Temat:
ARMATURA
Cena akcji poniżej złotówki może utrzymywać się nieco dłużej niż niektórym się zdaje.
Jak widzę prognozy z fusów, jak to zwykle bywa, nie mają potwierdzenia w rzeczywistości....
Moim zdaniem na spółce widać koniec tredndu spadkowego i konsolidację, podkupywanie akcji przy coraz większych obrotach. Liczę na większe wybicie w górę po zakończonej przeprowadzce firmy i urealnieniu cen surowców. Z czasem Cu i Al powinny jeszcze spaść mocniej co pozytywnie wpłynie na spoółkę.
pozdarwiam
|
|
Temat:
PEP
"EW pracują głównie w tych godzinach, w których ceny na rynku są najniższe)"
hmmm, może na wiatrakch nie znam się tak dobrze jak "analitycy giełdowi" ale jako żeglarz zawsze miałem dobry wiatr w dzień pod wieczór robiła się flauta i tak to trwało aż do rana z nielicznymi wyjątkami jak burza czy zmiana pogody.
Ale pewnie "analitycy giełdowi" widzą lepiej kiedy wieje wiatr, bo w końcu i w wianiu wiatru też kiedyś kryzys przepowiedzą i się skończy ta cała zabawa w wianie:)
|
|
Temat:
ARMATURA
Nie wiem czy ty wogole jestes zorientowany w tej spolce czy tylko tak wtraciłes swoje 3 grosze?
Po tym co napisałeś obstwaiem tę drugą mozliwość:)
Spółka ma wiecej niż złotówka w gotówce i nieruchomościach, ma olbrzymie zapasy, które równoważą z nawiązką nieiwielkie zadłużenie spółki, która jest dochodowa. Gdyby teraz zliwidować spółkę i zlicytować co maja byłoby niewiele mniej niż obecny kurs akcji.
Naprawdę ciężko mi zrozumieć ludzi, którzy piszą że 100zł w moim portfelu jest warte conajwyżej 60zł i to na bardzo długo:)
|
|
Temat:
LOTOS
Lotos eksporterem netto? Już zgłupiałem:) A co takiego eksportuje ta spółka i do tego za dolary? Nawet jak sprzedają paliwo BP Polska czy innym dytrybutorom to sprzedają za PLN z tego co widzę. pozdrawiam
|
|
Dzięki za fachową ocenę, niestety wygląda na to że ich przeceniłem. Chociaż sam nie wiem gdzie Wy wyczytujecie takie rzeczy, patrzę się w ten i poprzedni raport jak sroka w gnat i potrafię tylko porównać tabelki (odejmując jeden od drugiego) żeby zobaczyć co się stało z zyskami w 2q, a tu i tak co innego niż myślałem:)
pozdrawiam
|
|
Wyniki wydają się przyzwoite, ale chyba tylko dla mnie:) Nie wiem czy dobrze czytam ale w 2q mieli przyzwoite zyski. Chyba juz skończyli pompować kasę w to Piaseczno. Ale rynek uważa inaczej i kurs leci dalej w dół... moze mi ktoś podpowie co jest nie tak, bo księgowości się nie znam:)
pozdrawiam
|
|
Temat:
SYNTHOS
Obejrzałem wnikliwie Twoją analizę AT, ale nie potrafię z na jej podstawie odpowiedzieć sobie na najprostsze pytanie, tzn: Będzie rozło czy będzie spadać?:)
|
|
Temat:
SYNTHOS
Wzrost jest sztuczny?:)
Tzn masz na myśli wzrost w ostatnich tygodniach o kilka procent, czy wzrost w ostatnich latach o bezmała tysiąc procent ?:) pozdrawiam
|
|
Temat:
TRAKCJA
|
|
Temat:
TRAKCJA
Masakry CD.... Czy ta spółka plajtuje? Czy co się dzieje że ktoś wywala akcje PKC??
|
|
Temat:
TRAKCJA
Na spółce postępująca lawinowo masakra:) Może równa rzędem do całej budowlanki, bo nie wiem czy ta wpadka ze stratą w I kwartale może mieć taki wpływ. Bądź co bądź działalność nieco odmienna od większości budowlanki. Nie mam pojęcia gdzie to się zatrzyma, Kod:[mod: usunięto zdanie niezgodne z regulaminem] Ma ktoś jakieś pomysły czy przemyślenie na temat Trakcji i jej kursu? pozdrawiam
|
|
Przychody rosną, rynek jest stabilny, trzeba tylko zacisnąć zęby i czekać aż to wszystko uporządkują i zaczną porządnie zarabiać, oby nie kolejne 2 lata:)
|
|
Temat:
CIGAMES
Witam, czy ktoś może mi powiedzieć z czego spółka może mieć zyski w trzecim i czwartym kwartale? Jeżeli będą wykazywać straty przez pół roku to rynek chyba nie przyjmie tego zbyt optymistycznie?
pozdrawiam
|
|
No i wyszło szydło z worka:)
Kurczę, kjolejny raz spółka zawodzi, napisali oczywiście natychmiast odpowiednie wyjaśnienia, ale mam już mieszane uczucia.Przez 2 lata hossy straciłem z tą spółką mnóstwo czasu i piniędzy, szkoda zmarnowanych innych okazji;)
Jutro nba pewno w panice nie będę wywalał, ale dokupować też nie mam zamiaru., Ciekawi mnie czy te wyniki są juz w cenie? Przekonamy się jutro:)
W samej spółce w końcu musi się poprawić, tylko pytanie kiedy?
|
|
Temat:
CIGAMES
Widzę nikt nie uwzględnia faktu że Sniper2 może nie okazać się mega hitem. Grywam trochę w gierki i mnie Sniper1 jakoś nie porwał, jest masa tego typu gier,jak dla mnie bardziej wciągających. Zresztą jak sobie obejrzałem rankingi gier w zachodnich i amerykańskich portalach to Sniper ma bardzo przeciętne opinie, wśród rodzimych graczy także.Także aż mnie dziwi że tak dobrze się sprzedawał.
Dodatkowo Sniper2 będzie miał mocną konkurencję wydawaną też na początku przyszłego roku, też Snipera innej -renomowanej firmy. Spółka zdaje sobie sprawę że to będzie duży kłopot i może znacząco uszcuplić sprzedaż.
Nawet jeżeli wszystkie problemy techniczne będą rozwiązane i wszystko się uda, ale gra nie okaże się megahitem to co wtedy?
A kto mi pod co ma rosnąć kurs po premierze Snipera2? Napisanie kolejnej gry zajmukje lata i masę pieniędzy, a w tym czasie CI będzie przez ten czas kwartał w kwartał pod kreską? Marnie to wróży kursowu na kolejne lata....
|
|
Temat:
CIGAMES
Witam, Nie mam ntej spółki i nie zamierzam nabywać, ale tak się ostatnio przyglądami rozmyslam. Papier przez długi czas był na poziomie kilku złotych dochodząc ostatecznie do około 3zł za akcje. I nagle coś się udało, jest sukces i..... strzała w górę na tysiąc z hakiem procent:) Z 3 złotych urosło na 35zł więc potencjał spadku jest olbrzymi. Nie rozumiem zatem jak się można dziwić obecnym spadkom. Czy to balon? Nie mam pojęcia. Jeżeli będą mieli takie sukcesy dalej to na pewno nie. Ale jaka jest szansa że 2 część gry odniesie równie spektakularny sukces? Prawie wszyscy są niemal pewni na 100% że to będzie mega hit, ale większość często racji nie ma:) A co firma pokaże za rok, za 2 lata? Dopiero zaczną produkować coś wystrzałowego, a na to trzeba czasu więce spółka znowu może powrócić do generowania strat....
pozdrawiam i życzę powodzenia akcjonariuszom!
|
|
Racja, Ty tylko powtórzyłeś ten tekst. To moje niedopatrzenie. Ale nie wytłunmaczyłeś gdzie widzisz ten długoterminowy trend spadkowy na spółce?:) pozdrawiam
|
|
Przepraszam Cię bardzo, ale gdzie Ty widzisz długoterminowy tredn spadkowy?! Patrzę na wykres spółki od 2005 roku i widzę odbicie od dna i początek silnego wzrostu na tej spółce, ale ja się tam nie znam na AT i zuperłnie w nią nie wirzę jako w samospełniającą sie przepowiednię.... mniej więcej w 50%:)
Jak widzisz na razie rynek nie przejmuje się za bardzo Twoimi analizami i potwornym przewartościowniem spółki. Kto ma rację zobaczymy za pół roku, ja obstawiam powrót kursu grubo powyżej 20zł, a ile wychodzi z Twoich analiz?
pozdarwiam
|
|
Kod:usunięto nieaktualne nawiązanie do usuniętych wpisów o ortografii A wracając do EMC jestem posiadaczem tej spółki od dłuższego czasu, pisałem tu o niej pod koniec listopada, kiedy byłem zadziwiony takim spadkiem kursu. Wtedy tez nawet zwiększałem swoje zaangażowanie:) Jak zwykle rynek był najcwańszy i już wtedy wiedział jakie będą wyniki na koniec roku. My wiemy to dopiero teraz. Myślę jednak że obecny rok będzie znacznie lepszy i znów najwańszy rynek już o tym wie i to zaczyna dyskontować:) Kurs tej spółki poniżej 13zł to dla mnie zupełna abstrakcja i nieporozumienie patrząc na wycene spółki w przeszłości, obecną stabilną i rosnącą wielkość przychodów oraz dobre perspektywy. Nie rozumiem jak na podstawaie kilku niewątpliwie gorszych kwartałów - w czsie których trwały w spółce prace i przebudowy które w oczywisty sposób zjadły zyski - pisać o dużym przewartościowaniu waloru?! Na szczęście rynek ma inne zdanie i mam nadzieję tym razem się też nie myli:) pozdrawiam
|
|
Temat:
DEVELIA
Pisałem cały czas o Warwszawie i okolicach. Lcc też tu ma trochę terenów i o innych trnsakcjach jakie Lcc prowadziło.
Ty wracasz do wyjątkowej sprawy i wyjątkowyuch gruntów:) Jeżeli chodzi o ceny działek to ważne są tez takie sprawy jak warunki zabudowy.Ja nie znam tamtego rynku. Wcześniej działki te mogły byc znacznie tańsze bo teren był przeznaczony np na tereny przemysłowe lub inne usługi. Jezeli urząd zmieni przeznaczenie działki to cena moze wzrosnąć wilorotnie. Aczkolwiek przyznaję rację ze prawie 10x prebitka jaką wydał LCC to skandal. Ale czy ziemia ta jest warta 50zł za m2 czy 500zł? Mimo wszystko chyba bliżej tej większej liczby:)
pozdrawiam
|
|
Temat:
DEVELIA
To trzebabyło wcześniej o tym pisać, jeżeli to była działka w Warszawie to sam chetnie bym ją od Ciebie kupił:)
Oczywiście że w różnych częśćiach kraju różnie się zachowują ceny działek. Nie można generalizować ani w jedną ani w drugą stronę.
Nie można zatem pisac że ceny wszytskich działek bardzo spadły, bo prawda jest taka że część niewielka część działek zdrożała, znacząca część nie zmieniła ceny lub delikatnie spadła, spora część spadła do kilkunatu procent, a bardzo niewiele spadłu więcej niż te kilkanaście procent.
A odnoszę się tylo do wpisów o "kosmicznych" cenach działek jak niektórzy pisali w 2007 co sugerowałoby spadek wartosci o 50-70% conajmniej a jest to wierutną bzdurą.
pozdrawiam
|
|
Temat:
DEVELIA
Oczywiście. Spróbuj się potargować z właścicielami takich działek. 80% od razu odpowie że nie opuiści nic bo im sie nie spieszy i po prostu taniej nie sprzedadzą. Część jest w stanie opuścić max 5-10% nie ma mowy o wiekszych zniżkach, nawet jak ktoś ma nóż na gardle, bo i tak chętni się znajdą.
Wiem bo sam jeżdżę i szukam takiej działki dla siebie od dawna. W 2007 roku kiedy zaczęły się spadki byłem pełen "optymizmu" i liczyłem na to że uda mi się kupić działkę za połowę ceny, najlepiej na licytacji komorniczej:)
Swoją drogą po licytacjach komorniczych też jeździałem. Zawsze jest masa ludzi, jest stała grupa ludzi, która chyba zawodowo sie tym pała bo widzę te same twarze. Nie ma okazji, ceny są zbliżone do wolnorynkowych, a dodatkowo przeciez trzeba mieć gotówkę na koncie:)
Ja tez uważam że działki są w Polsce za drogie, liczyłem na spadki a nic takiego nie miało miejsca. A juz na pewno nie spadły atakcyjne grunty w centrach miast.
Nie wiem dlaczego ludzie puszczają mity o spadkach cen działek. Znam tylko jeden taki przypdek, kiedy na Białołęce wytyczono trasę szybkiego ruchu i okazuje sie że zamiast zielonego lasu sąsiadem będzie 4-pasmówka!:) A ceny tych działek o dziwo spadły zaledwie o 20% a moim zdaniem powinny o min. 50%
pozdrawiam
|
|
Temat:
DEVELIA
700 zł w "obrębie" Wawy? To znaczy masz na mysli chyba dość dobrą lokalizację na terenie miasta Warszawy, bo cena 700zł to spora kwota i zapewniam Cię że ta działka nigdy nie była tyle "warta" jeżeli obecnie nikt nie chce dać za nią 500zł. Moze znalazł by sie jeden czy dwóch wariatów co w szlae i z pianą na ustach w szczycie hossy wydali by takie pieniądze ale nie ma to nic wspólnego z wartością. Ceny domów to inna bajka bo tam udział wartości działki jest na poziomie kilkudziesięciu procent.
A teraz przejdźmy do faktów: Ceny na Białołęce w "hossie 2007" od 300 do 500zł obecnie 400-600zł Ceny na Zaciszu w "hossie 2007" od 700 do 1000zł obecnie od 1000 do 1200zł
oczywiscie pomijam tu ekstremalne ceny niektórych obecnie sprzedających jak np na Zaciszu cena 2000zł:)
Wystarczy przejrzeć oferty w gazecie, w internecie , podzwonić do biur nieruchomości, tak wygląda ten mega spadek cen ziemi:)
|
|
Temat:
DEVELIA
Nie wiem skąd macie te informacje o taniejących gruntach, zwałszcza w Warszawie?:) Siedzę trochę w branży budowlanej, interesuje się tym rynkiem i widzę dokładnie coś innego!
Wystarczy zresztą proste porównanie, o ile spadły ceny mieszkań w Warszawie? O 15% 20%? Ceny materiałów budowlanych i robocizny spadły śrenio podobnie. Przy tym ceny działek właściwie się nie zmieniły co wynika z marzy dewelopera.
A moze podasz jakiś konkretny przykład spadeku wartości działki?:)
|
|
Temat:
DEVELIA
Tak, każdy grunt jest tyle wart ile ktoś będzie chciał za niego zapłacić i na pewno ta działka w centrum miasta ma szansę być droższa.
Ale po co się tu produkować nad cenami działek i czy wzrosną czy spadną jak jakiś "poinformowany" już coś wie, że albo wyniki będą dobre, albo jakies info pozytywne się szykuje, a my szraczki możemy tylko główkować i wymyślać kto coś może wiedzieć.... i gdzie tu ta równość na giełdzie?:)
I grunt że kursik rośnie:) W końcu do cena emisyjna to chyba 6zł było:)
pozdrawiam
|
|
Temat:
DEVELIA
A jeżeli ktoś się dziwi cenie 8000zł za m2 to przyoponinam że Hiszpański dewloper kupił działkę wcale nie w samym centrum Warszawy za ponad 30000zł za m2. Myślę że obecna wycena tej działki wcale dużo nie odbiegałaby od tej kwoty.
|
|
Temat:
DEVELIA
Wszyscy tu piszą o tym że LCC przepłaciło potwornie za działkę w Katwicach bo po 1100 z m2 brali. Nie wiem jak na Śląsku, ale w Warszawi w szczycie hossy 2007 roku działki na przyzwoitej dzielnicy kosztowały 800-1000zł za m2. Monitoruje rynke dość często bo noszę sie z zamiarem zakupu takiej działeczki, ale obecne ceny tych samych gruntów są 1200-1800zł za m2. Oczywiście nie jest to cena transakcyjna, ale tyle sobie krzyczą i nie ma mowy o żadnym targowniu, właścicielom się nie spieszy:) Facet z biura nieruchomości mówił ze ruch jest mały, ale transakcje w tych cenach bywają.
|
|
Temat:
DEVELIA
Wszyscy tu piszą o tym że LCC przepłaciło potwornie za działkę w Katwicach bo po 1100 z m2 brali. Nie wiem jak na Śląsku, ale w Warszawi w szczycie hossy 2007 roku działki na przyzwoitej dzielnicy kosztowały 800-1000zł za m2. Monitoruje rynke dość często bo noszę sie z zamiarem zakupu takiej działeczki, ale obecne ceny tych samych gruntów są 1200-1800zł za m2. Oczywiście nie jest to cena transakcyjna, ale tyle sobie krzyczą i nie ma mowy o żadnym targowniu, właścicielom się nie spieszy:) Facet z biura nieruchomości mówił ze ruch jest mały, ale transakcje w tych cenach bywają.
|
|
Temat:
PEP
Nie rozumiem, skoro warunki sprzedazy sa skrajnie niegodziwe, a wręcz szkodliwe dla spółki to czemu sprzedają? Sami sobie w kolano strzelają?
|
|
Temat:
PEP
A mógłbyś bardziej sprecyzować co napisałeś? Jestem akcjonariusem PEPa, ale nie bardzo zrozumiałem co napisałaś:)
pozdrawiam
|
|
Temat:
UNIBEP
Ma ktoś jakiś pomysł dlaczego ta spółka nie chvcerosnąć? Od ostatniego wpisu spólka poinformowała o podpisaniu chyba z 5 dużych umów, a kurs ani drgnie:)
|
|
Temat:
LOTOS
Jak na razie pięknie idą, wreszcie po przeszło rocznej przerwie:) Ciekwe tylko czy rosną pod to przejęcie czy pod zwyżkę cen ropy czy po prostu ktoś dostrzegł wreszcie tę spółkę?
Do 60 jeszcze sporo brakuje, ale może za rok:)
pozdrawiam
|
|
Temat:
PGE
Wszyscy postawili krzyżyk na tej spółce, ostatnio ktoś tu wieścił 18zł:)
Ja mam nadziję, że właśnie nadchodzi czas gonienia Taurona, który poleciał już kilkadzisiąt procent, a przecież był taki nieperspektywiczny i tyle drogich inwestycji go czeka:)
|
|
Temat:
LOTOS
Przyznaję się szczerze, że nie znam się z abardzo na takich finansowo -księgowych rozliczeniach. Tak czy siak, uważam że Lotos ma w przyszłym roku szansę na skokowy wzrost zysków, głównie w segmencie produkcji. Inne działki też się świetnie rozkręcają, budują sporo nowych stacji i wreszcie na tym zarabiją:)
|
|
Temat:
LOTOS
Nie znam się na tych księgowych nazwach:) Wartość aktywów wziąłem z tej stronki: www.money.pl/gielda/spolki_gpw...Chociaż nie wiem czy nie bardziej miarodajne jest wartość księgowa na akcję, a ta wzrosła jedynie o 20%. Nie wiem tylko gdzie w tym siedzą zrobione inwestycje i jak są formalnie wyceniane.
|
|
Temat:
LOTOS
Nic nie wyliczałem. Aktywa firmy urosły z 6,9mld w 2005 do 15,0mld w 2010. Oczywiście bez uwzględnienia poziomu zadłuzenia:)
|
|
Temat:
LOTOS
Uważam podbnie. W Lotosie inwestycje zakończone i właśnie zaczynją generować duże zyski z których bez problemu spłacą długi, które wzieli przecież po to żeby właściwie obok drugą rafinerię zbudować:) Te 35 złotych za akcję to w porównaniu do wartości księgowej i generowanych zwiększonych zysków nie jest wygórowaną ceną:) Przypominam że cena emisyjna 5 lat temu była 29 złotych i redukcje sięgały 90%. Przez te 5 lat firma z nawiązką podwoiła swoją wartość, także wg mnie 60 zł to min. przyzwoitości. Sam jestem ciekawy jak to wyjdzie z tą prywatyzacją.
|
|
Temat:
SYNTHOS
No tak, jak widać ładną"górkę" mieliśmy kilka dni temu kiedy kurs oscylował w granicach 2,65 Ja widać AT oszukało wszystkich z wilkim hukiem. A co teraz mówią nam ptaszki, świczki , kreski, główki itp ? Będzie spadało czy będzie rosło? (szanse są 50%/50% więc spore  ) miłego dnia
|
|
Temat:
SYNTHOS
No właśnie z tym zarabianiem chyba jest różnie:) Jak pisał Benjamin Graham czy Kostolany, wszyscy najwięksi inwestorzy posługujący sią AT wcześniej czy później zbankrutowali, a oni sami - jak pisali- nigdy nie zrozumieli o co wtym wszystkim chodzi. Bo tak naprawę, to czy istnieje wzór matematyczny, jakakolwiek zasada rachunku prawdopodobieństwa opisująca reakcję tłumu ludzi na dane wydarzenie? Chyba nie:) Moim zdaniem większy wpływ ma pogoda, natrój dużego gracza, czy takiego analityka finansowego, który wyda jakąś rekomendację lub nie:)
|
|
Temat:
SYNTHOS
Wcale wczorajszy dzień tak zielono nie wyglądał, bo koniec końców skończył się na czerwono, a wzrostem powyzej 5% mogło pochwalić zaledwie kilka spółek. Oczywiście można zaten wzrost synthosu obwiniać ciemne moce AT, ale to chyba zaklinanie rzeczywistości. Gdyby nie owa pozytywna rekomendacja kurs zakończyłby się na poz. + - 0% i nie byłoby o czym dziś specjalnie pisac:)
|
|
Temat:
SYNTHOS
"świeczka objęcia hossy jeśli się tak zamknie" = pozytyna rekomendacja BZWBK, Niesamowuite:) Nigdy nie rozumiałem i nie chciałem zrozumiec analizy technicznej, dla mnie osobiście to taka czasem (50%) samospełniająca się przepowiednia.
Jeżeli taką świeczkę objęcia hossy można sobie samemu zrobić wydając pozytywną rekomendację i wtedy "wszyscy" rzucają się do zakupu akcji bo świeczka to dla mnie jest prawdziwa abstrakcja:) Nawet nie chce myśleć jakie figury może sobie ktoś większy wykręcać na społkach o mniejszej płynności:)
miłego dnia
|
|
Temat:
SYNTHOS
-skąd wiesz że jest górka? -pewny jesteś ze kurs jest w trendzie spadkowym?!:) [moderator: uwagi osobiste prosimy umieszczać w prywatnej korespondencji a nie na forum]
|
|
Najgorsze to, że my jako drobnica dowiadujemy się o wszystkim na końcu, jak coś jest nie hallo, grubaski zawsze jakoś wiedzą o co biega wcześniej:) W każdym bądź razie dzięki za miłą i budującą dyskusję. Zakopuje to co mam i czekam dalej, co będzie to będzie:)
pozdrawiam
|
|
No dobrze, skoro już mamy tak ślicznie wykreślone dość dobre perspektywy dla spółki to kto mi wytłumaczy dlaczego kurs spadł o 50% i dalej nikt tego brać, chociaż jest na historycznym wsparciu???
|
|
No tak. Fundusze NFZ faktycznie zależą od gospodarki, ale w jakim stopniu 1%, 2%, 3%? Jakby nie patrzeć PKB rośnie u nas nawet w czasie najgorszego od 50 lat kryzysu światowego:) Jak ktoś powyżej przytoczył w roku 2011 NFZ ma 5% więcej niż rok temu. Lux-medy, enel-medy, medicovery i inne mają się świetnie, cały czas sie rozbudowują i rosną w siłę. Na świecie jest tak, ze państwowa słuzba zdrowia jest marginalizowana i u nas tez ten trend widać. Przeciez EMC przejmuje PAŃSTWOWE szpitale powiatowe, których nie da sie zlikwidować. A zarzadzją efektywniej niz panstwowe i tak to działa na całym świecie. Mam nadziję u nas wyjątku nie będzie:)
|
|
Obecna wycena C/WK =1,36 Nie bardzo rozumiem związku WK z możliwościami wzrostu lub spadku kursu spółki. Z tego co się oreintuję to ich WK siedzi głównie w sprzęcie medycznym, bo budynki dzierżawią, przynajmniej tak to zrozumiałem. W tkaich technologicznych aktywach WK mogłaby być i nawet 5 i myślę ze nic by to nie zmieniło.
Branża jest taka ze akurat czy wgospodarce jest fajnie czy niefajnie nie ma specjalnie znaczenia. Myślę ze zarabiać będą niezaleznie od koninktury, a ostatnie zawirowania i spadek zysku przez duze inwestycje i związane z tym zamieszanie (komunikat z sierpnia po wynikach IIQ)
pozdrawiam
|
|
Witam, Ja też siedzę w spółce i ostatnio też jej dokupiłem. Nie wiem skąd takie spadki i nagonka. Nawet jeżeli kontrakty z NFZ spadną o kilka procent to czy to jest powód uwalenia kursu o 50%? Oglądałem wypowiedzi szefa NFZ w CNBC Biznes i mówił że nie będzie gorzej niż w 2010.
Ten artykuł o tym że szpitale prywatne dostana mniej to jakaś paranoja, to się chyba do prokuratury nadaje?! Nie wieże w to, jakis redaktorek wyssał sobie z palca, przecież to niezgodne z konstytucją, prawami wolnego rynku i rozsądku!
Chyba że nie wiemy jeszcze o czymś co widzą ci co tak namiętnie wywalali. Z drugiej strony swiismed zachowywał się tak samo..
|
|
Temat:
TRAKCJA
Szczerze mówiąc nie prakonuje mnie to co piszesz... Po pierwsze jużeli byłaby to prawda to marża, zyski i Trakcji byłyby na znacznie wyższym poziomie niż są, kurs też:)
Ludzie często potrafią byc bardzo zawistni i potrafią z perfidią szkalować dobre imię innych. A może ten kto ci sprzedawał te informacje jest (był) wkurzonym konkurentem Takcji, któremu marnie poszło?
Osobiście znam 2 tego typu historie z życia wzięte, dlatego zalecam wstrzemięźliwość w wypisywaniu po forach różnych sensacji patykiem po wodzie pisanych.
pozdr
|
|
Temat:
PGE
A koledze zostało chyba juz tylko siedzieć i cierpliwie czekać na wymarzony poziom 18.77
i malych zakupach..:)
|
|
Temat:
PGE
Witam
Kolega "bizi" napisał kilka stron temu że pomyśli o symboliczych zakupach przy 18.77zł:)
A ja myslę że panika już minęła i pociąg właśnie odjechał:)
Myślę że akcje pracownicze już w cenie, a obecna wycena spółki nieco odstaje od pozostałych energetyków. Przecież jak rok temu sprzedawali po 23zł to było masa chętnych, bo tanio, myślę że niedługo spółka powinna wrócić na wcale niewygórowane poziomy ~25zł.
|
|
Spolka leci jak kamien w wode, nie wydaje mi się aby wyniki były tak tragiczne, zeby taka reakcje wywołać. Ewidentnie ktoś wywala akcje niemal pkc. Dobrałem trochę po 17, ale na razie widzę nie ma sensu.
Ma ktoś jakieś pomysły, o co tu może chodzić?
pozdrawiam
|
|
Wyniki nieciekawe ... znowu. Ciekawe ta strata jest już jest w wycenie akcji? Patrząc rok do roku to spółka leci w przepaść, mam nadzieję lada chwila się odbiją od dna:) Jak wrażenie innych posiadaczy ENI?
pozdr
|
|
Temat:
DEVELIA
Dzieki za odpowiedź, Faktycznie wynika z tego tak jak napisałeś. Ale to jak sobie przekalkulować to jakieś nispełna 50gr na akcje które spoółaka dostała w prezencie (w stosunku do obecnego kursu)od tych co objeli pierwotna emisję. Czyli na moje wyczucie całkiem sensowne pieniądze dla społki przy kursie 1,5 to 1/3 wartosci a wiec mogli kupic na górce grunty za wszystko a i tak sa do przodu:)
pozdr
|
|
Temat:
DEVELIA
A ja mam takie pytanko do tutejszych specjalistów bo szczerze mówiąc czegoś tu nie rozumiem:)
LCC sprzedało chyba około 50% akcji po 6,5zł za sztukę czyli do kasy firmy trafiła równowartość 3,25zł na każdą istniejącą akcję?
Obecna wartość akcji poniżej 2zł i tak jest poniżej otrzymanej gotówki w emisji, nie licząc innych aktywów firmy.
Jezeli nawet przepłacili za jakies działki o 20-30% to i tak sie to ma nijak do kasy ktora do firmy wpłynęła bo różnica miedzy 6,5 a 1,5 jest kilkukrontna!!:)
Poprosze o wyjasnienia, pozdrawiam
|
|
Temat:
PGE
Więc rozumiem że uważasz, że zawsze w dół Faktycznie nie sieją.....
|
|
Z tej branży jest Energoinstal, jest to społoka dokładnie między tymi dwiema opisanymi powyzej, także pod względem obrotów:) Ja zdecydowałem sie własnie na nią a czy dobrze zrobiłem czas pokaże:) pozdrawiam
|
|
Juz wielu 3 złote wiesciło, juz rece toporem obcinało.... a tu taka niespodzianka:) Szkoda ze nie dokupiłem po te 6 z groszami:)
|
|
Temat:
SYNTHOS
A co WatchDog myślisz o tej zagrywce Sołowowa? reakcja rynku była dziś bardzo ostra, mam wrazenie ze za ostra, w końcu w społce sie wiele nie zmieniło...
|
|
Kiedyś miałem Stąporków, ale przesiadłem się na ENERGOINSTAL działający w bardzo podobnej branży, a jest tańsza wskaźnikowo a do tego wydaje mi się bardzeiej innowacyjna i perspektywiczna, ale to tylko moje osobiste poglądy:)
pozdrawiam
|
|
Temat:
PULAWY
Fatalnie ten kwartał wygląda, potwierdziły się plotki ujawnione we wpisie powyżej....a szkoda:) Ciekawe tylko czy rynek ma to juz w cenach - tego dowiemy się jutro:),ale jakie dalsze perspektywy?
|
|
No cóż co do kompetentności rodziny Więcków trudno mi sie wypowiadać, nie jestem z "rodziny" także wtajemniczony nie jestem:) Oficjalnie i dość mocno siedzi tu PZU także myśle ze wiedzą co robią. Faktycznie jezelic chodzi o listę nazwisk w zarządzie to od "Więcków" aż się tam roji:) Jezeli cos wiecej wiesz na temat tej firmy to chętnie bym posłuchał Twoich opini
W TvnCNBC jest kilka filmów z wywiadem z prezesem, wygląda , że facet ma pojęcie o branzy w której siedzi i dobrze rozwija firmę.
|
|
Dzieki za opinię, chociaż nie wiem czy jest pozytywna czy negatywna... na pewno nie widzę Twojego zachwytu:) Mi sie ta społka jednak podoba właśnie dlatego ze rodzinna, za branżę i innowacyjność dlatego kupiłem tego trcohę i pewnie będę dokupywał.
Zastanawia mnie jednak skąd ta strata w ostatnim kwartale, jestem na tyle laikiem, że w tym raporcie widzę przyzwoite zyski i nie mam pojęcia skąd sie wzięła i gdzie jest ta strata?:)
|
|
Pokazały sie wyniki za 3q, jak dla mnie bardzo dobrze to wygląda, zwłaszcza ze przezes zapowiadał słabsze wyniki. Czy to faktycznie pozytywne zaskoczenie?
Prosiłbym gospodarza o rzucenie fachowym okiem na społkę i krótki komentarz:)
|
|
Temat:
TERESA
Ależ im strasznie zyski spadły, wiadomo dlaczego? pozdrawiam
|
|
Temat:
ENERGOINS
Faktycznie kursik leci, a ja specjalnie nie widzę powodów, jedyne co mnie martwi to możliwość wzmocnienia złotówki, ale to zmora wszystkich eksporterów. Na zachodzie zaczyna się coś ruszać to i zlecenia z tamtego rynku nie powinny za bardzo spadać, za to u nas w kraju coraz wiecej inwestycji w energetyke potrzeba. Mieli na jesieni jakieś przejęcia finalizować, na razie nic nie słychąć.
Moze ktos z bardziej doswiadczonych przeanalizowałby tę społeczkę?:)
|
|
Temat:
PEMUG
Tez do końca nie wiadomo bo dzis juz odkupił czesc akcji, a tamto sprzedał w pakietówce....nie wiadomo komu, a do tego po cenie znacznie wyzszej niz rynkowej.
Nie mam pojecia co tu sie dalej dziac bezie.....?:)
|
|
Temat:
PEMUG
PEMUG SA zawarcie listu intencyjnego
Raport bieżący 55/2009
Zarząd Przedsiębiorstwa Montażu Konstrukcji Stalowych i Urządzeń Górniczych "Pemug" S. A. z siedzibą w Katowicach informuje, iż w dniu 20 października 2009 roku zawarty i podpisany został List Intencyjny pomiędzy Andrzejem Wuczyńskim, Małgorzatą Wuczyńską, Michałem Wuczyńskim i Tomaszem Wuczyńskim - Akcjonariuszami spółki Produkcja Wyrobów Betonowych AWBUD S. A. z siedzibą w Fugasówce oraz Wspólnikami AWBUD Sp. z o. o. z siedzibą w Fugasówce a Emitentem oraz jego znaczącymi Akcjonariuszami Waldemarem Michałowskim i Romanem Doleżałem, którego celem jest ustalenie zasad rozpoczęcia i prowadzenia negocjacji dla zintegrowania prowadzonej działalności w jednej grupie kapitałowej przez podmioty kontrolowane przez Strony "Listu".
A tu sie jednak jakaś rewolucja szykuje, tylko czemu z tej okazji kurs spada, zarząd wywala akcji?:)
|
|
Czy mogę prosić WD o komentarz do ostatnich wyników i wogole co do perspektyw i oceny społki?
Mi się podoba, mniejsza, tańsza i elastyczniejsza od rafako, jedyna co moze martwic to potencjalne umacnianie się złotego co na exportera nie ma dobrego wpływu.
Z niecierpliwością czekam na recenzję, pozdrawiam
|
|
Temat:
WAWEL
Witam, Trzymam tą społkę już półtora roku i jestem zadowolony, płacą dobrą dywidendę, mają stabilne przychody, a do tego uwielbiam ich produkty:) Na giełdzie nie znam się za bardzo i trochę trudno mi się wypowiadać, moartwi mnie potencalna zmiana kursu akcji podana tu w "monitorze" Może ktoś kompetentniejszy by się wypowiedział, skomentował wyniki?:)
no i jeszcze mają nieruchomości w samym sercu Krakowa, ale nie wiem jak jest to w ksiegach wyceniane.
|
|