Temat:
BORYSZEW
Nieraz bywało tak że raport danej spółki był nędzny a nie wywołało to jakiejś lawiny spadków. Tak samo po opublikowaniu bardzo dobrego raportu nie było euforii. Opinie doradców natomiast są tak samo trafne jak prognoza pogody.
|
|
Sprawdź może dokładnie zawartość ukrytych folderów w c:\użytkownicy lub coś w ten deseń. Często gęsto programy ładują tam pliki ze swoimi ustawieniami.
|
|
Problem jak w temacie. Od wczoraj nie mogę odpalić programu fibotrader ponieważ pakiet zabezpieczający twierdzi że to wirus.Fibotrader jest blokowany konkretnie przez funkcję deep guard pakietu f-secure. Pakiet zabezp, windows oraz fibotrader są legalne. Czy ktoś z forumowiczów ma podobny problem?. Pozdrawiam
|
|
Bank w którym jest zatrudniony ten analityk powinien pokryć ewentualne straty firmy na wskutek spadku wartości jej akcji.
|
|
Temat:
KGHM
Funkytown napisał(a):
Przykre jest to, że KGHM ma jedne z najtrudniejszych złóż na świecie - wydobycie jest wyjątkowo drogie. Konkurencja nie ma takich problemów, a tu jeszcze łup podatkiem :/
Sądziłem że te stawki będą jednak znacznie niższe...
Przykre jest to że nieudana imitacja pseudorządu z pseudopremierem na czele dobija podatkiem to co może przynieść zysk. Zresztą co oni innego potrafią.....
|
|
Temat:
KGHM
To nie jest jakieś załamanie kursu. Ktoś spanikował, za nim następny i jest to co jest. Za mały wolumen by pisać o jakiejś tragedii. Jutro, pojutrze kurs wróci do normy.
|
|
Tak. Nie wyświetla komunikatu o błędzie ani zmiany procentowej kursu. Będę dalej to drążył
|
|
Witam, mam mały kłopot. Piszę w AFL własną eksplorację i nie wiem jak zdefiniować kolumnę wyświetlająca zmianę procentową kursu. Szukałem na googlach i też niczego nie znalazłem. Chodzi mi o coś takiego: AddColumn (........., "Zmiana"); Co wpisać zamiast tych kropek by została utworzona kolumna ze zmianą procentową kursu?? Coś takiego jak Change Chg %Chg nie wypala, mam wyświetlany błąd. Będę wdzięczny za przykład bądź jakiegoś linka.
|
|
Temat:
BORYSZEW
Jeżeli Boryszew na dobre zacznie skupywać swoje akcje to będzie chciał to zrobić jak najtaniej. Boję się że znowu zaczną się dziwne zawirowania kursu.
|
|
KS w moim odczuciu nie jest karą tylko fizyczną eliminacją osoby mogącej ponownie dopuścić się zbrodni.Powinna być orzekana i wykonywana a informacja o wykonaniu winna być podana do publicznej wiadomości. Prezydent powinien być pozbawiony prawa łaski a sam fakt przyznania się do zbrodni nie powinien wpływać na zmianę kary na np dożywocie. Polska powinna przywrócić KS nie oglądając się na UE. Rządzący powinni wreszcie zrozumieć że wybiera ich naród a nie komisarze unijni.
|
|
|
|
Mitia popatrz lepiej co się dzieje teraz z borkiem. Ktoś tak ewidentnie zbija kurs że tego już nawet spekulacją nie można nazwać. Być może wiadomo niewielkiej liczbie osób o dobrych wynikach w poniedziałek i teraz kombinują by kupić jak najtaniej. Mogę się mylić ale w poniedziałek mogą być niezłe wzrosty.
|
|
Jak dla mnie to nie ma żadnego. Mamy dużą dowolność przy wyznaczaniu tych zniesień i już z racji tego możemy to porównać to wróżenia z fusów. Ktoś napisze książkę, zamieści w niej parę zrzutów historycznych i niektórzy to kupują. Wszystkie te złote metody zawodzą gdy mamy do czynienia ze sterowaniem kursem, huśtawką nastrojów u innych lub złym infem/raportem.
|
|
Temat:
BORYSZEW
style napisał(a): jadę już z Romanem na jednym wozie od ponad 1,5 roku to pojadę jeszce dłużej. Jedziesz 1,5 roku i zaliczyłeś takie luki??  kliknij, aby powiększyć
|
|
Temat:
BORYSZEW
Rozgoryczenie bywa złym doradcą. Spółka od pewnego czasu porusza się w trendzie bocznym a inne rosną. To potrafi podnieść ciśnienie. Obserwując przebieg notowań odnoszę wrażenie że ktoś zbija tę spółkę w dół. Ceny w czasie sesji już idą w górę i nagle znajduje się ktoś kto sprzedaje taniej. Nie patrzy na to że mógłby zarobić, dla mnie sytuacja jest niezrozumiała. Analizując na wykresie dane historyczne oraz wyznając zasadę że historia lubi się powtarzać uważam że warto jeszcze potrzymać te akcje. Próby rozwiązania tego stanu rzeczy nie ułatwia fakt że Boryszew jest całą grupą mniejszych spółek o różnym profilu produkcji.W przypadku takiej vistuli można np obserwować jakieś wskaźniki nastroju konsumentów,ruch w ich salonach, obecność w mediach i na tej podstawie snuć przypuszczenia o przyszłości firmy. Na borku mamy wszystkiego po trochu więc pozostało czekanie, tym bardziej że na ich stronie nic szczególnego nie podają.
|
|
Wpisz sobie w googlach fibotrader. Tu zrobisz chyba wszystko jeżeli chodzi o fibo
|
|
mathu napisał(a):Jeżeli wklejam AT jakiejś spółki z formacją np. trójkąta zwyżkującego i podaniem poziomu docelowego, to jest to jak najbardziej sugerowanie zakupu, bo niby co innego. Ale nie naganianie. Dlatego ten punkt jest źle sformułowany. Najgorzej gdy moderator postawi znak równości pomiędzy sugerowaniem i naganianiem. c. sugerujące, choćby w najlżejszej formie, kupno bądź sprzedaż akcji,Przy takim punkcie regulaminu żaden wykres cię nie wytłumaczy. Sam punkt c jest błędnie napisany, jego przydatność może zanegować dosłownie każdy.O wiele lepiej napisać Otwarcie zachęcające do kupna bądź sprzedaży. Jeżeli do tego punktu dołożymy jakąś nadgorliwość moderatora to stąd już krok do złej krwi / atmosfery na tym forum. Najlepiej byłoby ten punkt w ogóle usunąć albo zaraz pod nim dać przykład jego naruszenia wraz z bardzo szczegółowym uzasadnieniem.
|
|
Temat:
BORYSZEW
pablo_n napisał(a):Nowy - tak uzasadniając to każda informacja nic nie znaczy - a jest odwrotnie - każda ma znaczenie - KAŻDA! Napisałem że nie musi a nie że nic nie znaczy a to już różnica. Mógłbym pomyśleć w ten sposób: jeżeli Boryszew robi wywiad o jakiejś półce to chce ją przejąć. Jeżeli chce ją przejąć tzn że jest w świetnej kondycji bo go na takie przejęcie stać. Następnie jeżeli pan Karkosik kupuje tyle akcji to coś wie i należy spodziewać się wzrostów. To wszystko teoretycznie powinno się przełożyć na notowania. Teoretycznie bo rynek rządzi się swoimi prawami.
|
|
W amibroker 5.20 ilość kart zmienia się w tools/preferences/charting opcja number of chart sheets. Nie wiem jakiej wersji używasz ale u ciebie powinno być podobnie
|
|
Temat:
BORYSZEW
To jeszcze niczego nie musi oznaczać. Jeżeli rozpoznanie tej spółki wykaże że jakakolwiek inwestycja nie jest warta zachodu to Boryszew da sobie z tym spokój. Jeżeli chodzi o drugą wiadomość to też niczego nie musi oznaczać. Gość po prostu ma więcej głosów na WZ i tyle.Zresztą o wszystkim zadecyduje rynek. Jestem tylko ciekaw czy ktoś nie maczał palców w tej totalnej zwale z 2010-10-06 i w obecnym powolnym obsuwaniu się kursu.
|
|
 kliknij, aby powiększyćJeżeli chodzi o coś takiego to darmowy fibotrader. To co widzisz to tytuł notatki, gdy ustawisz na nim kursor myszy to zobaczysz jej treść
|
|
Temat:
POLITYKA
Wspominam z łezką w oku bo wtedy górnik był szanowany przez dozór, przynajmniej tak w miarę,ludzie byli sobie bardziej życzliwi. Jeśli chodzi o te filary ochronne to nie szeregowy górnik podejmował o tym decyzję tylko dyrektor kopalni. Jest na każdej kopalni dział geologiczno-mierniczy i to dzięki nim wiadomo pod czym kopalnia ma zamiar wybierać.Generalnie to na takiej kwk Halemba jest przerost dozoru, jest ich po prostu za dużo a każdy chce nieźle zarobić. W latach 90-tych przewodniczący zakładowej solidarności był na etacie nadsztygara. Tu są topione pieniądze i za to powinni się zabrać. Ceny sprzętu i narzędzi dla kopalń są wzięte z kosmosu. Dodatkowo te kopalnie są obciążane róznego rodzaju opłatami i nie wiadomo jeszcze czym. Problem tkwi w tym że rząd nie chce tego naprawić tylko na siłę zgnoić i pozamykać te kopanie a później będzie kupował węgiel za granicą.
|
|
Temat:
POLITYKA
Dajcie już spokój górnikom bo nie macie pojęcia o ich pracy i zarobkach a powielacie bzdury wypisywane w internecie. Te same bzdury co dane GUS-u że w tym regionie kraju ludzie zarabiają 4 tys pln a w innym 3500. Byłem górnikiem, teraz jestem na emeryturze. Wiem co to za praca i jakie tam są teraz zarobki bo mam kolegów którzy pracują pod ziemią. Co do śp Edwarda Gierka. Gdyby nie on to teraz jeździlibyśmy rowerami po polnych drogach. Ci co przyszli po nim na ster niczego już nie wybudowali, a obecna ekipa po oddaniu 100 metrów autostrady świętuje to 2 tygodnie. Później to pół roku remontują. Jest faktem że Gierek zadłużył nasz kraj ale coś za to wybudował a inni co zrobili??????. Za psi grosz oddali to co było zbudowane za pieniądze z tych pożyczek i podatki waszych ojców. W Bytomiu i Sosnowcu budowę szpitali finansowały kopalnie, każda jedno piętro i wyposażenie. Co teraz wybudowano???. Niedaleko mnie czesi kupują dwie kopalnie, im się opłaci inwestować, naszym nie. Górnik jest temu winien??. Gdy w internecie pisano o kontrolach NIK w ZUS-ie to zawsze był jeden zarzut: niegospodarność. Temu też jest górnik winien??.
|
|
Polecam fibotrader. Na początku jego wygląd może zniechęcić ale po dopasowaniu do swoich potrzeb docenisz jego zalety.
|
|
Temat:
GRAAL
 kliknij, aby powiększyćTu masz poziomy wsparcia i oporu wygenerowane automatycznie przez program fibotrader. To mi wygląda na totalną zwałę, popatrz na daty poniżej tego zrzutu. Jest szansa na to że kurs osiągnął tak niski poziom że już niżej spaść nie może. Popatrz co się działo z techmexem. Tam nawet po ogłoszeniu upadłości ryzykanci sporo zarobili, niewykluczone że na graalu sytuacja się zmieni.
|
|
Temat:
VRG
Vistulę kupuję/sprzedaję i obserwuję od dłuższego czasu. Jest to spółka na której skoki rzędu 5-7% nie są niczym niezwykłym. Osoby które kiedyś obserwowały jej notowania doskonale pamiętają te skoki oraz to jak ktoś celowo zbijał jej kurs, nie pozwalał jej urosnąć. Moim zdaniem w jej przypadku zawodzi logika, analiza techniczna i chyba wszystko co tylko możliwe. Jeżeli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.
|
|
Można. Ściągnij go i zainstaluj. Jeżeli nie wiesz jak wprowadzić notowania do tego programu to odpisz na forum, opiszę ci to na szybko. W sumie dziwię się temu pytaniu bo dawno powinieneś to sam wypróbować.
|
|
Temat:
ORBIS
Ciekawe czy z orbisem będzie tak jak z techmexem. Najpierw szalony spadek a później ostra jazda w górę. Nie zdziwię się jeżeli ktoś na tym jeszcze nieźle zarobi.
|
|
Temat:
VRG
grandme1 , vanGild mam co prawda 2500 akcji vistuli niemniej byłbym ostrożny z tym optymizmem. Jak wiadomo nasz kraj dotknęła fala klęsk powodzi. Ludzie którym pozalewało domy, firmy itp nie będą kupowali garniturów bądź biżuterii dlatego że mają ważniejsze wydatki. Trochę mnie dziwi fakt że vistuli w ogóle nie widać w reklamach tv. Są jakieś wody mineralne, zupki natomiast nie ma niczego z ubrań. Moim zdaniem jeżeli ta firma nie zaistnieje w mediach to na szybkie wzrosty nie mamy co liczyć.
|
|
discopolo napisał(a):WatchDog napisał(a):Zgłaszam użytkownika Gradme aka GrandForever do prokuratury. I co pójdzie za kraty? Faktycznie gościu przegiął, ale może tak na początek jakieś ostrzeżenie żeby odpuścił? Za kraty za to nie pójdzie ale po wejściu w życie nowej ustawy za taki nr będzie mu groziło do 8 lat. Generalnie powinien pokryć wszystkie koszty o jakich wspominał WatchDog.Na miejscu osób odpowiedzialnych za utrzymanie tego forum zaskarżyłbym go o zwrot wszystkich kosztów związanych z jego numerami.
|
|
v3nom napisał(a): Ale, ale... Do pracy zawodowej tylko Linuks (sporo niskopoziomowych narzędzi podatnych na modyfikacje, praca zdalna, serwery, dość nieszablonowe projekty), Windows w celach giełdowych (wspomniany problem z softwarem)
www.inwestorpolski.pl/?q=node/...wig-30.pl/forum/viewtopic.php?... Na googlach znajdziesz tego więcej. Sam używałem slackware 10, 10.1 ,10.2, 11 do tego Fedorę i FreeBsd, nie miałem windowsa w ogóle. Po 4 latach pożegnałem się z tymi systemami i kupiłem legalnego xp-ka. W sumie dziwię się ludziom narzekającym na windows.
|
|
v3nom napisał(a): Co do reszty - nie mam ani jednego nielegalnego programu.
Bardzo słusznie, sam też nie toleruję pirackiego oprogramowania. Ludzie ściągają scrackowany soft a później płacz bo to nie działa a tamto się sypie. Do tego dochodzi ryzyko że z takim softem można sobie zainstalować tylną furkę w systemie.
|
|
Temat:
KGHM
Ja trzymam te akcje. Może być ciekawie, poniżej masz linie wsparcia i oporu wygenerowane automatycznie przez program fibotrader na podstawie piątkowego kursu zamknięcia.  kliknij, aby powiększyć
|
|
Spin napisał(a):Myślę, że pierw zainwestuję te 3000zł na spokojnie :), a za miesiąc, dwa jak się dorobię kolejnych 3 kół Stary nie gniewaj się ale jeżeli zamierzasz w ciągu miesiąca-dwóch mieć 100% zwrotu to albo jesteś wyjątkowym marzycielem albo masz dostęp do takich informacji o których inni mogą tylko pomarzyć.
|
|
Temat:
POLITYKA
Nazwijmy rzecz po imieniu. To że politycy to kłamcy i szuje to jedno. To że najwięksi kłamcy i największe szuje są z PO to drugie. Kandydaci na urząd prezydenta obiecują to, tamto i jeszcze coś. Co tak naprawdę może prezydent?? Nic takiego nie może bo zakres jego praw określa konstytucja. Wszystko to obiecanki cacanki, gościa w rogi walnąć byleby tylko jego głos zyskać.
|
|
(22) 537 72 00 Zadzwoń tam i po prostu zapytaj
|
|
|
|
Dzięki, będę to dalej męczył.
|
|
owner coś w ten deseń?. Tu został tak w miarę wyznaczony kanał boczny w jakim się vistula poruszała.  kliknij, aby powiększyć
|
|
Witam, pytanie jak w temacie. Czy przy zakupie akcji posiłkujecie się tymi technikami a jeżeli tak to w jakim stopniu one się sprawdzają. Drugi raz czytam pdf o nich i mam mieszane odczucia. Bawię się tym w programie fibotrader i jakoś nie bardzo się to sprawdza.
|
|
O ile nie są komuś potrzebne notowania na bieżąco to polecam darmowy fibotrader. Jeżeli nie podejdzie to zawsze można go usunąć.
|
|
Temat:
VRG
Można zaryzykować stwierdzenie że Vistula kieruje swoją ofertę w stronę określonej grupy klientów. Niemniej taka polityka cenowa w ich sytuacji jest trochę niezrozumiała.
|
|
Temat:
VRG
Ja kupiłem po 3,04 i dalej trzymam. Samo spadło to samo urośnie  Kiedyś miałem 12% strat a sprzedałem po 3 mies z 15% zyskiem.
|
|
Pikon7 mam na myśli zaksięgowanie przelewu w twoim macierzystym banku. Pieniądze z biura maklerskiego dotarły ale żebyś je mógł widzieć bank musi je zaksięgować. Na zaksięgowanie banki kiedyś miały 3 dni, teraz nie wiem.
|
|
Te pieniądze musi jeszcze twój bank zaksięgować. Kiedyś mieli na to trzy dni, nie wiem jak jest teraz.
|
|
Inny ( fibotrader)
|
|
Temat:
VRG
Wyniki faktycznie nie oszałamiają ale też nie są tragiczne. Firma wygenerowała zysk, zmniejszyła koszty własne oraz ma zamiar inwestować w nowe placówki. Myślę że to firma z przyszłością.
|
|
Zacznijmy od tego że Polska nie ma polityków. Nie napiszę kogo ma bo nie chcę zostać zbanowany. Każdemu natomiast sporo do myślenia może dać fakt kandydowania na urząd prezydenta Andrzeja Leppera. Mnie po takiej aferze byłoby wstyd na piwo wyskoczyć. On się niczego nie wstydzi. Obecność w sejmie ćpuna i przestępcy cezarego atamanczuka też o czymś świadczy. Jego imię i nazwisko celowo napisałem z małej litery a on sam jeżeli to czyta to niech mnie skarży. Ofiarom tej katastrofy lepiej dać spokój. Jak już tragicznie zginęli to niech przynajmniej spoczywają w pokoju.
|
|
|
|
lajkonik napisał(a): Dotychczas liberalny z nazwy rząd PO nie zrobił prawie nic w sprawie liberalizacji i zmniejszenia obciążeń podatkowych.
No i nie zrobi. Jest spora dziura budżetowa do załatania więc będą na chama dalej szukać środków na jej załatanie. Przypuszczam że na stan złotówki oraz kondycję państwowych finansów to nie powinno wpłynąć.Za wysokie progi na jakieś podchody. Czy zechcą szybciej wejść do strefy euro?? Chcieć mogą, najpierw muszą zostać zrealizowane wymagania UE. Bardzo niepokojący jest fakt PO że ma teraz pełnię władzy. Nieżyjący prezydent Kaczyński hamował ich niezdrowe zapędy, teraz nie ma kto.
|
|
Temat:
VRG
Jack_Be napisał(a):Czy ktoś z Was ma więcej optymizmu ? Ja mam. Przypomnij sobie wcześniejszy kabaret na Vistuli. Komu nerwy nie puściły ten się nieźle obłowił. Dam ci przykład. Gdzieś w listopadzie zakupiłem te akcje. Po ok 1,5 miesiącu od chwili zakupu miałem jakieś 12 procent strat. Po 3 miesiącach sprzedałem z 15% zyskiem, i tak za niskim bo sprzedałem za wcześnie. Uważam że sytuacja może się powtórzyć.
|
|
zylq napisał(a): bo jak paczę na wykresy spółek to nie które kursy podskoczyły nawet o ponad 100% w ciągu 3 miesięcy czy to naprawdę trudno znaleść takie spółki czy po prostu zawsze jest tak ze na tej spółce sie zarobi a na tej straci. . Dwie rzeczy, jeżeli można. Po pierwsze nie bierz kredytów po to by móc grać na giełdzie. Na giełdzie bywa różnie dlatego opcja z kredytem może być krokiem do niezłej katastrofy. Postaraj się coś zaoszczędzić. Po drugie. Przeczytałem już parę książek Eldera, Murphyego, Bernsteina i wiesz co?. To jedna wielka ściema. Dzięki nim niczego nie zarobisz. Zastanów się jak to jest że facet zamiast zbijać fortunę na giełdzie zarabia pisaniem książek. Ściągnij sobie jakiś darmowy program do at, obserwuj notowania, śledź to forum. Wybierz jakąś spółkę, wpisz sobie gdzieś jej cenę zakupu + np 0,39% prowizji. Obserwuj jak się zachowuje, wybierz moment jej sprzedaży. Tak się najszybciej nauczysz. To że niektóre spółki podskoczyły o 100% nie znaczy że tobie się to samo uda. Giełda to huśtawka a analiza techniczna to zbiór pobożnych życzeń.Podsumowując: zero kredytów,zacznij wirtualnie inwestować, obserwuj wpisy na tym forum.
|
|
Temat:
VRG
zachar97 napisał(a):ktos wie dlaczego taki duzy zjazd w dol? czyzby ktos sie pozbywal papierka, bo zadnego info jeszecze nie widzialem:/ Chyba dlatego że niedawno kupiłem trochę akcji. Mając moje szczęście zawsze można się spodziewać chuśtawki
|
|
Temat:
VRG
Sprzedałem po 2,75 gdyż po takich wzrostach obawiałem się korekty. Za wcześnie ale trudno. Niemniej tak dynamiczny wzrost zalatuje mi zdradą.
|
|
Temat:
VRG
Jest dobrze ale byłoby fajnie jakby było lepiej. Od listopada kiszę i opłaciło się. Trzymać panowie, ona jeszcze musi skoczyć.
|
|
Temat:
VRG
mrk napisał(a):kurs cały czas męczy się ze średnią 45 dniową Te wszystkie średnie są dobre w książkach. W realu mało sie sprawdzają.
|
|
Temat:
VRG
Już raz były takie spadki na vistuli i sprzedałem ją z ok 9% stratą. Sprzedałem bo tak w jakimś poradniku pisało a na drugi dzień vistula ruszyła w górę i długo nie mogła się zatrzymać. Nie zamierzam drugi raz popełniać tego samego błędu.Trzymam do skutku.
|
|
Temat:
VRG
TheBlackHorse napisał(a): Nie patrze już nawet w notowania, bo szlag mnie trafia. Ja też nie patrzę, jestem uparty i trzymam. Wyobraź sobie że mam to samo na armaturze.
|
|
Snake na twoim miejscu pozostałbym przy TP. Ja na dniach znowu przedłużę z nimi umowę na kolejne dwa lata. Awarie są bardzo rzadkie a reakcja bardzo szybka. Jak chcesz net rozdzielać na kolejne komputery to zakupujesz router z wbudowanym modemem adsl i po kłopocie, nie naruszasz warunków umowy. Przykładowo dobry linksys wifi kupisz za jakieś 230 pln, karty wifi za grosze i po kłopocie. W ustawieniach routera wprowadzisz filtrowanie po adresach kart sieciowych i sąsiad już ci nie będzie nic ściągał. Brat ma linksysa i nie może go sobie nachwalić.
|
|
Temat:
TECHMEX
JAG napisał(a):Dawcy kapitału zawsze byli na Giełdzie tak to juz jest skonstruowane  , nie przejmuj się zeby ktos zarobił to ktos musi stracic. Nie przejmuję się tym dlatego że nie miałem akcji tej spółki. Od dobrych paru dni na tym forum krążyła opinia o tym że techmex może źle skończyć, dlatego nie dokonałem zakupu. Moje pytanie było podyktowane czystą ciekawością.
|
|
Temat:
TECHMEX
whitedevil napisał(a): A ty co z parkietu/bankiera sie urwales ??
Nie. Jeżeli nie możesz z tych czy innych względów odpowiedzieć na zadane pytanie to się w ogóle nie odzywaj. whitedevil napisał(a): Podobno tu same madre glowy siedza, a tu nagle takie pytania padaja, ze az czapki z glow spadaja :)
Nigdzie nie jest napisane że tu same mądre głowy siedzą. Jak ci czapka z tego durnego łba spada to daj ją sobie gwoździem przybić. Powiem ci wprost. Gdy czytam takie odpowiedzi to dochodzę do wniosku że ich autorom najlepiej podciąć gardło a później się na policję zgłosić.
|
|
Temat:
TECHMEX
Ja zadam pytanie z innej beczki. Załóżmy że zakupiłem akcje tej spółki i z pewnych względów musiałem wyjechać na kilka- kilkanaście dni. Nie ustawiłem zlecenia stop loss. Teraz ta spółka pada, ogłasza upadłość. Czy to oznacza że forsę zainwestowaną w techmex diabli wzięli??. Czy naprawdę nie ma szans na odzyskanie jakiegoś procenta z zainwestowanych środków??
|
|
Temat:
VRG
gramer napisał(a):kolejny wystrzal po infie i znow powolny zjazd..co tu sie dzieje ktos nie pozwala VST urosnac, tylko dlaczego? przeciez juz wszystko wiemy, teraz pozostaje prowadzic biznes i robic wyniki. 1) Ktoś kto ma masę forsy i co za tym idzie masę akcji. Jeżeli ten ktoś bawi się w DT i realizuje zyski mniejsze ale pewne to masz odpowiedź. Przelicz to sobie następująco: ktoś kupił po 2.24 a sprzedał po 2,50. Po odliczeniu prowizji ma na czysto jakieś 2,49. Teraz ten ktoś ma np 12000 akcji. Ile zarobi w ciągu dnia?. 2) Ktoś kto wie coś o czym reszta jeszcze nie wie.
|
|
Temat:
VRG
obi011 napisał(a):nie bardzo rozumiem czego się spodziewaliście, +70% ?? Info o objęciu zostało potwierdzone czynem. Reakcja jest dobra idziemy do góry i oby było to obranie odpowiedniego kierunku, a czy będą strzały po 2, 5, 10, 15, 20%, to nieważne, byle na północ. Ja osobiście, czekam na wyniki za 4Q. Wtedy bede podejmowal ewentualne decyzje. Dokładnie tak, bardzo dokładnie. Widziałem już dziś jedno zlecenie kupna na 34192 akcje. Nie śpieszmy się. Chyba że chcecie by paru cwaniaków znowu zbiło kurs i zarobiło na tym.
|
|
Temat:
VRG
Nie wiadomo co będzie Vistula ma na giełdzie 103303932 akcji. W ramach subskrypcji prywatnej, Bank objął 8.247.423 akcji na okaziciela serii I o wartości nominalnej po 0,20 zł każda i cenie emisyjnej 4,85 zł każda. Resztę czas pokaże. Ja co najwyżej poczekam do wiosny i pójdę się utopić. Teraz woda za zimna a dopiero co z grypy wyszedłem.
|
|
Temat:
VRG
lajkonik napisał(a):Zastanówcie się kiedy VST będzie zarabiać ? Czy nie przypadkiem, gdy kryzys rzeczywiście pódzie sobie precz ? Czy głównym klientem tych marek nie są średniozamożni(...) Tu możesz się posiłkować wskaźnikiem optymizmu konsumentów chociaż osobiście mam mieszane odczucia co do tego www.bankier.pl/inwestowanie/no...www.bankier.pl/wiadomosc/Ipsos...
|
|
Temat:
VRG
Mkk linie możemy sobie rysować oraz interpretować je wg własnego widzimisię. Mam tu na myśli konkretnie vistulę. Jak długo ktoś będzie sterował kursem tej spółki, celowo zbijał ją w dół, tak długo możemy sobie darować linie i kanały na wykresach.Ci którzy piszą o 5-8 złotych mogą mieć sporo racji. Ktoś się okropnie stara by kurs leciał w dół. Możesz się ze mnie śmiać ale dla mnie ten kurs jest po prostu zmanipulowany.
|
|
Temat:
VRG
ZWZ Vistula Group zdecydowało o emisji 8,25 mln akcji dla Fortis Banku Akcjonariusze spółki odzieżowej Vistula Group zdecydowali o emisji 8.247.423 akcji serii I w ramach subskrypcji prywatnej dla Fortis bank Polska, po cenie emisyjnej wynoszącej 4,85 zł, podała spółka w uchwałach po ZWZ. Zdecydowano również o pokryciu strat z kapitału zakładowego, po czym ogłoszono miesięczną przerwę w obradach.* Tue, 30 Jun 2009 11:56:00 GMT Mam to stąd www.initio.pl/index.php?iPage=...Teraz chcę wejść na stronę serwisu i otrzymuję komunikat że strona nie istnieje. wiadomosci.onet.pl/1999851,10,...Na giełdzie notowania skaczą jak Adam Małysz. Mamy na te info czekać do końca listopada??.
|
|
|
|
TheBlackHorse napisał(a):W jaki sposób sformatować dysk aby nie utracić danych w Amibrokerze? Nie chcę aby poginęły żadne ustawienia i przede wszystkim dopisywacz, z którym męczyłem się kilka dni... Pewnie skopiować i przerzucić na dysk D tylko co? Help  . Jeżeli masz in xp home to na płycie instalacyjnej jest program kopia zapasowa. Ten program nie jest domyślnie instalowany z windą, trzeba go doinstalować osobno. O ile dobrze pamiętam, nazywa się ntbackup.exe. Przekop płytę. Jak juz to zainstalujesz to z pomocą tego propgramu wykonaj kopię amibrokera. Po ponownej instalacji systemu znowu instalujesz ten ntbackup i przywracasz. To powinno zadziałać, ja używam czegoś innego.
|
|
Temat:
VRG
Jak miała cena rosnąć skoro skoro nikt nie chciał dać po 2.28. Zlecenia zakupu były na sumę kilkunastu tysięcy sztuk a przykładowo sprzedaży na 500 po 2,28 i nikt tej ceny nie chciał zapłacić.
|
|
Temat:
VRG
Ciekawie było gdzieś od godz 14. Zlecenia kupna na kilkanaście tysięcy natomiast sprzedających bardzo mało. Popyt kilkakrotnie przerastał podaż. I tak do końca. Coś tu musi być na rzeczy.
|
|
Temat:
ARMATURA
Tez mam te akcje. Myślę że mamy do czynienia z korektą po ostatnich wzrostach. Pięć dni pod rząd były wzrosty więc teraz może być lekka korekta. Obrót wolumenu bywał już tu większy, ilość zleceń k/s również. Na pewno nie mamy objawów paniki na tej spółce ani próby zdołowania jej kursu.
|
|
Temat:
VRG
TheBlackHorse napisał(a): ale do ilu może zaniżyć? 2 złotych?
Nie, może liczyć na to że drobni inwestorzy pod wpływem paniki sami zaczną wyprzedawać poniżej 2,28
|
|
Temat:
VRG
Mam do was takie pytanie. Czy istnieje teoretycznie następujęcy scenariusz: ktoś ma sporo akcji vistuli i też liczy na niezły odpał. Ten ktoś postanawia część akcji sprzedać po zaniżonej cenie, kupić je ponownie za grosze i czekać. Czy taki scenariusz jest w ogóle możliwy? W trakcie ostatniej sesji zlecenia podbijające kurs były po 200-400 sztuk. Natomiast zlecenia zbijające kurs tzn po 2,28-2,29 były po kilkanaście tysięcy. Niewiadomo natomiast ile sprzedający traci na takiej zagrywce. Co o tym myślicie??
|
|
Temat:
VRG
szamot-kb napisał(a): spoko ja tu wpakowałem swój cały kapitał i spokojnie czekam
Postawiłeś wszystko na akcje jednej spółki????
|
|
Temat:
GANT
W najbliższych miesiącach oczekujemy dalszych spadków produkcji budowlanej w budownictwie kubaturowym, które jednak rekompensowane będą dynamicznym rozwojem budownictwa inżynieryjnego. Na ścieżkę trwałego wzrostu polski sektor budowlany powróci dopiero po ustabilizowaniu się sytuacji w budownictwie komercyjnym, co nastąpić może nie wcześniej niż w połowie 2010 r.www.egospodarka.pl/46520,Branz...
|
|
enforces napisał(a):Ktoś jeszczy wyznaje moją strategię?
Myślę że to zła strategia. Moje zdanie uzasadniam analizą wykresów historycznych. Uważam że lepiej realizować mniejsze zyski ale pewne.
|
|
konris napisał(a):Ja także bez urazy - przeczytałeś wszystko? Tak, przeczytałem konris napisał(a):Co wg Ciebie jest tu bełkotem Całość konris napisał(a):co uzasadnia Twe stwierdzenie:
/.../autorem był członek pseudo rządu jednego z krajów środkowoeuropejskich. Najlepiej niech się zgłosi do nieudanej imitacji premiera ww kraju Treść tego artykułu. Na temat członka oraz imitacji nie piszę. Nie szukam kłopotów. Zakończmy na tym tą dyskusję. Do niczego nas nie zaprowadzi.
|
|
Bez urazy ale ten pisany bełkot jest do niczego niepodobny. Nie zdziwiłbym się gdyby jego autorem był członek pseudo rządu jednego z krajów środkowoeuropejskich. Najlepiej niech się zgłosi do nieudanej imitacji premiera ww kraju i poprosi o posadę. etat ma pewny.
|
|
Temat:
VRG
Nie wydaje się wam że ktoś celowo zbija kurs w dół?. Od rana obserwuję notowania. Kurs zbliżył się do 2,40 i później jazda w dół.Zleceń po kilkanaście tysięcy od jednej osoby na tej spółce nie pamiętam. Ktoś chce sprzedać prawie 14000 po 2,29 a inny w tym momencie kupić prawie 18000 po 2,28. Przecież to nie może być przypadek.
|
|
Kiedyś będąc użytkownikiem linux slackware trafiłem na coś takiego rootnode.net/wiki/index.php/Ho...Może warto sprawdzić ich ofertę? Zaznaczam że ten post nie jest reklamą i nie jestem w jakikolwiek sposób związany z ww serwisem.
|
|
Temat:
VRG
Mardog napisał(a):Wiadomość pozytywna:
" W IV kwartale spodziewana jest poprawa. Zabieglik-Jagodzińska uważa, że w tym okresie Vistula powinna być na plusie, uwzględniając już tylko działalność operacyjną. Szef Vistuli również liczy na dobry kwartał. Wyniki w dużej mierze uzależnia od sprzedaży jubilerskiej marki W. Kruk. Dla tej najbardziej rentownej sieci Vistuli, grudzień jest najważniejszy."
Ktoś uważa, ktoś liczy. Wybacz ale to tylko pobożne życzenia szefostwa tej firmy. Uważam że w obecnej sytuacji pozostają nam jedynie kanały i linie trendu oraz szybka realizacja ewentualnych zysków. Jeżeli źle myślę to niech mnie ktoś poprawi.
|
|
Temat:
VRG
Proste, mamy do czynienia z objawem paniki. Mamy drugi dzień pod rząd spadki przy dużym wolumenie. Pod koniec notowań spółka chciała przebić poziom 2,40, niestety się nie udało. Z tego co wiem takie spadki bywają krótkie i gwałtowne. Te akurat takie gwałtowne nie były niemniej sądzę że zakończą się na poziomie 2,35 tzn z 2009-10-29. Odpal jakiś program i poprowadź linię z tego poziomu, pokryje się z dzisiejszym notowaniem. Przypuszczam że przyczyną mogły być zbyt gwałtowne wzrosty. Ktoś doszedł do wniosku że po takich wzrostach musi nastąpić jakaś korekta i zaczął realizować zyski.Potem drugi, trzeci i lawina ruszyła. Gdy ludzie zobaczyli co się dzieje zaczęli się w panice pozbawiać akcji i mamy to co mamy. Myślę że dopóki nie zostanie przebite 2,40 z potwierdzeniem wybicia to nawet nie ma co myśleć o zakupach. Poza tym vistula jest wyjątkowo nieprzewidywalna. Tu skoki rzędu 5-8% nie są rzadkością.
|
|
Temat:
JUPITER
ARTHMAEL napisał(a):
Watchdog za twoją robotę niewątpliwie należy ci się jakaś kasiura, tym bardziej, że ponosisz określone koszty za utrzymanie strony itd.
Pozdrowienia Arthmael To jest bezcelowa pisanina. Robi to się mu należy kasa za pracę. Nikt nikogo do niczego nie zmusza.
|
|
Temat:
VRG
Jack_Be napisał(a): Jak jutro nie odpali na 2,60 to będę pewien zrzucania papierów przez "trzeciego". US-iaki idą up więc pomimo piątku sądzę, że zaliczymy jutro wzrosty.
Po pierwsze to nigdzie nie pisze że musi odpalić na 2.60. Po drugie nieraz widziałem że spadki na amerykańskich giełdach nie przełożyły się na notowania w Polsce. Co do wolumenu o którym wcześniej wspomniałem. Właśnie próbuję przetrawić Znaczenie wolumenu Richarda W. Armsa. Po przeczytaniu paru pierwszych stron wychodzi na to że wielkość obrotu wolumenu może dać więcej do myślenia niż wysokość ceny za akcję. Jak jutro wytrzeźwieję to doczytam do końca.
|
|
Temat:
VRG
Może inaczej. Może dla zrozumienia zaistniałej sytuacji powinniśmy się zająć obrotem wolumenu na tej spółce i z tego wyciągnąć wnioski??
|
|
Temat:
VRG
Czy na tej perfidnej spółce nie można ustawić zlecenia z limitem tak jak na innych cywilizowanych spółkach? Tu można w cuda uwierzyć
|
|
Temat:
VRG
Widzieliście ten skok na otwarciu??. 2,34 a wczoraj wieczorem zastanawiałem się czy nie ustawić zlecenia stop loss. Pięknie bym się przewiózł.
|
|
Snake napisał(a): Ale na przedstawionym przez Ciebie przykładzie ja potwierdzenia wybicia nie widzę.
Jest to potwierdzenie, przyjrzyj się jeszcze raz. Przynajmniej tak można interpretować tę ostatnią białą świecę. Nie sprawdzałem obrotu wolumenu bo jego wielkość też powinna to potwierdzić.
|
|
Snake napisał(a): trend to podstawa, dokonuj transakcji tylko zgodnych z aktualnym Tak, i trend jest chyba pewniejszy od wszystkiego innego. Chociaż trend też może zapędzić w kozi róg. media.stockwatch.pl/data/2009/...Jak widać na wykresie dziennym w głównym kanale spadkowym wystąpił krótkotrwały wzrostowy. Wystąpiło potwierdzenie wybicia i zaraz jazda w dół. Nawet na Zastalu wejście w spółkę może być bardzo ryzykowne.
|
|
Masz rację, popełniłem błąd umieszczając dwa oscylatory %D na jednym wykresie. Teraz cytat z ww książki Podobnie jak w przypadku RSI, wartości skrajne wyznaczone są poziomami 80 i 20 (diagram 10.15). Negatywna dywergencja występuje wówczas, gdy linia D znajduje się powyżej poziomu 80, formując dwa opadające wierzchołki, zaś ceny nadal rosną. Dywergencja pozytywna pojawia się w sytuacji, gdy linia D przebywa poniżej poziomu 20 i kształtuje dwa wznoszące się dołki, a ceny nadal spadają. Zakładając, że wszystkie te warunki zostały spełnione, sygnał kupna lub sprzedaży pojawia się w chwili, gdy szybsza linia K przecina wolniejszą linię D. Pisząc o sygnale zakupu kierowałem się podwójnymi dołkami poniżej poziomu 20. Z zaproszenia chętnie skorzystam.
|
|
Temat:
VRG
Jack_Be napisał(a):Platforma , platforma To nie jest jeszcze pewne. Obserwując dzisiejsze notowania odniosłem wrażenie że inwestorzy realizują zyski z dwu poprzednich wzrostów. To 1,27% poszło z ogromnym bólem. Żeby mówić o platformie musi nastąpić jeszcze jeden wzrost który będzie potwierdzeniem poprzednich. Poza tym wszystkie europejskie giełdy poszły w dół. W pozostałych regionach niewiele lepiej, za wyjątkiem regionu ameryki południowej. Nie wiadomo jak się to przełoży na reakcję naszych inwestorów.
|
|
Snake napisał(a):Jest na tyle wiarygodny, na ile wiarygodna jest stałość min i max z ostatnich tygodni. W trendach na zasadzie "strzału stochastycznego".
Ogólnie fajny, bo chodzi o zasadę średniej w kanale, a to dość wiarygodna metoda, o ile kanał jest wiarygodny.
Wiele mylnych sygnałów i konieczność łączenia tego z siłą trendu, żeby wiedzieć, czy stosować czy nie oraz czy stosować tak czy siak. Jak będziesz stosował samodzielnie, to stracisz. Zresztą jak na wszystkim. Mam tu oscylator stochastyczny %D. Czerwona linia jest 5 dniowa a niebieska 15. media.stockwatch.pl/data/2009/...Jak widać dla vistuli został wygenerowany sygnał zakupu. Niemniej Murphy w analizie technicznej rynków finansowych zaleca w niektórych przypadkach zignorowanie tych wskazań i skupienie się na samych liniach trendu.Uzasadnia to możliwością wygenerowania fałszywego sygnału. Z tego co widać na wykresie akcje można trzymać do poziomu 85- góra 90. Później moze być jazda w dół.
|
|
Temat:
VRG
|
|
Witam, ktoś korzysta z tego oscylatora?. Jeszcze raz czytam analizę rynków finansowych, podobno jego wskazania są wiarygodne. Żeby samemu uzyskać odpowiedź musiałbym czekać parę dni na to co wykres pokaże.
|
|
Zgadza się, NOL3 wymaga instalacji. Rozmiar pliku instalacyjnego to 4Mb z drobnymi więc nie jest to żadna kobyła. Z jego poziomu też można składać zlecenia k/s.
|
|
|
|
Temat:
VRG
|
|
Temat:
VRG
Zaczynam powoli kota dostawać z tymi świecami. Na nowo wszystko sprawdzam w necie, porównuję na wykresie. Nieraz to co jest opisane w poradnikach nie ma potwierdzenia na wykresie. Jeszcze trochę i w wariatkowie wyląduję.
|
|