@addison:
Celem zamieszczonych symulacji było przede wszystkim pokazanie mechnizmów finansowych rządzących wynikiem tej firmy. Drugorzędną sprawą był konkretny poziom portfela, kosztów, czy zyskowności (choć starałem się, żeby miały one oparcie w rzeczywistych danych).
Zamieściłem trzy symulacje, aby pokazać, na co firma jest wrażliwa bardziej, a na co mniej. Nie wiem, która wersja jest lepsza, a która gorsza i czy w ogóle uznacie, że któraś z tych propozycji ma sens. Końcowy kalkulator jest prosty, więc Użytkownicy mogą przeprowadzić własne symulacje, wg własnych założeń, które uznają za słuszne. I o to głównie chodziło.
Mam bowiem nadzieję, że oszczędziłem Wam czasu, który trzeba było poświęcić na rozłożenie tego biznesu na składowe. Szybciej też będziecie mogli ocenić wynik za q2.
Co do wartości zadłużenia - trzeba pamiętać, że portfel pracujący na rzecz firmy jest portfelem średniorocznym. Jeśli na początku roku wynosił np. 20m, a na koniec 100m, to efektywna wartość, która pracowała jest gdzieś pomiędzy; w zależności od tego, jak szybko portfel rósł. W wariancie 3. przyjąłem np. (20+20+42+42+42)/5. Pięć liczb, bo kasa pracuje od 1 stycznia (a nie 31 marca), więc średnią liczę z danych na koniec q4, q1, q2, q3 i q4 (następnego roku). Wyszło 63m. Każdy, kto śledzi komunikaty spółki lub doniesienia prasowe, będzie mógł sobie zaktualizować tę wielkość na bieżąco.
Przy okazji zwracam uwagę na to, że portfel jest też finansowany bezodsetkowo. Nazwałem to "equity", ale jest to też kredyt kupiecki, zadłużenie wobec budżetu itp. Tutaj dowolność, co do prognoz jest bardzo duża. Zwłaszcza, że część poza kapitałem własnym jest bardzo dynamiczna. Wstawiłem 30m, ale może mieć sens również ok. 33m, 35m, a nawet 37/40m. Wszystko w zależności, jakie kto ma przewidywania co do spłacalności zobowiązań przez spółkę.
Taki to urok inwestowania :) Kłania się Benjamin Graham.
W każdym razie wielkie dzięki za challenge, trzymanie ręki na pulsie i pilnowanie, żeby to forum miało poziom!
Info z ostatniej chwili dla techników.
WBK wypuścił dzisiaj notkę z cyklu ATrakcje Dnia. Najbliższy opór - 7,73; najbliższe wsparcie - 7,05.
Pozdrawiam,