PARTNER SERWISU
eqhubkfs
23 24 25 26 27
addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 26 maja 2010 15:30:20 przy kursie: 6,74 zł
Turysta z forum parkietu był na zwza i tam ma pojawić się jego relacja. Wkleję jak się pojawi.

Wczoraj w gazecie pisali o branży:
www.parkiet.com/artykul/931342...

Ten wzrost jest pokazany jeszcze bez obligacji które spółka sprzedała w II kw. Czyli II kw to mwt pokaże dalszy wzrost na bilansie.

Na moje, dzisiejsza cena jest ceną godziwą, nie ma jakiegoś ryzyka spadku, ale też potencjał do wzrostu jest ograniczony. Podkreślam, że to na dzisiaj! bez tej zagadkowej zagranicy. Ja wciąż trzymam akcje, tak jak pisałem do minimum sierpnia, kiedy zobaczę te 90mln na bilansie. Skoro zagrożenia spadku nie widzę to nie będę się spieszył.

addison
190
Wysłane: 27 maja 2010 13:22:52 przy kursie: 6,65 zł
na parkiecie pojawiła się relacja z walnego, wklejam w całości:

"TURYSTA" napisał(a):
Relacja z walnego:

Poszło płynnie i zgodnie z proponowanym przez zarząd programem. Cały zysk na rozwój firmy.

Co się dzieje w spółce i na co możemy liczyć w przyszłości.

Koszty: tu trzeba rozróżnić koszty stałe i te związane z finansowaniem zewnętrznym. Koszty stałe rdr spadły i już nie wzrosną. Spadły między innymi przez obcięcie parku samochodowego i budżetowanie każdego sprzedawcy/umowy osobno(tak ja to zrozumiałem). Stąd od razu wiedzą ile na każdej umowie zarabiają. Do tego spółka chce sprzedać nieruchomość biurową przy ul. Legnickiej w Wrocławiu. Presji nie ma, w tej chwili jest to wynajęte i zarabia na siebie(kredyt), ale nie jest to podstawowa działalność i chcą to zamknąć na zero. W niewielkim stopniu poprawi to bilans, ale w uwolnione zadłużenie może pojawić się inne które pójdzie w podstawowy biznes, lepiej rentowny niż wynajem nieruchomości.

Finansowanie: jesteśmy blisko maksimum jeżeli chodzi o strukturę bilansu, padły słowa, że jeszcze do 10mln mogą przyjąć, ale nie więcej(wtedy suma ok 100mln). Chodzi o bezpieczeństwo płynności, bo zagospodarowaliby znacznie więcej, ma być zyskownie i bezpiecznie. Co ciekawe, po zeszłym roku teraz dużo łatwiej jest o kredyt. Np, rozmowy z jednym bankiem to MW Trade wstrzymuje(trzeba to sprzedać). Powinno to skutkować niższymi marżami kredytu.

Zyski: tutaj było proste twierdzenie. Z racji tego, że jest to przewidywalny biznes każdy kto ma prosty kalkulator potrafi oszacować w oparciu o bilans przyszły zysk netto spółki.

Podsumowując: w branży działającej około branży medycznej widać wielki potencjał w wielu zakresach, powoli będą ewoluować, pojawiać się będą inne produkty nad którymi cały czas pracują.

Tyle w temacie walnego. obecność 4 akcjonariuszy, żadnej instytucji, niestety.

A rynek stabilny:
www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_stru...

dane z zadłużeniem idą tak jak szacował prezes Magellana.
Edytowany: 27 maja 2010 13:24

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 30 maja 2010 02:31:28 przy kursie: 6,79 zł
Firma stawia na Hospital Fund (HF), więc rozebrałem na śrubki to, co się dało ze sprawozdań, żeby sprawdzić, jak sobie radzą ze sztandarowym produktem. Sprawozdania są dość skąpe, do tego opis nie zawsze trzyma się kupy z tym, co w tabelkach, ale wyszło dość ciekawie. Zamykam, bo użytkownicy abonamentowi powinni jednak mieć jakieś value for money.

Założenie jest takie, że zadłużenie odsetkowe zasila portfel HF. Reszta porfela jest finansowana z kapitału własnego lub kredytem kupieckim (0%). Koszty %, to koszty finansowe firmy (odsetki od zadłużenia zasilającego HF). Ponieważ HF to jest core business, wszystkie overheady są odnoszone na wynik z tego portfela. Potrącenie podatku 19% daje NOPAT (net operating profit after tax). W rzeczywistości firma ma trochę wyższą stawkę efektywną. Saldo portfela jest liczone jako średnie w roku (q4+q1+q2+q3+q4)/5.
Reszta aktywności jest dodawana do wyniku później (windykacja itd.).
ROI to zwrot na cenie akcji - zamknięcie z ostatniego piątku- liczone jako NOPAT do kapitalizacji. O tyle fundamentalnie rośnie wartość inwestycji.

Projekcje:
W pierwszej zakładam, że firma nie utrzyma rentowności portfela na obecnym poziomie. Odsetki max (antylichwiarskie) to 20%. Do tego dorzucam 1p% utraty efektywności.
W drugiej zakładam, że jednak będzie 21%.
W trzeciej, że będzie 21% oraz, że ten krótkoterminowy kredyt (2m), o którym piszą w SF będzie jednak rolowany na dłużej.

Co widać:
Na tę chwilę (SF za q1'2010) firma jest w okolicach równowagi, albo troche wyżej. Zwroty rzędu 5-8% odpowiadają lokatom. Widać wyraźnie, że opłaca się zadłużać i że to nowe zadłużenie nie musi być najtańsze.
Ale widać też, że firma jest bardzo wrażliwa na 3 czynniki:
1. Zwrot z zaiwestowanego portfela - muszą nad tym panować. Drobna utrata efektywności spowoduje, że firma zatrzyma się w rozwoju, albo będzie musiała nadrabiać większym wzrostem portfela. Tylko im wiekszy portfel, tym trudniej nim skutecznie zarządzać.
2. Wartość portfela - mniej, niż osobiście sądziłem. W każdym razie ważne jest, aby pozyskiwane fundusze szybko zaczynały pracować.
3. Overheady i pozostałe przychody. Tutaj jest bardzo gorąco. To podsuwa dwa spostrzeżenia:
a) wdrożenie kontroli kosztów (o której piszą i mówią) jest jak najbardziej na miejscu;
b) wycofywanie się z windykacji musi być bezwzględnie równoważone przychodami z HF. Inaczej będzie kuku.

kliknij, aby powiększyć

Powyższa treść przez 14 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 30 maja 2010 08:06

addison
190
Wysłane: 1 czerwca 2010 15:03:43 przy kursie: 7,05 zł
Liczę rafsty na małą poprawkę symulacji wyników jeżeli chodzi o te obligacje, według mnie one nie służą do rolowania długu więc portfel zarządzany wzrósł o te 20mln w stosunku do Ikw 2010.

Kto nas posiada? MWT do końca zeszłego roku bardzo skromnie było reprezentowane w portfelach TFI, w tym roku popyt sugeruje, że to się zmieniło in plus.

Na koniec 2009 byliśmy w portfelu ALIOR TFI zarządzanym przez IPOPEMĘ, w sumie ok 50k akcji. Miłe takie początki, a może ktoś znalazł ślady u innych FI?

Do sprawdzenia na stronach 23 poniższych raportów:

www.ipopematfi.pl/upload/FIZLa...

www.ipopematfi.pl/upload/FIZLa...

Rynek chwiejny i nerwowy, ale nasz papier stabilny jak zamurowany przy tych 6.7-6.8PLN.
Edytowany: 1 czerwca 2010 15:06

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 2 czerwca 2010 16:01:22 przy kursie: 7,29 zł
@addison:
Celem zamieszczonych symulacji było przede wszystkim pokazanie mechnizmów finansowych rządzących wynikiem tej firmy. Drugorzędną sprawą był konkretny poziom portfela, kosztów, czy zyskowności (choć starałem się, żeby miały one oparcie w rzeczywistych danych).

Zamieściłem trzy symulacje, aby pokazać, na co firma jest wrażliwa bardziej, a na co mniej. Nie wiem, która wersja jest lepsza, a która gorsza i czy w ogóle uznacie, że któraś z tych propozycji ma sens. Końcowy kalkulator jest prosty, więc Użytkownicy mogą przeprowadzić własne symulacje, wg własnych założeń, które uznają za słuszne. I o to głównie chodziło.

Mam bowiem nadzieję, że oszczędziłem Wam czasu, który trzeba było poświęcić na rozłożenie tego biznesu na składowe. Szybciej też będziecie mogli ocenić wynik za q2.

Co do wartości zadłużenia - trzeba pamiętać, że portfel pracujący na rzecz firmy jest portfelem średniorocznym. Jeśli na początku roku wynosił np. 20m, a na koniec 100m, to efektywna wartość, która pracowała jest gdzieś pomiędzy; w zależności od tego, jak szybko portfel rósł. W wariancie 3. przyjąłem np. (20+20+42+42+42)/5. Pięć liczb, bo kasa pracuje od 1 stycznia (a nie 31 marca), więc średnią liczę z danych na koniec q4, q1, q2, q3 i q4 (następnego roku). Wyszło 63m. Każdy, kto śledzi komunikaty spółki lub doniesienia prasowe, będzie mógł sobie zaktualizować tę wielkość na bieżąco.

Przy okazji zwracam uwagę na to, że portfel jest też finansowany bezodsetkowo. Nazwałem to "equity", ale jest to też kredyt kupiecki, zadłużenie wobec budżetu itp. Tutaj dowolność, co do prognoz jest bardzo duża. Zwłaszcza, że część poza kapitałem własnym jest bardzo dynamiczna. Wstawiłem 30m, ale może mieć sens również ok. 33m, 35m, a nawet 37/40m. Wszystko w zależności, jakie kto ma przewidywania co do spłacalności zobowiązań przez spółkę.

Taki to urok inwestowania :) Kłania się Benjamin Graham.

W każdym razie wielkie dzięki za challenge, trzymanie ręki na pulsie i pilnowanie, żeby to forum miało poziom! notworthy

Info z ostatniej chwili dla techników.
WBK wypuścił dzisiaj notkę z cyklu ATrakcje Dnia. Najbliższy opór - 7,73; najbliższe wsparcie - 7,05.

Pozdrawiam,

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 4 czerwca 2010 12:37:46 przy kursie: 7,50 zł
Przy takim zwrocie z kapitału raczej nie powinni wypłacać dywidendy. Tutaj wartość buduje reinwestowanie zysków. Pojemność rynku nie stanowi żadnej bariery dla wzrostu tej firmy. Przynajmniej nominalnie. Czy Zarząd będzie sprawnie zdobywał nowych klientów, to inna kwestia. A jak reinwestują zyski, to działa procent składany... :)

tOfi
0
Wpisów: 387
Wysłane: 7 czerwca 2010 08:53:40 przy kursie: 7,50 zł
www.dmbzwbk.pl/_items/dmbzwbk/...

najpierw jest KOV, a poniżej MWT

slawek87
0
Wpisów: 41
Wysłane: 7 czerwca 2010 22:30:20 przy kursie: 7,79 zł
Ciekawa zależność (nie wiem na ile takie coś ma wartość analityczną, ale napiszę)

MWT przy poziomie P/E około 17 wykazywał jakąś większą niechęć do wzrostów (konsolidacja w 2 przypadkach a korekta w 1 przypadku). Teraz wskaźnik znajduje się przy poziomie 17,47, a dodatkowo znaleźliśmy się w okolicach oporów na AT. Może niech ktoś bardziej doświadczony się wypowie.

Pozdrawiam

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 9 czerwca 2010 16:28:32 przy kursie: 7,37 zł
Z racji testowania modułu AT i zabawy z kreskami, patrzę lewym okiem na kursy.
Traderzy, powiedzcie coś!
Potwierdza się przestroga, żeby nie łapać spadających noży.
Na tygodniowych świecach coś czarnego z antenką. Rozumując po prostu, spółka jest fundamentalnie przewartościowana i kiedyś musiała sufit znaleźć. Cały czas jednak spadek miał miejsce w ramach kanału wzrostowego. A więc napięta uwaga, ciągle jeszcze (prawie) wszyscy są do przodu, tylko dzisiaj poszły w ruch ręce drapiące się w głowę. Biznes, który jest pod spodem, rośnie.

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 9 czerwca 2010 17:02

Teresa
0
Wpisów: 4 710
Wysłane: 9 czerwca 2010 17:20:15 przy kursie: 7,37 zł
Do tego można jeszcze dodać dość istotny poziom w okolicach 8PLN z przełomu 2007-2008
W takich mijscach lubi się odbić.

kliknij, aby powiększyć
A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 9 czerwca 2010 17:25:07 przy kursie: 7,37 zł
Na moje oko piękny moment na realizację zysków. Sytuacja na rynkach jest niepewna a do tego padły sygnały S na szybkich i ważnych wskaźnikach jak np.: RSI i %R. Do tego ten wolumen! Piszę oczywiście o interwale dziennym.
Edytowany: 9 czerwca 2010 17:29

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 9 czerwca 2010 17:38:46 przy kursie: 7,37 zł
Dzisiaj MWTRADE na piątym miejscu pod względem zmiennosci na całej GPW [H-L] /+10,20%/
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

tpk
tpk
0
Wpisów: 33
Wysłane: 9 czerwca 2010 18:17:37 przy kursie: 7,37 zł
Dapi napisał(a):
Dzisiaj MWTRADE na piątym miejscu pod względem zmiennosci na całej GPW [H-L] /+10,20%/

nie powiedzialbym, ze na calej GPW, gdyz NewConnect rowniez nalezy do GPW. A byla dzisiaj spolka, ktora spadala ~6% a nastepnie dala zarobic ~28%

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 9 czerwca 2010 19:28:17 przy kursie: 7,37 zł
tpk napisał(a):
Dapi napisał(a):

nie powiedzialbym, ze na calej GPW, gdyz NewConnect rowniez nalezy do GPW. A byla dzisiaj spolka, ktora spadala ~6% a nastepnie dala zarobic ~28%

Racja kończąc dzień na zero i przy obrocie około 32 tys. co przy ponad 1,6 mln MWTrade nie wygląda na to że pozwalała zarobić a stanowiła fakt statystyczny.

Poprawiam: GPW poza systemem alternatywnego obrotu

Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 9 czerwca 2010 19:40

Teresa
0
Wysłane: 9 czerwca 2010 23:56:20 przy kursie: 7,37 zł
Co powiecie na scenariusz 5,31?
To akurat 38,2 na fibo i dość istotny poziom wsparcia z 2007-2008.

kliknij, aby powiększyć

No może ewentualnie 5,9.

tOfi
0
Wpisów: 387
Wysłane: 10 czerwca 2010 11:29:26 przy kursie: 6,80 zł
Parę minut temu pojawiło się info na gpwinfostrefa. Jednak moje obawy względem końca dobrych informacji były bezpodstawne.
Cytat:
Zarząd M.W. Trade S.A.(Emitent) informuje, że w dniu 10.06.2010 roku wpłynęły do Spółki dwie podpisane umowy z Samodzielnym Publicznym Zakładem Opieki Zdrowotnej, których łączna wartość wynosi 2 318 tys. PLN. Ich przedmiotem jest ustalenie nabycia oraz zasad spłaty przez SP ZOZ wierzytelności, przysługujących Emitentowi w stosunku do SP ZOZ. Szczegółowe warunki tych umów, w tym wysokość prowizji, nie odbiegają od standardów rynkowych stosowanych w umowach tego typu. W porozumieniach nie zostały zawarte postanowienia dotyczące kar umownych. Umowy nie zostały zawarte z zastrzeżeniem warunku.

Wartość pierwszego podpisanego porozumienia wynosi 484 tys. PLN. Ostateczny termin spłaty upływa w dniu 30.04.2015r. Wartość drugiego porozumienia wynosi 1 834 tys. PLN, natomiast ostateczny termin spłaty upływa w dniu 30.04.2013r. Jest to zarazem największa umowa zawarta z tym podmiotem.

W okresie krótszym niż 12 miesięcy Spółka zawarła z w/w podmiotem umowy o łącznej wartości nominalnej 4 288 tys. PLN.

Kryterium uznania umowy za znaczącą jest przekroczenie wartości 10% kapitałów własnych Emitenta. Przy ustaleniu wartości przekroczenia progu 10% uwzględniono sumę umów zawartych z danym kontrahentem w okresie krótszym niż 12 miesięcy.

WatchDog
50
Wysłane: 14 czerwca 2010 10:25:33 przy kursie: 6,93 zł
Rzeczone objęcie bessy jest wyraźne i wygląda tak:

kliknij, aby powiększyć

Wykres na stronce
www.stockwatch.pl/gpw/mwtrade,...
trzeba tylko sobie ustawić interwał tygodniowy.

Teresa
0
Wysłane: 14 czerwca 2010 10:46:43 przy kursie: 6,93 zł
Odnosząc się do tygodniowego wykresu warto zwrócić uwagę na Volumen.
Widać, że podczas wzrostu kursu wolumen spada (można wyrysować linię z 23 kwietnia przez 21 maja), by wystrzelić przy spadku.
Nie wróży to najlepiej.
Edytowany: 14 czerwca 2010 10:47

addison
190
Wysłane: 14 czerwca 2010 12:47:10 przy kursie: 6,93 zł
Mogę się dołożyć do tego zakładu przeciw AT.

Przecież spółka dopiero pierwszy raz pokaże swój bilans docelowy(kapitały), dopiero IIIkw jest kwartałem który spółka będzie tym pełnym bilansem pracowała.

WIBOR od dłuższego czasu utrzymuje się na pożądanym poziomie, 3M 3.85%

W tych okolicznościach widzę minimum 5.5mln netto za kolejne pełne 4kwartały na tym bilansie i jak tu widzieć bessę patrząc w papiery spółki?

Edytowany: 14 czerwca 2010 12:47

WatchDog
50
Wysłane: 14 czerwca 2010 22:13:30 przy kursie: 6,93 zł
Żeby nie było - na dziennym znów objęła hossa

kliknij, aby powiększyć

Świeca tygodniowa dopiero się zaczęła rysować.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

23 24 25 26 27

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,234 sek.

vebtzjnz
cbebaadp
zpuovtio
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ppszqwxn
wstaiivp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat