Temat:
JSW
Z obserwacji wychodzi że takie mocne korekty po 20% i więcej zdarzają się w czasie hossy. Z tego by wynikało, patrząc na Wig20, że już nie powinniśmy spadać. Czy jednak na okolicach 2200 się zatrzymamy czas pokaże.
|
|
Temat:
JSW
Jeśli zyski spadną to i wskaźniki się pogorszą. Pytanie tylko czy i jeśli tak to o ile spadną...
|
|
Temat:
HELIO
buldi napisał(a):Czysto technicznie bym jeszcze nie wchodził, mimo że prawdopodobonie RSI od dołu dzisiaj sforsuje poziom 30 i otwarcie nastąpiło powyżej naruszonego wsparcia, ale przekonuje mnie to co tu piszecie. Wizja przyszłej dywidendy powinna pomóc się wznieść notowaniom.  kliknij, aby powiększyćInstalacji nadszeł czas. Buldi, czy RSI jest odpowiednim wskaźnikiem przy trendzie spadkowym ? Nie to żebym krytykował zaraz. Tak gdzieś przeczytałem.
|
|
Ciekawe czy zniesienie Fibo 61,8 % na HEL do którego właśnie dochodzimy zatrzyma spadki :-)
|
|
Czy wiadomo jaka będzie dywidenda ?
|
|
Hmm Jeśli już gorzej być nie może to ... może już koniec spadów ale czy nastąpią kiedyś jakieś wzrosty ? Chyba w tym przypadku lepiej poszukać sobie innej spółki tym bardziej że jest w czym wybierać. Ja też spisałem ich na straty. Ktoś może jeszcze na RHD zarobi ale chyba nie zwykły inwestor.
|
|
Wydaje mi się, że utworzyła się odwrócona formacja RGR. Już jak byliśmy w połowie 2 ramienia to takie miałem przeczucie. Tylko czy zadziała ... ? Widać ostatnio papier ma wzięcie i chyba pójdzie do góry
|
|
Temat:
HELIO
Ostatnimi czasy to chyba nawet OIL się lepiej zachowuje ;-) Swoja droga poziom fibo 61,8 może być przystankiem ... tylko czy końcowym ? Brakuje jeszcze tylko negatywnego infa do tego obrazu. Jak swego czasu TelForce One czy Bomi.
|
|
Temat:
HELIO
Już piszę: w mojej ocenie nie powinniśmy schodzić poniżej 20 zł a aktualnie jesteśmy niżej co mogłoby sugerować zejście w okolice kanału 16,60 - 18,20. Z drugiej strony giełda to nie apteka więc co do grosza też nie powinniśmy liczyć. Jeśli mielibyśmy trzymać się poziomu wskazanego przez milę to powinniśmy szybko wrócić powyżej 19 zł, ja bym obstawiał powyżej 20 zł. Niestety AT tej spółki utrudnia niewielki obrót.
|
|
Temat:
HELIO
Wygląda na to , że jedziemy na 17 zeta... przynajmniej narazie.
|
|
Właściwie przed giełdą też ostrzegają tyle, że to poziom niższy niż na FX. Tu każde drobne uchybienie działa na naszą niekorzyść i to dużo szybciej niż na gpw.
|
|
TheBlackHorse napisał(a):Na papierach cisza. Delikatne spadki przy delikatnych obrotach. Nuda niczym w polskim kinie. Chyba Gorbi miał rację... Natomiast FX znów parę grosików do góry, 14120 na teraz. Może i ja wrócę do FX demo. Myślisz o przejściu na real ?
|
|
Temat:
EGB
Vox napisał(a): kurs raczej na pewno nie zejdzie poniżej 2,40. IMHO dobra okazja do kupna - zainteresowani nie dopuszczą do spadku kursu.
Zobaczymy. Jak w tym tempie będą sypać to może nawet do 2 zeta dojedziemy... albo niżej.
|
|
Temat:
HELIO
Jak tak dalej będą sypać to padnie wsparcie na 20 zeta. Albo dla postrachu kurs naruszy je a potem wróci.
|
|
|
|
|
|
Temat:
BSCDRUK
To, że sprzedali wszystko to jedno ale pamiętajmy, że sprzedawali blisko dolnych widełek. Już coś takiego chyba mieliśmy niedawno. ED Invest chyba też firma medyczna w tamtym czasie debiutowała i przy takich akcjach dalsze losy ie wyglądały różowo.
|
|
Temat:
TONSILAC
Kawał polskiej historii. Kiedyś duża firma ale dziś to chyba dużo z niej nie zostało a szkoda. Miałem swego czasu ich konstrukcję Maestro i grało to nie najgorzej. Niestety chyba coś nie zagrało bo firma chyba prosperowała coraz gorzej. Rynek niełatwy bo konkurencja duża, sprzętu co niemiara. Coś mi świta, że kiedyś Tonsil już był notowany i to chyba na ciągłych ale mogę być w błędzie.
|
|
Dzięki za podpowiedź :-) Jeśli chodzi o wskaźniki to myślę nad zestawem: PKB, inflacja, stopa bezrobocia, produkcja przemysłowa, sprzedaż detaliczna. Nie wiem czy uda mi się znaleźć te dane dla wszystkich krajów. Jeśli chodzi o waluty to nie wiem czy uda mi się wyciągnąć odpowiednie wnioski, czuję że mogę się na tym przejechać Pozdrawiam
|
|
OECD patrzyłem na te dane ... Może te dane tam są ale nijak nie mogę wyciągnąć ich w formie wykresu np. wykres dla PKB czy inflacji China za ostatnie 2 lata. Wszystko niby jest ale nie w tej formie co trzeba. Jak macie pomysł jak się do tego dobrać dajcie znać. Na bankierze znalazłem Japonię czy Chiny ale tam są tylko niektóre wskaźniki makro :(
Pozdrawiam
|
|
Witam :-)
Mam prośbę do szanownych forumowiczów.
Poszukuję informacji jak przez ostatni kryzys przeszły kraje takie jak Chiny, Japonia, Rosja... nasz kontynent czy kraje BRIC. Gdzie mogę znaleść takie informacje ? Jedno co by się przydało to wykresy PKB, inflacji czy bezrobocia. Jeśli znacie dobrą stronę żeby wygenerować coś takiego napiszcie.
Poszukiwany tez jest komentarz słowny do kryzysu dla dla ww. regionów. Tu od biedy może dałbym radę coś sam naskrobać choć mógłbym coś pominąć czy zinterpretować coś nie tak jak trzeba czy poprostu o czymś zapomnieć.
Jeśli wątek nie nadaje się do tego działu proszę o przeniesienie w stosowne miejsce.
Pozdrawiam Zindo
|
|
Temat:
BLUETAX
Wydaje się, że BTG ma szansę wyjść na prostą. Chyba widać jakieś światełko w tunelu. Na efekty musimy poczekać do najbliższego raportu. Dziś widać było wyraźne zainteresowanie.
|
|
Temat:
AMICA
Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie. Technicznie wygląda na odwrót od wzrostów. Tym bardziej że nie przebiliśmy wieloletnich szczytów na AMC. Może już to wszytko jest w cenach. O tym zamówieniu na 200 tys. kuchni lub o przejęciu Amici przez BSH to już dawno wiadomo a jak porozumienia nie ma tak nie ma.
|
|
Temat:
REINHOLD
Chyba ktoś uznał, że mimo słabych wyników jest już na tyle tanio, że warto brać a z powodu małej płynności pompka w górę.
|
|
Z tymi notowaniami, które zostały zatrzymane o 16:03 to chyba pierwszy taki przypadek :| Oby pierwszy i ostatni. BOS generalnie jest całkiem dobry, niektórym może nie pasować brak potwierdzenia transakcji hasłem (można zamówić token) czy konieczność instalowania dodatkowej aplikacji do notowań NOL3. W porównaniu do konta DI BRE, jest więcej możliwości jeśli chodzi o zestawienia trans., operacji itd. w BRE to bylo trochę ograniczone.
do Just2earn: przecież BOS ma SL więc chodzi chyba o coś innego... ?
|
|
Dziękuję za abonament i za udział w zabawie :-) Tym razem szklana kula zdała egzamin ;-)
Pozdrawiam
|
|
Zindo: 51 zł
Uzasadninie: b. duży popyt wśród inwestorów indywidualnych jak i instytucjonalnych, którzy przy wyższej cenie 46 zł i tak chcieli kupić kilkanaście razy więcej. Jedyna taka spółka w PL.
|
|
nocnygracz napisał(a):Mi osobiście przeszkadza to, że w bessie (załóżmy, że sprzedasz papiery na czas) pieniądze mogą tylko leżeć i się marnować. Odsetkami nikt tu nie konkuruje (jeśli w ogóle jakieś są), eSki też nie kupisz. Ale zdaje się można kupować ETF'y tyle tylko, że narazie mamy tylko ETF L a jakby byl i S to można by zarabiać nawet w bessie.
|
|
Temat:
REINHOLD
Kiedyś szła pompka w górę pod info o tej kamienicy a teraz zjazd. Wydaje mi się, że wtedy i teraz emocje były przesadzone. Dobrze byłoby jednak aby udało się wszystko wyjaśnić pomyśli RHD. Równie szybko sytuacja może się zmienić i jedziemy w górę.
|
|
Temat:
BLUETAX
Kurs się jakoś drastycznie nie zmienił po tym infie. Chyba rynek nie wie jak to może wpłynąć na wyniki. Gdyby to był jakiś kontrakt/umowa o określonej wartości to co innego a to umowa o współpracy... Zobaczymy
|
|
Mam pytanko do organizatorów. Jaki jest wymagany poziom wiedzy żeby był sens uczestnictwa w szkoleniu ? Czyli co trzeba wiedzieć żeby kumać o czym będziecie mówić.
Pozdrawiam
|
|
Temat:
GPW
Nie ma co narzekać. Zawsze można dokupić jak GPW będzie już notowana. Skończyły się czasy szybkich i prostych zysków na IPO :D Zadziałała reguła - jeśli wszyscy grają tak samo to wyników brak -> czyli wszyscy wpadli na ten sam pomysł, że zarobią krocie w ciągu 1 dnia i są tego skutki.
|
|
Temat:
TAURONPE
Po przebiciu 6,20 TPE wystartował. Może jeszcze trochę poleci ale żeby aż do 8 zeta przed Świętami ... zobaczymy. Ostatni kw był jak pamiętam nie najgorszy więc może i ten będzie dobry.
|
|
Temat:
STALPROD
Masa napisał(a):Jest tak jak piszesz tylko że kurs waha się w tych granicach już od września i owszem nie chce zejść poniżej tej bariery (z czego się cieszę) ale i nie ma siły aby się wybić w górę i wszelkie próby (a było ich parę) kończą się niepowodzeniem. Może ogłoszenie wyników za trzeci kwartał pomoże kursowi wejść na wyższy poziom. Zobaczymy. Ja osobiście traktuję tą inwestycję jako długoterminową ale jeśli po pół roku nic się nie zmieni to będę się zastanawiał nad dalszym sensem trzymania tych akcji. Wyniki mogą trochę rozruszać kurs... albo jakaś rekomendacja.
|
|
Temat:
STALPROD
Wygląda na to że wahania są coraz mniejsze - następuje wygaszanie. Oczekuję ruchu... raczej w górę.  kliknij, aby powiększyć
|
|
Na razi walor jest w trendzie wzrostowym. Wykres wyszedł mi nieco inny. Narysowałem od 5 zeta. W krótkim terminie wydźwięk jest nieco mniej korzystny bo ostatnie szczyty są coraz niżej za to dzielnie broniony jest poziom 20 zł. Techniczne trochę trudno to ocenia bo papier jest mało płyny szczególnie jeśli chcielibyśmy wykorzystywać techniki japońskie. na 1D i 1W wygląda to tak samo. Podsumowując: trend wzrostowy  kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć
|
|
Temat:
STALPROD
Trend spadkowy na STP się zatrzymał. Na obecnym poziomie była już wcześniej. Nastąpiła stabilizacja na ważnym poziomie 400 zł od którego kurs odbijał się już kilka razy. Widać nie ma chęci zejścia poniżej tej bariery.
|
|
Jak najbardziej należy podziękować - nie samym inwestowaniem człowiek żyje Jakby się nad tym zastanowić to w sumie 1 dzień w ta czy tamta stronę nie robi aż takiej różnicy chyba, że gramy na papierach typu DGA czy innych gdzie dzienny wzrost czy spadek jest rzędu kilkunastu czy kilkudziesięciu %
|
|
Frog napisał(a):
Miałem dziś piękny dzień, bez dostępu do Internetu (z małą przerwą). Odpalenie notowań pod wieczór było jak otwieranie prezentów na gwiazdkę. Dziś niestety była rózga, bo portfel na minusie. Swego czasu rozmawiałem z analitykiem technicznym, którego zapytałem z jakich wykresów korzystać (interwały), zaznaczając że za dnia jestem w pracy więc nie bardzo mam czas na analizy. Człowiek mi odpowiedział " To świetnie, najlepiej analizować jak rynek już przestał pracować - wtedy emocje są mniejsze." To przy okazji bycia poza dostępem do informacji czy notowań. BTW. życzę lepszych prezentów :)
|
|
Psychologia jest ważnym elementem sukcesu /lub porażki/ w inwestowaniu czy graniu. Gdzieś mi się nawet przewinęło, że jest to najważniejszy element. AT czy AF można się nauczyć ale jak poradzić sobie z najtrudniejszym przeciwnikiem jakiem jesteśmy my sami. Sam na sobie ale także na kolegach obserwuję różne zjawiska psychologiczne. Praca nad samym sobą jest kluczem. Wiele ciekawych rzeczy można się dowiedzieć z książek - jest parę pozycji na rynku.
|
|
Pamiętam ta jazdę z EPL. Podpisali list intencyjny w sprawie połączenia/przejęcia/wejścia innej firmy. Za jakiś niedługi czas okazało się, że z porozumienia nici. Kurs zapikował a prezes tłumaczył się w CNBC Biznes, że to był tylko list i czasem nie dochodzi do szczęśliwego końca...
|
|
Szkoda, że Artefe to w tej chwili typowa groszówka - 1 gr to około 10% w jedna lub druga strona. Jedynie kupić a potem nie patrzeć co się dzieje żeby się nie stresować :)
|
|
Frog, czy sprawdzałeś jaka jest skuteczność "anty wskaźnika-Frog" ? Swoja droga ciekawa metoda doboru spółek :D
|
|
Na wejście trzeba 100 tys. ? Szkoda, że próg wejścia jest tak wysoki albo inaczej dlaczego ja mam tak mało kasy ;-) Swoja droga chłopaki podjęli temat inwestycji w inny sposób niż zakładanie jakiego FIO Akcji.
|
|
Koncepcji może być tyle ile pieniędzy :)
300 tys. - akcje GPW, coś z WIG20, mWIG40, sWIG80. 300 tys. - mieszkanie M2 w jednym z większych polskich miast. 250 tys. - działka możne 2 małe 100 tys. - lokaty 50 tys. - social lending
btw. jak jest ze spłacalnościa w SL ?
|
|
Temat:
ARMATURA
Przychody się zwiększyły ale zysk netto i operacyjny stopniał. Oprócz kosztów zwiększyły się też należności o ile dobrze to odczytałem. Przydałby się jakiś komentarz ze strony spółki do takiego wyniku.
|
|
Gratuluje przedniego humoru :) Grunt to zachowanie spokoju. Polecam pograć trochę na jakimś demie forexowym. Od razu stwierdzisz, że akcje to psychiczny relax :D
|
|
Temat:
ARMATURA
Może pod raport, może pod jakieś info które się dopiero ukarze. Mogła to być jakaś wymianka bo popyt został zduszony podażą. Tak czy siak obrót niecodzienny. Czekamy na info...
|
|
TomekP napisał(a): Polecę to co przeczytałem: - najpierw poleciłbym oglądnięcie filmu lub przeczytanie książki: Rhondy Byrne "The Secret", film: "The Secret" 2006, - "Dlaczego chcemy żebyś był bogaty" D. Trump, R. Kiyosaki - wszystkie części z serii Kiyosakiego, np: "Bogaty ojciec, biedny ojciec", czy jakoś tak - "Bogaty albo biedny" T. Harv Eker,
Przeczytałem "Bogaty ojciec, biedny ojciec" i "Bogaty albo biedny" :) Całkiem fajne... zabiorę się za "The Secret" oraz "Dlaczego chcemy żebyś był bogaty" Ostatnio bardziej kieruję się w stronę psychologii inwestowania bo jest to chyb najsłabsza strona każdego inwestora.
|
|
TomekP napisał(a):
To jest 'potęga podświadomości'. Dużo książek jest na jej temat. Chodzi w tym wszystkim o to, że podświadomość działa podczas snu i czasem jest tak, że jeżeli nad czymś zastanawiasz się wieczorem i nie znajdujesz odpowiedzi, to budzisz się rano i masz już jakiś kierunek, a nawet nie wiesz skąd się wziął. O dziwo jednym z autorów takich książek jest J. Murhpy ("Potęga podświadomości"). Ogólnie jeżeli psychika i psychologia Cię interesuje to bardzo polecam.
Mi osobiście zdarzyło się coś takiego i zdarza tym częściej im częściej myślę o czymś, czego nie mogę rozwiązać w ciągu dnia, a co rozwiązuje się czasami rano, tak, jakbym pstryknął palcem.
Czy możesz coś jeszcze polecić z NLP ? Ostatnio interesuje mnie ten temat i chciałbym poszerzyć moją wiedzę w tym temacie i jak się uda to wykorzysta ja w inwestowaniu/życiu.
|
|
Przyznam, ze ustawiałem SL jak wyjechałem na wakacje. Tak żeby spokojnie minęły 2 tyg. wolnego.
|
|
Wcisnę się troszkę przed kolegę Frog'a ;) Swego czasu zastanawiałem się jak rozwiązać problem SL. Do magicznych wniosków nie doszedłem jednak coś się udało zaobserwować. Często występują piki a kurs wraca do poprzedniej wartości. ja stosuję obserwację wykresu. Druga sprawa to ile ten stop ma wynosić. Tutaj warto dobrać empirycznie lub tyle ile jesteśmy w stanie zaakceptować.
|
|
Frog napisał(a):Dzisiaj zamiast o kolejnych spółkach które chciałem kupić, ale mi odjechały, wklejam link do zwiastuna filmu na który się wybieram.
Można po części przewidzieć takie odjazdy. Aktualnie brak czasu na przeglądanie wykresów ale w przypadku takich wystrzałów przydaje się znajomość technik posługiwania się wykresami świecowymi. Jeśli chodzi o filmy to chyba we wrześniu będzie Wall Street 2 ... o ile nie pomyliłem tyt. Pozdrawiam
|
|
Hmm jedni chcą wchodzić jak Frog wychodzi a inni chcą wejść razem z nim. Ciekawe są te systemy :D a tak już bardziej serio to nikt do końca nie jest w stanie przewidzieć kiedy i czy pójdzie do góry. Czasem się kisi i kisi i nagle odpał...
|
|
Frog napisał(a): Po spojrzeniu na Boryszew naszła mnie taka myśl, że w czasie kolejnej bessy warto będzie zastanowić się nad starymi, zapomnianymi, zadłużonymi spółkami które wg plotek będą na skraju bankructwa... Podczas tej bessy patrzyłem (i traciłem) na Krosno, ale obserwowałem też Groclin, Ambra, Amicę, Boryszew... Ugrałem tylko trochę na GCN i AMC, ale było to po kilkanaście %. A na wszystkich w/w można było ugrać grube setki %...
Jak się kupuje spółki z problemami to może by różnie. Bomba w górę albo... Jeśli spółce uda się wyjść z kłopotów można sporo zarobić. Robiłeś może jakąś statystykę w tym temacie ? np. ile sp. wychodzi z tego cało a ile idzie na dno i ile można było na tym ugrać ?
|
|
Na stronie spółki WDM www.stockwatch.pl/gpw/wdmsa,wy... znalazłem pewne niezgodności: skrót spółki "EDM" a w zakładce "aktualne wyniki" -> "Przychody kwartalne 1,05" tylko 1,05 mln, tys ? Pozdrawiam
|
|
Frog napisał(a):Wpis z 9 lipca Frog napisał(a):Przed urlopem postanowiłem za gotówkę ustawić kilka zleceń zakupu na niektórych potencjalnych mało ruchliwych perełkach z NC. Po powrocie zobaczymy czy któreś się zrealizuje.
Jedną z tych spółek było Marketeo. Nie kupiłem... Trudno. Nie można mieć wszystkiego ;) Teraz to już chyba za duże ryzyko a wskaźniki poszły ostro w górę. spółek u nas jest wiele myślę że coś wybierzesz :)
|
|
Ktoś wyraźnie sypie ale widać także że ktoś te papiery odbiera więc nie jest źle. Spadki w ostatnim tyg. wyhamowały. Wsparcie mamy na 13,08 - narazie jednak nie zapowiada się na to żebyśmy mieli do niego dotrzeć.
Jak pamiętam dobrze to wybierasz się nad morze. Pogoda u nas dobra a nawet b. dobra choć ja wolę trochę niższe temperatury.
|
|
Temat:
HELIO
Wygląda na to, że wskakujemy na wyższy poziom przy umiarkowanych/dobrych obrotach. Spokojnie i powoli do przodu. 18,30 przebite.
|
|
Dzięki za link. Niestety dane od października 2007 roku a poszukuje wcześniejszych.
|
|
Fajnie by było gdyby obejmowały w miarę szeroki zakres czasowy - najlepiej od poczatku istnienia spółki na giełdzie. Ale to zdaje się jest trochę pracy. W sumie to im więcej wskaźników ma dane historyczne tym większe możliwości porównywania.
|
|
Dostałem odpowiedź z GPW odnośnie statystyk miesięcznych starszych niż z 2002 r. Na stronie giełdy w najbliższym czasie pojawią biuletyny od 1996 r.
|
|
 Tak jest :) Dzięki
|
|
Chyba kiedyś widziałem szkolenia z analizy fund. na parkiecie ale to zdaje się była impreza za kilka stówek/dzień jak nie tysiąc od głowy. Gdyby to były rozsądne pieniądze to chętnie bym się pisał. Takie szkolenie może wyjaśnić dużo szybciej pewne sprawy niż ślęczenie nad książkami pomijając już możliwość interakcji.
|
|
Temat:
HARPER
Info z http://www.cleanic.plUstalenie przedziału ceny sprzedaży akcji 2 lipca 2010 roku Publikacja przedziału ceny sprzedaży akcji 5 lipca 2010 roku Zapisy inwestorów indywidualnych 6 - 8 lipca 2010 roku Book-building 6 - 9 lipca 2010 roku Ustalenie ostatecznej ceny sprzedaży akcji i liczby akcji sprzedawanych 9 lipca 2010 roku Zapisy inwestorów instytucjonalnych 12 - 13 lipca 2010 roku Zakończenie oferty i przydział akcji 14 lipca 2010 roku
|
|
Wydaje się to sensowne :) Musze tylko znaleśc jaki byl skład indeksów w zamierzchłych czasach. Moze na http://www.gpw.pl będą mieli.
|
|
Chciałem kupi takową kniżkę jednak w żadnej księgarni u siebie nie widziałem żeby przejrzeć czy przeczyta kawałek. Zawodowo zajmuje się zupełnie czymś innym stąd moje poszukiwania czegoś co mógłbym zrozumieć. Jeśli ja polecasz w takim razie przymierzę się do zakupu. Dzięki.
|
|
Czy ktoś czytał może "Finanse dla niefinansistów " lub "Sprawozdanie finansowe - co mówi o firmie?" Piotra Rybickiego ?
|
|
Temat:
HARPER
Harper Hygienics S.A. jest wiodącym producentem na rynku produktów kosmetyczno-higienicznych do oczyszczania skóry. Główną marką Spółki jest Cleanic – brand rozpoznawany przez prawie 75% swojej grupy docelowej. Początki marki Cleanic sięgają 1991 roku, kiedy to jedynymi produktami pod tą marką były płatki kosmetyczne do demakijażu i patyczki higieniczne. Dziś pod brandem Cleanic funkcjonuje szeroki asortyment ponad 40 produktów, w tym w szczególności do demakijażu twarzy, do oczyszczania i pielęgnacji skóry dziecięcej oraz do higieny intymnej. Spółka zajmuje się także produkcją marek własnych dla sieci handlowych. Harper Hygienics zatrudnia ponad 500 pracowników, prowadzi ekspansję na rynkach zagranicznych i planuje dalszy rozwój, zarówno w zakresie zasięgu jak i portfolio produktów. Wysoka rozpoznawalność marki Cleanic daje jej potencjał do wprowadzania nowych produktów, również w zupełnie nowych segmentach rynku kosmetyczno-higienicznego oraz do budowy pozycji eksperta w oczyszczaniu skóry.
Czy ktoś z Was może przygadał się spółce jeśli chodzi o fundamenty ?
|
|
Inicjatywa godna poparcia. Kilka dni w jakimś fajnym miejscu... :)
|
|
Witajcie.
Poszukiwałem historycznych wartości C/Z, C/WK dla index'ów - niestety czegoś takiego nie znalazłem. W związku z tym chciałbym to policzyć ręcznie. Pytanie jak się do tego zabrać.... ?
Trzeba uwzględnić wagę spółki w index'ie, kurs i zysk dla c/z....
Kurs_sp1*waga_sp1+Kurs_sp1*waga_sp1+ ... / zysk_sp1+zysk_sp2 ?
|
|
Faktycznie nie wygląda to najlepiej ale zdaje się Buffet też nie zawsze wygrywał z rynkiem... :)
|
|
Widzę, że szanowny kolega mocno rozemocjonowany. Przez większość czasu wygrywałeś z rynkiem ale nie zawsze się to udaje. Chodzi o to żeby wygrywać przez wiekszośc czasu bo non stop to się chyba raczej nie da. Odrobina dystansu.
BTW Jak wygląda stan pojedynku jeśli chodzi o miesiąc ?
|
|
Frog napisał(a):
Patrząc na szeroki - koniec hossy... A miało być tak pięknie, dyplomy, puchary, wizyty w zakładach pracy. Co z tego że spółki super, jak nie ma komu kupować.
Wszystko dobrze ale przy fundamentalnym podejściu do inwestowania raczej bym się tym nie przejmował. Rynek cały czas próbuje wycenić spółkę. Dziś nie ma komu kupować ale jutro, za miesiąc czy za rok cena i zainteresowanie może być zupełnie inne. Tak jak z analiza wykresów świecowych, jedna świeczka niczego jeszcze nie rozstrzyga.
|
|
Kiedyś na szkoleniu makler powiedział, że jak rekomendacja ujrzy światło dzienne to znaczy że zainteresowali już dawno o niej wiedzieli wiec właściwie jest już po zawodach.
|
|
Frog napisał(a):Zindo napisał(a):...Twoje spółki i tak trzymają się niezłe. Jestem podłamany, zwłaszcza że to wszystko wygląda tak, jak podczas bessy Podczas bessy w ostatnim okresie. Jak pamiętam choćby c/z czy c/wk miały inne wartości niż teraz. Narazie póki co mamy statystyczna korektę.
|
|
Czy będzie czarna to się okaże - obstawiam wyhamowanie. Koniecznie trzeba się odciąć od emocji. Twoje spółki i tak trzymają się niezłe.
|
|
Temat:
TAURONPE
Kamil Gemra napisał(a):Uwaga
Właśnie skończyłem wysyłać do wszystkich uczestników darmowe abonamenty na 14 dni. Wszyscy otrzymali je na priv. Jeżeli ktoś ma jakiś problem to proszę o kontakt ze mną na priv.
Serdecznie gratuluję zwycięzcy ! Świetny gift :) Okazja żeby poznać i wykorzystać potencjał SW. Dzięki.
|
|
Sorki ale gdzie to 2220 ? Ja widzę trochę inne wartości dla W20. Narazie jednak mieścimy się w przedziale przewidzianym dla korekty. W tej chwili niecałe 20% od szczytu.
|
|
Będziemy obserwować USA. Obstawiam ze osiągamy punkt krytyczny. Procentowo to chyba nawet spadek od szczytu na W20 jest mniejszy niż na S&P500.
|
|
Temat:
TAURONPE
Może w ramach teorii spiskowych powiem, że Bronek kupuje a Jarek sprzedaje. Wszytko w ramach kampanii wyborczej. Dziś wieczorem jeden z kandydatów mógłby ogłosić także i swój sukces.
|
|
Jednego gościa też kiedyś "coś" skusiło co co z tego wyszło wszyscy wiemy ;)
Widzę, że spoglądasz na nieco większe spółki z większym obrotem - chyba jest z czego wybiera a i łatwiej się tym handluje.
|
|
Temat:
TAURONPE
Mi wpadło 935 akcji. :) 1 szt. więcej - zawsze to kilka groszy.
Obstawiam 5,95 w dniu debiutu.
|
|
Frog napisał(a):Jako ciekawostkę postanowiłem dodać wykres obrazujący zmiany w konkursie Frog vs WIG od założenia wątku:  kliknij, aby powiększyć Czy robisz teraz statystki miesięczne lub kwartalne ? Chodzi mi o porównanie Twojego portfela z WIG za dany miesiąc lub kwartał a nie tylko od początku.
|
|
Frog napisał(a):Czuję się strasznie rozleniwiony... Ten upał, ufff... Ale widzę że nie tylko ja. Na obserwowanych spółkach zleceń jakoś tak mniej po obu stronach. Idealne warunki dla spekuły na "odpał" niewielkim nakładem, lub na szukanie okazji na zakup akcji od jakiegoś zagubionego stop-lossa na spółkach o niewielkich obrotach. W weekend pogodziłem się z boczniakiem. 2 dni spędzone z dziećmi pozwoliły nabrać dystansu. Liczę się z większą zmiennością na moich spółkach - ale postaram się nie emocjonować tym zbytnio Trzeba do tematu podejść spokojnie. Sytuacja spółek się nie zmieniła na gorsze wiec chyba najlepszym rozwiązaniem jest czekać. Tym bardziej że inwestujesz w sposób fundamentalny a nie krótko terminowo wykorzystując AT. Niestety polskie upały są dość męczące - wolałbym gdyby było trochę chłodniej. Frog napisał(a):Przede mną ostatnie 2 tygodnie pracy w upale (na szczęście jest klimatyzacja  ), po czym trzy tygodnie urlopu. Ja już tegoroczny urlop mam za sobą. Moze coś na koniec lata się uda jeszcze wykombinować
|
|
Ja już po urlopie więc spokojnie mogę śledzić co dzieje się na rynku. Niestety niewiele się dzieje. Wydaje mi się że zbliżamy się do momentu w którym rynek zdecyduje się na jakiś kierunek. Jeśli analizuje to dobrze - przyda się w życiu nie raz :) Tata poduczy go finansów to za dobrych kilkanaście lat będzie śmigał aż miło
|
|
Jeśli Twoim celem jest przyzwoita emerytura masz trochę czasu na oszczędzanie i godziwe życie. Cieszy zainteresowanie rynkiem kapitałowym i procesem oszczędzania, szczególnie że na emerytury raczej liczyć nie możemy. Z finansami jak z pływaniem, najlepiej najpierw oswoi się z wodą ;) Takim początkiem w mogą być konta typu eMax plus czy wysoko oprocentowane lokaty 1-dniowe. Sam aktualnie takiej poszukiwałem dla rodziny i open finance akurat daje najwięcej ( http://lokaty.open.pl). Kolejnym krokiem po lokatach są fundusze. Tutaj wachlarz jest b. szeroki. Dobrym rozwiązaniem jest mBank gdzie wybór jest naprawdę szeroki. Oprócz tego możesz poszukać funduszy typu FIZ, które emitują certyfikaty w określonym czasie i często mają większe możliwości inwestycyjne. Na końcu jest GPW, Forex... Niestety recepty na zyski nie dostaniesz bo każdy system inwestycyjny powinien być dostosowany do osobowości a tylko Ty znasz siebie najlepiej.
|
|
CKL idzie od bandy do bandy 12,00 - 12,80. Gorzej jak zleci poniżej 12,00 wtedy najbliższa granica 11,00. Poza tym nie przejmuj się. Nigdy nie uda się kupić w idealnym miejscu - grunt żeby wiedzieć co potem zrobić. Proponuje filiżankę zielonej herbaty ;) na skołatane nerwy.
|
|
Może się powtórzy a może ... W każdym razie mamy chyba więcej inwestorów indywidualnych i fundów typu MiŚ niż w tamtym okresie a oni raczej będą kupować o ile warunki będą sprzyjające. Ja osobiście też celuje w maluchy. Zostawiłem sobie 1 blue chipa - może też urośnie.
|
|
Frog napisał(a):Zindo napisał(a):Jeśli pęknie 14,6 to może zejść nawet do 13 zł. Czasem opłaca się wyczekać na boczniaku... Nie zamierzam sprzedawać. Póki co C/Z nadal w okolicach 10. Takich spółek w hossie się nie sprzedaje. C/Z atrakcyjne to się zgadza. Jeśli chodzi o hossę to chyba mamy przystanek... Frog napisał(a): Spółka spadła przez zlecenie kilku akcji wczoraj i jedno zlecenie sprzedaży dzisiaj. Nie widzę jakiejś presji podaży. Jest problem z popytem, chyba fund się nasycił, albo nie chce kupować po tych cenach. Obecnie kupno jednej akcji oznacza zmianę kursu z minus 2,6% na +5%... Daje to do myślenia w kwestii stabilności akcjonariatu no i płynności.
Można by rzec, że płynność jest znikoma albo żadna - niestety.
|
|
Jeśli pęknie 14,6 to może zejść nawet do 13 zł. Czasem opłaca się wyczekać na boczniaku...
|
|
Witam po przerwie :) Z ciekawości obserwuje portfel. Pewnie obserwujesz transakcje na spółeczkach. Na Delko trans. 2 akcji obniża zamknięcie. Obrót na poziomie... minimalnym. Na Helio dziś jakby się rozruszali trochę.
|
|
Frog napisał(a):Interesujący był to dzień. Obserwując pojawiające się od rana na karnecie Delko zlecenia zakupu uznałem, że nie ma co czekać ze zleceniem zakupu na zdesperowanych sprzedających. Kupiłem znów z prawej. Jak się okazało, prawie na dziennym minimum.  I o to chodziło. Nie ma co czekać na realizację zlecenia tylko brać to co jest po prawej :) Frog napisał(a):Na Helio stagnacja. Budujemy półkę pod kolejne wzrosty  Mam nadzieję że to już niedługo. Czas pokaże czy to cisza przed marszem w górę czy może dłuższe kiszenie papieru. Frog napisał(a):Gratuluje dla spekulantów z KOV - piękne wzrosty. Jan Kulczyk znalazł sposób na zatarcie złego wrażenia po debiucie KOV w porównaniu z OIL coś chyba osiągnie. Przynajmniej tak by się wydawało że szanse są wieksze. Kto wie może ludzie z OIL przejdą na KOV tym samym spychajac kurs jeszcze niżej... Frog napisał(a): Życzę miłego weekendu!
Wzajemnie :)
|
|
Delko widzę trzyma się mocno mimo spadków. Nie ma ciśnienia na sprzedaż. Atmosfera na rynku ni jest za wesoła ale i tak papier niezłe się trzyma i po dość mocnych wzrostach nie spada.
|
|
Dzięki. Może coś z tego uda mi się wykorzystać. Niestety nie mam żadnego fakultetu związanego z finansami dlatego próbuje znaleźć. takie podstawy podstaw właśnie z tego tematu.
|
|
Witam wszystkich.
Poszukuję książki o analizie fundamentalnej dla kogoś kto nie miał do czynienia z finansami i ekonomia. Przeczytałem kilka książek o giełdzie ale mam braki jeśli chodzi o ta cześć inwestowania. Czy możecie coś polecić ?
|
|
Z tego co zdarzyłem doczytać wykorzystujesz C/Z. Czy do jego obliczania bierzesz historyczny zysk (z raportów) czy prognozowany ?
|
|
Frog napisał(a):Zindo - dzięki za podjęcie dyskusji.
W ogóle rozmawiam o kupowaniu i sprzedawaniu w krótkim terminie, gdyż w najbliższej przyszłości jest możliwe iż znów będę przeskakiwał z akcji na akcje... - OPN coraz mniej mi się podoba. To znaczy nadal uważam że to świetna spółka (sklepy internetowe pierwsza klasa). Ale podejrzane ruchy w akcjonariacie wywołują dyskomfort... Spox. Ważne żeby dyskusja była merytoryczna :) Tak się zastanawiam bo trochę mi się to kłóci ze sobą. Podchodzisz do akcji fundamentalnie a piszesz o kupowaniu/sprzedawaniu w krótkim terminie ? Wydawało mi się że przy takim podejściu raczej idziemy na longa... ?
|
|
Frog napisał(a):Zindo, masz rację. Większa płynność spółek byłaby w przypadku zakupu/sprzedaży zbawieniem. Nie polemizuję z tym, bo to po prostu fakt.
Moim problemem, nad którym się zastanawiałem, jest jednak coś innego. Gdy po analizie wyjdzie mi że spółka jest warta zakupu, chcę mieć ją "jak najszybciej". Strach przed tym, że "pociąg mi odjedzie" jest po prostu zbyt duży (choć często zupełnie nieuzasadniony). Emocje trzeba starać się gasić choć nie jest to łatwe. Sam łapię się na tym, że logika i wiedza mówią jedno a ja robię coś innego. Frog napisał(a): W wielu przypadkach z mojej historii było tak, że kupowałem z prawej, a potem kurs spokojnie zjeżdżał poniżej pierwotnie zakładanej ceny zakupu. Potem wprawwdzie rósł, ale niesmak pozostawał (mogłem cierpliwie poczekać i miałbym taniej).
Jeśli kurs mimo chwilowego spadku potem rósł to nie ma się czym przejmowac. Ważne żeby w razie spadków nie popłynąć razem z nimi. Jeśli dobrze Cię rozumiem chciałbyś kupic w idealnym miejscu a to chyba jest niemożliwe. Ja jak wchodzę godzę się z tym że może spaść kilka %. Frog napisał(a): Chyba ma to związek z tym, że kilka razy stojąc "z lewej" nie udało mi się kupić spółek, które okazały się później hitem.
Cóż. Taki jestem. Niecierpliwy. Za to muszę płacić. Może z doświadczeniem tego typu emocje mnie opuszczą.
Emocje to jak widać zły doradca.
Jeśli uważasz że spółka jest warta kupna nie ustawiaj się na K tylko od razu bierz to co jest na S o ile ta cena jest w miarę rozsądna. Gra/inwestowanie na giełdzie to głównie walka z samym sobą. Mamy powiedzmy dobry system ale z nieznanych powodów od niego odchodzimy. Łamiemy ustalone reguły pod wpływem emocji. Spokój opanowanie i chłodna kalkulacja są nam potrzebne :)
|
|
Frog napisał(a): W dłuższym okresie nie ma to większego znaczenia, ale jest lekko demotywujące i zaczęło mnie zastanawiać. Przeanalizowałem swoje transakcje i doszedłem do wniosku, że powodem jest strach... Na spółkach w jakie inwestuję są małe obroty. Wystarczy czasem, że sprzeda lub kupi jeden średniej wielkości inwestor i kurs jest na widłach... Boję się, że tak się stanie zanim sprzedam/kupię.
Możesz wybierać wśród spółek małych ale o większej płynności. Kryterium może by np. średni obrót na sesje większy niż 200 tys. (wielkość, która będzie Cię satysfakcjonowała) z okresu np. 3 miesiecy. Frog napisał(a):Dlatego po podjęciu decyzji o kupnie czy sprzedaży (wynikającym najczęściej z przeświadczenia o nadchodzącym spadku/wzroście) nie mam cierpliwości wystawiać zlecenia i czekać z dokonaniem transakcji "aż ktoś kupi/aż ktoś sprzeda", tylko korzystam ze zleceń ustawionych przez innych. Przy małej płynności rozstrzał między zleceniami K i S to kilka ładnych procent, więc sporo czasem tracę. Może nie powinienem się tym przejmować... Taki niestety jest urok naprawdę małych spółek.
|
|