Spójrz, proszę, tutaj - w szczególności na moment kupna (K - na zielono):
www.wdsoftware.com/pl/encyklop...Tu jest to opisane jako klin zniżkujący, ale możesz dla porównania popatrzeć choćby i na "bazę".
Problemem jest właśnie to, co opisujesz, czyli czy brać bezpośrednio na wybiciu (chorągiewka, flaga), czy też poczekać na korektę.
W omawianym przypadku (NWR) głównym problemem jest fakt, że rozpiętość od dołka do szczytu wynosiła aż 35% (24,50-33,00) w trzy tygodnie. Tragedii nie ma, ale to jednak dość dużo. W wypadku takich wątpliwości najlepiej brać na dwie części (bezpośrednio na wybiciu i po korekcie), lub nawet na trzy (np. jeszcze jeden etap wcześniej - na wybiciu ze wstęgi Bollingera, albo choćby i przebiciu jakiejś średniej).
Ja akurat nie lubię formacji, za to lubię wskaźniki - w szczególności te najprostsze.
Jeśli kupujesz na średni termin, to możesz postarać się, aby wskaźnik TRD (TrendDeviation) w momencie kupna nie był wyższy niż 1,09-1,10 (takie wskazanie oznacza, że cena aktualnie jest 9-10% wyższa od swojej średniej z 15 sesji).
Nie wiem, jak tam z płynnością, ale jeśli nienajgorzej, to załóż stop-loss - oblicz go od aktulanego maxa (33,00), nie obniżaj. Gdy Cię wyrzuci, najwyżej spróbuj wejść w to jeszcze raz.
ps. Teraz dopiero doczytałem, że powiększałeś pakiet, czyli dokupywałeś. W takim wypadku to już na pewno trzeba było brać na korekcie; pozdr.