0 Dołączył: 2009-02-17 Wpisów: 135
Wysłane:
31 maja 2010 15:43:57
Z tego co zdarzyłem doczytać wykorzystujesz C/Z. Czy do jego obliczania bierzesz historyczny zysk (z raportów) czy prognozowany ?
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
31 maja 2010 16:01:42
Zindo napisał(a):Z tego co zdarzyłem doczytać wykorzystujesz C/Z. Czy do jego obliczania bierzesz historyczny zysk (z raportów) czy prognozowany ? Zysk jest tylko jednym z kryteriów. Interesuje mnie zysk historyczny (operacyjny z działalności podstawowej) i jego dynamika na przestrzeni kilku lat. Prognozy - też są ważne. Ale zwracam na nie uwagę tylko wtedy, gdy istnieją przesłanki świadczące o tym że są one oparte na realnych założeniach.
|
|
Wysłane:
31 maja 2010 20:02:56
W ciągu dnia dokupiłem nieco Delko. Z kolei późnym popołudniem dostałem odpowiedź z OPN w sprawie sprzedaży przez RN i Zarząd. Pytałem, czy nie mają ochoty powiedzieć akcjonariuszom mniejszościowym, dlaczego dwie osoby ze ścisłego kierownictwa spółki zdecydowały się naraz sprzedawać swoje akcje. Dowiedziałem się, że... to nie moja sprawa. Pod koniec sesji pożegnałem akcjonariat. Niewielki zysk - niewiele większy niż strata na EPL Jutro podejmę decyzję gdzie pójdą pieniądze ze sprzedaży OPN. Póki co zamierzam trzymać się 3 już posiadanych spółek, więc prawdopodobnie będę zwiększał zaangażowanie w któreś z nich.
|
|
|
|
Wysłane:
31 maja 2010 21:04:22
Chciałem poinformować osoby, które zechciały dowidzieć się więcej o moich spółkach, że po Internecie krąży błędny info o tym, że firma Delko wypłaca dywidendę. Tak nie jest - dywidendy za rok 2009 nie będzie. Ktoś ich pomylił z Decorą, a pozostali "przeklepali" błędne info do swoich baz danych. Poprosiłem WD o poprawienie zestawienia dywidend na StockWatch. www.stockwatch.pl/dywidendy/de...
Edytowany: 31 maja 2010 21:05
|
|
Wysłane:
1 czerwca 2010 15:43:01
Ponieważ jest Dzień Dziecka, resztę dnia planuję nie włączać komputera i bawić się z moimi pociechami Dzisiaj do koszyczka wpadło znów trochę Delko. Po lewej jeszcze jeszcze coś tam postawiłem, ale już niewiele. Na Centrum Klima czeka z kolei większy pakiet do kupienia - liczę na zaginionego Stop-Lossa. Chciałem coś napisać ogólnie o trendzie i warunkach makro, ale jestem świeżo po lekturze stenogramów z lotu 10 kwietnia (opublikowane na stronie MSWiA) i jakoś nie mam nastroju. Może wieczorem wpadnę na forum jak dzieciaki pójdą spać
|
|
Wysłane:
1 czerwca 2010 21:14:05
Dzieciaki już śpią Włączam sobie komputer, a tam prognozy Delko na 2010... Przychody - planowany wzrost ponad 10% w stosunku do 2009. Zysk brutto - planowany wzrost ponad 11% w stosunku do 2009. Liczyłem na większą dynamikę.  Ale trzeba brać poprawkę na to, że ostatnio prognozy nie zostały osiągnięte (w 2009 roku) i teraz są zapewne ostrożniejsi. Mam nadzieję, że jeżeli zaskoczą, to tylko in plus  Najważniejsze jest, że prognozy nie uwzględniają przychodów i zysków z planowanych przejęć W USA widzę rollercoaster. Choroby morskiej można dostać od samego patrzenia. Dopóki jednak spada w taki sposób jak teraz (bez uszczerbku dla mojego portfela), to niech sobie spada  Nawet się cieszę - jak trochę pospada to może ktoś zniecierpliwiony nakarmi moje zlecenia akcjami (ale potem to już tylko do góry proszę  )
Edytowany: 1 czerwca 2010 21:22
|
|
0 Dołączył: 2009-03-31 Wpisów: 165
Wysłane:
1 czerwca 2010 21:52:20
Witam, jako,że też od pewnego czasu myślałem o Delko, dziś skubnąłem trochę. Jak będzie okazja, to uzupełnię portfel o ten walor. A potem to już razem będziemy mu kibicować. Jak pójdziesz spać to nie pobudź dzieciaków! Jak mówią Italiańcy - Buona notte.
|
|
Wysłane:
1 czerwca 2010 22:02:43
barbus46 napisał(a):Witam, jako,że też od pewnego czasu myślałem o Delko, dziś skubnąłem trochę. Jak będzie okazja, to uzupełnię portfel o ten walor. A potem to już razem będziemy mu kibicować. Jak pójdziesz spać to nie pobudź dzieciaków! Jak mówią Italiańcy - Buona notte. Witam towarzysza niedoli w akcjonariacie Delko. Ja jestem póki co na minusie, ale wierzę że będzie ok. Dzieciaków nie pobudzę - ale za to syn mnie zbudzi pewnie jak zwykle około 4-5 rano  Taki los. Potem on łobuz odsypia jak ja wyjdę do pracy. Pocieszam się, że z dnia na dzień jest coraz starszy i w końcu wyrośnie ze wstawania tak wcześnie
Edytowany: 1 czerwca 2010 22:06
|
|
Wysłane:
2 czerwca 2010 11:15:38
Delko widzę trzyma się mocno mimo spadków. Nie ma ciśnienia na sprzedaż. Atmosfera na rynku ni jest za wesoła ale i tak papier niezłe się trzyma i po dość mocnych wzrostach nie spada.
|
|
Wysłane:
2 czerwca 2010 11:28:58
Zindo napisał(a):Delko widzę trzyma się mocno mimo spadków. Nie ma ciśnienia na sprzedaż. Atmosfera na rynku ni jest za wesoła ale i tak papier niezłe się trzyma i po dość mocnych wzrostach nie spada. Podobnie jest na Helio. W obu przypadkach ten sam schemat. Stabilny akcjonariat i mały FF nie sprzyjają spekulacji. Pomimo dużych wzrostów kroczący C/Z jest około 10 (na Delko nie zdąrzyłem na promocję  ) Kiszą się oba niemiłosiernie - możnaby wręcz rzec nudy. Ale urosną, razem z zyskami i wzrostem kapitałów własnych
|
|
|
|
1 Dołączył: 2010-05-12 Wpisów: 212
Wysłane:
2 czerwca 2010 14:47:29
Miałem dziś kupić delko a tu taka strzała do góry :/
|
|
Wysłane:
2 czerwca 2010 15:11:03
Arkuos napisał(a):Miałem dziś kupić delko a tu taka strzała do góry :/ Jak to pisałeś było jeszcze z prawej do kupienia po 14,3 zł. Od tamtej pory trochę osób kupiło. Byłeś wśród nich? PS. Jeżeli nie przebije 14,6 zł w najbliższym czasie, to wydaje mi się że będziesz miał szanse jeszcze kupić w niższej cenie niż obecnie. Dobry z AT nie jestem, ale... Od marca kurs waha się w konsolidacji między 14,6 zł a 13,2 zł. Dopóki nie wyjdzie z tego na wyższych obrotach jest szansa, że spadnie (mam nadzieję że tak się nie stanie). No chyba że to była formacja chorągiewki, z której właśnie wyszliśmy...  Ale tu może jakiś technik by coś dopowiedział
Edytowany: 2 czerwca 2010 15:12
|
|
Wysłane:
2 czerwca 2010 17:42:20
Interesujący był to dzień. Obserwując pojawiające się od rana na karnecie Delko zlecenia zakupu uznałem, że nie ma co czekać ze zleceniem zakupu na zdesperowanych sprzedających. Kupiłem znów z prawej. Jak się okazało, prawie na dziennym minimum. Wzrost cieszy, obroty też. Czy to było wybicie z formacjo chorągiewki, czy tylko wędrówka pod opór na 14,6 - zobaczymy w piątek. Póki co cieszę się, że kupiłem ile sobie założyłem i już jestem na plusie. Na Helio stagnacja. Budujemy półkę pod kolejne wzrosty  Mam nadzieję że to już niedługo. Na Centrum Klima ktoś z rana straszył PKC z prawej. Połasiłem się, ale zlecenie zdjęto tuż przed początkiem notowań. Moje zlecenie stało cały dzień z lewej, ale nie było chętnych do sprzedawania. Dzisiaj odcięto dywidendę, więc kurs odniesienia był niższy. Gratuluje dla spekulantów z KOV - piękne wzrosty. Jan Kulczyk znalazł sposób na zatarcie złego wrażenia po debiucie Życzę miłego weekendu!
|
|
Wysłane:
2 czerwca 2010 18:06:51
Frog napisał(a):Interesujący był to dzień. Obserwując pojawiające się od rana na karnecie Delko zlecenia zakupu uznałem, że nie ma co czekać ze zleceniem zakupu na zdesperowanych sprzedających. Kupiłem znów z prawej. Jak się okazało, prawie na dziennym minimum.  I o to chodziło. Nie ma co czekać na realizację zlecenia tylko brać to co jest po prawej :) Frog napisał(a):Na Helio stagnacja. Budujemy półkę pod kolejne wzrosty  Mam nadzieję że to już niedługo. Czas pokaże czy to cisza przed marszem w górę czy może dłuższe kiszenie papieru. Frog napisał(a):Gratuluje dla spekulantów z KOV - piękne wzrosty. Jan Kulczyk znalazł sposób na zatarcie złego wrażenia po debiucie KOV w porównaniu z OIL coś chyba osiągnie. Przynajmniej tak by się wydawało że szanse są wieksze. Kto wie może ludzie z OIL przejdą na KOV tym samym spychajac kurs jeszcze niżej... Frog napisał(a): Życzę miłego weekendu!
Wzajemnie :)
|
|
Wysłane:
2 czerwca 2010 18:49:31
Zindo napisał(a): KOV w porównaniu z OIL coś chyba osiągnie. Przynajmniej tak by się wydawało że szanse są wieksze. Kto wie może ludzie z OIL przejdą na KOV tym samym spychajac kurs jeszcze niżej...
Ludzie będą skakać z jednego na drugi... Jak to napisał ktoś na Parkiecie - co zarobią na Janku, oddadzą Ryśkowi
|
|
Wysłane:
4 czerwca 2010 18:20:16
No to nam Madziary zepsuli weekend. Zwłaszcza tym inwestującym w WIG20. Małe spółki jakoś niezainteresowane problemami Węgier. A może po prostu akcjonariat bardziej racjonalny  Zarówno spółki które już sprzedałem, jak i obecnie posiadane zamknęły się niedaleko kursów z zamknięcia ze środy. Helio - boczniak na małych obrotach; Centrum Klima - boczniak na małych obrotach; zlecenie zakupu czeka z lewej Delko - po infie o przekroczeniu 5% udziałów przez TFI, zauważyłem większe zainteresowanie spółką. Spadki na szerokim rynku sprawiły jednak, że niektórzy postanowili zrealizować zyski i było dziś czerwono. Nawis popytu w cenach zamknięcia dobrze wróży na przyszłość Tygodniowe podsumowanie portfela: Pojedynek Frog vs Rynek (za okres 8 tygodni - od założenia wątku): Frog 4,93%WIG -6,50%Nie jest źle. Póki co ogrywam rynek Struktura portfela: kliknij, aby powiększyćPozycja "zysk zrealizowany" będzie uwzględniana w moich wynikach, ale nie będzie już reinwestowana.
Edytowany: 4 czerwca 2010 18:38
|
|
Wysłane:
5 czerwca 2010 17:17:11
Witam w sobotnie popołudnie, ja tym razem zupełnie nie w temacie, ale może wiesz, czy można będzie kupić Taurona poprzez eMaklera? Głęboko się nad tym zastanawiam od pewnego czasu (mówię o ewentl. zakupie) i mimo wielu wątpliwości myślę, że dokonam takiego kontrolnego zakupu. Ponieważ ma być podobno zniżka za rachunki za prąd, to może tak na plus/minus wyjdzie się na swoje (nie mówię o jakimś solidnym zysku)?
|
|
Wysłane:
5 czerwca 2010 19:32:35
barbus46 napisał(a):Witam w sobotnie popołudnie, ja tym razem zupełnie nie w temacie, ale może wiesz, czy można będzie kupić Taurona poprzez eMaklera? Głęboko się nad tym zastanawiam od pewnego czasu (mówię o ewentl. zakupie) i mimo wielu wątpliwości myślę, że dokonam takiego kontrolnego zakupu. Ponieważ ma być podobno zniżka za rachunki za prąd, to może tak na plus/minus wyjdzie się na swoje (nie mówię o jakimś solidnym zysku)? Szczegóły oferty ze strony mBanku: www.mbank.pl/indywidualny/inwe...A tutaj info jak dokonać zapisu przez eMaklera: www.mbank.pl/indywidualny/inwe...Życzę powodzenia na IPO. Mam nadzieję że spadki na szerokim rynku nie zepsują oferty i zdołasz "ubrać" nasze OFE w akcje powyżej ceny emisyjnej Myślę jednak że może być ciężko. TFI kręcą nosem w sprawie ceny, a pamiętaj że debiut PGE był niezbyt udany (dzisiaj cena jest poniżej emisyjnej).
Edytowany: 5 czerwca 2010 19:41
|
|
Wysłane:
6 czerwca 2010 10:10:14
Witam, dzięki za uwagi, też to wszystko widzę i uważnie śledzę. Jeśli chodzi o PGE to szybciutko wyszedłem, jeden z pierwszych dni, sprzedałem kiedy było po 26,00, bo potem to już szło w dół. Tutaj poczekam jeszcze trochę, może do końca, żeby popatrzeć na rozwój sytuacji.
|
|
Wysłane:
6 czerwca 2010 19:42:42
No tak się zastanawiam, jakbym nie złowił Centrum Klimy po założonej cenie, to może się skuszę na tego Taurona... Jakoś nie wierzę w super powodzenie tej oferty, ale chciałbym "zaliczyć" jakieś IPO w swojej karierze
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.