemiecka Layen jest fortpocztą wlasnego przemysłu. Te uzgodnienia zostały juz poczynione na temat inwestycji o których sie dowiesz jak one zaistnieją. Cały czas szukam co zyskala UE w zamian tych jakby nie było gigantycznych ustepstw wobec USA. To jest kolejny czynnik wasalizmu UE - przypominam ze UE będzie płacic za bron na Ukraine oraz ma zwiekszyc wydatki na zbrojenia. Moze tez lewactwo zbiera wrecz zniwa za swoje "konsyliacyjne" podejscie do osoby Trumpa ?? Po konfrontacji i pokazaniu siły USA lewactwo teraz musi otrzepywac kolana... Moża tylko oczekiwac jak dalej bedzie postepowac Trump wobec naszego lokalnego nienawistnika Tuska...
|
|
W UE, szczegónie w Niemiec rozczarowanie umową, podsumowujac to delikatnie.Okazuje się ze ten tepy prymitywny pomarańczowy prawak ograł oświecone ponadczasowe lewactwo. Do nałozonych ceł UE ma zainwestowac mld w USA kupić uzbrojenie za mld i energie za UWAGA !!!! za 750 mld EURO !!! Co zyskała UE .... NIC. Mam ndzieję że straumatyzowana Leyen szybciej bedzie wprowadzac zielony ład i mln muzulmanów do UE i bedzie łamac kregosłupy nieposłusznym krajom UE to zrzeszenie 27 panstw. Leyen jedzie coś ustala i to jest wiążące dla 27 państw ??? Nikt nie musi tego zatwierdzić ???
|
|
Nie mineło 2 godziny i stało sie
"Prezydent USA Donald Trump poinformował w niedzielę po spotkaniu z przewodniczącą Komisji Europejskiej Ursulą von der Leyen w Szkocji, że w ramach porozumienia handlowego między UE a USA ustanowiono stawkę celną w wysokości 15 proc."
Nie napisano co zyskała UE... - pewnie nic. Kolejny raz potwierdza się że lewactwo to stan umysłu zdolne tylko do nienawisci i predysponujace do bycia wyrocznia w zyciu codziennym kazdego czlowieka. Tak się zastanawiam na czym bedzie opierać sie przemysł UE za 10 lat ??? Będa sprzedawać powietrze w workach z mniejsza zawartoscia CO2 ???
czyli od poniedzialku up ?
|
|
..tylko totalnie naiwny człowiek może wierzyć ze ducze Tusk nie wpływał aby obalic demokracje i żeby nie został zaprzysięzony Nawrocki. Pytanie jest tylko takie jaki miał wpływ czy byl hersztem czy tylko "trzymającym kciuki". Wszystkie harce Giertycha, Bodnara i jakoby autorytetów Zoll czy Gersdorf zostały by przerwane jednym poleceniem Tuska, a to się nie stało. Czekam tylko na więcej informacji od Hołowni... Juz Tusk na propagandowym spotkaniu w Pabianicach zaczął się oczyszczać i zaprzeczac temu co kazdy słyszał od tygodni - typowy styl hipokryty na którym w polittyce funkcjonuje od 35 lat. Bodnara juz nie ma w rzadzie bo nie potrafił zlikwidowac wyniku wyborów prezydenckich ???
|
|
... po pustym szalenstwie byla powrotka. Wygląda na to ze teraz jestesmy w konsoli ale połke wyzej - przybywa tez graczy przy stole bo LOP rosnie.
Za kilka dni rozstrzygniecie w sprawie ceł. Lewactwo unijne jednak troche poskromiły swój absolutaryzm i zaczęła normalnie traktowac Trumpa i z nim rozmawiac. Długo trwało aż doszło do nich ze tylko Niemcy moga stracic na braku porozumienia a nie USA które mają duzy deficyt handlowy. Już był wcześniej pierwszy sygnał bo UE zrezygnowała z opodatkowania google facebook i x w Europie. Wygląda na to że wojny celnej nie bedzie i to według mnie rzutuje na notowania na giełdach gdzie jest oczekiwanie na rekordowych poziomach. Obstawiam ze dojdzie do porozumienia i bedzie up na giełdzie. Japonia osiagnęła porozumienie, niby zostają Chiny ale według mnie nie mają argumentów i tez juz zrezygnowały z sankcji na metale rzadkie więc tutaj niepowinno być spornych kwestii w czerwcu nie było deficytu budżetowego w USA dzięki cłom, w Chinach ceny producentów spadły więc dostosowali sie do ceł.. czego więcej trzeba jak wzystko jest jasne ?...
|
|
Tak na marginesie - jeżeli forum na akcjach dobrze wyglada bo sa rzeczowe informacje i tresci to dlaczego na watku o trendzie jest taki marazm i brak postów ?? Już chcalem tez pisac że będzie wybicie bo banki znowu zarobiły w II kwartale mld i stopy nie zaszkodziły wynikom, a wiadomo jaka siłę maja banki w WIG20 ale się powstrzymaem ze względu na.... marazm na tym watku. zawsze tak tutaj jest ?
|
|
na fw ja widze LOP 54 tysiecy porównujac z poprzednim kwartałem gdzie było około 33 tys to juz stanowi ciekawy delikt
Widziałes kiedys takie zagranie że przy sytuacji na świecie konstans GPW wyrwała się z konsoli i miedzy 9:30 a 10:15 wybiła 70 pkt ??? Ja sobie takiej sytuacji nie przypominam. Jak było ciagniecie up to było powolny ruch punkt po punkcie bez korekt aby nie mozna było uśrednic i wyjść. Do tego było skupowanie akcji aby mozna było na nich też zarobić. W piatek tego nie było - dlatego ten ruch jest dla mnie bardzo podejrzany i biore opcje ze może byc spadek a ten ruch był tylko po to aby doładowac S na wyzszym poziomie dlatego LOP nie spadł chociaz powinien. Piszę to jako osoba która twierdzi ze dzięki PPK powinnismy mieć w długim terminie trend wzrostowy
|
|
 Nawet się okazuje że tyrowicz została przydzielona przez tuska wręcz z premedytacją do RPP, aby pielęgnowac wojne Polsko-Polską.... cytat "Profesor Joanna Tyrowicz jest ekonomistą, wybitną specjalistką od rynku pracy. Przez lata pracowała w Narodowym Banku Polski. Opracowywała tam bardzo szczegółowe i precyzyjne raporty. Joanna Tyrowicz została wyrzucona z Narodowego Banku Polskiego przez Adama Glapińskiego. Padały wtedy oskarżenia o to, że szef NBP chciałby widzieć dane nieco wygodniejsze polityczne. Joanna Tyrowicz będzie w Radzie Polityki Pieniężnej wymagającym przeciwnikiem dla Adama Glapińskiego. Senat ma ją wybrać na sierpniowym lub najpóźniej wrześniowym posiedzeniu."
|
|
grum powaznie '"Przytocz KŁAMCO jak Tyrowicz obrażała Glapińskiego Jak o czymś piszesz to przytocz źródło, zacytuj. Twoje wpisy wyglądają jak próba onanizowania się własnymi mało przemyślanymi wpisami. Proszę daruj sobie to.... " Mozna inaczej reagowac np pokazać że czyjes wpisy sa nieadekwatne z rzeczywistością a nie obrażając... Słabe to jest.. Cały czas czekam na inwestycje PKN - tutaj się skup żeby się nie okazało ze kolejny raz żyjesz w jakiejś alternatywnej rzeczywistosci
|
|
w google wrzuciłem fraze "tyrowicz o glapinskim wywiad rmf fm" i wypluło info na cała strone gdzie w jednym TYTULE mozemu nawet przeczytac największa krytyczka glapińskiego ... ...więc grum badx dorosłym i nie obrażaj ludzi bo coś ci się wydaje...
Oczywiscie tyrowicz brylowała w mediach w 2022 i 2023 roku po wielkiej kompromitacji gdzie w grudniu 2023 roku inflacja była na poziomie około 7% a w marcu 2024 roku inflacja wyniosła 3% IDEALNIE w ten sposób jak przewidział Glapiński. W tym momencie tyrowicz przestała byc osoba medialna a stała się osoba upadła która co posiedzenie RPP domagała się podwyżek stóp o 200kt a teraz o 250 pkt
|
|
Jesteśmy jakoby ludźmi dorosłymi - najpierw napisz mi jakie NOWE inwestycje wprowadził tuskowy zarząd PKN - bo podwazasz zapaść inwestycyjna w PKN a ja poszukam specjalnie dla Ciebie rzecz oczywista o Tyrowicz. Notabene był taki słynny wywiad w RMF z tego co pamietam.... jeszcze składała Tyrowicz jakies zawiadomienia do prokuratury na Glapińskiego...
Więc grum badź dorosłym... ...czekam
|
|
ucieczka S zamykające stratne pozycje ?
|
|
Największy paradoks z Tyrowicz był taki że była nominowana przez Tuska i co posiedzenie domaga sie podwyzki stóp o 200pkt - 250pkt. Jednoczesnie Tusk chciał chce ? obnizki stóp i nawet groził Glapińskiemu Trybunalem Stanu za prowadzenie według niego nieodpowiedniej polityki pieniężnej...
|
|
grum napisał(a):krawędź napisał(a):[quote=grum][quote=krawędź]
Przytocz jej opinię gdzie pluła na Glapińskiego.... Przytocz jej prognozy Na marginesie powinieneś przeprosić wszystkich, którzy niestety mieli możność przeczytania twoich wpisów, bo obrażasz ich inteligencję. Zaprzeczasz oczywistym faktom ze tyrowicz brylowala w mediach i obrazała Glapinskiego jakoby był niekompetentny ??? Z czasem była tak niewiarygodna ze z mediow znikneła - jeżeli ktoś sie interesuje gospodarka i to sledził to wie ze to co napisałem jest rzecza oczywista
|
|
grum napisał(a):krawędź napisał(a):Tyrowicz na ostatnim posiedzeniu RPP zaproponowała podwyzke stóp o 250pkt.... - bardzo ciekawa osobowość... Oczywiście poplecznikow nie znalazła Chłopie gdybyś miał ułamek jej wiedzy to twoje wypowiedzi by ludzie w ramki nad łóżkiem wieszali. Ja również bym powiesił ;-) Nie zaprzeczam że Tyrowicz może mieć jakąś wielką wiedzę z jakiejś dziedziny, ale na pewno nie jest to polityka pienięzna - tyle razy się osmieszyła ze swoimi pognozami inflacji, ze z guru Tuskowych mediow gdzie wręcz pluła na Glapinskiego zwyczajnie upadła i juz przestała byc medialną osobowościa....
|
|
W zeszłym roku po 1 sierpnia zaczęła się korekta na giełdach Coś mi się wydaje ze mogą to powtórzyc ze względu na LOP na kontraktach. Po wybiciu na 2950 nie zauwazyłem uciekajacego LOP-u, a wybicie z 2880 na 2950 to jakby nie bylo 70 pkt. Do tego te wybicie było zrobione w 1 godzine z obrotem 100mln - czyli to nie miało na celu zbieranie akcji pod powolny wzrost tylko chęć uzyskania efektu "łał". Sierpień wrzesien korekta a później od paxdziernika do grudnia wzrost to by był interesujący scenariusz. Do tego trzeba pamiętac o cłach Trumpa ktore maja datę 1 sierpień
|
|
Tyrowicz na ostatnim posiedzeniu RPP zaproponowała podwyzke stóp o 250pkt.... - bardzo ciekawa osobowość... Oczywiście poplecznikow nie znalazła
|
|
grum napisał(a):krawędź napisał(a):grum napisał(a):kurcze też wziąłem ekwiwalent za urlop...... ". Jak nie lubisz szefa to zgłoś to do prokuratury Bodnara to szef dostanie zarzuty że kradł i bedzie miał też dołożone za to ze niedopełnił obowiazków, przekroczył uprawnienia i działał w zorganizowanej grupie przesępczej... chłopie ironii nie łapiesz.... ... a ja na powaznie dalem Tobie recepte jak wykończyć szefa - nie potrafie sie zachować.... Czekam natomiast na te nowe inwestycje ktore robi w PKN Tuskowy zarząd - to jest powazna sprawa, bo mi się wydaje że to puści pijarowcy bez wizji i intelektu dbajacy tylko o elektorat Tuskowy aby mieli co przetwarzac i aby dopełniac ich nienawiść. Fąfara zrobił wielka tragedie o Olefiny oskarzajac Obajtka o nietrafiona inwestycje i ze ukradł mld - zmienił nazwe inwestycji i ja kontynuuje... ale juz po cichu.... Natomiast Obajtek dosttał zarzut za Olefiny - ze zrobił sobie protettyke uzebienia z firmowej karty....
|
|
grum napisał(a):kurcze też wziąłem ekwiwalent za urlop...... ". Jak nie lubisz szefa to zgłoś to do prokuratury Bodnara to szef dostanie zarzuty że kradł i bedzie miał też dołożone za to ze niedopełnił obowiazków, przekroczył uprawnienia i działał w zorganizowanej grupie przesępczej...
|
|
grum napisał(a):kurcze też wziąłem ekwiwalent za urlop...... "zapaść inwestycyjna PKN"?? Widać to po kursie ;-) Potrafisz rozbawić, bo nikogo tymi bzdetami nie przekonasz. To powiedz mi jakie inwestycje wdrożył zarząd PKN - ten Tuskowy. Olefiny gazowce elektrownie gazowe farma wiatrowa na Bałtyku to Obajtek... Też Tobie powiem w zaufaniu że cały wzrost na gieldzie to przez Morawieckiego... bo wprowadził PPK. Zakładam że w 2027, a nawet na końcu 2026 roku roku WIG20 bedzie na 4000pkt Obecnie kapital PPK to 35 mld i rośnie.. Dlatego kupowac wszystko jak idzie i trzymać szczególnie teraz PKN bo według mnie za te ceny na stacjach w II kwartale - takie same jak w Niemczech - powinien wykazać 5 mld zysku, a gdyby byl Obajtek to bym napisał 8 mld. Do tego ceny energii razem z przesyłowymi które poszły up o 50%... ... ale wiesz pewne rzeczy trzeba rozumieć..
|
|
...ach a niedziela.... W 2024 gdy juz rządził TUSK KAŻDY zarząd w przedsiębiorstwach SP notowanych na giełdzie nie dostał absolutorium za rok 2023. Wtedy ci nowi lepsi inteligentniejsi nie wiedzieli nawet dlaczego tak robią ale przyświecała im wizja własnego guru Tuska - PIS to złodzieje. Rozpoczęło się poszukiwanie pretekstu na taką decyzję , "przyciskanie" szanazowanie prcowników wynajęte firmy audytorskie tysiace kontroli paralizując działalnośc tychże przedsiębiorstw. Jeszcze w 2024 roku było info ze Jagiełło kradł - tak , tak ten który byłe prezesem przed PISem który wprowadził BLICK - miał miec zarzut że zdefraudował pieniądze bo wypłacił zarzadowi ekwiwalent za urlop zamiast te osoby wysłac na urlop... Jednak to szybko ucichło ... za duży absurd nawet dla wyborców Tuska ???. W 2025 został tylko Obajtek jakoby największy złodziej.... Właśnie znaleźli powód aby znieśc mu immunitet... Po wydaniu dziesiątek mln pln, po zapaści inwestycyjnej PKN, po stratach niewykorzystanych szans okazało się że głownym powodem wystąpienie o zabranie immunitetu jest nie sprzedawanie na stacjach jednego nakładu pisma 'NIE"  . Do tego są równie powazne zarzuty ale pomniejsze - stał się posiadaczem nowych zębów płatne z karty firmowej - co w koszty wrzuca prawie kazdy przedsiebiorca mający kontakt z klientem no i podpisanie umowy z firmą detektywistyczną bo ... prezes firmy nie może tego robić Ja się czuję jakbym był w kosmosie absurdu... Chcialbym też zobaczyć koszty działań nowych zarządów aby udowodnic że wstrzymanie absolutorium było zasadne. Też mnie zdumiewa działalnośc prasy gdzie w 2024 było setki artykułów jakie będą zarzuty jakie mld ukradli a jest 2025 rok i cisza ...
|
|
1ketjoW napisał(a):Cytat:Zasadniczo o to właśnie wszystko się rozbija. Tylko, że granica między legalnym a nielegalnym czasem jest bardzo płynna W przypadku wydanych przez RP pozwoleń na pracę nie jest płynna. Przykład z Nigeryjczykiem pokazuje natomiast, że służby nie kontrolują, co dzieje, że z osobami, którym wiza się skończyła. Przecież takie osoby albo wizy nie powinny dostawać, albo w momencie gdy skończą im się środki odwoławcze powinny być wysyłane do kraju pochodzenia. To nie powinno być trudne do zrealizowania. ????? wiesz jak to robili Niemcy gdy zlapali Polaka PRACUJĄCEGO nielegalnie - byli brani do furgonetki i w tym samym dniu zostali wypychani na Polska strone z niedźwiadkiem wbitym w pszport... - to nie było tak dawno
|
|
Trump zapowiedział nałożenie cel na sprowadzaną miedź... - według mnie raczej to nie zostanie zrealizowane bo spowoduje to że wkład w produkt z miedzią będzie kosztowo wyższy niż w innych krajach. To tak jakby Polska nalozyła 50% cła na gaz - troche absurd... Mam S na "amerykańską" miedź i zobaczymy czy cła zostaną odwołane...
|
|
Z własnego doświadczenia wiem, że ludzie się kochają niezależnie od tego jaki partia jest u władzy, ale każdy ma swoje doświadczenia....[/quote] Jest coś takiego jak antykoncepcja i posiadanie potomka wiąże się z decyzja a nie tylko z kochaniem. 2000 -2004 rok wyż demograficzny (700tys) ma 20, 20 kilka lat a liczba urodzeń około 330tys ...
|
|
grum napisał(a):Przeciętne zatrudnienie w sektorze przedsiębiorstw1 w maju 2025 r. wyniosło 6433,3 tys. i było o 0,8% mniejsze niż przed rokiem (wobec spadku o 0,8% w kwietniu br. oraz o 0,5% w maju ub. roku) - źródło: ssgk.stat.gov.pl/Rynek_pracy.h...W końcu maja br. w urzędach pracy zarejestrowanych było 782,8 tys. bezrobotnych, tj. o 2,5% mniej niż w kwietniu br. oraz o 0,8% więcej niż w maju ub. roku. Stopa bezrobocia rejestrowanego wyniosła 5,0%, tj. obniżyła się o 0,2 p.proc. w skali miesiąca, natomiast w skali roku nie uległa zmianie. - źródło: ssgk.stat.gov.pl/Rynek_pracy.h...Źle odczytujesz dane. Gdyby to było tąpniecie w gospodarce niezwiązane z demografią to stopa bezrobocia przede wszystkim by wzrosła albo by była dodatnio skorelowana. to teraz pokaz gdzie sie pojawiło 187tys nowych wakatów... Zapotrzebowanie na pracownikow się skończyło i dobrze ze jest taka demografia bo nie powoduje to drastycznego wzrostu bezrobocia.
|
|
grum napisał(a):[quote=krawędź]e/quote]
No to już się chłopie dosłownie pogubiłeś, zwłaszcza używając słowa "rzeczowa merytoryczna debata". Na podstawie twoich wywodów doszliśmy do wniosku, że problemem spadku zatrudnienia w Polsce jest .... demografia. Nawet wyraziłem swoją skruchę, że mam tylko jedno dziecko. Oczywiście Ci co drzewa nie posadzili, domu nie zbudowali dziecka nie spłodzili.... wypisz wymaluj : Kaczy.... nie są winni. Nie chcę nikogo urazić. Tylko co ma ten przybysz na pontonie z tą kwestią?? Gdyby nie było pierwotnego problemu .... demografia (np. czytaj: o tym wypisz wymaluj) nie trzeba by wydawać wiz pracowniczych. Jeszcze raz przepraszam, że ja tylko z jednym dzieckiem wyskoczyłem. Na marginesie o tzw. kwestii demografii (albo bólu głowy w sypialni - jak zwał tak zwał) najczęściej rozprawiają księża i kawalerowie. Może zrobimy jakąś ciekawą analizę w tym zakresie? krawędź - co ty na to??
Ja już znalazłem jedną ciekawą wypowiedz: Kaczyński o demografii w Polsce: Jeżeli młode kobiety piją tyle samo, co ich rówieśnicy, to dzieci nie będzie.... Tąpniecie o 187 tys etatow w I kwartale 2025 to jest demografia ??? Raczej tapniecie w gospodarce - nic nie pisalem o demografii to Twoja diagnoza. Oczywiscie demografia jest problemem ale według mnie nie jest to jednoznaczne z konieczności przyjmowania wszystkich emigrantów. Widze w Niemczech Francji Holandii belgii Austrii co spowodowało przyjecie muzułmanów i Murzynów.. Demografie zatrzymało po pierwsze w 1997-2001 rządy KLD UW UD PO KO z balcerowiczem gdzie zafundowali Polsce zapaść gospodarcza, gdzie zatrudnionych było 13,5mln osób (teraz jest 17mln) a obecnie medialna ideologia lewicowa i porównywanie rodziny wielodzietnej czyli 2 dzieci w zwyż jako patologii. Jezeli nie zacznie sie promowac rodziny to ta zapaśc sie bedzie pogłebiac
|
|
emigrant 1 ukrainiec uciekający przed wojna ktory pracuje, kulturowo podobny do kultury polskiej
2 Somalijczyk podrzucony przez Niemcy - nie pracuje i domaga sie pelnego socjalu - czyli mieszkania , pełnego utrzymania i "kieszonkowego" do tego odmienna kultura gdzie kobieta nie jest na równi z meżczyzna
powod przybycia 1 wiza pracownicza - ma adres zamieszkania, dokumenty, nie moze ubiegac sie o socjal
2 przybysz na pontonie - moze dostac azyl i konieczność utrzymania do końca zycia. Nie ma dokumentów, nawet nie mozna zweryfikowac jego wieku
Moze czas zrozumiec te pewne niuanse. "Straszenie emigrantami" czy tez "rasizm" to tez jest słowo klucz ktory ma zamknąc rzeczową merytoryczną debatę. Jezeli nawpuszczamy przysłowiowych "Somalijczyków" Polska już nie bedzie taka jak obecnie - pytanie czy tego chcemy
|
|