PARTNER SERWISU
lgbghfcb
11 12 13 14 15

Giełdowy "Blog of the Frog"

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 1 lipca 2010 08:40:58
U nas znów TKO na plusie na WIG. Moim zdaniem czeka nas w związku z tym kolejna czarna świeca na wykresie dziennym, co nie wróży dobrze.

Ehhh... Eh?
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Zindo
0
Wpisów: 135
Wysłane: 1 lipca 2010 10:58:07
Czy będzie czarna to się okaże - obstawiam wyhamowanie. Koniecznie trzeba się odciąć od emocji. Twoje spółki i tak trzymają się niezłe.

Frog
13
Wysłane: 1 lipca 2010 11:03:26
Zindo napisał(a):
...Twoje spółki i tak trzymają się niezłe.

Tylko Helio...

Delko już spadło z prawie 16zł na 14zł i nie ma chętnych do kupienia po tej cenie.

Centrum Klima nie spadło w otchłań tylko dlatego, że Prezes się zlitował i zaczął kupować.

Jestem podłamany, zwłaszcza że to wszystko wygląda tak, jak podczas bessy Anxious
Follow me on Twitter

Zindo
0
Wysłane: 1 lipca 2010 11:56:31
Frog napisał(a):
Zindo napisał(a):
...Twoje spółki i tak trzymają się niezłe.

Jestem podłamany, zwłaszcza że to wszystko wygląda tak, jak podczas bessy Anxious

Podczas bessy w ostatnim okresie. Jak pamiętam choćby c/z czy c/wk miały inne wartości niż teraz. Narazie póki co mamy statystyczna korektę.

Frog
13
Wysłane: 1 lipca 2010 12:04:42
Chodzi mi raczej o zniechęcenie uczestników rynku, powolne spadki niemal na wszystkich spółkach, brak reakcji na pozytywne dane z gospodarek itp.

Nic to. Trzeba zacisnąć zęby i czekać.
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 1 lipca 2010 19:37:20
Teksańska masakra piłą mechaniczną...

Delko dołączyło do Centrum Klima - obie są obecnie w okolicach cen zakupu Brick wall Brick wall Brick wall

Patrząc na szeroki - koniec hossy... A miało być tak pięknie, dyplomy, puchary, wizyty w zakładach pracy. Co z tego że spółki super, jak nie ma komu kupować.

Follow me on Twitter
Edytowany: 1 lipca 2010 19:37

Frog
13
Wysłane: 2 lipca 2010 08:16:10
Wczoraj postanowiłem poszukać po DM'ach jakichś rekomendacji i analiz moich spółek. Znalazłem ciekawostkę. Na stronie Amrebrokers, są rekomendacje 14 spółek, w tym... wszystkich moich Eh?
Zapewniam że nie kierowałem się ich rekomendacjami przy zakupie, ale zastanowiło mnie to. Widocznie któryś z ich analityków ma podobne kryteria wyszukiwania ciekawych spółek.
Follow me on Twitter

Zindo
0
Wysłane: 2 lipca 2010 10:17:41
Kiedyś na szkoleniu makler powiedział, że jak rekomendacja ujrzy światło dzienne to znaczy że zainteresowali już dawno o niej wiedzieli wiec właściwie jest już po zawodach.

Zindo
0
Wysłane: 2 lipca 2010 10:24:28
Frog napisał(a):

Patrząc na szeroki - koniec hossy... A miało być tak pięknie, dyplomy, puchary, wizyty w zakładach pracy. Co z tego że spółki super, jak nie ma komu kupować.

Wszystko dobrze ale przy fundamentalnym podejściu do inwestowania raczej bym się tym nie przejmował. Rynek cały czas próbuje wycenić spółkę. Dziś nie ma komu kupować ale jutro, za miesiąc czy za rok cena i zainteresowanie może być zupełnie inne. Tak jak z analiza wykresów świecowych, jedna świeczka niczego jeszcze nie rozstrzyga.

Frog
13
Wysłane: 2 lipca 2010 11:25:49
Ostatnio tak się czułem podczas bessy. Wprawdzie wtedy miałem -50% na portfelu, więc zupełnie inna skala, ale odczucia podobne.

Patrzy człowiek na notowania, widzi jak zlecenia sprzedaży są wystawiane coraz niżej i nikt nie chce kupować. Myśli sobie - "Czemu nie sprzedałem jak było drożej? Zabijali się o akcje po kursie wyższym o kilkanaście procent. Mógłbym odkupić taniej, eh..."

O! Właśnie Delko spadło poniżej średniej zakupu... angryfire
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 2 lipca 2010 17:19:58
Fatalne zakończenie fatalnego tygodnia. Na rosnącym rynku wszystkie moje perły w dół crybaby

Nie ma w języku polskim słów, które mogłyby wyrazić moją frustrację. Napiszę więc po chińsku:
代數 海峽 早熟禾 美國廣播公司 購買 angryfire

Pojedynek Frog vs WIG (za okres 12 tygodni - od założenia wątku):
Frog: 0,48%
WIG: -7,99%

Chyba kończy się moja dobra passa.
Follow me on Twitter

Zindo
0
Wysłane: 2 lipca 2010 17:59:48
Widzę, że szanowny kolega mocno rozemocjonowany. Przez większość czasu wygrywałeś z rynkiem ale nie zawsze się to udaje. Chodzi o to żeby wygrywać przez wiekszośc czasu bo non stop to się chyba raczej nie da. Odrobina dystansu.

BTW Jak wygląda stan pojedynku jeśli chodzi o miesiąc ?

Frog
13
Wysłane: 2 lipca 2010 18:07:50
Zindo napisał(a):
Widzę, że szanowny kolega mocno rozemocjonowany. Przez większość czasu wygrywałeś z rynkiem ale nie zawsze się to udaje. Chodzi o to żeby wygrywać przez wiekszośc czasu bo non stop to się chyba raczej nie da. Odrobina dystansu.

BTW Jak wygląda stan pojedynku jeśli chodzi o miesiąc ?

Miesiąc fatalny. 5,31% poniżej rynku...
Follow me on Twitter

Zindo
0
Wysłane: 2 lipca 2010 18:37:45
Faktycznie nie wygląda to najlepiej ale zdaje się Buffet też nie zawsze wygrywał z rynkiem... :)

mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 2 lipca 2010 18:50:25
Najważniejsze żeby nie kupić na górce - a kurs prędzej czy później przebije cenę zakupu.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 2 lipca 2010 19:40:03
czasy niepewne to i mało płynne spółki obrywają mocniej, za to jak już wszystko się uspokoi to będą zyskiwać podwójniethumbright . Mnie bardziej niż moje spólki denerwują amerykanie, ostatnio na początku i czasem w czasie sesji udają że będą rosnąć a na koniec wyprzedają na wyścigipuke_l . Dobrze że Europa zaczęła to trochę ignorować

Frog
13
Wysłane: 2 lipca 2010 19:41:00
mila napisał(a):
Najważniejsze żeby nie kupić na górce - a kurs prędzej czy później przebije cenę zakupu.

Nie znam tej reguły Think

A co do górek i dołków w związku z CKL, to moja historia zwiększania i zmniejszania zaangażowania w te akcje, jest niestety historią sprzedawania w dołkach i dokupowania na górkach.
Po prostu nie mam wyczucia do tego walorka.
Chyba jest przeklęty Anxious

Przy podbitce chyba się z nim pożegnam...
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 3 lipca 2010 21:32:53
Dzisiaj dzień typowo weekendowy. Działka, grill, dużo słońca i zabawa z dziećmi. Oczywiście nie mogłem całkowicie nie myśleć o giełdzie blackeye
Uwolniony od negatywnych emocji zeszłego tygodnia, przemyślałem na nowo swoją sytuację. Najpierw przypomniałem dlaczego wybrałem właśnie te spółki. Jak mawiał Warren Buffett: "Po kupnie akcji giełda nic już nam nie daje. Może być zamknięta na rok lub dwa." I o to mi chodziło. Oczywiście fajnie jest patrzeć codziennie jak walor drożeje, ale kupiłem w gruncie rzeczy nie akcje, ale cząstki dobrych firm. Firm, które bez względu na bankructwo Grecji czy Irlandii oraz wzrost bezrobocia w USA będą zarabiać.
A przynajmniej Helio i Delko. Centrum Klima niekoniecznie. Dlaczego?
Wyobraźmy sobie, że dzieje się to, co dyskontują obecnie rynki - powtórna recesja, problemy z wypłacalnością USA. Czy w związku z tym ludzie upieką mniej makowców na Święta (vide przychody Helio), czy ktoś nie kupi papieru toaletowego czy Domestosa (vide przychody Delko)? Oczywiście że nie, akurat te firmy zaspokajają podstawowe potrzeby ludności i nie są podatne na koniunkturę w Chinach czy USA. Gorzej z Centrum Klima. Obsługuje przemysł, głównie żyje dzięki nowym inwestycjom w budownictwie... Oczywiście jest szansa, że kryzys wykosi im konkurencję i dzięki niemu zyskają, ale... ryzyko jest spore.
Cokolwiek się nie wydarzy, HEL i DEL za kilka lat będą miały większe kapitały własne, większe zyski i przychody. CKL mam nadzieję że też, ale nie mam już takiej pewności.

Plan jest taki - jeżeli szeroki rynek nie odbije, CKL idzie na odstrzał. Połowa kasy idzie na lokatę, połowa na inwestycje krótkoterminowe (DT, kilkudniowe odbicia, skromne kwoty na perełki z NC). Może to będzie błąd i wykończę się na prowizjach a w międzyczasie CKL jednak pójdzie na 20 zł, ale przynajmniej będę miał o czym pisać na wątku blackeye

Póki co, czekam na zachowanie rynków w przyszłym tygodniu.

A teraz II połowa meczu hello1
Follow me on Twitter
Edytowany: 3 lipca 2010 21:34

Frog
13
Wysłane: 4 lipca 2010 09:24:25
Cytat:
Amerykański inwestor-miliarder Warren Buffett podarował fundacji dobroczynnej Billa i Melindy Gates 1,6 mld dol. Reszta sumy przeznaczonej na dobroczynność - 1,93 mld dol. - trafi do pięciu różnych fundacji oraz organizacji założonej przez nieżyjącą żonę Buffetta - poinformowało w sobotę BBC News na swoich stronach internetowych.

biznes.onet.pl/warren-buffett-...

Mi wystarczy dziesiętny ułamek % tych kwot i kończę z giełdą... Angel
Follow me on Twitter

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 4 lipca 2010 13:41:58
O jakich perełkach z NC myślisz? Masz już jakieś konkretne spółki upatrzone?

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

11 12 13 14 15

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,571 sek.

dymsgytk
utgizivx
ztbgdhof
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jzaagmbm
nvufhgkt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat