13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
25 czerwca 2010 17:21:22
Vanitas vanitatum et omnia vanitas. Czyli mówiąc po polsku - kicha. Kursy są ustalane przez niewielkie zlecenia tuż przed końcem sesji. HEL i CKL - zostały zawyżone. DEL - zaniżone. Tygodniowe podsumowanie portfela:Pojedynek Frog vs WIG (za okres 11 tygodni - od założenia wątku): Frog: 4,52% WIG: -6,67%Struktura portfela:DEL, HEL, CKL - po około 1/3 portfela... PS. Zindo, dzisiaj miałem tylko jednodniowy urlop. Taki "prawdziwy" będzie w II połowie lipca. Mam nadzieję że wtedy odpocznę od giełdy, bo ten boczniak zaczyna mnie wkur...
|
|
Wysłane:
25 czerwca 2010 18:03:16
Jako ciekawostkę postanowiłem dodać wykres obrazujący zmiany w konkursie Frog vs WIG od założenia wątku:  kliknij, aby powiększyć
|
|
0 Dołączył: 2009-12-01 Wpisów: 696
Wysłane:
25 czerwca 2010 20:10:13
 Gratuluje odkrycia młodego analityka:) Ten boczniak już zaczyna być dla mnie też irytujący...miejmy nadzieje że rynek niedługo zdecyduje się na marsz na północ Widzę że dla Ciebie(Twojego portfela) ten tydzień też nie był udany "Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."
|
|
|
|
Wysłane:
28 czerwca 2010 08:42:24
Czuję się strasznie rozleniwiony... Ten upał, ufff... Ale widzę że nie tylko ja. Na obserwowanych spółkach zleceń jakoś tak mniej po obu stronach. Idealne warunki dla spekuły na "odpał" niewielkim nakładem, lub na szukanie okazji na zakup akcji od jakiegoś zagubionego stop-lossa na spółkach o niewielkich obrotach. W weekend pogodziłem się z boczniakiem. 2 dni spędzone z dziećmi pozwoliły nabrać dystansu. Liczę się z większą zmiennością na moich spółkach - ale postaram się nie emocjonować tym zbytnio Przede mną ostatnie 2 tygodnie pracy w upale (na szczęście jest klimatyzacja  ), po czym trzy tygodnie urlopu. Przy okazji zachęcam do zgłoszeń do konkursu (link do wątku w mojej stopce).
|
|
0 Dołączył: 2009-03-31 Wpisów: 165
Wysłane:
28 czerwca 2010 09:22:41
Witam, troszkę mnie nie było, a tu widzę, że nowa nazwa blogu (po angielsku). Ze swej strony uzupełnię jeszcze po francusku (Blog de la Grenouille) i po włosku (Blog della Rana). No, od razu powiało wielkim światem! Serdecznie pozdrawiam.
|
|
Wysłane:
28 czerwca 2010 09:51:04
barbus46 napisał(a):Witam, troszkę mnie nie było, a tu widzę, że nowa nazwa blogu (po angielsku). Ze swej strony uzupełnię jeszcze po francusku (Blog de la Grenouille) i po włosku (Blog della Rana). No, od razu powiało wielkim światem! Serdecznie pozdrawiam. Jak napiszesz po chińsku to jesteś gość
|
|
0 Dołączył: 2009-02-17 Wpisów: 135
Wysłane:
28 czerwca 2010 11:10:58
Frog napisał(a):Czuję się strasznie rozleniwiony... Ten upał, ufff... Ale widzę że nie tylko ja. Na obserwowanych spółkach zleceń jakoś tak mniej po obu stronach. Idealne warunki dla spekuły na "odpał" niewielkim nakładem, lub na szukanie okazji na zakup akcji od jakiegoś zagubionego stop-lossa na spółkach o niewielkich obrotach. W weekend pogodziłem się z boczniakiem. 2 dni spędzone z dziećmi pozwoliły nabrać dystansu. Liczę się z większą zmiennością na moich spółkach - ale postaram się nie emocjonować tym zbytnio Trzeba do tematu podejść spokojnie. Sytuacja spółek się nie zmieniła na gorsze wiec chyba najlepszym rozwiązaniem jest czekać. Tym bardziej że inwestujesz w sposób fundamentalny a nie krótko terminowo wykorzystując AT. Niestety polskie upały są dość męczące - wolałbym gdyby było trochę chłodniej. Frog napisał(a):Przede mną ostatnie 2 tygodnie pracy w upale (na szczęście jest klimatyzacja  ), po czym trzy tygodnie urlopu. Ja już tegoroczny urlop mam za sobą. Moze coś na koniec lata się uda jeszcze wykombinować
|
|
0 Dołączył: 2009-02-17 Wpisów: 135
Wysłane:
28 czerwca 2010 11:17:26
Frog napisał(a):Jako ciekawostkę postanowiłem dodać wykres obrazujący zmiany w konkursie Frog vs WIG od założenia wątku:  kliknij, aby powiększyć Czy robisz teraz statystki miesięczne lub kwartalne ? Chodzi mi o porównanie Twojego portfela z WIG za dany miesiąc lub kwartał a nie tylko od początku.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
28 czerwca 2010 11:19:52
Zindo napisał(a):Frog napisał(a):Czuję się strasznie rozleniwiony... Ten upał, ufff... Ale widzę że nie tylko ja. Na obserwowanych spółkach zleceń jakoś tak mniej po obu stronach. Idealne warunki dla spekuły na "odpał" niewielkim nakładem, lub na szukanie okazji na zakup akcji od jakiegoś zagubionego stop-lossa na spółkach o niewielkich obrotach. W weekend pogodziłem się z boczniakiem. 2 dni spędzone z dziećmi pozwoliły nabrać dystansu. Liczę się z większą zmiennością na moich spółkach - ale postaram się nie emocjonować tym zbytnio Trzeba do tematu podejść spokojnie. Sytuacja spółek się nie zmieniła na gorsze wiec chyba najlepszym rozwiązaniem jest czekać. Tym bardziej że inwestujesz w sposób fundamentalny a nie krótko terminowo wykorzystując AT. Niestety polskie upały są dość męczące - wolałbym gdyby było trochę chłodniej. Frog napisał(a):Przede mną ostatnie 2 tygodnie pracy w upale (na szczęście jest klimatyzacja  ), po czym trzy tygodnie urlopu. Ja już tegoroczny urlop mam za sobą. Moze coś na koniec lata się uda jeszcze wykombinować A ja kozystajac z pogody zwijam manele i w piatek z rana smigam na pare dni odmoczyc tylek w lodowatym Baltyku :)
|
|
Wysłane:
28 czerwca 2010 11:24:03
Zindo napisał(a):Frog napisał(a):Jako ciekawostkę postanowiłem dodać wykres obrazujący zmiany w konkursie Frog vs WIG od założenia wątku:  kliknij, aby powiększyć Czy robisz teraz statystki miesięczne lub kwartalne ? Chodzi mi o porównanie Twojego portfela z WIG za dany miesiąc lub kwartał a nie tylko od początku. Portfel ma dopiero niecałe trzy miesiące (od upublicznienia), więc trudno o statystyki miesięczne, a a tym bardziej kwartalne. Moich wcześniejszych szczegółowych wyników (sprzed upublicznienia portfela) nie podaję, bo sądzę że niewielu to interesuje. Zresztą ogólnie o moich początkach na GPW, bessie, stratach itp. pisałem na początku wątku. Co do porównania w dowolnym innym okresie, to spójrz na linię niebieską. Jeżeli w danym okresie opada, znaczy że WIG jest lepszy. Jeżeli rośnie - ja jestem lepszy.
Edytowany: 28 czerwca 2010 11:27
|
|
|
|
Wysłane:
28 czerwca 2010 11:26:27
Taurus80 napisał(a): A ja kozystajac z pogody zwijam manele i w piatek z rana smigam na pare dni odmoczyc tylek w lodowatym Baltyku :)
Odcinasz się od Internetu? Daj znać których spółek mamy Ci przypilnować
|
|
Wysłane:
28 czerwca 2010 12:12:26
Frog napisał(a):Taurus80 napisał(a): A ja kozystajac z pogody zwijam manele i w piatek z rana smigam na pare dni odmoczyc tylek w lodowatym Baltyku :)
Odcinasz się od Internetu? Daj znać których spółek mamy Ci przypilnować Robie testowy wyjazd z juniorem przed wiekszym wypadem, jade do znajomych na kwaterke i net na szczescie tam jest :) niestety w piatek bede w drodze a w poniedzialek powrot wiec na szczescie mnie omina sesje :) odpoczynek bedzie przyjemny a spolki jak maja chec niech sobie spadaja :) pozniej wiecej urosna.
|
|
Wysłane:
28 czerwca 2010 17:12:32
Dzisiaj w moim porfelu... oraz na giełdzie... działo się tyle samo co na forum...
|
|
Wysłane:
29 czerwca 2010 09:01:36
Cholercia, mogłem jednak nie kupować CKL przed wakacjami... Nie dość że kurs opada, to jeszcze jest kilka okazji do pogrania na większych spółkach na kilkudniowym/kilkutygodniowym spreadzie. PGNIG kusi... Kopex kusi...
|
|
Wysłane:
29 czerwca 2010 09:09:44
Frog napisał(a):Cholercia, mogłem jednak nie kupować CKL przed wakacjami... Nie dość że kurs opada, to jeszcze jest kilka okazji do pogrania na większych spółkach na kilkudniowym/kilkutygodniowym spreadzie. PGNIG kusi... Kopex kusi... Nie wiem ale mam coraz wieksze wrazenie ze te wakacje dadza tylko straty :( obym sie mylil.
|
|
Wysłane:
29 czerwca 2010 09:21:28
Taurus80 napisał(a):mam coraz wieksze wrazenie ze te wakacje dadza tylko straty :( obym sie mylil. Coś w tym jest... Takiej niechęci do zakupów czegokolwiek nie widziałem od początków bessy w 2007 roku. Może jutrzeszy debiut Tauronu trochę rozrusza towarzystwo Kapitał jest, ale czai się gdzieś na lokatach. Czeka na sygnał do zakupów. Ale kiedy ten sygał nastąpi...
|
|
Wysłane:
29 czerwca 2010 09:36:35
Frog napisał(a):Taurus80 napisał(a):mam coraz wieksze wrazenie ze te wakacje dadza tylko straty :( obym sie mylil. Coś w tym jest... Takiej niechęci do zakupów czegokolwiek nie widziałem od początków bessy w 2007 roku. Może jutrzeszy debiut Tauronu trochę rozrusza towarzystwo Kapitał jest, ale czai się gdzieś na lokatach. Czeka na sygnał do zakupów. Ale kiedy ten sygał nastąpi... Mysle ze jezeli mamy rosnac to zaczna sie wzrosty najwczesniej gdzies w sierpniu 2 lata temu szczyt na walutach byl chyba w lipcu patrzac co sie dzieje z frankiem mysle ze jeszcze bedzie jedna fala umocnienia dolara a pozniej odwrot, co z pewnoscia przelozy sie na gieldy. No ale pilka w grze zobaczymy jak bedzie ja zostawiam wszystko w akcjach najwyzej poniose troche strat, jedyne pocieszenie to ze od dluzszego czasu posiadam papiery 3 firm ktore na dodatek wydaja sie byc w dobrej sytuacji co predzej czy pozniej przelozy sie na wzrosty.
|
|
Wysłane:
29 czerwca 2010 09:45:40
Taurus80 napisał(a):... jedyne pocieszenie to ze od dluzszego czasu posiadam papiery 3 firm ktore na dodatek wydaja sie byc w dobrej sytuacji co predzej czy pozniej przelozy sie na wzrosty. Jakbym siebie czytał... Ale lepiej prędzej niż później
|
|
0 Dołączył: 2010-03-19 Wpisów: 13
Wysłane:
29 czerwca 2010 10:07:05
Frog - co sądzisz o odrodzeniu Oponeo? Nie myślisz o powrocie na tą spółkę?
|
|
Wysłane:
29 czerwca 2010 10:41:39
Rouden napisał(a):Frog - co sądzisz o odrodzeniu Oponeo? Nie myślisz o powrocie na tą spółkę? Powrót nie wchodzi w grę. Nie ufam już Zarządowi. Niech sobie rośnie i do 40 zł.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.