Witam.
Pozwolę wyrazić swoją sugestię związaną z twoim problemem, dotyczącą wyboru między tp a Netią, wiem, co nieco na ten temat, ponieważ procuje w tej branży i dosłownie mam styczność, na co dzień z tymi operatorami ( częściej TP). Jeżeli chodzi o niezawodność działania usługi to czy w tp czy w Netii będzie działać tak samo, ponieważ uzależnione jest to w dużej mierze od linii, na jakiej pracuje owa usługa, bo jak wiemy Tp dzierżawi linie dla Netii ( chyba, że ma własną sieć, ale na razie to jest rzadkością w skali kraju) i dlatego gdy, w tepsie chodziło dobrze to w Netii również będzie ok. a jeżeli zrywało w tepsie z powodu linii to zmiana operatora nic tu nie zmieni. Jeżeli chodzi o usuwanie usterek to przychylałbym się w kierunku Tp ponieważ oni wiadomo „ dbają” o swoich klientów i szybciej usuwane sa ewentualne uszkodzenia po prostu krótsza Ścieszka zgłaszania usterek a w Netii to strasznie się wydłuża, bo zanim zgłoszenie ewentualnej usterki dojdzie do Tp to „czasami” parę dni mija

i tu kolejny problem powstaje a mianowicie, kto te usterki usuwa np. dla Netii, bo gdy usuwają ją serwisanci z tp to będzie na pewno zrobione ( chyba, że są problemy niezależne od nich) a zdarza się często, że Netia wysyła jakiś własnych techników, którzy tak naprawdę nic nie wiedzą i Proszą potem o pomóc serwisantów z Tp. A to, że dzwonią ciągle z ofertą przedłużenia umowy to jest chyba normalne, ponieważ każda firma chce mieć jak najwięcej klientów i będą wciąż nalegać, bo dla każdego „sprzedawczyka” „ naganiacza” ( to ta osoba, co dzwoni z ofertą) liczy się każdy klient, ponieważ są oni z tego potem rozliczani, jeżeli będzie miał mało klientów to out z roboty. A jeżeli chodzi o rozdzielanie usługi na wiele kompów to przecież wystarczy router. jeżeli chodzi o cenę to zdecydowanie tańsza jest Netia . aha i jeszcze jedno nie wszędzie może działać Netia bo na nie każdej centrali TP ma swoje pułki z dostępem do Internetu ( tzw WLR) wybór musisz sam podjąć, ja przychylałbym się do TPSA
Pozdrawiam.