PARTNER SERWISU
rdcrkusp
Rouden

Rouden

Ostatnie 10 wpisów
Popatrz na to, jaką mieliśmy zimę. Nawet w czasach kryzysu zimowe opony stają się dobrem podstawowym dla osób zmagających się codziennie z dojazdami w śniegowych warunkach. Nie wyobrażam sobie jak mógłbym bez odpowiednich opon przejeździć ostatnią zimę. Nawet saperkę woziłem ze sobą ;)

Skoro to takie oczywiste, to czemu kurs nie rósł wcześniej? Zakładam, że ktoś puścił farbę i teraz zaczęła się nagonka na kupno. Podobnie było na OPN przez kilka ostatnich dni. Ciekawy jestem tylko jakie to info ze spółki i jak wysoko urośniemy zanim ujrzy ono światło dzienne. Ja na razie nie zamierzam się pozbywać tych kilku akcji, które mam :)

Frog - co sądzisz o odrodzeniu Oponeo? Nie myślisz o powrocie na tą spółkę?

Kamil Gemra napisał(a):

Być może czas już na rachunek bardziej zaawansowany hello1

Nie od razu Kraków zbudowano binky Od czegoś w końcu trzeba zacząć. Na giełdzie inwestuję dopiero od pół roku Angel Jeszcze przyjdzie czas na zmiany rachunków.

No i niestety będę chyba musiał się wstrzymać... przez emaklera nie kupię MiniWigu20 :/

Dzięki wielkie za odpowiedzi. Znalazłem MiniWig20 i jest to chyba to, czego potrzebuję.

Nie stać mnie na kupienie kontraktu, bo nie mam wystarczającego depozytu, który pokryłby mi ewentualne straty. Na sam zakup oczywiście mnie stać, ale ryzyko, że wyzeruję depozyt zabezpieczający jest dla mnie zdecydowanie za duże.

Inwestycję w fundusz indeksowy chcę traktować średnioterminowo, czyli około 3-5 lat uśredniając ceny, bo dla mnie ma to być forma aktywnego oszczędzania nadwyżki finansowej.

Witajcie,

Przeglądając ofertę funduszy inwestycyjnych nie udało mi się znaleźć funduszu indeksowego WIG20, czyli takiego, którego ruchy będą ściśle związane z dynamiką głównego polskiego indeksu. Mam zatem pytanie do Was, czy źle szukam, czy też w Polsce nie ma takiego funduszu? Lektura Inteligentnego Inwestora Grahama natchnęła mnie do tego, by część swoich środków ulokować właśnie w takim funduszu. Jeśli takiego funduszu nie ma na rynku, w jaki sposób mógłbym stworzyć na własną rękę rozwiązanie o podobnej charakterystyce?Think Na kupno longa na kontrakcie niestety mnie nie stać.angry3

Wiem, że sprawa już dość stara jest, ale nie znalazłem w tym wątku informacji dlaczego sprzedałeś OPN? Sam mam trochę akcji tej spółki w portfelu i coraz mocniej zastanawiam się, czy z niej nie wyjść... z tym, że na razie byłoby to wyjście ze stratą.

Na mieście pojawiają się też reklamy tej inwestycji.

Za PAP:

Cytat:
9.04. Warszawa (PAP) - Inter Groclin Auto koncentruje się obecnie na sprzedaży zbędnych aktywów i spłacie kredytów, a także na poszerzeniu działalności o pokrewną branżę z obszaru motoryzacji. Działalność ta prowadzona będzie na Ukrainie i mogłaby rozpocząć się jeszcze w 2010 roku - powiedział w wywiadzie dla PAP prezes Groclinu Zbigniew Drzymała.

Inter Groclin Auto dzięki sprzedaży w 2009 roku części aktywów spłacił połowę kredytów i zmniejszył zadłużenie do ok. 60 mln zł.

Obecnie prowadzi negocjacje w sprawie sprzedaży kolejnych aktywów i liczy, że uda mu się jeszcze w tym roku spłacić kolejną część kredytów, zmniejszając zadłużenie do ok. 30 mln zł.

GROCLIN SPŁACA KREDYTY

Inter Groclin Auto wciąż próbuje podźwignąć się po światowym kryzysie finansowym, który rozpoczął się we wrześniu 2008 roku i bardzo mocno uderzył też w branżę motoryzacyjną.

"Ciągle liżemy rany po tym co się stało. Przemysł motoryzacyjny został dotknięty dość istotnie, a producenci luksusowych samochodów w szczególności i to nie były spadki wynikające tylko z rynku, ale też z przekształceń kapitałowych. My produkowaliśmy np. dla Volvo, gdzie pojawił się nowy właściciel i te zdarzenia odbiły się piętnem na tym co się działo w Groclinie" - powiedział PAP Drzymała.

"Banki, które obsługiwały nasze firmy kwalifikując motoryzację do strefy podwyższonego ryzyka drastycznie zaostrzyły warunki kredytowania" - dodał.

Prezes powiedział, że spółka musiała spłacić szybciej połowę zaciągniętych kredytów, ale jednocześnie Groclinowi udało się wynegocjować z bankami zawieszenie spłaty rat kapitałowych do jesieni 2010 roku. Obecnie kredyty Groclinu sięgają ok. 60 mln zł.

"W ciągu roku spłaciliśmy połowę kredytów, bo zostaliśmy do tego przymuszeni, ale wynegocjowaliśmy porozumienie o zawieszeniu spłaty rat kapitałowych do jesieni tego roku, a później o rozłożeniu tych rat na okres pięciu lat i teraz jesteśmy w stanie takie obciążenia obsłużyć. Inter Groclin Auto ma obecnie ok. 60 mln zł kredytów, w tym około połowa to kredyty inwestycyjne, a połowa obrotowe" - powiedział Drzymała.

Aby spłacić część kredytów spółka sprzedała aktywa, a także musiała zamienić realizowane kontrakty na kontrakty w tzw. przerobie uszlachetniającym, czyli powrócić do roli usługodawcy pracującego wyłącznie na materiałach dostarczonych przez kontrahenta, a nie jak w tzw. przerobie pełnym, w którym spółka jest producentem wyrobów gotowych z pełnym cyklem produkcyjnym (zaopatrzenie, wykrawanie, szycie, dystrybucja).

"Ten wynegocjowany z bankami kompromis jest dla nas ważny, tyle, że aby to zrobić musieliśmy podjąć drakońskie przedsięwzięcia. Przede wszystkim musieliśmy zbyć część aktywów - sprzedaliśmy dobrze rozwijającą się spółkę Groclin Altax, a pozostałą część środków trzeba było pozyskać z obrotów, a to odbiło się na naszych przychodach i dalej to będzie widoczne, ponieważ część kontraktów musieliśmy zamienić na kontrakty w przerobie uszlachetnionym, po to żeby ilość środków potrzebnych do produkcji była mniejsza" - powiedział prezes.

Drzymała powiedział też, że dzięki sprzedaży dalszych aktywów Groclin może zmniejszyć zadłużenie o kolejną połowę, do ok. 30 mln zł. Spółka prowadzi obecnie negocjacje w sprawie sprzedaży kolejnych, nie w pełni wykorzystanych aktywów, stanowiących nadwyżkę potencjału produkcyjnego. Pieniądze przeznaczy na spłatę kredytów.

"Jesteśmy w trakcie negocjacji takiej transakcji za parędziesiąt milionów złotych i gdybyśmy ją do końca doprowadzili w tym roku, to ona w całości będzie przeznaczona na spłatę kredytów, które spadną o kolejną połowę, czyli do 30 mln zł. To są jednak na razie daleko posunięte negocjacje, a nie już zawarta transakcja, więc nie mogę mówić o szczegółach" - powiedział Drzymała.

NOWA DZIAŁALNOŚĆ NA UKRAINIE BYĆ MOŻE JESZCZE W 2010 R.

Groclin chciałby jeszcze w 2010 roku rozpocząć na Ukrainie nową działalność opartą o pokrewną branżę z obszaru motoryzacji, ale na szczegóły jeszcze za wcześnie.

"Trzecia sprawa, nad którą w tej chwili pracujemy to rozszerzenie naszej działalności o pokrewną branżę z obszaru motoryzacji, branżę, która absorbuje zatrudnienie setek czy tysięcy osób i potrzebuje powierzchni w dobrym standardzie, a to są właśnie nasze atuty - mamy dostęp do licznej i taniej załogi w Polsce i na Ukrainie i mamy obiekty w bardzo dobrym standardzie" - powiedział Drzymała.

"Prowadzimy negocjacje z kilkoma firmami o możliwości rozszerzenia naszej dotychczasowej działalności o inne branże z obszaru motoryzacji i przede wszystkim w pełnym wykorzystaniu tego co mamy na Ukrainie. Ta działalność byłaby prowadzona na Ukrainie, a tam mamy dwie fabryki i bardzo nam zależy, żeby one były w pełni wykorzystane, a w tej chwili nie są. W sumie to jest parędziesiąt tys. metrów kwadratowych hal" - dodał.

"W drugim półroczu moglibyśmy taką działalność rozpocząć. W takim wstępnym wymiarze taka działalność jest w tej chwili prowadzona, robimy przygotowania przedkontraktowe i to już się dzieje. Kontraktów jeszcze nie ma, ale biznesplany są przygotowane i wiemy na co możemy liczyć" - powiedział również.

Na Ukrainie Inter Groclin Auto ma dwa podmioty zależne - Groclin Karpaty oraz Groclin Dolina - i chciałby połączyć je w jeden podmiot.

"Zastanawiamy się w tej chwili nad połączeniem ich w jeden podmiot, żeby zrestrukturyzować koszty" - powiedział Drzymała.

NAJWAŻNIEJSZA SPŁATA KREDYTÓW, NIE MA MOWY O DYWIDENDZIE

Prezes powiedział, że spółka wdraża też nowy system organizacji produkcji, który skróci cykl produkcyjny o 20-30 proc. Po zmniejszeniu zatrudnienia o 682 osoby do 1.563 osób w 2009 roku, Groclin nie przewiduje teraz kolejnych redukcji.

"Nie przewidujemy redukcji zatrudnienia, a wręcz odwrotnie - zaczęliśmy nabór pracowników, na razie ostrożny (...) Wdrażamy też nowy system produkcyjny wspólnego ustawienia technologii wytwarzania i to jest kosztowne, ale bardzo efektywne, bo skraca cykl produkcyjny aż o 20-30 proc." - powiedział Drzymała.

"Co prawda wdrożenie tego systemu jest dość kosztowne i na razie robimy to z własnych środków, ale liczymy, że trochę pieniędzy dostaniemy np. z któregoś z funduszy unijnych, a takie wdrożenie będzie kosztowało ok. 2-3 mln zł. Jest też decyzja, że jeśli nikt nam nie pomoże to będziemy to robić z własnych środków" - dodał.

Dla spółki na razie najważniejsza jest poprawa relacji długu do przychodów i aktywów, a dopiero w następnej kolejności inwestycje, które na razie jednak nie będą duże. O dywidendzie z zysku za 2010 czy 2011 rok na razie nie ma mowy.

"O dywidendzie na razie nie mówimy, bo mamy tyle innych potrzeb. Na razie nadrzędną potrzebą jest poprawa relacji długu do przychodów i aktywów. Druga sprawa to to, że ostatnio nie inwestowaliśmy, a takie potrzeby zawsze są w spółce, jednak na razie nie mamy zamiaru inwestować w jakimś istotnym wymiarze" - powiedział Drzymała.

Inter Groclin Auto jest producentem wyposażenia i akcesoriów samochodowych, w tym głównie poszyć foteli samochodowych i fotelików dziecięcych do samochodów. Spółka oferuje również usługi hotelarskie wraz z pełnym pakietem usług sportowo-rehabilitacyjnych. IGA ma trzy spółki zależne: ukraińską Groclin Karpaty, ukraińską Groclin Dolina, a także Groclin Service z Nowej Soli.

Barbara Woźniak (PAP)

bas/ jtt/

Kurs dziś ładnie idzie do góry ale do lokalnego szczytu z 23. marca jeszcze daleko.

Jakie jest Wasze zdanie, będzie lepiej?

Po lekturze całości wątku pozwolę sobie dorzucić od siebie trzy grosze.

W przypadku książek króluje u mnie King, którego przeczytałem praktycznie całą twórczość w trakcie dojazdów do liceum. Nie starczyło mi niestety przez Niego czasu na lektury. W dalszej kolejności jest Vonnegut, Remarque, Wharton, Orwell, czy przez nikogo jeszcze nie wspomniany Pratchett. Więcej czasu niż książkom poświęcam filmom z Seksmisją i Forrestem Gumpem na czele. W pamięć zapadły mi też Podaj Dalej, Full Metal Jacket, Zielona Mila (dzięki filmowi zacząłem czytać Kinga) czy niskobudżetowy Once (świetna muzyka). Staram się oglądać wszystkie filmy nagradzane oskarami, zatem w tym roku The Blind Side, The Hurt Locker, Avatar (wrażenia po seansie w kinie IMAX bezcenne), Bękarty Wojny... długo by wymieniać.
Skoro są filmy, to i serialowe tasiemce, w których się lubuję. Oczywiście Dr House, ale też i mniej znane w Polsce Jak poznałem Waszą matkę.

No i na zakończenie wciąż próbuję nauczyć się grać na gitarze. Teraz już jednak kompletnie nie mam czasu na to, by cokolwiek ćwiczyćBoo hoo!

Jestem podobnego zdania. A już po dniu ustalenia prawa do dywidendy zostawić wskaźnik niezmienny.

Ewentualnie można jeszcze dodać do historycznej analizy wyliczenie o ile wzrósł/spadł kurs akcji od momentu przyjęcia przez WZA dywidendy, do dnia odcięcia. To by pozwoliło na sprawdzanie premii kursowej w grze pod dywidendy.

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 18 czerwca 2011 23:50:03
Liczba wpisów: 13
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,250 sek.

yoaowgtu
pubsmjiu
mlnqpbqn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
forcovds
gabwmfep
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat