50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
29 sierpnia 2008 22:03:59
przy kursie: 110,00 zł
Komentarz fundamentalny do Koli: www.stockwatch.pl/gpw/kolastyn...Jest to spółka, dla której wejście na giełde było sposobem wyjścia z impasu małej firmy o marnej zyskowności i praktycznym braku szans na dalszy rozwój na bardzo konkurencyjnym rynku. Myślę, że nie ma obecnie żadnych wątpliwości, że spółka została do debiutu bardzo starannie przygotowana. Weszła z małym zyskiem z działalności i w kolejnym kwartale pokazała niewielki wzrost przychodów i duży skok zysku. To zrobiło wrażenie. A w połączeniu z tym, że spółka była bardzo sexy: polski producent rozchwytywanych kosmetyków, które biją zachodnie na głowę ceną i nie ustępują im jakością, na fali emocji i oczekiwań, w których mieściło się też planowane przejęcie Miraculum, poszybowała w górę. Od tego czasu niewiele się zmieniło, oczywiście oprócz kursu. Spółka ma podobne, nieznacznie większe przychody, nadal słabowity i nieregularny zysk, za to trochę się zadłużyła. Bessa ściągnęła kurs do poziomu realnej wyceny trafionej w punkt: C/WK około 1, C/P około 1, tylko C/ZO ponad 18. Ale da się żyć, czekając na wyższą zyskowność i jakieś jaskółki strategii ekspansji, wzrostu, synergii i innych czarów menedżerskich, które mają z niej zrobić maszynkę do pieniędzy jak nie przymierzając L'Oreal czy przynajmniej Nivea. Oby.
Edytowany: 30 marca 2011 23:52
|
|
0 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 13
Wysłane:
30 sierpnia 2008 20:21:48
To co mnie niepokoi w Kolastynie to brak znaczacego wzrostu przychodow co przeklada sie na niskie zyski. Przejecie Miracculum i Unicoloru przyniosly niewiele. Co do Unicoloru to sprawa jest grubo przesadzona bo jest to mala spolka warta pod wzgledem majatku nieco ponad 3 mln. Czyli niewiele wnoszaca do Kolastyny. Natomiast jak ocenic wartosc marek produkowany przez unicolor to jest zagadka. 80% sprzedazy jest sprzedaza krajowa czyli ryzyko kursowe ma niewielkie znaczenie. Zadluzenie siegnelo juz zdaje sie 50% aktywow - czy jest to duzo w tej branzy??? Co prawda fundusz PKO zwiekszyl zaangazowanie w kolastyne do 10%, ale kupujac dodatkowe 2 miliony akcji wydal tylko cos w okolicach 4-5 milionow. Niewatpliwie spolka obarczona wiekszym ryzykiem szczegolnie, ze nie jest ona ulubiencem spekuly. Jesli przychody sie nie zwieksza w przyszlym roku to mysle ze moze byc kiepsko. Konkurencja nie bedzie spala. Mam nadzieje, ze nowe fabryki (wie ktos jaki jest stopien ich zaawansowania) przyczynia sie do polepszenia jej sytuacji.
|
|
0 Dołączył: 2008-08-01 Wpisów: 489
Wysłane:
1 września 2008 12:40:49
Przez pare miesiecy na poczatku roku obserwowalem te spolke, i nawet na niej nie stracilem ;) (chcialbym sie pochwalic zarabianiem). Opis sytuacji wydaje mi sie zgodny z rzeczywistoscia: silne podejrzenia window dressingu. Takze zaskakujaco dobre wyniki za Q1 wyemitowane w przyspieszonym terminie (i w momencie w ktorym kurs ustanawial nowe minima). Do opisu sytuacji dodalbym jeszcze zapowiedz emisji bez PP, co oczywiscie fatalnie rozwodniloby wskazniki na akcje. Spolka co prawda marzyla sobie cene emisyjna nie mniejsza jak przy debiucie, tj 3,5 czyli raczej nieosiagalna obecnie, i w zwiazku z zachowaniem sie kursu delikatnie, rakiem wycofuje sie z pomyslu; alternatywa maja byc nowe kredyty, ale o poziomie zadluzenia juz tu pisano... In the name of all that which does not suck!
|
|
|
|
Wysłane:
26 września 2008 20:46:36
przy kursie: 95,50 zł
Nie chcę być tym, który wypowie słowa na K, więc nie będę. (Nie te zakończone na "urwa" tylko na "reatywna" i "sięgowość"). Wnioski sobie proszę samemu wyciągać, a jak wzmiankowany raport się pojawi, to skorygujemy wyniki wprowadzone do serwisu i omówimy przeliczone na nowo wskaźniki. Kolastyna napisał(a):Zarząd spółki Grupa Kolastyna S.A. (Spółka) informuje o podjęciu w dniu 25 września 2008 roku uchwały w sprawie dokonania korekty błędu podstawowego w sprawozdaniu finansowym Grupy Kolastyna według stanu na dzień 30.06.2008 r. Zgodnie z rekomendacją Audytora badającego sprawozdanie finansowe za rok ubiegły Spółka dokonała weryfikacji rozliczenia połączenia z Fabryką Kosmetyków Miraculum S.A. ujętego w sprawozdaniu finansowym za 2007r. Decyzją Zarządu uznano przyjęty poprzednio sposób rozliczenia za błędny. W związku z powyższym postanawia się w sprawozdaniu za I półroczne 2008 roku - będącym przedmiotem przeglądu - dokonać korekty błędu eliminując z aktywów ujawnione uprzednio znaki towarowe Miraculum o wartości 23.000 tys. zł, przejęte przez Spółkę wraz z innymi aktywami netto Fabryki Kosmetyków Miraculum S.A. w związku z połączeniem spółek. W wyniku tej korekty wynik lat ubiegłych zmniejszy się o kwotę 16.928 tys. zł, rezerwa z tytułu odroczonego podatku dochodowego o kwotę 4.370 tys. zł oraz ujawniona zostanie wartość firmy w kwocie 1.701 tys. zł. Szczegółowy opis dokonanej przez Spółkę korekty błędu oraz sposobu przekształcenia danych porównywalnych zostanie zaprezentowany w sprawozdaniu finansowym za I półrocze 2008 roku w dniu 30 września 2008r.
|
|
Wysłane:
26 września 2008 23:23:55
no wlasnie przeczytalem i nie moge uwierzyc. Najzwyczajniej przyjalem, ze w tym komunikacie sie pomylili i to na dosc pokazne sumy. 23 miliony w znakach towarowych to 25-30% wartosci calej kolastyny (przy obecnej kapitalizacji. Czy to nadaje sie do prokuratury? O co w tym wszystkim bedzie chodzic? No jeszcze tydzien i bedzie raport, wtedy zobaczymy.
|
|
0 Dołączył: 2008-07-30 Wpisów: 1 169
Wysłane:
29 września 2008 00:30:33
Lubie Kolastynę bo dała w zeszłym roku troche zarobić Mam obawy jej kibicując że sporo muszą ludziska kremów do opalania wetrzeć w ciała aby sytuacja z wiosny/lata 2007 o sobie przypomniała IIIQ da odpowiedź czy sprzedają coś czy tylko siedzą za biórkami...
|
|
Wysłane:
4 października 2008 00:12:18
przy kursie: 91,50 zł
Sprawdziłem to. Rachunek wyników prawie się nie zmienił, nieznacznie. Na bilansie wartość księgowa spadła o 20 mln zł. Biegły rewident podważył wycenę znaków przejmowanej firmy Miraculum i kazał wyjąć z majątku. Tym samym wzrosła premia zapłacona przy przejęciu -> w aktywach pojawił się goodwill, oraz spadł zysk wykazany w latach ubiegłych na tej transakcji -> spadła ta część w kapitale. Odbiło się to też na rachunku przepływów: spadły przepływy operacyjne.
W efekcie: - bieżąca zyskowność jest taka jaka była, czyli prawie żadna, - potwierdzają to mierne przepływy operacyjne, - rating zwalił się z dumnego AAA na ledwo ciepłe BBB-. Niżej zaczyna się strefa niepewności, - zaktualizowane C/WK jest bliskie jedynce.
Edytowany: 4 października 2008 00:16
|
|
Wysłane:
9 października 2008 21:42:34
przy kursie: 81,50 zł
no i kicha. nie wybudowali fabryki w Niepolomicach. Czyli maja dzialke i utopiona czesc gotowki w przygotowanie projektow, ale fabryki nie zaczeli budowac. Ale odpowiedzieli na moj e-mail co ladnie o nich swiadczy. Zobaczymy co wzrost organiczny w tym przypadku bedzie oznaczal.
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2008-10-07 Wpisów: 993
Wysłane:
9 października 2008 22:01:10
Ja wskaźników Wam tutaj ładnie nie policzę....ale jedno co wiedziałem od początku że debiut jest rasowany. Spółka miała masę zobowiązań. Nawet sprawdziłem u jednego jej dostawcy mieli wstrzymane dostawy bo nie płacili. Zapłacili po debiucie. Miraculum wyglądała na spółke kolegi {zresztą chyba w gorszej sytuacji niż sama Kolastyna}. a o kolejnej nie ma sie co wypowiadać. Działka po Miracullum miała byc podobno sprzedana ale z tego co ploty przyniosły to nie jest to jakiś super punkt Krakowa. Zejście ze świecznika Grzegorzewskiego odbieram strasznie negatywnie. tzn. na zasadzie teraz co złe to nie ja...więc obawiam się że właśnie złe idzie. Zarobiłem swoje i już... W raporcie jest też napisane że Grzegorzewski pożycza pieniądze spółce. Kupił od niej nieruchomość...Dlamnie to nie ygląda dobrze. A rynek kosmetyczny to rynek o niewielkich marżach...co spycha tę spółkę na zawsze do roli outsaidera giełdowego. To jest moje zdanie {subiektywne} bez wskaźników... I tak subiektywnie to od początku dla mnie "śmierdziało". Ogolnie mam zasade nie inwestowania w spółkę do roku po debiucie. Malowane prospekty niech inni kupują. Ja kupie jak zobaczę rzeczywistość. To moje AF.
Edytowany: 9 października 2008 22:10
|
|
Wysłane:
9 października 2008 22:04:46
Gratuluje przenikliwości. Przyznasz przy tym, ze PR mieli genialny. Ludzie po prostu oniemieli z zachwytu. No i była jazda na 7 zł, sam trzy razy wsiadalem i wysiadalem.
Inny debiutant z tamtego okresu, RUCH, to podobnie tragedia. Zmurszały i brzydko pachnący na kilometr. I też najpierw windą do nieba, a potem... jak z Kasprowego.
|
|
|
|
Wysłane:
9 października 2008 22:11:39
WatchDog napisał(a):Gratuluje przenikliwości. Przyznasz przy tym, ze PR mieli genialny. Ludzie po prostu oniemieli z zachwytu. No i była jazda na 7 zł, sam trzy razy wsiadalem i wysiadalem. Tia... wiosna - lato zeszłego roku była zabawa... Każdy mniejszy czy większy spekulant na tym ćwiczył nerwy ;) Cytat:Inny debiutant z tamtego okresu, RUCH, to podobnie tragedia. Na RUCHU dostałem plotkę że bedzie przejmował żabkę, olałem i odpalił. Liczyłem na kontynuację, wsiadłem i obudziłem się z ręką w nocniku. Omijam szerokim łukiem, nawet w innej sieci kupuje gazety ;)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
14 listopada 2008 21:23:40
przy kursie: 72,50 zł
W takich przypadkach nie lubię mieć racji...
|
|
Wysłane:
17 listopada 2008 19:42:29
przy kursie: 53,50 zł
Kola zawiodła. Tłumaczenia zarządu w komunikacie o odwołaniu prognoz to bajki. Wszyscy są winni, tylko nie oni. A najbardziej banki że nie dają kredytów - tylko nie bardzo rozumiem, co mają kredyty do popytu na kosmetyki. Towaru w magazynach przecież nie brakuje. Winna jest też silna złotówka, tylko że właśnie od października potężnie się osłabia, więc dzisiejszy komunikat o tym, że sytuacja eksporterów jest zła, to jakieś żarty. Zarazem w raporcie nie podali geograficznej struktury przychodów. A, no i synergie nie wychodzą. Wystarczyło poczytać o fuzjach i przejęciach aby się dowiedzieć z pierwszego akapitu większości opracowań, że 80% takich transakcji było porażką. Jest źle, choć jeszcze nie tragicznie. Firma ma aktywa. Tylko w kasie sucho, a przez najbliższe pół roku chyba nie będzie boomu na olejki do opalania...
Edytowany: 17 listopada 2008 19:43
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 listopada 2008 21:33:04
przy kursie: 53,50 zł
Nie dosyć tego dostała po głowie właśnie w kosmetykach do opalania. To przewidywałem niestety patrząc co się dzieje w hipermarketach. Nivea bardzo zeszła z cenami i to był gwóżdż.
|
|
Wysłane:
9 stycznia 2009 11:55:21
przy kursie: 42,50 zł
Chyba wiemy w co dzisiaj gramy ;-)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
23 stycznia 2009 13:06:05
przy kursie: 31,00 zł
ależ to szybko poleciało...dawno tutaj nie zaglądałem a tutaj ubywa cyferek a fundy brały jak świeże bułeczki
|
|
Wysłane:
16 lutego 2009 21:36:19
przy kursie: 33,50 zł
Raport rewelacja... Strata była do przewidzenia bo 4Q to nie ulubiony spółki, ale aż taka dziura? Dwa miejsca sprawdzałem czy byka nie zapodali ale widać że nie... Zysk na akcje spadł, kurs o 10 razy bardziej więc to może jako słowo na pocieszenie ;)
|
|
Wysłane:
16 lutego 2009 22:04:44
Najbardziej nie lubię fałszu. Wyniki są tragiczne: bo spadły i przychody, z poziomu dwudziestu kilku milionów na kilkanaście, spadła marża z około 50% na 25% i okazało się, że firmy nie daje się z tych kwot utrzymać. 12 mln straty operacyjnej to strasznie zły sygnał. I nie wiadomo co dalej. Tymczasem w raporcie: W ostatnich latach produkcja kosmetyków – środków do pielęgnacji, higieny, upiększania twarzy i ciała - należy do dynamicznie rozwijających się segmentów polskiego przemysłu i handlu. Pomimo wahań tempa wzrostu gospodarczego w ostatnich latach, a tym samym dochodów społeczeństwa, sprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych notuje stały trend wzrostowy. - to dlaczego Kolastynie spada? Produkty Grupy Kolastyna opracowywane są w oparciu o najnowszą wiedzę z zakresu współczesnej kosmetologii w nowoczesnych laboratoriach badawczych. Powstające receptury są dostosowane do aktualnie panujących trendów rynkowych i zgodne z obowiązującą ustawą o kosmetykach. - ciekawe dlaczego klientki na to nie reagują? Grupa Kolastyna, dzięki przejęciu spółki Unicolor SA, poszerzyła swoje portfolio o markę Tanita - popularną markę kosmetyków depilacyjnych. Obecnie marka Tanita zajmuje pierwszą pozycję według ilości sprzedaży z udziałami w rynku na poziomie 22,50% oraz drugą pozycję – tuż za marką Veet – z udziałami na poziomie 17,10% wg wartości sprzedaży - czy w takim razie rynek się tak szybko kurczy, że liderowi spadają przychody mimo rozszerzania asortymentu? W czwartym kwartale 2008 roku kontynuowano udoskonalanie produktów. Polegało to na dalszym uatrakcyjnieniu i rozszerzeniu asortymentu, a także zmianie opakowań. Wykorzystując najnowsze trendy kosmetyczne, oferta marki Miraculum wzbogacona została o linię bursztynowych preparatów do pielęgnacji twarzy AMBRE. - jak wyżej, bez komentarza. W czwartym kwartale 2008 roku kontynuowano umacnianie pozycji spółki na rynkach zagranicznych, jednak pogłębiające się niekorzystne relacje walutowe skutkujące spadkiem wartości zagranicznych kontraktów wpłynęły negatywnie na rentowność sprzedaży. Efektem zaistniałej sytuacji było podjęcie działań zmierzających do ograniczenia nierentownych działalności poprzez rezygnację z części kontraktów, co wpłynęło na korektę prognozy przychodów. - jestem tępy bo nic z tego nie rozumiem. Spadło bo wzrosło? Czy wzrosło bo spadło? Ostatni kwartał to dla nas okres intensywnych działań w obszarze struktury zatrudnienia i bieżącego funkcjonowania firmy. Dokonaliśmy już stosownych zmian i czekamy obecnie na efekty prowadzonych prac. Podjęte przez spółkę kroki mają charakter długoterminowy, dlatego szacujemy, że pierwsze rezultaty będą widoczne od II półrocza 2009 roku. Jednocześnie podkreślamy, że wszelkie inwestycje i realizowane przedsięwzięcia mają na celu wygenerowanie w przyszłości satysfakcjonujących wyników finansowych dla inwestorów i akcjonariuszy Grupy Kolastyna - czyli "nie opuszczajcie statku, maszty jeszcze przecież wystają nad wodę"
Dość znęcania. Spółka jest zadłużona po uszy i bardziej się nie zadłuży. Prawie 1/3 aktywów trwałych to znaki firmowe. Wartość księgowa przez czwarty kwartał z rzędu spada. Z obrotu odzyskano trochę gotówki, ale na długo ona nie wystarczy. Finanse spółki jeszcze trzymają się kupy i długo nie rozlecą, jednak bez gwałtownego wzrostu przychodów nie ma tutaj co liczyć na cuda. Wycena jest niemożliwa do przeprowadzenia przez długofalową stratę. Aktywa netto na akcję odpowiadają 52 groszom. Ale przy stracie w kolejnych kwartałach, majątek będzie się dalej kurczył. To wszystko ocena tego co było. A dzisiejszy kurs ocenia to, co dopiero będzie.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
16 lutego 2009 22:34:53
Perła Bałtyku No takich kitów i pierdół w raporcie to dawno nie widziałem
|
|
PREMIUM
8 Grupa: Bus Driver
Wysłane:
16 lutego 2009 22:45:32
Dapi napisał(a):Perła Bałtyku No takich kitów i pierdół w raporcie to dawno nie widziałem Myślę, ze to dopiero początek tego typu zjawisk na GPW i nie tylko. Przyszedł czas, kiedy duzi chłopcy muszą spuścić spodnie i pokazać, czy dotychczasowe przechwałki pokrywają się z rzeczywistością :)
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.