PARTNER SERWISU
xskvcghu
1 2 3 4
del-20120201
0
Wpisów: 82
Wysłane: 7 stycznia 2010 15:52:17 przy kursie: 12,06 zł
Z tej branży jest Energoinstal, jest to społoka dokładnie między tymi dwiema opisanymi powyzej, także pod względem obrotów:)
Ja zdecydowałem sie własnie na nią a czy dobrze zrobiłem czas pokaże:)
pozdrawiam

wkm3
0
Wpisów: 468
Wysłane: 8 stycznia 2010 18:44:12 przy kursie: 11,95 zł
też jestem w ENI od kilku tyg. długoterminowowave W tej chwili dokupie chyba PQA ponieważ wzmacniają sie w sektorze energetycznym + infrastruktura. Jednak wracając do naszego STP, nowych kontraktów jak nie ma tak nie ma, hmm...
Edytowany: 8 stycznia 2010 18:45

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 1 marca 2010 17:17:15
Jest raport Q4'2009. Rzuciłem okiem tylko na wybrane dane finansowe. Tak z progu, to wynik wygląda słabo. Przepływy ujemne. Ciekawe, że mimo niewielkiego zysku spadł kapitał własny Eh? . Nie planuję się w to zagłębiać, chyba że ktoś złoży zamówienie.

wkm3
0
Wysłane: 22 marca 2010 21:35:46 przy kursie: 11,29 zł
kapitały mocne, cash flow operacyjny jest, inwestycje zakończone, jednak kontrakty wygrywa konkurencja i stąd chyba tak mizerne wyniki. Moment na wejście wydaje się ciekawy, jak osłabnie do 10.75 to wróce do ZUKa ze względu na energetykę (włączył mi się dziś stop na PLA i mam cash na wydatki:) ale dlaczego ta spółka nic nie wygrywa?

wkm3
0
Wysłane: 24 marca 2010 20:00:18 przy kursie: 11,11 zł
rafsty hilfe:) energetyka to twój ,,konik'', wziąłbyś na warsztat ZUKA? właśnie się przyczaiłem na wejście i ciekaw jestem jak widzą Zuka ludzie, którzy znają się na branżywave

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 25 marca 2010 01:01:44 przy kursie: 11,11 zł
Aber natuerlich! Przemielę ich do wieczora.

wkm3
0
Wysłane: 25 marca 2010 11:53:02 przy kursie: 10,98 zł
udały się cierpliwe łowy przy 10.80 ,,a czy szampana czy nerwosol pić będziemy okaże się'' być noże jusz dziś po przeczytaniu analizy rafstego. Też sądziłem że udały się łowy kupując STP po 470:) ale trrzymam te papiery długoterminowo więc ,,spokojnie to tylko awaria''.

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 25 marca 2010 16:52:27 przy kursie: 10,98 zł
No to popatrzmy na ZUK’a ( www.stockwatch.pl/gpw/staporko... ). Firma nie rozpieszcza nas oratorstwem, a do tego raport jest kwartalny, więc jest tego tylko kilka stron, wliczając tytułową. Coś mi się krzywo spojrzało na ten kapitał, bo wszystko jest w porządku: 32’314 + 715 (wynik) - 1’127 (dywidenda) = 31’902.

Raport wygląda różnie w zależności od tego, jaką perspektywę czasową przyjąć. Jeśli porównywać q’2008/q’2009, to jest fatalnie. Każdy kwartał jest gorszy od odpowiednika. Mało tego, pociągnięcie kwartałów kolejno po sobie pokazuje, że sprzedaż jest w negatywnym trendzie i rysuje równię pochyłą. To nie jest tak, że rok 2009 był na niższym (ale stałym poziomie), ten poziom wciąż się obniża. I to jest dla mnie główna wada i zagrożenie dla tej firmy. Spadająca sprzedaż. Zarząd tłumaczy to ponownie kryzysem, ale właśnie przerobiłem wczoraj Rafako i tamci piszą co innego. Tymczasem w Stąporkowie sprzedaż spadła o -42%.

Z dłuższej perspektywy sytuacja wygląda trochę inaczej – firma zanotowała koniunkturalny peak w roku 2007 i teraz wraca. Tyle, że po pierwsze zjazd jest dynamiczny, po drugie, Zarząd zapewne zachęcony wzrostem rynku postanowił inwestować, a teraz trzeba będzie te inwestycje zagospodarować. Mam nadzieję, że to się uda. Szczęście, że rozbudowa odbyła się z equity, a nie z kredytu, bo byłby stres. Znów – zaprzecza to teorii finansów o koszcie kapitału, ale na razie wychodzi, że działa. Akcjonariusze niekoniecznie będą zachwyceni, jeśli majątek nie będzie pracował, ale przynajmniej nie będą mieli na karku banków.

Ciekawa jest długoterminowa rentowność brutto sprzedaży (gross profit) – właśnie wróciła do 20%. Czyli firma produkuje taniej, gdy produkuje mniej. Niestety koszty stałe robią swoje i wzrost gross margin przy spadającej sprzedaży tego nie rekompensuje. Zbliżamy się do break-even point (BEP). Podkreślę jeszcze raz, odbywa się to za sprawą spadającej sprzedaży. Koszty są pod kontrolą. Chociaż widać, że BEP się podnosi (warto porównać sprzedaż i wynik w latach 2008 vs. 2006 i 2009 vs. 2005). Zrobiłem taki wykres (uwaga lata rosną w lewo):

kliknij, aby powiększyć

Na tym wykresie widać też, że firmie udaje się generować przyzwoity cash flow operacyjny (część wyniku obciąża amortyzacja, która jest teraz wyższa, a która nie pożera gotówki). Przy braku zadłużenia i konieczności jego spłaty pozwala to na spokojne funkcjonowanie i płacenie dywidendy. Jest jeszcze jedna ciekawa sprawa, mimo spadku sprzedaży rocznej o ok. 26m korekta cash flow operacyjnego bez amortyzacji to tylko 992tys. (= 2’623-1’631). Ponad bańkę wciągnęły zapasy (zwiększenie), a generalnie ruchy na kapitale pracującym są niewielkie w stosunku do zmian sprzedaży. Albo jest to zbieranie sił pod spodziewane odbicie sprzedaży, albo firma żyje we własnym świecie.

Bilans rzeczywiście jest mocny, a to ze względu na emisję i brak oprocentowanego zadłużenia. Firma robi jakieś pieniądze, ale wszystko to ciągle takie strasznie pasywne. Piszą o spowolnieniu w branżach, w których operują. Piszą o obniżaniu cen, ale gross margin im wzrósł! Najgorzej było akurat w czasie prosperity. Brak rachunku segmentowego, więc nie wiadomo, ile gdzie sprzedali. Czy to wciąż nawala budownictwo? Dlaczego nie odbijają sobie tego w energetyce?

Pytasz, wkm3, o perspektywy branży energetycznej. Kluczem do oceny, co będzie z ZUKiem, nie jest, moim zdaniem, ocena branży. Jest nim ocena skuteczności działania ZUK’a na rynku. Popatrzyłem na wydatki na środki trwałe (w cash flow) paru spółek. Wygląda to tak (dla porównania 2008 -> 2009):
Kogeneracja: 144m -> 197m
PGE: 4’834m -> 9’625m (dziewięć miliardów!)
CEZ: 46m CZK -> 56m CZK (to spółka zagraniczna, poza tym korony, ale wzrosło z roku na rok)
Enea: 632m -> 764m
A co słuchać w Stąporkowie? Kryzys, Panie, kryzys! Sprzedaż spadła z 62 milionów na 36. Tej firmie jest potrzebny sprzedawca! Tylko tyle i aż tyle.

Tygrys ciągle przyczajony. Oby nie zaspał na posterunku.:)
Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 25 marca 2010 19:20

wkm3
0
Wysłane: 25 marca 2010 20:18:19 przy kursie: 10,98 zł
Próbuję wywołać kogoś kto zna sektor? co sprawia, że ta spółka nie wygrywa rynku, są słabi jakościowo? może nie chcą wchodzić w nierentowne kontrakty/ działają konserwatywnie? może stracili sprzedawców na rzecz konkurencji? nie mają odpowiedniego track record - sukcesów aby konkurować z najlepszymi?

notworthy duża pomoc dzięki za Twoje spojrzenie rafsty, ja spojrzę dokładniej na raport i sektor w weekand.

W Twojej analizie rafsty trochę zaskoczyło mnie porównanie wydatków na inwestycje do tuzów, o których piszesz.

To dla nich jeśli dobrze czytam spółkę ZUK ma pracować i to ich długoterminowe potrzeby inwestycyjne spodziewam się, że mają dać akcjonariuszom ZUKa pozytywny cash flow i wzrost wartości spółki.

ZUK jest już długo ,,przyczajony'': ale biznes prowadzi konserwatywnie, więc w sytuacji gdy inni walczą z bankami o przeżycie, firma panuje nad strukturą bilansu i kosztami (w szczycie kryzysu).

W przypadku wygrania dużych przetargów może posilić się swobodnie kredytem bankowym. Biorąc pod uwagę wszysto co rozważamy moje dzisiejsze dołączenie do akcjonariuzy ZUKa, wydaje mi się rozsądnym ryzykiem (ktoś mnie pogonił kiedyś na formu lotosu za zapis:,,reasonable risk''"). Nie jest to spółka bez fundamentów której wartość mocno wzrosła, na trwający jeszcze kryzys wybieram jako konserwatywny stockwatcher ZUKa z jego bardzo mocnym bilansem, dam mu szansę jeszcze zapolować:). Trochę mnie trapią jednak nierozpoznane ryzyka.... niewygrywane nowe kontrakty....

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 26 marca 2010 00:17:21 przy kursie: 10,98 zł
Faktem jest, że gross margin mają spory, Rafako ma mniej więcej o połowę mniejszy, więc polityka cenowa jest konserwtywna / agresywna (w zależności od punktu widzenia). To może im właśnie ograniczać sprzedaż. Pozycjonują się jako przemysłowe... no może nie ferrari, ale lexus :) Cash generation im na to pozwala, więc ok. Tyle, że nasza energetyka jest państwowa, a tam w przetargach dominuje kryterium ceny. I jak się wydało 15, czy 16 baniek na inwestycje w capex, to trzeba wynaleźć jakiś kompromis. Żeby zarobić, a się nie narobić :)

Track record to zamknięte koło - nie wygrywasz, bo nie masz referencji, nie masz referencji, bo nie wygrywasz, więg zabawa trochę niebezpieczna.

A w analizie porównałem wydatki inwestycyjne "tuzów" do sprzedaży ZUK'a, bo to ich potencjalni klienci. Jeśli PGE wydał 9mld, to sprzedaż ZUK przy tym to mały żuczek :)

del-20120227
0
Wpisów: 111
Wysłane: 26 maja 2010 11:07:16 przy kursie: 9,20 zł
ładnie zleciał, da rade dalej? a może czas na jakieś odreagowanie?

wkm3
0
Wysłane: 2 czerwca 2010 22:54:23 przy kursie: 8,60 zł
jak będzie jakiś wygrany kontrakt to tak, uparłem się i trzymam długoterminowo podobnie jak STP i EPD pod inwestycje w energetyce i solidne bilanse i niskie zadłużenie, na razie nie pękam i czekam spokojnie sobiewave

wkm3
0
Wysłane: 5 lipca 2010 22:58:59 przy kursie: 9,10 zł
trzymam dalej spokojnie:) wreszcie news

,,05-07-2010, Parkiet
Drugi kwartał był dla nas zdecydowanie lepszy niż pierwsze trzy miesiące tego roku, a rok na pewno zakończymy na plusie – zapewnia prezes Zakładu Urządzeń Kotłowych Stąporków Marek Milczarek.

Obroty w I kw. były podobne do zeszłorocznych (9,9 mln zł), ale zysk netto był już niższy o dwie trzecie (112 tys. zł). Po ciężkiej zimie firma odczuwa oznaki ożywienia. – Kilka kontraktów przesunęło się na drugi kwartał i będzie to widać w wynikach – mówi Milczarek. Portfel zleceń świętokrzyskiego producenta kotłów jest w tej chwili wypełniony w 80 proc., ale ma się zapełnić w ciągu kilku miesięcy. – Złożyliśmy bardzo dużo ofert, być może więc trzeba będzie nawet zwiększyć zatrudnienie, by podołać ewentualnym zleceniom – mówi Milczarek.

Obroty firmy mogłaby podnieść zapowiadana od dawna sprzedaż pelletu, naturalnego ekologicznego paliwa. Firma uruchomiła już wprawdzie linię produkcyjną, ale na razie jedynie testowo. – Słoma, z której będziemy wytwarzać pellet, to trudny materiał. Nasza technologia jest autorska i wciąż ją dopracowujemy. Nim zaoferujemy towar klientom, musimy mieć pewność, że nie będą zawiedzeni – tłumaczy Milczarek. Nie chce jednak zadeklarować, kiedy testy się zakończą.

ZUK Stąporków ucierpiał na kryzysie finansów publicznych w krajach zachodnich. Udział eksportu w ogólnej sprzedaży spadł w spółce o około 15 pkt proc., do 35 proc. Duży wpływ miał na to też czekający wciąż na podpisanie kontrakt na dostawę filtrów do Norwegii, który wart jest kilkanaście milionów złotych. – Nasz kontrahent wstrzymuje na razie realizację tego projektu i trudno powiedzieć, kiedy się to zmieni. Zapewnia nas jednak, że kiedy z nim ruszy, ZUK Stąporków będzie jego wykonawcą – mówi prezes Milczarek.''

PARKIET

maxboast
0
Wpisów: 223
Wysłane: 21 lipca 2010 16:25:54 przy kursie: 9,40 zł
Zwracam uwagę na spółkę gdyż wszystko wskazuje na możliwość zarobienia "paru centów" w najbliższym czasie. Od dwóch dni trwa akumulacja co charakteryzuje się mocno zwiększonym obrotem - widać to wyraźnie gdyż na codzień obroty na kolana nie powalają. Ktoś kupuje z ukrytego szastając dużymi pakietami - bardzo lubię takie wyraźnie sygnały a więc witam długoterminowych ;)

wkm3
0
Wysłane: 27 sierpnia 2010 21:46:47 przy kursie: 9,67 zł
za chwile wyniki a ,,przyczajony tygrys'' czai się dalejDancing zero info o nowych kontraktach czyli pewnie dalej będzie słabo, no ten mocny bilans spółki i inwestycje w energetykę mnie przy ZUKu mocno trzymają, długoterninowo ale... ENI, RFK, EPD zdobywają nowe kontrakty a co planuje nasz ZUK?

wkm3
0
Wysłane: 31 sierpnia 2010 17:30:05 przy kursie: 9,89 zł
biorąc pod uwagę brak info o nowych kontraktach to ....odetchnąłem z ulgą po przeczytaniu wyników, stagnacja: chyba dziubią w poprzednich kontraktach dalej, czyli czaimy się dalej...
Edytowany: 31 sierpnia 2010 17:30

wkm3
0
Wysłane: 7 września 2010 23:36:18 przy kursie: 9,76 zł
ponad 40% potencjał spadków według wycen wygląda groźnie... przy obecnych niskich wynikach spółki. Uparcie poczekam na te kontrakty dla energetyki pod doświadczenie i znajomość naszego rynku przez ZUczka. Jak widzicie ZUKa za 6M, 12M, 24M? Czy możemy porównywać go z RFK który wygrywa kontrakty w tej samej branży? jaka jest odp. na pytanie dlaczego ZUK nie wygrywa nic poważniejszego? odłożenie w czasie wielu projektów energ? ZUK nie zdobywa runku niską ceną? ZUK ma słabą renomę na rynku?

wkm3
0
Wysłane: 21 września 2010 20:54:05 przy kursie: 9,40 zł
pocieszające jest tylko to, że na forum CFL było równie długo cicho i obroty były równie znikome, to jedyne cechy wspólne:) mniej więcej w grudniu wpadłem na cudowny pomysł żeby zamienić CFL windykatora który w kryzysie powinien mieć żniwa na ZUKa pod jego umiejętności w wykonawstwie proj. dla energetyki, podobnie trafiłem ze Stalkiem ale jakoś przyczepiłem się i nie wychodzę;)

wkm3
0
Wysłane: 6 października 2010 20:04:06 przy kursie: 10,40 zł
ładnie dziś ruszyło, duże urosły ładnie czyżby czas na średniaki? prawie KPLN 600 obrotu to na jak na ZUCZKA fiu fiu...
Edytowany: 6 października 2010 20:04

del-20120227
0
Wpisów: 111
Wysłane: 6 października 2010 20:42:48 przy kursie: 10,40 zł
wkm3 napisał(a):
ładnie dziś ruszyło, duże urosły ładnie czyżby czas na średniaki? prawie KPLN 600 obrotu to na jak na ZUCZKA fiu fiu...

brali dość mocno, jakby cos wiedzieli Think

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,306 sek.

aqbawqig
kjkxzszw
pvmfxhco
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
exgmozei
eymyiamq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat